Marja-Leena Inkisen elämässä on nyt tilaa ystäville, kirjoille ja lapsenlapselle. Lenkillekin Marja-Leena ehtii, mutta hänestä tuntuu, ettei kunto kuitenkaan nouse. Miten saada liikuntaan lisää tehoa ja epäterveelliset sentit pois vyötäröltä? ET:n terveystiimi auttoi.

KUKA?

Marja-Leena Inkinen, 65

jäänyt lehtorin virasta eläkkeelle viime syksynä

TAVOITTEET

 • säännöllisyyttä liikuntaan
 • pysyvä liikuntamotivaatio
 • eroon jojo-laihduttamisesta
 • vyötäröltä kahdeksansenttiä pois
 • oikeaa ruokaa makean nälkään

Ravitsemus­terapeutti Teija Ylösen mielestä Marja-Leena syö monipuolisesti ja pääsääntöisesti kohtuullisen kevyesti. Vyötärön ympäryksen
selittävät päivittäiset makeat palat ja rasvaiset viikonloppuherkut. Viikonlopuilta ruokia jää yli, joten Marja-Leena tulee syöneeksi niitä jopa 3–4 päivänä viikossa.

Makeanhimo hellittää yleensä parissa viikossa, kun opettelee syömään oikeaa, kuitupitoista ruokaa sopivassa ateriarytmissä.
Kotimaisten kasvisten salaattipaletista Marja-Leena saa kaipaamiaan nopeita salaattivinkkejä, 10 erilaista vaihtoehtoa, www.kotimaisetkasvikset.fi.

Teijan neuvot Marja-Leenalle:

 • Syö 1600–1700 kcal päivässä, koska kulutat liikunnalla paljon. Pidä korkeintaan 3–4 tunnin ateriavälit, jotta et korvaisi kunnon ruokaa makealla. Makean himo kumpuaa usein nälästä.
 • Kokoa pääateriat lautasmallin mukaisesti. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä yhteensä kuusi kourallista päivässä. Myös viikonlopun ruokapöytään saa näyttävyyttä ja makua värikkäillä salaateilla ja raasteilla.
 • Olennaista on nauttia pienistä määristä. Ota makeaa korkeintaan yhden aterian päätteeksi päivässä ja pidä jälkiruoan määrä yhdessä desilitrassa.
 • Totuta suu vähitellen siihen, että makeaksi riittää marjojen ja hedelmien maku ilman lisäsokeria.
 • Syö iltamakean sijaan proteiini- ja kuitupitoinen iltapala: jugurttia, viiliä, lasi piimää ja kevyesti päällystetty leipäviipale. Jugurttipirtelöön tarvitset maustamatonta, rasvatonta jugurttia, ananasmurskaa tai marjoja ja lesettä.
 • Opettele valmistamaan ruokaa pienempiä määriä. Jos ruokaa jää yli, pakasta se.
 • Jos punnitset itsesi joka aamu, pääset selville, millaiset syömiset ja juomiset painoon milloinkin vaikuttavat. Mittaa myös vyötärön ympärys säännöllisesti.
 • Ota yksi pullasiivu useiden sijaan ja vaihda pullasiivut kinkkuleikkeellä tai vähärasvaisella juustolla päällystettyyn leipä­viipaleeseen.
 • Juo 1–1,5 litraa päivässä ruoasta saadun nesteen lisäksi. Mitä rasittavampaa ja pitkäaikaisempaa liikunta on, sitä enemmän on nautittava nestettä.

Rytmiä liikuntaan

Personal trainer Pia Siekkinen selittää, miksi Marja-Leenan kunto ei nouse. Elimistö on ylikuormitustilassa eikä pääse palautumaan, jos kuntoilua on seitsemänä päivänä viikossa.

– Kunto kohoaa liikunnan tehoa ja lenkkien pituuksia vaihtelemalla. Silloin keho saa monipuolisia ärsykkeitä ja elimistö ehtii palautua ennen seuraavaa rasitusta. Näin myös myös rasva- ja sokeriaineenvaihdunta tehostuvat. Kunto kasvaa levossa. Vaihteleva ohjelma estää myös kyllästymisen.

