Ruuskanen-Holmströmin perheessä puolisot ovat toisilleen rakkaita juuri sellaisina kuin ovat. Biseksuaali sanotaan yhtä luontevasti kuin päivän sää.

Viimeiset talviomenat keitetään hilloksi. Kuorimishommissa ovat ovat Leena Ruuskanen, 61, ja Jaana Holmström, 6o. Keittiö tuoksuu vielä syksyltä, vaikka talvi tekee jo itseään tykö.

– Kun olin pieni poika, olimme aina keittiössä, kertoo Jaana Holmström.
Hänellä on vaaleanpunainen paita ja kultainen amuletti kaulassaan, hiukset siistissä polkassa.

Mutta että poika. Jaanako?

– Ja minä olen biseksuaali, Leena Ruuskanen tunnustaa yhtä luontevasti
kuin puhuisi säästä. Leena ja Jaana elävät parisuhteessa. Tässä suhteessa on selvästi kyse rakkaudesta. Ja sitoutumisesta sekä taidosta hyväksyä toinen juuri sellaisena kuin tämä on.

Naiset tahtovat kertoa tarinansa, jotta tieto leviäisi ja kanssaihmisten
ennakkoluulot painuisivat unohdettujen muinaismuistojen joukkoon.
He painottavat, että he elävät ihan tavallista elämää ja nauttivat arjesta.

– Ei meidän elämämme ole todellakaan bailaamista. Mieluummin
keittelemme hilloja, Leena eli Lennu nauraa.

– Emmekä ajattele sukupuolista suuntautumistamme joka hetki, Jaana lisää.

Pojasta tuli tyttö

Pari viettää viikonloput puutarhan keskellä, Jaanan vanhassa kotitalossa
Hämeenlinnassa. Samassa talossa, johon hän muutti kaksivuotiaana – lapsena, joka ei koskaan löytänyt poikaa eikä myöhemmin miestä itsestään.

Pian Leena ja Jaana asuvat omenapuiden keskellä ympäri vuoden, kunhan saavat järjestettyä asiat Vantaan kodissaan.

– Saattaa olla, että me muutamme vasta keväällä, Jaana sanoo ja katsoo,
kuinka tomerasti Leena pilkkoo omenia. Hän ei itse ole kotitalousihmisiä.
Puutarhastakin vastaa pääsääntöisesti Leena.

– Ehkä kesällä järjestämme juhlat ja rekisteröimme parisuhteen.
Meidän on pitänyt tehdä se monta kertaa, mutta se on aina vain jäänyt, Leena tunnustaa. Parilla ei ole kiirettä virallistaa rakkauttaan. Eivätkä naiset muutenkaan pidä kiirettä: rauhallinen elämä on onnellista.

Paras aika juhlille olisi silloin, kun omenapuut kukkivat Hämeenlinnan
kodissa – tai Espanjassa talvella. Mukaan Jaanan lapset ja ystäviä. Leenan vanhemmat ovat kuolleet, ja Jaanan vanha äiti asuu hoitokodissa.

Isä tahtoo Jaanaksi

Vanhan talon lattiat narisevat kotoisasti. Pianon päällä on kuvia läheisistä. Siihen on aseteltu myös villalangasta neulottu kansallispukuinen pariskunta: mies ja nainen. Jaanan äiti kutoi tuhansia tyttöjä ja poikia. Hän joutui lopulta sopeutumaan siihen, että hänellä oli kaksi tyttöä, vaikka oli kasvattanut tyttöä ja poikaa.

– Olen kokenut olevani tyttö jo ihan pienestä pitäen, mutta enhän tiennyt, mitä se oikein tarkoitti, Jaana kertoo.

Hän muutti 1970-luvun alussa Helsinkiin yliopistoon opiskelemaan tietotekniikkaa, meni aikanaan postiin töihin ja perusti perheen. Ensin syntyi tytär ja muutaman vuoden kuluttua poika. Täydellinen suomalainen perhe: äiti, isä ja kaksi lasta.

Mutta Jaana ei nähnyt perheellä tulevaisuutta: hän koki olevansa nainen miehen ruumiissa. Hän ei ymmärtänyt, mistä oli kyse. Sen hän tiesi, että hänen elämänsä miehenä oli kuljettu loppuun.

Elettiin 1990-luvun alkua. Yhteiskunnan ilmapiiri oli kireä ja suvaitsematon. Sukupuolivähemmistöistä alettiin avoimemmin puhua vasta tällä vuosituhannella. Homous ja lesbous olivat sairausluokituksessa 1980-luvun alkuun saakka. Rikoksia ne olivat vuoteen 1971 asti.

– Ei ollut mitään tiettyä asiaa, minkä vuoksi halusin olla nainen. Oli vain monta pientä asiaa.

Jaana oli jo kuilun partaalla. Viimein hän sai käsiinsä lehtijutun tavallisesta suomalaisesta miehestä, joka oli leikattu naiseksi. Vaihtoehtoja oli tasan kaksi: mieluummin elämä naisena kuin kuolema.

40-vuotiaana Jaana päätti tulla omaksi itsekseen. Päätös oli raskas. Pelkona oli, että jäisi yksin, ilman turvallista tulevaisuutta, tuttuja polkuja, ilman vanhoja kavereita ja sukua.

Hame päällä töihin

Tee höyryää Arabian kupeissa. Ikkunan takana puiden lehdet antavat syksyn tulla. Ne purjehtivat maahan, jättävät puun. Taitaa jo hämärtääkin.

