Jos havahdut öisin siihen, että puolisosi tuuppii sinua hereille, kannattaa selvittää, sairastatko uniapneaa. Uniapnea voi altistaa myös diabetekselle ja korkealle verenpaineelle.

Kymmenisen prosenttia kuorsaavista sairastaa uniapneaa.
Ensimmäisenä oireet havaitsee yleensä petikumppani, joka huolestuu kuorsausta katkovista tauoista ja tauot päättävistä korahduksista.

Tilanteeseen ei kannata tottua ja alistua, sillä hoitamaton uniapnea aiheuttaa päiväsaikaan väsymystä, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia ja masentuneisuutta.

Myös toistuva torkahtelu päivän mittaan saattaa viestiä uniapneasta.

Pitkäkestoisena uniapnea altistaa korkealle verenpaineelle, sydän- ja verisuonitaudeille, halvauksille ja diabetekselle.

Hengityskatkos on hälytysmerkki

Nukkuessa vartalo ja hengitysteiden lihakset rentoutuvat. Jos nenä, suu, nielu ja kurkunpää rentoutuvat liikaa, hengityskoneisto alkaa ikään kuin yskiä. Suunnilleen tätä on harmiton kuorsaus.

Jos hengitystiet ahtautuvat kokonaan, hengitys katkeaa. Tätä puolestaan kutsutaan apneaksi. Apneassa hengityskatkoksen pituus vaihtelee 10 sekunnista minuuttiin. Kun veren happipitoisuus alkaa laskea, aivot herättelevät nukkujan automaattisesti. Stressitaso kohoaa, hengitys starttaa ja uni häiriintyy – myös vierustoverin uni.

Harvinaisemmassa keskushermostoperäisessä uniapneassa hengityskatkokset johtuvat aivojen ja hengitystä ylläpitävien lihasten välisistä tiedonsiirto-ongelmista. Tällaista sentraalista uniapneaa esiintyy lähinnä vanhuksilla sekä sydämen vajaatoiminnan ja erilaisten halvausten yhteydessä.

Naisilla yllättävän yleistä

Naisten uniapnea on luultua yleisempää, sillä uniapneaa pidettiin pitkään ylipainoisten keski-ikäisten miesten sairautena.

Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla uniapneaa esiintyy yhtä paljon kuin miehillä, mutta sairautta on vaikeampi havaita, sillä naisten uniapneassa hengitystiet sulkeutuvat vain osittain.

Pitääkö tässä huolestua?

Jos kumppani tökkii yöllä ja väsymys painaa päivällä, on syytä selvittää, onko kyseessä uniapnea.

Uniapnean öisiä oireita saattavat olla myös toistuvat heräämiset, lukuisat wc:ssä käynnit, tukehtumistuntemukset, painajaiset ja hikoilu.

Ylipaino altistaa uniapnealle. Mahdollisen ylipainon voi laskea yksinkertaisella kaavalla: pituus kertaa pituus jaettuna painolla (esimerkiksi 1,80x1,80/85). Jos tulos on yli 25, kyseessä on ylipaino. Yli 30:n menevä tulos luetaan lihavuudeksi.

Uniapnean riski kasvaa myös, jos kaulan ympärysmitta on naisella yli 40 senttimetriä ja miehellä yli 43.

Perintötekijät riskinä

Perintötekijät vaikuttavat nielun lihassäikeiden koostumukseen, mikä puolestaan vaikuttaa uniapnean puhkeamiseen. Uniapnea kulkee ainakin jossain määrin suvuissa.

Hoitoa ja helpotusta uniapneaan voi löytää sekä elämäntaparemontilla että yöllisellä ylipainehoidolla. Ylipainehoidossa nukkuja käyttää maskia tai nenäkanyyliä, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Ilma pitää ylemmät hengitystiet avoimina.

Jos hengitysteiden tukkeutumiseen on rakenteellinen syy, se voidaan korjata leikkauksella.

Elämäntaparemontin resepti on yksinkertainen. Paino alas, lisää liikuntaa ja terveellinen ruokavalio. Jos uniapnea on ehtinyt viedä tarmon ja voimat, elämäntaparemontti on aloitettava viisaasti.
Alkoholi ja tupakointi ovat myrkkyä myös uniapneassa.

Oikotietä ei ole paitsi ehkä yksi. Kuorsaus ja hengityskatkokset pahenevat selällään nukkuessa. Selällään kiepsahtamista voi estää ompelemalla tennispallon taskuun pyjaman selkäpuolelle tai totuttelemalla kevyeen uniselkäreppuun.

Lähteet: www.uniapnea.fi ja Hengitysliitto

Vierailija

Uniapnea voi altistaa kuorsaajan diabetekselle

Voi apua! Sain painoindeksin 0.042 (1.68x1.68/67). Siis olen aika alipainoinen. Tennispallojuttuun olen kyllästynyt; en ole ainakaan 10 vuoteen pystynyt nukkumaan selälläni koska jos nukahdan maatessani selällä, herään heti siihen että hengitys salpautuu. Ei tarvita tennispalloja, ei niin. Juttu alkaa olettamalla että kaikilla on puoliso joka tuuppii kuorsaajaa hereille. Ehkei kaikilla ole puolisoa ja kaikki puolisot eivät nuku samassa sängyssä eikä edes samassa huoneessa.
Lue kommentti

Oikein valitulla iltapalalla varmistat hyvät unet. Katso lista parhaista ruoka-aineista ja kokeile kivoja uniruokareseptejä.

