
Rasvaisen kalan syönti lisää terveydelle edullisten suurten HDL-hiukkasten määrää veressä ja vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä.
Uutta tietoa saatiin Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.
Kalan syönnin edullinen vaikutus terveyteen on tunnettu jo ennestään, mutta uutta tietoa oli kala-aterioiden vaikutus lipoproteiinihiukkasten kokoon ja niiden sisältämiin rasvoihin.
Tutkittavat söivät rasvaista kalaa 3-4 kertaa viikossa: lohta, kirjolohta, silakkaa ja muikkua. Tämän seurauksena niin sanottujen suurten HDL-hiukkasten määrä veressä nousi.
HDL lakaisee kolesterolia pois suonista
Niin sanottu hyvä kolesteroli ja erityisesti isot HDL-hiukkaset lakaisevat ylimääräistä kolesterolia valtimoiden seinistä pois. Samalla ne siis pienentävät sydän- ja verisuonitautiriskiä.
Tutkimusaikana syötyjen kala-aterioiden valmistuksessa ei käytetty kermaa eikä voita. Tässä tutkimuksessa ei saatu tietoa vähärasvaisempien kalojen kuten kuhan ja ahvenen vaikutuksesta HDL-hiukkasten määrään.
Vähärasvaisen kalan syönnillä on aiemmin todettu muita edullisia vaikutuksia. Se muun muassa alentaa verenpainetta.
Lähde: Itä-Suomen yliopisto