Lääkäri Tuula Petäys on ehtinyt hoitaa uransa aikana noin 500 000:ta potilasta. Hän tekee töitä, sillä hän on todennut sen ehdottomasti parhaimmaksi lääkkeeksi.

Hotelli Espanjasta. Lause kuin nimi romaanin kannesta. Tuula Petäykselle se on uutta arkea. Hän kun on juuri ostaa pätkäyttänyt ikioman hotellin Aurinkorannikolta nousevan vuoren rinteeltä.

Tuore hotellinomistaja hymyilee keittiössään rauhallisesti, vaikka väittää olevansa kaikkea muuta. Hän kun ei ole mikään kiinteistömoguli. Hän on iho- ja allergialääkäri. Ja juuri siksi hänellä on nyt hotelli, vaikka ei ole koskaan ollut tippaakaan kiinnostunut talousasioista. 

– Olen jo pitkään vastaanotoilla pähkäillyt, mistä löytäisin sopivan pakopaikan kevään siitepölyistä kärsiville. Kun sitten löysin myynnistä tämän pikku hotellin, keksin heti että tässä se on.

Ja mikä näppärintä, Tuula pääsee itsekin pikku pakoretkille aina silloin tällöin. Hän ei tosin pakoile siitepölyjä.

 – Viime keväänä, kun olin totaalisen loppu, tein pienen laskelman ja huomasin tehneeni viimeiset kolme vuotta joka viikko yli 90 tuntia töitä. Jotain oli keksittävä ja nähtävä muutakin kuin työmatkojen ruuhkateitä, Tuula hymähtää.
Mutta ei hän silti työtään pakene. Espanjassakin hän on lääkäri. Ammattia vain voi harjoittaa kätevästi heti omalta kotiterassilta.

Reseptilääkkeenä työ

Tuula rupattelee verkkaisesti, vaikka oikeasti hänellä on järkyttävä kiire. Kassi odottaa lattialla avattuna, vaihtovaatteet sängyllä, taksi joka juuri heitti hänet pihaan, soittaa nappaavansa Tuulan takaisin töihin jo puolen tunnin päästä.

Ainakaan vielä työtunnit eivät ole tainneet tipahtaa alle 90.

–  Töiden kahmiminen on helmasyntini, mutta vain niin taidan unohtaa vaivani, Tuula miettii.

Vaivojen aiheuttajat, kädet, elehtivät puheen mukana laajoja kaaria ilmaan. Mutta muuten ne ovat vähän erikoisempaa mallia. Normaaleja selvästi lyhyemmät, seitsemänsormiset, joista kolme toimii kunnolla.

– Vielä nuorempana nämä olivat oikein näppärät, mutta iän myös nivelpinnat ovat niin kuluneet, että niiden toimivuus heikkenee jatkuvasti, Tuula selostaa asiallisella lääkäriäänellä, mutta puuskahtaa sitten:

– Se ottaa päähän, etten enää voi kannella tuonne pihalle kiviä, niin kuin 20 vuotta sitten.

Puolentoista pillerin ihme

Ikkunoista aukeava kaunis piha tosiaan kumpuilee kivisiä pengerryksiä, jotka Tuula kertoo itse sinne kasanneensa. Ja nauraa heti perään. Hän kun on tottunut hämmästyksestä venähtäneisiin ilmeisiin. 

– No siksi siinä menikin niin helkutin kauan!

Tuulan kädet ovat talidomidi-lääkkeen vaurioittamat. Sellaisen pienen pillerin, jota hänen äitinsä ehti Tuulaa odottaessaan nielaista raskauspahoinvointiin vaivaiset puolitoista kappaletta. Se riitti käsien vaurioitumiseen, mutta piti ehjänä sydämen ja sisäelimet, jotka useilla talidomidi-vammautuneilla oireilevat.

Suomessa talidomidi-lapsia ehti 1950–60-lukujen taitteessa syntyä parisenkymmentä, Saksassa parisataatuhatta ja Japanissa yli miljoona, ennen kuin vammojen aiheuttaja selvisi. Tuulan farmaseutti-äiti oli Suomessa lääkkeen ihan ensimmäisiä kokeilijoita. Hän ei antanut sitä itselleen koskaan anteeksi. Ei, vaikka Tuula monesti pyysi.

