Suomalaisten kehittämä Beddit on järjestelmä, joka mittaa kehon tapahtumia unen aikana.

Aiheuttaako kevät jokavuotista väsymystä? Vai saako kellojen siirto unirytmisi sekaisin?

ET-lehti testasi nukkujan kaksi apulaista, joista toinen on 150 euron uutuuslaite ja toinen euron kännykkäsovellus.

Sleep Cycle

 • Älypuhelinsovellus, hinta noin yhden euron
 • Lisää tietoa sekä lataukset iOS- ja Android-älypuhelimiin osoitteessa www.sleepcycle.com

Plussat

 • Sovellus näyttää hereillä olemisajan, uniajan, syvän ja kevyen unen vaihtelut sekä laskee niistä unen laadun, määrän ja näyttää tilastoja pidemmältä aikaväliltä. Jos kännykkä on mukana, sovellus mittaa myös päivän aikana otetut askeleet.
 • Herätyskellon äänen voi valita itse omista tiedostoistaan tai sen voi valita useista sovelluksen tarjoamista vaihtoehdoista. Älyherätyskellotoiminnon voi asentaa 10–90 minuutin aikarajoituksella.  Toiminto herättää aiottua aiemmin, jos nukkuja on kevyen unen tilassa. Silloin herääminen on helpompaa kuin syvästä unesta.
 • Halpa ja helppo asentaa sekä yhdistettävissä muihin sovelluksiin, kuten RunKeeperiin, tai laitteisiin, kuten Philipsin sarastusvaloon.

Miinukset

 • Kännykkä pitää olla nukkujan vieressä sängyllä, jotta ohjelma pystyy keräämään unidataa.
 • Rekisteröi käyttäjän yölliset liikkeet, joten paljon unissaan pyörivän unen laatu voidaan tulkita liikkeiden vuoksi huonoksi tai jopa unettomaksi tilaksi.
 • Jos yöllä käyttää kännykkää, ohjelma saattaa mennä pois päältä ja silloin pommiinnukkuminen on mahdollista.

Beddit Smart

 • Beddit Smart -sensori, joka vaatii älypuhelinsovelluksen, 149 euroa

 • Beddit sovellus iOS- ja Android-älypuhelimiin ladattavissa ilmaiseksi

 • Lisää tietoa täällä: www.beddit.com

Plussat

 • Beddit Smartin kanssa ei tarvitse unen aikaisia päälläpidettäviä laitteita eikä puhelinta sängyssä, vaan ohut nauha laitetaan petauspatjan tai lakanan alle ja siinä oleva anturi lähettää tiedot unesta kännykkään. Tiedot näyttävä sovellus on helppo ladata puhelimeen, jonka pitää olla lähellä anturia – mutta ei kuitenkaan sängyssä.

 • Laite ymmärtää, kun käyttäjä nukahtaa anturin päällä, jos Bluetooth-yhteydellä varustettu älypuhelin on riittävän lähellä. Silloin Beddit alkaa kerätä dataa unesta: Kertoo unen määrän, laadun, sykevaihtelun, hengitysrytmin ja kuorsauksen. Tiedot saa myös siitä, kuinka monta kertaa olet noussut sängystä ja miten paljon olet ollut hereillä.

 • Kännykkään voi ajastaa ohjelman älyherätyskellon. Se toimii 30 minuutin aikarajoituksin, joten suuresti tuolla ominaisuudella ei unta menetä. Sen sijaan voi herätä virkeämpänä, vaikka herätyskello pirahtaisikin aiottua aiemmin.

Miinukset

 • Bluetooth-yhteys vie virtaa: kännykkä pitää olla yön latauksessa.
 • Kuorsaus-toiminto ilmoittaa käyttäjän kuorsaavan, vaikka hän ei oikeasti kuorsaakaan, jos puhelin on liian lähellä nukkujaa. Tai jos sen vieressä läähättää esimerkiksi koira, sovellus tulkitsee sen kuorsaukseksi.
 • Anturi voi vahingossa mitata myös vieressä nukkuvan sykkeen, jos tämä siirtyy yön aikana lähemmäs käyttäjää anturin päälle. Jos käyttäjä liikkuu paljon unissaan, Beddit-anturin paikallaan pitävä liimanauha liikkuu helposti. Se vaikuttaa sekä datan keräykseen että liimanauhan käyttöaikaan.

Lue myös: 5 ruokaa, jotka auttavat sinua nukkumaan

Toimittajan kolme oivallusta

Kuka hyötyy unisovelluksesta?

 1. Jos sovellus tai laite näyttää, että syvin univaiheesi on vasta aamuyöstä esimerkiksi kello viideltä, silloin ei kannata laittaa herätyskelloa soimaan, ellei ole ihan pakko. Sovellus motivoi menemään sänkyyn aiemmin ja nukkumaan enemmän, jos unen määrä meinaa jäädä helposti liian pieneksi.
 2. Jos heräät aina väsyneenä, parhaan herätysajan aistiva puhelinsovellus tai siihen tietoa tuottava antura voi auttaa herättämään kevyessä univaiheessa – jossa myös herääminen onnistuu kivuttomimmin.
 3. Nukuttu tuntimäärä ei ole olennaisin virkistäjä; tärkeää on tietää uniesi laatu. Beddit kertoo esimerkiksi, moneltako nukahdit, montako kertaa heräsit yöllä ja mikä on leposykkeesi, mutta se ei analysoi näitä tietoja. Jos näissä luvuissa on jotain hälyttävää, kannattaa hakea apua ja puhua niistä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
  Jotkut saattavat saada apua jo siitä, että tarkistelevat stressitasoaan ja iltarituaalejaan, kuten harrastaako liian rajua liikuntaa tai syökö liikaa rasvaisia tai muuten unta häiritseviä ruokia liian myöhään. Korkea leposyke unen aikana voi kertoa niin ikään rankoista iltatreeneistä, stressistä, huonosta kunnosta tai palautumisen riittämättömyydestä.

