Aiju von Schönemanin värikkäästä elämästä ei menoa puutu: "Elän väkevästi joka hetken", sanoo turkulainen matkaopas.

Ken on päässyt turkulaisen matkailuneuvojan Aiju von Schönemanin opastettavaksi, ei ihan heti unohda kokemustaan. Samalla on nimittäin saattanut tavata 1700-luvun vallasnaisen tai mamsellin, sillä Aiju luo aina ympärilleen pienoisnäytelmän. 

"Hulluttelu on minulle puoli elämää."

– Innostun valtavasti hassuistakin ideoista. Kun nuoro valokuvaajaopiskelija halusi kuvata lopputyötään varten erilaisia naisia vaatteet päällä veden alla, lähdin antaumuksella mukaan rimpusmekkoineni, vaikka en yhtään tykkää uimisesta, sanoo Aiju von Schöneman.

Hän on monille ihmiselle tuttu turkulaisen matkailun ja kulttuurin grand old lady. Hän jäi yhdeksän vuotta sitten eläkkeelle, mutta rakastetut historialliset opastukset ja esitelmät jatkuvat.

Luova hulluus poikii mahtavia ideoita. Rooliopastuksista ei oltu vielä kuultukaan, kun Aiju keksi pukeutua Koiramäen mamselliksi ja turkulaiseksi vallasnaiseksi. Hän pääsi eroon tylsästä opaspuvustaan, jossa näytti omasta mielestään Pelastusarmeijan luutnantilta. 

– Kerran kimpaannuin jokapuolella olevista puolialastomista muotimainoksista. Mutta heti syttyi lamppu päässä: tehdään historiallinen muotinäytös! Siinä yhdistyvät vanhat ajat nykyhetkeen, mikä on kulttuurihistoriaa parhaimmilla. Kun 20 naisopasta tulee lavalle teattereista lainatuissa asuissa, saavat katsojat samalla kuulla mielenkiintoista kulttuurihistoriaa. Esimerkiksi piian esiliinansa kanssa esittelen näin:

"Katsokaa miten kaunis leikkaus tässä häpyverhossa on."

– Se suojaa tehokkaasti miesten katseilta ja on myös kaunis. Esiliinan nimi aikoinaan.

Tämä tätihän on aivan hulvaton. Ja sitä on hänen kotinsakin. Se on kuin elämän muistoista koottu matka, elävä museo. Seinillä on unkarilaisen ystävän tekemiä metalli-ikoneita, ympäri maailmaa ostettua seimiä, vanhoja herkkiä perhekuvia ja ystävän, Alpo Jaakolan vahvaa taidetta. Kaikki maailmanuskonnot, kitsch ja antiikki ovat sopusoinnussa. Uusin aarre on ITE-taiteilijan Aijulle rakentama cembalo.

"Tämän matkamuiston saan arkkuunkin mukaani"

Aiju tykkää kovasti venäläisistä maatuskanukeista, ja niitä hänellä on paljon. Vasta viime aikoina hän on tajunnut niissä piilevän syvän elämänviisautta.

– Nuken sisällä on kaikki elämänvaiheet vauvasta vanhukseen. Näin pitäisi ihmisissäkin olla. Minussa on onneksi säilynyt se utelias ja lapsenmielinen pikkutyttö, joka elää päivän kerrallaan, nauttii eikä mieti tulevia. Se pitää virkeänä.

Aiju ei turhia harkitse. Yksi hetken päätös on ollut ottaa Armenian matkalla tatuointi käteen. Se ei ole kovin yleistä yli 70-vuotiailla turkulaisrouvilla.

– Armenia vain jysähti sieluuni ja tämän matkamuiston saan arkkuunkin mukaani, Aiju kuittaa. 

Arkku nököttääkin jo valmiina kotona.

Sen päälle Aiju laskee kauppakassinsa ja vieraat istahtavat ottamaan kengät pois. Kirstu on kuin mikä tahansa käyttöesine, täynnä satukirjoja.

– Kuolema on minulle arkinen asia, sillä oma ruumisarkkuni on ollut olohuoneessani jo yhdeksän vuotta. Pyysin sen eläkelahjaksi työtovereiltani Turun Tuomiokirkosta kahdeksan vuotta sitten, Arkku saatiin vähän halvemmalla, koska siinä oli pintanaarmuja. Mutta niin on minussakin, Aiju kertoo.

Moni on kirstua kauhistellut, ja luontevimmin siihen suhtautuvat Aijun lapsenlapset. He leikkivät sen päällä ja on siinä joku nukkunutkin.

– Mieleni on levollinen, kun herättyäni näen arkun ja huomaan edelleen olevani hengissä. En ohita sitä koskaan välinpitämättömänä, vaan iloitsen aina uudesta päivästä.

Aiju kritisoi sitä, kuinka kuolema on ulkoistettu asiantuntijoille eikä moni ole edes nähnyt vainajaa. Hän itse tottui kuolleisiin työpaikallaan Turun Tuomiokirkossa, jossa heitä pötkötti 4 000 lattian alla.

– Ihmisten on vaikea puhua kuolemasta luontevasti. Osasyynä lienee nykyinen narsismikulttuuri, johon kuolema ei oikein istu. 

Aiju sen sijaan on suunnitellut omat hautajaisensakin. Hän haluaa levätä punaisessa kuolinpuvussaan avoinna olevassa arkussa. Vieraita on vain 15, tarjolla on kahvia venäläisistä ruusukupeista, jaloviinaa ja hautajaiskarkkeja.

"Kuolemaan tottuu vain puhumalla siitä avoimesti."

– Hautajaisissa voi pyytää vanhaan tapaan, että arkku avataan hetkeksi. Eräs ortodoksipappi nauroi minulle, että mistä te luterilaiset tiedätte, onko arkussa kissa vai säilykepurkki, kun ette katso? Kuolleen näkeminen sitä paitsi helpottaa surutyötä. Kun ihana eläväinen setäni kuoli, oli helpottavaa nähdä, että arkussa oli vain ihmisen kuori. Sielu ja henki oli poissa.

"Isä pani istumaan Karjalan evakon ja mustalaisen väliin"

Aiju haluaa hautajaisiinsa itkijänaiset muinaissuomalaisen perinteen mukaan, sillä yhteisöllinen itku helpottaa kaikkien surua. Hän aikoo itsekin osallistua Äänellä itkijät -yhdistyksen itkuvirsikurssille. Hautajaisten jälkeen hän haluaa itsensä tuhkattavan, ja toivoo poikansa vievän tuhkan Jerusalemiin tai Armeniaan.