Noin 20 vuotta sitten isä Holmström oli nelikymppinen. Hänen kuopuksensa oli vuoden ikäinen, tytär muutamaa vuotta vanhempi. Vaimo ei millään saattanut hyväksyä miehensä päätöstä.

– Muutin pois kotoa pois perheen luota. Halusin eristää elämäni naisena elämästä perheen kanssa. Ajattelin, että on selvempää, että minä lähden ja vaimo hoitaa lapset. Tiesin, että hän on siinä hyvä.

Kaapin ovet aukenivat hitaasti. Muutos Jaanaksi alkoi siitä, kun mies alkoi käyttää naisten vaatteita. Pikkuhiljaa hän muuttui yhä naisellisemmaksi.
Tuli päivä, jolloin hän uskaltautui töihin postiin hame päällä.

– Töissä ei ollut ongelmia. Kukaan ei kiusannut. Työpaikalle sisäänpääsyn kanssa oli vähän hankalaa: kortissa oli miehen tiedot, mutta valvomon kameraan näkyi nainen.

Pian kotoamuuton jälkeen Jaana alkoi käyttää naishormoneja, kävi tutkimuksissa ja alkoi odottaa sukupuolenvaihdosleikkausta.

Muutos Jaanaksi kesti kymmenen vuotta. Vuonna 1994 nimi muuttui Jaanaksi ja sosiaaliturvatunnus meni uusiksi.

– Se oli todellinen hyppy tuntemattomaan. Sitten tapasin Leenan.

Miksi rakastuin naiseen?

Jaanaa harmittaa, että hän ei tiennyt transukupuolisuudesta mitään, kun oli nuori – ei löytänyt edes nimeä erityisyydelleen.

– Jos minulla olisi silloin ollut tietoa, kun en ollut vielä parisuhteessa, olisi ollut mahdollisuus ihan toisenlaisiin päätöksiin. Muuttumiseni ei olisi vaikuttanut toisten ihmisten elämään niin paljon – mutta toisaalta, minulla ei sitten olisi lapsia.

Myöskään Leenan elämäntarina – kasvu pienestä kiltistä tytöstä, oman seksuaalisuutensa hyväksyväksi aikuiseksi – ei ollut helppo. Hän melkein kauhistui, kun tunsi vetoa myös samaa sukupuolta oleviin. Hänellä oli 1990-luvun alussa romanssi naisen kanssa.

– Mietin, mikä minä oikein olen. Ystäväni tiesi kertoa, että olenbiseksuaali. Mietin, että mikä se sellainen on, ja mistä saa lisää tietoa asiasta. Soitin Setaan ja kyselin tietoja ja tukiryhmiä, mutta niitä ei ollut. Puolen vuoden päästä olin itse perustamassa ryhmää. Teimme ensimmäisen esitteen asiasta.

Rakkaus syttyy

Jaana tuli samaan ryhmään. Siellä keskusteltiin paljon, mutta yhä useammin Jaanan ja Leenan katseet kohtasivat. Ne katseet tuntuivat sydämissä saakka.

– Jotakin loksahti. Olemme olleet yhdessä siitä saakka, vuodesta 1993. Rakkautta lujitti se, että olimme samanikäisiä ja ajattelimme jo silloin asioista samalla tavalla, Leena kertoo.

Rakastuminen oli naisille tärkeä asia. Molemmat olivat vuosikausia taistelleet oman identiteetin kanssa, ja sitten löytyikin ihminen, jolle ei tarvinnut todistella mitään.

– Jaana hyväksyy minut sellaisena kuin olen. Hän antaa rehellistä tukea minulle, kun työstän asioitani. Meillä on samanlaiset elämäntavat, Leena listaa ja miettii hetken.

– Kumppanuus on tärkeää tässä elämänvaiheessa. On surullista, jos ei ole uskaltanut tulla kaapista ulos, vaan elää vääränlaista elämää.

Suvun piti sulatella

Ystävät hyväksyivät parin rakkauden. Parisuhteen kelpuuttivat myös Jaanan lapset, jotka olivat Jaanan ja Leenan luona joka toinen viikonloppu. Tytär asuikin jonkun vuoden heidän kanssaan. Kaikki eivät suhtautuneet asiaan heti suopeasti.

– Minun sukuni kauhisteli, mutta suurin ongelma oli vanhemmat. Meni aikaa ennen kuin äitini hyväksyi tilanteen. Kerran yhteisen marjareissun jälkeen hän alkoi jutella Jaanan kanssa.

Jaana ei ollutkaan enää kummajainen, vaan ihan mukava ihminen Leenan äidinkin mielestä.

– Kun äiti vanhetessaan alkoi tarvita apua yhä enemmän, välit lämpenivät.
Leenan mielestä oli tärkeää, että kanssaihmiset saavat tietää hänen suhteestaan Jaanaan.

– Mä tykkään niin kovasti Jaanasta, että haluan puhua siitä. Itsenäistymiseni alkoi oikeastaan vasta, kun tapasin Jaanan.

Homoksi synnytään

Naisten mielestä bi-seksuaalisuudesta on ollut vaikea puhua. Se on ollut outo asia jopa lesbo ja homopiireissä.

– Piti olla puhdasoppinen. Jos luisti vastapuolelle, oli vähän kuin rintamakarkuri. Onneksi tilanne on helpottumaan päin, Jaana sanoo.

– Ei kenestäkään tule bitä tai transsukupuolista siksi, että tietää asiasta. Ne ovat niin syvällisiä juttuja. Jos joku on alkujaan transihminen, ei hänestä tulee koskaan mitään muuta. Sama koskee myös muita sukupuolivähemmistöjä. Lesbous ja homous eivät myöskään tartu. Tietoa pitäisi olla, että jokainen pystyisi elämään täysillä. On surullista, jos niin ei ole.

