Harrastajasäveltäjä Leena Salonen, 52, uskoo, että haaveiden eteen pitää tehdä töitä. Siksi hän vei nuottinsa suureen levy-yhtiöön, tilasi tangostaan demon tuntemattomalta ja ehdotti tapaamista Katri Helenalle.

Leena Salonen, 52, on tähti. Hänestä ei vain ole kukaan kuullut. Hän on säveltäjä, musiikintekijä ja soittaa harrastuksekseen. Mutta hittiä hänellä ei ole. Vielä.

Haaveita Leenalla kyllä on, samoin lahjoja ja taipumusta. Ja mahdollisuuksia. Ja niitä mahdollisuuksia, joita hänellä ei ole, hän järjestää itse. Mutta siitä lisää hieman myöhemmin.

Asuinkunnassaan Riihimäellä Leena on aktiivinen kuorolainen kansalaisopistossa. Viime keväänä opisto otti päätöskonserttiinsa esitettäväksi Leenan säveltämän valssin. Se oli ensimmäinen kerta, kun Leena kuuli kappaleensa livenä.

–Oma teos nousi aivan uudelle tasolle, sen jotenkin oivalsi paremmin.

Päivisin Leena on toimistotyöläinen, joka pyöräilee paperitöiden ääreen. Viikonloppuisin hän on niitä suomalaisia, jotka jonottavat moottoritie kuumana mökille.

Niin isä opetti

Leipä tulee tehtaasta, leivänpäällinen tanssilavoilta. Niin Leenan isä opetti.

Isä oli kysytty harmonikan soittaja. Monet suomalaisen musiikin supertähdet, esimerkiksi Carola, ottivat tyytyväisenä vastaan housebändin soittajan, jonka tyylitaju oli pettämätön. Lähes yhtä pettämättömät olivat unenlahjat. Kun isä oli laskenut haitarinsa varhain sunnuntaiaamuna eteisen ovenpieleen, hän kaatui petiin muun sakin viereen. Sunnuntaina kuorsattiin yhdeksään, koko perhe.

Parhaimmillaan orkesterin hanuristilla oli keikkaöitä seitsemän viikossa.

–Näin jo lapsena, miten rankkaa keikkamuusikon elämä on. Ajatus sellaisesta arjesta ei houkutellut. Isä ei onneksi nyrjähtänyt keikkaelämän nurjalle puolelle. Monella muulla yöt venyivät ja putki jäi päälle, Leena muistaa.

Suomessa musiikintekemisellä elää kourallinen ihmisiä. Tunnetuimmat tekijät, kuten Timo Kiiskinen, ovat tehtailleet kappaleita hittiartisteille Kari Tapiosta Tuure Kilpeläiseen ja Samuli Edelmanniin. Rahaa sävellyksistä ja sanoituksista irtoaa kunnolla vasta sitten, kun hitit ovat soineet radiossa vuosia.

Ystävä avuksi

Leena on realisti. Hän tietää, ettei todennäköisesti yllä Kiiskisen tasolle tältä takamatkalta, mutta haaveilua ajatus ei kuitenkaan estä.

–En olisi voinut aiemmin edes ryhtyä tähän, sillä vaikka kotona soitettiin ja laulettiin aina, ei meillä käyty keskusteluja siitä, miten siitä tehdään työ. Ketkä saavat palkkaa musiikin tekemisestä? Prosessi on minulle vieras edelleen. Miten uusi tai tuntematon biisintekijä voi päästä tekemään kappaleita Jari Sillanpäälle tai Katri Helenalle, Leena huokaa.

"Jälkeenpäin olen ajatellut, että ehkä on parempi, että musiikki on rakas harrastus, samaan tapaan kuin ruuanlaitto."

Ajantappamista Leenan harrastus ei kuitenkaan ole. Hän on aina säveltänyt varsin tavoitteellisesti. Kuopiossa asuva ystävä Yrjö Tiilikainen tekee sanoituksia kappaleisiin, mutta Leena kirjoittaa myös itse.

