Valvotko öisin? Niin moni muukin. ET-lehden kyselyssä selvisi, että liki puolet vastaajista herää joka yö.

Kysyimme helmikuussa ET-lehden verkkosivuilla unesta ja unettomuudesta. Kyselyyn tuli noin 150 vastausta.

Iän myötä unen tarve yleensä vähenee, ja sitä tietoa lukijoiden vastaukset myös vahvistivat. Moni heräilee aamuyöllä ja nukkuu vähemmän kuin ruuhkavuosina.

Kyselyyn vastanneista yli puolet nukkuu 6–7 tuntia, ja 9 tunnin yöunista nauttii vain noin neljä prosenttia vastanneista. Alle 5 tuntia nukkuu 12 prosenttia vastanneista.

Suden hetki synkistää

Liki puolet vastaajista herää joka yö. Yleensä syynä on vessahätä. Myös murheet pitävät hereillä:

"Olen aina ollut huonouninen. Jännitän etukäteen tulevia tapahtumia ja tärkeitä päätöksiä ja matkoille lähtöä. Tiedän, että asiat näyttävät tosi synkiltä kello kolme yöllä, mutta minkäs ihminen luonteelleen voi. Aamulla asiat, joita jännitin, tuntuvat taas pikkuseikoilta.”

Reilu viidennes vastaajista herää kipuihin. Kymmenisen prosenttia kärsii puolison kuorsamisesta niin paljon, ettei nukkumisesta tule mitään.
Aina heräilyyn ei ole selkeää syytä. Joskus uni vain loppuu. Yksi syyttää posteljoonia, toinen kissaa, suonenvetoa, levottomia jalkoja, uniapneaa...

Joku syyttää myös täysikuuta:

”Onneksi olen melko hyväuninen, suurin ongelma on nousevan kuun vaikutus. Silloin näen aivan valtavasti levottomia unia ja nukun huonosti."

Jotkut ovat herkkäunisia ja kavahtavat ääniä:

”Usein herään meluun, kun yläkerran koira kopaltaa, kun nuoripari valvoo myöhään. Joskus kuuluu pärinäpoikien ajo, joskus kipeät jäsenet herättävät. ”

Suurin osa kyselyyn vastaajista saa nukahdettua uudestaan. Noin kolmasosa saa unen päästä kiinni jo muutamassa minuutissa, mutta viidennes pyörii unettomana sängyssä tuntikausia.

Uneton vaihtaa sänkyä 

Reilusti yli heistä puolet jää sänkyyn ja odottaa unta, osa lukee. Yksi vastaajista yrittää herättyään nukahtaa piikkimatolle.

Monet tekevät ristikoita ja siirtyvät sängystä tietokoneelle. Jokaisella on omat keinonsa:

”Asun yksin ja minulla on kolme huonetta ja parveke. Minulla on kolme sänkyä ja sohva kodissani. Lähes joka yö vaihdan nukkumapaikkaa kerran yöllä, paremman unen saamiseksi.”

Monet tunnustavat, että eläkkeelle jääminen on vähentänyt nukkumispaineita.

”Yöheräilyn voin ottaa aivan rauhallisesti, koska aamulla ei tarvitse tiettynä aikana herätä kellon soittoon, vaan saa herätä omia aikojaan. Useimmiten nukun pikapuoliin uudelleen ja jollen nuku, ei se mitään, nousen ylös, panen villasukat jalkaan ja aamutakin päälle, istun nojatuoliin ja jatkan aletun kirjan lukemista”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista.

 ”Herään omia aikojani ja otan vielä päivällä tunnin tirsatkin. Näin leskenä ja eläkkeellä on oma vapaus tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä!”

Näin Uolevi pääsi irti lääkekoukusta

Mikä ihana olotila: Uolevi Rantanen, 75, on nukkunut muutaman viimeisen vuorokauden aikana kunnon yöunet. Se on tuiki tavatonta. Usein yöt kuluvat lukien tai nettiä selaillen – aamua odotellen. Mies arvelee, että nukuttujen öiden syynä on kuumeinen flunssa: sairaudesta johtuva väsymys.