Suurelle osalle nykynuorista on ihan sama, mikä ihmisen sukupuoli-identiteetti on. Vanhemmille asia on usein vaikea.

– Monet pitävät lesboutta ja homoutta sairautena eivätkä ominaisuutena, Leena ihmettelee.

Valoa vertaistukiryhmistä

Talossa on rauhallista ja turvallista. Yhteyden Jaanan ja Leenan välillä voi aistia. Tässä kodissa on puhuttu paljon. Pariskuntaa yhdistää myös se, että molemmat ovat kokeneet masennuksen ja vetävät nyt vertaistukiryhmiä. He uskovat, että jos ei voi elää omana itsenään, ihminen masentuu, ehkä alkoholisoituu.

Kun Leena oli 55-vuotias, hän paloi loppuun. Työ kehitysvammaisten hoitajana
kävi liian raskaaksi. Nyt hän on sairaseläkkeellä. Jaana taas masentui, kun hänet irtisanottiin pari vuotta sitten.

– Työ oli kuitenkin koko elämä. Myös yhteisö on tärkeä. Olen ollut terapiassa useaan otteeseen. Kun työkaverit jäävät pois, pitää löytää uudet asiat. Meille ne ovat olleet vertaistukiryhmät, joita vedämme niin setalaisille kuin mielenterveyskuntoutujille.

– Ne ovat elämän suola, Leena myöntää.

Hillot kaappiin

Omenoita on vielä keittiön pöydällä. Huomenna Jaana ja Leena palaavat taas Vantaalle. Ehkä he tapaavat Jaanan lapsia, jotka edelleen kutsuvat häntä isäksi.

– Olen sanonut, että sanokaa minua julkisilla paikoilla Jaanaksi, mutta pyyntö ei ole mennyt perille, Jaana naurahtaa.

Lennu patistaa Jaanaa pilkkomaan ja työntää emalikattilaa kumppaniaan kohti.
Hillo porisee liedellä. Kaapit ovat tässä talossa lähinnä hillopurkkeja varten.
 

Artikkeli on julkaistu ET-lehdessä 9/2012

Moninaista rakkautta

Seksuaalivähemmistöillä tarkoitetaan yleensä homoja, lesboja, biseksuaaleja. Seksuaalinen suuntautuminen kertoo siitä, keneen henkilö tuntee vetovoimaa emotionaalisesti ja/tai eroottisesti. Seksuaalinen suuntautuminen ei ole valinta.

Homo on mies ja lesbo nainen, jolla on samaa sukupuolta oleviin kohdistuvia seksuaalisia ja/tai romanttisia tunteita.

Biseksuaalilla on seksuaalisia tai romanttisia tunteita samaan ja vastakkaiseen sukupuoleen. Ihmisen oma kokemus on keskeinen seksuaalivähemmistöön kuulumisessa.

Transsukupuolisen henkilön sukupuoli-identiteetti on eri kuin se sukupuoli, johon hänet on syntymän jälkeen määritelty. Hänellä on vahva ristiriita sisäisen sukupuolikokemuksensa ja ruumiillisten sukupuolipiirteidensä sekä kulttuuristen sukupuoliodotusten välillä. Sukupuolen korjaus on prosessi, jossa transsukupuolisen tai transgenderin kehoa korjataan vastaamaan hänen kokemaansa sukupuolta.

Transvestiitilla on tarve ilmaista vastakkaista sukupuolta esimerkiksi pukeutumalla. Enemmistö transvestiiteista on heteromiehiä.

Intersukupuolisuus on yleisnimitys erilaisille synnynnäisille tiloille, joissa yksilön fyysiset sukupuolta määrittelevät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti naisen tai miehen. Intersukupuolinen henkilö voi kokea sukupuolensa monin eri tavoin.

Transgender on ihminen, joka elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella. Hän saattaa kokea olevansa sukupuoleton, sukupuoleltaan määrittelemätön tai omanlaisensa yhdistelmä naisellisena ja miehisenä pidettyä ruumiillisuutta, tyyliä ja persoonan piirteitä.

Finlandia-voittajan valitseva toimittaja Baba Lybeck on saanut tuta vähemmistössä olemisen. Ortodoksisuus ja suomenruotsalaisuus kulkevat yhä mukana, mutta nyt hän ymmärtää erilaisuuden voiman. Ja sen, mitä ilman ei voi elää.

Tänään Baba Lybeck, 49, ei puhu treenaamisesta. Ei sanaakaan juoksusta, uinnista tai pyöräilystä eikä triathlonista, ei kahvakuulasta eikä aamujoogasta. Ei, vaikka Uutisvuodon ylituomarin tiukat hauikset tulevat lauantaisin olohuoneeseen kuin sanomaan kaikille sohvaperunoille, että pistäkää tekin kalenteri uusiksi, liikkukaa vaikka vartti päivässä.

Baba kiirehtii tapaamiseen Helsingin yliopiston pääkirjaston kahvilaan suoraan uintitreeneistä, ja pienen hetken päivän teema on uhattuna. Tuleekin mieleen heti liuta kysymyksiä harjoittelusta, kuten montako sataa metriä jäi altaaseen tänä aamuna.

Mutta Baba ei ole pelkkä hauiksen kantaja. Himotreenaajan julkikuvan takana on nainen, joka löytää henkistä tasapainoa ja onnellisuutta lukemisesta. Hän on kirjailija Tito Collianderin tyttärentytär ja lukuhullu.

