Espoolaiset fiftarikaksoset Charlotte ja Chanette Kotilainen, 47:
Toisiaan täydentävä kaksikko. Tummatukkaisen Netan sinivalkoinen Oldsmobile Holiday Sedan on vuodelta 1957. Vaalean Lotan auto on Cadillac Sedan Deville vuodelta 1961. Itse he eivät autojaan juuri fiksaile – miehet ovat sitä varten.

Chanette ja Charlotte kotilaista yhdistää monen muun asian lisäksi fiftarityyli. Mikään roolileikki tai pakopaikka 1950-luku ei naisille kuitenkaan ole. Enemmän se kulkee geeneissä. Asian vahvisti isä, jonka kaksoset tapasivat vuosi sitten ensimmäistä kertaa.

Kiiltävän konepellin alla kehrää miljoona kissaa. Se ääni menee luihin ja ytimiin, mutta kyllä Chanette Kotilainen ja Charlotte Kotilainen, 47, kääntävät päät ilman autojaankin.

Joskus ihailuun sekoittuu ihmetystä. Ja tyhmiin kysymyksiinkin on pitänyt tottua: kumpi sulla oli ensin, jenkkiauto vai siihen sopiva kampaus?

– Suurin harha on se, että tämä meidän fiftari-tyylimme olisi jotain leikkiä, hetken harrastus tai päähänpisto. Sitä se ei ole, vaan nuoresta saakka omaksuttu elämäntapa, joka ei jää pelkkään pintaan, huomauttaa Chanette, tuttavallisemmin Netta.

Hänelle elämäntyylistä on jalostunut myös työ. Sen jälkeen, kun hän oli perustanut Espoon Tapiolaan oman 50-luvun tyyliin erikoistuneen Lucky You -parturiliikkeensä, joka aamu on ollut kiva tulla töihin.

– Tavallisessa kampaamossa, toisen palveluksessa, tunsin meneväni hukkaan. Otin riskin. Nyt toivon, että samanhenkiset asiakkaat pikkuhiljaa löytävät paikan, vaikka avomies varoitteli, ettei ”meitä” ole tarpeeksi. Toki palvelen mielelläni myös tavallisia asiakkaita.

Fiftari-piireissä ihmisten iällä ei ole mitään merkitystä. Tuskin meidänkään elämäntyylimme tästä vuosien varrella muuksi muuttuu, sanovat Chanette Kotilainen ja Charlotte Kotilainen.
Fiftari-piireissä ihmisten iällä ei ole mitään merkitystä. Tuskin meidänkään elämäntyylimme tästä vuosien varrella muuksi muuttuu, sanovat Chanette Kotilainen ja Charlotte Kotilainen.

Kolme kerrosta alempana, Heikintorin katutasossa on Bieder-ketjun kukkakauppa, jossa Charlotte Kotilainen, tuttavallisemmin Lotta, työskentelee floristina. Hän on nyt tyytyväisempi kuin omaa yritystä taannoin pyörittäessään. Arkeen mahtuu muutakin kuin työ, ja kaksossiskoakin tulee tavattua lähes päivittäin.

– Vaikka kyllä me toistemme kuulumiset aistimme usein muutenkin, Lotta huomauttaa.

Ikonitkin ovat paikoillaan. James Dean diivailee parturiliikkeen tiskin takana. Vanhan levysoittimen yli kurkkii Elvis, mutta nyt rokki tulvii huoneeseen netin kautta.

– USA:ssa meitä fiftareita on niin paljon, että tarjolla on jopa oma radiokanava Roccabilly Radio Station.

Autenttisen tunnelman viimeistelee Elviksen suosima hiusvaha, Black & White.

Musta ja valkoinen, niin kuin Kotilaisen kaksoset. Senkin takia, että kaksosten erityisestä tunnesiteestä huolimatta kumpikin nainen on niin omanlaisensa. Toisiaan täydentävä. Jopa siinä, että Lotta on oikeakätinen ja Netta vasuri. Netta viihtyy housuissa, Lotta hameessa. Netta on ujo, Lotta rempseämpi.

"Olen eron ja yksinhuoltajuuden karaisema."

– Kaikkeen on syynsä. Olen eron ja yksinhuoltajuuden karaisema, Lotta valaisee.

Mutta toisiinsa he ovat voineet luottaa aina.

Netan parturiliikkeessä on autenttinen tunnelma, muotoilu­tuotteista alkaen. ­Viimeisteltävänä Jesse Ruotsalainen.
Netan parturiliikkeessä on autenttinen tunnelma, muotoilu­tuotteista alkaen. ­Viimeisteltävänä Jesse Ruotsalainen.

Tukikohta

Erossakin on kyllä oltu, pisimmillään vuoden verran.

– Se oli sitä aikaa, kun muutin 18-vuotiaana pois kotoa miesystäväni luokse. Sain poikani Nikon ja muutenkin uudet raamit elämään. Netta jäi vielä kotiin asumaan. Hän tuli aina muutenkin äidin kanssa paremmin toimeen, Lotta kertaa.

– Sinä olit loppuun saakka enemmän mummin tyttö, Netta täsmentää.

Mummola Espoon Sotaorvontiellä oli kyllä kummankin mielestä lapsuuden tärkein tukikohta. Bensanhajuisen Einar-ukin ja naisellisissa helmoissaan pyörähdelleen Jenny-mummin luona kaksikko tunsi aina olevansa tervetullut ja erityinen.

