Vaihtoehto- ja uskomushoidoilla tarkoitetaan hoitomuotoja, joiden tehoa ei ole tieteellisesti todettu. Suurin osa lääkäreistä haluaisi kieltää hoidot kokonaan. Mutta mistä niissä on kyse? 

Monta nimeä, yhdistävä tekijä

Jo yli miljoona suomalaista on hakenut parannusta oireisiinsa vaihtoehtoisista hoitomuodoista, kuten homeopatiasta, vyöhyketerapiasta tai enkelihoidosta.

Vaihtoehtohoito. Uskomushoito. Luontaishoito. Täydentävä hoito. Nimiä on useita, mutta kaikilla niillä tarkoitetaan hoitomuotoja, joiden tehoa ei ole tieteellisesti todettu. Täydentävistä hoidoista ei juuri ole tutkimuksia tai ne ovat riittämättömiä.

Suomessa ei ole vaihtoehtolääkintää koskevaa erityislainsäädäntöä. Muissa Pohjoismaissa on. Esimerkiksi Ruotsissa on kielletty vakavien sairauksien, kuten syöpien, hoitaminen menetelmillä, joita ei ole tutkittu.

Suomessa on noin 5000 vaihtoehtoterapeuttia, joiden toimintaa ei virallisesti valvota. 

Psyykeltään hauras voi horjahtaa empatiaa tarjoaviin hoitoihin helposti ja tulla samalla taloudellisesti hyväksikäytetyksi. Tietyt rohdokset aiheuttavat reseptilääkkeiden kanssa vaarallisia yhteisvaikutuksia. Mutta jos ihminen kokee saavansa stressiin apua vyöhyketerapiasta, se kai lienee hyvä asia.

"Tuntuu hyvältä, kun joku antaa aikaa ja kuuntelee." Niin moni perustelee vaihtoehtohoidon tärkeyttä. Kuka siis määrittelee sen, mikä on meille hyväksi?

Suurin osa lääkäreistä kieltäisi hoidot

Reilu puolet lääkäreistä kieltäisi vaihtoehtohoidot. On myös lääkäreitä, jotka hyväksyisivät osan hoidoista. Toisaalta niin sanottujen virallisten hoitomenetelmien ja vaihtoehtojen raja ei aina ole selvä, esimerkkeinä akupunktio ja kiropraktiikka. 

Kelan asiantuntijalääkäri Heikki Hemmilä kertoo Duodecim-lehdessä, että uskomushoito on termi, joka ei sovellu terveydenhuollon ammattilaisten sanavarastoon.

"Jos ihmisille uskotellaan, että uskomushoito vaikuttaa aidosti, se on osittain huijaamista."

Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski pitää huolestuttavana, jos potilas yrittää parantaa vakavaa sairautta pelkästään uskomushoidoilla. Tällöin oikeasti vaikuttava hoito jää saamatta.

– Uskomushoitojen vaikutus perustuu siihen, että ihminen uskoo hoidon vaikuttavan. Ilmiö on plasebo- eli hoitovaikutus.

Hoidoista ei siis ole hyötyä, jos niihin ei usko.

– Nämä yksisarvishoidot kuulostavat mielestäni tosi hölmöiltä. Osa toki paranee hoidosta huolimatta, Vuorenkoski sanoo.

35 % lääkäreistä suhtautuu myönteisesti akupunktioon ja lymfahierontaan.

Vuorenkosken mukaan uskomushoitoja käyttävälle potilaalle tulisi kertoa selvästi, ettei hoito perustu lääketieteeseen tai muuhun tutkimukseen.

– Jos ihmisille uskotellaan, että kyseessä on aidosti vaikuttava hoito, se on osittain huijaamista.

