ET:n bloggaaja Ilkka Pirhonen on kokenut enemmän kuin yhdelle miehelle soisi. ”Sanon aina, että jos ensi yönä kuolen, voin sanoa eläneeni.”

Tutkimattomia ovat nettisurffaajan tiet. Haet jotain, eksyt sivupolulle ja vietät siellä viikon.

Eksyin Iskä kokkaa -blogiin. Silmäilin sivustoa hetken: millaista ruokaa mies kokkailee?

Sitten luin pari johdantoa päivän kokkauksiin.

Ennen kaikki oli toisin. Lapset olivat pieniä ja vaimoni terve. Nyt nuorin on jo 17 ja Äiskä sairastanut aivoverisuonen puhkeamisen ja leikkauksen komplikaationa aivoinfarktin. Toisaalta on ihan täysillä läsnä, mutta sitten ei kuitenkaan. Kuvitelkaa tilanne, että menette huvipuistoon ja paikasta on sähköt pois.
Vähän samanlaiset fiilikset ovat minulla. Vaimo on tuossa vierellä, mutta toisaalta voisi sanoa hänen lähteneen neljä vuotta sitten. Käänti lähtiessään sähköt pois minun tivolista. Tässä minä sitten lavastelen.

Kyseessä ei taida ollakaan ihan tavallinen blogi, jossa mies on hurahtanut viikonloppukokkailuun ja elvistelee aikaansaannoksillaan.

Pakitan puolen tuhatta blogipäivitystä tammikuuhun 2011. Alan keräillä tiedon murusia. Kuka on Iskä ja mitä tivolissa on tapahtunut?

Äiskä astuu kuvaan

Blogin alkutaipaleella Iskä kertoo, että ”kaikki meni jo syntymässä pieleen”.

Olen kolmen pojan veljessarjasta vanhin ja vanhemmat tekivät kolmivuorotyötä Yhtyneillä paperitehtailla. Vanhan patruunahengen mukaisesti firma järjesti kesällä pojille kokkikoulun.

Kirjoittajasta tulee äidin varakokki ja myöhemmin seurusteluvaiheissa ”otti joskus luonnon päälle seurata, kun tyttöystävät yrittivät väkertää jotakin ruokaa”. Sitten löytyy suuri rakkaus, joka esiintyy blogissa nimellä Äiskä.

Pari tapaa joulun alla 1986 ja muuttaa saman tien yhteen. Perhe-elämä alkaa ja Iskän keittiöhommat jäävät melkein 20 vuodeksi.

Kolme vuotta sitten tilanne muuttui. Vaimo sairastui ja minusta tuli käytännössä kahden murrosikäisen yksinhuoltaja ja omaishoitaja. Neljässä kuukaudessa tympäännyin makaroni-peruna-jauheliha-makkara-kokkaukseen. Päätin yrittää vähän enemmän.

”Vähän enemmän” on esimerkiksi se, että Iskä kokkaa perheelleen kaurapuuron ryyneistä lähtien. Hommaan menee ensimmäisellä yrityksellä tunti ja 45 minuuttia.

Mutta kärsivällisyys kannatti: olen ollut saman naisen kanssa naimisissa 24 vuotta. Tänä aikana vaimo ei ole suostunut syömään kaurapuuroa. Nyt kelpasi tosi hyvin.

Pirhonen perkele!

Tarinan alussa kirjoittaja yleensä esittelee itsensä. Iskä ei tee näin. Hän paljastaa itseään ja elämäntilannettaan muutaman lauseen kerrallaan. Silti kahdessa vuodessa piirtyy tarkka kuva erikoisesta miehestä.

Paljastukset alkavat, kun Iskä kokkaa venäläistä pikaruokaa shavermaa.

Työskentelin kesän 2005 Pietarissa kieliharjoittelussa. Välähti 43-vuotiaana päähän, että venäjää puhuvana kansantaloustieteilijänä pääsee fyysisesti helpommalla kuin konepajan trukkikuskina, joten pyrin ja pääsin yliopistoon opiskelemaan molempia.

Paljon on 54-vuotias mies ehtinyt muutakin.

Sanon aina, että jos ensi yönä kuolen, voin sanoa eläneeni. Olen ollut aika monessa mukana: letkuapinana Unionilla, kassana huoltamolla, apulaisena rakennustyömaalla, kuljetuslavan tekijänä, pakkaajana kartonkitehtaalla, salaojaputkitehtaalla hihnalla, remonttimiehenä, piippumuurarin apulaisena, kukkien vastaavana tukkumyyjänä kauppapuutarhalla, traktorien ja puimurien myyjänä, päällikkönä Finnoilin huoltoasemilla, autojen maahantuontiliikkeen johtajana Venäjällä, trukkikuski-varastomiehenä, puhelinmyyjänä, puhelinmyynnin myyntipäällikkönä, rakennusmiehenä, kielenkääntäjänä ja tutkijana. Ja ajanut pimeätä taksia, jolloin Äiskä sanoi: Pirhonen perkele, sie olet liian monitoiminen mies!

Nyt kun tiedän sukunimen, alan puhutella miestä Pirhoseksi.

Blogia kirjoittaessaan Pirhonen on akateeminen pätkätyöläinen ja kirjoittaa ohimennen myös siitä, miten vähillä rahoilla kokataan kunnon aterioita. Mutta siitä hän ei tee numeroa, sillä elämässä on suurempiakin haasteita.

Pirhonen kertoo ruuanlaiton ohessa vaimonsa sairaudesta ja sen vaikutuksista arkeen. Vaimolla on oikea puoli halvaantunut ja appraksia eli tahdonalaisten liikkeiden vajaatoiminta.

Afasia on vienyt vaimolta puhe- ja kirjoituskyvyn, muttei puheen ymmärrystä. Vaimon arviot Pirhosen kokkauksista vaativat oman asteikkonsa. Se menee näin: 

1. luokka: Äiskä sanoo spontaanisti nam, 2. luokka: Äiskä ilmaisee ilmein, elein ja ääntelyin, että hyvää ruokaa, 3. luokka: Äiskä syö kommentoimatta, 4. Äiskä ilmaisee ilmein, elein ja ääntelyin, että ruoka on pahaa ja 5. luokka: äiskä työntää lautasensa eteeni ilmein ”syö huttusi”.

Tätäkö tämä nyt on?

Ruuanlaitto on Pirhoselle jonkinlaista terapiaa. Se auttaa rakentamaan elämän niin, että omaishoitajan arjen voi yhdistää uuden kokeilemiseen.

Omaishuoltajan arjessa rutiinit toistuvat, mutta sekaan mahtuu myös yllätyksiä.

Viikko alkoi vauhdikkaasti. Iski autokuume – Äiskään. Eilen illalla hän komensi minut liikkeelle. Hän aina risteyksessä näyttää, mihin mennään, ja minä vain luotan, että perille päästään. Löysin meidät hetken kuluttua autokaupan pihasta.

Vaimon sairaalasta kotiutumisesta on kulunut kaksi vuotta. Muutaman kuukauden blogia pidettyään Pirhonen summaa tuota aikaa.

Heti sairastumisen jälkeen oli shokkivaihe. Elämä oli yhtä pelkoa ja hätää. Seuraavaksi tuli minä selviydyn kyllä -vaihe. Homma meni yliyrittämiseksi, jota seurasi väsähdys. Sen jälkeen alkoi sopeutuminen.

Sopeutumisen vaikein rasti on tottua siihen, että vierellä ei ole aivan sama ihminen kuin ennen.

Elettiin kevättä 2009, yhdeksän kuukautta Äiskän sairastumisesta. Oli kova juttu, kun hän pystyi hitaasti kävelemään korttelin ympäri. Oltiin puolessa välissä matkaa. Aurinko paistoi lämpimästi, koivut olivat kauniisti hiirenkorvalla, minulla kolmas tupakka menossa. Ajattelin: Voi helvetti, tätäkö tämä elämä tulee olemaan. Viisi metriä eteenpäin, uusi ajatus: Tätä juuri, ei tämä taivastelemalla parane.