– Pitäisi kai aina olla kuumeinen, jotta uni tulisi. Onkohan niin, että sairaana käpyrauhanen toimii normaalisti?

Helsinkiläismiehen unirytmi on nykyisin sellainen, että hän nukkuu yleensä joka toinen yö. Aikaisemmin, kun hän vielä käytti unilääkkeitä, hän saattoi valvoa kaksikin yötä peräkkäin ja kolmantenakin oli vaikea saada unen päästä kiinni.

Syvä uni puuttuu kokonaan

Neljä vuotta sitten Uoleville tehtiin unitutkimus ja todettiin, että hän ei vajoa ollenkaan syvään uneen. Hänen unettomuutensa alkoi jo noin 25 vuotta sitten. Lamakauden seurauksena yrittäjämies joutui taloudellisiin vaikeuksiin ja unettomuus paheni samaan aikaan.

– Minua on tutkittu paljon ja pidetty vuosikausia masennuspotilaana. Kun hain aikanaan apua unettomuuteen, sain nukahtamis-, uni- ja masennuslääkkeitä, jopa sähköshokkeja – koko repertuaarin kaikkea. Pärjäsin niiden avulla kymmenisen vuotta.

Alkuun unilääkkeistä oli apua, mutta mies jäi kiinni lääkkeisiin.

– Annoksia piti suurentaa ja suurentaa. Lopuksi ei uni tullut, vaikka olin ottanut viisinkertaisen määrän. Sain kuulla, että runsaasti ja pitkäaikaisesti käytettyinä lääkkeet ehkä ylläpitivät unettomuutta.

Mies on ollut kaksi vuotta ilman lääkkeitä, vaikka ei ole saanut päätökselleen lääkäreiden siunausta. Nivelvaivoihin määrättyjä kipulääkkeitä hän ottaa nyt minimimäärän. Kaikki ne kemialliset aineet ovat saaneet aikaan sen, että Uoleville kehittyi rasvamaksa

–  Olin koko ajan ihan tokkurassa vahvoista lääkkeistä. Se oli mieletön kierre. En jaksanut tehdä mitään. Minulla on ollut raskas elämä. Nyt tiedän, että kannattaa mieluummin valvoa kuin käyttää lääkkeitä säännöllisesti.

Unetonta ymmärtää toinen uneton

Lääkkeettömyys on ehkä kohentanut elämän laatua, mutta unettomuus on edelleen ongelma.

–  En saa unen päästä kiinni. Tuskallisinta on se, että väsyttää kamalasti, mutta uni ei tule. Ja mitä enemmän yritän saada unta, sitä varmemmin valvon. Unettomuus on sellainen vaiva, että siitä ei kannata puhua kuin toisen unettoman kanssa. On ärsyttävää kuunnella ohjeita ihmisiltä, joilla ei ole edes yhden vuoden kokemusta valvomisesta.

Uolevi ihmettelee, ettei vertaistuki toimi Suomessa. Hänen mielestään olisi parasta, jos pystyisi olemaan miettimättä unettomuuttaan. Mielenkiintoisen kirjan avulla yö kuluu joten kuten valvoenkin.

–  Nukun, kun nukuttaa, olipa kello mitä tahansa. Pääasia, että nukun joskus.

Lue ET-lehdestä 5/2014, miten unettomuudesta kärsivät Juhani Mäkelä, Hanna-Terttu Savola ja Arja Tuomarila viettävät yöllä aikaansa.