 

Lähteet: yle.fi/akuutti, ylex.fi ja Lauri Vuorenkosken sähköpostihaastattelu, Lääkäriliiton kysely 2013, Dosentti Markku Myllykangas Ylen A-Studiossa 4.2.2016, yhteiskuntatieteiden tohtori ja terveyden edistämisen dosentti Pauliina Aarva, Tampereen yliopisto. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila opettaa videolla koko kansan itsepuolustustaidon eli eteisvärinän tunnistamisen. Miten eteisvärinän erottaa tavallisista lisälyönneistä? Entä miten eteisvärinää hoidetaan? 

Kysy Risto Laitilalta mitä tahansa terveydestä!

Kirjoita kysymyksesi alla olevaan kenttään tai lähetä se sähköpostitse osoitteeseen et.kysy@sanoma.com. Kysymyksiin saatetaan vastata myöhemmin ET-lehdessä tai etlehti.fi:ssä. 

Voit kysyä ET-lehdeltä mitä tahansa myös ravitsemuksesta, seksistä ja lakiasioista. Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

 

Katso myös muut Riston vastaanotolla -videot:

Miten kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan?

Voivatko oireeni johtua kilpirauhasen liikatoiminnasta?

Outo oire – voiko se olla syöpää?

Näin eroon turvotuksesta ja vatsakivusta

Tästä johtuu olkapääkipu

Polvessa on nivelrikko – mitä tehdä?

Kolme tapaa tunnistaa aivoverenkiertohäiriö

Uskaltaako statiineja syödä sivuvaikutuksista huolimatta?

Milloin rintakipu on sydänifarktin oire?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Noin 60 prosenttia suomalaisista on käyttänyt jotakin ravintolisää vuoden aikana, ja 30 prosenttia käyttää ravintolisiä kuukausittain.

Ravintolisiä myydään Suomessa yli 300 miljoonan euron arvosta vuodessa. Kun mukaan lasketaan myös muut luontaistuotteet, kokonaismarkkinat kasvavat 500 miljoonaan euroon.

Ahkerimmin ravintolisäpurkkeja availevat koulutetut, liikuntaa harrastavat ja terveellisesti syövät yli 50-vuotiaat naiset.

Ravintolisiä käytetään tavallisimmin täydentämään ruokavaliota, ehkäisemään tai hoitamaan flunssaa, torjumaan väsymystä tai kohentamaan mielialaa.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton tekemän jäsenkyselyn mukaan kaupaksi käyvät nyt etenkin:

  • Vatsan ja suoliston hyvinvointiin liittyvät valmisteet, kuten probiootit, entsyymit ja kuidut
  • Nivelten, luuston ja lihasten hyvinvointiin tarkoitetut tuotteet, kuten kollageeni, magnesium ja orgaaninen rikkiyhdiste MSM
  • D-vitamiini
  • B12- ja K2-vitamiinit sekä vitamiinien kaltainen yhdiste koentsyymi Q10
  • Rasvahappovalmisteet, kuten omega-3-rasvahapot, kookosöljy ja MCT-öljy, joka valmistetaan useimmiten pelkästä kookosöljystä, joskus myös palmuöljystä
  • Kasviproteiinivalmisteet, kuten soija-, hamppu-, herne-, riisi- ja auringonkukkaproteiini
  • Superfoodit, kuten pakuri, havupuu-uutejuoma ja marjajauheet
  • Rohdoskasveista valmistetut ravintolisät, kuten punahattu, eteeriset öljyt ja yrttiteet
  • Lääkinnälliset mausteet, kuten valkosipuli, inkivääri ja kurkuma
  • Ihon hoitoon liittyvät ravintolisät, kuten kollageeni ja biotiini.

 

Lähde: Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ry, terveystuotekauppa.fi

Proteiinipitoiset linssit ovat monen kasvisruokailijan perustarvike, mutta myös sekasyöjän kannattaa lisätä niitä lautaselleen.

Hyvä vaihtoehto lihalle 

Pikkuruisista linsseistä valmistuu täyteläistä, edullista ja ravitsevaa ruokaa. Linssit ovat ravintoarvoltaan monipuolisia: ne pursuavat proteiineja ja sisältävät lisäksi runsaasti rautaa ja muita kivennäisaineita, kuituja ja antioksidantteja.