PIan neuvot Marja-Leenalle

 • Liikuntaan motivoi se, että rytmittää viikot ja liikunnan viikkojen
  sisällä erilaisiksi. Ota lajeiksi vuodenajan mukaan hiihtoa, kävelyä, sauvakävelyä, uintia tai pyöräilyä unohtamatta lihaskuntoa ja tasapainoa kehittävää liikuntaa. Ole myös avoin uusille liikuntakokemuksille.
 • Vähimmäismäärä kuntoliikuntaa on 3–4 kertaa viikossa,
  enimmäismäärä viisi kertaa viikossa.
  Harjoituksista 2–3 tulisi tehdä matalalla sykkeellä eli rauhallisesti ja 1–2 lenkkiä vauhdikkaammin tai yhdistellen rauhallista ja ripeää.
 • Rauhalliset lenkit kehittävät peruskestävyyttä, jonka pohjalta
  vauhdikkaampikin harjoittelu tuottaa tulosta.
 • Rytmitä lenkkeily kolme viikkoa näin ja aloita alusta:
  Ensimmäinen viikko on keskiraskas. Neljä tunnin harjoitusta:
  kaksi kevyttä peruskestävyysharjoitusta, esimerkiksi kävelyä lievästi hengästyen ja hikoillen, yksi hieman rasittavampi vauhtikestävyysharjoitus, esimerkiksi sauvakävelyä, ja yksi näiden yhdistelmä.
 • Toinen viikko on ensimmäistä raskaampi. Viisi tunnin harjoitusta: kolme peruskestävyys- ja yksi vauhtikestävyysharjoitus ja yksi yhdistelmä ylämäkispurteilla höystettynä, esim. vauhdikkaasti kävellen.
  Kolmas viikko on palauttava viikko. Kolme noin tunnin pituista rauhallista harjoitusta: esimerkiksi pyöräilyä, uintia, venyttelyä, jumppaa. Ja kaikkia nautiskellen!
 • Harjoittele lihasvoimaa ja tasapainoa joka viikolla rauhallisen
  lenkkeilyn päivinä. Tasapainoharjoitukset on hyvä tehdä ennen
  lenkkiä, kun lihakset eivät vielä ole väsyneet.
 • Gymstick eli kuminauhoin varustettu jumppakeppi on tehokas väline lihaskunto- ja tasapainoharjoitteluun. Käsipainoilla voi vahvistaa käsivarsien, hartioiden ja selän lihaksia. Kyykistykset tai tuolilta nousemiset vahvistavat hyvin jalkojen lihaksia.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Miten toimii suhde, kun mies on vaimoaan yli kaksikymmentä vuotta nuorempi? Ainakin seksi on ihanaa, vakuuttavat Kaija ja Ahmed.

Ahmed Taha on 35-vuotias. Hänen aviovaimonsa Kaija Räty-Taha on 68. Egyptiläisen Ahmedin kulttuurissa ikä ei ole niin puhuttava asia parisuhteessa, mutta Suomessa pari on törmännyt ennakkoluuloihin. Naisystävät varoittelivat Kaijaa, että nuori ja komea mies saattaisi lähteä lopulta nuoremman naisen matkaan.

– Mutta en pelkää mitään, elän ja nautin tässä ja nyt. Kuka meistä, minkään ikäisistä, tietää tulevaisuudesta? Olemme edelleen rakastuneita neljän avioliittovuoden jälkeen, Kaija sanoo. 

Ahmed lisää, että ikä ei ole Kaijan tärkein ominaisuus vaan hyvä sydän.

– Aikuinen nainen ymmärtää elämästä enemmän kuin nuori nainen. Hän esimeriksi ymmärtää, ettei toista voi muuttaa, Ahmed sanoo.

Kaija hehkuttaa myös seksuaalista voimaa.

– En ole niin epäröivä kuin nuorena, vaan uskallan nauttia vapaasti! Lisäksi minulla on varma ja vahva tunne siitä, että Ahmed rakastaa ja arvostaa minua. Sellainen tunne antaa vapauden myös seksiin.

Naisten työt piti opetella

Kaija ja Ahmed tutustuivat toisiinsa Skypen välityksellä viisi vuotta sitten. Heitä yhdistää elämänasenne ja se, että kummatkin ovat siistejä ja jämptejä järjestyksen ihmisiä, tarkkoja raha-asioissakin. Kotityöt Ahmedille piti kuitenkin Kaijan opettaa.

– Annoin Ahmedille imurin käteen, vaikka hän vänkäsi imurointia naistentyöksi. Sanoin, että Suomessa miehet tekevät samoja jjuttuja kuin naisetkin. Nykyään, kun tulen perjantaisin kotiin, täällä on jo ruokakin uunissa, Kaija nauraa.

Homma toimii myös toisinpäin. Kaija hellii ja halaa puolisoaan tuon tuosta. Kahden tasa-arvoisen, vaikkakin eri-ikäisen, aikuisen suhteessa on molemminpuolista tyydytystä.

