Hormonikorvaushoito voi olla unilääkkeitä parempi vaihdevuosista johtuvien unihäiriöiden hoidossa, toteaa turkulainen tutkimusryhmä.

Uniongelmat ovat tunnetusti yleisempiä vaihdevuosi-ikäisillä naisilla kuin nuoremmilla naisilla.  Huonon unen ja kesken unen heräilyn taustalta löytyvät usein yönaikaiset kuumat aallot ja hikoilukohtaukset, todetaan turkulaisen Nainen 46 -tutkimusryhmän tutkimuksessa.

Kuumia aaltoja ja hikoilua esiintyy öisin myös sellaisilla naisilla, jotka eivät päivisin kärsi niistä lainkaan. Koska vaihdevuosien hormonikorvaushoito on täsmähoito kuumiin aaltoihin ja hikoiluoireisiin, tulisi tutkimuksen mukaan uniongelmien hoitona mieluummin käyttää hormonikorvaushoitoa kuin unilääkkeitä.

Uniongelmien lisääntyminen vaihdevuosien myötä on tunnettu jo entuudestaan. Turkulaisen tutkijaryhmän arvostetussa yhdysvaltalaisessa Menopause-lehdessä julkaisemassa työssä on vertailtu nukkumista ja unen laatua 46- ja 53-58-vuotiailla naisilla. Tutkimuksessa keskityttiin vaihdevuosien ja niihin liittyvien kuumien aaltojen, hikoilukohtausten ja masennusoireiden vaikutukseen uneen.

Kuumat aallot hikoiluttavat yöllä

Tutkimuksessa todettiin, että vaihdevuosi-ikäisten naisten uni oli levottomampaa ja katkonaisempaa eli he heräilivät kesken unen useammin kuin nuoremmat naiset, jotka eivät olleet vielä saavuttaneet vaihdevuosia. Nukahtamisvaikeudessa ei ollut eroa ryhmien välillä.

Masennusoireet ovat tärkeä unta huonontava tekijä myös vaihdevuosi-ikäisillä naisilla

– Tutkimuksemme mukaan useilla vaihdevuosi-ikäisillä naisilla unen keskeytymisen syy oli kuitenkin yöhikoilu ja kuumat aallot. Yöllisiä kuumia aaltoja ja hikoilua esiintyi myös sellaisilla naisilla, jotka eivät kärsineet niistä päivän aikana. Lääkärin vastaanotolle hakeutuessaan naiset valittavat kuitenkin useammin unihäiriöitä kuin kuumia aaltoja. Oikea ensilinjan lääkehoito tulisi siis olla hormonikorvaushoito, eivät unilääkkeet, sillä hormonikorvaushoito poistaa vaihdevuosioireet, kun taas unilääke ei vaikuta vaihdevuosioireisiin ja toisaalta aiheuttaa varsinkin pitkään käytettynä epätoivottuja sivuvaikutuksia, toteaa dosentti Päivi Polo, erikoislääkäri Tyksin naistentautien klinikalta.

Polon mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana tehdyt kansainväliset tutkimukset ovat järkevöittäneet hormonikorvaushoidon käyttöä ja tiukentaneet määräyksiä. Hoidon aloittamisen hyödyt ja haitat punnitaan kuitenkin huolellisesti jokaisen potilaan kanssa ennen hoidon aloittamisesta ja päätöksen tekee aina potilas itse.

Univajeesta rintasyöpäriski

Univaje on monen sairauden, kuten diabeteksen, masennuksen ja rintasyövän riskitekijä. Huono uni vaikuttaa ylipainon kertymiseen, altistaa tapaturmille ja onnettomuuksille, sekä aiheuttaa työssä uupumista.

– Vaihdevuosi-ikäisten naisten unen laatuun tulisi kiinnittää nykyistä paremmin huomiota, sillä monien työ vaatii muun muassa uusien asioiden oppimista, mikä epäonnistuessaan laskee itsetuntoa ja voi kroonistuessaan johtaa masennukseen. Suomalaisilla naisilla on vaihdevuosi-iän jälkeen edessään vielä 10–15 vuotta työelämää, ja nykyisin puhutaan paljon myös tarpeesta pidentää työuria. Tämä ei onnistu, ellei naisten unihäiriöihin ja niiden syihin pureuduta, tiivistää Päivi Polo.

Työhuolet valvottavat vaihdevuosi-ikäisiä

Lääketieteen lisensiaatti Laura Lampio selvitti vaihdevuosi-ikäisten naisten unta ja naisten kuumia aaltoja, hikoilua ja masennusoireita osana väitöskirjaan tähtäävää tutkimustaan. Väitöskirjan aiemmin julkaistussa osatyössä todettiin työn ja unihäiriöiden yhteys. Vaihdevuosi-ikäiset naiset saattavat olla nuorempia naisia herkempiä työn aiheuttaman kuormituksen ja stressin vaikutuksille, mikä näkyy huonontuneena unenlaatuna työpäivinä.