–  Ei siihen tarvitse keneltään lupia kysellä, että pojalla on mamma matkassa uurnapussukassa.  

Armeniaan siksi, että se on kuin raamatullista alkumaisemaa, maa on autio ja tyhjä. Aiju uskoo orgaaniseen luonnon kiertokulkuun, jossa ihmiset ovat kiteytyneet aineesta kuin tähdet taivaalla.

– Kun joku ihminen tuntuu läheiseltä, uskon, että olemme joskus olleet viereiset kivet maassa.

Aiju on alati puuhakas ja iloinen. Mutta tyttömäisen herkän oloisen naisen silmissä häilyy aavistus surumielisyyttä, elämän kipeyttä. Rakkautta olisi elämään mahtunut lisääkin.

– Miehistä elämäni ykkönen oli ihana, leikkimielinen isäni, Sotkamon nimismies. Hän oli suvaitsevainen luova hullu, jonka mukana kuljin lapsena käräjämatkoilla Lapin perukoita myöten.  Koulussa isä pyysi laittamaan minut Karjalan evakon ja mustalaisen väliin istumaan, ettei heitä kiusattaisi. Ennen kuin sai aloittaa syömisen, isä piti aina luentoa ruuan kulttuurihistoriasta. Hän myös opiskeli ranskaa omaksi ilokseen, ja kävimme yhdessä Pariisissa, kun pääsin ylioppilaaksi.

Elämännälkäinen Aiju halusi kuitenkin karistaa Kainuun vaarat kannoiltaan ja lähti Turkuun lukioon. Kortteeri löytyi lapsettoman tädin luota. Sieltä tie vei Helsinkiin opiskelemaan kirjallisuustiedettä.

– Olin hyvin riehakas ja erikoinen nuori nainen. Liikuin paljon teatteri- ja taideporukoissa siskoni, jo edesmenneen näyttelijä Eira Soriolan kanssa. Mukana menossa oli niin Pentti Saarikoski, Kain Tapper kuin Kaisa Korhonenkin. Istuin Intia-seurassa Yrjö Kallisen vieressä.

"Tanssin pöydällä ravintolassa, jos siltä tuntui."

– Ja pukeuduin outoihin rimpsuihin ja samettimekkoihin, kun muilla oli farkut, Aiju muistelee. 

Poikaystävätkään eivät olleet perusinsinöörejä, vaan erikoisia vahvoja persoonia. Aiju kuunteli ja lumoutui heidän puheistaan. Moni nauroi, että sen höpsön vallesmannin tyttären voi kesyttää vain psykiatri. Niin tapahtuikin, mutta vähän liikaakin.

– Ihastuin psykiatri Armo Hormiaan hullun lailla, koska hän tuntui sielunkumppanilta, yhtä sivulliselta kuin minä. Menimme naimisiin lyhyen tuttavuuden jälkeen ja aika pian hän osoittautui väkivaltaiseksi kotityranniksi. Sen neuvon, että perheväkivallan uhrin kannattaa heti lähteä pakoon ja kovaa.
Aiju irtipääsy kesti seitsemän vuotta, sillä aviomiehen olisi ollut helppo osoittaa persoonallinen vaimo hysteeriseksi. Kaksi pientä lastakin vaativat huomionsa.

– Mutta mitään en kadu. Ihminen on kaiken eletyn summa, ja myös ikävät kokemukset muokkaavat persoonaa.Avioliittoni oli sekä rikas että vaarallinen. Avioerosta lähti uusi kokoistus, opiskelu. Useinhan kriisistä syntyy jotain hyvääkin.

Vaikka Aiju oli erotessaan vain 32-vuotias, ei hän koskaan avioitunut uudelleen. Hän päätti panostaa äitiyteen, opiskeluun ja oppaan ammattiin. Rakas isä, ukki, oli suurena apuna yksinhuoltajaäidin elämässä.

Väkivalta jättää naiseen arpensa.

Aiju myöntää, että avioliitto oli kuin sota, josta toipuminen kesti ja jätti kammon. Hän ei pystynyt luottamaan miehiin eikä pysähtymään arkeen kenenkään kaksilahkeisen kanssa.

– Keho ei unohda väkivaltaa. En voi vieläkään käydä mieshierojalla, sillä pelkään menettäväni kontrollin.

Jokainen ihminen kuitenkin kaipaa toista ihmistä lähelleen. Aijulla oli 12 vuotta suhde varattuun mieheen, vanhaan tuttuun.

– Enemmänkin kuin rakkautta se oli syvää, vahvaa henkistä ystävyyttä. Hän ymmärsi vaikeuteni eron jälkeen. Suhde päättyi hänen kuolemaansa.

Toki viehättävällä naisella on edelleen ihailijoita, ja se imarteleekin. Aiju myöntää, että charmikkaiden miesten kanssa mukava käydä kahvilla. Mutta.

– Suoraan sanottuna on ihanaa, etteivät hormonini enää hyrrää. Rakastuminen on valtavan rankkaa, sukupuolineutraalina oloni on tyyni ja rauhallinen! Olen niin paljon ihmisten kanssa tekemisessä ja saan positiivista palautetta, että se riittää. Nuori tyttö sisälläni voi toki kaukaa ihailla miestä.

Sen Aiju lupaa, että jos hän rakastuisi vanhempaan herrasmieheen, hän voisi muuttaa vaikka Armeniaan hänen kanssaan.

"Turku on oma rakkaani"

Aijun olemus on ajaton. Hänellä on ollut sama persoonallinen kampaus jo 30 vuotta. Kauniit rimpsut ja samettihameet ja sormien välissä palava naisellinen, ohut savuke vie tuo mieleen turkulaisen mamsellin menneiltä ajoilta. Aivan kuin Aiju eläisi itsekin rakasta historiaansa.

– On totta, että Turku on oma rakkaani, jonka ympärillä kaikki elämässäni ja työssäni pyörii. Suosikkinaiseni Turun historiasta on vallasnainen Eleonora Flinkenberg 1700-luvulta. Hänen roolipuvussaan elän mieluiten, ja kerron vaikkapa uutuustuotteesta kaffeesta ja opetan ryystämään tassilla.

Aiju rakastaa yllätyksellistä saapumista. Usein vain ryhmänjohtaja tietää, että turistien keskelle on tulossa kaukainen vieras menneiltä ajoilta. Kun Aiju ilmestyi Hamburger Börsiin puhumaan 50 savonlinnalaisvieraalle, hän aloitti käytännönläheisesti neuvomalla käyttäytymistä 1700-luvun pidoissa.

"Piereskely oli tuohon aikaan tavallista juhlissakin."

