Apu virtsankarkailuun saattaa löytyä lantionpohjan lihasten täsmäharjoittelusta. Ja sitä voi tehdä missä ja milloin vain.

Pakko päästä pissalle. Heti. Tuttu tunne vaikkapa ostosreissulla. Ennätänkö ajoissa tavaratalon vessaan? Tai saanko kotioven auki riittävän nopeasti? Hätä on räjähtävän kova.

Joskus tarvitaan vain kevyt aivastus, ja pissatilkka karkaa housuun. Sitkeä flunssayskä on kauhistus, ja hillitön naurunremakkakin saattaa avata hanat. Vaiva on erityisen tuttu sekä nuorille äideille että vaihdevuosi-ikäisille ja sen ylittäneille. Raskauden ja imetyksen aikana kudokset pehmenevät hormonitoiminnan muutosten vuoksi. Vaihdevuosien aikana estrogeenituotanto vähenee ja lihakset haurastuvat.

Jumppaa ajoissa

Virtsankarkailuvaivaan on saatavilla apua. Joku tarvitsee leikkauksen, toinen lääkehoitoa. Monet saavat vaivan hallintaan harjoituksilla, jotka voimistavat lantionpohjan lihaksia.

– Useimpien naisten elämänlaatu paranee, kun oppii käyttämään oikein lantionpohjan lihaksia, kertoo fysioterapeutti Sinikka Ojanperä HUS:in Naistenklinikalta.

Hän pitää naisille ryhmiä, joissa asiaa opetellaan ensin teoriassa ja sitten yksilöohjauksessa. Moni on saanut lähetteen terveyskeskuslääkäriltä tai erikoislääkäriltä. Julkisen terveydenhuollon puolella on pitkät jonot lihasvoimaharjoitteluun Helsingin Kätilöopistolle ja Naistenklinikalle. Apua on mahdollista saada myös yksityiseltä puolelta.

– Lantionpohja on tärkeä paikka naiselle. On se sitä miehellekin, mutta heidät on rakennettu eri tavalla.

Sinikka Ojanperä korostaa, että harjoituksiin kannattaisi ryhtyä jo ennen kuin virtsankarkailusta tulee todellinen vaiva.

– Kun lantionpohjan lihakset ovat kunnossa, monet muutkin vaivat jäävät tulematta. Seksielämä sujuu. Myös laskeumia voidaan ennaltaehkäistä ja usein selkäongelmatkin vähenevät.

Älä vältä juomista

Arviolta lähes puoli miljoonaa suomalaisnaista kärsii virtsankarkailusta. Sinikka Ojanperä arvelee, että joukko saattaa olla paljon suurempikin. Kyseessä on arkaluontoinen asia, josta usein vaietaan. Se häiritsee sosiaalista elämää ja huonontaa elämänlaatua.

– Moni pelkää haisevansa. Ja onhan se epämiellyttävää, jos housut ovat märkänä tai joutuu koko ajan miettimään rakkonsa toimintaa.

Yleisin syy ikävään virtsankarkailuun on ponnistuskarkailu, ja siihen lantionpohjan lihasten harjoittaminen auttaa siihen hyvin. Pakkokarkailu ja rakon yliaktiivisuus taas ovat vaivoja, joihin lihaksilla ei ole niin suurta merkitystä.

Flunssat ja oksennustaudit ovat lantionpohjan vihollisia. Yskiessä vatsaontelon paine nousee ja ai­heuttaa painetta myös lantionpohjaan. Juuri silloin tarvitaan lantionpohjan lihasten tukea.

– Kahvi, tee, kaakao, limpparit, olut ja viini lisäävät nesteen eritystä ja virtsaamisen tarvetta. Joillakin sitä lisäävät sitrushedelmät, mansikat, jopa suklaa. Kaikki aineet eivät vaikuta samalla tavalla kaikkiin, yksilöllisiä eroja on valtavasti. Juomisen kanssa ei kannata olla liian tiukka, sillä jokaisen pitää juoda jotakin vähintään litra pari päivässä.

– Jos emättimen limakalvot ovat kunnossa, karkailuvaivat usein helpottuvat. Ylipainokin on pahasta, Sinikka Ojanperä huomauttaa.