Vierailija

Unettomuus-kysely: Kivut ja huolet pitävät hereillä

Lapsena ja nuorena nukuin erinomaisesti. Lapsena oli totutettu säännöllisiin nukkumaanmenoaikoihin jopa 20- 21.00. Nukahtamisessa en koskaan muista olleen ongelmia.....Paitsi joskus muistan tinkineeni Lumikki-kupillisen rusinoita. 8 tunnin yöunet menivät tasaisesti ja klo 6.30 herääminen tapahtui 6.30 ja jatkui työelämän ajankin ILMAN KELLON HERÄTYSTÄ. Työelämän aikana joskus vitsailin itseironisesti (vaikka tein terv.h:ssa vastuullista työtä ja sain toteuttaa siinä yli 20 vuotta ns.luovuuttani...
Lue kommentti

Onko illallis- tai kahvipöytään tulossa vieras, jolle viljat eivät sovi? Pidä tarkasti silmällä pakkausselosteita. Yliherkkyydestä, allergiasta tai keliakiasta kärsivälle monet tutut elintarvikkeet ovat vaaranpaikkoja.

Gluteenittomat tuotteet eivät aina sovellu vilja-allergikolle. Siinä missä keliaakikko voi yleensä huoletta syödä vehnätärkkelystä sisältäviä tuotteita, saattaa yliherkkyyksiä omaava saada niistä voimakkaita oireita. Allergisia reaktioita aiheuttavat ainesosat eivät ole kiveen kirjoitettuja. Jos mahdollista, tiedustele ennakkoon, sopiiko tietty tuote tai raaka-aine kylään saapuvalle ruokarajoitteiselle.

 

1. Pakasteranskalaiset ja –lohkoperunat

Kylmäaltaasta löytyvien perunatuotteiden ainesosalistaus kannattaa syynätä tarkkaan. Osa pakasteranskalaisista ja –lohkoperunoista sisältää vehnää. Jos valmistat ensin paneroituja ja sitten viljattomia tuotteita, muista huolehtia ruuanlaittovälineiden puhtaudesta. Jopa pienet vehnämäärät voivat aiheuttaa yliherkälle tukalan olotilan.

2. Sipsit

Perunalastut eivät tavallisesti sisällä gluteenia tai viljoja. Poikkeuksen muodostavat kuitenkin tuubiin pakatut, vehnää sisältävät Pringlesit. Jos sipsihyllyn valikoima epäilyttää, valitse tarjottavaksi maissilastuja, popcornia tai maustamattomia pähkinöitä.

3. Hillot

Osa kaupan hilloista sisältää vilja-allergikolle sopimatonta glukoosi-fruktoosisiirappia. Kyseisen ainesosan valmistuksessa käytetään vehnää. Glukoosi-fruktoosisiirappi sopii kuitenkin keliaakikolle, sillä sen sisältämä gluteeni poistuu valmistusvaiheessa.

4. Nonparellit

Iloisen väriset kakkukoristeet sisältävät vehnätärkkelystä, joka ei sovi vilja-allergikolle tai yliherkälle. Strösselit ovat nonparelleja turvallisempi valinta. Tarkista kuitenkin ainesosaluettelo.

5. Jäätelö

Tavalliset tuuttijäätelöt ovat vehnävohveliensa takia luonnollisesti pannassa niin keliaakikoilta, vilja-allergikoilta kuin yliherkkyyksistä kärsiviltä. Siinä missä keliaakikko voi syödä useimpia tavallisia puikko- ja pakettijäätelöitä, löytyy viileistä herkuista yliherkille ja allergisille sopimatonta vehnäperäistä glukoosisiirappia, fruktoosisiirappia, vehnätärkkelystä, dekstroosia tai maltodekstriiniä. Jäätelöistä turvallisia valintoja ovat esimerkiksi tietyt Pappagallo ja Ben & Jerry’s –merkkien maut. Luontaisesti valmistetut, kotimaiset Jymy-jäätelöt ovat myös viljavapaita tuotteita.

6. Soijakastike

Itämaisten ruokien maustamiseen käytetty soijakastike sisältää tavallisesti vehnää. Markkinoilla on kuitenkin gluteenittomia vaihtoehtoja keliaakikoille. Allergikoille ja yliherkille sopivat luontaisesti viljattomat soijakastikkeet. Tällainen on muun muassa monista vähittäiskaupoistakin löytyvä, pelkästään soijapohjainen Soy King – kastike.

