Rikkaan kodin kaunis, suosittu tyttö. Kalliit koulut, harrastukset, kielitaito, matkat. Onko tämä oikein? Inna Ilivitzky mietti. Hän päätyi yksinhuoltajaksi ja eläinlääkäriksi – maailmanparantajaksi.

Kullanpunainen turkki, tummat viisaat silmät. Niiden yllä samanlaiset tummat, ystävälliset silmät. Jehki-koira on nyt ainoa eläinkunnan edustaja eläinlääkäri Inna Ilivitzkyn kotona. Elämä on eläkkeellä asettunut uuteen malliin.

– Enää en ole yhtä mielettömän aktiivinen ja supersosiaalinen kuin ennen, hän sanoo.

Ollaan Valkeakoskella, rivitaloasunnossa Sääksmäen kirkon kupeessa.

Eteisessä on ihmistä korkeampi kultaraaminen peili, Venäjältä tuotu. Tammikaapin päällä korskuu uljas posliinihevonen. Samettisohvalla on lammaskuvioinen peitto ja pöytäliinaan on painettu afrikkalaisia majoja.

Suku täynnä rajojen ylittäjiä

Läänineläinlääkärin virastaan Inna Ilivitzky jäi pois neljä vuotta sitten. Hän myi pienen maatilansa ja luopui hevosista, lampaista, kissoista ja koirista sekä eläinlääkärin työvälineistä. Myös toisen leipä­lajinsa, politiikan, hän jätti nuoremmille.

– Haluan keskittyä lapsenlapsiin ja Punaisen Ristin kansainväliseen ystävätoimintaan. Autan Valkeakoskella asuvia ulkomaalaisia opiskelijoita ja maahanmuuttajia, hän sanoo.

Ulkomaalaiset ovat Inna Ilivitzkyn sydäntä lähellä, koska hän tietää, minkälaista on elää vieraassa kulttuurissa. Hänen sukunsa on täynnä rajoja ylittäneitä ja eri maissa asuvia ihmisiä. Nouseva muukalaisvihamielisyys huolestuttaa.

– Olen miettinyt propagandaa. Sen mukana ihmisestä tulee esiin paha tai hyvä. Taloudellisesti tiukkoina aikoina nousee ääriliikkeitä. Kuitenkin jokainen vanhempi haluaa lapselleen parempaa elämää. Suomalaisiakin on lähtenyt talouspakolaisina Amerikkaan ja Ruotsiin melkein miljoona.

Se vaikea sana

Puhelin soi. Innalta kysytään neuvoa parvekkeella vierailevan varispariskunnan suhteen. Hän syventyy keskusteluun.

Paikalle on poikennut naapuri.

– Inna puhuu kahdeksaa kieltä, mutta millään niistä hän ei osaa sanoa ei, naapuri napauttaa.

Inna Ilivitzkyn vanhemmat ovat Venäjältä. Äiti Ludmila eli Miila oli venäläistä sivistyneistöä. Perheellä oli kartano Kuolemajärvellä Karjalankannaksella, mutta sodan takia perhe tuli evakkoon Suomeen. Miila pääsi lähetiksi juutalaiseen Ilivitzkyn turkisliikkeeseen Helsingin keskustaan.

Isä Jurin perhe oli Ukrainan juutalaisia. Suku oli paennut Venäjän vallankumousta Saksaan, josta pako jatkui Hitlerin takia 1930-luvulla Suomeen. Turkisliikkeen perinyt lähes kaksimetrinen Juri ja pienikokoinen köyhä Ludmila rakastuivat. Ylellinen koti perustettiin Munkkiniemeen.

Lohtua hevostalleilta

Ludmilan ja Jurin tytär Inna sai heti lähdössä hurjan kielitaidon. Äidin ja veljen kanssa hän puhui ruotsia, jota he olivat oppineet sodan aikana Ruotsissa, ja isän kanssa saksaa. Äidin­äidin, rakkaan babushkan, kanssa kieli oli ­venäjä.

Tyylikkyyttä vaaliva äiti pani Innan nelivuotiaana ranskalaiseen alkeiskouluun, joten pikkutyttöön tarttui ranskakin. Pihalla kaverien kanssa leikittiin suomeksi.

Vanhemmat näyttivät onnellisilta.