– Oli raastavaa seurata, kuinka hän syytti itseään ihan kuolemaansa saakka. Yritin saada hänet ymmärtämään, että minulle tämä oli pikemminkin mahdollisuus nähdä ja kokea asioita eri tavalla kuin mikään tuomio. Monesti mietin, olisiko hänestä ollut parempi vaihtoehto, että en olisi syntynytkään, mutta siihen äiti ei pystynyt koskaan vastaamaan.

Ylihuolehtiville vanhemmille näyttääkseen Tuula muutti kotoa pois jo 16-vuotiaana ja hankki opintorahat siivoamalla. Taas seuraa hetken hämmennys. Siis oikeasti, siivoamalla?

– Minulla oli tosiaan aikamoiset näytönpaineet, en halunnut jäädä uhriksi. Koulussakin pärjäsin pojille mainiosti, kun minulla oli niin vahvat jalat. Niistä löytyi sopivasti sekä potku- että juoksuvoimaa, Tuula hymyilee.

Nukkekirurgin mahdoton haave

Tuula myöntää, ettei ei ole koskaan oikein osannut surkutella itseään. Ei edes silloin, kun päätti opiskella lääkäriksi ja kaikki maailmassa tuntuivat olevan asiasta toista mieltä. Hän oli kuitenkin ehtinyt kypsytellä päätöstään kauan. 

– Kasvoin isäni työn takia sairaalamaailmassa. Kolmivuotiaana olin jo järjestelmällisesti poistanut kaikilta nukeiltani sappikivet.

Vanhemmat eivät olleet lapsensa näppäryyssaavutuksista pelkästään ylpeitä. He olivat kauhuissaan.

”Lääkäriksi, ei ikinä”, ilmoitti Tuulan ylilääkäri-isä. Mutta tiheään toistettu lause menetti aikojen saatossa tehonsa.

– Yritin vuosien varrella keksiä jotakin muutakin. Opiskelin kemiaa ja olin ennen lääkistä kuukauden sairaanhoito-oppilaitoksessa, melkeinpä vain isäni kiusaksi.

Lääketieteellisessä Tuula selviytyi hienosti vaikeistakin operaatioista. Sen sijaan professorien vakuuttelu oli vaikeampaa.

–  Pyysin kuitenkin heitä aina näyttämään, miten homma tehdään ja kehittelin sitten oman tapani, sillä tavalla selvisin perusopinnoista, Tuula muistelee. Hän ei usko, että olisi lainkaan niin luova ilman erikoisia käsiään. Eikä varmasti yhtä sinnikäs.

Asvalttielämä ja muita yliherkkyyksiä

Kutsumus. Se kuulostaa jopa Tuulasta vanhanaikaiselta, mutta silti juuri se hänestä teki lääkärin. Allergialääkäriksi hän pääty järkisyistä.

– Ei näillä käsillä sentään oiota vaikkapa raavaitten miesten selkiä, Tuula sanoo ja myöntää, ettei valintaa ole tarvinnut katua.
Kun Tuula parikymmentä vuotta sitten istutti pihalleen puita, hän päätti sijoittaa pähkinäpensaan niin, että hän näkee sen heti aamukahvipöydästä. Kun tuuhea pensas alkaa puskea ensimmäisiä norojaan,  Tuula tietää, että siitepölykausi on alkanut.   

– Allergioita ei voi hoitaa kaavamaisesti oire-lääkitys-tyylillä, vaan täytyy kysellä ja tutkia potilaan taustoja sekä elintapoja ja -ympäristöä, vähän kuin salapoliisi, yhdistellä syitä ja seurauksia.

Tuulan salapoliisityö allergioiden parissa ei aina ole vain palkitsevaa. Se voi olla myös raivostuttavaa. Kun Tuula työskenteli Allergiasairaalassa astmaatikkojen ja homealtistuneiden parissa, hän havahtui siihen kuinka todellista ja vaurioittavaa homepöly on. Jopa niin, että Tuula altistui potilaittensa kautta homeelle ja sai astman. 

– Nykyään pystyn nopeasti haistamaan, kenellä on sisäilmaongelma, Tuula hymähtää ja myöntää olevansa astmapiippuineen ja vuotavine nenineen kenties astetta uskottavampi allergialääkäri.

– Kun nykyään työpaikoilla alkaa viidettä kertaa parin vuoden sisällä yt-neuvottelut, niin siinä oireet lisääntyvät vähän yhdellä jos toisella. Välillä toivoisinkin, että tässä ohessa olisi tullut hankittua myös psykiatrin koulutus.