Äidin vastuu painaa

Blogi etenee ja ruokaa syntyy. Borsh-keittoa, saksalaista hapanpaistia, Luostarin pataa, broileritaskuja, helmivelliä, venäläistä jauhelihakääretorttua, lammaspaistia, pääsiäiseksi vanhan heilan pashaa.

Vanhan heilan lisäksi myös nuori polvi pääsee blogin sivuille. Pirhosta painaa vastuu – myös äidin vastuut. Tytär on täyttämässä 18. 

Normaalissa perheessä äiti hoitaa tytärten kanssa naiseksi kasvamiseen liittyvistä asioista tarinoinnin ja neuvonnan. Mutta kun meillä ei ole sillä tavalla normaali perhe, eilen puhuttiin gynekologilla käyntien tärkeydestä. Tai siis minä puhuin.

Pojan kanssa on toisenlaista vääntöä: kotiintuloajoista, mopon virittämisestä, alkoholista, koulunkäynnistä... 

Ja lisähommana vielä Äiskälle vakuuttaminen, että kyllä ne pärjäävät.

Kun vaimo lähtee pariksi päiväksi Kuopioon aivoverisuonten varjoainekuvaukseen, muistot heräävät. Samassa sairaalassa vaimo taisteli kolme vuotta aiemmin hengestään.

Lapsetkin muistavat, kun Äiskän aivoverisuoni lytistyi kasaan kesken puhelun ja puhe alkoi sammaltaa.

Elettynä aika tylsä päivä

Kesällä vaimonsa kuntoutusjakson aikana Pirhonen lähtee ensitöikseen Pietariin. Blogi rauhoittuu muutamaksi päiväksi. Matkalta palatessa Pirhosella on morkkis.

Jänniä juttuja tekee tuo yli 20 vuoden avioliitto. Viime syksystä lähtien olen odottanut, että Äiskä pääsee laitoskuntoutusjaksolle ja minä vähän vetämään henkeä. No nyt sitten on tilanne päällä: Äiskä Kuopiossa ja minä lomalla. Käytiin poikien kanssa Pietarissa. Tästä minä onneton tunnen kauheaa syyllisyyttä. Olen käynyt juopottelemassa!!! Järki sanoo, että mitä sitten? Järki on oikeassa, mutta tunne haraa vastaan.

Loman lopuksi katkeruus meinaa pullahtaa pintaan.

Myöhään eilen illalla kaikki sitten iski yhdellä kertaa päälle. Miksi tämä on sattunut minulle? Aikani asiaa märehdittyäni pääsi itku ja tajusin, että nyt on toimittava nopeasti. Kello on niin paljon, etten voi soittaa kenellekään. Facebookista löytyi Bonnin lähellä asuva entinen naapurin tyttö ja koulukaveri. "Litki, miulla on hirmu paha olla!" Siinä vartti tuumailtiin ja olo helpotti.

Seuraava tieto Pirhosesta yllättää taas lukijan. Hän on mies, joka pitää moottoripyöristä ja liharuuista. Perulaisen perunaruokareseptin kylkiäisenä selviää, että Pirhonen on soittanut pitkään barokkimusiikkia – nokkahuilulla.
Viimeisen päivän ennen vaimonsa kuntoutuksesta paluuta Pirhonen käyttää kadehdittavan tehokkaasti.

Heräsin aamulla klo 4.40. Totesin, että on tulossa tosi hieno päivä. Viamichelin.com kertoo, että Joensuusta Venäjälle, Leningradin alueen Podporozheen on 406 kilometriä ja ajoon menee 5 tuntia 57 minuuttia. Kysymys: kuinka todellisuus? No senhän saa selville kun ajaa moottoripyörällä kuusi tuntia kohti itää.
Ja vastaus: kuudessa tunnissa ehti ajaa 290 kilometriä eli Salmin jälkeen sijaitsevaan Manssilan kylään.

Kun vaimo on taas kotona, vapauden kaipuu ja kokemusten jano on väännettävä pienemmälle liekille.

Aamupala, aamutoimet ja päivän Karjalainen. Äiskällä tv:tä, minulla ruuanlaitto. Ruokailu. Äiskän kanssa kylään. Mukavaa jutustelua. Tultiin kotiin ja minä pesin Äiskän hiukset. Lääkkeiden laitto ensi viikoksi, apteekissa käynti. Iltapala. Iltatoimet ja nukkumaan. Ihan normipäivältähän tuo vaikuttaa. Läpi elettynä oli aika tylsä päivä.

Riitelystä rakkauden kesään

Mikä Pirhosen blogimerkinnöissä on niin koukuttavaa? Tunne, että tuollaista elämä on, mutta harva myöntää sitä ääneen.

Unelmat eivät täyty. Teinit hölmöilevät. Rahasta tekee tiukkaa. Kiirettä pitää, ja mitään ei synny. Vanhoja aikoja tulee ikävä. Heikkona hetkenä vituttaa kaikki.

Pirhonen kertoo kaiken tämän kiertelemättä ja samalla paisuttelematta. Kantaa vastuunsa ja valittaa vain kohtuullisesti.

Kirkkaana kesäpäivänä Pirhonen ymmärtää niitäkin, jotka ovat valinneet helpomman tien.

Kaikki taputtelivat olkapäälle, että kyllä on hienoa, että mies ottaa vaimon kotiin hoidettavakseen. Näin tapahtuu kuulemma 25 tapauksessa sadasta. Muut joko lähtevät eri teille vaimostaan tai ryhtyvät ryyppäämään. Erityisesti näin kesällä ymmärrän tosi hyvin heitäkin.

Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä? Iskä kokkaa -blogi pohtii kysymystä tosissaan.

Pirhonen päätyy puntaroinnissaan siihen, että asenne ratkaisee paljon. Utelias ja avoin selviää paremmin kuin elämään pettynyt sulkeutuja.
Pirhonen tietää olevansa syntyjään positiivinen, mutta se on vasta puoli totuutta.

Ottaa päähän, harmittaa! Äiskän puolesta: miksi ihmeessä hänelle kävi näin? Miksi hän ei saanut terveenä vanheta ja riidellä kanssani? Ehkäpä ottaa jossain vaiheessa avioeron! Sitten harmittaa omasta puolesta. Koko ajan elät kuin toisen ihmisen kautta.

Kun blogitekstejä kertyy, Pirhonen käy yhä avoimemmaksi. Hän kertoo, että vaimon sairastuminen ajoittui voitetun aviokriisin ja ”rakkauden kesän” syksyyn.

Olemme rakastaneet ja riidelleet täysillä. Keskimäärin kerran viidessä vuodessa on ollut avioero vireillä. Kolme vuotta sitten keväällä 2008 alkoi olla taas sellaista ilmaa liikkeellä. Äiskä sanoi minulle: ’Kuule Ilkka, mitä jos lopetettaisiin tämä ilkeily ja jatkuva nokkiminen. Kokeiltaisiinko vaikka rakastumista’. Kyllä tunsin itseni pöljäksi, kun töissä tupakkatauolla näpräsin minä rakastan sinua -tekstareita! Mutta ihme ja kumma ne alkoivat toimia.

Ja siinä se samalla tuli, etunimikin. Ilkka.

Yhdessä elämän tappiin

On ihmisiä, jotka eivät vaihtaisi päivääkään pois. Onneksi olkoon heille. Ilkan blogia ymmärtävät paremmin ne, jotka vaihtaisivat kerralla useammankin päivän.

Kun Ilkka muistelee syksyä 2008, blogeilla on paljon puhuvia nimiä: Hädän päiviä osa 1, Hädän päiviä osa 2, Pohjakosketus, Sekavia aikoja…

Täytin 49. Lähdettiin Äiskän kanssa samalla autolla töihin ja sovittiin, että töiden jälkeen syödään vähän kakkua. Yhdeksältä työkaveri kiikuttaa puhelintaan minulle. ”Amikselta soittavat, että vaimosi on sairastunut.”