–Ensin teimme sanoituksia yhdessä ja mietimme, mihin lähetämme tekstit sävellettäviksi. Ei tullut ketään mieleen, joten päätin alkaa säveltää itse. Rupesin vain pimputtamaan, ja siitä se lähti.

Musiikki purkaa tunteita

Mielimusiikin kuunteleminen tekee hyvää aivoille. Se laskee verenpainetta ja hidastaa sydämen sykettä sekä vilkastuttaa aivojen välittäjäaineiden kiertoa ja mielihyvähormonien erittymistä –toisin sanoen lisää hyvän olon tunnetta. Kaikki luova, värittämisestä järjestelyyn, hillitsee tehokkaasti stressiä. Ei siis ole ihme, että Leenan tavoin suurin osa suomalaisista harrastaa myös musiikkia.

Välillä Leena uppoutuu nuotteihin niin, että ajantaju katoaa.

–Olen sanonut pojilleni, että jokin luova harrastus kannattaa olla, sillä sellaisen kautta saa kanavoitua monia tunteita, niin iloa kuin ahdistustakin.

Sinä päivänä Puhelinlangat lauloi

Kun Leena syntyi, Katri Helena levytti Puhelinlangat laulaa. Nyt nämä naiset istuvat samassa huoneessa vieretysten.

On maaliskuu. Levy-yhtiö Warner Musicin käytävillä Helsingin Kampissa kulkee tähtiä meikittä lippalakeissaan, huppareissaan ja olohousuissaan kuin kotonaan. Teini-idoli Sanni huikkaa Katri Helenalle heipat oven raosta. Lauri Tähkä aloittaa viereisessä kabinetissa biisileiriään. Juuri sellaiselle leirille kannattaa hakeutua, jos mielii omista sävellyksistään tai sanoituksistaan kappaleita tunnetuille artisteille.

–Leirillä käytännössä jammaillaan eli soitellaan ja improvisoidaan yhdessä. Yksin tulee harvoin valmista, hitit syntyvät useimmiten yhteistyössä, kertoo Warnerin tuottaja Pekka ”Pequ” Nieminen.

Leena asettaa nuottinsa varovasti pöydälle, Katri Helena nostaa lasit nenälleen. Tunnelma on jännittynyt. Pequ Nieminen on realistinen mies ja muistuttaa heti aluksi, että ”harvoin näistä yhteistyötä syntyy”. Leenaa tieto ei lannista.

–En ole ihan vielä irtisanoutunut.

Leena osallistui talvella ET:n Haaveista totta -kisaan. Hän kirjoitti unelmoivansa siitä, että vielä joskus kuulisi oman sävellyksensä radiosta jonkun kotimaisen tähtiartistin esittämänä.

”Tarvitsen sysäyksen. Minulla ei ole verkostoa, eikä tietoa siitä, kuinka pitkälle kappale pitää tehdä. Keneen pitää ottaa yhteyttä, riittävätkö nuotit vai pitääkö tehdä jonkinlainen demo? Miten musiikkibisnes toimii? En haluaisi jättää pojille perinnöksi vain raakileita, nuottipinoa. Että kiitti vain näistä, äiti. Vähän sama kuin kutomisessa. On kiva kutoa mutta toivon, että joku myös käyttää sukkiani.”

"Musiikintekijöitä on tässä maassa kourallinen ja kyllä, ihan puskista on vaikea päästä esiin"

Mutta mahdotonta se ei ole. Pequ Niemisen mukaan nuoret musiikintekijät dominoivat kenttää, koska he hallitsevat tekniikan. Tarjolle tulee lähes valmista, hyvin viimeisteltyä musiikkia, ja tekijät ovat perehtyneet artistiin, jolle haluavat teostaan tarjota.

–Täytyy kuitenkin muistaa, että tässä maassa on valtava joukko yli 60-vuotiaita musiikin kuuntelijoita ja harrastajia, Katri huomauttaa.