Oikein valitulla iltapalalla varmistat hyvät unet. Katso lista parhaista ruoka-aineista ja kokeile kivoja uniruokareseptejä.

Keho ja aivot tarvitsevat rauhoittumiseen ruokia, jotka sisältävät hitaita hiilihydraatteja, tietynlaisia proteiineja, magnesiumia ja tryptofaania.

Banaani sisältää paljon kaliumia, lihasten ja hermoston hivenainetta. Lisäksi se on oivallinen magnesiumin ja proteiinin lähde, ja se sisältää paljon tryptofaania.

Kaikissa viljoissa on tryptofaania. Kaurasta saa myös reilun annoksen B-vitamiineja ja magnesiumia. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston säätelylle.

Siemenet ja pähkinät voivat edistää serotoniinin ja melatoniinin muodostumista aivoissa. Lisäksi niistä saa proteiinia, hyviä rasvoja ja trypofaania.

Katso resepti: Rapeat siemenkeksit

Maitotuotteet ovat hyviä ja kevyitä proteiinin lähteitä. Lämmin maito onkin iltajuomana klassikko. Sen teho perustuu maidon sisältämiin tryptofaaneihin.

Lempeä unimaito: Hauduta lämpimässä maidossa sitruunamelissaa, kamomillaa tai kanervankukkaa, yhdessä tai erikseen. Makeuta hunajalla.

Näin ne vaikuttavat

Hitaat hiilihydraatit kohottavat ruumiin lämpötilaa, joten niitä kannattaa syödä muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Kun kehon lämpötila taas laskee, valmistautuu mielikin nukkumiseen.

Proteiini sisältää tyrosiinia, joka kiihdyttää aivotoimintaa, joten runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia ei suositella iltasyömisiksi. Toisaalta esimerkiksi maitotuotteiden proteiinit yhdessä hitaiden hiilihydraattien kanssa nautittuna edistävät unen tuloa. Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat soijapavut, kala, kalkkuna, kananmunat ja banaanit.

Katso resepti: Italialainen munakas

Magnesium rentouttaa lihaksia ja helpottaa siten nukahtamista. Lisäksi sen sanotaan parantavan unenlaatua. Suosi siis vihreitä kasveja, kokojyväviljaa, kauraa ja auringonkukan siemeniä.

Katso resepti: Vihersmoothie

Tryptofaani on mielihyvähormonin, serotoniinin esiaste. Seroniini taas edesauttaa melatoniinin, unihormonin, muodostumista. Tryptofaania sisältäviä ruokia ovat muun muassa maito, banaani, munat, pähkinät, kokojyvä, kana, tumma riisi, siemenet, mantelit ja hunaja.

Katso resepti: Banaanileivät ja mantelikerma

 

 

 

Ikääntyessä kehosi tyhjäkäynti hidastuu ja ruokailutottumuksia on muutettava, ellet halua ylimääräisiä kiloja.

1. Pidä säännöllinen ruokarytmi.

Kolme lämmintä ateriaa päivässä ja terveelliset välipalat pitävät aineenvaihdunnan terässä.

2. Huolehdi nestetasapinosta.

Yli 60-vuotiaan nesteentarve on runsaat kolme desiä vuorokaudessa kymmentä painokiloa kohden. Viisikymmentä kiloa painava henkilö tarvitsee siis vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä.

3. Varmista syvä uni.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta erityisen tärkeää jokaisen olisi saada vuorokauden aikana sydää unta, jolloin aivot lepäävät ja elimistö elpyy.

4. Liiku monipuolisesti.

Vähimmäistavoite liikunnalle on puoli tuntia kävelyä viitenä päivänä viikossa.

5. Ota D-vitamiinisi.

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

6. Ota lunkisti!

Stressi on myrkkyä aineenvaihdunnalle, sillä stressi saa kehosi tuottamaan aineenvaihdunnan hidastavaa hormonia, kortisolia.

 

 

Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

1. Uniapnea

Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Jo pelkkä laihdutuskin voi auttaa.

2. Raudanpuute, anemia

Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.

3. Masennus

Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

Lievässä masennuksessa ystäville puhu-minen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

Lääkärintutkimus ja laboratorio-kokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.

Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville. Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa. Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Sairausloma sotki ET:n blogistin vuorokausirytmin. Hänen uusi uniohjelmansa sisältää muun muassa melatoniinia ja päivätorkkukiellon.

– Tämä kirpaisi, koska nautin päiväunista kovasti. Päivällä nukahdan aina muutamassa minuutissa, hän kertoo.

Torkkukiellon lisäksi korjauskeinoihin kuuluivat tarkkaan ajoitettu aamuherätys, melatoniiniannoksen aikaistaminen ja aamupäivän valohoito.

– Jo viikossa kävi selväksi, että menetelmä toimii, blogisti iloitsee ja kertoo, että yöunista tuli nopeasti yhtäjaksoisempia, vaikkei välttämättä pidempiä.

Lue lisää unirytmin rukkaamisesta Tietyssä iässä -blogista.