Ymmärrystä reseptin oheen

Tuulan taksi odottaa jo pihassa. Hän myöntää tottuneensa siihen, että on yleensä vähän myöhässä. Se pitää virkeänä. Lauantai-illalle riittää tänäänkin potilaita.

Joskus viime kevään väsymyksessä Tuula teki myös toisen laskelman; hän on ehtinyt hoitaa uransa aikana jo noin 500 000 potilasta. Määrä on kuin pitkä kielilällätys kaikille niille aikoinaan hänen ammatinvalintaansa epäilleille professoreille.

Mutta entä potilaat, eivätkö he ole koskaan ennakkoluuloisia?

– Ihan hämmästyttävän harvoin. Nuoret miehet joskus, mutta kahta lukuunottamatta olen saanut heidät puhuttua ympäri.

Oikeastaan Tuula on huomannut, että potilaiden kanssa on käynyt juuri päinvastoin kuin epäilevien kollegoiden.

– Ihmisten ei tarvitse kuin vilkaista arpisia käsiäni, niin he huomaavat, että tuo taitaa ymmärtää, kun on ollut muutaman kerran potilas itsekin.

Ja niin se on, sillä kiireessäkin lääkärin on Tuulan mielestä aina eläydyttävä potilaan tilanteeseen. Oltava niin suora ja rehellinen kuin mahdollista, ja silti valaa uskoa, ihan loppuun saakka. Niin hän kohtelee itseäänkin.

– Meistä talidomidi-vammautuneista on puolet jo kuolleet, ja ikä tuo koko ajan uusia vaivoja, joita ei ole voinut aiemmin ennustaa. Saksasta, meidän potilassäätiöstä, juuri taannoin varoiteltiin, että seuraavaksi pitää varautua kaularangan rappeutumiseen. En tiedä, miten minulle käy, mutta pahenevien nivelkipujen kanssa joudun varmasti elämään. Siksi haluan, että olosuhteet ympärilläni ovat niin mukavat kuin mahdollista, Tuula miettii. Juuri nyt se tarkoittaa lämmintä, aurinkoa ja työtä, sillä tavoin sopivasti.
Ihan mukavan kuuloinen resepti.

Lääkärin valitsemista helpottaisi kovasti, jos ei tehtäisi niin numeroa siitä erikoisalasta, uskoo lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Janna Rantala.

Kun nyt on jo omalääkäriä ja vapaavalintaista hoitokuntaa ja tulevaisuudessa kuulemma joku sote, niin eikö laitettaisi samalla remonttiin tätä erikoislääkärijärjestelmäkin? Ainakin avohoidossa. Nykyisellään potilaan on mahdoton tietää kokeilematta, onko lääkäri sittenkään hänelle sopiva. Ja vääristä valinnoista aiheutuu usein molemminpuolista harmia, jopa valituksia.

Lää­kärin valitsemista helpottaisi kovasti, jos ei tehtäisi niin numeroa siitä erikoisalasta. Jaoteltaisiin sen sijaan kollegakunta käytösperusteisiksi erikoisryhmiksi, eräänlaisiksi palvelulupauksiksi. Näin uuden alun edessä riittäisi neljä perusryhmää, joihin kukin lääkäri voisi pyrkiä erikoistumaan.

"Vo.max.5min"-lääkärin luona viivytään keskimäärin 3,5 minuuttia. Hänellä on periaate: jos potilas ehtii istumaan, peli on menetetty. Auskultoida voi aivan hyvin toppatakin läpi, seisaaltaan, ennen kuin potilas on ehtinyt kättään ovenkahvasta irrottaa. Lähetteet ovat ytimekkäitä kuin Hotakaisen lause: P.k. hoitoon. Lääkärin ajat ovat aina täynnä, mutta ylimääräisiä saa tunkea joka väliin, kyllä tässä ehtii. Hoitotakuu pitää, kansa virtaa kuin ämpäreitä jaettaessa.

Esimerkiksi oma aviomieheni listautuisi oitis tälle kollegalle. Eihän hän mene lääkäriin jutustelemaan, vaan saamaan kyllä- tai ei-vastauksen. Onko mennyt keuhkoihin? Ei ole. Voiko men­nä töihin? Kyllä voi.

Itse valitsisin "Empa"-lääkärin. Hän jaksaisi kiinnostua empaattisesti pikkuvarpaan kynnen poikkeamasta, joka juolahti mieleeni kun 20 minuutin vastaano­tosta on käytetty rutiinireseptin uusintaan 2 minuuttia ja kuulumisten vaihtamiseen 22 minuuttia. Yhdessä sitten arvuuttelisimme huolekkaasti kynnen ulkomuotoa ja muistelisimme Aunetädillänikin olleen vasaravarpaat, mutta ei kai tämä nyt sitä kuitenkaan.