Katri Helena ottaa tuskin koskaan ohjelmistoonsa tuntemattoman tarjokkaan kappaleita, eikä lupaa sellaista nytkään. Kappaleiden on kuulostettava häneltä, ja usein ne osuvat kohdalleen vasta, kun kappaleen takana ovat tutut, artistin kanssa kasvaneet tekijät.

– Leenan kappale näyttää ammattitaitoisesti tehdyltä. Se kulkee tunnistettavan ja tanssittavan kappaleen tapaan. Hyvin perinteinen, kertoo rakastumisen tunteista. Joskus voi olla hyvä rikkoa tuota perinteistä odotusta kappaleen sisällöstä, Katri pohtii käydessään Leenan nuotteja läpi .

–Epämukavuusalueelle hyppäsin minäkin, kun otin ohjelmistooni Vanha nainen hunningolla -biisin. Jonne (Aaron) on tarjonnut minulle teoksiaan, mutta olen sanonut hänelle suoraan, että nämä ovat sinun näköisiäsi. Ne kertovat nuoren miehen tunteista.

Katri sanoo olevansa otettu Leenan haaveesta saada sävellyksensä esiin.

–Koskaan ei ole myöhäistä. Uskon, että iän tuoma kokemus antaa kappaleisiin syvyyttä.

Se minkä teet, tee täysillä

Toukokuussa Katri Helenan ja Leenan tapaamisesta ja vierailusta levy-yhtiöön on kulunut kaksi kuukautta. Leena kertoo rohkaistuneensa tapaamisesta ja ryhtyneensä toimeen.

–Googlettelin demontekijöitä ja lähetin tangoni yhdelle tekijälle. Hän hoiti laulajan sävellykselleni, ja parin viikon päästä sain valmiin demon tangosta, jota olen työstänyt pitkään. Lähetin kappaleen sävellyskilpailuun. Nyt odotan tuloksia.

Leena laittaa kappaleen soimaan kännykästään. Kun kertosäe alkaa, hän kohentaa ryhtiään. Hän on oman musiikkinsa kanssa pidemmällä kuin koskaan ennen ja juuri nyt haave julkisuudesta omalle musiikille, omalle intohimolle, tuntuu mahdollisemmalta kuin aikoihin.

–Ajattelen, että koskaan ei ole liian myöhäistä. Olen kuitenkin realistinen ja ymmärrän, että harvaa näissä hommissa onnistaa.

Ruusutaulussa lukee Passion, intohimo. Paljon muuta olohuoneessa ei olekaan jäljellä. Edessä on muutto uuteen kotiin.

Leena pakkaa taulun viimeisenä, samaan laatikkoon toivelaulukirjojen ja LP-levyjen kanssa. Sitten ulos kannetaan piano ja nuottipinot, pojan haitari ja valokuva-albumit.

–Ystäväni nauroivat, että sinä se vaihdat jatkuvasti asuntoa, työtä, miestä tai maisemaa. No, viime aikoina ei ole ollut tarvetta vaihtaa miestä, kun paras mahdollinen löytyi, työtä ei enää tässä iässä kannata vaihtaa, joten jäljelle jäävät asunto ja maisema, Leena nauraa.

–Teen kaiken täysillä. Kävi miten kävi. Ihan samalla tavalla kudon esimerkiksi sukkia ja myyn niitä. Aion kustantaa poikani villasukkapalkalla Vegasiin. Siinä on seuraava tavoitteeni.

ET seuraa haaveen toteutumista.

Onko sinulla haave, joka jostakin syystä kaipaisi tuuppausta tai apua toteutuakseen? Kerro siitä meille! Toteutamme haaveita.

Kuka?

Leena Salonen

Syntynyt 1964 Riihimäellä, jossa myös asuu.

Työ Toimistotyösä pienessä teollisuusyrityksessä.

Perhe Miesystävä sekä pojat Samuel, 24, ja Mikael, 21.

Harrastukset Musiikki.