Terveyskeskuksessa selviää, että vaimon aivoverisuonen pullistuma on puhjennut. Hänet siirretään Kuopioon leikattavaksi.

Koulun jälkeen hän selittää tilanteen lapsille ja he lähtevät yhdessä Kuopioon. Puoliso on lääkepöllyssä ja odottaa leikkausta.

Pois lähtiessä minulta pääsi itku, kun sanoin, että älä pelkää. Kävi miten kävi, minä rakastan sinua ja yhdessä mennään elämän tappiin.

Leikkaus on vaikea, mutta näyttää lopulta onnistuneen. Kaksi viikkoa leikkauksesta Ilkka ja lapset soittelevat sairaalaan.

”No Ilkka tässä moi.”
”No moi! Mitäs sinne kuuluu?”
Aloitan kuulumisten kertomisen.
Äiskä yrittää sanoa jotain: ”asjgaqwågjw. No!” Uusi yritys: ”awqjgpwg. Hö!”
”Jaana. Lopetetaan puhelu. Anna puhelin hoitajalle!”
”Hämeenlinna.”
Tajusin valtimon taas lytistyneen. Rauhoittelin lapsia ja hätyytin läksyjen tekoon.

Iltamyöhällä neurologi soittaa ja kertoo, että perinteisen lääketieteen keinot on käytetty ja siirrytty kokeelliseen lääketieteeseen.

Seuraavana päivänä Jaanan kunto romahtaa, hänet laitetaan koomaan ja ruumiinlämpö lasketaan elintoimintojen hidastamiseksi.

Hain lapset koulusta. Juniori kysyi: ”Isä. Onks nyt niiku mahollista, et äit kuoloo?” Voi helvetti mikä kysymys. Eihän siihen auttanut muu kuin vastata rehellisesti. 

Kun Jaana herää koomasta, Ilkka on valmis kahden viikon sairauslomalle. Diagnoosi: akuutti stressireaktio.

Ake, Make, Pera ja me

Ilkka kirjoittaa blogeissa myös vaikeasta kysymyksestä, mitä käy seksuaalisuudelle ja fyysisyydelle, kun kumppani sairastuu vakavasti.

Kun Äiskä sairastui, olin aluksi ihan paniikissa. Sitten alkoi pikkuhiljaa ajatus pyöriä. Minulla on seksuaalisuuteni. Mitä sille tapahtuu? Sitten Äiskä kotiutui ja huomasin huolen olleen vahvasti liioitellun kokoinen. Kun toista ihmistä rakastaa ja ikää on jo yli viidenkympin, muut asiat ajavat ohi. Kuten tuo läheisyys ja sen tarve.
Väittäisin suhteessamme olleen viimeisen kolmen vuoden aikana enemmän läheisyyttä kuin koskaan – niin fyysistä kuin henkistäkin, mutta ajoittain pintaan iskee myös oma läheisyyden kaipuu. Ikävä entistä Äiskää.

Kun Hector tulee Joensuuhun keikalle, Ilkka ja Jaana ovat paikalla.
Olipa tunteiden myllerrystä. Ensinnäkin se Äiskän sanoinkuvaamaton ilo, kun sai olla mukana. Ensimmäisen puoli tuntia Äiskä vuoron perään halasi minua ja mukana ollutta kaveriaan. Tunsin hyvin konkreettisesti, että elämälläni on tarkoitus.

Ilkka kirjoittaa yhteenvetona, että sekä rakastaminen että positiivisuus ovat ”tietyssä määrin ja tiettyyn rajaan saakka tahdon asioita”. Negatiivisella asenteella lupauksien pitäminen ei onnistu.

On korkea aika tavata tämä positiivinen mies.

Silkkihanskat naulaan

Joensuussa neljäkymmentäluvun remontoidussa puutalossa vastassa ovat tutun oloiset ihmiset, joita ei ole koskaan tavannut. Ilkalla puhetta pulppuaa Itä-Suomen nuotilla.

Jaana on keskustelussa ilmein ja ääntein mukana. Hän näyttää iloiselta ja nauraa kikattaa paljon. Jaanan puhetta on vaikea kuvailla ilman nuottikirjoitusta, sillä hän ilmaisee jo, joo ja joo-o –äänteillä ja äänenvärillään täyden skaalan tunteita tuskasta riemuun.

”Joojo, joojoo!”

Jaana liikkuu sutjakasti, vaikka oikea puoli on halvaantunut. Myös syöminen onnistuu vasemmalla kädellä, kunhan Ilkka ensin asettelee ruuat lautaselle.

Tarjolla on kanaa korianterikastikkeessa.

”Otatko Jaana salaattia?”

”Joojoo.”
Ilkka katsoo puhuessaan Jaanaan ja tulkitsee hänen joojotteluaan. Silti tilanteesta puuttuu turha varovaisuus ja tarpeeton passailu

Ilkka on huomannut, että parasta lääkettä toipumiseen on vaatia ja kannustaa. Siinä Jaanan nykyinen avustaja on kuulemma erityisen hyvä. Hän opetti Jaanan niistämään. Kukaan muu ei ollut siinä onnistunut.

”Kun Jaana kotiutui keväällä 2009, kohtelin häntä silkkihansikkain. Oli hirmu vapauttava tunne, kun ensimmäisen kerran riitelimme.”

Jaana on täsmälleen samaa mieltä: ”Jojoojoo!”

Tupakkalakko pitää sittenkin

Kun Ilkka aloitti kokkailubloginsa kaksi ja puoli vuotta sitten, rankin vaihe Jaanan kuntoutumisessa oli ohi. Jaana pysyi taas jaloillaan, tuotti ääntä ja touhusi vasemmalla kädellään arjen askareita meikkaamisesta syömiseen. Myös lapset olivat tottuneet uuteen tilanteeseen, ja pidätelty huoli alkoi nousta pintaan teini-iällä terästettynä.

Ilkan oli pakko alkaa pohtia, miten hän tästä kaikesta selviäisi.

”Jos on tällainen ylisosiaalinen ihminen ja joutuu istumaan kotona, sosiaalisesta mediasta saadut ystävät ovat tyhjää parempia. Parisuhteessa peilataan aina omia tuntoja puolison kautta. Peili toimii meilläkin, mutta siinä on särö. Niinpä aloin peilata blogin kautta itseäni ja tuntojani. Blogi oli maakuoppa, johon sai huutaa hyvää tai pahaa oloaan”, Ilkka kertoo.

Lukijakommenteista Ilkka huomasi tuota pikaa, että monella lukijalle kävi juuri kuten minulle. He jäivät reseptien sijaan koukkuun Ilkan kertomuksiin arjestaan.

”Lukijat antoivat itsevarmuutta. Huomasin, että tämä on oiva kanava kertoa aivoverenkiertohäiriöisen ihmisen elämästä.”

Vaimon sairauden lisäksi Ilkka alkoi kirjoittaa siitä, mitä viisikymppisen miehen mielessä ja kehossa tapahtuu. Esimerkiksi siitä, miksi tupakoinnin lopettaminen on niin vaikeaa.

”Kun Jaana sairastui, tein tietoisen valinnan. Jos on säätänyt 30 vuotta tunteitaan tupakalla, on väärä hetki harjoitella uutta, kun vaimo on kuolemaisillaan.”

Seuraava tupakoinnin lopettamisyritys oli alkuvuodesta 2009. Se kariutui riitelyyn teinipojan kanssa. 

Sen sijaan kolmas yritys onnistui vapun aikoihin 2010 – kiitos Jaanan.

