Onko vatsasi lakossa usein? Yleensä ummetuksen kanssa tulee toimeen, vaikka se haittaakin elämää. Kokosimme tämän ikävän vaivan syyt ja hoidon.

 • 1. Ummetuksesta puhutaan, jos suoli toimii harvemmin kuin joka kolmas päivä. Normaalisti ulostaminen tapahtuu 8–72 tunnin välein. Ummetukseen liittyy usein tunne, ettei suoli tyhjene kunnolla, vatsaa turvottaa, ulostusta joutuu ponnistelemaan ja jopa sormin auttamaan.

 • 2. Terveistä aikuisista ummetuksesta kärsii 1–6 prosenttia, vähän liikkuvista vanhuksista jopa 80 prosenttia. Vaiva on naisilla tavallisempi kuin miehillä. Yli 65-vuotiailla krooninen ummetus yleistyy.

 • 3. Ummetus on useimmiten toiminnallinen vaiva. Suoli ei toimi kuten pitäisi, mutta asiaan vaikuttavaa sairautta tai muuta elimellistä syytä ei ole. Vaikka elämäntavat olisivat kahdella ihmisellä samanlaiset, toinen on taipuvainen ummetukseen, toinen ei. Ihmiset reagoivat myös eri lailla stressiin: kun toinen kärsii ripulista, toisen vatsa lakkoilee. Ikääntyneillä ummetustaipumus lisääntyy, koska yleinen aktiivisuus vähenee.
  Näin tunnistat ärtyneen suolen ja elät sen kanssa – 10 kysymystä

 • 4. Yleensä ummetuksen kanssa tulee toimeen, vaikka se haittaa elämää. Vaikea toiminnallinen ummetus kuuluu lääkärin hoitoon. Se voi aiheuttaa vatsakipuja ja ohivuotoripulia. Kun virtsarakko painuu, seurauksena voi olla virtsanpidätysongelmia ja virtsaumpi. Pahimmillaan suolen täyttymisen ja vetämättömyyden oireena oksennuttaa ja on huono olo.

 • 5. Ummetuksen tavallisimpia syitä ovat vähäkuituinen ravinto, vähäinen juominen ja liikunta sekä suolen supistumiskyvyn hidastuminen, jolloin ravinto kulkee verkkaan suolistossa.
  Ummetuksen saa herkemmin, jos ei mene säännöllisesti ulostamaan silloin, kun tarve tulee. Tämä voi sammuttaa vähitellen ulostamisrefleksin.
  Moni kärsii ummetuksesta erityisesti matkalla, kun ruokailutottumukset ja -ajat muuttuvat. Myös jännittämisellä on osuutta asiaan.

 • 6. Ummetusta aiheuttavat myös lääkkeet. Tyypillisimpiä vatsan toiminnan hidastajia ovat kipulääkkeet, masennuslääkkeet, psyykenlääkkeet, Parkinsonin taudin lääkkeet, sydänlääke verapamiili, verenpainelääkkeistä kalkkisalpaajat, nesteenpoistolääkkeet, rauta ja jotkut närästyslääkkeet. Lääkkeitä kannattaa pyrkiä vaihtamaan sellaisiksi, joiden sivuvaikutuksena ummetusta olisi vähemmän.

"Tyypillisimpiä vatsan toiminnan hidastajia ovat kipulääkkeet, masennuslääkkeet ja psyykenlääkkeet."

 • 7. Ummetusta voi esiintyä sairauksien yhteydessä. Tällaisia ovat muun muassa kilpirauhasen vajaatoiminta, kalsiumaineenvaihduntasairaudet, diabetes, masennus, anoreksia, keliakia ja jotkut munuaissairaudet. Ummetus liittyy moniin neurologisiin sairauksiin ja selkäydinvammoihin.
  Viisi merkkiä siitä, että on syytä tarkistaa kilpirauhanen

 • 8. Ummetuksen hoidossa olennaisinta on viljakuidun lisääminen ruokavalioon. Päivittäin tulisi saada 25–35 grammaa ravintokuitua, ummetuksesta kärsivän jopa tätä enemmän. Suomalaiset saavat nykyään keskimäärin vain 20 grammaa kuitua päivässä.
  Parhaita kuidun lähteitä ovat kokojyväviljat, jotka lisäävät suolen massaa. Vain yhtä viljalaatua, kuten esimerkiksi kaurapuuroa, ei pidä syödä jatkuvasti, sillä vatsa tottuu ja kuidun vaikutus heikkenee. Päivittäin kannattaa vaihdella erilaisia puuroja, leseitä, alkioita ja leipiä.
  Kolme grammaa kuitua saa esimerkiksi yhdestä ruisleipäviipaleesta, yhdestä ruokalusikallisesta vehnäleseitä ja yhdestä lautasellisesta kaurapuuroa.
  Viljojen lisääminen ruokavalioon kannattaa tehdä varovasti, sillä alkuun ne aiheuttavat ilmavaivoja. Muutama lusikallinen leseitä päivässä on riittävä määrä. Leseitä voi lisätä puuroon, taikinaan, viiliin, jogurttiin, laatikoihin ja murekkeisiin. Leseiden kanssa pitää nauttia riittävästi nesteitä.
  Kuituja saa myös juureksista, vihanneksista, marjoista ja hedelmistä. Apteekista voi ostaa kuituvalmisteita.