Lampion tutkimus on osa laajempaa Turun yliopistossa ja Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehtävää keski-ikäisten naisten unta, unenaikaista hengitystä ja sydän- ja verisuonisairauksien esiasteita käsittelevää seurantatutkimusta (= Nainen 46 -tutkimus).

Tähän osatutkimukseen osallistui 158 naista, jotka eivät käyttäneet hormonikorvaushoitoa.

Unihäiriöt yksi yleisimmistä vaihdevuosioireista

Vaihdevuosissa munasarjojen toiminta heikkenee ja päättyy lopulta kuukautisten loppumiseen. Munasarjojen heikentynyt toiminta johtaa merkittävään estrogeeni- ja keltarauhashormonierityksen laskuun.

Tämä aiheuttaa monille naisille vaihdevuosioireita, joista yleisimpiä ovat kuumat aallot, hikoilu ja unihäiriöt.

Eri tutkimusten mukaan noin 50 - 80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kärsii univaikeuksista.

Oikein valitulla iltapalalla varmistat hyvät unet. Katso lista parhaista ruoka-aineista ja kokeile kivoja uniruokareseptejä.

Keho ja aivot tarvitsevat rauhoittumiseen ruokia, jotka sisältävät hitaita hiilihydraatteja, tietynlaisia proteiineja, magnesiumia ja tryptofaania.

Banaani sisältää paljon kaliumia, lihasten ja hermoston hivenainetta. Lisäksi se on oivallinen magnesiumin ja proteiinin lähde, ja se sisältää paljon tryptofaania.

Kaikissa viljoissa on tryptofaania. Kaurasta saa myös reilun annoksen B-vitamiineja ja magnesiumia. B-ryhmän vitamiinit ovat tärkeitä hermoston säätelylle.

Siemenet ja pähkinät voivat edistää serotoniinin ja melatoniinin muodostumista aivoissa. Lisäksi niistä saa proteiinia, hyviä rasvoja ja trypofaania.

Katso resepti: Rapeat siemenkeksit

Maitotuotteet ovat hyviä ja kevyitä proteiinin lähteitä. Lämmin maito onkin iltajuomana klassikko. Sen teho perustuu maidon sisältämiin tryptofaaneihin.

Lempeä unimaito: Hauduta lämpimässä maidossa sitruunamelissaa, kamomillaa tai kanervankukkaa, yhdessä tai erikseen. Makeuta hunajalla.

Näin ne vaikuttavat

Hitaat hiilihydraatit kohottavat ruumiin lämpötilaa, joten niitä kannattaa syödä muutama tunti ennen nukkumaan menoa. Kun kehon lämpötila taas laskee, valmistautuu mielikin nukkumiseen.

Proteiini sisältää tyrosiinia, joka kiihdyttää aivotoimintaa, joten runsaasti proteiinia sisältäviä ruokia ei suositella iltasyömisiksi. Toisaalta esimerkiksi maitotuotteiden proteiinit yhdessä hitaiden hiilihydraattien kanssa nautittuna edistävät unen tuloa. Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat soijapavut, kala, kalkkuna, kananmunat ja banaanit.

Katso resepti: Italialainen munakas

Magnesium rentouttaa lihaksia ja helpottaa siten nukahtamista. Lisäksi sen sanotaan parantavan unenlaatua. Suosi siis vihreitä kasveja, kokojyväviljaa, kauraa ja auringonkukan siemeniä.

Katso resepti: Vihersmoothie

Tryptofaani on mielihyvähormonin, serotoniinin esiaste. Seroniini taas edesauttaa melatoniinin, unihormonin, muodostumista. Tryptofaania sisältäviä ruokia ovat muun muassa maito, banaani, munat, pähkinät, kokojyvä, kana, tumma riisi, siemenet, mantelit ja hunaja.

Katso resepti: Banaanileivät ja mantelikerma

 

 

 

Ikääntyessä kehosi tyhjäkäynti hidastuu ja ruokailutottumuksia on muutettava, ellet halua ylimääräisiä kiloja.

1. Pidä säännöllinen ruokarytmi.

Kolme lämmintä ateriaa päivässä ja terveelliset välipalat pitävät aineenvaihdunnan terässä.

2. Huolehdi nestetasapinosta.

Yli 60-vuotiaan nesteentarve on runsaat kolme desiä vuorokaudessa kymmentä painokiloa kohden. Viisikymmentä kiloa painava henkilö tarvitsee siis vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä.