– Kai tämä meidän kiinnostus autoihin lähti jo sieltä, on ikään kuin geeneissä. Ukin ostamat peltiautot viehättivät enemmän kuin nuket. Äidistämmekin löytyy polkuautossa otettu lapsuuskuva.

Tuolta ajalta periytyy myös käsitys, millainen miehen tulee olla. Miehekäs.

”Emme ole juuttuneet menneeseen, vaan maustamme 50-luvun esineillä ja ilmiöillä tätä ainutkertaista elämäämme.”

– Sellainen, jolla pysyy jakoavain kädessä.

Vaikka ei sekään ihan vielä riitä.

Uusperhe

Kaksosten vanhemmat olivat hyvin nuoria avioituessaan. He erosivat, kun tytöt olivat vauvoja.

– Äitimme Alice Brander solmi aika pian uuden avioliiton, ja mekin saimme uuden sukunimen Kotilainen. Jonkin ajan kuluttua syntyi myös poika, joten ei me enää ihan ykkösiä oltu.

– Kyllä Kristian meille rakas oli, ja on vieläkin, mutta aika lailla ärsytti, että velipuolella oli eri säännöt. Meille tytöille oltiin ankarampia. Kotona piti olla viimeistään kahdeksalta tai paukahti aresti. Kai se kova kuri oli yritystä suojella meitä, mutta koimme sen saneluna. Toisaalta, isä-Kotilainen oli se, joka hankki meille kaikki Elviksen leffat. Kiinnostuksemme 50-luvun ilmiöihin ja kauneusarvoihin ilmeni siis jo hyvin varhain. Erityisen paljon meitä sykähdytti elokuva King Creole, ja kyllä se kolahtaa vieläkin.

Mummo puolestaan oli se, joka vei tyylitietoiset teinit Helsingin silloiseen nuorisoputiikkien ykköseen, Mic Maciin. Ja osti ne tyttöjen pitkään mankumat oikeaoppiset ruututakitkin.

– Koulussa meidän touhuja taidettiin katsoa vähän ­ihmeissään, mutta emme tuolloinkaan piitannet muiden mielipiteistä. Olihan meillä toisemme.

– Aito 50-luvun tavara on kaunista ja ekologista eikä mene koskaan muodista. Sama koskee punaisia ruusuja, tietää floristi Lotta.
– Aito 50-luvun tavara on kaunista ja ekologista eikä mene koskaan muodista. Sama koskee punaisia ruusuja, tietää floristi Lotta.

Isä

Äiti kuoli syöpään 15 vuotta sitten. Mummi menehtyi vuotta myöhemmin.

– Olimme vähän päälle kolmekymppisiä ja tajusimme entistä selvemmin, että nyt meillä on ydinperheestä jäljellä enää toisemme. Samalla aloimme yhä enemmän miettiä oikeaa isäämme, josta olimme nähneet vain valokuvan. Mitä tämä nyt on, miksei hän ota yhteyttä?

Tytöt päättivät etsiä vastauksen.

– Saimme selville Porvoossa sijaitsevan osoitteen, ja lähdimme ajelemaan sinne yhtenä sunnuntaina. Periltä löytyi punainen talo, jonka portilla luki yksityisalue. Jo matkan päästä näimme, että pihalla seisoi mies kädet puuskassa. Sen lähemmäksi emme uskaltaneet mennä, mutta jätimme postilaatikkoon lapun: Lotta ja Netta ­kävivät täällä.

Mitään vastausta ei kuulunut. Ei ennen viime kesää.

– Ruotsinpyhtään Ruukilla järjestettiin jenkkiautoharrastajien piknik-päivä, johon olimme päättäneet osallistua. Jo aiemmin olimme olleet jonkin verran tekemisissä biologisen isämme veljenpojan kanssa, ja tilaisuuteen ajaessamme hieman ihmettelimme, kun tämä serkkupoika puhelimessa niin kovin hätäili: ”Olettehan te varmasti tulossa?”

Perillä odottikin jymy-yllätys. Isä.

"Oli niin vaikea tajuta, että siinä se kaivattu isä nyt seisoo."

– Tuijotimme toisiamme puolin ja toisin tietämättä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Oli niin vaikea tajuta, että siinä se kaivattu isä nyt seisoo. Vähän päälle kuusikymppinen mies, josta ihan vimmaisesti yritti etsiä jotakin tuttua. Mutta ihan vieras mies se silti oli... Tai ei ihan. Isäkin on niitä miehiä, joilla pysyy jakoavain kädessä. Tapahtumapaikalle hän oli päräyttänyt vanhalla moottoripyörällään.

– Kun isä lähti katsomaan autoani, hän sanoi olevansa hyvillään, että hänen tyttärensä näyttävät tuollaisilta, Netta kertoo.

Muutakin saatiin sanottua.

– Isä kertoi katuvansa, että elämä on mennyt näin. Ettei hän ollut ottanut meihin yhteyttä, koska äitimme oli sen tiukasti kieltänyt. Aluksi hän oli kuulemma yrittänyt jokusen viestin lähetellä isoäitimme kautta, mutta sekin oli jäänyt, kun hän oli perustanut uuden perheen.

Sen koommin Netta ja Lotta eivät ole isäänsä tavanneet, mutta yhteys on avattu.