Kuntoliikunta tekee hyvää kaikille lihaksille: sauvakävely, pilates, hiihto ja vaikkapa vatsatanssi. Jos kärsii virtsankarkailusta, kannattaa välttää lajeja, joissa on hyppyjä.

– Lantionpohja on sielun peili. Se reagoi väsymykseen tai psyykkiseen kuormitukseen. Kun mieli on iloinen, lantionpohjakin voi paremmin.

Jumppaa kassajonossa

Lihasten harjoittaminen lähtee sen tiedostamisesta, että lantionpohjassa ylipäätään on lihaksia. Kun ne on löydetty, seuraa varsinainen jumppa. Ensin opetellaan perustemppu, lantionpohjan imaiseminen sisälle ylöspäin.

– Eli rypistä peräaukkoa ja imaise emätin sisään ja ylös. Vältä pakara-, reisi- ja vatsalihasten käyttöä.

Myös voimaharjoittelu on tarpeen: supistuksia pidennetään ja napakoitetaan. Supista ja rentouta, ne ovat tärkeimmät käskyt lantionpohjan lihaksille. Rentoutuminen on tärkeää, jotta lihakset jaksavat toimia. Rentoutuessa lihakset avautuvat.

– Jotta tuloksia saadaan aikaan, pitää harjoittelun olla säännöllistä, ja se vaatii aikaa. Tuloksia alkaa näkyä yleensä vasta kolmen kuukauden jälkeen. Osalla vaiva loppuu kokonaan. Suurin osa hyötyy lihasharjoittelusta: sen avulla oppii hallitsemaan lihaksensa, saa vyötärön takaisin ja selän parempaan kuntoon.

Kun oppii oikeat harjoitukset, niitä saattaa tehdä missä tahansa: nakkisoppaa sekoitellessa tai vaikka kauppajonossa, junassa ja bussissa.

Rakkoa voi kouluttaa

Aikuinen tyhjentää rakkonsa normaalisti 4–7 kertaa vuorokauden aikana, yöllä korkeintaan kerran. Pissaamisväli on yleensä kolme neljä tuntia. Pissatessa pitää huolehtia, että rakko tyhjenee hyvin.

– Olisi tärkeää saada ajatukset pois hädästä. Myös virtsarakkoa on syytä kouluttaa, Ojanperä opastaa.

Varmuuden vuoksi ei kannata käydä vessassa, koska jos rakko ei täyty kunnolla, se alkaa kutistua. Se taas vaikuttaa siihen, että on pakko hypätä pytyllä tämän tästä.

– Edes lapsia ei saisi patistaa jatkuvasti pissalle, Sinikka Ojanperä muistuttaa.

Hätään on monta syytä
 • Ponnistuskarkailu: Esimerkiksi yskiminen, ylipäätään ponnistus, aiheuttaa virtsankarkailua.
 • Pakkokarkailu: Voimakas virtsaamisen tarve, joka ei ole yhteydessä ponnisteluun. Tätä vaivaa on vaikea hallita.
 • Yliaktiivinen rakko: Pakko juosta koko ajan pissalla.

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Yleisin maksakoe eli ALAT havaitsee maksasolujen vauriot. Lue, miten ALAT mitataan ja mitkä sen viirearvot ovat. Entä mitkä ovat maksatulehduksien yleisimmät syyt Suomessa?

Mak­sa­ko­keita käy­tetään muun muas­sa maksa­sai­rauksien seulon­nassa, nii­den vaka­vuuden ja en­nusteen arvioin­nissa ja hoito­vasteen seurannassa. Ylei­simmät maksa­kokeet ovat ALAT (ala­nii­nia­mi­not­rans­fe­raasi), AFOS (alka­linen fosfa­taasi), GT (glu­ta­myy­lit­rans­fe­raasi) ja bili­ru­biini. Täs­sä artikkelissa käsi­tellään ALAT-ar­voja.

ALAT mit­taa maksa­so­lujen vau­riota. Mak­san tilan­netta kannat­tai­si seu­loa ensi­si­jai­sesti ALAT:in ja AFOS:in yhdis­tel­mällä. ALAT ha­vaitsee maksasoluihin liit­tyviä sai­rauksia ja AFOS sa­pen toi­mintaan liit­tyviä sai­rauksia ja kas­vaimia.

Mi­tä ALAT ker­too?