7. Ketsupit, majoneesit, sinapit

Ketsupit, majoneesit ja sinapit saattavat sisältää vehnää, tavallisesti glukoosi-fruktoosisiirapin muodossa. Felixin ja Heinzin maustamattomat ketsupit ja majoneesit ovat turvallisia valintoja ruokarajoitteisille. Myös Auran sinapit ovat viljattomia ja soveltuvat täten sekä keliaakikoille, allergikoille että yliherkille.

8. Karkit

Makeisostoksilla kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tuoteselosteisiin. Lähes kaikissa makeisissa on glukoosi-, fruktoosi, tärkkelys- tai glukoosi-fruktoosisiirappia, joka tekee niistä allergisille ja yliherkille sopimattomia. Mikäli löydät makeisia, joiden glukoosisiirappi on maissipohjaista, osta karkit mieluummin valmiissa pussissa, kuin irtokarkkihyllystä. Koska kauhoilla poimitaan namuja jokaisesta laarista, on niissä jäämiä allergisoivista ainesosista. Perinteisessä lakritsassa on aina vehnää, mutta markkinoilla on myös gluteenittomia, keliaakikoille sopivia vaihtoehtoja. Täysin viljatonta ruokavaliota noudattavalle varma makeisvalinta on esimerkiksi Fazerin Wiener Nougat.

Viljoja löytyy myös muista yllättävistä tuotteista. Erityisen yliherkät voivat saada oireita myös näistä:

9. Kosmetiikka

Meikit ja hiustenhoitotuotteet saattavat sisältää hydrolysoitua vehnäproteiinia, HVP:tä. Pehmeän rakenteensa, vaahtoavuutensa ja kosteuttavuutensa takia se on suosittu kosmetiikkateollisuuden raaka-aine. HVP voi aiheuttaa yliherkälle turvotusta, kutinaa ja paukamia, pahimmillaan jopa anafylaktisen shokin.

10. Kahviautomaatit

Työpaikan kahviautomaatin hyödyntäminen voi olla viljayliherkälle petollinen valinta. Esimerkiksi tietyt Selectan automaattien erikoiskahvit sisältävät glukoosisiirappia ja maltodekstriiniä. Allergisen kannattaa myös aina varmistaa, annosteleeko kone kaikki juomat samoja putkia pitkin.

Mistä tuotteesta tai elintarvikkeesta sinä olet löytänyt piilovehnää? Kerro se meille kommenteissa!

Tuo­reen ky­selyn mu­kaan va­jaa puo­let lääkä­reistä on jos­kus lievit­tänyt po­tilaan kärsi­mystä tie­täen, et­tä se ly­hentää po­tilaan elämää.

Tuo­reen Lää­käri ja kuoli­napu -ky­selyn mu­kaan 40 prosenttia lääkä­reistä ker­too jos­kus lievit­tä­neensä po­tilaan kärsimystä tietoi­sena sii­tä, et­tä se ­ly­hentää po­tilaan elämää. Heis­tä 87 prosenttia ko­kee toimi­neensa ai­na oi­kein.

Noin joka viides vastan­neista lääkäreistä on si­tä miel­tä, et­tä lää­käri tu­lee ai­na asettaa juri­diseen vas­tuuseen, jos hän te­kee kärsi­myksen lievit­tä­mi­seksi toimenpiteen, jo­ka ly­hentää po­tilaan elämää.

Joka kolmas avustaisi kärsivää potilasta itsemurhassa

Kol­mannes vastaa­jista on si­tä miel­tä, et­tä lää­käriä tu­lisi rangaista, jos hän avustaa poti­lasta päät­tämään elä­mänsä. Yh­tä mo­ni olisi kuitenkin it­se val­mis avus­tamaan vai­keista oi­reista kär­sivää poti­lasta te­kemään itse­murhan, jos lainsää­däntö sen sal­lisi.