Chanette ja Charlotte vuonna 1968. Jo tuolloin peltiautot viehättivät enemmän kuin nuket.
Chanette ja Charlotte vuonna 1968. Jo tuolloin peltiautot viehättivät enemmän kuin nuket.

Löydöt

Aika yllättäen Netan eteen tupsahti myös hänen nykyinen miehensä Juuso Koistinen.

– Asuin kymmenen vuotta sitten Helsingin Kalliossa, mutta Lotta houkutteli minut kanssaan Tapiolan Pickwick-ravintolaan. Yhtään ei kiinnostanut moinen paikka, mutta lähdin kuitenkin mukaan. Ja siellähän se mies seisoi jukeboxin ääressä, oli juuri laittanut rokkilevyn soimaan. Ennen sitä hetkeä en uskonut rakkauteen ensi silmäyksellä, mutta tuon tähtikirkkaan illan taika kantaa meitä vieläkin.

– Minun rakkaimpiin löytöihini kuuluu espanjalainen katukoira Torsti, vähän läheisriippuvainen mutta muuten ihana, Lotta naurahtaa.

Jukeboxia Netta haaveilee myös liikkeensä sisustusta kruunaamaan, mutta jos nyt ensin saisi kaupat syntymään siitä purkka-automaatista, joka löytyi Turusta. Lotan tuorein saalis on kunnoltaan priima 50-luvun sohvakalusto, simpukan mallinen.

"Ennen sitä hetkeä en uskonut rakkauteen ensi silmäyksellä, mutta tuon tähtikirkkaan illan taika kantaa meitä vieläkin."

Kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa samoilu on kaksosten yhteinen huvi. Omaa tyyliä täydentävää sisustustavaraa liikkuu runsaasti myös verkkohuutokaupoissa. Joskus auton varaosia on pitänyt tilata USA:sta saakka.

– Ei arki pelkän tavaran ympärillä sentään pyöri. Emme ole juuttuneet menneeseen, vaan maustamme 1950-luvun esineillä ja ilmiöillä tätä ainutkertaista elämäämme. Iloa tuottaa sekin, että tyylin kautta olemme löytäneet samanhenkisen, toinen toistaan kannustavan yhteisön.

Symbolit

Jotkut tavarat ovat kuitenkin tärkeämpiä kuin toiset.

– Eniten tunnetta tiivistyy mummilta saamaani seinäkelloon. Yksi lapsuuteni turvallisimpia ääniä oli se, kun mummo aina iltaisin veti kellon pikku avaimellaan. Niin kuin minä teen nyt.

Netta nyökkää ja mainitsee äidin koristeelliset kynttilänjalat.

– Vähän ennen kuolemaansa äiti sanoi, että niiden kuuluu tietysti olla vierekkäin, mutta kyllä ne näyttävät vahvoilta ja kauniilta myös yksinään.

Kummallakin tytöllä on nyt omansa.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET-lehdessä 16/2015.

Finlandia-voittajan valitseva toimittaja Baba Lybeck on saanut tuta vähemmistössä olemisen. Ortodoksisuus ja suomenruotsalaisuus kulkevat yhä mukana, mutta nyt hän ymmärtää erilaisuuden voiman. Ja sen, mitä ilman ei voi elää.

Tänään Baba Lybeck, 49, ei puhu treenaamisesta. Ei sanaakaan juoksusta, uinnista tai pyöräilystä eikä triathlonista, ei kahvakuulasta eikä aamujoogasta. Ei, vaikka Uutisvuodon ylituomarin tiukat hauikset tulevat lauantaisin olohuoneeseen kuin sanomaan kaikille sohvaperunoille, että pistäkää tekin kalenteri uusiksi, liikkukaa vaikka vartti päivässä.

Baba kiirehtii tapaamiseen Helsingin yliopiston pääkirjaston kahvilaan suoraan uintitreeneistä, ja pienen hetken päivän teema on uhattuna. Tuleekin mieleen heti liuta kysymyksiä harjoittelusta, kuten montako sataa metriä jäi altaaseen tänä aamuna.

Mutta Baba ei ole pelkkä hauiksen kantaja. Himotreenaajan julkikuvan takana on nainen, joka löytää henkistä tasapainoa ja onnellisuutta lukemisesta. Hän on kirjailija Tito Collianderin tyttärentytär ja lukuhullu.

– Kasvoin kirjoihin kiinni jo lapsena. Ilman kirjoja en voisi elää hyvää elämää. Ne kannattelevat ja auttavat ymmärtämään itseä ja toisia, syitä ja seurauksia. Lukiessa tulee hyvä olo.

Baba on tohkeissaan: tulomatkalla haastatteluun hän huomasi viereisen antikvariaatin ikkunassa Ostetaan kirjoja -kyltin.

– Voisin ehkä myydä sinne ylimääräisiä. Kaikki kirjat eivät mahdu hyllyihin, ei vaikka niitä on pinottu kahteen riviin. Kasoja on joka paikassa ja lisää tulee koko ajan, hän tuskailee.

Kirjailijoiden sukua

Baban molempien vanhempien suvussa on kirjailijoita.

Tito Collianderin ja tämän vaimon, taidegraafikko Ina Collianderin kotiin Helsingin Runeberginkadulle liittyvät Baban varhaiset kirjamuistot.

