Haukotus karkaa kuin varkain ja jatkuvasti väsyttää. Mistä johtuvat jatkuva unentarve, uupumisen tunne ja uneliaisuus? Kysyimme ajankohtaiset uniasiat kahdelta lääkäriltä.

1. Mistä tiedän, että olen nukkunut riittävästi?
Jos heräät aamulla virkeänä eikä väsymys haittaa päivän touhuja. Jälkimmäinen on se tärkein kriteeri.

2. Mikä on 60-vuotiaalle hyvä yhtämittainen yöuni?
Tuossa iässä alkaa olla normaalia, että herää ainakin kerran yössä. Tärkeämpää on se, että saa uudelleen unen päästä kiinni.
Yleisin herättäjä on wc-käynti. Jos vessassa täytyy rampata useammin kuin kaksi kertaa yössä, se alkaa yleensä häiritä unta. 90 minuutin unisyklissä on kevyt-, vilke- ja syvän unen vaihe. Jos nukutut jaksot jäävät lyhyemmäksi, kaikki unen vaiheet eivät ehdi tulla eikä uni tunnu virkistävältä.  
Lue myös: Näin otat päiväunet tehokkaasti ja täysin tarpeeseen

3. Missä on vika, jos nukuttaa, vaikka nukun ajallisesti riittävästi?
Yleisiä syitä ovat erilaiset nukkumiseen liittyvät erityishäiriöt kuten uniapnea eli unen aikainen hengityshäiriö ja vaihdevuosioireet.
Myös unen rakenne voi olla häiriintynyt. Normaalia kuitenkin on, että ikääntyessä syvimmät univaiheet lyhenevät tai voivat jäädä kokonaan pois.

4. Millaisiin sairauksiin liittyy väsymystä?
Masennus, kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes. Jos väsymykseen yhdistyy painonnousua, hajamielisyyttä ja palelua, kannattaa lääkärissä tarkistuttaa kilpirauhasarvot.

"Jos unen kanssa on vaikeuksia,
tietokoneruudut kannattaa
sulkea ajoissa."

5. Vaikuttaako aktiivisuus päivällä unen laatuun ja ­virkeyteen?
Terveelliset elämäntavat ovat myös hyviä unen antajia. Niin sanottu sisäinen kello voi iän myötä alkaa heittää ja vuorokaudenaikojen erottaminen vaikeutuu. Tätä voi torjua sillä, että liikkuu ja käyttää aivojaan päiväsaikaan mahdollisimman paljon.
Kirkasvalo piristää aamuisin, mutta illalla tietokoneen tai tabletin valo voi piristää liikaa. Jos unen kanssa on vaikeuksia, tietokoneruudut kannattaa sulkea ajoissa.

6. Kannattaako päivätorkkuja ottaa?
Päiväunet on hyvä ajoittaa esimerkiksi lounaan jälkeen. Myöhään iltapäivällä niitä kannattaa välttää.
Suosittelemme: Yksi ryhmä kärsii univaikeuksista selvästi enemmän kuin muut – kuulutko heihin?

7. Miten kahvi ja alkoholi vaikuttavat unen laatuun?
Piristeitä kuten kahvia ja cola-juomia voi kokeilla jättää pois. Alkoholi rentouttaa, mutta vähänkin suuremmat annokset heikentävät unta.

8. Onko elämänrytmillä mitään väliä?
Säännöllinen elämänrytmi helpottaa nukkumista. Pitkät viikonloppu-unet voivat kostautua arkena.
Mielenkiintoista: Älä syö näitä ruokia illalla, jos haluat hyvät unet

9. Voiko väsymys kertoa kaamosoireilusta?
Kyllä vain, auringonvalon vähenemisestä johtuva kaamosoireilu on varsin yleistä. Suomalaisista arviolta noin 10–30 prosenttia kärsii kaamosoireista pimeiden talvikuukausien aikana.
Useimmilla ahdistus ja alakulo iskevät lokakuussa, ja oireet kehittyvät huippuunsa marraskuusta tammikuuhun. Oireita ovat makeannälkä, lihominen, väsymys ja jopa usealla tunnilla lisääntynyt yöunentarve. Mikään ei kiinnosta: sohva vetää puoleensa, arkiaskareet tympivät ja seksuaaliset halut vähenevät.

10. Kun nuori mies nukkuu, se on kuulemma kuin laittaisi rahaa pankkiin. Mitäs se sitten on, ­ kun uni maittaa seitsenkymppiselle?
Jos tuntuu siltä, että nukuttaa liikaa, terveystarkastus voisi olla paikallaan. Anemia, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä sokeri- ja sydänvaivat voivat unettaa.
Muuten seitsenkymppinen saa tehdä mitä haluaa. Jos nukkuu hyvin ja jaksaa touhuta, kannattaa ottaa elämästä ilo irti!

Asiantuntijoina geriatri ja unettomuuden Käypä hoito -työryhmän jäsen Maaria Seppälä ja yleislääkäri Risto Laitila (kysymykset 4 ja 9).

Paljonko on riittävästi?

Riittävä unen määrä on yksilöllinen asia, mutta keskimäärin ihminen tarvitsee 7–8 tuntia unta yössä.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Henri Tuomilehdon arvion mukaan valtaosa nukkuu vähemmän kuin pitäisi.

