Tuija Brax on työskennellyt eduskunnassa puolet elämästään. Nyt on kääntynyt uusi lehti. Sydänliiton pääsihteerinä Tuija edistää suomalaisten terveellisiä elämäntapoja.

Saunatilan pukuhuoneessa yksinäinen nainen kiskoo ylleen tummansinisen uimapuvun, joita on kaapissa uimareiden vapaaseen käyttöön. Puku on juuri sitä tylsää, epäistuvaa mallia, joka on tuttu kaikista julkisista uimahalleista.

Mutta leikkauksesta ja väristä viis. Uimari hyppää altaaseen. Nyt on hiukan kiire, joten Tuija Brax, 50, kauhoo vain puoli tuntia vapaauintia. Vedoista näkee heti, että elementti on tuttu.

– Olen entinen uimaopettaja. Perhosta en tosin enää yritä. Se näyttäisi naurettavalta, kun tekniikka ja keskivartalo eivät ole tarpeeksi
hyvässä kunnossa.

Tuijan mieli palaa kuitenkin hiihtoladulle, sillä jokavuotinen Pirkanhiihto odottaa ja vaatisi lajin treenausta.

Ilman liikuntaa ei jaksa. Sen on moni työlleen omistautunut saanut huomata. Tuijan työhuoneen ilmoitustaululla on vuosikalenteri, johon viikon kuntoilupäivät on merkitty sinisellä: uintia, hiihtoa, kuntosalikäyntejä, jumppia, kuten zumbaa ja corea. Työmatkansa hän on pyöräillyt.

– Vain kamppailulajeja en ole koskaan harrastanut, enkä uskalla koskea golfmailaan, koska kovan kilpailuviettini takia laji saattaisi viedä liikaa aikaa.
Liikuntakalenterin vieressä on mustavalkoinen valokuva, jossa poninhäntäinen hoikkauumainen tyttö tanssii valkeassa paitapuserossa, kellohameessa ja tennareissa. Kuva muistuttaa huolettomasta nuoruudesta.

Lue myös: Näin mittaat verenpaineen oikein

Ministerivuodet jättivät jälkensä

Kevättalven iltana Sydänliitto julkisti uuden keittokirjansa. Tila on tupaten täynnä vieraita. Foccacialeipä ja lihapyörykät tekevät kauppansa.

– Kun näillä resepteillä elää, niin laihtuu, Tuija Brax uskoo.

Hänellä on takanaan vasta ensimmäinen kokonainen työpäivä liitossa, mutta uudet tilastot ja numerot ovat jo tarttuneet päähän. Häntä onkin aina pidetty erityisen hyvämuistisena.

Antaumuksellisesti hän kertoo puhekumppanilleen, miten sydänsairauksien määrä on enemmän kuin puolittunut 60 vuodessa.

– Se on lähes käsittämätön menestystarina. Silti sydänsairaudet ovat yhä Suomen yleisin kansantauti.

Välillä Tuija ryhtyy organisoimaan tarjoilupöydän äärelle lainehtivaa ruokajonoa. Otteista näkee tottumuksen johtaa ja saada aikaan.

Media on tentannut häntä eduskunnan jättämisestä.

– Eivät tahdo uskoa, etten suinkaan ole turhautunut parlamentaariseen päätöksentekoon. Aika aikaa kutakin. Päällimmäisenä mielessäni on suuri kiitollisuus kaikesta siitä, mitä olen saanut tehdä ja kokea.

Sen hän tunnustaa, että ministerivuodet olivat rankka, fyysisesti väsyttävä kokemus.

– Sen kesti, kun tiesi, että pesti on nelivuotinen eikä ikuinen.

Liika suolankäyttö aiheuttaa sydäntautikuolemia

Pois politiikan kilot ja pölyt

Iltamyöhään jatkuvista palavereista, tiukoista aikatauluista, pakollisista lounaista ja illallisista kertyi toistaiseksi pysyväksi muistoksi 20 ylikiloa. Ne harmittavat, mutta olivat työsuhteeseen kuuluva lisäarvo.