– Sinne mentiin äidin kanssa kylään, piti käyttäytyä ja vähän ujostuttikin. Muistan, kuinka istuin keltaisella jakkaralla ja isoisä luki ääneen Jöröjukkaa ruotsiksi vahvasti eläytyen.

Tito Collianderin kuollessa Baba oli 22-vuotias. Hän tajusi isoisänsä jättämän henkisen perinnön koko laajuudessaan vasta nelikymppisenä, kun hän vuonna 2007 teki kirjallisuustieteen gradun tämän seitsenosaisista muistelmista.

Omaelämäkerrallisessa kirjasarjassa avautuu kuva Pietarissa syntyneestä taiteilijasta, jolla oli juuret kolmessa kulttuurissa, suomenruotsalaisessa, venäläisessä ja suomalaisessa.

– Titon perhe, varakas suomenruotsalainen sotilassuku menetti Pietarissa Venäjän vallankumouksen melskeissä kaiken omaisuutensa. Tavarat vaihdettiin ruokaan, oli nälänhätä. Tito oppi jo lapsena, että vauraus ei kannattele, että se ei ole hyvän elämän tae.

Muistelmien tutkimisesta kasvoi Baballe paljon isompi asia kuin filosofian maisterin paperit, joita hän lähti keskenjääneiden opintojen vuoksi hakemaan.

–En etsinyt tietoisesti vastauksia identiteettiin liittyviin kysymyksiin.

"Titon tekstien avulla aloin ymmärtää juurettomuuttani ja ulkopuolisen tarkkailijan piirrettäni, sitä tunnetta, että en kuulu ryhmään."

- Minähän edustan kahta vähemmistöä, suomenruotsalaisia ja ortodokseja. Kokemus oli valtava helpotus.

Samalla kirkastui elämänkatsomuksellinen havainto, joka kannattelee vieläkin: Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Vaikka nyt on kaikki hyvin, huomenna voi olla toisin. Siksi elämän rakentaminen ulkoisten asioiden varaan on kestämätöntä.

– Tämän periaatteen mukaan yritän elää. Asumme vuokralla eikä meillä ole autoa, eikä sitä labradorinnoutajaakaan. Onneksi miehelläni on samanlainen arvomaailma.

Töissä on aina mennyt hyvin

Baba sanoo, että töissä hänellä on aina mennyt hyvin. Työtä on riittänyt siitä asti, kun hänet palkattiin lukiolaisena Radio Cityn juontajaksi vuonna 1985. Nelosen uutisankkuriaikaan vuonna 2009 osuivat kiireisimmät työvuodet ja kova säästökuuri, jonka seurauksena osa kollegoista irtisanottiin.

– Jouduin silloin miettimään, mitä tapahtuisi, jos jäisin työttömäksi. Moni työkaveri pelkäsi valtavan pankkilainansa kanssa. Mietin, mihin minun onneni perustuu ja mitkä asiat elämässä ovat ne minimit, joilla pärjään, jos on pakko. Silloin tajusin, että ne ovat liikunta ja kirjat. Ne eivät maksa mitään, eikä niitä voi minulta kukaan viedä. Voin aina mennä ulos lenkille ja kirjastoon.

Arvokysymyksiä? Kyllä, mutta Baba sanoo, että kyse on myös puhtaasta käytännöstä. Vääriin asioihin ei pidä jäädä kiinni. Kun on taloudellisesti vapaa, uskaltaa myös ottaa riskejä, kun siltä tuntuu. Työelämässä erityisesti.

Vanhemmat erosivat, kun Baba oli 6-vuotias. Äiti Maria toimi Eiran sairaalan ylihoitajana ja kouluttautui myös sairaanhoidon opettajaksi. Myöhemmin hän muutti toisen miehensä, valokuvataiteilija Matti Saanion kanssa Hankoon.

– Äiti ja hänen kaksi sisarustaan olivat saaneet äitinsä jälkeen vähän perintöä, ja äitini käytti rahat taloon. Muistan, miten vihaiseksi Tito siitä tuli. Hänen mielestään se oli tyhmintä mitä voi tehdä.

Maria Colliander-Saanio toteutti unelmansa ja perusti Hankoon antikvariaattisen kirjakaupan.

– Äiti opetti aluksi Tammisaaressa tulevia sairaanhoitajia, mutta jäi sitten pois töistä, opiskeli kirjallisuusterapeutiksi 60-vuotiaana ja piti kirjakauppaa kymmenen vuotta.

"Yritän aina muistaa, että uraa voi vaihtaa ja tehdä mitä huvittaa missä iässä tahansa"

Baban äiti täyttää lokakuussa 85 vuotta. Antikvariaatti ja talo Hangossa ovat taakse jäänyttä elämää, kirjat eivät. Äiti pitää yhä kirjapiiriä samoin kuin toimiessaan kirjallisuusterapeuttina.

Työlukemista ja venelukemista

Näkyvän tv-työnsä ohella Baba on kysytty juontaja. Lisäksi hän on toiminut kirjallisuusseminaarien moderaattorina ja yhtenä Helsingin kirjamessujen päähaastattelijoista yhdessä tutkija Anna Kortelaisen ja toimittaja Markus Leikolan kanssa.

Lokakuisten kirjamessujen teema on pohjoismainen kirjallisuus. Luku-urakka on jo alkanut ja tiivistyy kesällä, vaikka kirjailijavieraat eivät olekaan vielä varmistuneet.