– Mutta se oli kulissia. Isä oli erittäin ankara, ja äiti kärsi vaikeasta masennuksesta. Aistin myös vihamielisyyttä venäläisen ja juutalaisen sukuni välillä. Minun oli pakko olla mallilapsi.

Mallilapsi kääntyi eläinten puoleen. Hän ­alkoi käydä Ruskeasuon talleilla – joka ikinen päivä.

– Olin poikatyttö ja totaalinen hevoshullu. Muistan edelleen tallin kaikkien hevosten nimet ja sukutaulut. 12-vuotiaana päätin, että minusta tulee eläinlääkäri.

Kesät yksin sukulaisissa

Matkustamaan tyttö alkoi jo varhain. Turkisliikkeen ja kaiken muun takia kiireiset vanhemmat lähettivät tyttären kymmenvuotiaasta lähtien joka kesä yksin ulkomaille. Inna pantiin lentokoneeseen, joka laskeutui milloin kenenkin isän juutalaissukulaisen luo. Ranskaan, Englantiin, Saksaan.

– Outona pienenä lintuna tulin vieraisiin paikkoihin. Oli pakko tulla ymmärretyksi, oli pakko olla mukava tyttö Suomesta, Inna Ilivitzky hymyilee. Hänen viehättävä, toiset huo­mioon ottava käytöksensä juontaa kaukaa.

Ranskassa hänestä, poikatytöstä, ei kuitenkaan sukeutunut sukulaisten toivomaa nukketyttöä. Kyllästyneinä he lähettivät hänet leirille maaseudulle.

Pariisissa Inna ehti nähdä Algerian itsenäistymissodan vaikutuksia emämaa Ranskassa.

Englannissa hän matkusti kerran junalla Richmondin-sukulaistensa linnasta toisten omaisten luo. Victorian asemalla Lontoossa hän näki junan ikkunasta slummeja ja niiden afrikkalaisia ja intialaisia asukkaita.

Tyttö vavahti.

– Tämä ei ole oikein, ajattelin. Sosiaalinen heräämiseni tapahtui silloin, 12-vuotiaana, Inna Ilivitzky toteaa.

Humalaisia turisteja taluttamassa

Käsintehdyt turkikset alkoivat 1950-luvulla hävitä kilpailussa tehdasvalmisteisille. Munkkiniemen-kodista vietiin arvoesineitä panttilainaamoon työntekijöiden palkkojen maksamiseksi. Oli selvää, että aikuistuvan Innan piti alkaa itse ansaita rahansa.

Vuonna 1965 suomalaisille avautui mahdollisuus matkustaa Neuvosto-Viroon. Tarvittiin matkanjohtajia, ja 18-vuotias venäjäntaitoinen Inna ilmoittautui.

Hienon kodin tyttö astui Vanemuine-laivaan, jonka matkustajat olivat hänen vastuullaan. Laivallinen humalaisia, kiroilevia, rällästäviä, ryssitteleviä ja periavuttomia turisteja, jotka hänen, Innan, oli luotsattava Tallinnaan läpi ahtaiden porttien, joita vartioivat nyreät, vastahakoiset virkailijat.

– Olin kauhuissani!

Suojelupoliisi ovella

Paikallinen virolainen opas, vanhempi mies, tarjosi nuorelle matkanjohtajalle apuaan ja osoitti lämmintä ymmärrystä. Inna rakastui Antsiin suinpäin.

Ja niin kävi, että saman kesän viimeisellä turistimatkalla Inna ja Ants vihittiin Tallinnassa, salaa Innan vanhemmilta.

Jouluna mies sai viisumin Suomeen, ja yhdessä muutettiin yksiöön Helsingin Kallioon.

Vuoden kuluttua keväällä soi ovikello. Kaksi suojelupoliisia vei Antsin mennessään. He ilmoittivat Innalle, että puoliso oli ollut KGB:n agentti, joka oli yrittänyt Helsingissä värväytyä amerikkalaisille kaksoisagentiksi.

Mies passitettiin Siperiaan. Avioliitto loppui saman tien.

– Tästä kirjoitan ensimmäisen kirjani, olen jo aloittanut omaelämäkertasarjan, Inna Ilivitzky paljastaa.