Painonhallitsijan ystävä 

Kuitupitoisten linssien syöminen auttaa alentamaan kolesterolia ja pitämään verensokerin tasaisena. Linssit sopivat hyvin myös painonhallintaan: linsseissä ei ole liiemmin kaloreita, mutta ne täyttävät mukavasti vatsaa ja pitävät kylläisenä pitkään.

Värikartta täyttöön 

Ravitsemuksellisesti eri linssilajeissa ei ole merkittäviä eroja. Linssit kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Vihreät ja ruskeat linssit sopivat keittoihin, patoihin ja salaatteihin, koska ne pysyvät keitettäessä paremmin koossa. Punaiset ja keltaiset linssit ovat soseutuvia ja sopivat keittojen ja patojen lisäksi pyöryköihin sekä pihveihin.

Papua vatsaystävällisempi 

Hernekasveihin kuuluva linssi, toiselta nimeltään kylvövirvilä, saattaa aiheuttaa herkimmille vatsavaivoja, etenkin isoina annoksina. Yleensä linssit kuitenkin sopivat herkkävatsaiselle paremmin kuin pavut ja herneet.

Helposti hyvää 

Linssit eivät vaadi liotusta ja esikeittämistä kuten pavut. Linssit pitää kuitenkin huuhtoa siivilässä ennen käyttöä, koska niissä saattaa olla pölyä ja muita epäpuhtauksia. Ne kypsyvät nopeasti, 10-20 minuutissa.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Katri Kaukio.

Seksi ei aina suju kuin elokuvissa. Kokosimme neuvot kolmeen tavallisimpaan aikuisten seksipulmaan.

1. Halu puuttuu 

Solmi yhteys
Halun houkutteleminen alkaa kahden ihmisen välisestä yhteydestä, ja yhteyden toiseen saa puhumalla. Kerro kumppanillesi, mitä toivot häneltä ja mitä olet itse valmis tekemään.

Ole lähellä
Läheisyys lisää hyvä olo -hormoni oksitosiinin eritystä, mikä osaltaan lisää myös seksuaalista halua sekä yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tunnetta.

Kehu
Anna kumppanille kivaa palautetta, se luo hyvää fiilistä yhdessäoloon. Puhu kauniisti, sano että tykkäät.

Tee asioita suhteen eteen
Harrastakaa jotain yhdessä. Yhdessä tekeminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Olkaa kokeilunhaluisia ja unohtakaa yhdyntäkeskeisyys. Nauttikaa toisistanne kaikin keinoin.

2. Erektiohäiriö 

Lääkityksen tarkistus
Jotkut lääkkeet hankaloittavat erektiota. Kysy vaihtoehtoja lääkäriltä.

Käy lääkärillä
Varmista, ettei häiriö johdu esimerkiksi sydänsairaudesta tai diabeteksesta.

Stimulaatio
Vanhemmiten erektion saamiseen menee kauemmin ja erektiokulma pienenee. Penis tarvitsee voimakkaampaa kosketusta kuin aikaisemmin.

Apuvälineet
Kokeilkaa erektiorengasta tai erektiopumppua, niitä saa seksikaupoista.

Lääkkeet
Erektiohäiriöön on olemassa useita eri lääkkeitä. Käänny rohkeasti lääkärin puoleen, sillä erektiohäiriöstä voi ja pitää puhua.

3. Liian kuivaa 

Paikallishoito
Hanki apteekista paikallisesti käytettäviä estrogeenitabletteja, -voidetta tai -puikkoja, joita saa ilman reseptiä. Päivittäistavarakaupoissa on myytävänä pitkävaikutteinen hormoniton tuote, RFSU:n Klick Remoist Gel, jota käytetään kolmen päivän välein.

Liukuvoide
Se on tarkoitettu nautinnon lisäämiseen. Liukastus saa seksin sujumaan ja lisää kummankin
osapuolen nautintoa.

Asiantuntijana Sari Mäki, erityistason seksuaaliterapeutti, RFSU