– Jos on ministerineuvoston illallinen, siellä on tarkoitus istua, eikä lähteä lenkille. Tällaisella ruumiinrakenteella ministerinpesti on riskitekijä.

Ministeri Brax määräsi virkakerrokseensa pulla-, viineri- ja pasteijakiellon ja tilasi niiden sijaan tarjoiluksi hedelmiä. Eräs painonhallinnan ammattilainen vinkkasi hänelle kerran, että tarjoilut olisi hyvä siirtää jossain vaiheessa kokousta pois pöydältä houkuttelemasta.

Tylsässä kokouksessa ruuan näkeminen kun laukaisee näläntunteen silloinkin, kun ei ole nälkä. Ministeri ei keksinyt, miten tarjoilut voisi tyylikkäästi siirtää syrjemmälle.

Näin hoidat verenpainetta

Tuija aikoo karistaa kilot samalla kun politiikan pölyt.

Edustajatoverit kuvailevat Tuijaa ahkeraksi, tunnolliseksi ja asiakeskeiseksi työmyyräksi, joka kulki käytävillä kiireisenä paikasta toiseen. Puhemies Eero Heinäluoma kiitteli talvisessa puheessaan, että ”Tuija Brax on ollut yksi eduskunnan kirkkaimmista helmistä”. Samaa painotti arvostettu rikosjuristi: ”Fiksuin oikeusministeri, joka tällä maalla on ollut.”

Helposti avautuva tai räväkän populistinen Tuija ei ole. Lämpimän hymyilevästä ulkokuoresta huolimatta hän ottaa tarpeellisen etäisyyden. Julkisuudessa ei ole näkynyt hänestä suuria paljastuksia eikä koti- tai perhe-esittelyjä. Hän on päättäväisesti suojellut lähipiiriään ja yksityisyyttään.

Vikkelän piti rauhoittua

Vuonna 1995 eduskuntaan astui skarppi ja malttamaton nuori juristi Tuija Brax. Samaan aikaan uusina kansanedustajina aloittivat muun muassa Mari Kiviniemi, Päivi Räsänen ja Pia Viitanen.

Tuija Braxia kuvailtiin asialliseksi idealistiksi. Hän oli vikkelä omaksumaan uutta tietoa ja faktoja ja teki hyvin kotiläksynsä. Hänen temperamenttinsa on nopea, ja aluksi hänen oli vaikea kestää jahkailua.

Usein Tuijan piti ottaa pidemmän kaavan mukaan, ettei astuisi kenenkään varpaille. Helppoa ei myöskään ollut tulla tuoreeltaan puolueen puheenjohtajaksi.

– Edustajatoverini Janina Anderssonin pollyannamaisuudesta opin, ettei kaikkeen tarvitse eläytyä. Jokaista taakkaa ei voi kantaa.

Nopeaan päätöksentekoon Tuija oli tottunut koripallokentillä kymmenvuotiaasta lähtien.

Ukin kanssa Minna Canthia

Tuijan äiti ja isä työskentelivät ammattikorkeakoulun opettajina. Äidin erikoisalaa oli gerontologia ei vanhenemistutkimus.  Isä on diplomi-insinööri.

– Isovanhempani asuivat naapurissa. Ukki oli muun muassa teatteriohjaaja ja näyttelijä. Kävin hänen luonaan näytelmien lukuharjoituksissa. Luimme läpi kaikki Minna Canthin teokset, mutta valitettavasti en enää muista niitä ulkoa. Haaveilin lapsena näyttelijän tai insinöörin urasta.

Äidin kertomusten kautta Tuija oppi paljon vanhenemisen mukanaan tuomista muutoksista. Hän saattoi jo nuorena edustajana luennoida tovereilleen, miten nelipäisen reisilihaksen ongelmat ovat naisilla yleisin syy joutua laitoshoitoon.

– Äiti teki kuitenkin selväksi, ettei minun pidä mennä hoitoalalle, ellen samalla ala taistella hoitajille kunnon palkkaa. Pidin matematiikasta ja ilahduin ymmärtäessäni esimerkiksi sen, että jos maa routii, siihen pitää varustautua.