Arvojen perässä

Rikkaan kodin älykäs, kaunis, suosittu tyttö. Kalliit koulut, harrastukset, matkat, kaikki mahdollisuudet.

– En ottanut asemaani itsestäänselvyytenä. Tunsin syyllisyyttä hyväosaisuudestani.

Tunsin syyllisyyttä hyväosaisuudestani.

Vasemmistolainen nuorisoliike oli heräämässä Suomessa Innan lukioaikoina. Hän tunsi saavansa siitä vastauksia ahdistaviin kysymyksiinsä. Kaikki ihmiset, asemasta riippumatta, ovat yhtä arvokkaita. Toisten sortaminen on väärin, solidaarisuus oikein.

Parempiosaisilla on velvollisuus auttaa niitä, joiden lähtökohdat ovat huonommat.

– Samat arvot minulla on edelleen.

Mutta jyrkän siiven taistolaista Inna Ilivitzkystä ei koskaan tullut. Sen estivät kokemukset Viron reaalisosialismista ja KGB:n agentin entisenä vaimona.

Koti avoinna kaikille

Eläinlääkäriksi Inna opiskeli Helsingissä miesvoittoisessa, hellän karheassa opiskelijaporukassa. Tuli raskaaksi ja meni naimisiin. 

Äitiyslomaa hän malttoi pitää nipin napin kolme viikkoa. Esikoistytär tottui hevosen hirnuntaan jo ennen syntymäänsä, toinen ja kolmas syntyivät vuoden välein. Lyhyitä keskeytyksiä lukuun ottamatta Inna toimi samalla eläinlääkärinä eri puolilla Suomea.

Vuonna 1980 Inna Riipinen sai viran Valkeakoskelta, jonne perhe muutti ja jossa neljäs tytär syntyi. Koti avautui paitsi eläimille myös ulkomaalaisille kollegoille, kehitysmaiden eläinlääkäriopiskelijoille, ystävyyskaupunkien vieraille ja aatetovereille. Kansainvälisen solidaarisuuden hengessä. Kotona oli aina vuokralla ulkomaalaisia opiskelijoita.

– Tunnen hirveän paljon ihmisiä eri elämänkentiltä.

Afrikkaan ja Haitille

Avioliitto päättyi ja Inna jatkoi neljän tyttären yksinhuoltajana. Hän perusti yhdistyksiä, vaikutti kunnallispoliitikkona ja kansainvälisillä vasemmistonaisten foorumeilla, piti iltaisin eläinlääkärin vastaanottoa, toimi tulkkina, matkusti konferensseissa ja kansainvälisenä lammasasiantuntijana ja vaikutti EU-parlamentissa eläinkuljetuslakeihin.

Hän pääsi myös kehitysmaihin, kuten oli aina toivonut. Afrikassa hän johti vuoden ajan Punaisen Ristin ruuanjakelua Guineassa, jonne oli sotivista naapurimaista tullut satoja­tuhansia pakolaisia. Vuonna 2010 hän oli avustustyössä Haitilla.

– Tunsin, että minulla on paljon annettavaa. 50-60-vuotiaana olin jo seestynyt, ja läänineläinlääkärinä sain olla äitihahmona nuorille eläinlääkäreille.

Täydellinen suoritus. Niinkö?

Romahdus kuusikymppisenä

Eläinsuojelutapaukset alkoivat pahentua, ja työssä syntyi ristiriitoja.

– Vähän ennen eläkkeelle jäämistä paloin loppuun. Masennuin ja aloin tuntea syyllisyyttä. Vanhoja asioita alkoi nousta pintaan, Inna Ilivitzky, 68, sanoo hiljaa.

Kuusikymppisen vuosikymmen ei ole ollut lainkaan seesteinen.

Kaikki tyttäret ovat pärjänneet hyvin, mutta heiltä on tullut myös kovaa palautetta. Innan vauhdikkaassa elämässä lapset eivät olleet koskaan keskipiste, kun äiti keskittyi liikaa maailmanparantamiseen.

– Yritän nyt maksaa velkaani olemalla mahdollisimman paljon tyttärieni ja kahdeksan lapsenlapseni kanssa.

Vähän ennen eläkkeelle jäämistä paloin loppuun.

Menneisyyteen katsominen on tuonut esiin myös asioita, joita ei ole ollut aikaa kokea.