– Olen saanut äidinkieleni vuoksi haastatella monia ruotsalaisia ja norjalaisia nykydekkaristeja. Luen dekkareita mielelläni, mutta intohimoista fania minusta ei varmaan tule koskaan, dekkarit ovat liian kaavamaisia minulle, hän nauraa.

 

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset ovat koetelleet näyttelijöitä, jotka ovat yöpyneet teltoissa ja syöneet armeijaruokaa. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi yhteishenki on muovautunut vahvaksi.

Polkupyörillä liikkuvat, harmaisiin univormuihin sonnustautuneet jääkärit ohittavat matalla jalustalla seisovan upseerikolmikon, jolla on käsi tanakasti lipassa. Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi kaikuu vaskisen alakuloisesti Kaartin soittajien instrumenteista.

Jääkäreitä seuraavat jalkaisin marssivat konekiväärikomppanian miehet, sitten tykkejä kiskovat rotevat suomenhevoset ohjastajineen. Joukkueenjohtajien käskyt kajahtelevat aukiolla Suomenlinnan kirkon kupeessa.

Jossain siellä ovat myös elokuvan tähtinäyttelijät Eero Aho, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen − Rokka, Hietanen ja Koskela.

Ohjaaja Aku Louhimies.
Ohjaaja Aku Louhimies.

Viimeisenä kenraalit saavat ottaa vastaan kaksi raskaasti ylämäkeen punnertavaa, mustaa savua sylkevää kuorma-autoa, joista toinen kiskoo kunnioitettavan näköistä tykkiä. Patterin miehet istuvat lavalla totisen näköisenä.

Aku Louhimiehen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta kuvataan Suomenlinnassa kalseassa säässä. Avustajat ovat hytisseet ulkona aamusta asti. Suomenlinna saa esittää Petroskoita, jonka suomalaiset valtasivat jatkosodassa syksyllä 1941 ja nimesivät Äänislinnaksi.

Väinö Linna kuittaa voitonparaatin romaanissaan muutamalla lauseella. Ensimmäisen konekiväärikomppanian 3. joukkueella, Koskelan porukalla, "ei ollut paraatin kanssa muuta tekemistä kuin että he valvoivat järjestystä kaupungissa". Silti yli 250 miehen marssista tulee elokuvaan näyttävä osio.

− Paraati on hyvä joukkokohtaus ja antaa sävyä sille, miten suomalaiset Petroskoissa olivat. Se on mieltä ylentävä, Louhimies sanoo.

Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.
Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.

Louhimiehen ja Jari Olavi Rantalan käsikirjoitus perustuu sekä Tuntemattoman sotilaan "viralliseen" laitokseen että sen alkuversioon, Sotaromaaniin.

− Käytimme materiaalina molempia, mutta itse en enää osaa eritellä, mikä tulee mistäkin. Olemme ottaneet vapauksia, mutta pyrkineet olemaan uskollisia kirjan hengelle. Aika on nyt toinen kuin 1950-luvulla, kun Sotaromaania sensuroitiin. Enää ei tarvitse sensuroida.

Louhimies muistuttaa, kuinka monipuolinen Linnan kirja on. Siitä on tehty kaksi elokuvaa, näytelmiä, kuunnelma ja oopperakin.

Kuvaukset Suomessa

Petroskoin paraatikenttä löytyi luontevasti Suomenlinnan kirkon kupeesta. Taustana toimivat Bastioni Bielkeksi ja Kurtiinitaloksi kutsutut vaaleat rakennukset sekä punertava Upseerikerho.

− Muutama vuosi sitten kävin nykyisessä Petroskoissa ja huomasin, että arkkitehtuuri on hyvin samanlaista empiretyyliä kuin Suomenlinnassa, missä on venäläistenkin rakentamia taloja.

Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.
Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.

Louhimiehelle ja toiselle tuottajalle Mikko Tenhuselle on tärkeätä, että Tuntematon kuvataan kokonaan Suomessa. Se on myös taloudellinen kysymys. Yli seitsemän miljoonan budjetillaan elokuva on kalleimpia Suomessa tehtyjä.

− Olisi varmaan ollut täysin mahdollista kuvata Petroskoissa, kaikkiallehan nykyisin pääsee, mutta sitä vaihtoehtoa ei näin ollen tutkittu.

Elokuvan pääkuvausjakso oli kesällä Karjalan prikaatissa. Siellä näyttelijät asuivat puolijoukkueteltoissa ja söivät armeijan ruokaa. Suomenlinnassa yöpyminen ei ollut tarpeellista, vaikka myöhäisiäkin yökuvauksia tehtiin.

Kaartin soittajat kuvaustauolla.
Kaartin soittajat kuvaustauolla.

− Saari on ollut koko ajan avoinna. Teemme yhteistyötä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa. Ihmiset asuvat täällä normaaliin tapaan, ja jotkut ovat myös avustajina.

− Suurimpana vastuksenamme ovat olleet Suomenlinnan valloittaneet Pokémon Go -pelin harrastajat. Toisinaan näyttelijät eivät kuulemani mukaan ole mahtuneet lauttoihin.

Louhimiehen mielestä oli kuitenkin hienoa päästä kuvaamaan Unescon maailmanperintökohteessa. Edessä ovat vielä talvikuvaukset Kainuussa ja Kotkan-Haminan seudulla.

Ensin elokuva, sitten puheet

Näyttelijät eivät vielä tässä vaiheessa halua astua julkisuuteen. Sen he päättivät Louhimiehen mukaan jo harjoitteluvaiheessa. Tuotantoyhtiö ei ole asiaa kontrolloinut.

− Näyttelijät sanoivat, että tehdään ensin elokuva ja puhutaan siitä vasta sitten. Ensi-iltahan on vasta vuoden kuluttua 27.10.2017. Emme halua antaa vaikutelmaa, että tämä olisi piankin teattereissa.

Tuntemattoman teko ja sen yli 60 kuvauspäivää ovat olleet fyysisesti ja henkisesti raskaita, eikä aihepiirikään ole "kaikkein leppoisimpia", kuten Louhimies muotoilee.

Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.
Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.

Sään ei ole annettu vaikuttaa. Kuvattu on kelissä kuin kelissä. Jos satoi niin satoi, jos paistoi niin paistoi.

− Kaikki ovat kuitenkin olleet innoissaan ja hyvällä spiritillä mukana. Kollektiivinen tekemisen tapa on synnyttänyt hienoa joukkuehenkeä.

Natsat kohdallaan

Tuntemattoman edelliset, Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin, versiot ovat kestoltaan yli kolmetuntisia. Omansa mittaa Louhimies ei lähde vielä arvioimaan.

− Pannaan filmi kasaan ja katsotaan, että siitä tulee mahdollisimman hyvä.

Petroskoin valtauksen jälkeen Koskela ylennettiin luutnantiksi ja Hietanen kersantiksi.

− Äsken tuossa näin, että Hietasen mantteliin oli ilmestynyt kolmas nauha. Lähdemme siitä, että kaikki tällaiset asiat ovat mahdollisimman oikein, mutta aina saattaa sattua virheitä. Mielipidekysymykset ovat erikseen.

 

Hienoista teksteistään ja juurevasta lauluäänestään tunnetulla Pauli Hanhiniemellä on ollut kiireinen syksy. Uusi soololevy ja omaelämäkerta julkaistiin lähes samanaikaisesti. Keikkailu jatkuu tiiviinä marraskuussa.

Pauli Hanhiniemi palasi Elettyä elämää -kirjansa julkistamistilaisuuteen suoraan Boliviasta. Siellä hän oli Suomen Lähetysseuran toivoa.fi-kampanjan merkeissä. Kampanjassa kerätään rahaa projekteihin eri puolilla maailmaa.

− Yksi bolivialainen projekti on tyttöjen koulukoti, johon lapsia haetaan viidakosta turvaan lähelle koulua asumaan, Hanhiniemi kertoo.

Toisessa lapsille opetetaan muutakin kuin yksitoikkoista työtä esimerkiksi kaivoksissa. Lapsityövoiman käyttö on Boliviassa sallittua.

− Olen tottunut kulkemaan maalaistaustaisten rokkarien kanssa, joten oli hieman erilaista liikkua lähetysdelegaation kanssa. Ainakin huumori oli erilaista, Hanhiniemi naureskelee.

”Vuoristotauti on hyvää esimakua vanhuudesta.”

Reissun päällä oltiin kymmenkunta päivää sekä tropiikissa että vuoristossa jopa 4800 metrin korkeudella.

− Niin ylhäällä on todella raskasta. Jalat eivät tahdo kantaa, ja hengitys muuttuu huohottamiseksi. Se on hyvää esimakua siitä, miltä tuntuu, kun tulee vanhaksi. Vuoristosta sentään pääsee pois, vanhuudesta ei.

Lähetysseuran toiminnassa Hanhiniemen mukaan hienoa se, ettei heillä ole raskasta organisaatiota. Koko Etelä-Amerikassa on vain yksi henkilö koordinoimassa.

− Sinne ei viedä koneita viidakkoon ruostumaan, vaan pikkuisen rahaa. Sen avulla paikalliset pystyvät jatkamaan työtä, jota jo valmiiksi tekevät.

Assosiaation viemää

Musiikkimuistelmien tekeminen oli Hanhiniemelle maittava prosessi. Proosaa oli hänestä vaihteeksi kiva kirjoittaa.

− Laulutekstejä tehdessä pitää koko ajan pidätellä ja mennä eteen ja taakse. Se on vähän niin kuin saven muokkaamista. Onneksi niin, sillä aina voi lisätä jotain tai ottaa pois.

Kirjoittaessaan Hanhiniemi ei miettinyt rakenteita tai draaman kaaria. Työ eteni päähän pälkähtäneiden assosiaatioiden pohjalta.

− Tykkään vain kirjoittaa ja katsoa, mitä paperille tulee. Tykkään myös omista muistoistani.

Projekti lähti kustantajan aloitteesta, mutta jo 2004 Hanhiniemi julkaisi muistelmakirjan Soitto on sanoja. Siitä on uutuudessa parhaita paloja.

− Alkuperäinen sysäys oli se, että halusin kertoa kolmelle lapselleni, missä olin ollut ja mitä tehnyt. Että he saisivat tietää asioita, joita en ole heille tajunnut tai ehtinyt kertoa.

Universaali kieli

Kirjassa rokkari muistelee vaiheita yhtyeittensä Kolmas nainen, Perunateatteri ja Hehkumo kanssa

− Kun kaverit päästivät minut treenikämpällen, tiesin että musiikista tulee minulle elämän sisältö. Toinen hetki oli ensimmäinen kerta, kun lauluni liikutti jonkun yleisössä kyyneliin, Hanhiniemi muistelee.

”Olin lähellä luopua muusikon ammatista.”

Hän on opiskellut piirtäjä-artesaaniksi, mutta vain kerran on ollut lähellä vaihtaminen siihen ammattiin. Se tapahtui 1994, kun Kolmas nainen hajosi.

− Olin lähellä luopua muusikon ammatista. Meitä rupesi ahdistamaan liiallinen keikkailu. Kannoimme itse kamat, ajoimme bussia ja luuhasimme yökerhoissa. Emme tajunneet, kuinka paljon nuori ihminen kestää rasitusta. Väsähdimme myös suosion tuomiin ennakko-odotuksiin ja paineisiin.

Hanhiniemelle tarjottiin työtä tamperelaisesta grafiikkapajasta. Hän olisi päässyt ”romanttiseen ja hienoon duuniin” vedostamaan taiteilijoiden teoksista. Kuvataiteilijan työstäkin joskus unelmoinut mies lopulta kieltäytyi ja päätti jatkaa musiikin tekemistä.

Sanotaan, että musiikki on universaali kieli. Hanhiniemi tiesi tämän totuuden, mutta tajusi sen syvällisesti vasta niinkin kaukaisessa paikassa kuin Kiina.

− Minua alkoi ottaa päähän, etten ymmärtänyt kirjoitusmerkkejä. En käsittänyt, mitä ihmiset siellä viestivät.

”Tajusin musiikin universaalisuuden.”

Sitten suomalaiset isännät veivät Hanhiniemen Pekingissä sijaitsevalla entiselle sotilas- ja teollisuusalueelle, joka oli luovutettu käsityöläisten ja taiteilijoiden käyttöön.

− Siellä näin kiinalaista nykytaidetta, jota ymmärsin, päinvastoin kuin kirjoitusmerkkejä. Tajusin, mitä nuorten kiinalaisten taiteilijoiden päässä liikkui. Sanotaan, että myös kuva on universaali kieli. Tätä se universaalius myös musiikissa tarkoittaa. Reissu ei mennyt hukkaan.

Konkarit keikalla

Perunateatteri ei menestynyt yhtä hyvin kuin Kolmas nainen, mutta Hanhiniemi unohtaisi mieluusti koko sanan ’menestys’.

− Ei soittaessa ajattele menestystä, vaan sitä, miten bändi sytkyttää ympärillä. Aluksi minun oli vähän vaikea saada otetta Perunateatterin äänikudoksesta. Yhdentoista vuoden mittaan siitä kuitenkin kehkeytyi todella rakas porukka ja työmaa.

Kolmas nainenkin on tehnyt uuden tulemisen. Kun yhtye aloitti, kaverit olivat 15-16-vuotiaita. Nyt he ovat viisikymppisiä.

”Kolmas nainen elää ja voi hyvin.”

Aina välillä yhtye kootaan ja lähdetään kiertueelle. Esimerkiksi toissa vuonna Kolmas nainen teki 60 keikkaa, mikä on melkoinen määrä. Bändi on myös tehnyt kaksi uutta levyä.

Vuonna 2013 Hanhiniemi oli mukana suositussa Vain elämää -ohjelmassa. Kirjassaan hän kertoo, kuinka ohjelmasta revityt lööppiotsikot alkoivat ahdistaa. Kerrottiin esimerkiksi, että hän on kirjoittanut nimikirjoituksia naisten rintojen väliin.

− Koska minulta tulee juttua aika estoitta, välillä tulee sanottua jotain älytöntä. Olen 30 vuotta keskittynyt laulujen tekoon, ajatellut ihmisen elämää sieltä ja täältä ja yrittänyt kiteyttää siitä jotain. Onhan todella typerää, jos päällimmäiseksi jää, että olen kirjoittanut nimmareita naisten rintoihin, Hanhiniemi puuskahtaa ja nauraa päälle.

Ansaittu nobel

Bob Dylan sai äskettäin kirjallisuuden nobelin. Hanhiniemen mielestä mies on palkintonsa ansainnut.

− Lyyrikko kiteyttää asioita. Hän jättää paljon pienemmän hiilijalanjäljen ja saa silti asioita sanottua, hän pohtii.

Hän kertoo lukeneensa Dylanin omaelämäkerran Muistelmat, osa 1.

− Dylan kirjoittaa hienoa proosaa, kaunista ja helppolukuista kieltä. Hän on huomaavainen lukijaa kohtaa, mikä on amerikkalaisen kirjallisuuden perinne. Kirjailija tekee varsinaisen työn, eikä jätä sitä lukijalle.

Pauli Hanhiniemi: Kerran elettyä. Docendo.

Pauli Hanhiniemi: Pölyä, hiuksia, risuja. Universal Music.

Pauli Hanhiniemen Retkue -yhtyeen klubikeikat jatkuvat marraskuussa.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat 40 vuoden aikana matkustaneet pitkin maailmaa ja esiintyneet ihan kaikille lapsista murhamiehiin. Homma toimii niin hyvin, ettei aihetta ole ollut edes riidanpoikaseen.

Kaksi tummanpuhuvaa hahmoa vetää matkalaukkuja pitkin junan käytävää. Kun oikeat paikat löytyvät, miehet suorittavat eleettömän koreografian, joka muistuttaa etäisesti jotain itämaista tanssia. Takit viikkautuvat siisteille taitoksille, laukut sujahtavat säilöön, lehti pöydälle, liput viereen. Mustapukuiset miehet istuvat ilman, että sanaakaan vaihdetaan.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat matkalla keikalle Helsingistä Turkuun. Heille juna on sopiva paikka haastattelulle junassa, sillä he ovat pitkällä yhteisellä keikkaurallaan matkustaen merkinneet maailmankartalle jänisten lisäksi myös itsensä.

Keikkoja päiväkodeista mielisairaaloihin

Parivaljakon yhteiskeikkailut alkoivat vuonna 1977. M.A. muistaa keikan vieläkin hyvin.

– Se tapahtui Jyväskylän Sokos-tavaratalossa. Pedro saapui paikalle räsyisissä farkuissa ja pitkässä tukassa. Asu ei ehkä ollut kaikkein soveliain tavarataloesiintymiseen, mutta ei se soittoa haitannut.

Siitä alkoi yhteistyö, joka on kestänyt lähes 40 vuotta. Se on sisältänyt levyjä, mutta ennen kaikkea lukemattoman määrän keikkoja.

– 1970-luvun lopusta alkoi kiihkein ajanjakso, silloin keikkoja saattoi olla vuodessa jopa 300. Keikkailimme Suomen lisäksi Ruotsissa ja Saksassa. Kotonaolo oli niinä vuosina aikamoista herkkua, Pedro muistelee.

Reissuarjesta on muotoutunut parivaljakolle jo elämäntapa, jota ilman elämää olisi vaikea kuvitella.

– Jos minun pitäisi jotenkin luonnehtia meitä, niin olemme maailman joustavin duo. Mahdumme pieneen tilaan ja olemme soittaneet vaikka missä ja mitä, M.A. toteaa.

Kaikkein vaihtelevimmat keikkansa duo on mielestään soittanut Ruotsissa.

–  Olemme kolunneet siellä päiväkodeista mielisairaaloihin ja diplomaattikutsuista rock-klubeihin. Vanhusten mielisairaalassa meillä oli vastaanottavainen yleisö. He taisivat samaistua meihin! Myös vankilakeikka oli kiinnostava. Seitsemän lukkoa vedettiin selkiemme takana kiinni, ennen kuin esiinnyimme. Sen jälkeen meiltä pyydettiin vielä spesiaalikonsertti. Sen me soitimme kymmenelle murhamiehelle. He tuntuivat kovasti pitävän kuulemastaan, Pedro hymähtää.

Toisaalta Suomessa miehet ovat huomanneet, että mitä pohjoisemmaksi matkataan, sen värikkäämpiä esiintymiset usein ovat.

– Kerran meillä piti olla keikka Lapin Sevettijärvellä. Pääsimme hirveällä vaivalla esiintymispaikalle paikalliseen kouluun vain ymmärtääksemme, ettei paikan päällä tiedetty keikasta mitään. Koulun opettaja riensi paikalle, komensi ottamaan keittoa ja odottamaan, että hän saisi vähän soiteltua paikallisille. Meni kolme tuntia ja siellä, keskellä ei-mitään, oli tupa täysi.

Lavalle ilman suunnitelmia

Miehet ovat tehneet nyt töitä niin pitkään, että heille on muotoutunut ihan saumaton tapa toimia keikkamatkoilla.

– Olemme esiintyneet yhdessä niin paljon, että meille on muotoutunut saumaton tapa tehdä töitä. Meidän ei tarvitse soitella ja sopia joka asiasta erikseen. Usein hankkiudumme keikoillekin ihan omia aikojamme. Jos matkaamme yhdessä, meidän ei ole pakko istua viereisillä paikoilla. Tämänkin Helsinki–Turku-junamatkan voisimme matkata täydessä hiljaisuudessa, joka kumpuaa yhteisymmärryksestä, M.A. sanoo.

Duolla on myös yksi ylittämätön vahvuus: he eivät ole koskaan riidelleet.

– Jos olemme eri mieltä jostakin, ilmaisemme sen, mutta se ei johda konfliktiin, Mauri Antero jatkaa ja hymyilee. Turku häämöttää ja junan ikkunoiden takana, mutta miehet eivät ole matkan aikana vaihtaneet sanaakaan illan tulevasta keikasta.

– Emme tiedä, mitä tänä iltana Turussa esitämme. Se selviää vasta, kun näemme yleisön. Vedämme pari koekappaletta ja katsomme, miten yleisö reagoi. Jos yleisö on nuorta, silloin käy kaikki. Vanhemmalle väelle emme yleensä edes yritä soittaa Mielitauti-rockia. Mutta ikärajat ovat hämäriä; Jenkan ulkosynnyttimistä kun voi soittaa niin vanhoille kuin nuorillekin.

Koko artikkeli on ilmestynyt ET-lehden numerossa 16/2016.

Pedro & Mauri Antero

Mauri Antero Numminen, 76, on pitkän linjan muusikko, esiintyjä ja kirjailija.

Pedro Hietanen, 67, on muusikko, kapellimestari ja tuottaja.