Mervi Koposen pitäisi tarkkailla painoaan. Hoikkana pysymisestä olisi hyötyä sepelvaltimo-taudin, verenpaineen ja korkean kolesterolin hoidossa. ET:n terveystiimi kertoi Merville, miten ruokavaliota kannattaa muuttaa ja kuinka liikunnalla voi tukea painonhallintaa.

Kuka? Mervi Koponen, 61, perushoitaja Varkauden terveyskeskuksen vuodeosastolla, osa-aikaeläkkeellä Tavoitteet? Tarkentaa ruokavaliota. Lisätä liikuntaa. Pudottaa painoa. Jaksaa töissä ja lastenlasten kanssa. Saada selkä kuntoon.

Mervi sai sydäninfarktin kahdeksan vuotta sitten. Sepelvaltimotaudin kanssa yhtäaikaa todettiin korkea verenpaine ja kohonnut kolesteroli. Lääkäri määräsi pillerit joka vaivaan.

– Kokonaiskolesteroli oli vain 5,4, mutta lääkäristä se oli minulle liian korkea. Tällä hetkellä se on 4,8 ja LDL eli huono kolesteroli on 3,4, Mervi sanoo.

Nuorena hän oli melkeinpä liian laiha. Vuosien mittaan painoa on kertynyt, ja nyt 165-senttinen Mervi painaa 64 kiloa. Siitä pitäisi hänen mielestään lähteä muutama kilo.

Sydän- ja verisuonitauteihin sairastuminen säikäytti ja murehdutti Merviä. Hänen äitinsä halvaantui 50-vuotiaana ja kuoli sydäninfarktiin kymmenen vuotta myöhemmin. – Hän ei ehtinyt iloita minun lapsistani, Mervi kertoo.

Mervin sydämen vointi on pysynyt lääkkeitten ansiosta melko tasaisena. Tykytyksiä tulee joskus, jos on stressiä. Mervi sanoo kyllä tietävänsä terveellisestä elämästä, syömisestä ja liikkumisesta.

– Tuossahan tuo on harmaa kuntopallo joutilaana olohuoneessa.
Mervi on osa-aikaeläkkeellä perushoitajan kaksivuorotyöstä. Hän on kaksi viikkoa töissä, kaksi vapaalla, ja tällä rytmillä hän haluaisi tehdä töitä 64-vuotiaaksi.

Mervi toteaa ruokailustaan, että sitä hän voisi suunnitella nykyistä enemmän. Ruoanlaitossa hän käyttää oliivi- tai rypsiöljyä ja levittää leivälle kasvistanolia sisältävää ja kolesterolia alentavaa margariinia. Hedelmiä ja marjoja hän syö ehkä pari kertaa viikossa.

Lihan ja kalan hän ostaa usein valmiiksi marinoituina. Kerma ja juusto päällystävät usein hänen valmistamiaan ruokia, tosin 7–15-prosenttisina.

Lounaaksi Mervi valmistaa esimerkiksi marinoidun fileepihvin kermakastikkeessa perunoiden kera. Lautasella on myös vihreää salaattia, tomaattia ja paprikaa. Leipää hän ei syö ruoan kanssa.

Iltapäiväkahvilla hän nauttii pari pullansiivua tai juusto- tai makkarasämpylän. Illan suussa lämmitetään joskus edellisen päivän ruoan tähteitä, kuten paistettua lohta kermakastikkeessa. Iltapalalla nautitaan teen kanssa leipää tai pizzaa. – Kyllä ne muutamat ylikilot ovat varmaan sittenkin kertyneet rasvasta, Mervi arvelee.

Mervi unelmoi talven vietosta Espanjassa ja asuntoautomatkoista miehensä kanssa. Kaikkein eniten hän toivoo, että hänellä olisi hyvä olla: huoleton mieli työssä ja kotona ja kevyt olo kehossa. – Toivon, ettei terveys tästä ainakaan huononisi, hän sanoo.

Lisää marjoja ja hedelmiä

Dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwabin mukaan Mervin on tärkeintä syödä nykyistä enemmän marjoja, hedelmiä ja kasviksia sekä vähentää entisestään kovia rasvoja.

– Eniten piilorasvaa sisältävät rasvaiset maito- ja lihavalmisteet sekä leivonnaiset, Ursula sanoo.

Suurin osa suolastakin tulee elintarvikkeiden mukana piilosuolana. Valmiiksi marinoitu liha ja kala ovat Ursulan mukaan suolapommeja.