– Opastan, että nykyaikana se ei sovi. Näytän vielä kehonkielelläkin, että ”jos haluat vatsan puhalluksen peittää, niin yhteen likistetyin puolikkain se tee, ja yskäise päälle.” Esityksen pitää olla elävä, tuoksuva ja tuntuva. Ei kukaan tule kuuntelemaan tylsiä oppaita.

Aiju-Eleonoralla on paimensauva, jota heilauttaen hän kertoo 1700-luvun lääkärien suosittelevan terveyskävelyä. Samalla Eleonora nauraa nähneensä kadulla ihmisen kävelevän kahden sauvan kanssa! Juuri näin Aiju toimii, hän linkittää historian asiat nykyaikaan. Oivalluksista syntyy iloa. 

– Nautin nähdessäni jonkin vanhan asian olevan sovellettavissa nykyaikaan. Enkelit-luennolla aloitin näyttämällä Teräsmiehen. Kysehän on samasta tyypistästä – apu tulee aina ylhäältä!

Kiireisen eläkeläisen kalenterin täyttävät mielenkiintoiset luennot ja opastukset, joita hän pitää erilaisille ryhmille martoista myyntimiehiin, opettajista sukukokouksiin. Aiheet vaihtelevat Turun naisista enkeleihin, mummunajan siivousmetodeihin ja Raamatun ruokiin. Kesäisin hän luotsaa Syöpäyhdistyksen jäseniä Savonlinnan Oopperajuhlilla ja vetää lapsille opastettuja Turku-kierroksia Koiramäen mansellina. Yksi mieluisa tehtävä on viedä Ruusukorttelin palvelutalon vanhuksia koko päivän Turku-turneelle. Luottamustoimista rakkain on Nimistötoimikunnan jäsenyys, jossa annetaan nimet kaduille.

–  Sain olla mukana keksimässä nimeä Katarina Sienalaisen polulle, joka on Caribia-kylpylän lähellä.

"Joskus tympii kaupungilla"

Tietomäärä ja rutiini on veteraanioppaalla valtava. Moni esitys löytyy vaivatta pään kovalevyllä. Mutta paljon pitää valmistellakin. Aiju istuu tuntikausia työhuoneessaan keräämässä luentomateriaaliaan – käsin. Hän ei perusta powerpoint-esityksistä.

– Esityksen täytyy olla kokonaisvaltainen. Vähän kuin teatterissa, jossa on sana, liike, puhe, puvustus ja musiikki.

Aijun kotikin on kuin teatterin takahuone tai näyttämö.

Seimien ja ikonien joukkoon mahtuu myös piruja, enkeleitä ja pääkalloja. Nunnalla on taulussa kultakengät jalassa ja Marialla käsilaukku olalla. Pikkuisen saa olla turhamainen ja leikkimielinen.

Vaikka Aijun elämä on täynnä kohtaamisia, kaipaa hänkin välillä hiljentymistä.

– Joskus tympii kaupungilla, kun joka paikka on täynnä visuaalista melua, värejä ja liikkuvia mainoksia.

Hiljaisuuden retriittiä markkinoidaan yleensä kiireisille työikäisille, mutta Aijun mielestä se olisi erityisen hyödyllinen vanhuksille.

– Retriitin yhteisöllisessä hiljaisuudessa oppii sietämään tuntematonta lähellä itseään. Siellä ollaan yhdessä yksin, mutta vaiti, Aiju toteaa.

Niinpä se antaa yksinäisille ja vanhuksille voimavaroja kestää yksinäisyyttä ja monien pelkäämää hiljaisuutta. Retriitin osallistujat eivät edes esittele itseään, ja kaikki ovat tasavertaisia hiljaisuudessa. Se on paljon vahvempi tunne kuin puhuminen.

– Joku ihmetteli, että miksi ihmeessä vanhoille ihmisille pitäisi opettaa hiljaisuutta. Mutta juuri heillehän siihen pitää antaa voimavaroja! Siitä on kovasti hyötyä esimerkiksi sairaalassa monen hengen huoneessa. Siinä ahdistuu helposti, ellei ole oppinut käyttämään hiljaisuutta voimavarana. Kun sen osaa, hiljaisuus ei hyökkää. Jos pelkää mennä yksin seniorikahvilaan, siihenkin auttaa hiljaisuuden kestokyky.

Aiju vetää muutaman hiljaisuuden retriitin vuodessa. Niissä on kantavina teemoina luopumisen ilo ja arjen pyhyys.

"Arjen pyhyys on elämässäni läsnä paljonkin."

– En ole luontoihminen, mutta silti vuodenajat ovat minulle voimauttavia. Kevät on kuin ylösnousemus. Toinen ihminen on minulle pyhä. Ja jo siinä on arjen pyhyyttä kerrakseen, että tämä päivä on hallussa. Nukutan itseni yönsyliin rauhallisella gregoriaanisella musiikilla.

Luopumisen iloa koetaan eri asioista, yksi luopuu heräteostoksista, toinen pahanpuhumisesta.

– Jos retriittiin tulo on luopumista tv-kanavista, kännyköistä ja tietokoneista. Kaikki eivät uskaltaisi heittäytyä vain itsensä varaan. Moni pelkää ahdistuvansa hiljaisuudesta.

Aiju kertoo unelmoivansa, että voisi vielä jonkin aikaa jatkaa näin. Olla ihmisten kanssa ja puhua hassuja.

"Saan ihmisistä voimaa."

Olen kauhean onnellinen, kun lapset, nuoret ja vanhukset jututtavat minua kaupungilla.

Aiju vetää viimeiset haiut armenialaisesta savukkeestaan ja aikoo olla viimeinen tupakoiva nisäkäs. Vaikka Korkeasaareen veisivät niin hän ei lopeta.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 10/2011.

Muistelmakirjassaan Aiju avaa ikkunoita elämänsä vaiheisiin. Hurjin niistä on väkivallan värittämä avioliitto Kakolan vankimielisairaalan ylilääkärin Armo Hormian kanssa.

Sinikka Klemettilä: Aiju – Aiju von Schöneman muistelee. Turkuseura.

Aijusta sanottua

Ystävä Mekke Isotalo:

”Aijun väkevin ominaisuus on luovuus, idearikkaus ja periksiantamattomuus. Työssään Aiju heittäytyy roolileikkeihin. Kukaan ei ollut vielä kuullutkaan rooliopastuksia, kun hän keksi pukeutua Koiramäen mamselliksi. Hän kertoo menneiden aikojen turkulaisnaisten kautta kaupungin historiaa. Huumori ja suorasukaisuus ovat hänen tavaramerkkejään. Historian asiat hän yhdistää aina kiinnostavasti nykypäivään. Aiju paiskii töitä, koska haluaa elää täysillä loppuun saakka. Hän pitää elämänilon päällä, eikä narise pikkumurheista. Hänelle tärkeimpiä asioita ovat elämä, ihmiset ja Turku.”