Näitä kahta palvelulupausryhmää yhdistää vuorovaikutusmalli, jossa potilas menee lääkäriin kuulemaan mistä mahtaa olla kyse. Se ei tietenkään sovi potilaille, jotka ovat selvittäneet asian jo itse. He varaavat vastaanottoaikansa, jotta lääkäriä voidaan ystävällisesti informoida tarvittavista tutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä.

"Toki"-vastaanottoa pyörittävä ilahtuu potilaan omaaloitteisuudesta. Jos potilas kerran pyytää, niin mikä ettei. Onhan palvelutapahtuma aina sujuvampi, kun asiakas on lukenut menun etukäteen vaikkapa netistä, ja tietää jo kynnyksellä mitä tilaa. Halpa on se mielenrauha, jonka voi labrapaketin hinnalla palauttaa. Ja jos koiraa kerran ahdistaa omistajan varpaankynnen muutos, niin toki laitamme hauvalle rec Diapam 10 mg, no. C, 1x3 tarv.

Sen sijaan "Inttä"-erikoisalan valinneen lääkärin verenpaine nousee, kun potilas esittelee Google-hakunsa ja JAMA-artikkelikopionsa. Palvelulupaus on selkeä: ei ja inttämisenkin jälkeen ei. Antibioottia ei hevillä tipu, enkä mittaa ihan vain tiedonjanosi vuoksi edes hemoglobiiniasi. Varpaankynnen muutos ei ole indikaatio kokovartalon TT:lle, vaikka naapurilla onkin syöpä. Ja ei, minua ei kiinnosta Mitä halvattua -lehden näkemys lääkärikunnan salaliitosta.

Lääkärit suorastaan jonottaisivat tähän käytösperusteiseen erikoisryhmään! Työnantaja rakastaisi tätä kulut kurissa pitävää kuntakollegaa! Vastaanotolla tosin saattaisi olla hiljaista. Vaan jäisipä sitä enemmän aikaa inttää.

Kirjoittaja LL Janna Rantala on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja tietokirjailija, joka myös kouluttaa lastenpsykiatriaan ja vanhemmuuteen liittyvistä aiheista.

Onko illallis- tai kahvipöytään tulossa vieras, jolle viljat eivät sovi? Pidä tarkasti silmällä pakkausselosteita. Yliherkkyydestä, allergiasta tai keliakiasta kärsivälle monet tutut elintarvikkeet ovat vaaranpaikkoja.

Gluteenittomat tuotteet eivät aina sovellu vilja-allergikolle. Siinä missä keliaakikko voi yleensä huoletta syödä vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, saattaa yliherkkyyksiä omaava saada niistä voimakkaita oireita. Allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat eivät ole kiveen kirjoitettuja. Jos mahdollista, tiedustele ennakkoon, sopiiko tietty tuote tai raaka-aine kylään saapuvalle ruokarajoitteiselle.

 

1. Pakasteranskalaiset ja –lohkoperunat

Kylmäaltaasta löytyvien perunatuotteiden ainesosalistaus kannattaa syynätä tarkkaan. Osa pakasteranskalaisista ja –lohkoperunoista sisältää vehnää. Jos valmistat ensin paneroituja ja sitten viljattomia tuotteita, muista huolehtia ruuanlaittovälineiden puhtaudesta. Jopa pienet vehnämäärät voivat aiheuttaa yliherkälle tukalan olotilan.

2. Sipsit

Perunalastut eivät tavallisesti sisällä gluteenia tai viljoja. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin tuubiin pakatut, vehnää sisältävät Pringlesit. Jos sipsihyllyn valikoima epäilyttää, valitse tarjottavaksi maissilastuja, popcornia tai maustamattomia pähkinöitä.

3. Hillot

Osa kaupan hilloista sisältää vilja-allergikolle sopimatonta glukoosi-fruktoosisiirappia. Kyseisen ainesosan valmistuksessa käytetään vehnää. Glukoosi-fruktoosisiirappi sopii kuitenkin keliaakikolle, sillä sen sisältämä gluteeni poistuu valmistusvaiheessa.