”Jaana alkoi jokeltaa hirmu hellillä sanoilla jotain ja silitellä poskeani. Sanoin, että nyt en ymmärrä, mitä oikein tarkoitat? Kun autoin Jaanan sohvalta, hän käveli keittiöön ja otti nurkkakaapista tupakkakartonkini. Kysyin: meinaatko että olisit ikionnellinen, jos lopettaisin tupakanpolton. ’ Joojoo!’ Ajattelin, että oletpa tormakka, kun osaat selittää noin vaikean asian. Niinpä polttelin viimeiset tupakat ja aloitin vieroituksen.”

Jaana ääntelee taas ja haluaa lisätä vielä jotain.

”Meinaatko, että välillä on ollut lakko kovilla?”

”Joo!”

”On ollut.”

Yhden asian Ilkka on viidessä vuodessa sisäistänyt: puhumisen ja pitkän liiton arvon.

”Parisuhteessa pitäisi aina puhua. Ennen Jaanan sairastumista olimme puhuneet 20 vuotta – tai Jaana oli puhunut. Nykyhetken huomioon ottaen se oli aivan oikea järjestely.”

”Joojoo.”

Artikkeli on ET-lehden toimittajan Heimo Hatakan viime vuonna tekemä lehtijuttu Ilkka Pirhosesta.

Ilkka Pirhonen aloittaa ET-lehden bloggaajana. Seuraa hänen kirjoituksiaan Sinua en jätä -blogissa osoitteessa www.etlehti.fi/sinuaenjata.

Verkossa tapahtuvan seuranhaun eteen on nähtävä vaivaa. Parhaiten pärjäät, kun annat itsestäsi avoimen ja rehellisen vaikutelman. Massasta erottuu parhaiten olemalla oma itsensä.

1. Tuo luonnollisuutesi esiin

Lataa profiilikuvaksesi otos, jossa olet arkisen näyttävä. Vaikka mielesi tekisi edustaa juhlameikissä tai puvuntakissa, et todennäköisesti kulje täydessä tällingissä päivittäin. Ihminen kiinnittää huomionsa ensimmäisenä kasvoihin. Kuvanlaadun tulee olla riittävän hyvä, jotta piirteet erottuvat.

2. Piilottelu pois

Olemme taipuvaisia peittelemään pieniä ulkonäöllisiä virheitämme ja huonoja puoliamme. Nettideittisivustoilla ei kannata huijata kuvakulmilla tai kuvanmuokkauksilla. Ensitreffeile on mukavampi lähteä, kun tiedät toisen olevan tietoinen muutamasta liikakilostasi tai nenäsi luomesta. Todennäköisesti olet ainoa, joka niihin lopulta kiinnittää huomiota.

3. Ole ajan tasalla

Jos viimeisin sinusta otettu edustava valokuva on kymmenen vuoden takaa, sitä ei kannata valita profiilikuvaksi. Vuodet tuovat ikää myös ulkonäköön, halusimme sitä tai emme. Uuden ajankohtaisen otoksen räpsäiseminen ei vaadi paljoa. Muista välttää alaviistosta otettuja selfieitä!

4. Älä tyrkytä

Erityisesti naisten kannattaa miettiä, millaisen vaikutelman kuvien kautta haluaa antaa. Jos esiinnyt otoksissa rintamus tai takapuoli ojossa, et todennäköisesti anna itsestäsi syvällistä vaikutelmaa. Korosta kroppaasi hyvän maun rajoissa!

5. Kerro, mikä sinulle on tärkeää

Ilmaise profiilikuvauksessasi arvomaailmaasi ja kiinnostuksen kohteitasi. Muista, että liika vakavuus voi säikäyttää osan kumppaniehdokkaista. Voit ilmaista etsiväsi seuraa tositarkoituksela, mutta säästä suorat haaveilut avioitumisesta profiilikuvauksen ulkopuolelle.

6. Kirjoita niin paljon, kuin haluat

Profiilikuvauksen pituudella ei ole väliä. Joskus pari lausetta voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa. Kaikki eivät jaksa lukea monivirkkeisiä sepustuksia. Toisaalta runsas kirjallinen kuvaus voi tuoda persoonaasi esiin myös rivien välistä. Mieti, mitä haluaisit itse tietää toisesta jo heti kättelyssä.

7. Tuo ilmi harrastuksesi

Valota vapaa-aikaasi profiilikuvauksessasi. Oletko matkustellut? Jos rakastat ruuanlaittoa, mikä on bravuurisi? Mitä urheilujoukkueita kannatat? Profiiliin kannattaa lisätä useampi kuin yksi kuva. Suosi otoksia, jotka paljastavat jotakin itestäsi. Harrastuskuvat kertovat aktiivisuudesta ja toimeliaisuudesta. Jos rakastat luonnossa liikkumista, valitse kuva ruskaretkeltä tai leirinuotiolta.

8. Siteeraa

Saatko mieleesi kirjaa, kappaletta tai elokuvaa, joka olisi jättänyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen? Lisää profiilikuvaukseesi sitaatti sen pysäyttävimmästä kohdasta. Parhaimmassa tapauksessa lainaus voi kiinnittää jonkun samasta teoksesta innostuneen huomion.

 

Vinkit antanut deittailun ammattilainen Anna Uusiheimala järjestää Suomen suurimpia sinkkutapahtumia yrityksensä Deittisirkuksen kautta. 

Emme hyväksy väkivaltaista käytöstä, mutta ymmärrämme sitä, sanoo Petri Salakka, jonka vetämä Aggredi-ohjelma on onnistunut katkaisemaan monen väkivaltarikollisen vankilakierteen.

– Katuväkivaltaan syyllistynyt on usein uhri itsekin. Monella heistä on lapsesta saakka laitostausta, ja he ovat oppineet lyömään ennen kuin tulevat lyödyksi, sanoo Aggredin toimintaa alusta saakka kehittänyt Petri Salakka.

Helsinki Mission pyörittämä Aggredi-ohjelma sai alkunsa 2006 käynnistyneen Aikalisä-projektin jatkona, ja se kuuluu RAY:n rahoittamaan toimintaan.

Aggredin tavoitteena on vähentää katuväkivaltaan syyllistyneiden riskiä uusia tekonsa. Tulokset ovat tähän mennessä olleet varsin hyviä. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan 75 prosenttia ohjelman suorittaneista on saanut katkaistua rikosten kierteen.

Henkirikoksen hinta yhteiskunnalle on pari miljoonaa

Onnistumisen merkitystä ja arvoa voi mitata myös rahassa. Yksi vankipaikka maksaa 200 euroa päivässä. Henkirikoksen hinnaksi yhteiskunnalle on laskettu pari miljoonaa. Inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.

Ei enää tarvetta valehdella

Ohjelman asiakkailla on useimmiten varsin raskas rikostausta, mutta heidän kanssaan keskustelevat Aggredin työntekijät eivät ole tietoisia rikosrekisteristä tai diagnoosista, vaan asiakas voi kertoa tarinansa omalla tavallaan.

­ ­­– Apua etsivällä ei ole yleensä tarvetta valehdella ­- ehkä vain jättää jotakin kertomatta, tietää Salakka.

Tapaamisia leimaa tuomitsemattomuus ja molemmin puoleinen kunnioitus. Ennakkoehtoja on muutenkin vähän. Päihtyneenäkin voi istuntoon tulla, vaikka päihteistä ja vanhasta kaveripiiristä irtautuminen ovat onnistuneen elämänmuutoksen avainasioita.

– Näitä totuuksia meidän asiakkaille on turha toistella. Eikä heille tarvitse enää teroittaa sitäkään, että väkivalta on väärin.

Eheytyminen on rankka kokemus

Monelle väkivaltarikolliselle tappeluissa pärjääminen ja koviksen maine ovat saattaneet aiemmin olla tärkeä osa identiteettiä.

­Aggrediin ei ketään pakoteta, vaan muutoksessa olennaista on oma motivaatio. Oma halu eheytyä. Senkin sietäminen, että eheytyminen ei ole mikään huippukokemus. On kohdattava hankalia asioita, joita ei voi hoitaa väkivallalla.