– Kasvoin kirjoihin kiinni jo lapsena. Ilman kirjoja en voisi elää hyvää elämää. Ne kannattelevat ja auttavat ymmärtämään itseä ja toisia, syitä ja seurauksia. Lukiessa tulee hyvä olo.

Baba on tohkeissaan: tulomatkalla haastatteluun hän huomasi viereisen antikvariaatin ikkunassa Ostetaan kirjoja -kyltin.

– Voisin ehkä myydä sinne ylimääräisiä. Kaikki kirjat eivät mahdu hyllyihin, ei vaikka niitä on pinottu kahteen riviin. Kasoja on joka paikassa ja lisää tulee koko ajan, hän tuskailee.

Kirjailijoiden sukua

Baban molempien vanhempien suvussa on kirjailijoita.

Tito Collianderin ja tämän vaimon, taidegraafikko Ina Collianderin kotiin Helsingin Runeberginkadulle liittyvät Baban varhaiset kirjamuistot.

– Sinne mentiin äidin kanssa kylään, piti käyttäytyä ja vähän ujostuttikin. Muistan, kuinka istuin keltaisella jakkaralla ja isoisä luki ääneen Jöröjukkaa ruotsiksi vahvasti eläytyen.

Tito Collianderin kuollessa Baba oli 22-vuotias. Hän tajusi isoisänsä jättämän henkisen perinnön koko laajuudessaan vasta nelikymppisenä, kun hän vuonna 2007 teki kirjallisuustieteen gradun tämän seitsenosaisista muistelmista.

Omaelämäkerrallisessa kirjasarjassa avautuu kuva Pietarissa syntyneestä taiteilijasta, jolla oli juuret kolmessa kulttuurissa, suomenruotsalaisessa, venäläisessä ja suomalaisessa.

– Titon perhe, varakas suomenruotsalainen sotilassuku menetti Pietarissa Venäjän vallankumouksen melskeissä kaiken omaisuutensa. Tavarat vaihdettiin ruokaan, oli nälänhätä. Tito oppi jo lapsena, että vauraus ei kannattele, että se ei ole hyvän elämän tae.

Muistelmien tutkimisesta kasvoi Baballe paljon isompi asia kuin filosofian maisterin paperit, joita hän lähti keskenjääneiden opintojen vuoksi hakemaan.

–En etsinyt tietoisesti vastauksia identiteettiin liittyviin kysymyksiin.

"Titon tekstien avulla aloin ymmärtää juurettomuuttani ja ulkopuolisen tarkkailijan piirrettäni, sitä tunnetta, että en kuulu ryhmään."

- Minähän edustan kahta vähemmistöä, suomenruotsalaisia ja ortodokseja. Kokemus oli valtava helpotus.

Samalla kirkastui elämänkatsomuksellinen havainto, joka kannattelee vieläkin: Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Vaikka nyt on kaikki hyvin, huomenna voi olla toisin. Siksi elämän rakentaminen ulkoisten asioiden varaan on kestämätöntä.

– Tämän periaatteen mukaan yritän elää. Asumme vuokralla eikä meillä ole autoa, eikä sitä labradorinnoutajaakaan. Onneksi miehelläni on samanlainen arvomaailma.

Töissä on aina mennyt hyvin

Baba sanoo, että töissä hänellä on aina mennyt hyvin. Työtä on riittänyt siitä asti, kun hänet palkattiin lukiolaisena Radio Cityn juontajaksi vuonna 1985. Nelosen uutisankkuriaikaan vuonna 2009 osuivat kiireisimmät työvuodet ja kova säästökuuri, jonka seurauksena osa kollegoista irtisanottiin.

– Jouduin silloin miettimään, mitä tapahtuisi, jos jäisin työttömäksi. Moni työkaveri pelkäsi valtavan pankkilainansa kanssa. Mietin, mihin minun onneni perustuu ja mitkä asiat elämässä ovat ne minimit, joilla pärjään, jos on pakko. Silloin tajusin, että ne ovat liikunta ja kirjat. Ne eivät maksa mitään, eikä niitä voi minulta kukaan viedä. Voin aina mennä ulos lenkille ja kirjastoon.

Arvokysymyksiä? Kyllä, mutta Baba sanoo, että kyse on myös puhtaasta käytännöstä. Vääriin asioihin ei pidä jäädä kiinni. Kun on taloudellisesti vapaa, uskaltaa myös ottaa riskejä, kun siltä tuntuu. Työelämässä erityisesti.

Vanhemmat erosivat, kun Baba oli 6-vuotias. Äiti Maria toimi Eiran sairaalan ylihoitajana ja kouluttautui myös sairaanhoidon opettajaksi. Myöhemmin hän muutti toisen miehensä, valokuvataiteilija Matti Saanion kanssa Hankoon.

– Äiti ja hänen kaksi sisarustaan olivat saaneet äitinsä jälkeen vähän perintöä, ja äitini käytti rahat taloon. Muistan, miten vihaiseksi Tito siitä tuli. Hänen mielestään se oli tyhmintä mitä voi tehdä.

Maria Colliander-Saanio toteutti unelmansa ja perusti Hankoon antikvariaattisen kirjakaupan.

– Äiti opetti aluksi Tammisaaressa tulevia sairaanhoitajia, mutta jäi sitten pois töistä, opiskeli kirjallisuusterapeutiksi 60-vuotiaana ja piti kirjakauppaa kymmenen vuotta.