ALAT on ensi­si­jainen maksa­so­lu­vaurion seulon­ta­tut­kimus. ALAT-ent­syymiä esiintyy eri­tyi­sesti maksa­so­luissa, mut­ta myös pie­nempiä pitoi­suuk­sina useissa muis­sa kudok­sissa, kuten li­haksissa, mu­nuaisissa, keuh­koissa ja sy­dämessä.

Vi­rusten ja lääkeai­neiden aiheut­tamien akuuttien hepa­tiittien (mak­sa­tu­leh­dusten) yhtey­dessä ALAT ko­hoaa usein noin kymmen­ker­tai­seksi ja jos­kus jo­pa 40-ker­tai­seksi. Kroo­ni­sessa hepa­tii­tissa ja maksa­kir­roo­sissa ALAT ker­too tau­din aktii­vi­suu­desta.

ALAT-arvon nou­suun ei ai­na tar­vita maksa­vau­riota. Sen voi ai­heuttaa myös sep­sis (ve­ren­myr­kytys), keuhkoin­farkti, jot­kut lihas­sai­raudet, sy­dämen vajaa­toi­minta tai mu­nuaisten vajaa­toi­minta.

Mi­ten ar­vot mi­tataan?

ALAT-ent­syymit vapau­tuvat mak­sasta veren­kiertoon ja sik­si nii­den aktii­vi­suutta voi­daan mi­tata veri­ko­keella. En­nen koet­ta ei tar­vitse paas­tota.

ALATin viitearvot ovat:

 • Lap­set (0–16 v) al­le 40U/l
 • Mie­het (yli 16v) al­le 50U/l
 • Nai­set (yli 16v) al­le 35U/l

Vii­tearvot voi­vat hie­man vaih­della eri labo­ra­to­rioissa, joten asia kan­nattaa var­mistaa omalta lääkä­riltä.

Mik­si mak­sa vau­rioituu tai tu­lehtuu?

Suo­messa taval­lisia syi­tä maksa-ar­vojen nou­suun ovat li­havuus ja alko­holi. Myös tietyt hepatiitti-virukset voivat aiheutta maksatulehduksen.

Alkoholi ja maksa

Osalla ihmi­sistä ALAT-arvot voi­vat nous­ta jat­kuvan ja run­saan alko­holin kulu­tuksen ta­kia. Lyhy­tai­kainen ja run­sas alko­holin ku­lutus ei ar­voja sen sijaan nos­ta.

Lihavuus ja maksa

Yleinen ei-alko­ho­li­pe­räisen maksa­sai­rauden syy on li­havuus, kos­ka liha­vuuteen liit­tyy usein maksa­so­lujen rasvoit­tu­mista. Maksa­so­lujen rasvoittuminen puo­lestaan joh­taa rasva­maksaan. Ar­vot piene­nevät pai­non pudo­tessa. Rasva­maksaan kan­nattaa suh­tautua vaka­vasti, sil­lä vuo­sien ku­luessa se voi joh­taa vaka­vampaan maksa­kir­roosiin.

Hepatiitit ja maksa

Virus­he­pa­tiitit voi­vat myös nos­taa ALAT-arvoa vaihte­le­vasti tau­din eri vai­heissa. Hepa­tiit­ti­vi­ruksia on yh­teensä vii­si ja ne kaik­ki ovat puh­taasti ih­misen vi­ruksia. Hepa­tiitti A- ja E-virus tart­tuvat suun kaut­ta ja paranevat itsestään eivätkä jää kroonisina elimistöön.

B-, C-, ja D-virus tarttuvat sen sijaan ve­ren väli­tyk­sellä ja jää­vät osalle tar­tunnan saa­neista mak­saan ja ve­reen. Ne aiheut­tavat täl­löin kroo­nisen maksa­tu­leh­duksen ja kasvat­tavat ris­kiä sai­rastua maksa­kir­roosiin ja maksa­syöpään. Virus­tu­lehdus voi ko­hottaa ar­voja jo­pa yli 1000 U/l ja ar­vot kohoavat usein en­nen mui­den oi­reiden, eli ihon ja sil­mien kellas­tu­minen, alka­mista.

Myös joi­denkin lääkeai­neiden tai luontais­tuot­teiden käyt­tö saat­taa ko­hottaa maksa-ar­voja. Li­säksi myrky­tys­tila voi joh­taa ar­vojen kohoa­miseen.