"Pelkoa tai uhkaa en ole kokenut työssäni koskaan."

Mikä sitten on vaikeinta työntekijän kannalta? Saada väkivaltarikollinen avautumaa?

– Keskusteluyhteyden saaminen asiakkaaseen on yleensä aika helppoa. Vaikeinta ja turhauttavinta tässä työssä ovat yhteiskunnan asenteet väkivallantekijöitä kohtaan. Monen mielestä vakaviin rikoksiin syyllistyneiden auttaminen on tarpeetonta päänsilitystä.

Petri Salakka ei ole koskaan kokenut työssään uhkaa tai pelkoa.

– Meillä ei ole valvonta- tai viranomaissuhdetta asiakkaaseen. Emme voi antaa - tai evätä – häneltä mitään konkreettista hyödykettä. Sekin suojaa aggressioilta, joihin viranomaiset voivat työssään törmätä. Monella asiakkaallamme on vain huonoja kokemuksia viranomaisista, lapsesta saakka.

Sata miestä ja tarinaa vuodessa

Tällä hetkellä Helsinki Mission tiloissa Helsingin Hämeentiellä etsii uutta suuntaa elämäänsä 35 asiakasta. Vuosittain Aggredin ”läpäisee” sata miestä, jokunen nainenkin joukkoon mahtuu.

Kotona tapahtuneeseen väkivaltaan tai seksuaalirikoksiin syyllistyneitä ei Aggredin piiriin oteta.

Keskimäärin asiakassuhde kestää puolisen vuotta. Joka 10. väkivaltarikollinen käy keskusteluissa pitempään, kerran tai pari kertaa kuussa. Joidenkin kanssa asioidaan vuosia.

­Joskus joku vanha asiakas saattaa pyörähtää kahville kertomaan kuulumisiaan. Sellainen sykähdyttää aina.

Alamaailman pelisäännöt on tunnettava

Istunnot kestävät yleensä tunnista kahteen, ja niissä pyritään kyseenalaistamaan käytöstä ohjaavat huonot mallit sekä tarjoamaan konkreettisia ohjeita elämänmuutokseen.

­Työn onnistumisen kannalta on tärkeää, että me kaikki viisi työntekijää ymmärrämme väkivallan maailmaa ja katujen todellisuutta. Ei meistä kenelläkään ole väkivaltataustaa, mutta vuosien varrella olemme oppineet paljon. Myös ymmärtämään rikolliseen elämäntapaan ja alakulttuureihin liittyviä pelisääntöjä, kertoo Petri Salakka. Ja korostaa, että tuen pitää olla tarpeeksi pitkäkestoista, koska repsahtamisen vaarakin on suuri. Siinäkin mielessä väkivallasta irrottautuminen muistuttaa päihteistä irrottautumista.

Moni tyyppi jättää jäljen

Salakka on kohdannut vuosien varrella monenlaisia kohtaloita ja erikoisia tyyppejä. Ja moni heistä on jättänyt Salakkaan pysyvän muistijäljen.

- Sekin huumediileri, joka pääsi melko nopeasti eroon väkivaltaisista tavoistaan. Mutta tajusi vasta viiveellä, että bisneksistäkin on pakko luopua, koska hänellä ei enää ollut keinoja velkojen perintään.

www.helsinkimissio.fi

Aggredi-ohjelma on käytössä myös Kuopiossa. www.puijola.net/aggredikuopio/

 Oulussa samantyyppistä toimintaa järjestää Via Vis. www.oulunsetlementti.fi/viavis/

 

 

Risto Saariala tekee saattotyötä sydämellä:

Risto Saariala on mainio paketti äijää, empatiaa, huumoria ja rautaista ammattitaitoa. Malmin kotisairaalan saattohoitaja luo omaisille ja potilaalle turvallisen olon. Hän osaa puhua kuolemasta suoraan mutta kauniisti.

Kun sairaanhoitaja Risto Saariala, 56, saapuu työkalupakkinsa ja taskullisen työliivinsä kanssa potilaan kotiin, hän ei näytä hoitajalta. Vaan äijältä.

– Minua on luultu sähkömieheksikin, hän nauraa ja avaa pakkinsa. Siellä ei ole ruuvimeisseleitä vaan nesteensiirtotarvikkeet, laboratoriovälineet sekä ensiapu-, allergia-, pahoinvointi- ja kipulääkkeitä.

Risto tulee saattohoitopotilaan luo yleensä silloin, kun syöpähoidot on lopetettu tehottomina. Silloin keskustellaan, olisiko kotisaattohoito hyvä vaihtoehto.

– Ensimmäinen käynti kertoo paljon perheen tunnelmasta. Näen tilanteen heti. Potilas päättää, mutta omaisiakin täytyy kuunnella. Joskus joudun puhumaan potilaan puolesta, kun omainen pelkää pärjäämistään, Risto toteaa.

"Kodin tutut äänet tuovat turvallisuudentunnetta lähes tiedottomallekin potilaalle."

Saattohoito voi kestää muutamasta päivästä kolmeen kuukauteen. Saattopotilas ei tarvitse ympärivuorokautista valvontaa, ja siksi kotisairaala sopii monille. Mutta vain jos omaiset pystyvät sitoutumaan kotihoitoon. Risto korostaa, ettei sitä voi kaikilta vaatia eikä siitä kieltäytyminen tee omaisesta huonompaa.

– Jokainen tuntee omat voimavaransa, ja hoitoringissä olisi hyvä olla mukana muitakin omaisia kuin puoliso. Sekä potilaalla että omaisella täytyy olla vahva tunne, että koti on heille laitosta parempi paikka. Mielikuvaa turvallisesta paikasta on vaikea myydä toiselle. Mutta usein kodin tutut äänet, kolahdukset, imurin hurina ja oven paukahdukset luovat turvallisuudentunnetta lähes tiedottomallekin potilaalle.

Toiset kokevat kuitenkin olevansa turvassa vain sairaalassa, kenties tiedostamatta, että sielläkin joutuu olemaan usein ilman seuraa. Toisaalta kotisairaalaa kohtaan on paljon ennakkoluuloja, ja moni omainen pelkää jäävänsä yksin.

Kotona pääsee helpommin lähelle potilasta. – Ja koskettaminen on tärkeää, Risto sanoo.
Kotona pääsee helpommin lähelle potilasta. – Ja koskettaminen on tärkeää, Risto sanoo.

Kiirettä ei näytetä

Kotisairaanhoitoa moititaan usein kiireestä, mutta ainakin Malmin kotisairaalalla on juuri sen verran potilaita, että kovaa hoppua ei ole.

– Jos onkin, en näytä sitä. Käynti ottaa sen ajan minkä ottaa. Tehokkuus ei ole hyvä arvo kotisairaalaan. Kahvitkin juon joskus, Risto toteaa.

Kotona omaisen olo on luonteva, sairaalassa hän olisi usein vain passiivinen osapuoli. Kotona ollaan jo valmiina, saattohoitokotiin on aina lähtemisen vaiva.

– Suosittelen parantumattomasti sairaalle kotikuolemaa, jos mahdollista. Omaiset saavat olla mukana, valmistautua tulevaan ja pysyä silti arjen askareissa. Hyvästely rauhassa on tärkeää.

Risto käy vuoronsa aikana noin viidellä potilaalla. Monilla on haavainfektio, keuhkokuume tai syöpä.

– Joskus työpäivässä on kolmekin saattopotilasta. Se on kieltämättä raskasta, sillä joka perheessä on erilaiset tunnelmat.

Empatiaa – ei sääliä

Saattohoito kodeissa on hoitajalle koskettava kokemus. Omaisista tulee tuttuja, ja potilas saa enemmän aikaa kuin sairaalassa – kotona ei kuunnella naapurihuoneen hälytyksiä.

Aina ei hoitajan ja potilaan välillä synkkaa. Potilas voi olla pahantuulinen eikä hyväksy kuolemaa.