"Yritän aina muistaa, että uraa voi vaihtaa ja tehdä mitä huvittaa missä iässä tahansa"

Baban äiti täyttää lokakuussa 85 vuotta. Antikvariaatti ja talo Hangossa ovat taakse jäänyttä elämää, kirjat eivät. Äiti pitää yhä kirjapiiriä samoin kuin toimiessaan kirjallisuusterapeuttina.

Työlukemista ja venelukemista

Näkyvän tv-työnsä ohella Baba on kysytty juontaja. Lisäksi hän on toiminut kirjallisuusseminaarien moderaattorina ja yhtenä Helsingin kirjamessujen päähaastattelijoista yhdessä tutkija Anna Kortelaisen ja toimittaja Markus Leikolan kanssa.

Lokakuisten kirjamessujen teema on pohjoismainen kirjallisuus. Luku-urakka on jo alkanut ja tiivistyy kesällä, vaikka kirjailijavieraat eivät olekaan vielä varmistuneet.

– Olen saanut äidinkieleni vuoksi haastatella monia ruotsalaisia ja norjalaisia nykydekkaristeja. Luen dekkareita mielelläni, mutta intohimoista fania minusta ei varmaan tule koskaan, dekkarit ovat liian kaavamaisia minulle, hän nauraa.

 

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset ovat koetelleet näyttelijöitä, jotka ovat yöpyneet teltoissa ja syöneet armeijaruokaa. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi yhteishenki on muovautunut vahvaksi.

Polkupyörillä liikkuvat, harmaisiin univormuihin sonnustautuneet jääkärit ohittavat matalla jalustalla seisovan upseerikolmikon, jolla on käsi tanakasti lipassa. Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi kaikuu vaskisen alakuloisesti Kaartin soittajien instrumenteista.

Jääkäreitä seuraavat jalkaisin marssivat konekiväärikomppanian miehet, sitten tykkejä kiskovat rotevat suomenhevoset ohjastajineen. Joukkueenjohtajien käskyt kajahtelevat aukiolla Suomenlinnan kirkon kupeessa.

Jossain siellä ovat myös elokuvan tähtinäyttelijät Eero Aho, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen − Rokka, Hietanen ja Koskela.

Ohjaaja Aku Louhimies.
Ohjaaja Aku Louhimies.

Viimeisenä kenraalit saavat ottaa vastaan kaksi raskaasti ylämäkeen punnertavaa, mustaa savua sylkevää kuorma-autoa, joista toinen kiskoo kunnioitettavan näköistä tykkiä. Patterin miehet istuvat lavalla totisen näköisenä.

Aku Louhimiehen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta kuvataan Suomenlinnassa kalseassa säässä. Avustajat ovat hytisseet ulkona aamusta asti. Suomenlinna saa esittää Petroskoita, jonka suomalaiset valtasivat jatkosodassa syksyllä 1941 ja nimesivät Äänislinnaksi.

Väinö Linna kuittaa voitonparaatin romaanissaan muutamalla lauseella. Ensimmäisen konekiväärikomppanian 3. joukkueella, Koskelan porukalla, "ei ollut paraatin kanssa muuta tekemistä kuin että he valvoivat järjestystä kaupungissa". Silti yli 250 miehen marssista tulee elokuvaan näyttävä osio.

− Paraati on hyvä joukkokohtaus ja antaa sävyä sille, miten suomalaiset Petroskoissa olivat. Se on mieltä ylentävä, Louhimies sanoo.

Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.
Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.

Louhimiehen ja Jari Olavi Rantalan käsikirjoitus perustuu sekä Tuntemattoman sotilaan "viralliseen" laitokseen että sen alkuversioon, Sotaromaaniin.

− Käytimme materiaalina molempia, mutta itse en enää osaa eritellä, mikä tulee mistäkin. Olemme ottaneet vapauksia, mutta pyrkineet olemaan uskollisia kirjan hengelle. Aika on nyt toinen kuin 1950-luvulla, kun Sotaromaania sensuroitiin. Enää ei tarvitse sensuroida.

Louhimies muistuttaa, kuinka monipuolinen Linnan kirja on. Siitä on tehty kaksi elokuvaa, näytelmiä, kuunnelma ja oopperakin.

Kuvaukset Suomessa

Petroskoin paraatikenttä löytyi luontevasti Suomenlinnan kirkon kupeesta. Taustana toimivat Bastioni Bielkeksi ja Kurtiinitaloksi kutsutut vaaleat rakennukset sekä punertava Upseerikerho.

− Muutama vuosi sitten kävin nykyisessä Petroskoissa ja huomasin, että arkkitehtuuri on hyvin samanlaista empiretyyliä kuin Suomenlinnassa, missä on venäläistenkin rakentamia taloja.

Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.
Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.

Louhimiehelle ja toiselle tuottajalle Mikko Tenhuselle on tärkeätä, että Tuntematon kuvataan kokonaan Suomessa. Se on myös taloudellinen kysymys. Yli seitsemän miljoonan budjetillaan elokuva on kalleimpia Suomessa tehtyjä.

− Olisi varmaan ollut täysin mahdollista kuvata Petroskoissa, kaikkiallehan nykyisin pääsee, mutta sitä vaihtoehtoa ei näin ollen tutkittu.

Elokuvan pääkuvausjakso oli kesällä Karjalan prikaatissa. Siellä näyttelijät asuivat puolijoukkueteltoissa ja söivät armeijan ruokaa. Suomenlinnassa yöpyminen ei ollut tarpeellista, vaikka myöhäisiäkin yökuvauksia tehtiin.