Poika Nemo Hormia:

”Jos hän ei tekisi töitä, hän kuolisi kahdessa päivässä. Hän saa nimittäin energiaa siitä, että ihmiset ovat kiinnostuneita hänen sanomistaan. Äiti lähtee kaikkiin hullutuksiin mukaan, on hetkessä eläjä. Puolen vuoden jaksoissa hän innostuu valtavasti jostain, nyt se on Armenia.
Aiju ole hiekkalaatikkomummi, vaan kuskaa ainakin kerran kuussa 5- ja 7-vuotiaita lapsiani kulttuuririentoihin. Mummin luona kaikki on aina yllätystä, siellä voi olla mitä vain uuttaa cembalosta arkkuun. Lapset koskea kaikkeen, leikkiä vaikka maatuskoilla.   
Lapsena oli ärsyttävää kiertää kaikki Suomen museot ja kirkot, vaikka olisin halunnut käydä jääkiekkomatseissa. Mutta niin vain olen itsekin museossa töissä! Edelleen äiti yrittää tuputtaa kulttuuria minullekin. Jos Turussa on jokin megataidetapahtuma, hän närkästyy, ellen ole riemumielin sinne ryntäämässä. ”

Siskon poika Jarko Tirkkonen:

”Aijussa on outo ristiriita: hän on vapaamielinen mutta konservatiivinen, riehakas mutta kontrolloitu. Hurjaltakin näyttävä on aina osa kontrollissa olevaa suunnitelmaa. Aiju nauttii leikistä sovinnaisuuden  ja täysin oudon välillä. Usein hän on vaarallisen lähellä rajaa. Hän liikkuu omalla akselillaan eikä koskaan lähde mihinkään muodin takia. Tavallaan Aiju on yhteiskunnan ulkopuolella, mutta toisaalta hyvinkin mukana. Hän on oman tiensä kulkija, erikoinen marginaali-ihminen.
Työssään Aiju vetää eräänlaista teatteria, luennoi ja häntä kuunnellaan. Hän kertoo koko olemuksellaan tarinansa. Arkiset kanssakäymisen vaihtoehdot eivät ole Aijulle luontevia. Ei hän käy naapurinrouvan luona kahvilla eikä hän ole sauvakävelevä turkulainen. Samalla vaivalla, kun hän järjestäisi Leonardo da Vinci -illan viidelle naiselle, sen voi tehdä bussilastilliselle.
Hän osaa niin hyvin asiansa, että saa siitä suurta tyydytystä. Se ei vie häneltä niin paljon energiaa kuin luulisi. Tietomäärä on valtava. Hän säästää energiaa muista asioista, liikunnasta, ruuanlaitosta ja siivoamisesta.”

Ystävä Lorand Szigethy:

”Aiju on hyväsydäminen, kävelevä historiankirja. Jouluseimet yhdistivät minua, vaimoani ja Aijua alunperin. Tunsimme heti sukulaissieluisuutta. Tämä punatukkainen arvokkaasti asteleva lady on kuin velho, vetää puoleensa kiinnostavia ihmisiä. Aijulla on valtava vauhti, hänellä on paljon annettavaa muille. Hän haluaa, että me muutkin tietäisimme historiasta saman kuin hän. Aiju iloitsee kertomisesta ja opastamisesta, kun näkee sen saavan heidät reagoimaan ja ajattelemaan. Meidän ystävyydessämme toinen hölmö vetää toista puoleensa.”

Aiju von Schöneman

  • 73-vuotias kulttuuripersoona ja matkailuneuvoja
  • opiskellut kirjallisuustiedettä, kulttuuri- ja taidehistoriaa
  • Turun Tuomiokirkon opas 23 vuotta
  • eronnut, kaksi aikuista lasta, kuusi lastenlasta
  • opastyöt jatkuvat edelleen
  • moneen kertaan palkittu työstään

Finlandia-voittajan valitseva toimittaja Baba Lybeck on saanut tuta vähemmistössä olemisen. Ortodoksisuus ja suomenruotsalaisuus kulkevat yhä mukana, mutta nyt hän ymmärtää erilaisuuden voiman. Ja sen, mitä ilman ei voi elää.

Tänään Baba Lybeck, 49, ei puhu treenaamisesta. Ei sanaakaan juoksusta, uinnista tai pyöräilystä eikä triathlonista, ei kahvakuulasta eikä aamujoogasta. Ei, vaikka Uutisvuodon ylituomarin tiukat hauikset tulevat lauantaisin olohuoneeseen kuin sanomaan kaikille sohvaperunoille, että pistäkää tekin kalenteri uusiksi, liikkukaa vaikka vartti päivässä.

Baba kiirehtii tapaamiseen Helsingin yliopiston pääkirjaston kahvilaan suoraan uintitreeneistä, ja pienen hetken päivän teema on uhattuna. Tuleekin mieleen heti liuta kysymyksiä harjoittelusta, kuten montako sataa metriä jäi altaaseen tänä aamuna.

Mutta Baba ei ole pelkkä hauiksen kantaja. Himotreenaajan julkikuvan takana on nainen, joka löytää henkistä tasapainoa ja onnellisuutta lukemisesta. Hän on kirjailija Tito Collianderin tyttärentytär ja lukuhullu.

– Kasvoin kirjoihin kiinni jo lapsena. Ilman kirjoja en voisi elää hyvää elämää. Ne kannattelevat ja auttavat ymmärtämään itseä ja toisia, syitä ja seurauksia. Lukiessa tulee hyvä olo.

Baba on tohkeissaan: tulomatkalla haastatteluun hän huomasi viereisen antikvariaatin ikkunassa Ostetaan kirjoja -kyltin.

– Voisin ehkä myydä sinne ylimääräisiä. Kaikki kirjat eivät mahdu hyllyihin, ei vaikka niitä on pinottu kahteen riviin. Kasoja on joka paikassa ja lisää tulee koko ajan, hän tuskailee.

Kirjailijoiden sukua

Baban molempien vanhempien suvussa on kirjailijoita.

Tito Collianderin ja tämän vaimon, taidegraafikko Ina Collianderin kotiin Helsingin Runeberginkadulle liittyvät Baban varhaiset kirjamuistot.