– Nukahtaminen kestää ja yöllä saatetaan herätä esimerkiksi vessaan. Tällöin tosiasiallinen nukkumisaika jää oletettua lyhyemmäksi. Univajeen tunnistaa siitä, ettei tunne itseään päivisin riittävän vireäksi. Tarvittavan unen määrän löytää lisäämällä nukkumisaikaa aina puolella tunnilla, kunnes vireystila on halutulla tasolla. Tämä lisää pelivaraa, ja huonosti nukutut yöt kestää paremmin.

Oikein valitulla iltapalalla varmistat hyvät unet. Katso lista parhaista ruoka-aineista ja kokeile kivoja uniruokareseptejä.

Keho ja aivot tarvitsevat rauhoittumiseen ruokia, jotka sisältävät hitaita hiilihydraatteja, tietynlaisia proteiineja, magnesiumia ja tryptofaania.

Banaani sisältää paljon kaliumia, lihasten ja hermoston hivenainetta. Lisäksi se on oivallinen magnesiumin ja proteiinin lähde, ja se sisältää paljon tryptofaania.

Kaikissa viljoissa on tryptofaania. Kaurasta saa myös reilun annoksen B-vitamiineja ja magnesiumia. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston säätelylle.

Siemenet ja pähkinät voivat edistää serotoniinin ja melatoniinin muodostumista aivoissa. Lisäksi niistä saa proteiinia, hyviä rasvoja ja trypofaania.

Katso resepti: Rapeat siemenkeksit

Maitotuotteet ovat hyviä ja kevyitä proteiinin lähteitä. Lämmin maito onkin iltajuomana klassikko. Sen teho perustuu maidon sisältämiin tryptofaaneihin.

Lempeä unimaito: Hauduta lämpimässä maidossa sitruunamelissaa, kamomillaa tai kanervankukkaa, yhdessä tai erikseen. Makeuta hunajalla.

Näin ne vaikuttavat

Hitaat hiilihydraatit kohottavat ruumiin lämpötilaa, joten niitä kannattaa syödä muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Kun kehon lämpötila taas laskee, valmistautuu mielikin nukkumiseen.

Proteiini sisältää tyrosiinia, joka kiihdyttää aivotoimintaa, joten runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia ei suositella iltasyömisiksi. Toisaalta esimerkiksi maitotuotteiden proteiinit yhdessä hitaiden hiilihydraattien kanssa nautittuna edistävät unen tuloa. Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat soijapavut, kala, kalkkuna, kananmunat ja banaanit.

Katso resepti: Italialainen munakas

Magnesium rentouttaa lihaksia ja helpottaa siten nukahtamista. Lisäksi sen sanotaan parantavan unenlaatua. Suosi siis vihreitä kasveja, kokojyväviljaa, kauraa ja auringonkukan siemeniä.

Katso resepti: Vihersmoothie

Tryptofaani on mielihyvähormonin, serotoniinin esiaste. Seroniini taas edesauttaa melatoniinin, unihormonin, muodostumista. Tryptofaania sisältäviä ruokia ovat muun muassa maito, banaani, munat, pähkinät, kokojyvä, kana, tumma riisi, siemenet, mantelit ja hunaja.

Katso resepti: Banaanileivät ja mantelikerma

 

 

 

Ikääntyessä kehosi tyhjäkäynti hidastuu ja ruokailutottumuksia on muutettava, ellet halua ylimääräisiä kiloja.

1. Pidä säännöllinen ruokarytmi.

Kolme lämmintä ateriaa päivässä ja terveelliset välipalat pitävät aineenvaihdunnan terässä.

2. Huolehdi nestetasapinosta.

Yli 60-vuotiaan nesteentarve on runsaat kolme desiä vuorokaudessa kymmentä painokiloa kohden. Viisikymmentä kiloa painava henkilö tarvitsee siis vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä.

3. Varmista syvä uni.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta erityisen tärkeää jokaisen olisi saada vuorokauden aikana sydää unta, jolloin aivot lepäävät ja elimistö elpyy.

4. Liiku monipuolisesti.

Vähimmäistavoite liikunnalle on puoli tuntia kävelyä viitenä päivänä viikossa.

5. Ota D-vitamiinisi.

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

6. Ota lunkisti!

Stressi on myrkkyä aineenvaihdunnalle, sillä stressi saa kehosi tuottamaan aineenvaihdunnan hidastavaa hormonia, kortisolia.

 

 

Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

1. Uniapnea

Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Jo pelkkä laihdutuskin voi auttaa.

2. Raudanpuute, anemia

Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.

3. Masennus

Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

Lievässä masennuksessa ystäville puhu-minen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

Lääkärintutkimus ja laboratorio-kokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.

Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville. Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa. Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Sairausloma sotki ET:n blogistin vuorokausirytmin. Hänen uusi uniohjelmansa sisältää muun muassa melatoniinia ja päivätorkkukiellon.

– Tämä kirpaisi, koska nautin päiväunista kovasti. Päivällä nukahdan aina muutamassa minuutissa, hän kertoo.

Torkkukiellon lisäksi korjauskeinoihin kuuluivat tarkkaan ajoitettu aamuherätys, melatoniiniannoksen aikaistaminen ja aamupäivän valohoito.

– Jo viikossa kävi selväksi, että menetelmä toimii, blogisti iloitsee ja kertoo, että yöunista tuli nopeasti yhtäjaksoisempia, vaikkei välttämättä pidempiä.

Lue lisää unirytmin rukkaamisesta Tietyssä iässä -blogista.