4. Nonparellit

Iloisen väriset kakkukoristeet sisältävät vehnätärkkelystä, joka ei sovi vilja-allergikolle tai yliherkälle. Strösselit ovat nonparelleja turvallisempi valinta. Tarkista kuitenkin ainesosaluettelo.

5. Jäätelö

Tavalliset tuuttijäätelöt ovat vehnävohveliensa takia luonnollisesti pannassa niin keliaakikoilta, vilja-allergikoilta kuin yliherkkyyksistä kärsiviltä. Siinä missä keliaakikko voi syödä useimpia tavallisia puikko- ja pakettijäätelöitä, löytyy viileistä herkuista yliherkille ja allergisille sopimatonta vehnäperäistä glukoosisiirappia, fruktoosisiirappia, vehnätärkkelystä, dekstroosia tai maltodekstriiniä. Jäätelöistä turvallisia valintoja ovat esimerkiksi tietyt Pappagallo ja Ben & Jerry’s –merkkien maut. Luontaisesti valmistetut, kotimaiset Jymy-jäätelöt ovat myös viljavapaita tuotteita.

6. Soijakastike

Itämaisten ruokien maustamiseen käytetty soijakastike sisältää tavallisesti vehnää. Markkinoilla on kuitenkin gluteenittomia vaihtoehtoja keliaakikoille. Allergikoille ja yliherkille sopivat luontaisesti viljattomat soijakastikkeet. Tällainen on muun muassa monista vähittäiskaupoistakin löytyvä, pelkästään soijapohjainen Soy King – kastike.

7. Ketsupit, majoneesit, sinapit

Ketsupit, majoneesit ja sinapit saattavat sisältää vehnää, tavallisesti glukoosi-fruktoosisiirapin muodossa. Felixin ja Heinzin maustamattomat ketsupit ja majoneesit ovat turvallisia valintoja ruokarajoitteisille. Myös Auran sinapit ovat viljattomia ja soveltuvat täten sekä keliaakikoille, allergikoille että yliherkille.

8. Karkit

Makeisostoksilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tuoteselosteisiin. Lähes kaikissa makeisissa on glukoosi-, fruktoosi, tärkkelys- tai glukoosi-fruktoosisiirappia, joka tekee niistä allergisille ja yliherkille sopimattomia. Mikäli löydät makeisia, joiden glukoosisiirappi on maissipohjaista, osta karkit mieluummin valmiissa pussissa, kuin irtokarkkihyllystä. Koska kauhoilla poimitaan namuja jokaisesta laarista, on niissä jäämiä allergisoivista ainesosista. Perinteisessä lakritsassa on aina vehnää, mutta markkinoilla on myös gluteenittomia, keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja. Täysin viljatonta ruokavaliota noudattavalle varma makeisvalinta on esimerkiksi Fazerin Wiener Nougat.

Viljoja löytyy myös muista yllättävistä tuotteista. Erityisen yliherkät voivat saada oireita myös näistä:

9. Kosmetiikka

Meikit ja hiustenhoitotuotteet saattavat sisältää hydrolysoitua vehnäproteiinia, HVP:tä. Pehmeän rakenteensa, vaahtoavuutensa ja kosteuttavuutensa takia se on suosittu kosmetiikkateollisuuden raaka-aine. HVP voi aiheuttaa yliherkälle turvotusta, kutinaa ja paukamia, pahimmillaan jopa anafylaktisen shokin.

10. Kahviautomaatit

Työpaikan kahviautomaatin hyödyntäminen voi olla viljayliherkälle petollinen valinta. Esimerkiksi tietyt Selectan automaattien erikoiskahvit sisältävät glukoosisiirappia ja maltodekstriiniä. Allergisen kannattaa myös aina varmistaa, annosteleeko kone kaikki juomat samoja putkia pitkin.

Mistä tuotteesta tai elintarvikkeesta sinä olet löytänyt piilovehnää? Kerro se meille kommenteissa!

Gluteeniton vehnäleipä

Oho – viljaa on vaikka missä! Katso lista

Vehnätärkkelys ei ole ainakaan täysin varmasti gluteeniton, jos ainesosaluettelossa ei erikseen lue "gluteeniton vehnätärkkelys". Herkkiä keliaakikkoja ja ihokeliaakikkoja suositellaan välttämään myös ohramallasuutetta, joka on juuri siinä rajapinnalla sen suhteen, onko se gluteeniton vai ei. Se on siis vähägluteeninen ja siksi sitä kannattaa välttää, ellei keliaakikko itse tiedä voivansa ilman oireita sitä syödä. Ohramallasuutetta löytyy monesta tuotteesta, karkeista valmiskastikkeisiin. Yksi...
Lue kommentti

Tuo­reen ky­selyn mu­kaan va­jaa puo­let lääkä­reistä on jos­kus lievit­tänyt po­tilaan kärsi­mystä tie­täen, et­tä se ly­hentää po­tilaan elämää.