Isonkyrön tyttö Tarja Rinta, 56, osallistui Haaveista totta -kisaan ja kertoi haaveilevansa oman käsityöalan yrityksen perustamisesta. Etsimme Tarjalle yhteistyökumppaneita, auttaviea käsiä ja tietoa tueksi uuteen alkuun! Onnea Tarja!

"Aion perustaa oman yrityksen ensi syksynä. Tarjoan yrityksessäni sisustussuunnittelua, sisustusompelupalveluja, stailausta ja ammattijärjestäjän palveluita. Verkkokaupassa olen ajatellut myydä käsin tehtyjä sisustukseen liittyviä tuotteita, omia ja kenties toistenkin tekemiä.

Toimenkuva olisi siis koko elämän mittaisen käsityöurani oppien summa. Uskon, että täällä maalla tämän alan yritys, joka tarjoaa useampaa palvelua, voisi menestyäkin. Nyt toiveenani on löytää mentori tukemaan minua sekä henkisesti että sähköisissä asioissa, koska sosiaalinen mediakin pitäisi saada haltuun.

Tykkään tehdä asiat oman pääni mukaan. Se on vaatinut suurta luottamusta, silloinkin, kun kaikki ei ole mennyt niin kuin Strömsössä.

"Olen heittäytynyt monta kertaa takki auki kohti elämää."

Irtisanouduin Taitokeskuksesta lasten käsityökoulun opettajan töistä kolmisen vuotta sitten. Se oli unelmatyöpaikkani, mutta jatkuva iltatyö alkoi tuntua liian kuormittavalta. Kolme poikaamme olivat jo lentäneet pesästä, ja minä ja mieheni asuimme kahdestaan kotitalossamme. Tuntui hullulta, ettemme nähneet toisiamme arjessa. Kun minusta tuli vielä kahden tytön mummu, oli selvää, että halusin itse vaikuttaa omaan aikatauluuni.

Kesän lepäsin, sisustin kotiamme ja laittelin puutarhaa, mutta sitten aloin kaivata työelämää. Pääsin vuodeksi töihin koulun iltapäivätoiminnan ohjaajaksi. Seuraavana syksynä en saanut töitä ja minulla oli aikaa miettiä asioita. Hain koulutukseen, ja nyt minulla on sisustusalan ammattitutkinto. Ajatus omasta yrityksestä alkoi opiskelun aikana itää mielessäni yhä vahvemmin.

Yrittäjänä en ole ihan untuvikko

En ole yrittäjänä untuvikko, koska minulla oli aikanaan oma käsityöyritys. Silloin sai olla koko ajan tekemässä, konkreettisesti kädet märkänä ja villassa. Kuopukseni valitti pienenä, että aina äiti tekee töitä!

Olen siinä mielessä onnekas, että mieheni on aina tukenut minua elämäni valinnoissa. Olemme olleet naimisissa 33 vuotta. Olemme molemmat hiukan vihertäviä: kierrättäminen, ekologisuus ja vanhasta uuden tuunaaminen ovat meille mieluisia asioita. Samaa asennetta haluaisin tuoda myös omaan yritykseeni. Kaikkea ei tarvitse korvata uudella. Haluaisin olla avaamassa asiakkaiden silmiä siihen, mitä aarteita siellä omissa nurkissa on. Joskus pelkkä raivaaminen voi auttaa.

Olen pitkäpinnainen perfektionisti. Nautin töiden tekemisestä yksikseni, mutta viihdyn myös myyntitilanteissa.

Tärkeintä minulle on tehdä asiat hyvin. Ongelmani on, etten osaa olla rinta rottingilla. Kuvittelen aina, että kaikki osaavat tehdä samat jutut kuin minä. Ehkä se on kotoa saadun kasvatuksen peruja. Kaipaan rinnalleni tsemppaajaa, jolle voisin soittaa niinä päivinä, kun tunnen oloni täysin höperöksi näiden ideoideni kanssa.

Loppuelämäni haluaisin tehdä omaa juttuani.

"Olisi kiva jäädä eläkkeelle työstä, joka tuntuu sydämessä hyvältä, omalta jutulta."

