Suola on makuasia – paitsi terveyden kannalta. Opettele uusi tapa nauttia suolaa ja suolasta, ja vältä samalla liikasaanti.

Ruoanlaitossa suola on ongelmallinen. Se parantaa ruokien makua, sen maistaa helposti, mutta samalla muut maut peittyvät. Vähäisempi määrä saa ruoat tuntumaan usein mauttomilta. Helpoimmin suolan vähentäminen onnistuu vaiheittain, sillä vähäsuolaisempaan tottuminen vie aikansa.

Suolan järkevä käyttö ruoanlaitossa kannattaa opetella. Lisää siis suola valmistuksen loppuvaiheessa tai vasta pöydässä. 

Moni laittaa tavan vuoksi suolaa ruokiin heti valmistuksen alussa, jolloin maku laimenee. Muiden makuaineiden, kuten kasvisten, pippureiden, inkiväärin, valkosipulin, chilin ja yrttien määrä ruoissa vähentää tarvetta.

Varsinkin liharuokiin suola kannattaa lisätä kypsentämisen jälkeen, jolloin se ei vedä valmistuksen aikana nesteitä lihasta. Pintasuolaamisella saa pienellä määrällä suolaisen suutuntuman.

Makua sormisuolasta

Sormisuolan kiteet tuovat ruokaan eri tavalla makua kuin se tutuin valkoinen jodisuola. Pieniin astioihin pakatut erikoissuolat antavat hyviä ja jopa aiempaa terveellisempiä elämyksiä ruokapöytään. 

Sormisuolassa on sama määrä natriumia kuin halvassa jodisuolassa, mutta hinnan, maun ja ruoanvalmistustekniikan takia sormisuolaa tulee käytettyä vähemmän.

Myöskään aromivahventeisiin (esimerkiksi natriumglutamaatti E612) piiloutuneen natriumin ei tarvitse kuulua kenenkään päivittäiseen ruokapöytään. Suolan syöminen suolana, ei piilossa, on järkevää.

Mukaan suolatalkoisiin!

Elintarviketeollisuuden merkitys ruokien suolamäärien vähentämisessä on tärkeä, koska syömme yhä usein teollisuuden valmistamaa ruokaa.

Finravinto 2007 -tutkimuksen mukaan saamme reilun kolmanneksen suolasta viljavalmisteista ja miehet toisen kolmanneksen liharuoista. Teollisuuden pitäisi siis valmistaa erityisesti vähäsuolaisia leipiä, valmisruokia, leikkeleitä ja juustoja, jotta suolan saanti saataisiin laskuun. Suolan vähentäminen ei onnistu, elleivät myös ammattikeittiöt innostu asiasta ja tarkista reseptien natriumpitoisuutta.

Sydänliiton julkaisema Sydänmerkki on tuttu ja helppo keino tarkkailla kaupoissa ruoka-aineiden terveellisyyttä. Sydänmerkki voi nykyisin näkyä myös ravintoloissa ja ruokapalveluissa. Niiden linjastoihin ja ruokalistoihin ilmestyvä sydäntunnus kertoo, että kyseinen ruoka on suola- ja rasvapitoisuuksiltaan terveellistä.

Tarpeellinen natrium

Tasapäinen teelusikallinen suolaa eli natriumkloridia (NaCl) on riittävä määrä päivässä. 

Naisten saantisuositus on 1,5–6 g päivässä, miesten puolestaan 1,5–7 g. Suomessa suolaa saadaan selvästi suositusta enemmän, naiset 6,8 g ja miehet 9,3 g päivässä.

Luonto on järjestänyt natriumin saannin hienosti. Se hoituu ilman suolalisäystäkin, sillä natriumia on kaikissa ruoka-aineissa. Ylenpalttinen käyttö on verraten uusi tulokas ihmiskunnan historiassa. Suola oli pitkään ”herrojen herkku”, johon tavallisella kansalla ei ollut edes varaa.

Suolan natrium on ihmiselle välttämätön alkuaine. Se pitää yllä elimistön nestetasapainoa sydämen, lihasten ja hermoston toiminnassa. Tärkeää on nimenomaan tasapaino – tarpeeksi, mutta ei liikaa.

Liiallinen suolansaanti sekoittaa kehon kivennäistasapainon, nostaa verenpainetta ja lisää aivohalvauksen, sydänkohtauksen ja mahasyövän vaaraa. Myös turvotus ja munuaisten työmäärä lisääntyvät elimistön suolataakan alla.

Lisätietoa: www.sydanliitto.fi, www.sydanmerkki.fi

Suolaa, suolaa...

