Kesäaika päättyy sunnuntaina. Näin selviät muutoksesta.

Ensi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä palataan taas kesäajasta ”normaali-” eli tuttavallisemmin talviaikaan. Kolmelta yöllä kelloja siirretään tunti taaksepäin. Ensimmäisenä yönä saa siis nukkua tunnin tavallista pitempään. Nukkumiseen aika kannattaisikin käyttää, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

– Monille kertyy viikon mittaa univelkaa, jota voi sunnuntaiaamuna kuitata, kun saamme lahjaksi ylimääräisen tunnin.

Useimmille kellojen rukkaaminen aiheuttaa kuitenkin jonkinlaisia ongelmia. Erityisen hankalaa talviaikaan siirtyminen on iltavirkuille. Aamuvirkut taas hyötyvät siitä, että aamut ovat talviaikaan siirryttäessä valoisampia.

"Valo auttaa sisäistä kelloa tahdistamaan itsensä uuteen aikaan."

– Nuo valoisat tunnit kannattaisi hyödyntää. Valo auttaa sisäistä kelloa tahdistamaan itsensä uuteen aikaan.

Lue myös: 5 ruokaa, jotka auttavat sinua nukkumaan

Keinovalot palamaan

Jos valoisammista aamuista ei ehdi nauttimaan, Partonen suosittelee sarastus- tai kirkasvalolampun käyttöä.

– Sarastusvalon voi laittaa syttymään puoli tuntia ennen suunniteltua heräämisaikaa. Kirkasvalolampun valossa taas pitäisi ehtiä olemaan puolisen tuntia aamukuuden ja -yhdeksän välillä.

Ihmiset sopeutuvat kesä- ja talviaikaan siirtymiseen hyvin yksilöllisesti. Toisilla uuteen aikaan tottuminen voi viedä yli viikonkin. Tuona aikana unen laatu on tavallista huonompaa. Se on kevyempää ja katkonaisempaa.

– Sisäinen kello on melko hidas reagoimaan muutoksiin, Partonen toteaa.

Kellojen siirron yhteydessä olisi hyvä arvioida omaa sosiaalista lukujärjestystään: onko siinä edes teoriassa tilaa riittävälle unimäärälle. Aikuisilla ihmisillä on suuria henkilökohtaisia eroja siinä, kuinka paljon yössä pitäisi nukkua. Toiselle riittää kuuden tunnin uni, toinen tarvitsee yhdeksänkin tuntia.

– Etenkin kesä- ja talviaikaan siirryttäessä univajeen kerryttämistä kannattaa vältellä.

Erityisen kovilla ovat ihmiset, jotka eivät pysty itse vaikuttamaan aikatauluihinsa. Esimerkiksi maanviljelijöille tuottaa ongelmia se, että tuotantoeläimet eivät kellon päälle ymmärrä ja ovat vielä hitaampia sopeutumaan muutokseen.

Suosittelemme: 8 kysymystä vaikeista uniongelmista

Liikunta tahdistaa sisäistä kelloa

Liikunta on tehokas tapa auttaa sisäistä kelloa asettumaan uuteen aikaan. Pari kolme kertaa viikossa olisi hyvä liikkua sen verran tehokkaasti, että hengästyttää kunnolla.

– Liian myöhään illalla ei kuitenkaan kannatta liikkua, sillä se voi taas häiritä unensaantia. Alkuilta on esimerkiksi oikein sopiva aika.

Mikä sitten on asiantuntijan näkemys kesäaikajärjestelmästä?

– Olen työssäni verrannut siirron hyötyjä ja haittoja. Tulos on aika selvä: hyötyjä ei ole, mutta monet tutkimukset osoittavat, että haittoja on. Päättäjien pitäisi pysähtyä miettimään onko kesäajan käytössä mitään järkeä.

Muistisääntö: Kelloja siirretään aina kesää kohti!

Oikein valitulla iltapalalla varmistat hyvät unet. Katso lista parhaista ruoka-aineista ja kokeile kivoja uniruokareseptejä.

Keho ja aivot tarvitsevat rauhoittumiseen ruokia, jotka sisältävät hitaita hiilihydraatteja, tietynlaisia proteiineja, magnesiumia ja tryptofaania.

Banaani sisältää paljon kaliumia, lihasten ja hermoston hivenainetta. Lisäksi se on oivallinen magnesiumin ja proteiinin lähde, ja se sisältää paljon tryptofaania.