3. Varmista syvä uni.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta erityisen tärkeää jokaisen olisi saada vuorokauden aikana sydää unta, jolloin aivot lepäävät ja elimistö elpyy.

4. Liiku monipuolisesti.

Vähimmäistavoite liikunnalle on puoli tuntia kävelyä viitenä päivänä viikossa.

5. Ota D-vitamiinisi.

Yli 60-vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa D-vitamiinia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

6. Ota lunkisti!

Stressi on myrkkyä aineenvaihdunnalle, sillä stressi saa kehosi tuottamaan aineenvaihdunnan hidastavaa hormonia, kortisolia.

 

 

Kun yöunet eivät virkistä ja päivällä uuvuttaa, ei kaikki ole kohdallaan.

Tavallisesti väsymys johtuu liian vähäisestä unesta. Vointi on päivällä väsähtänyt, mieliala ärtyisä ja keskittymiskyky kateissa. Näin käy, jos uni jää viikkotolkulla vähiin.

Yleensä univaje ei ole vaaraksi, jos se korjaantuu muutaman viikon sisällä. Kannattaa opetella menemään tuntia aikaisemmin nukkumaan, pitämään makuuhuone viileänä ja pimeänä sekä välttämään raskasta ruokailua sekä alkoholia ennen yöunia.

Joskus väsymyksen takana voi piillä vakavampi vaiva. Esimerkiksi:

1. Uniapnea

Unenaikaisia hengityskatkoksia useasti yön mittaan, jatkuvaa heräilyä ja katkoksiin havahtumista. Rajua päiväväsymystä, pahimmillaan jopa tahatonta nukahtelua autonratissa.

Vaatii lääkärinhoitoa. Katkokset saadaan loppumaan ylipainehappihoidolla eli CPAP-maskilla, jota pidetään yöllä kasvoilla. Jo pelkkä laihdutuskin voi auttaa.

2. Raudanpuute, anemia

Syynä veren punasolujen vähyys tai punasolujen sairaus. Jos hemoglobiini (B-Hb) laskee miehillä alle 134 ja naisilla alle 117 yksikön, seuraa väsymystä ja suorituskyvyn laskua, jopa huimausta ja hengenahdistusta.

Rautatablettikuuri, jonka lääkäri määrää laboratoriokokeiden perusteella. Rautaa ei kannata napsia omin päin. Rautaa voi kertyä elimistöön liikaa, ja se voi vaurioittaa maksaa.

3. Masennus

Väsymystä, ruokahaluttomuutta, vetäytymistä sosiaalisista suhteista ja mielenkiinnon menettämistä niitä asioita kohtaan, jotka ennen tuottivat mielihyvää.

Lievässä masennuksessa ystäville puhu-minen ja etenkin liikunta. Keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa lääkärin apu on tarpeen. Masennusta hoidetaan terapialla ja mielialalääkkeillä.

4. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Aineenvaihdunta ja suolen toiminta hidastuvat, paino nousee, masentaa, väsyttää, iho voi kuivua ja hiuksia saattaa lähteä.

Lääkärintutkimus ja laboratorio-kokeet. Vajaatoimintaa hoidetaan tyroksiini-nimisellä hormonikorvausvalmisteella. Yleensä tyroksiinilääkitystä pitää käyttää lopun ikää.

Vai sittenkin krooninen väsymysoireyhtymä?

Kroonisesta väsymysoireyhtymästä voi olla kyse, jos lääkärikään ei ole saanut väsymyksen syytä selville. Vaikka nopeaa hoitokeinoa tähän ei ole, kannattaa kokeilla päivärytmin ja unitapojen muutosta sekä liikuntaa. Masennuslääkityksestä voi olla hyötyä. 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2016.

Sairausloma sotki ET:n blogistin vuorokausirytmin. Hänen uusi uniohjelmansa sisältää muun muassa melatoniinia ja päivätorkkukiellon.

– Tämä kirpaisi, koska nautin päiväunista kovasti. Päivällä nukahdan aina muutamassa minuutissa, hän kertoo.

Torkkukiellon lisäksi korjauskeinoihin kuuluivat tarkkaan ajoitettu aamuherätys, melatoniiniannoksen aikaistaminen ja aamupäivän valohoito.

– Jo viikossa kävi selväksi, että menetelmä toimii, blogisti iloitsee ja kertoo, että yöunista tuli nopeasti yhtäjaksoisempia, vaikkei välttämättä pidempiä.

Lue lisää unirytmin rukkaamisesta Tietyssä iässä -blogista.