Minun ei tarvitse enää saavuttaa uskomatonta menestystä, haluan vain olla tyytyväinen omien kätteni jälkeen ja tulla toimeen omalla työlläni.

Vaikka yrityksen pyörittäminen on minulle tuttua, olen tipahtanut kelkasta sosiaalisen median, verkkokaupan ja hinnoittelun osalta. Toivon itselleni sparraajaa, jolle alani olisi tuttu ja joka uskaltaisi jakaa tietonsa kanssani.”

 

Muista!

Mitä 50+ yrittäjän kannattaa ottaa huomioon?

Varmista selustasi sairauden, vanhuuden ja työttömyyden varalle ja ota yrittäjän työtuloon perustuva Yrittäjän eläkelain mukainen YEL-vakuutus.

Älä tingi tai mutkuttele YEL-maksusta edes rahapulassa, koska se vaikuttaa moniin Kelan etuuksiin. Näitä ovat eläkkeen ohella esimerkiksi sairaus- ja äitiyspäiväraha.

Selvitä tarkkaan ja kilpailuta myös henkilökohtaiset ja yrityksesi vakuutukset.

Lähde: Suomen Yrittäjänaiset

Musiikintekijä Leena Salonen, 52, osallistui Haaveista totta -kisaamme ja pääsi tapaamaan musiikin ammattilaisia. Onni potkaisi yllättäen.

Leena Salonen, 52, on säveltänyt ja sanoittanut kappaleita pöytälaatikkoon vuosia. Välillä mielessä on käynyt ajatus: kuuluisipa kappaaleni joskus radiossa! Leena osallistui talvella ET:n Haaveista totta -kisaan ja kertoi tästä toiveestaan. Yhdessä toimituksen kanssa Leena pääsi tutustumaan Warner Musicin tuottajaan sekä artisti Katri Helenaan. Josko levy-yhtiö kiinnostuisi!

Samalla Leena sai myös kättä pidempää omien haaveiden toteuttamiseksi. Eikä aikaakaan kun:

- Sain juuri tulokset Seinäjoen tangomarkkinoilta ja voittoa ei tullut (voiton vei tango nimeltään Sinua rakastetaan), mutta 10 kärkikahinoihin pääsin ja siitä olen äärimmäisen iloinen! Leena kirjoittaa toimitukseen.

Onnea Leenalle! ET seuraa haaveen toteutumista. Kerromme matkasta lisää verkkosivuillame.

Tämä vuoden kilpailussa voittotangon lisäksi kymmenen kärkeen sijoittuivat tangot:

• Amorin tango, säv. & san. Leena Salonen, Riihimäki

• Annan kaikkeni sulle, säv. Jasse Varpama, Kouvola – san. Matti Laine
• Ensilumi, säv. & san. Janne Martikainen, Helsinki
• Liekki, säv. & san. Sauli Alipirjelä, Lieto
• Mua katsokaa, säv. Pertti Jalonen, Järvenpää – san. Elina Tyni, Helsinki
• Musta kyynel, säv. Toni Nygård, Oulu, – san. Jorma Toiviainen
• Seuraatko mua, säv. Petri Somer, Helsinki – san. Eija Hinkkala, Kirkkonummi
• Tango kuutamon valossa, säv. & san. Arja Jantunen, Strömsnäsbruk, Ruotsi
• Tuuli ihollain, säv. Sami Viitalo, Kuusankoski – san. Elina Ristola,

Autokoululainen Raija Ingalsuo, 74, istui pitkän tauon jälkeen jälkeen kuskin penkille autokouluopettaja Harry Mäenpään viereen. ET auttoi haaveen toteutumissa.

"Hitaasti, mutta varmasti."

Tämä on Raijan motto, kun hän tarttuu rattiin.

Ajokortin hän kertoo ajaneensa alle kaksikymppisenä.

"Olen nyt 74-vuotias, enkä todella muista, koska olisin viimeksi kunnolla ajanut! Olin kuitenkin aikoinaan hyvä kuski, selvisin kunnialla liukasradastakin.