Kaikissa viljoissa on tryptofaania. Kaurasta saa myös reilun annoksen B-vitamiineja ja magnesiumia. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston säätelylle.

Siemenet ja pähkinät voivat edistää serotoniinin ja melatoniinin muodostumista aivoissa. Lisäksi niistä saa proteiinia, hyviä rasvoja ja trypofaania.

Katso resepti: Rapeat siemenkeksit

Maitotuotteet ovat hyviä ja kevyitä proteiinin lähteitä. Lämmin maito onkin iltajuomana klassikko. Sen teho perustuu maidon sisältämiin tryptofaaneihin.

Lempeä unimaito: Hauduta lämpimässä maidossa sitruunamelissaa, kamomillaa tai kanervankukkaa, yhdessä tai erikseen. Makeuta hunajalla.

Näin ne vaikuttavat

Hitaat hiilihydraatit kohottavat ruumiin lämpötilaa, joten niitä kannattaa syödä muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Kun kehon lämpötila taas laskee, valmistautuu mielikin nukkumiseen.

Proteiini sisältää tyrosiinia, joka kiihdyttää aivotoimintaa, joten runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia ei suositella iltasyömisiksi. Toisaalta esimerkiksi maitotuotteiden proteiinit yhdessä hitaiden hiilihydraattien kanssa nautittuna edistävät unen tuloa. Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat soijapavut, kala, kalkkuna, kananmunat ja banaanit.

Katso resepti: Italialainen munakas

Magnesium rentouttaa lihaksia ja helpottaa siten nukahtamista. Lisäksi sen sanotaan parantavan unenlaatua. Suosi siis vihreitä kasveja, kokojyväviljaa, kauraa ja auringonkukan siemeniä.

Katso resepti: Vihersmoothie

Tryptofaani on mielihyvähormonin, serotoniinin esiaste. Seroniini taas edesauttaa melatoniinin, unihormonin, muodostumista. Tryptofaania sisältäviä ruokia ovat muun muassa maito, banaani, munat, pähkinät, kokojyvä, kana, tumma riisi, siemenet, mantelit ja hunaja.

Katso resepti: Banaanileivät ja mantelikerma

 

 

 

Ikääntyessä kehosi tyhjäkäynti hidastuu ja ruokailutottumuksia on muutettava, ellet halua ylimääräisiä kiloja.

1. Pidä säännöllinen ruokarytmi.

Kolme lämmintä ateriaa päivässä ja terveelliset välipalat pitävät aineenvaihdunnan terässä.

2. Huolehdi nestetasapinosta.

Yli 60-vuotiaan nesteentarve on runsaat kolme desiä vuorokaudessa kymmentä painokiloa kohden. Viisikymmentä kiloa painava henkilö tarvitsee siis vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä.

3. Varmista syvä uni.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta erityisen tärkeää jokaisen olisi saada vuorokauden aikana sydää unta, jolloin aivot lepäävät ja elimistö elpyy.

4. Liiku monipuolisesti.

Vähimmäistavoite liikunnalle on puoli tuntia kävelyä viitenä päivänä viikossa.

5. Ota D-vitamiinisi.

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

6. Ota lunkisti!

Stressi on myrkkyä aineenvaihdunnalle, sillä stressi saa kehosi tuottamaan aineenvaihdunnan hidastavaa hormonia, kortisolia.

 

 

Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

1. Uniapnea

Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Jo pelkkä laihdutuskin voi auttaa.

2. Raudanpuute, anemia

Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.

3. Masennus

Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

Lievässä masennuksessa ystäville puhu-minen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

Lääkärintutkimus ja laboratorio-kokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.

Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville. Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa. Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Sairausloma sotki ET:n blogistin vuorokausirytmin. Hänen uusi uniohjelmansa sisältää muun muassa melatoniinia ja päivätorkkukiellon.

– Tämä kirpaisi, koska nautin päiväunista kovasti. Päivällä nukahdan aina muutamassa minuutissa, hän kertoo.

Torkkukiellon lisäksi korjauskeinoihin kuuluivat tarkkaan ajoitettu aamuherätys, melatoniiniannoksen aikaistaminen ja aamupäivän valohoito.

– Jo viikossa kävi selväksi, että menetelmä toimii, blogisti iloitsee ja kertoo, että yöunista tuli nopeasti yhtäjaksoisempia, vaikkei välttämättä pidempiä.

Lue lisää unirytmin rukkaamisesta Tietyssä iässä -blogista.