– Tiukkaakin kommenttia voi tulla, niin potilailta kuin omaisilta, mutta sitä ei saa ottaa henkilökohtaisesti. Kaikki tunteet ovat mukana, kun huolestutaan omien rakkaiden hoidosta, Risto toteaa.

"Mies kokee empatian usein sääliksi."

Miehet saattavat kieltäytyä avusta, vaikka hoitaja näkee sen tarpeen. Naiskollegat kehottavat joskus Ristoa ottamaan vaikean miespotilaan hoteisiinsa.

– Miehet tykkäävät, kun juttelen heidän kanssaan kesken kipupumpun säätämisen vaikka siitä, onko Räikkönen hyvä kuski. Tavallisista asioista jutteleminen keventää tunnelmaa. Mies kokee empatian usein sääliksi, joten sen kanssa täytyy olla hyvin varovainen.

Usein potilaat vastustavat myös vahvojen opiaattipohjaisten kipulääkkeiden ottamista.

– Mutta kun ehdotus tulee hoitajilta eikä omaisilta, he saattavat suostua. Ei saattohoidossa kenestäkään enää narkkaria tule, mutta viimeisten elinviikkojen täytyy olla kivuttomia.

Pikkuhiljaa potilaat hyväksyvät enemmän apua tutulta tiimiltä. Aluksi vain annostellaan lääkettä, mutta vähitellen siirrytään katetroimiseen ja pesemiseen.

Sängynkorjauskin sujuu

Risto kutsuu itseään hoitotyön sekatyömieheksi, sillä ura alkoi maatalouskonekorjaajan koulutuksesta. Hän teki vuosia metallihommia ja ilmastointiasentajan töitä, mutta kyllästyi reissaamiseen ja haki lääkintävahtimestari-ensihoitajakoulutukseen.

– Työskentelin pitkään ensihoitajana poliklinikoilla ja ambulansseissa. Sitten opiskelin työn ohessa sairaanhoitajaksi. Tein monta vuotta dementiatyötä palvelutalossa ja käyn vieläkin siellä keikoilla. Dementia on saattohoitoon verrattavaa luopumista omaisille, koska ihminen muuttuu täysin.

Entisenä metallimiehenä Risto korjaa vaikka sairaalasängyn ohimennen.

Risto on saattohoitanut oman äitinsäkin yhdessä sisarusten ja suvun kanssa. Seitsemän hengen rinki oli toimiva ratkaisu. Kolme vuotta sitten Risto tuli Malmin kotisairaalaan. Laajasta hoitotyön kokemuksesta on valtavasti hyötyä.

– Ei tänne ole suurta tunkua, sillä yksin työskennellessä täytyy olla paljon ammattitaitoa ja kokemusta. Asioita pitää osata tulkita, arvioida ja soveltaa. Täytyy olla myös rohkeutta kohdata ihmisiä kodeissa.

Entisenä metallimiehenä Risto korjaa vaikka sairaalasängyn ohimennen. Kodeissa joutuu tekemään luovia ratkaisuja. Apuvälineitä saa helposti, mutta aluksi tippatelineen voi koota vaikka lampusta. Omaiset myös opetetaan nostoliikkeisiin, joissa ei käytetä voimaa vaan liikettä.

Oma persoona peliin

Risto ei pelkää tehdä työtä persoonallaan. Hän näyttää liikutuksensa ja uskaltaa koskettaa ihmistä.

– On paras heittäytyä ja olla aito, jopa rohkeammin yleensä. Ei siinä mitään häviä. Teen saattotyötä sydämelläni, ja jos tekisin rutiinilla, kannattaisi lopettaa. Vähän hullukin saa olla. Laulaa luikautan välillä potilaille.

"Potilas ja omainen ovat tärkeitä, emme me hoitajat."

Hoitotyössä kannattaa panna oma persoona peliin ja olla luovasti hullu. Kun viimeisiä päiviään elävä potilas kehui Ristolle aamun kauneutta, hän lauloi potilaalle Hectorin biisin Ensilumi tuli kuudelta. Se oli hieno hetki.

– Monia kohtaamisia on jäänyt mieleen. Miespotilaalla oli valtava kipulääkitys, mutta hän oli vielä täysin klaari ja valmis hyväksymään kuoleman. Huomasin, että menee enää muutamia tunteja. Kehotin omaisia soittamaan kaikille, ketkä haluavat vielä tulla. Potilas ja omainen ovat tärkeitä, emme me hoitajat.

Jutellaan vaikka ilmoista

Saattohoidossa monelle tulee paranemispyrähdyksiä. Monet piipahtavat vielä ulkomaillakin.

– Ei hoitajia tarvitse odottaa kotona passissa, vaan voi elää kaikki kokemukset, Risto rohkaisee.

Hoitaja tulee saattohoitoon mukaan sen alussa tai lopussa. Kohtaaminen on niissä erilaista.

– Kuuntelen, juttelen ja otan myös kuoleman esille. Siksi minä siellä olen. Jos potilas ei halua puhua kuolemasta, sitten puhutaan oireista. Tai vaikka ilmoista, miten kukin haluaa.

"Otan kuoleman rohkeasti puheeksi. Jos kierrän aihetta, potilas aistii säälin."

Kun potilas on virkeä, Risto jää mielellään juttelemaan. Luonteva keskustelu käynnistyy vaikka kesämökistä ja koirista.

– Juttu lähtee oikeaan suuntaan, kun on yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Olen kova puhumaan ja näytän usein kännykästä koirani ja mökkini kuvia.

Ei kukaan halua puhua vain sairaudesta. En olisi edes uskottava, jos minulla ei olisi muuta asiaa.

Risto pitää erityisen tärkeänä, ettei hän sääli potilasta.

– Sääliminen satuttaa ihmistä. Otan kuoleman rohkeasti puheeksi potilaan ja omaisten kanssa. Pelkäätkö kuolemaa? Jos kierrän aihetta, potilas aistii säälin.

Kaunista, rauhallista

Kuolema on kaukana ihmisten arjesta, harva edes tietää, mitä kuolemassa tapahtuu. Suurin myrsky on omaisen sisällä, kuolevassa ei tapahdu mitään isoa. Omaiset pelkäävät eniten omien tunteidensa kohtaamista, eivät niinkään itse kuolemaa.

– Kaikki potilaat eivät pelkää kuolemaa. Joillakin voi tulla sätkymistä, joka on alitajuista pelkoa. Sitä lääkitään. Kuoleman lähestymisen huomaa ilmeistä ja kehon liikkeistä, nykäyksistä. Hengitys on pinnallista tai aaltoilevaa.

Riston mielestä kuolema voi olla lähes esteettinen tapahtuma. Armollinen, rauhallinen.

Risto on ollut usein paikalla kuoleman hetkellä.

– Olin yksinäisen miehen luona ja huomasin hengityksestä lopun lähenevän. Potilas lähti silmieni edessä, ja juttelin hänelle mukavia, tavallisia asioita. Totta kai jokaisen kuolevan kohdalla tulee tunteita, liikutun usein, mutta kaikkea surua en voi kantaa.

Riston mielestä kuoleman voi kokea lähes esteettisenä tapahtumana, jos potilaan olo on rauhallinen ja turvallinen. Se on armollista ja kaunista.

– Usein kuoleva vain nukahtaa kuin kesken lauseen. Jos mahdollista, läheiset ovat paikalla, rauhallisina. Usein omaiset itkevät mutta ovat samalla hymyileviä. Pitkä taistelu on helpottanut ja kärsimykset loppuneet, tunnelma on seesteinen.

Bono-koira on hyvä kaveri, hiihtoretkillekin. Talvisin Risto hiihtelee aina kun ehtii.
Bono-koira on hyvä kaveri, hiihtoretkillekin. Talvisin Risto hiihtelee aina kun ehtii.

Tuttua jo lapsuudesta

Risto ei suhtaudu tunteettomasti kuolemaan, vaikka se onkin tuttua.