Elämä leikkasi kuitenkin ajamisteni väliin, menin naimisiin ja saimme mieheni kanssa neljä lasta. Siinä rytäkässä kakkosautomme ovi ruostui kiinni."

Yllä voit katsoa videon Raijan ensimmäisestä ajotunnista.

Alla kuulet Raijan alkuperäisestä haaveesta.

2398842

Lue lisää Raijan tarinasta täällä.

 

Helena Wörlin selvisi tyttärensä menettämisestä antamalla anteeksi. Afrikassa vietettyjen vuosien jälkeen Helena haaveilee elämästä maaseudulla.

”Tyttäreni oli kaksivuotias, kun hän sairastui vakavasti. Hänellä todettiin aivoissa sormenpään kokoinen epämuodostuma, joka aiheutti epileptisiä kohtauksia. Vietin puoli vuotta Elinan kanssa Helsingin sairaaloissa. Ne kuukaudet olivat elämäni kovimmat. Lapsen huuto ja kärsimys, tuskalliset kokeet ja raskas lääkitys tekivät kaikesta mustaa.

Olin kasvanut pumpulissa. Olin opettajan esikoistytär ja vanhin lapsenlapsi molempien vanhempieni suvuissa. Minua oli varjeltu, mutta rakastuin ja tulin raskaaksi 18-vuotiaana. Avioton lapsi olisi ollut skandaali. Perheeni uhkasi katkaista välit kanssani. Lopulta lapsen syntymä kuitenkin lähensi minua ja sukuani. Menin naimisiin lapsen isän kanssa ja muutimme Vaasaan, josta tuli pitkäaikainen kotikaupunkini.

Lapseni sairastaessa lääkäri ilmoitti yllättäen, että voisimme lopettaa kaikki lääkitykset. Hän lupasi, että Elina saisi elää lopun elämäänsä normaalia elämää. Kuukauden kuluttua lapseni alkoi kuitenkin oksentaa keskellä yötä. Hänen kätensä nyki ja pelkäsin kohtausta.

Sairaalassa epäiltiin kuumekramppia. Seuraavat 12 tuntia lapseni kramppasi alasti sairaalan peltipöydällä. Vasta sitten hänet rauhoitettiin ja kytkettiin hengityskoneeseen.

Olin silloin seitsemännellä kuulla raskaana. Minut patistettiin yöksi kotiin. Hoitaja lupasi soittaa naapurimme lankapuhelimeen, jos tyttäreni tilanne muuttuisi.

Aamulla kuudelta lähdin pyörällä puhelinkioskille soittamaan sairaalaan. Puhelinvaihde pallotteli minua monelle henkilölle. Lopulta joku totesi lyhyesti, että lapsenne on kuollut viittä vaille viisi tänä aamuna.

Se lause soi korvissani varmaan lopun elämääni. Talutin pyörän moottoritien ylikulkusillalle ja päätin odottaa rekkaa. Halusin kuolla.

Istuin sillalla ja itkin, kun viereeni asteli pieni mustiin pukeutunut mummu. Hän ei sanonut mitään, seisoi vain edessäni. Hän seisoi siinä niin pitkään, että minulle tuli vaivaantunut olo, ja lähdin ajamaan kotiin. En vieläkään tiedä, oliko mummu todellinen vai kuvitelmaa.

Tutut piiloutuivat hyllyjen taakse

Olin 22-vuotias, eroamassa, haudannut esikoiseni ja synnyttänyt toisen lapseni. Ihmiset reagoivat oudosti. Tutut piiloutuivat hyllyjen taakse ruokakaupassa ja vaihtoivat toiselle puolelle katua, kun kohtasimme. Kaupan kassa lohdutti, että jonkun on kuoltava, jotta toisille on tilaa tulla.

