Ylistävät ensikommentit Ihanat naiset 55+ -näyttelystä:
– Mahtava energia ja ilo näissä upeissa kuvissa, kiitti Kristina Ghodsee, joka tutustui Ihanat naiset -näyttelyyn tyttärensä Kristianan kanssa.

"Hienoa, että kuvissa on tavallisia naisia. He näyttävät oleva aivan omia itsejään. Maailmalla ei usein näe ikääntyvää naista näin aitona mediassa."

ET:n pikagallup tavoitti Sanomatalossa avautuneen näyttelyn kuvien ääreltä 14–60-vuotiaita naisia, jotka olivat vaikuttuneita näkemästään.

– Kypsän naisen kauneus, ilo ja itsetunto todellakin välittyvät kuvista, kiittää yhdysvaltalainen Kristen Ghodsee, 46. Hän on juuri päättämässä kolmen kuukauden tutkijanpestiään Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa. Ghodsee on nais- ja sukupuolitutkimuksen professori.

USA:ssa ikääntyvä nainen ei Ghodseen mukaan esimerkiksi mediassa ole arvostettu itsenään ja ikäisenään. Samaan naisen iän piilotteluun hän törmäsi asuessaan Saksassa.

– Jos katsoo vaikkapa yli 50-vuotiaille suunnattua amerikkalaista Mirabella-naistenlehteä, sen kuvissa on pääasiassa alle viisikymppisiä naisia.

– Ja lehden mainoksissa on vain kauneusleikkauksia, puuskahtaa 14-vuotias Kristiana, joka äitinsä tavoin on vaikuttunut Ihanien naisten kuvista. Hänen suosikkinsa on kuva valkeaan mekkoon pukeutuneesta Rillasta, joka kuvassaan paljastaa nilkkaansa tehdyn kauniin tatuoinnin.

Kristen Ghodsee puolestaan pysähtyy korkealle ponnistavan urheilullisen Lenan ja hänen sisarensa kuvan eteen ja sanoo: ”Great!”

Tuula Ruotsalainen, 59, näkee kuvien naisten olevan hienosti sinut itsensä kanssa.

– Omia itsejään ovat. Minäkin ajattelen peiliin katsoessani, että ryppyjä tulee, mutta tulkoon vaan. Olen  työssäni kaupan alalla jatkuvasti tekemisissä ihmisten kanssa, mutta en ota ulkonäköpaineita. Hiukset ovat luonnonkiharat ja meikkiä käytän harvoin.

Riina Malhotra, 39, tutustui kuviin kummitätinsä Marja Tulokkaan, 60, kanssa. Luxemburgissa asuva Marja on itse asiassa yksi näyttelyn Ihanista naisista ja osui käymään Suomessa juuri näyttelyn avajaispäivänä. Riina oli muiden Marjan läheisten kanssa lahjoittamassa tälle Ihana nainen -päivän.

– Kaikki kuvat ovat huikeita, ihan mahtavia. Uskon voimaannuttavaan valokuvaan ja siihen, että jokaiselle meistä tekee hyvää nähdä itsensä kauniina kuvassa, Riina sanoo.

– Toki me kaikki olemme upeita aivan sellaisina kuin olemme, mutta meillä on ikään katsomassa oikeus meikata ja kohottaa itsetuntoamme laittautumalla, Riina jatkaa.

Marja muistuttaa, ettei kuvauksissa suinkaan yritetty muuttua nuoremmiksi kuin mitä ollaan. Hänestä oli hauska vaan saada vinkkejä siitä, miten omaa luonnollista viehättävyyttä voi korostaa.

– Kuvista paistaa naisten itsevarmuus ja vapautuneisuus, Marja ihastelee.

Muutamat Sanomatalossa kuviin tutustuneista ehtivät ohimennessään vain huikata gallupiin kittävät kommenttinsa: "Oikein onnistuneita. Mukava nähdä kuvissa tavallisia naisia eikä julkkiksia. Kauniita naisia ovat."

Ihanat naiset 55+ -valokuvanäyttely Sanomatalossa Helsingissä (Töölönlahdenkatu 2) 29.5. saakka.

 

Nainen on ihana, jopa upea vanhetessaankin. Sen osoittavat valokuvaajapari Nina Ståltin ja Mirkku Merimaan upeat kuvat ja vahvojen suomalaisnaisten tarinat.

ET ja Ihana nainen -projektin kuvaajat Mirkku Merimaa ja Nina Stålt järjestivät yhteisen valokuvanäyttelyn upeista 55+ naisista toukokuussa 2016. Näyttely oli avoinna yleisölle Helsingissä Sanomatalossa.

Näyttelyssä tavalliset suomalaiset naiset kertovat suhteesta vanhenemiseen, ulkonäköön ja omaan vartaloon. Kuvissa heidät kuvataan kauniisti ja imartelevasti. Julkaisemme näyttelyn kuvia ja naisten tarinoita myös verkkosivuillamme.

Tarinat löydät TÄÄLTÄ

tai kirjoittamalla osoitekenttään:

www.etlehti.fi/alue/ihananainen

Lahtelainen Helinä Raine on oppinut hellimään itseään vasta päälle viisikymppisenä. Helinä oli mukana Ihana nainen -elämyksessä.