 • Ruokasuolaa saadaan maaperän suolaesiintymistä tai merivedestä haihduttamalla.
 • Merisuola on pääasiassa natriumloridia (94 %). Raikkaan makuinen suola sopii karkeana kalojen suolaamiseen ja myllysuolaksi, hienorakenteisena kaikkeen ruoanvalmistukseen. Kiteiksi muodostunutta merisuolaa käytetään arvostettuna sormisuolana.
 • Mineraalisuolassa ruokasuolan natriumin määrää on vähennetty ja korvattu esimerkiksi kaliumilla. Ei sovi säilöntään eikä esimerkiksi kalan suolaamiseen.
 • Jodioituun suolaan on lisätty jodia, koska emme saa sitä tarpeeksi ruoasta. Jodi estää kilpirauhasen suurentumisen.
 • Sormisuola, gourmet-suola on hitaasti meri­suolasta kiteytynyttä suolaa. Maku on raikas eikä peitä ruoan makua. Sopii pintasuolaukseen. Uusin trendi on maustettu gourmet-suola.
 • Kristallisuola eli himalajasuola louhitaan kallioperästä. Se sisältää natriumin lisäksi pieniä määriä monia tarpeellisia alkuaineita.
 • Intiaanisuola eli ruususuola louhitaan Bolivian vuoristosta. Suolan nimi tulee punertavasta väristä, joka on peräisin muun muassa raudasta.

Näin vähennät...

 • Lue pakkausmerkintöjä, valitse vähäsuolainen tai suolaton tuote. Sydänmerkki auttaa valitsemaan oikein.
 • Tarkista leipien, margariinin, juustojen, lihaleikkeleiden, kalavalmisteiden ja valmisruokien suolapitoisuudet.
 • Mineraalisuolan avulla voit vähentää natriumin määrää.
 • Vähennä suola ruoanlaitossa puoleen totutusta. Käytä mittalusikkaa, tarkka mittaus auttaa hahmottamaan suolan määrän.
 • Korvaa suola muilla mausteilla. Lisää yrttejä, pippureita, valkosipulia, inkivääriä, hapoksi sitruunamehua. Mehevät kasvikset antavat runsaasti makua. 
 • Tarkista mausteseosten suolapitoisuus ja vältä valmismarinadeja. Valitse puhtaita perusraaka-aineita.
 • Lisää suola ruokaan vasta pöydässä. Suu havaitsee pinta­suolan helpommin kuin ruoanvalmistuksessa lisätyn suolan.
Vierailija

Sopivasti suolaa

Mikä avuksi kun en osaa käyttää suolaa sopivasti. Tiedän kyllä suolan vähennyskonstit, mutta tieto ei siirry käytäntöön. Elimistöni on riippuvainen suolasta. Joka päivä on saatava suolaa ja paljon. Kaapissa on aina suolakalaa, suolakurkkuja, suolaista lihaa ym. Kaiken lisäksi ruokiin on lisättävä suolaa, jotta pystyn syömään sitä. Kun toiset syövät välipalaksi vaikka patukoita, minä syön suolakurkkuja.
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Miten toimii suhde, kun mies on vaimoaan yli kaksikymmentä vuotta nuorempi? Ainakin seksi on ihanaa, vakuuttavat Kaija ja Ahmed.

Ahmed Taha on 35-vuotias. Hänen aviovaimonsa Kaija Räty-Taha on 68. Egyptiläisen Ahmedin kulttuurissa ikä ei ole niin puhuttava asia parisuhteessa, mutta Suomessa pari on törmännyt ennakkoluuloihin. Naisystävät varoittelivat Kaijaa, että nuori ja komea mies saattaisi lähteä lopulta nuoremman naisen matkaan.

– Mutta en pelkää mitään, elän ja nautin tässä ja nyt. Kuka meistä, minkään ikäisistä, tietää tulevaisuudesta? Olemme edelleen rakastuneita neljän avioliittovuoden jälkeen, Kaija sanoo. 

Ahmed lisää, että ikä ei ole Kaijan tärkein ominaisuus vaan hyvä sydän.

– Aikuinen nainen ymmärtää elämästä enemmän kuin nuori nainen. Hän esimeriksi ymmärtää, ettei toista voi muuttaa, Ahmed sanoo.

Kaija hehkuttaa myös seksuaalista voimaa.

– En ole niin epäröivä kuin nuorena, vaan uskallan nauttia vapaasti! Lisäksi minulla on varma ja vahva tunne siitä, että Ahmed rakastaa ja arvostaa minua. Sellainen tunne antaa vapauden myös seksiin.

Naisten työt piti opetella

Kaija ja Ahmed tutustuivat toisiinsa Skypen välityksellä viisi vuotta sitten. Heitä yhdistää elämänasenne ja se, että kummatkin ovat siistejä ja jämptejä järjestyksen ihmisiä, tarkkoja raha-asioissakin. Kotityöt Ahmedille piti kuitenkin Kaijan opettaa.

– Annoin Ahmedille imurin käteen, vaikka hän vänkäsi imurointia naistentyöksi. Sanoin, että Suomessa miehet tekevät samoja jjuttuja kuin naisetkin. Nykyään, kun tulen perjantaisin kotiin, täällä on jo ruokakin uunissa, Kaija nauraa.