Elinan kuolinsyyksi todettiin munuaisten toiminnan lakkaaminen. Olen oppinut elämään lapseni menetyksen kanssa. 16 ensimmäistä vuotta kuoleman jälkeen kaipasin häntä joka ikinen päivä. Näin unia, joissa pidin lasta lähelläni ja koin suunnatonta helpotusta siitä, ettei tyttäreni olekaan kuollut. Herääminen niistä unista oli murskaavaa.

Sitten koitti päivä, kun huomasin, etten surrut enää.

"Pelkäsin surun paluuta niin paljon, etten uskaltanut käydä lapseni haudalla kolmeen vuoteen."

Yhteinen aikamme muuttui kuitenkin kauniiksi muistoiksi, joiden ajatteleminen ei satuttanut enää. Olen kiitollinen, että sain jakaa kaksi ja puoli vuotta elämästäni Elinan kanssa.

Nyt minulla on kiinteistönvälitystoimisto, ja siinä ammatissa olen toiminut viimeiset 30 vuotta. Suuntaudun tulevaisuuteen. Jos sattuu vaikka kolari, en pohdi, mitä tapahtui, vaan mietin, mitä tehdään seuraavaksi. Haluan antaa anteeksi ja mennä eteenpäin silloinkin, kun minulta ei anteeksi pyydetä.

Olen ollut kolmesti naimisissa, ja minulla on kaksi poikaa. Kaikkien ex-miesteni kanssa olen hyvissä väleissä. Se on minulle tärkeää.

Adoptiotytär saapui Gambiasta

Vuonna 2005 adoptoin Gambiasta 5-vuotiaan tyttären, Sadun. Suomessa kaikki oli hoidettu hyvin ja odotimme enää Gambian korkeimman oikeuden vahvistavaa adoptiopäätöstä. Kävi kuitenkin ilmi, ettei tuomari tiennyt asiasta mitään. Kun Satu oli 7-vuotias, päätin muuttaa pysyvästi Gambiaan.

Lähdin Afrikkaan elääkseni adoptiotyttäreni kanssa. Menetin hänet kuitenkin jo vuoden kuluttua. Kotiimme tuli sotilaita, jotka ottivat hänen passinsa.

Tyttö vietiin sukulaisilleen, jotka ajattelivat minun elättävän heitä, jotta voisin tavata Satua. He toivoivat, että jos tytär asuisi heidän kylässään, minä tulisin perässä ison rahasäkin kanssa. Satu ei puhunut silloin muuta kuin suomea.

Yritin pitää tyttäreeni yhteyttä, mutta se tuntui vain vaikeuttavan hänen sopeutumistaan. Viime vuosina olen soittanut hänelle vain hänen syntymäpäivänään. Muuten en pidä yhteyttä, etten hämmentäisi häntä.

Asuin neljä vuotta Gambiassa. Muutin maahan ilman kielitaitoa. Nykyään pärjään jo englannilla, mutta opin myös fulania, mandinkaa ja yolaa. Pidin kahta hotellia ja perustin ravintolan.

Eräänä iltana univormumiehet rynnivät ravintolaani aseet olalla ja vaativat minulta lisenssiä ravintolan pitoon. Lupa roikkui näkyvästi ravintolan seinällä, mutta ennen kuin ehdin sanaakaan sanoa, jouduin kuuntelemaan aseistautuneiden miesten suoraa huutoa. Kun asia selvisi, he lähtivät.

Eläimet eivät voineet Gambiassa hyvin. Ostin muutaman kerran raipat pois aasi- ja hevoskuskeilta, jotta eläimet saisivat viettää edes loppupäivän ilman raipaniskuja. Myös jättiläismäiset käärmeet, varaanit ja hämähäkit tulivat tutuiksi.

Poikani itsenäistyivät sinä aikana, kun olin Afrikassa. Vanhin poikani otti vetovastuun kiinteistövälitysfirmastani. Pojat ovat nyt 43- ja 38-vuotiaita.

Palasin Suomeen 2010. Tarkoitukseni oli käydä Vaasassa lapsenlapsen ristiäisissä ja palata sitten Gambiaan. Kesken vierailun suuhuni tuli hengityksen mukana verta, ja jouduin sairaalaan 40 asteen kuumeessa. En vieläkään tiedä, mitä tautia sairastin. Sairaalassa maatessani aloin pohtia elämääni.