”Nautin kolmen tyttären äitinä olemisesta yli kaiken, mutta ruuhkavuosien aikana en juurikaan kiinnittänyt ulkonäkööni huomiota. Opettelin vasta päälle viisikymppisenä hellittelemään itseäni. Ajattelen nykyään niin, että paras ystäväni olen minä itse. Välillä kysyn peilikuvaltani, että voisinko mennä vaikkapa Ihana nainen –kuvaukseen ja vastaan, että ilman muuta. Saatan myös ostaa itselleni jonkun vaatteen tai pienen matkan.

Lapsuudenkodissani ei erityisemmin harrastettu koristautumista. Äitini ompeli minulle kyllä vaatteita ja juhliin pukeuduttiin vähän paremmin. Äiti myös käytti huulipunaa, ihan loppuun asti, ja minäkin muistan aina punata huulet, vaikka muuten en meikkaisikaan.

On tärkeää nähdä itsensä joskus laitettuna ja nättinä. Olen saanut ystäviltä ja tutuilta paljon kehuja ja kannustusta Ihana nainen –kuvista, ja se on antanut voimaa. Jos olisin päässyt kokemaan tämän 20 vuotta sitten, olisin saattanut muuttaa elämääni ratkaisevalla tavalla. Mutta vieläkin voi tapahtua ihan mitä vain ihanaa.”

Helinä osallistui Ihana nainen -kuvauselämykseen ja ET:n ihana nainen -kuvauselämykseen. Katso tästä upeat näyttelykuvat ennen ja jälkeen.

 

 

Luxemburgissa asuva Marja Tulokas, 60, on huomannut, että Keski-Euroopassa pohjoismaalaisia naisia ei pidetä yhtä naisellisina kuin sikäläisiä naisia.

"Minulla oli lapsena ystävä, joka sanoi, että hän haluaisi olla poika, jotta hän voisi tehdä enemmän asioita. Itse en ajatellut niin. Minusta tytöt pystyivät tekemään ihan samoja juttuja kuin pojat.

Vartuin maatilalla yhden siskon ja kolmen veljen kanssa, ja erityisesti äiti piti tärkeänä sitä, että meitä kohdeltiin tasavertaisesti. Äitini oli keskusteleva, ja hänellä oli modernit mielipiteet ja asenteet.

Suomessa ollaan tasa-arvon suhteen edistyksellisempiä kuin Keski-Euroopassa, missä naisia on vielä paljon kotirouvina. Toisaalta siellä pohjoismaalaisia naisia ei pidetä yhtä naisellisina kuin sikäläisiä naisia.

Naisena olemisessa on parasta se, että elämänpiirimme on usein laajempi kuin miehillä. Esimerkiksi työelämästä eläkkeelle siirryttäessä miesten on vaikea löytää itselleen uusia rooleja. Me naiset taas vaihdamme sujuvasti töiden parista harrastuksiin ja uusiin sosiaalisiin ympyröihin.”

Marja osallistui Ihana nainen -kuvauselämykseen ja oli mukana ET:n Ihana nainen -valokuvanäyttelyssä Sanomatalossa toukokuussa. Katso tästä upeat muutoskuvat ennen ja jälkeen!

Vierailija

Marja Tulokas, 60, Luxemburg: "Suomessa ollaan tasa-arvossa edellä"

En oikein usko, että Suomessa oltaisiin tasa-arvossa edellä verrattuna koko Keski-Eurooppaan. En halua mitenkään astua Marja Tulokkaan varpaille. Ihmettelen vain, että hän yleistää näkemyksiään ikään kuin ne koskisivat koko Keki-Eurooppaa ja näkee tasa-arvon kriteerinä vain "kotirouvat". Luxemburgissa on vain reilut 1/2 miljoonaa asukasta ja se on 2586 km²:n koollaan eräs maailman pinta-alataan pienimmistä valtioista. Keski-Eurooppa alkaa lännessä Alankomaista ja ulottuu idässä Puolan itärajaan...
Lue kommentti

Asikkalalainen Asta Stolt, 59, leipoi mummon kanssa maailman parasta ruisleipää. Nuorena häntä kiinnostivat moottoripyörät, mutta mikä on ollut suhde ulkonäköön?

”Minulla oli ihana äiti, mutta hän oli töissä, kun olin pieni, joten vietin paljon aikaa Eeva-mummon kanssa. Olin mummon tyttö. Kun olin viisivuotias, minusta sanottiin, että olen ihan mummon näköinenkin! Leivoimme yhdessä maailman parasta ruisleipää, ja muutenkin mummo opasti meitä lapsenlapsia kodin töihin.

"Parasta naiseudessa on ollut äitiys, lapset ja lapsenlapset."

Kun lapseni olivat pieniä, elämä oli kiireistä: rakennettiin taloa, tehtiin töitä. Lapsenlapsia näkee harvemmin, ja silloin heille osaa antaa aikaa, keskittyy vain heihin. Menemme yhdessä rantaan, käymme leikkipuistoissa.

Olin pienenä poikatyttö, en kiinnittänyt kovin paljon huomiota ulkonäkööni. Nuorena olin kiinnostunut moottoripyöristä ja haaveilin pitkään omasta. 50-vuotiaana hankin itselleni Yamaha Virago 535:n ja ajelin sillä muutaman vuoden. Vauhdin tunne oli mahtava.

Haaveita pitää aina olla. Nyt mielessä siintää matka Pohjois-Amerikkaan.”

Asta osallistui Ihana nainen -kuvauselämykseen ja oli mukana ET:n Ihana nainen -valokuvanäyttelyssä Sanomatalossa toukokuussa. Katso tästä upeat näyttelykuvat ennen ja jälkeen muutoksen!