Ele Alenius on valtiotieteen tohtori ja kiistelty poliitikko, jonka lausunnot ärsyttivät aikoinaan vuoroin niin SKDL:n puoluetta kuin Neuvostoliittoa.

Ele Alenius koki vuonna 1965 kovia hetkiä, kun hänet aluksi pyydettiin SKDL:n pääsihteeriksi.

– Monet illat pohdittiin vaimon kanssa, että mitä minä tässä teen. Että jos suostun tuohon, Alenius kertoo.

Sen jälkeen hän asetti omat ehdot SKDL:lle.

Alenius ehti kuitenkin olla vain pari kuukautta pääsihteerin pestissä, kun hänet kutsuttiin Neuvostoliiton suurlähetystöön.

– Olin ärsyttänyt Neuvostoliittoa ja jouduin puhutteluun, sanoo Alenius Hyvinvointivaltion rakentajat -videosarjassa.

Katso ET:n uuden Hyvinvointivaltion rakentajat -sarjan kolmas jakso yllä.

Katso kaikki sarjassa ilmestyvät videot täällä.

Kansalliskokki Jaakko Kolmonen kuoli äkillisesti syyskuun alussa. ET-lehden haastattelussa hän nimesi arvokkaimmiksi opettajikseen isoäidit kautta maan. Heiltä hän oppi imellyttämiset, hapattamiset ja käyttämiset.

1. Evakon eväät

Äiti kertoi, että sain kapalovauvana imeä usean mamman rintaa junissa, kun palasimme evakosta Karjalaan. Kun sota päättyi syksyllä 1944, lähdin tätini Kertun kanssa evakkoon Sortavalan Leppäselästä Laukaaseen. Äiti tuli lehmien kanssa perässä. Kertulla oli eväänä uutisruisjauhoja ja puolukoita. Ne ovat olleet eväänäni siitä asti.

2. Mummon taikinat

Äiti ja isä asettuivat Keski-Suomeen. Ukkini Jaakko halusi, että minä lähden hänen ja mummon mukaan Hämeeseen, Teiskoon. Muistan isän kaihoisan ilmeen. Ihmettelin, mitä se tarkoittaa. Isä oli ollut sodassa ja olimme nähneet toisiamme hyvin vähän.

Mummolassa syötiin Näsijärven rapuja, kun navettatyöt oli tehty. Lämpimät ravut maistuivat ihanalta. Seurasin mummon käden liikettä, kun hän teki karjalanpiirakoita ja kukkoja. Kun itse ensimmäisen kerran löin käteni taikinaan, muistin miten mummo jauhotti kädet ja leikkuulaudan. Halusin isona leipuriksi.

3. Nöyryytys

Heittelimme palikoita kavereitten kanssa kotona Laukaassa, ja minun palikkani rikkoi koulun ikkunasta yhden ruudun. Juoksimme karkuun metsään, kunnes lopulta kotona tunnustin. Ei se piiska sattunut, vaan se vanhemman pauhu ja se, että itse piti hakea vitsa. Päätin, että viimeinen kerta, kun minua näin nöyryytetään. Se opetti elämää varten: ota vastuu ja tunnusta tekosi, vahingotkin.

4. Kesätyöpaikka

Kun pääsin Suolahdessa keskikoulusta vuonna 1959, tiesin ruoanlaitosta yhtä ja toista. Äiti oli opettanut teurastamaan kanat ja ottamaan rasvat talteen pullataikinaan. Hevoskuskimme Ilolan Paavo oli opettanut, että eläin pitää lopettaa onnellisessa olotilassa, esimerkiksi melassia syödessä. Kun Paavo teurasti pässin, minä sain vispata veren talteen.

En päässyt leipomoon töihin, joten ukki lähti saattamaan minua Jyväskylään. Hotelli Jyväshovin emäntä, rouva Kiho, otti minut kuin omaksi pojaksi ja oli kiinnostunut tulevaisuudestani. Isällisiltä keittiömestareilta opin , että kunnon oppi-isä ei salaile mitään, vaan siirtää tietoa eteenpäin.