Keho ja aivot tarvitsevat rauhoittumiseen ruokia, jotka sisältävät hitaita hiilihydraatteja, tietynlaisia proteiineja, magnesiumia ja tryptofaania.

Banaani sisältää paljon kaliumia, lihasten ja hermoston hivenainetta. Lisäksi se on oivallinen magnesiumin ja proteiinin lähde, ja se sisältää paljon tryptofaania.

Kaikissa viljoissa on tryptofaania. Kaurasta saa myös reilun annoksen B-vitamiineja ja magnesiumia. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston säätelylle.

Siemenet ja pähkinät voivat edistää serotoniinin ja melatoniinin muodostumista aivoissa. Lisäksi niistä saa proteiinia, hyviä rasvoja ja trypofaania.

Katso resepti: Rapeat siemenkeksit

Maitotuotteet ovat hyviä ja kevyitä proteiinin lähteitä. Lämmin maito onkin iltajuomana klassikko. Sen teho perustuu maidon sisältämiin tryptofaaneihin.

Lempeä unimaito: Hauduta lämpimässä maidossa sitruunamelissaa, kamomillaa tai kanervankukkaa, yhdessä tai erikseen. Makeuta hunajalla.

Näin ne vaikuttavat

Hitaat hiilihydraatit kohottavat ruumiin lämpötilaa, joten niitä kannattaa syödä muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Kun kehon lämpötila taas laskee, valmistautuu mielikin nukkumiseen.

Proteiini sisältää tyrosiinia, joka kiihdyttää aivotoimintaa, joten runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia ei suositella iltasyömisiksi. Toisaalta esimerkiksi maitotuotteiden proteiinit yhdessä hitaiden hiilihydraattien kanssa nautittuna edistävät unen tuloa. Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat soijapavut, kala, kalkkuna, kananmunat ja banaanit.

Katso resepti: Italialainen munakas

Magnesium rentouttaa lihaksia ja helpottaa siten nukahtamista. Lisäksi sen sanotaan parantavan unenlaatua. Suosi siis vihreitä kasveja, kokojyväviljaa, kauraa ja auringonkukan siemeniä.

Katso resepti: Vihersmoothie

Tryptofaani on mielihyvähormonin, serotoniinin esiaste. Seroniini taas edesauttaa melatoniinin, unihormonin, muodostumista. Tryptofaania sisältäviä ruokia ovat muun muassa maito, banaani, munat, pähkinät, kokojyvä, kana, tumma riisi, siemenet, mantelit ja hunaja.

Katso resepti: Banaanileivät ja mantelikerma

 

 

 

Ikääntyessä kehosi tyhjäkäynti hidastuu ja ruokailutottumuksia on muutettava, ellet halua ylimääräisiä kiloja.

1. Pidä säännöllinen ruokarytmi.

Kolme lämmintä ateriaa päivässä ja terveelliset välipalat pitävät aineenvaihdunnan terässä.

2. Huolehdi nestetasapinosta.

Yli 60-vuotiaan nesteentarve on runsaat kolme desiä vuorokaudessa kymmentä painokiloa kohden. Viisikymmentä kiloa painava henkilö tarvitsee siis vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä.

3. Varmista syvä uni.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta erityisen tärkeää jokaisen olisi saada vuorokauden aikana sydää unta, jolloin aivot lepäävät ja elimistö elpyy.

4. Liiku monipuolisesti.

Vähimmäistavoite liikunnalle on puoli tuntia kävelyä viitenä päivänä viikossa.

5. Ota D-vitamiinisi.

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

6. Ota lunkisti!

Stressi on myrkkyä aineenvaihdunnalle, sillä stressi saa kehosi tuottamaan aineenvaihdunnan hidastavaa hormonia, kortisolia.

 

 

Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

1. Uniapnea

Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Jo pelkkä laihdutuskin voi auttaa.

2. Raudanpuute, anemia

Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.

3. Masennus

Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

Lievässä masennuksessa ystäville puhu-minen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

Lääkärintutkimus ja laboratorio-kokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.

Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville. Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa. Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Sairausloma sotki ET:n blogistin vuorokausirytmin. Hänen uusi uniohjelmansa sisältää muun muassa melatoniinia ja päivätorkkukiellon.

– Tämä kirpaisi, koska nautin päiväunista kovasti. Päivällä nukahdan aina muutamassa minuutissa, hän kertoo.

Torkkukiellon lisäksi korjauskeinoihin kuuluivat tarkkaan ajoitettu aamuherätys, melatoniiniannoksen aikaistaminen ja aamupäivän valohoito.

– Jo viikossa kävi selväksi, että menetelmä toimii, blogisti iloitsee ja kertoo, että yöunista tuli nopeasti yhtäjaksoisempia, vaikkei välttämättä pidempiä.

Lue lisää unirytmin rukkaamisesta Tietyssä iässä -blogista.