Miten kansan saisi liikkumaan?

– Italian jälkeen Suomi ikääntyy nopeimmin. Meidän pitäisi välittää helpolla tavalla ravinto- ja lääketieteellistä tietoa. Uskon ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, Tuija Brax sanoo.

Hän pohtii, miten eri-ikäisiä ihmisiä parhaiten motivoitaisiin liikkumaan ja huolehtimaan itsestään. Kansanterveydellisesti kyse on ­miljardeista.

– Ei se onnistu niin, että Helsingistä joku narisee ja patistaa, että pitäisi käydä lenkillä, eikä valtio voi lähteä hakemaan ihmistä hoitoon.

Idässä ja pohjoisessa kuollaan nuorempina kuin etelässä. Tuija muistuttaa, että vaikka vanhetessa solutasomuutoksissa nesteenkierto solujen sisällä vähenee, ikä ei tee ihmistä tyhmemmäksi.

– Meillä on paljon perustietoa ihmisen elinkaaresta, mutta silti tiedämme vanhenemisesta vielä vähän. Moni haluaa torjua koko ajatuksen. Ikäihmiset on siilottu hoitolaitoksiinsa ja kanssakäyminen heidän kanssaan on vähentynyt.

Sekä Tuijan omat vanhemmat että appi­vanhemmat ovat mainiossa kunnossa ja aktiivisia. 80-vuotias appiukko juoksi viime kesänä Tukholman maratonin ja anopilla on takanaan 25 Pirkanhiihtoa. Heinäkuussa Helsingissä järjestettävään suureen Gymnaestrada-­tapahtumaan anoppi on ilman muuta tulossa ­voimistelemaan.

Tuijan vanhemmat huolehtivat, että päivittäin askelmittariin kertyy vähintään 10 000 askelta. He käyvät jumpissa ja punttisalilla ja ovat ahkeria sienestäjiä ja marjastajia.

– Kaikkein kiireisimpinä aikoinani oli upeaa, että he pystyivät auttamaan meitä arjen paketissa, Tuija kiittelee.

Suhdetta omaan terveyteensä Tuija kuvailee realistiseksi. Hän pitää silmällä kolesterolia ja verenpainetta, eikä arkena koske alkoholiin.

– Riitta Uosukainen järkeisti eduskunnan työskentelyn niin, että päästiin eroon yöäänestyksistä ja pakkoroikkumisista kuppilassa.

Eriarvoista terveydenhuoltoa

Terveydenhuollon eriarvoisuudesta Tuija Brax on huolissaan.

– Meillä se on järisyttävän suurta muihin Pohjoismaihin verrattuna. Ellei sote-uudistusta saada parin vuoden sisällä voimaan, palvelut huononevat ja verot nousevat pilviin. Hyvinvoinnin raja noudattelee melko tarkkaan vanhaa Pähkinäsaaren rauhan rajaa, mutta vaihtelee paikkakuntien sisälläkin.

Esimerkiksi Helsingissä on enemmän kolmannen polven pitkäaikaistyöttömiä kuin Pohjois-Karjalassa. Koulutetut, kaupunkilaiset naiset voivat kuitenkin parhaiten.

Tuija kertoo arviosta, jonka mukaan vuonna 2040 tekoaivo on ohittanut ihmisaivot ja digiyhteiskunnasta on siirrytty datayhteiskuntaan.

– Silloin kymmenen prosenttia ihmisistä tuottaa 90 prosenttia bruttokansantuotteen lisäarvosta. Merkitseekö se reilua, kivaa ja kannustavaa yhteisöä? hän kysyy.

Mutta kaiken kaikkiaan hän on optimisti.

– Suomi ei vajoa uudeksi Kreikaksi. Parin vaalikauden kuluttua olemme selvinneet ­karikoista.

Sydän kaipaa seuraa

Braxin perheessä syödään luomua aina kun mahdollista. Aviomies on innokas kokki ja hoitaa enimmäkseen kauppa-asiat.

