Kellot taas siirtyvät, mutta ihminen ei. Vai siirtykö? Ainakin huolellisesti ennakoimalla, sitä mieltä on tutkimusprofessori Timo Partonen.

Kun kelloa siirretään sunnuntaina 27. maaliskuuta tunnilla eteenpäin kesäaikaan, sitä on yleisesti totuttu pitämään koko kansaa väsyttävänä siirtona. Tämä käsitys on Terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuslaitoksen tutkimusprofessori Timo Partosen mielestä aika lailla tosi. 

– Uni on tutkimusten mukaan yleensä useamman yön kellojen siirron jälkeen kevyempää ja katkonaisempaa. Se ei siis ole laadullisesti niin hyvää kuin ennen siirtoa ja siinä on todettu olevan useammin siirtymisiä univaiheesta toiseen.

Timo Partosen mukaan sopeutuminen kesäaikaan on hyvin yksilöllistä.

–  Keskimäärin sopeutuminen vie 2–4 vuorokautta. Joillakin iltavirkuilla yksilöillä tottumiseen voi vierähtää melkein koko kesäaika.

Joillakin iltavirkuilla yksilöillä tottumiseen voi vierähtää melkein koko kesäaika.

Aikatauluta iltapuuhat

Jotkut pienet käytännön järjestelyt helpottavat kesäaikaan siirtymistä.

– Jos vain on mahdollista, kannattaa tiukkaa aikataulua ensimmäisenä aamuna välttää, Partonen ehdottaa.

Myös jo edeltävällä viikolla on hyvä alkaa varautua tunnin menetykseen.

– Kuutisen iltaa aiemmin voi yrittää alkaa nipistää aikatauluaan niin, että menisikin 10 minuuttia normaalia aiemmin nukkumaan. Seuraavana iltana sitten taas 10 minuuttia sitäkin aiemmin. Näin kun ilta illan perään siirtää nukkumaanmenoa aina vähän aikaisemmaksi, ei siirtyminen tunnu enää niin suurelta, Partonen sanoo.

"Emme hyödy keskieurooppalaisten tavoin"

Entä voisiko kesäajasta luopua ihan itsenäisesti, jos ei ole enää työelämässäkään?

– Kaikille kello merkitsee kuitenkin sopimusta, joten se voisi olla tavattoman hankalaa. Tosin siirtymisen voi tehdä ehkä vähän pehmeämmin eläkeiässä, kun välttämättä ei ole niin kiireinen aikataulu, Partonen hymähtää.

Itse Timo Partonen on sitä mieltä, että koko kesäajasta voitaisiin Suomessa jo luopua.

– Siihen on tutkimusten valossa vaikea sopeutua, emmekä hyödy siitä samoissa määrin kuin vaikkapa keskieurooppalaiset, joiden vuorokauden pimeään ja valoisan ajan suhdetta se tasoittaa.

Vierailija

Unitutkija neuvoo: Näin siirryt kesäaikaan – "sopeutuminen vie 2–4 vuorokautta"

Elämme täysin aamuvirkkujen maailmassa. Joka siihen ei sopeudu, joutuu loppuikänsä kärsimään ankarasta väsymyksestä. Työelämässä tämä otetaan pääsääntöisesti heikosti huomioon ja aamuväsymys leimataankin usein laiskuudeksi. Aina voi tietysti mennä aikaisin nukkumaan, mutta on eri asia väsyttääkö iltavirkkua vielä iltauutisten aikaan. Paljon neuvotaan myös ihmisiä noudattamaan aina samaa rytmiä. Tämä toimii hyvin varmaan juuri aamuvirkkujen osalta, kun viikolla ei kerry univelkaa. Aamu- ja...
Lue kommentti
Vierailija

Unitutkija neuvoo: Näin siirryt kesäaikaan – "sopeutuminen vie 2–4 vuorokautta"

Eikö tätä älytöntä kellonkääntöriesaa ja jatkuvaa vuosittain kaksi kertaa toistuvaa kellorumbarallia saa viimeinkin lopetettua? On se ihme ja kumma. Edes tätä asiaa eivät saa aikaiseksi! Saati sitten mitään muuta hyödyllistä. Pelkkiä leikkauksia leikkausten perään vuosikymmeniä jatkuen! Ihmisten kurittamista ja kiduttamista ja kurjistamista. Minä en enää taivu kyykkyynkään, voikin siis olla että laittavat suoraan oikoseksi puupalttooseen.
Lue kommentti

Oikein valitulla iltapalalla varmistat hyvät unet. Katso lista parhaista ruoka-aineista ja kokeile kivoja uniruokareseptejä.

Keho ja aivot tarvitsevat rauhoittumiseen ruokia, jotka sisältävät hitaita hiilihydraatteja, tietynlaisia proteiineja, magnesiumia ja tryptofaania.