Yksinäisyys tuntuu oudolta

Gambiassa koin olevani kuin kertakäyttöinen, hyödynnettävä suomalainen, jolta huijattiin rahaa. Suomessa minulla oli neljä pientä lastenlasta, joille saatoin välittää aikaisempien sukupolvien tietoa, turvaa ja rakkautta. Mieleeni palasivat voimakkaasti omat isovanhempani, jotka tukivat minua kasvaessani ja silloin, kun sain omat lapseni. Minulla on myös kuusi kummilasta. Perhe, ystävät ja suku tuntuivat valtavan merkityksellisiltä.

En palannut enää Gambiaan. Tilasin tavarani konttiin pakattuna Vaasaan. Kontin tullimaksu jätettiin kuitenkin lähetettäessä maksamatta, joten en saanut heti lunastettua konttia Suomessa itselleni. Lopulta maksoin itseni kipeäksi siitä kontista. Kun se viimein avattiin, se kumisi tyhjyyttään. Sain Gambiasta yhden vanhan arkun ja rikkinäisen kaasuhellan. Sen jälkeen en ole käynyt Gambiassa enkä ole vastannut yhteenkään sieltä tulleeseen puheluun.

Olen ollut pian kymmenen vuotta yksin. Olen seurustellut suurimman osan elämästäni, joten tämä elämänvaihe tuntuu oudolta. Uskon, että elämä kantaa.

Olen juuri aloittanut työn uudessa työpaikassa, mutta tutussa ammatissa, kiinteistövälittäjänä. Jaan tiistaisin ruoka-apua tarvitseville. Asun isossa omakotitalossa. Juuri nyt elämä tuntuu kevyeltä.

"Painajaiseni käsittelevät aina samaa aihetta. Unessa olen lähtenyt matkalle ja muistan kesken kaiken, että lehmät ovat lypsämättä."

Tunnen unessa elävästi eläinten kärsimyksen ja kuulen, kuinka lypsämättömät lehmät ammuvat hädissään navetassa.

En tiedä, mistä ne unet tulevat. Asuin lapsuuteni koulurakennuksessa. Eläimiä olen rakastanut aina. Lapsena tykkäsin käydä siivoamassa naapureiden navettoja. Se piti tehdä äidiltä salaa. Vaihdoin vaatteet kellarissa jälkeenpäin, etten haissut navetalta.

Kymmenen vuoden ajan pyöritin löytöeläintaloa Vaasassa, talo oli navetankorvikkeeni. Minulla on kaksi koiraa ja kaksi kissaa, mutta tahtoisin kunnollisen vanhan navetan. Unelmoin elämästä maaseudulla, suuresta maalaistalosta.

Ja olisihan se mahtavaa, jos talosta löytyisi kunnon isäntäkin.”

Sinunkin haaveestasi totta?

Tänä vuonna ET toteuttaa - tai auttaa eteenpäin - lukijoidensa haaveita. Mistä sinä haaveilet ja miksi? Millainen olisi sinun uusi alkusi? Kirjoita meille tarinasi, kerro haaveestasi ja perustele. Haaveesi voi olla pieni tai suuri.

Otamme valittuihin yhteyttä henkilökohtaisesti.

Tästä pääset kertomaan haaveesi ja lukemaan tarinoita jo toteutuneista haaveista.

Onko sinulla tiedossa vanha tila, joka kaipaa emäntää tai uutta omistajaa? Kerro siitä meille! leena.tanskanen@sanoma.com

Info

Helena Wörlin

Syntynyt Seinäjoella 1950-luvulla, Asuu Vaasassa.

Perhe Kaksi poikaa, neljä lastenlasta, koirat ja kissat.

Työ Kiinteistövälittäjä.

Harrastukset Lenkit koirien kanssa, puutarhan hoito, lukeminen, eläimet, kirjoittaminen.