– Sinne mentiin äidin kanssa kylään, piti käyttäytyä ja vähän ujostuttikin. Muistan, kuinka istuin keltaisella jakkaralla ja isoisä luki ääneen Jöröjukkaa ruotsiksi vahvasti eläytyen.

Tito Collianderin kuollessa Baba oli 22-vuotias. Hän tajusi isoisänsä jättämän henkisen perinnön koko laajuudessaan vasta nelikymppisenä, kun hän vuonna 2007 teki kirjallisuustieteen gradun tämän seitsenosaisista muistelmista.

Omaelämäkerrallisessa kirjasarjassa avautuu kuva Pietarissa syntyneestä taiteilijasta, jolla oli juuret kolmessa kulttuurissa, suomenruotsalaisessa, venäläisessä ja suomalaisessa.

– Titon perhe, varakas suomenruotsalainen sotilassuku menetti Pietarissa Venäjän vallankumouksen melskeissä kaiken omaisuutensa. Tavarat vaihdettiin ruokaan, oli nälänhätä. Tito oppi jo lapsena, että vauraus ei kannattele, että se ei ole hyvän elämän tae.

Muistelmien tutkimisesta kasvoi Baballe paljon isompi asia kuin filosofian maisterin paperit, joita hän lähti keskenjääneiden opintojen vuoksi hakemaan.

–En etsinyt tietoisesti vastauksia identiteettiin liittyviin kysymyksiin.

"Titon tekstien avulla aloin ymmärtää juurettomuuttani ja ulkopuolisen tarkkailijan piirrettäni, sitä tunnetta, että en kuulu ryhmään."

- Minähän edustan kahta vähemmistöä, suomenruotsalaisia ja ortodokseja. Kokemus oli valtava helpotus.

Samalla kirkastui elämänkatsomuksellinen havainto, joka kannattelee vieläkin: Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Vaikka nyt on kaikki hyvin, huomenna voi olla toisin. Siksi elämän rakentaminen ulkoisten asioiden varaan on kestämätöntä.

– Tämän periaatteen mukaan yritän elää. Asumme vuokralla eikä meillä ole autoa, eikä sitä labradorinnoutajaakaan. Onneksi miehelläni on samanlainen arvomaailma.

Töissä on aina mennyt hyvin

Baba sanoo, että töissä hänellä on aina mennyt hyvin. Työtä on riittänyt siitä asti, kun hänet palkattiin lukiolaisena Radio Cityn juontajaksi vuonna 1985. Nelosen uutisankkuriaikaan vuonna 2009 osuivat kiireisimmät työvuodet ja kova säästökuuri, jonka seurauksena osa kollegoista irtisanottiin.

– Jouduin silloin miettimään, mitä tapahtuisi, jos jäisin työttömäksi. Moni työkaveri pelkäsi valtavan pankkilainansa kanssa. Mietin, mihin minun onneni perustuu ja mitkä asiat elämässä ovat ne minimit, joilla pärjään, jos on pakko. Silloin tajusin, että ne ovat liikunta ja kirjat. Ne eivät maksa mitään, eikä niitä voi minulta kukaan viedä. Voin aina mennä ulos lenkille ja kirjastoon.

Arvokysymyksiä? Kyllä, mutta Baba sanoo, että kyse on myös puhtaasta käytännöstä. Vääriin asioihin ei pidä jäädä kiinni. Kun on taloudellisesti vapaa, uskaltaa myös ottaa riskejä, kun siltä tuntuu. Työelämässä erityisesti.

Vanhemmat erosivat, kun Baba oli 6-vuotias. Äiti Maria toimi Eiran sairaalan ylihoitajana ja kouluttautui myös sairaanhoidon opettajaksi. Myöhemmin hän muutti toisen miehensä, valokuvataiteilija Matti Saanion kanssa Hankoon.

– Äiti ja hänen kaksi sisarustaan olivat saaneet äitinsä jälkeen vähän perintöä, ja äitini käytti rahat taloon. Muistan, miten vihaiseksi Tito siitä tuli. Hänen mielestään se oli tyhmintä mitä voi tehdä.

Maria Colliander-Saanio toteutti unelmansa ja perusti Hankoon antikvariaattisen kirjakaupan.

– Äiti opetti aluksi Tammisaaressa tulevia sairaanhoitajia, mutta jäi sitten pois töistä, opiskeli kirjallisuusterapeutiksi 60-vuotiaana ja piti kirjakauppaa kymmenen vuotta.

"Yritän aina muistaa, että uraa voi vaihtaa ja tehdä mitä huvittaa missä iässä tahansa"

Baban äiti täyttää lokakuussa 85 vuotta. Antikvariaatti ja talo Hangossa ovat taakse jäänyttä elämää, kirjat eivät. Äiti pitää yhä kirjapiiriä samoin kuin toimiessaan kirjallisuusterapeuttina.

Työlukemista ja venelukemista

Näkyvän tv-työnsä ohella Baba on kysytty juontaja. Lisäksi hän on toiminut kirjallisuusseminaarien moderaattorina ja yhtenä Helsingin kirjamessujen päähaastattelijoista yhdessä tutkija Anna Kortelaisen ja toimittaja Markus Leikolan kanssa.

Lokakuisten kirjamessujen teema on pohjoismainen kirjallisuus. Luku-urakka on jo alkanut ja tiivistyy kesällä, vaikka kirjailijavieraat eivät olekaan vielä varmistuneet.

– Olen saanut äidinkieleni vuoksi haastatella monia ruotsalaisia ja norjalaisia nykydekkaristeja. Luen dekkareita mielelläni, mutta intohimoista fania minusta ei varmaan tule koskaan, dekkarit ovat liian kaavamaisia minulle, hän nauraa.

 

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset ovat koetelleet näyttelijöitä, jotka ovat yöpyneet teltoissa ja syöneet armeijaruokaa. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi yhteishenki on muovautunut vahvaksi.

Polkupyörillä liikkuvat, harmaisiin univormuihin sonnustautuneet jääkärit ohittavat matalla jalustalla seisovan upseerikolmikon, jolla on käsi tanakasti lipassa. Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi kaikuu vaskisen alakuloisesti Kaartin soittajien instrumenteista.

Jääkäreitä seuraavat jalkaisin marssivat konekiväärikomppanian miehet, sitten tykkejä kiskovat rotevat suomenhevoset ohjastajineen. Joukkueenjohtajien käskyt kajahtelevat aukiolla Suomenlinnan kirkon kupeessa.

Jossain siellä ovat myös elokuvan tähtinäyttelijät Eero Aho, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen − Rokka, Hietanen ja Koskela.

Ohjaaja Aku Louhimies.
Ohjaaja Aku Louhimies.