Banaani sisältää paljon kaliumia, lihasten ja hermoston hivenainetta. Lisäksi se on oivallinen magnesiumin ja proteiinin lähde, ja se sisältää paljon tryptofaania.

Kaikissa viljoissa on tryptofaania. Kaurasta saa myös reilun annoksen B-vitamiineja ja magnesiumia. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston säätelylle.

Siemenet ja pähkinät voivat edistää serotoniinin ja melatoniinin muodostumista aivoissa. Lisäksi niistä saa proteiinia, hyviä rasvoja ja trypofaania.

Katso resepti: Rapeat siemenkeksit

Maitotuotteet ovat hyviä ja kevyitä proteiinin lähteitä. Lämmin maito onkin iltajuomana klassikko. Sen teho perustuu maidon sisältämiin tryptofaaneihin.

Lempeä unimaito: Hauduta lämpimässä maidossa sitruunamelissaa, kamomillaa tai kanervankukkaa, yhdessä tai erikseen. Makeuta hunajalla.

Näin ne vaikuttavat

Hitaat hiilihydraatit kohottavat ruumiin lämpötilaa, joten niitä kannattaa syödä muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Kun kehon lämpötila taas laskee, valmistautuu mielikin nukkumiseen.

Proteiini sisältää tyrosiinia, joka kiihdyttää aivotoimintaa, joten runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia ei suositella iltasyömisiksi. Toisaalta esimerkiksi maitotuotteiden proteiinit yhdessä hitaiden hiilihydraattien kanssa nautittuna edistävät unen tuloa. Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat soijapavut, kala, kalkkuna, kananmunat ja banaanit.

Katso resepti: Italialainen munakas

Magnesium rentouttaa lihaksia ja helpottaa siten nukahtamista. Lisäksi sen sanotaan parantavan unenlaatua. Suosi siis vihreitä kasveja, kokojyväviljaa, kauraa ja auringonkukan siemeniä.

Katso resepti: Vihersmoothie

Tryptofaani on mielihyvähormonin, serotoniinin esiaste. Seroniini taas edesauttaa melatoniinin, unihormonin, muodostumista. Tryptofaania sisältäviä ruokia ovat muun muassa maito, banaani, munat, pähkinät, kokojyvä, kana, tumma riisi, siemenet, mantelit ja hunaja.

Katso resepti: Banaanileivät ja mantelikerma

 

 

 

Ikääntyessä kehosi tyhjäkäynti hidastuu ja ruokailutottumuksia on muutettava, ellet halua ylimääräisiä kiloja.

1. Pidä säännöllinen ruokarytmi.

Kolme lämmintä ateriaa päivässä ja terveelliset välipalat pitävät aineenvaihdunnan terässä.

2. Huolehdi nestetasapinosta.

Yli 60-vuotiaan nesteentarve on runsaat kolme desiä vuorokaudessa kymmentä painokiloa kohden. Viisikymmentä kiloa painava henkilö tarvitsee siis vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä.

3. Varmista syvä uni.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta erityisen tärkeää jokaisen olisi saada vuorokauden aikana sydää unta, jolloin aivot lepäävät ja elimistö elpyy.

4. Liiku monipuolisesti.

Vähimmäistavoite liikunnalle on puoli tuntia kävelyä viitenä päivänä viikossa.

5. Ota D-vitamiinisi.

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

6. Ota lunkisti!

Stressi on myrkkyä aineenvaihdunnalle, sillä stressi saa kehosi tuottamaan aineenvaihdunnan hidastavaa hormonia, kortisolia.

 

 

Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

1. Uniapnea

Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Jo pelkkä laihdutuskin voi auttaa.

2. Raudanpuute, anemia

Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.

3. Masennus

Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

Lievässä masennuksessa ystäville puhu-minen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

Lääkärintutkimus ja laboratorio-kokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.

Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville. Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa. Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Sairausloma sotki ET:n blogistin vuorokausirytmin. Hänen uusi uniohjelmansa sisältää muun muassa melatoniinia ja päivätorkkukiellon.

– Tämä kirpaisi, koska nautin päiväunista kovasti. Päivällä nukahdan aina muutamassa minuutissa, hän kertoo.

Torkkukiellon lisäksi korjauskeinoihin kuuluivat tarkkaan ajoitettu aamuherätys, melatoniiniannoksen aikaistaminen ja aamupäivän valohoito.

– Jo viikossa kävi selväksi, että menetelmä toimii, blogisti iloitsee ja kertoo, että yöunista tuli nopeasti yhtäjaksoisempia, vaikkei välttämättä pidempiä.

Lue lisää unirytmin rukkaamisesta Tietyssä iässä -blogista.