Ursulan ravitsemusohjeet Merville:

 • Voisit vähentää ruoanlaittokermankin käytön 1–2 kertaan viikossa ja käyttää sen sijaan kastikkeissa kaurakermaa, tomaattimurskaa tai hedelmämehua maizenalla suurustettuna.
 • Jatka kalan syömistä edelleen 2–3 päivänä viikossa. Tilli ja purjosipulisilppu nostavat kalan maun esiin, sitruunamehu vähentää suolan tarvetta. Voit kokeilla kalan kuorruttamista kasvirasvatuorejuustolla, joka sisältää 14 prosenttia hyvälaatuista rasvaa. Se antaa smetanamaisen kuorrutuksen.
 • Voit korvata erikoislevitteen syömällä välipalaksi kasvistanolia tai kasvisterolia sisältävän jugurtin ja käyttää leivällä tavallista margariinia.
 • Pyri syömään marjoja ja hedelmiä 2–3 annosta päivässä. Yksi annos on appelsiini, omena, pari luumua tai desi marjoja. Nauti iltapäiväkahvilla pullan sijaan hedelmä. Marjoja, hedelmiä ja kasviksia tulisi syödä vähintään 400 grammaa päivässä eli 5–6 kourallista.
 • Valitse kaupasta mahdollisimman vähäsuolaisia tuotteita. Sydänmerkki auttaa valinnassa.
 • Marinoitu liha ja kala eivät kaipaa lisäsuolaa. Itse marinoimalla suolan määrän voi kontrolloida. Lehtien ruokasivuilta löytyy ohjeita.
 • Syö noin kolmen tunnin välein. Jos ateriointivälit ovat pitkät, nälän myötä annoskoot kasvavat liian suuriksi.
 • Nauti nesteitä 1,5 litraa vuorokaudessa.
 • Siinä ovat mukana teet, kahvit, mehut ja liemet. Iän myötä janon tunne heikkenee, joten muista juoda riittävästi.
 • Huono kolesteroli eli LDL saisi olla hieman matalampi, alle kolme. Sairaushistoriasi takia lääkärin pitää arvioida lääkkeiden tarve.

Ikiliikkujasta hikiliikkujaksi

Fysioterapeutti Kirsi Annila toteaa, että Mervi on liikkuvaista sorttia, mutta taukoja syntyy liian usein.
– Lisää jämäkkyyttä asenteeseen ja liikunta säännölliseksi!
Kirsin mielestä on hyvä, että kuntosali kuuluu Mervin ohjelmaan. Kävely ei kehitä jalkojen lihasvoimaa toisin kuin luullaan.
– Kun lisäät liikuntaa, kehon koostumus muuttuu eli rasvan osuus kehossa pienenee, lihasten osuus kasvaa ja kiinteydyt, Kirsi innostaa.

Kirsin liikuntaohjeet Merville:

 • Kestävyysliikuntaa eli kävelyä sauvoilla tai ilman, uintia, pyöräilyä tai tanssia kolme kertaa viikossa, joista yksi kerta on rauhallinen ja kestää 60–90 minuuttia. Kaksi muuta kertaa, 30–60 minuuttia, tulisi liikkua reippaasti eli hieman hengästyen ja hikoillen.
 • Kuntosaliliikunta kerran viikossa ylläpitää, kaksi kertaa viikossa kehittää lihaskuntoa.
 • Valikoi kuntosalilla 8–12 laitetta, jotka harjoittavat vatsan, selän, käsien, hartioiden, reisien, pakaroiden ja pohkeiden lihaksia. Tee kussakin laitteessa 12 toistoa, pidä puolen minuutin tauko ja tee toinen kerta.
 • Venyttele harjoittelun jälkeen lihakset rauhallisesti ja nauttien.
 • Jumppapallolla voi ehkäistä ja hoitaa selkäkipuja. Jo pelkkä istuminen pallolla vahvistaa keskivartalon korsettia eli aktivoi selän syviä, pieniä lihaksia ja syviä vatsalihaksia. Tee 2–3 liikettä päivässä 4–5 kertaa viikossa ohjeiden mukaan.
 • Kun nostat työssä potilasta, jännitä ensin lihaskorsetti selkärangan ympärillä ja nosta vasta sitten. Ota voima jaloista, ei selästä.

Kerro meille oma Näin minä kevenin -tarinasi.

Lue myös muut terveystiimi-artikkelit:

Yöunet takaisin

Kolesteroli alas

Verenpaine kuriin

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm
 • Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­-
  kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
 • Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm
 • Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja
  jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin
 • Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin,
  särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs
 • Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
 • Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin
 • Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.