Ikääntyessä kehosi tyhjäkäynti hidastuu ja ruokailutottumuksia on muutettava, ellet halua ylimääräisiä kiloja.

1. Pidä säännöllinen ruokarytmi.

Kolme lämmintä ateriaa päivässä ja terveelliset välipalat pitävät aineenvaihdunnan terässä.

2. Huolehdi nestetasapinosta.

Yli 60-vuotiaan nesteentarve on runsaat kolme desiä vuorokaudessa kymmentä painokiloa kohden. Viisikymmentä kiloa painava henkilö tarvitsee siis vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä.

3. Varmista syvä uni.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta erityisen tärkeää jokaisen olisi saada vuorokauden aikana sydää unta, jolloin aivot lepäävät ja elimistö elpyy.

4. Liiku monipuolisesti.

Vähimmäistavoite liikunnalle on puoli tuntia kävelyä viitenä päivänä viikossa.

5. Ota D-vitamiinisi.

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

6. Ota lunkisti!

Stressi on myrkkyä aineenvaihdunnalle, sillä stressi saa kehosi tuottamaan aineenvaihdunnan hidastavaa hormonia, kortisolia.

 

 

Oikein valitulla iltapalalla varmistat hyvät unet. Katso lista parhaista ruoka-aineista ja kokeile kivoja uniruokareseptejä.

Keho ja aivot tarvitsevat rauhoittumiseen ruokia, jotka sisältävät hitaita hiilihydraatteja, tietynlaisia proteiineja, magnesiumia ja tryptofaania.

Banaani sisältää paljon kaliumia, lihasten ja hermoston hivenainetta. Lisäksi se on oivallinen magnesiumin ja proteiinin lähde, ja se sisältää paljon tryptofaania.

Kaikissa viljoissa on tryptofaania. Kaurasta saa myös reilun annoksen B-vitamiineja ja magnesiumia. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston säätelylle.

Siemenet ja pähkinät voivat edistää serotoniinin ja melatoniinin muodostumista aivoissa. Lisäksi niistä saa proteiinia, hyviä rasvoja ja trypofaania.

Katso resepti: Rapeat siemenkeksit

Maitotuotteet ovat hyviä ja kevyitä proteiinin lähteitä. Lämmin maito onkin iltajuomana klassikko. Sen teho perustuu maidon sisältämiin tryptofaaneihin.

Lempeä unimaito: Hauduta lämpimässä maidossa sitruunamelissaa, kamomillaa tai kanervankukkaa, yhdessä tai erikseen. Makeuta hunajalla.

Näin ne vaikuttavat

Hitaat hiilihydraatit kohottavat ruumiin lämpötilaa, joten niitä kannattaa syödä muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Kun kehon lämpötila taas laskee, valmistautuu mielikin nukkumiseen.

Proteiini sisältää tyrosiinia, joka kiihdyttää aivotoimintaa, joten runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia ei suositella iltasyömisiksi. Toisaalta esimerkiksi maitotuotteiden proteiinit yhdessä hitaiden hiilihydraattien kanssa nautittuna edistävät unen tuloa. Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat soijapavut, kala, kalkkuna, kananmunat ja banaanit.

Katso resepti: Italialainen munakas

Magnesium rentouttaa lihaksia ja helpottaa siten nukahtamista. Lisäksi sen sanotaan parantavan unenlaatua. Suosi siis vihreitä kasveja, kokojyväviljaa, kauraa ja auringonkukan siemeniä.

Katso resepti: Vihersmoothie

Tryptofaani on mielihyvähormonin, serotoniinin esiaste. Seroniini taas edesauttaa melatoniinin, unihormonin, muodostumista. Tryptofaania sisältäviä ruokia ovat muun muassa maito, banaani, munat, pähkinät, kokojyvä, kana, tumma riisi, siemenet, mantelit ja hunaja.

Katso resepti: Banaanileivät ja mantelikerma

 

 

 

Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

1. Uniapnea

Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Jo pelkkä laihdutuskin voi auttaa.

2. Raudanpuute, anemia

Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.

3. Masennus

Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

Lievässä masennuksessa ystäville puhu-minen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

Lääkärintutkimus ja laboratorio-kokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.

Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville. Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa. Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Sairausloma sotki ET:n blogistin vuorokausirytmin. Hänen uusi uniohjelmansa sisältää muun muassa melatoniinia ja päivätorkkukiellon.

– Tämä kirpaisi, koska nautin päiväunista kovasti. Päivällä nukahdan aina muutamassa minuutissa, hän kertoo.

Torkkukiellon lisäksi korjauskeinoihin kuuluivat tarkkaan ajoitettu aamuherätys, melatoniiniannoksen aikaistaminen ja aamupäivän valohoito.

– Jo viikossa kävi selväksi, että menetelmä toimii, blogisti iloitsee ja kertoo, että yöunista tuli nopeasti yhtäjaksoisempia, vaikkei välttämättä pidempiä.

Lue lisää unirytmin rukkaamisesta Tietyssä iässä -blogista.

Joka viides keski-ikäinen mies kuorsaa. Halvimmillaan hoidoksi kelpaa tennispallo, mutta tarjolla on myös järeämpiä keinoja.

1. Miten kuorsaus syntyy?

Nukkuessa nenä, suu, nielu ja kurkunpää rentoutuvat. Kuorsausääni syntyy hengitysteiden ahtaissa kohdissa, etenkin nenän ja nielun alueella, kun pehmeä suulaki värähtelee ilmavirran mukana. 