Kaksi kolmesta ky­selyyn vastan­neesta lääkä­ristä on jou­tunut seu­raamaan oman lähei­sensä vai­keaa sai­rautta tai kärsi­mystä. Oma­koh­taiset koke­mukset lähi­pii­ristä ovat saat­taneet vah­vistaa tai muut­taa aiem­pia käsi­tyksiä kuolinavusta.

Noin jo­ka toi­nen vas­taaja il­moittaa kohtaa­vansa kuo­levia tai vai­keista oi­reista kär­siviä poti­laita työs­sään täl­lä hetkellä.

Suhtautuminen eutanasiaan aiempaa myönteisempää

Kuoli­na­vulle ei ole vakiin­tu­nutta määri­telmää. Täs­sä kyse­lyssä ter­millä vii­tattiin tilan­teisiin, jois­sa lää­käri lie­vittää potilaan kärsi­mystä lä­hellä kuo­lemaa tietoi­sena sii­tä, et­tä se voi ly­hentää po­tilaan elämää. Kuoli­napua voi ol­la hoito­toimen­piteen teke­minen, hoi­dosta pidät­täy­ty­minen tai po­tilaan neuvo­minen ja vä­lineen anta­minen elämän päättämistä var­ten.

Ky­selyn toteu­tettiin syys­kuussa Lääkä­ri­liiton, Duode­cimin ja Hy­vä kuo­lema -yhteis­vas­tuu­hankeen yhteis­työnä. Sii­hen vas­tasi 3 100 työi­käistä lää­käriä. Noin kolmanneksella vastanneista oli 10 vuo­den ko­kemus kuo­levien tai vai­keista oi­reista kär­sivien poti­laiden hoi­dosta. Vain yhdeksällä prosentilla ei ol­lut lain­kaan koke­musta kuo­levien hoi­dosta.

Euta­nasia ra­jattiin ky­selyn ulko­puo­lelle, kos­ka Lääkä­ri­liitto ja Hel­singin ylio­pisto seu­raavat euta­nasiaa kos­kevia mielipi­teitä toi­sella tutki­mus­sar­jalla. Lää­kärien suhtau­tu­minen euta­nasiaan on muut­tunut aiem­paa myönteisemmäksi.

Näin lääkärit kommentoivat kuolinapua

"Ky­symys on eetti­sesti vai­kein mi­tä lääkä­rille voi tul­la eteen."

"Tär­keintä elämän lo­pun ol­lessa lä­hellä on elämän laa­tu, ei pi­tuus."

"Itse­mur­hassa avus­ta­minen so­tii vas­taan käsi­tys­täni lää­kärin etii­kasta ja roo­lista."

"Kär­si­mystä pi­tää ai­na hel­pottaa, mut­ta mis­sä me­nee se häi­lyvä ra­ja, et­tä toimen­pide voi­kin jou­duttaa kuo­lemaa?"

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Voimakkaat tunnepurkaukset ja vihaisuus voivat tuoreen tutkimuksen mukaan laukaista sydänkohtauksia. Samoin raskas fyysinen rasitus on sydänkohtausten riskitekijä, osoittaa Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus. 

Vihaisuuden ja rasituksen on aiemminkin tiedetty laukaisevan sydänkohtauksia, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat aiempaa suurempaan kansainväliseen aineistoon yli viidestäkymmenestä maasta. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ensimmäisen sydäninfarktinsa sairastanutta.

Sydänkohtauksen saanut: "Infarkti tuli yllätyksenä ja ilman rintakipuja"

Tutkimuksen mukaan voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Fyysinen rasitus sekin liittyi noin kaksinkertaiseen sairastumisriskiin, mutta riskit olivat vielä suurempia, jos rasituksen aikana oli ollut lisäksi vihainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä riskit tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Vihaisuus, tunnekuohut ja kova rasitus voivat esimerkiksi hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä. Viha ja stressi voivat al­tistaa myös aivoverenkiertohäiriöille.

 

Lähde: Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction. Circulation 2016;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023142.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.