5. Royalin Norha

Pääsin harjoittelemaan huippupaikkoihin, kun opiskelin ravintolakoulu Perhossa. Lidon keittiömestari Heikki Heinonen ja Royalin Osmo Norha olivat mullistavimmat oppi-isät, isoja persoonallisuuksia. Ihailin Norhan ammattiylpeyttä ja korkeaa työmoraalia. Hän varoitti tulemasta krapulaisena töihin ja vaati työssä parasta. Hän järjesti kaverilleni ja minulle työpaikan Saksasta, Frankfurt am Mainista, ja lupasi meille palattuamme työpaikat Marskista.

6. Riché

Keiserkellerissa opin laittamaan hapankaalit ja porsaanpotkat, mutta emme kaverini kanssa viihtyneet Saksassa, koska emme päässeet näyttämään kykyjämme. Lähdimme Tukholmaan, missä suomalaisia työntekijöitä arvostettiin. Tore Wredmanin Riché-ravintolassa oli lämmin, lupsakka ilmapiiri. Omakin ammattiylpeys kasvoi.

Opin käsittelemään äyriäisiä ja ostereita sekä laittamaan sen seitsemää lajia lintua. Eniten jännitin, kun tein ensimmäistä kertaa mustaa keittoa 15 litran kattilassa. Keitto suurustettiin hanhen verellä ja siitä piti tulla samettista. Onnistuin soppapiisin mestarin ohjeitten mukaan. 

Kerran osteria avatessani vedin veitsellä etusormeen. Hätäilivät, onko jäykkäkouristusrokotus voimassa. Siitä lähtien on ollut.

7. Palvelu

Osmo Norha kutsui minut töihin Suomen hienoimpaan keittiöön Marskiin, kuten oli luvannut.

Tyylin mukaan me kokitkin menimme salin puolelle jakamaan soppaa, leikkaamaan lihaa ja liekittämään ohukaisia. Vuorineuvoksia ja ylijohtajia palveltiin viimeisen päälle. Mietin mielessäni, miksi niitä noin pokkuroidaan. Se avarsi näkemystäni palvelusta ja ihmisten arvosta. Jokaista asiakasta on palveltava hyvin.

8. Kekkosen palaute

Inarin matkailumajalla valmistin presidentti Kekkoselle pikasuolattuja Kitkan viisaita eli muikkuja, kuivalihakeittoa ja riekkoa. Muikut tarjoiltiin jääveistoksilta. Kekkonen kyseli, missä muikkujen päät ovat. Minä en ollut niitä poistanut, mutta otin vastuun. Sanoin, etteivät karjalaiset syö muikun päitä. Kekkonen jupisi, että ”Kokki Kolmonen ja päättömät muikut p-le...” Siitä lähtien olen pitänyt huolen, että muikut valmistetaan päineen.

9. Erik Tuomas-Kettunen

Kun hain töihin Vaasan Höyrymyllyyn, minulta kysyttiin, mitä tiedän tehtaan tuotteista. Vedin taskusta pahvisia Pasi-poikia ja Elovena-tyttöjä, joita olin pikkupoikana kerännyt kaurahiutalepakettien kyljestä. Työhönottaja tuumasi, että tämä nuori mies on valittu.

Vaasan Höyrymyllyssä tutustuin vuorineuvos Erik Tuomas-Kettuseen, jonka tilaisuudet hoidin yksityiskokkina 25 vuotta. Hän kysyi minulta aina ensimmäiseksi, mitä Kokki Kolmosen perheelle kuuluu. Hän noudatti ruoka-aikoja ja istui vieraineen ruokapöytään silloin, kun perunat oli keitetty.

10. Esiintymistaito

Osallistuimme Veijo Vanamon kanssa Urho Vapaavuoren suullisen esiintymistaidon opetukseen. Pääsimme Veijon kanssa koekaniineiksi, kun suullista esiintymistä videoitiin. Vapaavuori kehotti meitä pyrkimään televisioon. Ohjelmapäällikkö Olli Hämäläinen hyväksyi ohjelmasuunnitelmamme, ja siitä alkoi Patakakkonen. Alusta asti kansanomaistimme ravitsemustutkimusta, yhtenä asiantuntijana muun muassa Pekka Puska.

Yksi ihminen ei ole mitään, ellei hänellä ole muita ympärillä. Parhaimpia asiantuntijoitani ruoanlaitossa ovat olleet isoäidit pitkin maata. Heiltä olen oppinut imellyttämiset, hapattamiset ja käyttämiset.