Viimeisenä kenraalit saavat ottaa vastaan kaksi raskaasti ylämäkeen punnertavaa, mustaa savua sylkevää kuorma-autoa, joista toinen kiskoo kunnioitettavan näköistä tykkiä. Patterin miehet istuvat lavalla totisen näköisenä.

Aku Louhimiehen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta kuvataan Suomenlinnassa kalseassa säässä. Avustajat ovat hytisseet ulkona aamusta asti. Suomenlinna saa esittää Petroskoita, jonka suomalaiset valtasivat jatkosodassa syksyllä 1941 ja nimesivät Äänislinnaksi.

Väinö Linna kuittaa voitonparaatin romaanissaan muutamalla lauseella. Ensimmäisen konekiväärikomppanian 3. joukkueella, Koskelan porukalla, "ei ollut paraatin kanssa muuta tekemistä kuin että he valvoivat järjestystä kaupungissa". Silti yli 250 miehen marssista tulee elokuvaan näyttävä osio.

− Paraati on hyvä joukkokohtaus ja antaa sävyä sille, miten suomalaiset Petroskoissa olivat. Se on mieltä ylentävä, Louhimies sanoo.

Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.
Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.

Louhimiehen ja Jari Olavi Rantalan käsikirjoitus perustuu sekä Tuntemattoman sotilaan "viralliseen" laitokseen että sen alkuversioon, Sotaromaaniin.

− Käytimme materiaalina molempia, mutta itse en enää osaa eritellä, mikä tulee mistäkin. Olemme ottaneet vapauksia, mutta pyrkineet olemaan uskollisia kirjan hengelle. Aika on nyt toinen kuin 1950-luvulla, kun Sotaromaania sensuroitiin. Enää ei tarvitse sensuroida.

Louhimies muistuttaa, kuinka monipuolinen Linnan kirja on. Siitä on tehty kaksi elokuvaa, näytelmiä, kuunnelma ja oopperakin.

Kuvaukset Suomessa

Petroskoin paraatikenttä löytyi luontevasti Suomenlinnan kirkon kupeesta. Taustana toimivat Bastioni Bielkeksi ja Kurtiinitaloksi kutsutut vaaleat rakennukset sekä punertava Upseerikerho.

− Muutama vuosi sitten kävin nykyisessä Petroskoissa ja huomasin, että arkkitehtuuri on hyvin samanlaista empiretyyliä kuin Suomenlinnassa, missä on venäläistenkin rakentamia taloja.

Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.
Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.

Louhimiehelle ja toiselle tuottajalle Mikko Tenhuselle on tärkeätä, että Tuntematon kuvataan kokonaan Suomessa. Se on myös taloudellinen kysymys. Yli seitsemän miljoonan budjetillaan elokuva on kalleimpia Suomessa tehtyjä.

− Olisi varmaan ollut täysin mahdollista kuvata Petroskoissa, kaikkiallehan nykyisin pääsee, mutta sitä vaihtoehtoa ei näin ollen tutkittu.

Elokuvan pääkuvausjakso oli kesällä Karjalan prikaatissa. Siellä näyttelijät asuivat puolijoukkueteltoissa ja söivät armeijan ruokaa. Suomenlinnassa yöpyminen ei ollut tarpeellista, vaikka myöhäisiäkin yökuvauksia tehtiin.

Kaartin soittajat kuvaustauolla.
Kaartin soittajat kuvaustauolla.

− Saari on ollut koko ajan avoinna. Teemme yhteistyötä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa. Ihmiset asuvat täällä normaaliin tapaan, ja jotkut ovat myös avustajina.

− Suurimpana vastuksenamme ovat olleet Suomenlinnan valloittaneet Pokémon Go -pelin harrastajat. Toisinaan näyttelijät eivät kuulemani mukaan ole mahtuneet lauttoihin.

Louhimiehen mielestä oli kuitenkin hienoa päästä kuvaamaan Unescon maailmanperintökohteessa. Edessä ovat vielä talvikuvaukset Kainuussa ja Kotkan-Haminan seudulla.

Ensin elokuva, sitten puheet

Näyttelijät eivät vielä tässä vaiheessa halua astua julkisuuteen. Sen he päättivät Louhimiehen mukaan jo harjoitteluvaiheessa. Tuotantoyhtiö ei ole asiaa kontrolloinut.

− Näyttelijät sanoivat, että tehdään ensin elokuva ja puhutaan siitä vasta sitten. Ensi-iltahan on vasta vuoden kuluttua 27.10.2017. Emme halua antaa vaikutelmaa, että tämä olisi piankin teattereissa.

Tuntemattoman teko ja sen yli 60 kuvauspäivää ovat olleet fyysisesti ja henkisesti raskaita, eikä aihepiirikään ole "kaikkein leppoisimpia", kuten Louhimies muotoilee.

Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.
Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.

Sään ei ole annettu vaikuttaa. Kuvattu on kelissä kuin kelissä. Jos satoi niin satoi, jos paistoi niin paistoi.

− Kaikki ovat kuitenkin olleet innoissaan ja hyvällä spiritillä mukana. Kollektiivinen tekemisen tapa on synnyttänyt hienoa joukkuehenkeä.

Natsat kohdallaan

Tuntemattoman edelliset, Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin, versiot ovat kestoltaan yli kolmetuntisia. Omansa mittaa Louhimies ei lähde vielä arvioimaan.

− Pannaan filmi kasaan ja katsotaan, että siitä tulee mahdollisimman hyvä.

Petroskoin valtauksen jälkeen Koskela ylennettiin luutnantiksi ja Hietanen kersantiksi.

− Äsken tuossa näin, että Hietasen mantteliin oli ilmestynyt kolmas nauha. Lähdemme siitä, että kaikki tällaiset asiat ovat mahdollisimman oikein, mutta aina saattaa sattua virheitä. Mielipidekysymykset ovat erikseen.

 

Hienoista teksteistään ja juurevasta lauluäänestään tunnetulla Pauli Hanhiniemellä on ollut kiireinen syksy. Uusi soololevy ja omaelämäkerta julkaistiin lähes samanaikaisesti. Keikkailu jatkuu tiiviinä marraskuussa.

Pauli Hanhiniemi palasi Elettyä elämää -kirjansa julkistamistilaisuuteen suoraan Boliviasta. Siellä hän oli Suomen Lähetysseuran toivoa.fi-kampanjan merkeissä. Kampanjassa kerätään rahaa projekteihin eri puolilla maailmaa.

− Yksi bolivialainen projekti on tyttöjen koulukoti, johon lapsia haetaan viidakosta turvaan lähelle koulua asumaan, Hanhiniemi kertoo.