Kuorsaukselle altistavat ahdas nielu, suuret kita- ja nielurisat sekä ylipaino. Kuorsaamistaipumukseen vaikuttavat myös alaleuan rakenne ja nenän tukkoisuus.

Kuorsaus on sangen yleistä. Joka viides keski-ikäinen mies kuorsaa säännöllisesti nukkumisasennosta riippumatta.

2. Mistä erottaa harmittoman kuorsauksen ja uniapnean?

Uniapneassa hengitystiet ahtautuvat nukkuessa kokonaan ja hengitys katkeaa. Hengityskatkoksen pituus vaihtelee muutamista sekunneista yli minuuttiin. Kun veren happipitoisuus alkaa laskea, aivot herättelevät nukkujan automaattisesti. Stressitaso kohoaa, hengitys käynnistyy ja uni häiriintyy – myös vierustoverin uni.

Uniapnean oireita ovat toistuvat heräämiset, tukehtumistuntemukset, painajaiset ja hikoilu.

Harvinaisemmassa keskushermostoperäisessä uniapneassa hengityskatkokset johtuvat aivojen ja hengitystä ylläpitävien lihasten välisistä tiedonsiirto-ongelmista. Tällaista sentraalista uniapneaa esiintyy lähinnä vanhuksilla sekä sydämen vajaatoiminnan ja erilaisten halvausten yhteydessä. 

Kuorsaajalle harmittomasta kuorsauksesta kärsii lähinnä vierustoveri - useimmiten nainen.

3. Onko kuorsaus vain miesten vaiva?

Naisilla kuorsaus on jonkin verran harvinaisempaa kuin miehillä.

Uniapneaa pidettiin pitkään ylipainoisten keski-ikäisten miesten sairautena, mutta Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla uniapneaa esiintyy yhtä paljon kuin miehillä. Joka kolmas uniapneapotilas on normaalipainoinen. 

Pitää myös muistaa, että kuorsaajalle harmittomasta kuorsauksesta kärsii lähinnä vierustoveri, useimmiten nainen.

Osa lapsistakin kuorsaa säännöllisesti, mutta heillä vaiva poistuu lähes aina kita- ja nielurisaleikkauksen jälkeen. 

4. Mikä edistää kuorsaamista?

Ylipaino, alkoholi ja rauhoittavat lääkkeet lisäävät kuorsaamista. Kuorsaustaipumus korostuu iän myötä, kun paino nousee ja suulaki veltostuu.

Tupakointi aiheuttaa nenän tukkoisuutta ja pahentaa näin kuorsausta. Myös kuiva ja karstoittuva nenä altistaa kuorsaukselle. 

Kuorsaukseen voi auttaa elämäntaparemontti. Tai tennispallo. 

5. Miten vaivaa voi hoitaa itse?

Elämäntaparemontti voi auttaa kuorsaukseen. Resepti on tuttu monien muiden vaivojen hoidosta: paino alas, lisää liikuntaa, terveellinen ruokavalio, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholi pois arjesta. 

Vain selällään kuorsaava voi välttää selälleen kiepsahtamisen kevyellä uniselkärepulla tai ompelemalla taskun tennispalloa varten pyjaman selkäpuolelle. 

Jos kuorsaus johtuu kuivasta ja karstoittuvasta nenästä, avuksi voi kokeilla nenän kannuhuuhteluita ja öljypohjaisia nenätippoja. Henkilö, joka hengittää kuorsatessaan nenän kautta, voi hyötyä myös sierainten laajentimista.

6. Milloin pitää hakea apua?

Jos kuorsaukseen liittyy levotonta unta ja heräilyä, hengityskatkoja, päiväaikaista väsymystä tai mielialavaihtelua, kannattaa aina hakeutua lääkäriin: nenänielun tutkimuksiin ja unen tarkempaan selvittelyyn.

Jos puoliso kärsii kuorsaamisesta, se on niin ikään painava syy lähteä hakemaan vaivaan hoitoa ja helpotusta.

Vaikeaa uniapneaa hoidetaan ylipainehengitysmaskilla. 

7. Millaista hoitoa on tarjolla?

Kuorsausta on hoidettu entisaikoina kirurgisesti. Suulaen leikkausten sijaan nykyään käytetään lämpöhoitoa, jossa pehmeää suulakea käsitellään lämmöllä paikallispuudutuksessa. Hoidon avulla suulaki saadaan kiristymään, ja kuorsaus vähenee. 

Pelkkää kuorsausta ei pidä hoitaa, jos on vähänkin aihetta epäillä uniapneatautia. Lievän uniapnean hoidoksi riittää painonpudotus tai selinmakuun estäminen.

Hoidossa auttaa usein myös alaleuan asentoa tukeva ja hengitystiet avoimena pitävä uniapneakisko. 

Vaikeampaa uniapneaa hoidetaan ylipainehengitysmaskilla: potilaan hengitystä avustetaan pienellä ylipaineella ja pidetään näin hengitystiet auki. 

8. Onko kuorsauskiskosta apua?

Se on sama laite, jota uniapnean hoidossa kutsutaan uniapneakiskoksi. Kisko saattaa vähentää kuorsausta, mutta sen käyttö vaatii totuttelua. 

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 11/2015.