– Lapsuudenkotini Tammelassa oli hautausmaan vieressä. Lastenhuoneen ikkunasta näkyi ruumiskellari, ja saunan ikkunan edessä oli komea 1800-luvun risti. Hautausmaa oli leikkikenttäni, ja pikkupoikana kävimme kirkon sakastissa katsomassa kuolleita.

– Itsekin olen ollut kuolemaisillani pikkunappulana tuberkuloosin takia, ja seitsenvuotiaana tipuin suurjännitejohdon päälle katolta. Jonkin vuoden kuluttua virusperäisen keuhkokuume meinasi viedä hengen.

"Saan voimaa musiikin kuuntelusta. Omaisten ja potilaiden kiitos kannattelee myös."

Aina ei työpäivää pysty täysin unohtamaan. Risto saattaa herätä aamuyöstä pohtimaan, olisiko pitänyt toimia toisin.

– Juttelemme paljon työkavereiden kanssa, toistemme tukeminen ja keskustelu on parasta työnohjausta. En pidä vaikeita asioita sisälläni. Saan voimaa myös musiikin kuuntelusta, ja omaisten ja potilaiden kiitos kannattelee.

Vapaa-aikanaan Risto liikkuu paljon, hiihtää, laskettelee, ui, pyöräilee, rullaluistelee ja kävelee Bono-koiransa ja naisystävänsä kanssa. Hän on käytännön mies, joka harrastaa kiinteistönhuoltoa.

– Aina on projekti menossa, koplaan ja korjaan mökillä Padasjoella tai sukulaisten taloissa. Kesän tultua jatkan saunalauttaa, jonka moottori on kauko-ohjattava. Lapissa tykkään käydä, sillä tavalla yritän pitää kiinni juuristani siellä, Risto hymyilee.

 

Näin ET-lehden toimittaja kertoo isänsä saattohoidosta ja Ristosta: 

"Isäni Veikko Ypyä, 74, sai toukokuussa 2011 maksasyöpädiagnoosin. Jo 24.8. hän kuuli, ettei mitään ole tehtävissä. Hän valitsi kotisairaalan saattohoidon. Hänelle luvattiin, että kipuja ei tarvitse kärsiä ja sairaalaan pääsee halutessaan.

Isä ei jäänyt odottamaan kuolemaa vaan varasi syyskuun alussa äidilleni, veljelleni ja minulle viikon risteilyn Välimerellä. Se oli tärkeää yhdessäoloa, vaikka uuden lääkkeen takia isä oli todella väsynyt.

Matkan jälkeen isän vointi huononi jyrkästi. Ruoka ei maistunut ja kipulääkettä lisättiin. 26.9. sairaanhoitajat alkoivat käydä kahdesti päivässä.

Olohuoneeseen tuotiin sairaalasänky ja apuvälineitä. Keuhkoissa olevan bakteerin takia aloitettiin suonensisäinen antibioottilääkitys.

Enimmäkseen isä nukkui. Vatsakipujen takia hän sai kipupumpun, josta virtasi lääkettä suoneen. Isä painoi siitä itse lisää tarpeen mukaan. Hoitaja alkoi käydä yölläkin.

Antibiootti vaihdettiin toiseen, joka tehosi tulehdukseen niin hyvin, että 1.10. isä lähti äidin kanssa ulos pyörätuolikävelylle. Hän käveli pitkän matkaa omin jaloin. Se tuntui ihmeparantumiselta.

Minulle merkityksellisintä isän loppuvaiheissa oli hänessä tapahtunut sisäinen muutos. Jäyhyys suli pois ja häneen tuli ihmeellistä lämpöä. Kun menin käymään, hän siinä sängyssä maatessaan otti kädestäni kiinni, hymyili ja koetti nousta ylös. Tai hän istui sängyn laidalla jotenkin onnellinen oloisena. Olen melko varma, että tällaista ei olisi tapahtunut sairaalaoloissa.

6.10. isä oli hyvin sekava ja pyrki ylös sängystä. Hengitys oli vaikeaa. Illalla hänelle tuotiin hengittämistä helpottava maski.

Seuraavana päivänä Risto-hoitaja istui ihan isän lähelle, otti häntä kädestä ja kysyi: ”Veikko, ymmärräthän sinä, että lankasi on loppumassa?” Isä nyökkäsi. Risto kehotti meitä olohuoneessa istuvia lapsia ja lapsenlapsia puhumaan vielä hänelle. ”Hän kuulee kyllä, vaikka ei vastaa.”

9.10. isän hengitys vaikeutui. Yöllä hän oli levoton. Aamulla soitettiin kaksi hoitajaa hälytyskäynnille, sillä isä oli aggressiivinen ja kiipesi uskomattomilla voimilla yli sängynlaidan. Kipulääkkeen sekaan lisättiin rauhoittavaa lääkettä.

13.10. isä ei enää niellyt, elintoiminnot heikkenivät. Hengitys oli pinnallista ja katkeilevaa. Suonensisäinen ravinto lopetettiin, koska kuolevaa ei hoideta liikaa. Isä availi silmiään, kun hänet pestiin ja rasvattiin vuoteessa. Hoitaja kävi yöllä kahdesti.

Lokakuun 14. päivän aamuna kello 9.35 äitini ja veljeni havaitsivat, että isä ei enää hengitä. Lääkäri kävi, ja isä jäi perheen toivomuksesta päiväksi kotiin. Tulin paikalle tunnissa. Isä oli vielä lämmin ja näytti samalta kuin edellisenä päivänä. Ystäviä ja lapsenlapsia kävi jättämässä hyvästejä.

Surusta huolimatta tunnelma oli seesteisen tyyni ja jotenkin oikea. Näinhän sen pitikin mennä. Isä sai olla kotona viimeiseen asti. Hän ei kärsinyt kivuista, ja koko taistelu oli ohi kuudessa viikossa.

Illalla Risto tuli kollegan kanssa pukemaan isän valkoiseen paitaan ja harmaisiin housuihin. Risto sulki pakkinsa ja hyvästeli tutuksi tulleen perheen. Hetkessä oli jotain hyvin herkkää."

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 2/2013.

Mitä Risto Saarialalle ja Sirkka Ypyälle kuuluu nyt?

Risto Saariala työskentelee edelleen saattohoidon parissa, mutta nykyisin Espoon kotisairaalassa.

– Työni on samanlaista kuin se oli Malmin kotisairaalassakin. Lisäksi meillä on saattohoidossa tukena tukiosasto Puolarvilla, jossa on 10 potilaspaikkaa. Vielä tilamme on vanhassa Puolarmetsän sairaalassa, mutta muutamme vuodenvaihteessa Jorvin sairaalan tiloihin, jossa toiminta jatkuu ja osin uudistuukin.

– Kannustan edelleen saattohoidossa potilaan olemista kotona läheisten kanssa loppuun asti, jos omaiset ja potilas jaksavat. Mutta kaikille se ei sovi eikä onnistu. Työni on edelleen mielenkiintoista ja motivoivaa, Risto Saariala kertoo.

Sirkka Ypyä elää tyytyväisenä omakotitalossaan Helsingissä.  

– Elämä on asettunut raiteilleen. Ulkoilen monta kertaa päivässä koiran kanssa ja yritän pitää itseni kunnossa. Iloa ja tulevaisuuden toivoa ovat tuoneet myös neljännen polven edustajat, jotka syntyivät Veikon kuoleman jälkeen.

Sirkalla on kolme lastenlasten lasta, nelivuotias Elmo, vuoden vanha Hilda ja viisikuinen Jalo. Myös naapurustossa on paljon tuttavia, joiden kanssa hän kahvittelee monta kertaa viikossa.

– Olen toipunut ja elämä jatkuu nuorten avulla.
 