Homma toimii myös toisinpäin. Kaija hellii ja halaa puolisoaan tuon tuosta. Kahden tasa-arvoisen, vaikkakin eri-ikäisen, aikuisen suhteessa on molemminpuolista tyydytystä.

– Minua ei häiritse herjanheitto suhteestamme, sillä tiedän, että Ahmed rakastaa minua. Tunteen taustalla ovat kaikki elämäni kokemukset.

Arkea helpottaa vastavuoroisuus. Ahmed hoitaa Kaijan tietokoneen, Kaija hellii miestään leipomalla.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 8/2014.

Tär­keitä anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja saa mm. musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Mar­joista saa­tavat anto­sya­ni­diinit ja proan­to­sya­ni­diinit voi­vat tuo­reen tutki­muksen mu­kaan aut­taa sepel­val­ti­mo­taudin ehkäi­syssä. Nii­tä saa muun muassa musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition -lehden julkai­semat yhdys­val­ta­lais­tu­lokset perus­tuvat 17 000 ai­kuisen kuusi­vuo­tiseen seu­rantaan. Sen perusteella eniten anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja ruoas­taan saa­vat sairas­tuvat noin puo­let epä­to­den­nä­köi­semmin kuin hen­kilöt, joi­den ruoka­va­liossa on nii­tä vain vä­hän.

Mar­jojen ja mui­den an­to- ja proan­to­sya­ni­dii­neja pal­jon sisäl­tävien ruo­kien syö­minen oli ylei­sempää varak­kaiden ja muu­tenkin terveel­li­sesti elävien keskuu­dessa, mut­ta yh­teydet ha­vaittiin myös elin­ta­voiltaan vä­hemmän terveel­listen pa­rissa. Fla­vo­noidien koko­nais­ku­lutus ei vaikut­tanut sairas­tu­mis­ris­keihin täs­sä tutki­muk­sessa.

Saman­suun­taisia tu­loksia on saa­tu aiem­minkin. Anto­sya­ni­dii­ni-fla­vo­noidit on yhdis­tetty muun muassa pie­nempään diabe­teksen, Parkin­sonin tau­din ja sydän­koh­tausten vaa­raan. Ruoka­valion li­säksi kui­tenkin mo­ni muu­kin seik­ka voi vai­kuttaa yh­teyksiin.

 

Läh­de: Die­tary fla­vonoid in­take and in­cident coro­nary heart di­sease: the Rea­sons for Geog­raphic and Ra­cial Diffe­rences in St­roke study. Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452.

Uutis­pal­ve­lu­ Duo­decim. Co­pyright Duo­decim 2016. Kaik­ki oi­keudet pidä­tetään. Mate­riaalin uu­delleen jul­kaisu ja edelleen levit­tä­minen on kiel­letty il­man kirjal­lista lu­paa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Kynsilakat sisältävät runsaasti kemikaaleja, ja jatkuva lakkaaminen voi kuivattaa kynsiä. Lue viisi faktaa kynsilakasta.

1. Iso lasti kemikaaleja

Pieneen pulloon mahtuu paljon. Liuottimet liuottavat orgaanisia aineita, väriaineita ja pigmenttejä sekä vaikuttavat lakan paksuuteen. Tartunta-aineet parantavat lakan tarttuvuutta kynteen. Kalvonmuodostaja lisää lakan kestävyyttä ja kiiltävyyttä, paakkuuntumisenestoaine sileyttä.

2. Kutinaa iholla

Jotkut kynsilakat sisältävät formaldehydiä ja tolueenia, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Ihottumaa voi tulla käsien lisäksi vaikkapa kasvoille, silmäluomille tai kaulalle, jos niitä kosketellaan lakatuilla kynsillä.

3. Kynsi haurastuu

Jatkuva kynsilakan ja etenkin asetonia sisältävien kynsilakan poistoaineiden käyttö voi kuivattaa ja haurastuttaa kynsiä ja kynsinauhoja. Alus- ja päällyslakan käyttö ehkäisee lakan lohkeilua, parantaa lakkauksen kestoa ja suojaa kynttä kellastumiselta.

4. Sulje tiiviisti

Jos kynsilakan liuottimet pääsevät haihtumaan, lakka kuivuu ja väripigmentit voivat takertua toisiinsa. Silloin ne eivät enää sekoitu liuokseen vaan voivat jäädä pullon pohjalle. Kynsistä voi tulla erisävyiset kuin niistä tuli käytettäessä tuoretta lakkaa.

5. Ongelmajätteisiin

Kynsilakka ja sen poistoaineet ovat ongelmajätettä. Jos kynsilakkapullossa on liikkuvaa nestettä, se on vaarallista ainetta ja kuuluu hävitettäväksi ongelmajätteen mukana. Jos jäljellä oleva lakka on täysin kuivunut, sen voi heittää tavalliseen roskalaatikkoon.

 

Asiantuntijana ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala, Tukes.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.