– Jääkaapin sisältö kertoo hyvin, onko syömisiä ehditty suunnitella ja hallitaanko ajankäyttö.

Tuija kokkaa lähinnä lomilla purjeveneessä.

– Pojillamme on ollut tapana vitsailla, että kumpaakohan ruokaa äiti tänään laittaa. Suosikkini on tomaatti-sipulikeittopohja, johon laitan lisukkeeksi jotain saariston herkkua.

Pelkkä puhdas ravinto ja runsas fyysinen liikunta eivät vielä takaa hyvinvointia. Myös kulttuuri, elokuvat, kirjat ja teatteri ovat Tuijalle merkittävä osa itsestään huolehtimista.

– Sydämelle on myös tärkeää, että ei jää yksin ja osaa ilmaista tunteitaan terveesti. Nautin elokuvaillan jälkeisistä keskusteluista. Woody Allen tehoaa minuun aina.

Viime aikojen kirjoista mieleen on jäänyt erityisesti Tommi Kinnusen Neljäntienristeys.

– Tommin vanhemmat ovat kummejani. Hoidin pikkuista Tommia – ja hän selvisi siitä!

Itseironian tajuaan Tuija väläyttelee harkiten.

– On kiintoisaa testata, missä kaikessa voin käyttää politiikassa oppimaani. Aika suuri varmuus minulla kuitenkin on siitä, etten ole ­kuolematon.

5 x Tuija Brax

  1. Syntynyt 1965 ­Helsingissä, o.s. Karvonen. Asuu Helsingissä.
  2. Työskentelee Sydän­liiton pääsihteerinä, aloitti maaliskuussa 2015.
  3. Vihreiden kansanedustaja vuodesta 1995 ja vihreiden puheenjohtaja 1995–97. Oikeusministeri vuosina 2007–11.
  4. Perhe: Aviomies Antti ja kaksi täysi-ikäistä poikaa.
  5. Harrastaa monipuolisesti liikuntaa ja kulttuuria.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Voimakkaat tunnepurkaukset ja vihaisuus voivat tuoreen tutkimuksen mukaan laukaista sydänkohtauksia. Samoin raskas fyysinen rasitus on sydänkohtausten riskitekijä, osoittaa Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus. 

Vihaisuuden ja rasituksen on aiemminkin tiedetty laukaisevan sydänkohtauksia, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat aiempaa suurempaan kansainväliseen aineistoon yli viidestäkymmenestä maasta. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ensimmäisen sydäninfarktinsa sairastanutta.

Sydänkohtauksen saanut: "Infarkti tuli yllätyksenä ja ilman rintakipuja"

Tutkimuksen mukaan voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Fyysinen rasitus sekin liittyi noin kaksinkertaiseen sairastumisriskiin, mutta riskit olivat vielä suurempia, jos rasituksen aikana oli ollut lisäksi vihainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä riskit tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Vihaisuus, tunnekuohut ja kova rasitus voivat esimerkiksi hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä. Viha ja stressi voivat al­tistaa myös aivoverenkiertohäiriöille.

 

Lähde: Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction. Circulation 2016;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023142.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Tuliko ammatti valittua aikoinaan vanhempien toiveita kuunnellen? Meneekö kaikki vapaa-aikasi lastenlapsia hoitaen, kun haluat olla mieliksi aikuisille lapsillesi? Tanssitko jatkuvasti muiden pillin mukaan?

Moni meistä elää muiden ihmisten odotusten mukaan. Jos et havahdu ajoissa toteuttamaan myös vain itsellesi tärkeitä asioita ja haaveita, sinusta on vaarassa tulla katkera vanha ihminen.

Urheilulääkäri Pippa Laukka ohjaa työkseen ihmisiä parempaan elämään. Urheilulääkärin työnsä lisäksi hän luennoi kansainvälisesti menestyneessä valmennusyrityksessä, jonka on perustanut McLaren-formulatallin lääkärinä tunnetuksi tullut Aki Hintsa.