Kaartin soittajat kuvaustauolla.
Kaartin soittajat kuvaustauolla.

− Saari on ollut koko ajan avoinna. Teemme yhteistyötä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa. Ihmiset asuvat täällä normaaliin tapaan, ja jotkut ovat myös avustajina.

− Suurimpana vastuksenamme ovat olleet Suomenlinnan valloittaneet Pokémon Go -pelin harrastajat. Toisinaan näyttelijät eivät kuulemani mukaan ole mahtuneet lauttoihin.

Louhimiehen mielestä oli kuitenkin hienoa päästä kuvaamaan Unescon maailmanperintökohteessa. Edessä ovat vielä talvikuvaukset Kainuussa ja Kotkan-Haminan seudulla.

Ensin elokuva, sitten puheet

Näyttelijät eivät vielä tässä vaiheessa halua astua julkisuuteen. Sen he päättivät Louhimiehen mukaan jo harjoitteluvaiheessa. Tuotantoyhtiö ei ole asiaa kontrolloinut.

− Näyttelijät sanoivat, että tehdään ensin elokuva ja puhutaan siitä vasta sitten. Ensi-iltahan on vasta vuoden kuluttua 27.10.2017. Emme halua antaa vaikutelmaa, että tämä olisi piankin teattereissa.

Tuntemattoman teko ja sen yli 60 kuvauspäivää ovat olleet fyysisesti ja henkisesti raskaita, eikä aihepiirikään ole "kaikkein leppoisimpia", kuten Louhimies muotoilee.

Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.
Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.

Sään ei ole annettu vaikuttaa. Kuvattu on kelissä kuin kelissä. Jos satoi niin satoi, jos paistoi niin paistoi.

− Kaikki ovat kuitenkin olleet innoissaan ja hyvällä spiritillä mukana. Kollektiivinen tekemisen tapa on synnyttänyt hienoa joukkuehenkeä.

Natsat kohdallaan

Tuntemattoman edelliset, Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin, versiot ovat kestoltaan yli kolmetuntisia. Omansa mittaa Louhimies ei lähde vielä arvioimaan.

− Pannaan filmi kasaan ja katsotaan, että siitä tulee mahdollisimman hyvä.

Petroskoin valtauksen jälkeen Koskela ylennettiin luutnantiksi ja Hietanen kersantiksi.

− Äsken tuossa näin, että Hietasen mantteliin oli ilmestynyt kolmas nauha. Lähdemme siitä, että kaikki tällaiset asiat ovat mahdollisimman oikein, mutta aina saattaa sattua virheitä. Mielipidekysymykset ovat erikseen.

 

Hienoista teksteistään ja juurevasta lauluäänestään tunnetulla Pauli Hanhiniemellä on ollut kiireinen syksy. Uusi soololevy ja omaelämäkerta julkaistiin lähes samanaikaisesti. Keikkailu jatkuu tiiviinä marraskuussa.

Pauli Hanhiniemi palasi Elettyä elämää -kirjansa julkistamistilaisuuteen suoraan Boliviasta. Siellä hän oli Suomen Lähetysseuran toivoa.fi-kampanjan merkeissä. Kampanjassa kerätään rahaa projekteihin eri puolilla maailmaa.

− Yksi bolivialainen projekti on tyttöjen koulukoti, johon lapsia haetaan viidakosta turvaan lähelle koulua asumaan, Hanhiniemi kertoo.

Toisessa lapsille opetetaan muutakin kuin yksitoikkoista työtä esimerkiksi kaivoksissa. Lapsityövoiman käyttö on Boliviassa sallittua.

− Olen tottunut kulkemaan maalaistaustaisten rokkarien kanssa, joten oli hieman erilaista liikkua lähetysdelegaation kanssa. Ainakin huumori oli erilaista, Hanhiniemi naureskelee.

”Vuoristotauti on hyvää esimakua vanhuudesta.”

Reissun päällä oltiin kymmenkunta päivää sekä tropiikissa että vuoristossa jopa 4800 metrin korkeudella.

− Niin ylhäällä on todella raskasta. Jalat eivät tahdo kantaa, ja hengitys muuttuu huohottamiseksi. Se on hyvää esimakua siitä, miltä tuntuu, kun tulee vanhaksi. Vuoristosta sentään pääsee pois, vanhuudesta ei.

Lähetysseuran toiminnassa Hanhiniemen mukaan hienoa se, ettei heillä ole raskasta organisaatiota. Koko Etelä-Amerikassa on vain yksi henkilö koordinoimassa.

− Sinne ei viedä koneita viidakkoon ruostumaan, vaan pikkuisen rahaa. Sen avulla paikalliset pystyvät jatkamaan työtä, jota jo valmiiksi tekevät.

Assosiaation viemää

Musiikkimuistelmien tekeminen oli Hanhiniemelle maittava prosessi. Proosaa oli hänestä vaihteeksi kiva kirjoittaa.

− Laulutekstejä tehdessä pitää koko ajan pidätellä ja mennä eteen ja taakse. Se on vähän niin kuin saven muokkaamista. Onneksi niin, sillä aina voi lisätä jotain tai ottaa pois.

Kirjoittaessaan Hanhiniemi ei miettinyt rakenteita tai draaman kaaria. Työ eteni päähän pälkähtäneiden assosiaatioiden pohjalta.

− Tykkään vain kirjoittaa ja katsoa, mitä paperille tulee. Tykkään myös omista muistoistani.

Projekti lähti kustantajan aloitteesta, mutta jo 2004 Hanhiniemi julkaisi muistelmakirjan Soitto on sanoja. Siitä on uutuudessa parhaita paloja.