Läh­teet:Terveys­kir­jasto, HUS­LAb, Mu­nuais- ja maksa­liitto

Tarkas­tanut: Sei­ja Eske­linen, yleis­lää­ke­tieteen eri­kois­lää­käri

Lue lisää Laboratoriossa-sarjan artikkeleita:
Epäiletkö diabetesta? Näin sitä tutkitaan
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
Onko tämä sydäninfarkti? EKG kertoo 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Auttaako lihaskipuun sama troppi kuin pääkipuun? Onko särkylääkkeistä haittaa herkkävatsaiselle? Keräsimme kipulääkkeiden tärkeimmät yleisohjeet.

Asetyyli­salisyyli­happo

 • Aspirin
 • Disperin
 • ASA-Ratiopharm
 • Mihin? Tulehduskipuihin, flunssaan, särkyyn, kuumeeseen, kuukautis- ja nivel­-
  kipuihin sekä jännityspäänsärkyyn.
 • Huomioitavaa: Saattaa ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Ibuprofeeni

 • Burana
 • Ibusal
 • Ibumax
 • Ibutabs
 • Ibumetin
 • Ibuxin
 • Ibuprofen-Ratiopharm
 • Mihin? Erityisen hyvin flunssan oireisiin, mutta myös tulehdus- ja nivel­kipuihin ja
  jännityspäänsärkyyn.

Ketoprofeeni

 • Keto
 • Ketomex
 • Ketorin
 • Mihin? Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin,
  särkyyn ja jännityspäänsärkyyn.

Parasetamoli

 • Panadol
 • Pamol
 • Paracetamol
 • Paraceon
 • Paramax
 • Para-Tabs
 • Mihin? Erinomainen päänsärkyyn, johon ei liity niska–hartia-alueen lihasten jännitystä.
 • Huomioitavaa: Vatsaystävällinen. Kaikkiin kipuhin, joihin ei liity  tulehdusta. 

Geelimäiset kipulääkkeet iholle

 • Mobilat
 • Voltaren
 • Orudis
 • Piroxin
 • Eeze
 • Zon
 • Ketorin
 • Mihin? Paikallisiin lihas- ja nivelkipuihin.  Saattavat ärsyttää herkkää ihoa.
 • Huomioitavaa: Jatkuvaa käyttöä ei suositella.

Mitä kipu on?

 • Kipu on hermoston kautta välittyvä ja hermoston säätelemä ilmiö.
 • Nivelsairauksien sekä nyrjähdysten ja venähdysten yhteydessä niveleen tai lihak­seen voi kehittyä tulehdusreaktio, josta kipu syntyy. Ärsytyksen tai vamman yhteydessä ja tulehdus­reaktion aikana kudoksiin vapautuu kemiallisia aineita kuten prostaglandiineja, jotka saavat hermoston kuljettamaan kipuviestejä aivoihin.
 • Huomaamme elimistön vammat ja vauriot.
 • Suojaamme kehoa lisävaurioilta silloin, kun sattuu.
 • Ymmärrämme, että vamman tai tulehduksen hoito on tarpeen.
 • Kipu on tärkeä varoitusmerkki ja suoja.

4.6.2015 kello 16: Artikkelia on muokattu ja täsmennetty ibuprofeenin tietoja.

Vierailija

Ibuprofeenia vai parasetamolia – ethän ota väärää lääkettä kipuusi?

Veren ohennuslääkkeitä, kuten Marevan tai turvallisemman vaihtoehdon, Pradaxan käyttäjät eivät saa missään tapauksessa käyttää Ibuprofeiinia, kuten Burana, Ibusal ja vastaavat. Verenvuotoon menehtyminen on todella vakava uhka. Lääkärit ovat tämän tuotteiden käyttäjille kertoneetkin. Parasetamolia voi kuitenkin hyvin harkitusti käyttää. Kuka vastaa tämän artikkelin tiedoista. Vastuuta pitää nyt ottaa ja muuttaa artikkeli todenmukaiseksi ja turvalliseksi. Tri-MK
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

 • ko­honnut veren­paine
 • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
 • alko­holi ja huu­meet
 • tupa­kointi
 • yli­pai­no/li­havuus
 • ko­honnut veren­so­keri
 • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
 • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.