Pippa Laukan mukaan jokaisen meistä on tärkeä pohtia, kuka olen, mihin olen menossa ja mikä minulle on merkityksellistä. Erityisen tärkeää se on siinä tapauksessa, jos kokee olevansa tyytymätön elämäänsä, mutta ei oikein tiedä mistä se johtuu.

– Moni ikään kuin herää vasta silloin, kun elämässä tulee pakollinen pysähdys. Esimerkiksi sairastuminen voi käynnistää myllerryksen, jonka aikana ihminen päätyy pohtimaan elämänsä merkityksellisyyttä. Toinen vaihtoehto on huomata vasta vanhana olevansa katkera, koska ei ole elänyt sellaista elämää, jota oikeasti olisi halunnut elää, Pippa Laukka sanoo.

Näin löydät sisimmän olemuksesi

Miten jokainen voisi löytää itselleen merkitykselliset asiat? Aki Hintsan valmennuksissa puhutaan ihmisen sisimmästä olemuksesta, coresta.

Pippa Laukka neuvoo lähtemään liikkeelle oman elämän käännekohdista: miten ammatinvalintasi aikoinaan sujui? Mikä siihen vaikutti? Entä avioliito tai parisuhteen solmiminen, minkälaisten vaiheiden jälkeen päädyit siihen? Olivatko ne omia valintojasi vai vaikuttivatko niihin muiden ihmisten ajatukset?

Sen jälkeen voit alkaa miettiä, mitä asioita voisit jokapäiväisessä elämässäsi muuttaa. Aina ei tietenkään ole mahdollisuutta tai tarvetta kääntää kaikkea ylösalaisin, mutta jokaisen arjesta löytyy juttuja, joihin pystyy itse vaikuttamaan.  

– Tämä tarkoittaa vastuun ottamista omasta elämästä. Monella on tarve syyttää muita ihmisiä: en voi esimerkiksi aloittaa uutta harrastusta, koska kumppani nurisee ajankäytöstäni, tai en saa painoa putoamaan, koska terveellinen ruoka maksaa liikaa. Usein nämä ovat verukkeita, joilla vastuuta siirretään muille sen sijaan että jokainen ottaisi vastuun itsestään ja omista ratkaisusta, Pippa Laukka sanoo.

 

Yksi vaihtaa pullan ruisleipään, toinen käy lenkillä, kun alkaa tehdä mieli suklaata. Makeanhimoa voi hillitä.

1. Syö ruista

Jos olet perso pullille ja kahvikakuille, ensimmäinen konsti opetella himosta eroon on vaihtaa kakkupala ruisleipään tai näkkäriin. Leivässä on kylläisenä pitävää kuitua enemmän kuin höttöpullissa.

2. Rutiinit kuntoon

Tasainen ruokarytmi auttaa makeanhimoon. Kun syöt riittävän usein terveellistä ruokaa, makeanhimo ei pääse yllättämään. Ainakaan aamiaisesta ja lounaasta ei kannata tinkiä.

3. Älä stressaa

Makeisiin herkkuihin tulee sorruttua useammin väsyneenä ja stressaantuneena. Kun sinulla on huolia, kiirettä tai paineita, haluat hemmotella itseäsi makealla.

4. Käy lenkillä

Toisille toimii, toisille ei. Eräs makeanhimon koukuttama kertoi, että lähtee pienelle kävelylenkille aina kun käsi meinaa tarttua keksipakettiin tai suklaalevyyn.

5. Salli herkuttelu

On tutkittu, että ehdottomuus saa sortumaan. Täysi kieltäytyminen ei siis toimi tässäkään tapauksessa. Päätä, että saat ottaa suklaan, jos mieli tekee, mutta pidä herkuttelu kohtuudessa. Koko levyä et tarvitse.

6. Ystävysty

Ihmiset, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, eivät sorru herkutteluun niin usein kuin yksinäiset. Jos makean napostelu on keino täyttää elämän tyhjiötä, suuntaa mieluummin tapahtumiin kuin jääkaapille.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.