Finlandia-voittajan valitseva toimittaja Baba Lybeck on saanut tuta vähemmistössä olemisen. Ortodoksisuus ja suomenruotsalaisuus kulkevat yhä mukana, mutta nyt hän ymmärtää erilaisuuden voiman. Ja sen, mitä ilman ei voi elää.

Tänään Baba Lybeck, 49, ei puhu treenaamisesta. Ei sanaakaan juoksusta, uinnista tai pyöräilystä eikä triathlonista, ei kahvakuulasta eikä aamujoogasta. Ei, vaikka Uutisvuodon ylituomarin tiukat hauikset tulevat lauantaisin olohuoneeseen kuin sanomaan kaikille sohvaperunoille, että pistäkää tekin kalenteri uusiksi, liikkukaa vaikka vartti päivässä.

Baba kiirehtii tapaamiseen Helsingin yliopiston pääkirjaston kahvilaan suoraan uintitreeneistä, ja pienen hetken päivän teema on uhattuna. Tuleekin mieleen heti liuta kysymyksiä harjoittelusta, kuten montako sataa metriä jäi altaaseen tänä aamuna.

Mutta Baba ei ole pelkkä hauiksen kantaja. Himotreenaajan julkikuvan takana on nainen, joka löytää henkistä tasapainoa ja onnellisuutta lukemisesta. Hän on kirjailija Tito Collianderin tyttärentytär ja lukuhullu.

– Kasvoin kirjoihin kiinni jo lapsena. Ilman kirjoja en voisi elää hyvää elämää. Ne kannattelevat ja auttavat ymmärtämään itseä ja toisia, syitä ja seurauksia. Lukiessa tulee hyvä olo.

Baba on tohkeissaan: tulomatkalla haastatteluun hän huomasi viereisen antikvariaatin ikkunassa Ostetaan kirjoja -kyltin.

– Voisin ehkä myydä sinne ylimääräisiä. Kaikki kirjat eivät mahdu hyllyihin, ei vaikka niitä on pinottu kahteen riviin. Kasoja on joka paikassa ja lisää tulee koko ajan, hän tuskailee.

Kirjailijoiden sukua

Baban molempien vanhempien suvussa on kirjailijoita.

Tito Collianderin ja tämän vaimon, taidegraafikko Ina Collianderin kotiin Helsingin Runeberginkadulle liittyvät Baban varhaiset kirjamuistot.

– Sinne mentiin äidin kanssa kylään, piti käyttäytyä ja vähän ujostuttikin. Muistan, kuinka istuin keltaisella jakkaralla ja isoisä luki ääneen Jöröjukkaa ruotsiksi vahvasti eläytyen.

Tito Collianderin kuollessa Baba oli 22-vuotias. Hän tajusi isoisänsä jättämän henkisen perinnön koko laajuudessaan vasta nelikymppisenä, kun hän vuonna 2007 teki kirjallisuustieteen gradun tämän seitsenosaisista muistelmista.

Omaelämäkerrallisessa kirjasarjassa avautuu kuva Pietarissa syntyneestä taiteilijasta, jolla oli juuret kolmessa kulttuurissa, suomenruotsalaisessa, venäläisessä ja suomalaisessa.

– Titon perhe, varakas suomenruotsalainen sotilassuku menetti Pietarissa Venäjän vallankumouksen melskeissä kaiken omaisuutensa. Tavarat vaihdettiin ruokaan, oli nälänhätä. Tito oppi jo lapsena, että vauraus ei kannattele, että se ei ole hyvän elämän tae.

Muistelmien tutkimisesta kasvoi Baballe paljon isompi asia kuin filosofian maisterin paperit, joita hän lähti keskenjääneiden opintojen vuoksi hakemaan.

–En etsinyt tietoisesti vastauksia identiteettiin liittyviin kysymyksiin.

"Titon tekstien avulla aloin ymmärtää juurettomuuttani ja ulkopuolisen tarkkailijan piirrettäni, sitä tunnetta, että en kuulu ryhmään."

- Minähän edustan kahta vähemmistöä, suomenruotsalaisia ja ortodokseja. Kokemus oli valtava helpotus.

Samalla kirkastui elämänkatsomuksellinen havainto, joka kannattelee vieläkin: Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Vaikka nyt on kaikki hyvin, huomenna voi olla toisin. Siksi elämän rakentaminen ulkoisten asioiden varaan on kestämätöntä.

– Tämän periaatteen mukaan yritän elää. Asumme vuokralla eikä meillä ole autoa, eikä sitä labradorinnoutajaakaan. Onneksi miehelläni on samanlainen arvomaailma.

Töissä on aina mennyt hyvin

Baba sanoo, että töissä hänellä on aina mennyt hyvin. Työtä on riittänyt siitä asti, kun hänet palkattiin lukiolaisena Radio Cityn juontajaksi vuonna 1985. Nelosen uutisankkuriaikaan vuonna 2009 osuivat kiireisimmät työvuodet ja kova säästökuuri, jonka seurauksena osa kollegoista irtisanottiin.

– Jouduin silloin miettimään, mitä tapahtuisi, jos jäisin työttömäksi. Moni työkaveri pelkäsi valtavan pankkilainansa kanssa. Mietin, mihin minun onneni perustuu ja mitkä asiat elämässä ovat ne minimit, joilla pärjään, jos on pakko. Silloin tajusin, että ne ovat liikunta ja kirjat. Ne eivät maksa mitään, eikä niitä voi minulta kukaan viedä. Voin aina mennä ulos lenkille ja kirjastoon.

Arvokysymyksiä? Kyllä, mutta Baba sanoo, että kyse on myös puhtaasta käytännöstä. Vääriin asioihin ei pidä jäädä kiinni. Kun on taloudellisesti vapaa, uskaltaa myös ottaa riskejä, kun siltä tuntuu. Työelämässä erityisesti.

Vanhemmat erosivat, kun Baba oli 6-vuotias. Äiti Maria toimi Eiran sairaalan ylihoitajana ja kouluttautui myös sairaanhoidon opettajaksi. Myöhemmin hän muutti toisen miehensä, valokuvataiteilija Matti Saanion kanssa Hankoon.

– Äiti ja hänen kaksi sisarustaan olivat saaneet äitinsä jälkeen vähän perintöä, ja äitini käytti rahat taloon. Muistan, miten vihaiseksi Tito siitä tuli. Hänen mielestään se oli tyhmintä mitä voi tehdä.

Maria Colliander-Saanio toteutti unelmansa ja perusti Hankoon antikvariaattisen kirjakaupan.

– Äiti opetti aluksi Tammisaaressa tulevia sairaanhoitajia, mutta jäi sitten pois töistä, opiskeli kirjallisuusterapeutiksi 60-vuotiaana ja piti kirjakauppaa kymmenen vuotta.

"Yritän aina muistaa, että uraa voi vaihtaa ja tehdä mitä huvittaa missä iässä tahansa"

Baban äiti täyttää lokakuussa 85 vuotta. Antikvariaatti ja talo Hangossa ovat taakse jäänyttä elämää, kirjat eivät. Äiti pitää yhä kirjapiiriä samoin kuin toimiessaan kirjallisuusterapeuttina.

Työlukemista ja venelukemista

Näkyvän tv-työnsä ohella Baba on kysytty juontaja. Lisäksi hän on toiminut kirjallisuusseminaarien moderaattorina ja yhtenä Helsingin kirjamessujen päähaastattelijoista yhdessä tutkija Anna Kortelaisen ja toimittaja Markus Leikolan kanssa.

Lokakuisten kirjamessujen teema on pohjoismainen kirjallisuus. Luku-urakka on jo alkanut ja tiivistyy kesällä, vaikka kirjailijavieraat eivät olekaan vielä varmistuneet.

– Olen saanut äidinkieleni vuoksi haastatella monia ruotsalaisia ja norjalaisia nykydekkaristeja. Luen dekkareita mielelläni, mutta intohimoista fania minusta ei varmaan tule koskaan, dekkarit ovat liian kaavamaisia minulle, hän nauraa.