− Alkuperäinen sysäys oli se, että halusin kertoa kolmelle lapselleni, missä olin ollut ja mitä tehnyt. Että he saisivat tietää asioita, joita en ole heille tajunnut tai ehtinyt kertoa.

Universaali kieli

Kirjassa rokkari muistelee vaiheita yhtyeittensä Kolmas nainen, Perunateatteri ja Hehkumo kanssa

− Kun kaverit päästivät minut treenikämpällen, tiesin että musiikista tulee minulle elämän sisältö. Toinen hetki oli ensimmäinen kerta, kun lauluni liikutti jonkun yleisössä kyyneliin, Hanhiniemi muistelee.

”Olin lähellä luopua muusikon ammatista.”

Hän on opiskellut piirtäjä-artesaaniksi, mutta vain kerran on ollut lähellä vaihtaminen siihen ammattiin. Se tapahtui 1994, kun Kolmas nainen hajosi.

− Olin lähellä luopua muusikon ammatista. Meitä rupesi ahdistamaan liiallinen keikkailu. Kannoimme itse kamat, ajoimme bussia ja luuhasimme yökerhoissa. Emme tajunneet, kuinka paljon nuori ihminen kestää rasitusta. Väsähdimme myös suosion tuomiin ennakko-odotuksiin ja paineisiin.

Hanhiniemelle tarjottiin työtä tamperelaisesta grafiikkapajasta. Hän olisi päässyt ”romanttiseen ja hienoon duuniin” vedostamaan taiteilijoiden teoksista. Kuvataiteilijan työstäkin joskus unelmoinut mies lopulta kieltäytyi ja päätti jatkaa musiikin tekemistä.

Sanotaan, että musiikki on universaali kieli. Hanhiniemi tiesi tämän totuuden, mutta tajusi sen syvällisesti vasta niinkin kaukaisessa paikassa kuin Kiina.

− Minua alkoi ottaa päähän, etten ymmärtänyt kirjoitusmerkkejä. En käsittänyt, mitä ihmiset siellä viestivät.

”Tajusin musiikin universaalisuuden.”

Sitten suomalaiset isännät veivät Hanhiniemen Pekingissä sijaitsevalla entiselle sotilas- ja teollisuusalueelle, joka oli luovutettu käsityöläisten ja taiteilijoiden käyttöön.

− Siellä näin kiinalaista nykytaidetta, jota ymmärsin, päinvastoin kuin kirjoitusmerkkejä. Tajusin, mitä nuorten kiinalaisten taiteilijoiden päässä liikkui. Sanotaan, että myös kuva on universaali kieli. Tätä se universaalius myös musiikissa tarkoittaa. Reissu ei mennyt hukkaan.

Konkarit keikalla

Perunateatteri ei menestynyt yhtä hyvin kuin Kolmas nainen, mutta Hanhiniemi unohtaisi mieluusti koko sanan ’menestys’.

− Ei soittaessa ajattele menestystä, vaan sitä, miten bändi sytkyttää ympärillä. Aluksi minun oli vähän vaikea saada otetta Perunateatterin äänikudoksesta. Yhdentoista vuoden mittaan siitä kuitenkin kehkeytyi todella rakas porukka ja työmaa.

Kolmas nainenkin on tehnyt uuden tulemisen. Kun yhtye aloitti, kaverit olivat 15-16-vuotiaita. Nyt he ovat viisikymppisiä.

”Kolmas nainen elää ja voi hyvin.”

Aina välillä yhtye kootaan ja lähdetään kiertueelle. Esimerkiksi toissa vuonna Kolmas nainen teki 60 keikkaa, mikä on melkoinen määrä. Bändi on myös tehnyt kaksi uutta levyä.

Vuonna 2013 Hanhiniemi oli mukana suositussa Vain elämää -ohjelmassa. Kirjassaan hän kertoo, kuinka ohjelmasta revityt lööppiotsikot alkoivat ahdistaa. Kerrottiin esimerkiksi, että hän on kirjoittanut nimikirjoituksia naisten rintojen väliin.

− Koska minulta tulee juttua aika estoitta, välillä tulee sanottua jotain älytöntä. Olen 30 vuotta keskittynyt laulujen tekoon, ajatellut ihmisen elämää sieltä ja täältä ja yrittänyt kiteyttää siitä jotain. Onhan todella typerää, jos päällimmäiseksi jää, että olen kirjoittanut nimmareita naisten rintoihin, Hanhiniemi puuskahtaa ja nauraa päälle.

Ansaittu nobel

Bob Dylan sai äskettäin kirjallisuuden nobelin. Hanhiniemen mielestä mies on palkintonsa ansainnut.

− Lyyrikko kiteyttää asioita. Hän jättää paljon pienemmän hiilijalanjäljen ja saa silti asioita sanottua, hän pohtii.

Hän kertoo lukeneensa Dylanin omaelämäkerran Muistelmat, osa 1.

− Dylan kirjoittaa hienoa proosaa, kaunista ja helppolukuista kieltä. Hän on huomaavainen lukijaa kohtaa, mikä on amerikkalaisen kirjallisuuden perinne. Kirjailija tekee varsinaisen työn, eikä jätä sitä lukijalle.

Pauli Hanhiniemi: Kerran elettyä. Docendo.

Pauli Hanhiniemi: Pölyä, hiuksia, risuja. Universal Music.