Info

Jaakko Kolmonen

  • Syntynyt 1941 evakossa Juankoskella, kuoli 3.9.2016 .
  • Kokki, keittiömestari, opetusneuvos. Juontanut vuodesta 1970 alkaen noin 700 tv-ruokaohjelmaa nimillä Patakakkonen ja Asia on pihvi. Toimittanut 40 ruokakirjaa; opettanut ruoanvalmistusta mm. alan oppilaitoksissa.
  • Saanut runsaasti tunnustuspalkintoja, mm. Suomen Keittiömestarit ry:n Gordon Bleu 1974 ja Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1988.
  • Esiintyy kokkina sekä luennoi ravitsemuksesta, terveellisestä ruoasta ja perinneruoista.

Eläkepäivillään Raimo Ilaskivi on kritisoinut vapaiden markkinoiden ahneutta. Mutta millainen mies hän oli tehovuosinaan 1960–70-luvuilla?

Valtiotieteentohtori ja pankkimies Raimo Ilaskivi nousi yllätysnimenä eduskuntaan vuonna 1962.

Hän jätti eduskunnan 1975 ja 1979 hänestä tuli Helsingin ylipormestari. Eläkeikäisenä Ilaskivi toimi europarlamentaarikkona vuosina 1996–99.

Ilaskivi puolusti tiukasti markkinoiden vapauttamista maassa, jossa elettiin suljetussa taloudessa.

Katso kaikki sarjassa ilmestyvät videot TÄSTÄ.

Vanhuspolitiikan keskustelu alkoi vasta 1970-luvulla. Kaikki muut asiat olivat tärkeämpiä kuin vanhusten asiat, sanoo Anna-Liisa Hyvönen. ET:n dokumenttisarja osoittaa, mikä on vuosikymmenien mittaan muuttunut.

Anna-Liisa Hyvönen oli SKDL:n kansanedustajana vuosina 1972–80.

Helsingin terveydenhuollosta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana hän näki käytännössä, miten hyvinvointiyhteiskunta toteutui.

Kun hän aloitti kaupunginjohtajana, laitoshoidolle ei edes etsitty vaihtoehtoja. Pitkäaikaispotilaita makuutettiin sairaaloissa ja mielenterveyspotilaiden avohoito oli harvinaista.

Kun oli rahaa, laitospaikkoihin sijoitettiin ihmisiä, jotka olisivat selvinneet muuallakin. Sitten rakenteita alettiin purkaa.

Hyvinvointiyhteiskunnan rakentajat -videodokumenttisarjan kaikki osat voit katsoa TÄSTÄ.

ET:n vaikuttava videosarja kertoo, miten suomalainen hyvinvointivaltio syntyi. Katso vaikka kaikki videot kerralla! Paljon on vettä virrannut.

Sipilän hallitus on joutunut kovaan ryöpytykseen - ja kovien haasteiden eteen. Mitä nykypolitiikasta ajattelevat ne, jotka olivat päättäjinä rakentamassa Suomea?

Katso upea videosarja!

Sarjan ovat tuottaneet Anna-Liisa Haavikko, Kirsi Mattila ja Arto Kaivanto.

Jälleenrakennuksesta se alkoi ja pitkään sitä kesti. Kun sodan jälkeen alettiin tehdä sosiaalisia uudistuksia, tulevaisuus näytti valoisalta. Maassa oli paljon lapsia ja talous kasvoi.

Kymmenen vuoden aikana luotiin monet hyvinvointivaltion peruspilarit. Lapsilisiä alettiin maksaa 1948. Työeläkelaki tuli voimaan 1960-luvun alussa, sairausvakuutuslaki 1964.

Koulu-uudistusta hierottiin pitkään, mutta kaikki puolueet olivat sen takana. Koulutus onkin ollut suomalaisten nousun väylä. Vaikka poliittinen ilmasto oli jännitteinen ja keskustelu ärhäkkää, puolueilla oli silti yhteisymmärrys, että sosiaalisilla parannuksilla on taloudellista merkitystä. Tulonsiirtojen uskottiin lisäävän kysyntää.

Vuoden 1972 kansanterveyslaki velvoitti kunnat huolehtimaan terveydenhuollosta. Päivähoitolaki tuli voimaan 1973.

Nyt Suomi on vauras, mutta tulevaisuuden näkymät synkät. Vanhoilla vaikuttajilla on tilanteesta sanansa sanottavana.

 

Katso kaikki sarjan videot täältä.