Toisessa lapsille opetetaan muutakin kuin yksitoikkoista työtä esimerkiksi kaivoksissa. Lapsityövoiman käyttö on Boliviassa sallittua.

− Olen tottunut kulkemaan maalaistaustaisten rokkarien kanssa, joten oli hieman erilaista liikkua lähetysdelegaation kanssa. Ainakin huumori oli erilaista, Hanhiniemi naureskelee.

”Vuoristotauti on hyvää esimakua vanhuudesta.”

Reissun päällä oltiin kymmenkunta päivää sekä tropiikissa että vuoristossa jopa 4800 metrin korkeudella.

− Niin ylhäällä on todella raskasta. Jalat eivät tahdo kantaa, ja hengitys muuttuu huohottamiseksi. Se on hyvää esimakua siitä, miltä tuntuu, kun tulee vanhaksi. Vuoristosta sentään pääsee pois, vanhuudesta ei.

Lähetysseuran toiminnassa Hanhiniemen mukaan hienoa se, ettei heillä ole raskasta organisaatiota. Koko Etelä-Amerikassa on vain yksi henkilö koordinoimassa.

− Sinne ei viedä koneita viidakkoon ruostumaan, vaan pikkuisen rahaa. Sen avulla paikalliset pystyvät jatkamaan työtä, jota jo valmiiksi tekevät.

Assosiaation viemää

Musiikkimuistelmien tekeminen oli Hanhiniemelle maittava prosessi. Proosaa oli hänestä vaihteeksi kiva kirjoittaa.

− Laulutekstejä tehdessä pitää koko ajan pidätellä ja mennä eteen ja taakse. Se on vähän niin kuin saven muokkaamista. Onneksi niin, sillä aina voi lisätä jotain tai ottaa pois.

Kirjoittaessaan Hanhiniemi ei miettinyt rakenteita tai draaman kaaria. Työ eteni päähän pälkähtäneiden assosiaatioiden pohjalta.

− Tykkään vain kirjoittaa ja katsoa, mitä paperille tulee. Tykkään myös omista muistoistani.

Projekti lähti kustantajan aloitteesta, mutta jo 2004 Hanhiniemi julkaisi muistelmakirjan Soitto on sanoja. Siitä on uutuudessa parhaita paloja.

− Alkuperäinen sysäys oli se, että halusin kertoa kolmelle lapselleni, missä olin ollut ja mitä tehnyt. Että he saisivat tietää asioita, joita en ole heille tajunnut tai ehtinyt kertoa.

Universaali kieli

Kirjassa rokkari muistelee vaiheita yhtyeittensä Kolmas nainen, Perunateatteri ja Hehkumo kanssa

− Kun kaverit päästivät minut treenikämpällen, tiesin että musiikista tulee minulle elämän sisältö. Toinen hetki oli ensimmäinen kerta, kun lauluni liikutti jonkun yleisössä kyyneliin, Hanhiniemi muistelee.

”Olin lähellä luopua muusikon ammatista.”

Hän on opiskellut piirtäjä-artesaaniksi, mutta vain kerran on ollut lähellä vaihtaminen siihen ammattiin. Se tapahtui 1994, kun Kolmas nainen hajosi.

− Olin lähellä luopua muusikon ammatista. Meitä rupesi ahdistamaan liiallinen keikkailu. Kannoimme itse kamat, ajoimme bussia ja luuhasimme yökerhoissa. Emme tajunneet, kuinka paljon nuori ihminen kestää rasitusta. Väsähdimme myös suosion tuomiin ennakko-odotuksiin ja paineisiin.

Hanhiniemelle tarjottiin työtä tamperelaisesta grafiikkapajasta. Hän olisi päässyt ”romanttiseen ja hienoon duuniin” vedostamaan taiteilijoiden teoksista. Kuvataiteilijan työstäkin joskus unelmoinut mies lopulta kieltäytyi ja päätti jatkaa musiikin tekemistä.

Sanotaan, että musiikki on universaali kieli. Hanhiniemi tiesi tämän totuuden, mutta tajusi sen syvällisesti vasta niinkin kaukaisessa paikassa kuin Kiina.

− Minua alkoi ottaa päähän, etten ymmärtänyt kirjoitusmerkkejä. En käsittänyt, mitä ihmiset siellä viestivät.

”Tajusin musiikin universaalisuuden.”

Sitten suomalaiset isännät veivät Hanhiniemen Pekingissä sijaitsevalla entiselle sotilas- ja teollisuusalueelle, joka oli luovutettu käsityöläisten ja taiteilijoiden käyttöön.

− Siellä näin kiinalaista nykytaidetta, jota ymmärsin, päinvastoin kuin kirjoitusmerkkejä. Tajusin, mitä nuorten kiinalaisten taiteilijoiden päässä liikkui. Sanotaan, että myös kuva on universaali kieli. Tätä se universaalius myös musiikissa tarkoittaa. Reissu ei mennyt hukkaan.

Konkarit keikalla

Perunateatteri ei menestynyt yhtä hyvin kuin Kolmas nainen, mutta Hanhiniemi unohtaisi mieluusti koko sanan ’menestys’.

− Ei soittaessa ajattele menestystä, vaan sitä, miten bändi sytkyttää ympärillä. Aluksi minun oli vähän vaikea saada otetta Perunateatterin äänikudoksesta. Yhdentoista vuoden mittaan siitä kuitenkin kehkeytyi todella rakas porukka ja työmaa.

Kolmas nainenkin on tehnyt uuden tulemisen. Kun yhtye aloitti, kaverit olivat 15-16-vuotiaita. Nyt he ovat viisikymppisiä.

”Kolmas nainen elää ja voi hyvin.”

Aina välillä yhtye kootaan ja lähdetään kiertueelle. Esimerkiksi toissa vuonna Kolmas nainen teki 60 keikkaa, mikä on melkoinen määrä. Bändi on myös tehnyt kaksi uutta levyä.

Vuonna 2013 Hanhiniemi oli mukana suositussa Vain elämää -ohjelmassa. Kirjassaan hän kertoo, kuinka ohjelmasta revityt lööppiotsikot alkoivat ahdistaa. Kerrottiin esimerkiksi, että hän on kirjoittanut nimikirjoituksia naisten rintojen väliin.

− Koska minulta tulee juttua aika estoitta, välillä tulee sanottua jotain älytöntä. Olen 30 vuotta keskittynyt laulujen tekoon, ajatellut ihmisen elämää sieltä ja täältä ja yrittänyt kiteyttää siitä jotain. Onhan todella typerää, jos päällimmäiseksi jää, että olen kirjoittanut nimmareita naisten rintoihin, Hanhiniemi puuskahtaa ja nauraa päälle.