Pauli Hanhiniemen Retkue -yhtyeen klubikeikat jatkuvat marraskuussa.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat 40 vuoden aikana matkustaneet pitkin maailmaa ja esiintyneet ihan kaikille lapsista murhamiehiin. Homma toimii niin hyvin, ettei aihetta ole ollut edes riidanpoikaseen.

Kaksi tummanpuhuvaa hahmoa vetää matkalaukkuja pitkin junan käytävää. Kun oikeat paikat löytyvät, miehet suorittavat eleettömän koreografian, joka muistuttaa etäisesti jotain itämaista tanssia. Takit viikkautuvat siisteille taitoksille, laukut sujahtavat säilöön, lehti pöydälle, liput viereen. Mustapukuiset miehet istuvat ilman, että sanaakaan vaihdetaan.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat matkalla keikalle Helsingistä Turkuun. Heille juna on sopiva paikka haastattelulle junassa, sillä he ovat pitkällä yhteisellä keikkaurallaan matkustaen merkinneet maailmankartalle jänisten lisäksi myös itsensä.

Keikkoja päiväkodeista mielisairaaloihin

Parivaljakon yhteiskeikkailut alkoivat vuonna 1977. M.A. muistaa keikan vieläkin hyvin.

– Se tapahtui Jyväskylän Sokos-tavaratalossa. Pedro saapui paikalle räsyisissä farkuissa ja pitkässä tukassa. Asu ei ehkä ollut kaikkein soveliain tavarataloesiintymiseen, mutta ei se soittoa haitannut.

Siitä alkoi yhteistyö, joka on kestänyt lähes 40 vuotta. Se on sisältänyt levyjä, mutta ennen kaikkea lukemattoman määrän keikkoja.

– 1970-luvun lopusta alkoi kiihkein ajanjakso, silloin keikkoja saattoi olla vuodessa jopa 300. Keikkailimme Suomen lisäksi Ruotsissa ja Saksassa. Kotonaolo oli niinä vuosina aikamoista herkkua, Pedro muistelee.

Reissuarjesta on muotoutunut parivaljakolle jo elämäntapa, jota ilman elämää olisi vaikea kuvitella.

– Jos minun pitäisi jotenkin luonnehtia meitä, niin olemme maailman joustavin duo. Mahdumme pieneen tilaan ja olemme soittaneet vaikka missä ja mitä, M.A. toteaa.

Kaikkein vaihtelevimmat keikkansa duo on mielestään soittanut Ruotsissa.

–  Olemme kolunneet siellä päiväkodeista mielisairaaloihin ja diplomaattikutsuista rock-klubeihin. Vanhusten mielisairaalassa meillä oli vastaanottavainen yleisö. He taisivat samaistua meihin! Myös vankilakeikka oli kiinnostava. Seitsemän lukkoa vedettiin selkiemme takana kiinni, ennen kuin esiinnyimme. Sen jälkeen meiltä pyydettiin vielä spesiaalikonsertti. Sen me soitimme kymmenelle murhamiehelle. He tuntuivat kovasti pitävän kuulemastaan, Pedro hymähtää.

Toisaalta Suomessa miehet ovat huomanneet, että mitä pohjoisemmaksi matkataan, sen värikkäämpiä esiintymiset usein ovat.

– Kerran meillä piti olla keikka Lapin Sevettijärvellä. Pääsimme hirveällä vaivalla esiintymispaikalle paikalliseen kouluun vain ymmärtääksemme, ettei paikan päällä tiedetty keikasta mitään. Koulun opettaja riensi paikalle, komensi ottamaan keittoa ja odottamaan, että hän saisi vähän soiteltua paikallisille. Meni kolme tuntia ja siellä, keskellä ei-mitään, oli tupa täysi.

Lavalle ilman suunnitelmia

Miehet ovat tehneet nyt töitä niin pitkään, että heille on muotoutunut ihan saumaton tapa toimia keikkamatkoilla.

– Olemme esiintyneet yhdessä niin paljon, että meille on muotoutunut saumaton tapa tehdä töitä. Meidän ei tarvitse soitella ja sopia joka asiasta erikseen. Usein hankkiudumme keikoillekin ihan omia aikojamme. Jos matkaamme yhdessä, meidän ei ole pakko istua viereisillä paikoilla. Tämänkin Helsinki–Turku-junamatkan voisimme matkata täydessä hiljaisuudessa, joka kumpuaa yhteisymmärryksestä, M.A. sanoo.

Duolla on myös yksi ylittämätön vahvuus: he eivät ole koskaan riidelleet.

– Jos olemme eri mieltä jostakin, ilmaisemme sen, mutta se ei johda konfliktiin, Mauri Antero jatkaa ja hymyilee. Turku häämöttää ja junan ikkunoiden takana, mutta miehet eivät ole matkan aikana vaihtaneet sanaakaan illan tulevasta keikasta.

– Emme tiedä, mitä tänä iltana Turussa esitämme. Se selviää vasta, kun näemme yleisön. Vedämme pari koekappaletta ja katsomme, miten yleisö reagoi. Jos yleisö on nuorta, silloin käy kaikki. Vanhemmalle väelle emme yleensä edes yritä soittaa Mielitauti-rockia. Mutta ikärajat ovat hämäriä; Jenkan ulkosynnyttimistä kun voi soittaa niin vanhoille kuin nuorillekin.

Koko artikkeli on ilmestynyt ET-lehden numerossa 16/2016.

Pedro & Mauri Antero

Mauri Antero Numminen, 76, on pitkän linjan muusikko, esiintyjä ja kirjailija.

Pedro Hietanen, 67, on muusikko, kapellimestari ja tuottaja.