Tuo­reen Lää­käri ja kuoli­napu -ky­selyn mu­kaan 40 prosenttia lääkä­reistä ker­too jos­kus lievit­tä­neensä po­tilaan kärsimystä tietoi­sena sii­tä, et­tä se ­ly­hentää po­tilaan elämää. Heis­tä 87 prosenttia ko­kee toimi­neensa ai­na oi­kein.

Noin joka viides vastan­neista lääkäreistä on si­tä miel­tä, et­tä lää­käri tu­lee ai­na asettaa juri­diseen vas­tuuseen, jos hän te­kee kärsi­myksen lievit­tä­mi­seksi toimenpiteen, jo­ka ly­hentää po­tilaan elämää.

Joka kolmas avustaisi kärsivää potilasta itsemurhassa

Kol­mannes vastaa­jista on si­tä miel­tä, et­tä lää­käriä tu­lisi rangaista, jos hän avustaa poti­lasta päät­tämään elä­mänsä. Yh­tä mo­ni olisi kuitenkin it­se val­mis avus­tamaan vai­keista oi­reista kär­sivää poti­lasta te­kemään itse­murhan, jos lainsää­däntö sen sal­lisi.

Kaksi kolmesta ky­selyyn vastan­neesta lääkä­ristä on jou­tunut seu­raamaan oman lähei­sensä vai­keaa sai­rautta tai kärsi­mystä. Oma­koh­taiset koke­mukset lähi­pii­ristä ovat saat­taneet vah­vistaa tai muut­taa aiem­pia käsi­tyksiä kuolinavusta.

Noin jo­ka toi­nen vas­taaja il­moittaa kohtaa­vansa kuo­levia tai vai­keista oi­reista kär­siviä poti­laita työs­sään täl­lä hetkellä.

Suhtautuminen eutanasiaan aiempaa myönteisempää

Kuoli­na­vulle ei ole vakiin­tu­nutta määri­telmää. Täs­sä kyse­lyssä ter­millä vii­tattiin tilan­teisiin, jois­sa lää­käri lie­vittää potilaan kärsi­mystä lä­hellä kuo­lemaa tietoi­sena sii­tä, et­tä se voi ly­hentää po­tilaan elämää. Kuoli­napua voi ol­la hoito­toimen­piteen teke­minen, hoi­dosta pidät­täy­ty­minen tai po­tilaan neuvo­minen ja vä­lineen anta­minen elämän päättämistä var­ten.

Ky­selyn toteu­tettiin syys­kuussa Lääkä­ri­liiton, Duode­cimin ja Hy­vä kuo­lema -yhteis­vas­tuu­hankeen yhteis­työnä. Sii­hen vas­tasi 3 100 työi­käistä lää­käriä. Noin kolmanneksella vastanneista oli 10 vuo­den ko­kemus kuo­levien tai vai­keista oi­reista kär­sivien poti­laiden hoi­dosta. Vain yhdeksällä prosentilla ei ol­lut lain­kaan koke­musta kuo­levien hoi­dosta.

Euta­nasia ra­jattiin ky­selyn ulko­puo­lelle, kos­ka Lääkä­ri­liitto ja Hel­singin ylio­pisto seu­raavat euta­nasiaa kos­kevia mielipi­teitä toi­sella tutki­mus­sar­jalla. Lää­kärien suhtau­tu­minen euta­nasiaan on muut­tunut aiem­paa myönteisemmäksi.

Näin lääkärit kommentoivat kuolinapua

"Ky­symys on eetti­sesti vai­kein mi­tä lääkä­rille voi tul­la eteen."

"Tär­keintä elämän lo­pun ol­lessa lä­hellä on elämän laa­tu, ei pi­tuus."

"Itse­mur­hassa avus­ta­minen so­tii vas­taan käsi­tys­täni lää­kärin etii­kasta ja roo­lista."

"Kär­si­mystä pi­tää ai­na hel­pottaa, mut­ta mis­sä me­nee se häi­lyvä ra­ja, et­tä toimen­pide voi­kin jou­duttaa kuo­lemaa?"

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.