Ansaittu nobel

Bob Dylan sai äskettäin kirjallisuuden nobelin. Hanhiniemen mielestä mies on palkintonsa ansainnut.

− Lyyrikko kiteyttää asioita. Hän jättää paljon pienemmän hiilijalanjäljen ja saa silti asioita sanottua, hän pohtii.

Hän kertoo lukeneensa Dylanin omaelämäkerran Muistelmat, osa 1.

− Dylan kirjoittaa hienoa proosaa, kaunista ja helppolukuista kieltä. Hän on huomaavainen lukijaa kohtaa, mikä on amerikkalaisen kirjallisuuden perinne. Kirjailija tekee varsinaisen työn, eikä jätä sitä lukijalle.

Pauli Hanhiniemi: Kerran elettyä. Docendo.

Pauli Hanhiniemi: Pölyä, hiuksia, risuja. Universal Music.

Pauli Hanhiniemen Retkue -yhtyeen klubikeikat jatkuvat marraskuussa.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat 40 vuoden aikana matkustaneet pitkin maailmaa ja esiintyneet ihan kaikille lapsista murhamiehiin. Homma toimii niin hyvin, ettei aihetta ole ollut edes riidanpoikaseen.

Kaksi tummanpuhuvaa hahmoa vetää matkalaukkuja pitkin junan käytävää. Kun oikeat paikat löytyvät, miehet suorittavat eleettömän koreografian, joka muistuttaa etäisesti jotain itämaista tanssia. Takit viikkautuvat siisteille taitoksille, laukut sujahtavat säilöön, lehti pöydälle, liput viereen. Mustapukuiset miehet istuvat ilman, että sanaakaan vaihdetaan.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat matkalla keikalle Helsingistä Turkuun. Heille juna on sopiva paikka haastattelulle junassa, sillä he ovat pitkällä yhteisellä keikkaurallaan matkustaen merkinneet maailmankartalle jänisten lisäksi myös itsensä.

Keikkoja päiväkodeista mielisairaaloihin

Parivaljakon yhteiskeikkailut alkoivat vuonna 1977. M.A. muistaa keikan vieläkin hyvin.

– Se tapahtui Jyväskylän Sokos-tavaratalossa. Pedro saapui paikalle räsyisissä farkuissa ja pitkässä tukassa. Asu ei ehkä ollut kaikkein soveliain tavarataloesiintymiseen, mutta ei se soittoa haitannut.

Siitä alkoi yhteistyö, joka on kestänyt lähes 40 vuotta. Se on sisältänyt levyjä, mutta ennen kaikkea lukemattoman määrän keikkoja.

– 1970-luvun lopusta alkoi kiihkein ajanjakso, silloin keikkoja saattoi olla vuodessa jopa 300. Keikkailimme Suomen lisäksi Ruotsissa ja Saksassa. Kotonaolo oli niinä vuosina aikamoista herkkua, Pedro muistelee.

Reissuarjesta on muotoutunut parivaljakolle jo elämäntapa, jota ilman elämää olisi vaikea kuvitella.

– Jos minun pitäisi jotenkin luonnehtia meitä, niin olemme maailman joustavin duo. Mahdumme pieneen tilaan ja olemme soittaneet vaikka missä ja mitä, M.A. toteaa.

Kaikkein vaihtelevimmat keikkansa duo on mielestään soittanut Ruotsissa.

–  Olemme kolunneet siellä päiväkodeista mielisairaaloihin ja diplomaattikutsuista rock-klubeihin. Vanhusten mielisairaalassa meillä oli vastaanottavainen yleisö. He taisivat samaistua meihin! Myös vankilakeikka oli kiinnostava. Seitsemän lukkoa vedettiin selkiemme takana kiinni, ennen kuin esiinnyimme. Sen jälkeen meiltä pyydettiin vielä spesiaalikonsertti. Sen me soitimme kymmenelle murhamiehelle. He tuntuivat kovasti pitävän kuulemastaan, Pedro hymähtää.

Toisaalta Suomessa miehet ovat huomanneet, että mitä pohjoisemmaksi matkataan, sen värikkäämpiä esiintymiset usein ovat.

– Kerran meillä piti olla keikka Lapin Sevettijärvellä. Pääsimme hirveällä vaivalla esiintymispaikalle paikalliseen kouluun vain ymmärtääksemme, ettei paikan päällä tiedetty keikasta mitään. Koulun opettaja riensi paikalle, komensi ottamaan keittoa ja odottamaan, että hän saisi vähän soiteltua paikallisille. Meni kolme tuntia ja siellä, keskellä ei-mitään, oli tupa täysi.

Lavalle ilman suunnitelmia

Miehet ovat tehneet nyt töitä niin pitkään, että heille on muotoutunut ihan saumaton tapa toimia keikkamatkoilla.

– Olemme esiintyneet yhdessä niin paljon, että meille on muotoutunut saumaton tapa tehdä töitä. Meidän ei tarvitse soitella ja sopia joka asiasta erikseen. Usein hankkiudumme keikoillekin ihan omia aikojamme. Jos matkaamme yhdessä, meidän ei ole pakko istua viereisillä paikoilla. Tämänkin Helsinki–Turku-junamatkan voisimme matkata täydessä hiljaisuudessa, joka kumpuaa yhteisymmärryksestä, M.A. sanoo.

Duolla on myös yksi ylittämätön vahvuus: he eivät ole koskaan riidelleet.

– Jos olemme eri mieltä jostakin, ilmaisemme sen, mutta se ei johda konfliktiin, Mauri Antero jatkaa ja hymyilee. Turku häämöttää ja junan ikkunoiden takana, mutta miehet eivät ole matkan aikana vaihtaneet sanaakaan illan tulevasta keikasta.

– Emme tiedä, mitä tänä iltana Turussa esitämme. Se selviää vasta, kun näemme yleisön. Vedämme pari koekappaletta ja katsomme, miten yleisö reagoi. Jos yleisö on nuorta, silloin käy kaikki. Vanhemmalle väelle emme yleensä edes yritä soittaa Mielitauti-rockia. Mutta ikärajat ovat hämäriä; Jenkan ulkosynnyttimistä kun voi soittaa niin vanhoille kuin nuorillekin.

Koko artikkeli on ilmestynyt ET-lehden numerossa 16/2016.

Pedro & Mauri Antero

Mauri Antero Numminen, 76, on pitkän linjan muusikko, esiintyjä ja kirjailija.

Pedro Hietanen, 67, on muusikko, kapellimestari ja tuottaja.