– Minua ei häiritse herjanheitto suhteestamme, sillä tiedän, että Ahmed rakastaa minua. Tunteen taustalla ovat kaikki elämäni kokemukset.

Arkea helpottaa vastavuoroisuus. Ahmed hoitaa Kaijan tietokoneen, Kaija hellii miestään leipomalla.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 8/2014.

Tär­keitä anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja saa mm. musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Mar­joista saa­tavat anto­sya­ni­diinit ja proan­to­sya­ni­diinit voi­vat tuo­reen tutki­muksen mu­kaan aut­taa sepel­val­ti­mo­taudin ehkäi­syssä. Nii­tä saa muun muassa musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition -lehden julkai­semat yhdys­val­ta­lais­tu­lokset perus­tuvat 17 000 ai­kuisen kuusi­vuo­tiseen seu­rantaan. Sen perusteella eniten anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja ruoas­taan saa­vat sairas­tuvat noin puo­let epä­to­den­nä­köi­semmin kuin hen­kilöt, joi­den ruoka­va­liossa on nii­tä vain vä­hän.

Mar­jojen ja mui­den an­to- ja proan­to­sya­ni­dii­neja pal­jon sisäl­tävien ruo­kien syö­minen oli ylei­sempää varak­kaiden ja muu­tenkin terveel­li­sesti elävien keskuu­dessa, mut­ta yh­teydet ha­vaittiin myös elin­ta­voiltaan vä­hemmän terveel­listen pa­rissa. Fla­vo­noidien koko­nais­ku­lutus ei vaikut­tanut sairas­tu­mis­ris­keihin täs­sä tutki­muk­sessa.

Saman­suun­taisia tu­loksia on saa­tu aiem­minkin. Anto­sya­ni­dii­ni-fla­vo­noidit on yhdis­tetty muun muassa pie­nempään diabe­teksen, Parkin­sonin tau­din ja sydän­koh­tausten vaa­raan. Ruoka­valion li­säksi kui­tenkin mo­ni muu­kin seik­ka voi vai­kuttaa yh­teyksiin.

 

Läh­de: Die­tary fla­vonoid in­take and in­cident coro­nary heart di­sease: the Rea­sons for Geog­raphic and Ra­cial Diffe­rences in St­roke study. Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452.

Uutis­pal­ve­lu­ Duo­decim. Co­pyright Duo­decim 2016. Kaik­ki oi­keudet pidä­tetään. Mate­riaalin uu­delleen jul­kaisu ja edelleen levit­tä­minen on kiel­letty il­man kirjal­lista lu­paa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Kynsilakat sisältävät runsaasti kemikaaleja, ja jatkuva lakkaaminen voi kuivattaa kynsiä. Lue viisi faktaa kynsilakasta.

1. Iso lasti kemikaaleja

Pieneen pulloon mahtuu paljon. Liuottimet liuottavat orgaanisia aineita, väriaineita ja pigmenttejä sekä vaikuttavat lakan paksuuteen. Tartunta-aineet parantavat lakan tarttuvuutta kynteen. Kalvonmuodostaja lisää lakan kestävyyttä ja kiiltävyyttä, paakkuuntumisenestoaine sileyttä.

2. Kutinaa iholla

Jotkut kynsilakat sisältävät formaldehydiä ja tolueenia, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Ihottumaa voi tulla käsien lisäksi vaikkapa kasvoille, silmäluomille tai kaulalle, jos niitä kosketellaan lakatuilla kynsillä.

3. Kynsi haurastuu

Jatkuva kynsilakan ja etenkin asetonia sisältävien kynsilakan poistoaineiden käyttö voi kuivattaa ja haurastuttaa kynsiä ja kynsinauhoja. Alus- ja päällyslakan käyttö ehkäisee lakan lohkeilua, parantaa lakkauksen kestoa ja suojaa kynttä kellastumiselta.

4. Sulje tiiviisti

Jos kynsilakan liuottimet pääsevät haihtumaan, lakka kuivuu ja väripigmentit voivat takertua toisiinsa. Silloin ne eivät enää sekoitu liuokseen vaan voivat jäädä pullon pohjalle. Kynsistä voi tulla erisävyiset kuin niistä tuli käytettäessä tuoretta lakkaa.

5. Ongelmajätteisiin

Kynsilakka ja sen poistoaineet ovat ongelmajätettä. Jos kynsilakkapullossa on liikkuvaa nestettä, se on vaarallista ainetta ja kuuluu hävitettäväksi ongelmajätteen mukana. Jos jäljellä oleva lakka on täysin kuivunut, sen voi heittää tavalliseen roskalaatikkoon.

 

Asiantuntijana ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala, Tukes.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.