 • 9. Nesteitä kannattaa juoda noin kaksi litraa päivässä. Nesteeksi luokitellaan kaikki lasista juotava, jonka lisäksi nestettä kertyy ruoasta. Jos syö paljon kuitua, mutta juo niukasti, suoli voi tavallaan mennä tukkoon eikä kuitumassa liiku eteenpäin.
  Vettä kannattaa suosia. Kahvia ei pidä juoda yli 10 kuppia päivässä. Sokeripitoisia virvoitusjuomia ja tuoremehuja kannattaa juoda kohtuudella, jotta ei saisi liikaa energiaa.

 • 10. Liikkuminen laittaa kehon aineenvaihdunnan liikkeelle. Liikunnaksi riittää vaikkapa tavallinen kävely, hikiliikuntaa ei tarvita. Ellei ummetus tokene kotikonstein, kannattaa mennä lääkäriin. Jatkuva ponnistaminen voi aiheuttaa peräaukon haavaumia ja pukamia. Kun ulostemassa saadaan pehmeämmäksi, haavaumat paranevat nopeasti.
  Lue: 8 kysymystä ja vastausta peräpukamista

Näistä tehoa vatsantoimintaan

 • Juo aamulla tyhjään vatsaan pari lasillista huoneenlämpöistä vettä. Sitten kahvia muutama kupillinen. 
 • Syö säännöllisesti ja pureskele ruokasi hyvin.
 • Ummetusta voivat lisätä tee, valkoinen leipä, pastat, sokeripitoiset herkut, juustot, runsas maidon juominen, mustikat ja banaanit.
 • Vaihtele päivittäin erilaisia täysviljatuotteita. Kokeile tattarileseitä!
 • Syö päivittäin tuoreita kasviksia ja hedelmiä, kuten persikoita ja luumuja. Jos syöt kuivattuina, juo vettä runsaasti. Aamuisin voi syödä 4–8 yön yli liotettua luumua.
 • Suosi maitotuotteita, joissa hyviä maitohappobakteereita (esim. Asidofilus, Gefilus, Activia ja Rela).
 • Kokeile erilaisia siemeniä, manteleita ja pähkinöitä. Pellavansiemenissä on lima-ainetta.
 • Osta apteekista kuituvalmisteita ja juo niiden kanssa riittävästi nestettä.
 • Omaksu säännöllinen ulostusrutiini, esimerkiksi aina aamiaisen jälkeen.

  Asiantuntijana gastroenterologi Markku Peräaho Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Ravitsemusohjeet antoi ravitsemussuunnittelija ja -tutkija, ETT Merja Suominen Ravintokuntoutuksesta.

Yksi vaihtaa pullan ruisleipään, toinen käy lenkillä, kun alkaa tehdä mieli suklaata. Makeanhimoa voi hillitä.

1. Syö ruista

Jos olet perso pullille ja kahvikakuille, ensimmäinen konsti opetella himosta eroon on vaihtaa kakkupala ruisleipään tai näkkäriin. Leivässä on kylläisenä pitävää kuitua enemmän kuin höttöpullissa.

2. Rutiinit kuntoon

Tasainen ruokarytmi auttaa makeanhimoon. Kun syöt riittävän usein terveellistä ruokaa, makeanhimo ei pääse yllättämään. Ainakaan aamiaisesta ja lounaasta ei kannata tinkiä.

3. Älä stressaa

Makeisiin herkkuihin tulee sorruttua useammin väsyneenä ja stressaantuneena. Kun sinulla on huolia, kiirettä tai paineita, haluat hemmotella itseäsi makealla.

4. Käy lenkillä

Toisille toimii, toisille ei. Eräs makeanhimon koukuttama kertoi, että lähtee pienelle kävelylenkille aina kun käsi meinaa tarttua keksipakettiin tai suklaalevyyn.

5. Salli herkuttelu

On tutkittu, että ehdottomuus saa sortumaan. Täysi kieltäytyminen ei siis toimi tässäkään tapauksessa. Päätä, että saat ottaa suklaan, jos mieli tekee, mutta pidä herkuttelu kohtuudessa. Koko levyä et tarvitse.

6. Ystävysty

Ihmiset, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, eivät sorru herkutteluun niin usein kuin yksinäiset. Jos makean napostelu on keino täyttää elämän tyhjiötä, suuntaa mieluummin tapahtumiin kuin jääkaapille.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm

Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm

Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin

Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin, särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs

Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin

Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti