Ilse Juntikka osallistui ET:n "toteutamme haaveesi" -kisaan ja on yksi niistä, joiden haaveiden toteutumista ET auttaa. Tämä on Ilsen tarina.

"Viisi vuotta sitten päätin lähteä Saksan Schölliin vaeltamaan. Vuorilla patikoiminen vaati valtavia fyysisiä ponnistuksia. Kotiin saapuessani olin täysin uupunut. Muutaman päivän sisällä alkoivat päänsäryt ja huimaus. Kun halvausoireet, tunnottomuus ja puutuminen alkoivat tajusin, mistä oli kysymys. Olin saanut aivoverenvuodon.

"Elämä on siitä kummallinen asia, että se antaa aina uusia asioita, mutta monesti vaikeimman kautta."

Asiat eivät mene niin kuin olet itse suunnitellut, vaikka meidänkin suunnitelmamme eläkepäivistä  unelmiemme kodissa olisi ollut loppuun mietitty ja hyvä.

Jäätyäni eläkkeelle Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseon johtajan tehtävistä Oulussa muutimme mieheni kanssa Raumalle. Muutto oli iso ja stressaava, monenlaiset asiat jäivät Ouluun. Olemme kuitenkin aina olleet enemmän sisäänpäin kääntyneitä kuin sosiaalisia, kotonakin olemme yleensä puuhailleet ja tehneet töitä omien työpöytiemme ääressä. Ja täällä puuhaa todella riittää, koko ajan saisi olla laittamassa jotakin. Ajatuksena oli taloa ostaessa, että saisimme tästä eläkepäiviksemme kauniin kodin ja tekemistä.

Tässä iässä jo roikkuu!

Olen aina suhtautunut elämän vaikeisiin tilanteisiin ironian sekaisella huumorilla. Niin tein myös aivoverenvuodon iskiessä. Ambulanssikuskin kirjatessa ylös, että vasen puoli kasvoistani roikkui  tunnottomana, totesin hänelle, että kaikilla tämän ikäisillä naisilla roikkuu toinen suupieli!

Jouduin kolmeen isoon operaatioon, joissa vuotokohtaa tilkittiin ja verenkiertoa ohjattiin muualle. Olen luonteeltani jänishousu ja pelkään neuloja. Reisivaltimon kautta aivoihin tehty toimenpide pelotti etukäteen. Siinä ei ironia auttanut. Nukutuksesta herätessäni jaksoin kuitenkin läksyttää mieheni huonosta seuranpidosta, he nimittäin istuivat herätessäni aivan hiirenhiljaa sänkyni molemmin puolin.

Kun myöhemmin yritin itsepäisesti ylös sängystäni ylilääkäri tuli viereeni rauhallisesti toteamaan, että tässä on sitten Ilse ollut elämästä ja kuolemasta kysymys. Silloin ymmärsin tilanteen vakavuuden. Moni aivoverenvuotopotilas saa vakavia vaurioita, eikä elä viittä vuotta leikkauksen jälkeen. Minulla on ollut kovasti onnea, vauriot ovat vähäiset ja viiden vuoden rajapyykki tuli tänä vuonna vastaan.

Toipuminen leikkauksista oli raskasta, elämän syrjään oli ryömittävä takaisin kiinni. Kun pääsin kotiin, tuli yhtä ja toista. Hiukset lähtivät, keskittymiskyky aleni huomattavasti. Elämäni tuli täyteen kieltoja, en saanut nostaa, en kolata lumia tai imuroida. Unelmiemme koti muuttui tilaksi, jossa minä en saanutkaan enää puuhailla, en kunnostaa, en laitella, en tehdä mitään niistä asioista, joita olin ajatellut tekeväni kotonani eläkkeelle päästyäni.

Äiti lauloi kovaa ja korkealta

Kansalaisopistolla käydessäni näin mainoksen laulutunneista ja päätin rohkaista mieleni.

Äidilläni oli tapana laulaa kirkossa kovaa, korkealta ja kauniisti. Äidin ääni soi kirkossa aina kaikkein kovimmin. Pikkutyttönä käpristyin hänen vieressään penkissä kasaan ja toivoin, että äiti laulaisi vähän hiljempaa. Minun lauluääntäni äiti sanoi piipitykseksi. Siksi olikin yllätys, että kun kansalaisopiston laulutunnilla kajautin ensimmäiset nuotit kappaleesta Jerusalem, Jerusalem, ääni soi komeasti ja oli kuin hopeasuoni olisi läikähtänyt sisälläni.

"Kuoleman kohtaaminen lähietäisyydeltä vei pois paljon estoja."

Tunsin, että saatoin laulaa vapaasti, kovaa ja häpeämättä.  Sainkin pian laulutunneilla lempinimen ”draaman kuningatar”. Tunneille osallistui kymmenisen henkeä kerralla, useimmat heistä olivat nuoria. Jokainen sai kullakin tunnilla valita muille kappaleet, joten pääsin laulamaan monia sellaisia hittibiisejä, joista en ollut koskaan kuullutkaan.

Koska olen aina pitänyt oopperasta, on haaveenani nyt laulaa oopperaa. Haluan ymmärtää oopperan vaatimaa tekniikkaa ja äänenmuodostusta. Una furtiva lacriman nuotit odottavat pöydälläni. Myös kissani Höntsänen lanaa ahkeraan nuotteja läpi.

Osaalistuin haavekisaan toiveenani saada yksityisiä laulutunteja, ja nyt haaveeni toteutuu! Kansalaisopistolla laulutuntejamme pitävä Anneli Pere saapuu kotiini opettamaan minua. Laulaminen on herättänyt minussa halun esiintyä, olemmekin järjestäneet yhteisiä lauluiltoja tuttavien kanssa.

Toiveenani olisi pitää talossamme pieni konsertti, kun taitoja on kertynyt tarpeeksi, esittää vähän oopperaa ja joitakin matalalle äänelleni sopivia kappaleita. Kun elämä leikkaa omien suunnitelmien väliin, on turha odottaa että kaikki menisi nätisti pakettiin. Aina jää asioita, jotka ovat ikäviä tai surullisia. Silti ajattelen, että onneksi en menettänyt aivoverenvuodossa ääntäni, sillä silloin en saisi kokea tätä mielihyvää ja esiintymisen iloa, jonka laulaminen minulle tuo.”

ET seuraa Ilsen matkaa kohti opperalaulutaituurutta ja kotikonserttia verkkosivuilla ja ET-lehdessä.

Näin Ilse kertoi haaveestaan - katso video!

2398852

Kurkkaa Ilsen kotiin! Ilsen tarina laajemmin ja upeat kuvat taidetta rakastavan naisen kodista vanhassa Raumassa ET-lehdessä 4/16.

Info

Toteutuisiko sinun haaveesi?

Haaveiletko omasta yrityksestä, terveysremontista? Uudesta ammatista? Tule mukaan haaveilemaan! Keräämme ja toteutamme lisää ihania haaveita! (Sen piti jäädä vain yhteen, mutta...)  Onko sinun haaveesi sellainen, että se kannattaisi syystä tai toisesta toteuttaa? Kerro tämän jutun ohessa olevalla verkkolomakkeella, mistä haaveilet ja miksi. Lisää mukaan hyvät perustelut ja taustarinaasi.

Pääset osallistumaan haavekilpaan oheisen linkin kautta: Haavekisa

Isonkyrön tyttö Tarja Rinta, 56, osallistui Haaveista totta -kisaan ja kertoi haaveilevansa oman käsityöalan yrityksen perustamisesta. Etsimme Tarjalle yhteistyökumppaneita, auttaviea käsiä ja tietoa tueksi uuteen alkuun! Onnea Tarja!

"Aion perustaa oman yrityksen ensi syksynä. Tarjoan yrityksessäni sisustussuunnittelua, sisustusompelupalveluja, stailausta ja ammattijärjestäjän palveluita. Verkkokaupassa olen ajatellut myydä käsin tehtyjä sisustukseen liittyviä tuotteita, omia ja kenties toistenkin tekemiä.

Toimenkuva olisi siis koko elämän mittaisen käsityöurani oppien summa. Uskon, että täällä maalla tämän alan yritys, joka tarjoaa useampaa palvelua, voisi menestyäkin. Nyt toiveenani on löytää mentori tukemaan minua sekä henkisesti että sähköisissä asioissa, koska sosiaalinen mediakin pitäisi saada haltuun.

Tykkään tehdä asiat oman pääni mukaan. Se on vaatinut suurta luottamusta, silloinkin, kun kaikki ei ole mennyt niin kuin Strömsössä.

"Olen heittäytynyt monta kertaa takki auki kohti elämää."

Irtisanouduin Taitokeskuksesta lasten käsityökoulun opettajan töistä kolmisen vuotta sitten. Se oli unelmatyöpaikkani, mutta jatkuva iltatyö alkoi tuntua liian kuormittavalta. Kolme poikaamme olivat jo lentäneet pesästä, ja minä ja mieheni asuimme kahdestaan kotitalossamme. Tuntui hullulta, ettemme nähneet toisiamme arjessa. Kun minusta tuli vielä kahden tytön mummu, oli selvää, että halusin itse vaikuttaa omaan aikatauluuni.

Kesän lepäsin, sisustin kotiamme ja laittelin puutarhaa, mutta sitten aloin kaivata työelämää. Pääsin vuodeksi töihin koulun iltapäivätoiminnan ohjaajaksi. Seuraavana syksynä en saanut töitä ja minulla oli aikaa miettiä asioita. Hain koulutukseen, ja nyt minulla on sisustusalan ammattitutkinto. Ajatus omasta yrityksestä alkoi opiskelun aikana itää mielessäni yhä vahvemmin.

Yrittäjänä en ole ihan untuvikko

En ole yrittäjänä untuvikko, koska minulla oli aikanaan oma käsityöyritys. Silloin sai olla koko ajan tekemässä, konkreettisesti kädet märkänä ja villassa. Kuopukseni valitti pienenä, että aina äiti tekee töitä!

Olen siinä mielessä onnekas, että mieheni on aina tukenut minua elämäni valinnoissa. Olemme olleet naimisissa 33 vuotta. Olemme molemmat hiukan vihertäviä: kierrättäminen, ekologisuus ja vanhasta uuden tuunaaminen ovat meille mieluisia asioita. Samaa asennetta haluaisin tuoda myös omaan yritykseeni. Kaikkea ei tarvitse korvata uudella. Haluaisin olla avaamassa asiakkaiden silmiä siihen, mitä aarteita siellä omissa nurkissa on. Joskus pelkkä raivaaminen voi auttaa.

Olen pitkäpinnainen perfektionisti. Nautin töiden tekemisestä yksikseni, mutta viihdyn myös myyntitilanteissa.

Tärkeintä minulle on tehdä asiat hyvin. Ongelmani on, etten osaa olla rinta rottingilla. Kuvittelen aina, että kaikki osaavat tehdä samat jutut kuin minä. Ehkä se on kotoa saadun kasvatuksen peruja. Kaipaan rinnalleni tsemppaajaa, jolle voisin soittaa niinä päivinä, kun tunnen oloni täysin höperöksi näiden ideoideni kanssa.

Loppuelämäni haluaisin tehdä omaa juttuani.

"Olisi kiva jäädä eläkkeelle työstä, joka tuntuu sydämessä hyvältä, omalta jutulta."

Minun ei tarvitse enää saavuttaa uskomatonta menestystä, haluan vain olla tyytyväinen omien kätteni jälkeen ja tulla toimeen omalla työlläni.

Vaikka yrityksen pyörittäminen on minulle tuttua, olen tipahtanut kelkasta sosiaalisen median, verkkokaupan ja hinnoittelun osalta. Toivon itselleni sparraajaa, jolle alani olisi tuttu ja joka uskaltaisi jakaa tietonsa kanssani.”

 

Muista!

Mitä 50+ yrittäjän kannattaa ottaa huomioon?

Varmista selustasi sairauden, vanhuuden ja työttömyyden varalle ja ota yrittäjän työtuloon perustuva Yrittäjän eläkelain mukainen YEL-vakuutus.

Älä tingi tai mutkuttele YEL-maksusta edes rahapulassa, koska se vaikuttaa moniin Kelan etuuksiin. Näitä ovat eläkkeen ohella esimerkiksi sairaus- ja äitiyspäiväraha.

Selvitä tarkkaan ja kilpailuta myös henkilökohtaiset ja yrityksesi vakuutukset.

Lähde: Suomen Yrittäjänaiset

Musiikintekijä Leena Salonen, 52, osallistui Haaveista totta -kisaamme ja pääsi tapaamaan musiikin ammattilaisia. Onni potkaisi yllättäen.

Leena Salonen, 52, on säveltänyt ja sanoittanut kappaleita pöytälaatikkoon vuosia. Välillä mielessä on käynyt ajatus: kuuluisipa kappaaleni joskus radiossa! Leena osallistui talvella ET:n Haaveista totta -kisaan ja kertoi tästä toiveestaan. Yhdessä toimituksen kanssa Leena pääsi tutustumaan Warner Musicin tuottajaan sekä artisti Katri Helenaan. Josko levy-yhtiö kiinnostuisi!

Samalla Leena sai myös kättä pidempää omien haaveiden toteuttamiseksi. Eikä aikaakaan kun:

- Sain juuri tulokset Seinäjoen tangomarkkinoilta ja voittoa ei tullut (voiton vei tango nimeltään Sinua rakastetaan), mutta 10 kärkikahinoihin pääsin ja siitä olen äärimmäisen iloinen! Leena kirjoittaa toimitukseen.

Onnea Leenalle! ET seuraa haaveen toteutumista. Kerromme matkasta lisää verkkosivuillame.

Tämä vuoden kilpailussa voittotangon lisäksi kymmenen kärkeen sijoittuivat tangot:

• Amorin tango, säv. & san. Leena Salonen, Riihimäki

• Annan kaikkeni sulle, säv. Jasse Varpama, Kouvola – san. Matti Laine
• Ensilumi, säv. & san. Janne Martikainen, Helsinki
• Liekki, säv. & san. Sauli Alipirjelä, Lieto
• Mua katsokaa, säv. Pertti Jalonen, Järvenpää – san. Elina Tyni, Helsinki
• Musta kyynel, säv. Toni Nygård, Oulu, – san. Jorma Toiviainen
• Seuraatko mua, säv. Petri Somer, Helsinki – san. Eija Hinkkala, Kirkkonummi
• Tango kuutamon valossa, säv. & san. Arja Jantunen, Strömsnäsbruk, Ruotsi
• Tuuli ihollain, säv. Sami Viitalo, Kuusankoski – san. Elina Ristola,

Harrastajasäveltäjä Leena Salonen, 52, uskoo, että haaveiden eteen pitää tehdä töitä. Siksi hän vei nuottinsa suureen levy-yhtiöön, tilasi tangostaan demon tuntemattomalta ja ehdotti tapaamista Katri Helenalle.

Leena Salonen, 52, on tähti. Hänestä ei vain ole kukaan kuullut. Hän on säveltäjä, musiikintekijä ja soittaa harrastuksekseen. Mutta hittiä hänellä ei ole. Vielä.

Haaveita Leenalla kyllä on, samoin lahjoja ja taipumusta. Ja mahdollisuuksia. Ja niitä mahdollisuuksia, joita hänellä ei ole, hän järjestää itse. Mutta siitä lisää hieman myöhemmin.

Asuinkunnassaan Riihimäellä Leena on aktiivinen kuorolainen kansalaisopistossa. Viime keväänä opisto otti päätöskonserttiinsa esitettäväksi Leenan säveltämän valssin. Se oli ensimmäinen kerta, kun Leena kuuli kappaleensa livenä.

–Oma teos nousi aivan uudelle tasolle, sen jotenkin oivalsi paremmin.

Päivisin Leena on toimistotyöläinen, joka pyöräilee paperitöiden ääreen. Viikonloppuisin hän on niitä suomalaisia, jotka jonottavat moottoritie kuumana mökille.

Niin isä opetti

Leipä tulee tehtaasta, leivänpäällinen tanssilavoilta. Niin Leenan isä opetti.

Isä oli kysytty harmonikan soittaja. Monet suomalaisen musiikin supertähdet, esimerkiksi Carola, ottivat tyytyväisenä vastaan housebändin soittajan, jonka tyylitaju oli pettämätön. Lähes yhtä pettämättömät olivat unenlahjat. Kun isä oli laskenut haitarinsa varhain sunnuntaiaamuna eteisen ovenpieleen, hän kaatui petiin muun sakin viereen. Sunnuntaina kuorsattiin yhdeksään, koko perhe.

Parhaimmillaan orkesterin hanuristilla oli keikkaöitä seitsemän viikossa.

–Näin jo lapsena, miten rankkaa keikkamuusikon elämä on. Ajatus sellaisesta arjesta ei houkutellut. Isä ei onneksi nyrjähtänyt keikkaelämän nurjalle puolelle. Monella muulla yöt venyivät ja putki jäi päälle, Leena muistaa.

Suomessa musiikintekemisellä elää kourallinen ihmisiä. Tunnetuimmat tekijät, kuten Timo Kiiskinen, ovat tehtailleet kappaleita hittiartisteille Kari Tapiosta Tuure Kilpeläiseen ja Samuli Edelmanniin. Rahaa sävellyksistä ja sanoituksista irtoaa kunnolla vasta sitten, kun hitit ovat soineet radiossa vuosia.

Ystävä avuksi

Leena on realisti. Hän tietää, ettei todennäköisesti yllä Kiiskisen tasolle tältä takamatkalta, mutta haaveilua ajatus ei kuitenkaan estä.

–En olisi voinut aiemmin edes ryhtyä tähän, sillä vaikka kotona soitettiin ja laulettiin aina, ei meillä käyty keskusteluja siitä, miten siitä tehdään työ. Ketkä saavat palkkaa musiikin tekemisestä? Prosessi on minulle vieras edelleen. Miten uusi tai tuntematon biisintekijä voi päästä tekemään kappaleita Jari Sillanpäälle tai Katri Helenalle, Leena huokaa.

"Jälkeenpäin olen ajatellut, että ehkä on parempi, että musiikki on rakas harrastus, samaan tapaan kuin ruuanlaitto."

Ajantappamista Leenan harrastus ei kuitenkaan ole. Hän on aina säveltänyt varsin tavoitteellisesti. Kuopiossa asuva ystävä Yrjö Tiilikainen tekee sanoituksia kappaleisiin, mutta Leena kirjoittaa myös itse.

–Ensin teimme sanoituksia yhdessä ja mietimme, mihin lähetämme tekstit sävellettäviksi. Ei tullut ketään mieleen, joten päätin alkaa säveltää itse. Rupesin vain pimputtamaan, ja siitä se lähti.

Musiikki purkaa tunteita

Mielimusiikin kuunteleminen tekee hyvää aivoille. Se laskee verenpainetta ja hidastaa sydämen sykettä sekä vilkastuttaa aivojen välittäjäaineiden kiertoa ja mielihyvähormonien erittymistä –toisin sanoen lisää hyvän olon tunnetta. Kaikki luova, värittämisestä järjestelyyn, hillitsee tehokkaasti stressiä. Ei siis ole ihme, että Leenan tavoin suurin osa suomalaisista harrastaa myös musiikkia.

Välillä Leena uppoutuu nuotteihin niin, että ajantaju katoaa.

–Olen sanonut pojilleni, että jokin luova harrastus kannattaa olla, sillä sellaisen kautta saa kanavoitua monia tunteita, niin iloa kuin ahdistustakin.

Sinä päivänä Puhelinlangat lauloi

Kun Leena syntyi, Katri Helena levytti Puhelinlangat laulaa. Nyt nämä naiset istuvat samassa huoneessa vieretysten.

On maaliskuu. Levy-yhtiö Warner Musicin käytävillä Helsingin Kampissa kulkee tähtiä meikittä lippalakeissaan, huppareissaan ja olohousuissaan kuin kotonaan. Teini-idoli Sanni huikkaa Katri Helenalle heipat oven raosta. Lauri Tähkä aloittaa viereisessä kabinetissa biisileiriään. Juuri sellaiselle leirille kannattaa hakeutua, jos mielii omista sävellyksistään tai sanoituksistaan kappaleita tunnetuille artisteille.

–Leirillä käytännössä jammaillaan eli soitellaan ja improvisoidaan yhdessä. Yksin tulee harvoin valmista, hitit syntyvät useimmiten yhteistyössä, kertoo Warnerin tuottaja Pekka ”Pequ” Nieminen.

Leena asettaa nuottinsa varovasti pöydälle, Katri Helena nostaa lasit nenälleen. Tunnelma on jännittynyt. Pequ Nieminen on realistinen mies ja muistuttaa heti aluksi, että ”harvoin näistä yhteistyötä syntyy”. Leenaa tieto ei lannista.

–En ole ihan vielä irtisanoutunut.

Leena osallistui talvella ET:n Haaveista totta -kisaan. Hän kirjoitti unelmoivansa siitä, että vielä joskus kuulisi oman sävellyksensä radiosta jonkun kotimaisen tähtiartistin esittämänä.

”Tarvitsen sysäyksen. Minulla ei ole verkostoa, eikä tietoa siitä, kuinka pitkälle kappale pitää tehdä. Keneen pitää ottaa yhteyttä, riittävätkö nuotit vai pitääkö tehdä jonkinlainen demo? Miten musiikkibisnes toimii? En haluaisi jättää pojille perinnöksi vain raakileita, nuottipinoa. Että kiitti vain näistä, äiti. Vähän sama kuin kutomisessa. On kiva kutoa mutta toivon, että joku myös käyttää sukkiani.”

"Musiikintekijöitä on tässä maassa kourallinen ja kyllä, ihan puskista on vaikea päästä esiin"

Mutta mahdotonta se ei ole. Pequ Niemisen mukaan nuoret musiikintekijät dominoivat kenttää, koska he hallitsevat tekniikan. Tarjolle tulee lähes valmista, hyvin viimeisteltyä musiikkia, ja tekijät ovat perehtyneet artistiin, jolle haluavat teostaan tarjota.

–Täytyy kuitenkin muistaa, että tässä maassa on valtava joukko yli 60-vuotiaita musiikin kuuntelijoita ja harrastajia, Katri huomauttaa.

Katri Helena ottaa tuskin koskaan ohjelmistoonsa tuntemattoman tarjokkaan kappaleita, eikä lupaa sellaista nytkään. Kappaleiden on kuulostettava häneltä, ja usein ne osuvat kohdalleen vasta, kun kappaleen takana ovat tutut, artistin kanssa kasvaneet tekijät.

– Leenan kappale näyttää ammattitaitoisesti tehdyltä. Se kulkee tunnistettavan ja tanssittavan kappaleen tapaan. Hyvin perinteinen, kertoo rakastumisen tunteista. Joskus voi olla hyvä rikkoa tuota perinteistä odotusta kappaleen sisällöstä, Katri pohtii käydessään Leenan nuotteja läpi .

–Epämukavuusalueelle hyppäsin minäkin, kun otin ohjelmistooni Vanha nainen hunningolla -biisin. Jonne (Aaron) on tarjonnut minulle teoksiaan, mutta olen sanonut hänelle suoraan, että nämä ovat sinun näköisiäsi. Ne kertovat nuoren miehen tunteista.

Katri sanoo olevansa otettu Leenan haaveesta saada sävellyksensä esiin.

–Koskaan ei ole myöhäistä. Uskon, että iän tuoma kokemus antaa kappaleisiin syvyyttä.

Se minkä teet, tee täysillä

Toukokuussa Katri Helenan ja Leenan tapaamisesta ja vierailusta levy-yhtiöön on kulunut kaksi kuukautta. Leena kertoo rohkaistuneensa tapaamisesta ja ryhtyneensä toimeen.

–Googlettelin demontekijöitä ja lähetin tangoni yhdelle tekijälle. Hän hoiti laulajan sävellykselleni, ja parin viikon päästä sain valmiin demon tangosta, jota olen työstänyt pitkään. Lähetin kappaleen sävellyskilpailuun. Nyt odotan tuloksia.

Leena laittaa kappaleen soimaan kännykästään. Kun kertosäe alkaa, hän kohentaa ryhtiään. Hän on oman musiikkinsa kanssa pidemmällä kuin koskaan ennen ja juuri nyt haave julkisuudesta omalle musiikille, omalle intohimolle, tuntuu mahdollisemmalta kuin aikoihin.

–Ajattelen, että koskaan ei ole liian myöhäistä. Olen kuitenkin realistinen ja ymmärrän, että harvaa näissä hommissa onnistaa.

Ruusutaulussa lukee Passion, intohimo. Paljon muuta olohuoneessa ei olekaan jäljellä. Edessä on muutto uuteen kotiin.

Leena pakkaa taulun viimeisenä, samaan laatikkoon toivelaulukirjojen ja LP-levyjen kanssa. Sitten ulos kannetaan piano ja nuottipinot, pojan haitari ja valokuva-albumit.

–Ystäväni nauroivat, että sinä se vaihdat jatkuvasti asuntoa, työtä, miestä tai maisemaa. No, viime aikoina ei ole ollut tarvetta vaihtaa miestä, kun paras mahdollinen löytyi, työtä ei enää tässä iässä kannata vaihtaa, joten jäljelle jäävät asunto ja maisema, Leena nauraa.

–Teen kaiken täysillä. Kävi miten kävi. Ihan samalla tavalla kudon esimerkiksi sukkia ja myyn niitä. Aion kustantaa poikani villasukkapalkalla Vegasiin. Siinä on seuraava tavoitteeni.

ET seuraa haaveen toteutumista.

Onko sinulla haave, joka jostakin syystä kaipaisi tuuppausta tai apua toteutuakseen? Kerro siitä meille! Toteutamme haaveita.

Kuka?

Leena Salonen

Syntynyt 1964 Riihimäellä, jossa myös asuu.

Työ Toimistotyösä pienessä teollisuusyrityksessä.

Perhe Miesystävä sekä pojat Samuel, 24, ja Mikael, 21.

Harrastukset Musiikki.

Autokoululainen Raija Ingalsuo, 74, istui pitkän tauon jälkeen jälkeen kuskin penkille autokouluopettaja Harry Mäenpään viereen. ET auttoi haaveen toteutumissa.

"Hitaasti, mutta varmasti."

Tämä on Raijan motto, kun hän tarttuu rattiin.

Ajokortin hän kertoo ajaneensa alle kaksikymppisenä.

"Olen nyt 74-vuotias, enkä todella muista, koska olisin viimeksi kunnolla ajanut! Olin kuitenkin aikoinaan hyvä kuski, selvisin kunnialla liukasradastakin.

Elämä leikkasi kuitenkin ajamisteni väliin, menin naimisiin ja saimme mieheni kanssa neljä lasta. Siinä rytäkässä kakkosautomme ovi ruostui kiinni."

Yllä voit katsoa videon Raijan ensimmäisestä ajotunnista.

Alla kuulet Raijan alkuperäisestä haaveesta.

2398842

Lue lisää Raijan tarinasta täällä.