Eteisen peilistä katsoo nainen, johon on viimein pakko tutustua.

Lonkkaleikkauksen edut

Jehki-koiran emäntä Inna on käynyt mustikassa. Marjoja kertyi pari litraa ja poimija on iloinen: lonkissa ei tunnu mitään.

Muutama vuosi sitten Innan lonkka meni sijoiltaan viidesti, leikkauksia oli neljä puolen vuoden aikana. Nukutustokkura seurasi toistaan, väliajat nainen vietti pyörätuolissa.

– Lonkkaruljanssi oli fantastinen kokemus! Tyttäret ja koko terveysjärjestelmä auttoivat ja hoitivat minua. Ihana tunne: minusta välitettiin, minua hoidettiin.

3 x idolini
  1. Babushka Äidinäitini oli menettänyt kaiken ja eli vaatimattomasti, mutta hän oli aina iloinen, hellä ja avulias. Lapsena ihailin häntä.
  2. Tito Colliander opetti uskontoa meille ruotsin­kielisen koulun ortodokseille. Hän eli niin kuin opetti. Hän oli minulle ”elämän sääntöjen” oppi-isä.
  3. Hetkessä elävät Kuten koirani Jehki, joka näyttää onnensa kotiin tulostani. Saan voimaa hetkistä. Hevosen höristys, pehmeä turpa poskea vasten. Lapsen­lapsen halaus. Serkusten leikki yhdessä. Mottoni on: tee ja toimi täydestä sydämestä mutta muista, että hautausmaat ovat täynnä korvaamattomia ihmisiä.

Finlandia-voittajan valitseva toimittaja Baba Lybeck on saanut tuta vähemmistössä olemisen. Ortodoksisuus ja suomenruotsalaisuus kulkevat yhä mukana, mutta nyt hän ymmärtää erilaisuuden voiman. Ja sen, mitä ilman ei voi elää.

Tänään Baba Lybeck, 49, ei puhu treenaamisesta. Ei sanaakaan juoksusta, uinnista tai pyöräilystä eikä triathlonista, ei kahvakuulasta eikä aamujoogasta. Ei, vaikka Uutisvuodon ylituomarin tiukat hauikset tulevat lauantaisin olohuoneeseen kuin sanomaan kaikille sohvaperunoille, että pistäkää tekin kalenteri uusiksi, liikkukaa vaikka vartti päivässä.

Baba kiirehtii tapaamiseen Helsingin yliopiston pääkirjaston kahvilaan suoraan uintitreeneistä, ja pienen hetken päivän teema on uhattuna. Tuleekin mieleen heti liuta kysymyksiä harjoittelusta, kuten montako sataa metriä jäi altaaseen tänä aamuna.

Mutta Baba ei ole pelkkä hauiksen kantaja. Himotreenaajan julkikuvan takana on nainen, joka löytää henkistä tasapainoa ja onnellisuutta lukemisesta. Hän on kirjailija Tito Collianderin tyttärentytär ja lukuhullu.

– Kasvoin kirjoihin kiinni jo lapsena. Ilman kirjoja en voisi elää hyvää elämää. Ne kannattelevat ja auttavat ymmärtämään itseä ja toisia, syitä ja seurauksia. Lukiessa tulee hyvä olo.

Baba on tohkeissaan: tulomatkalla haastatteluun hän huomasi viereisen antikvariaatin ikkunassa Ostetaan kirjoja -kyltin.

– Voisin ehkä myydä sinne ylimääräisiä. Kaikki kirjat eivät mahdu hyllyihin, ei vaikka niitä on pinottu kahteen riviin. Kasoja on joka paikassa ja lisää tulee koko ajan, hän tuskailee.

Kirjailijoiden sukua

Baban molempien vanhempien suvussa on kirjailijoita.

Tito Collianderin ja tämän vaimon, taidegraafikko Ina Collianderin kotiin Helsingin Runeberginkadulle liittyvät Baban varhaiset kirjamuistot.

– Sinne mentiin äidin kanssa kylään, piti käyttäytyä ja vähän ujostuttikin. Muistan, kuinka istuin keltaisella jakkaralla ja isoisä luki ääneen Jöröjukkaa ruotsiksi vahvasti eläytyen.

Tito Collianderin kuollessa Baba oli 22-vuotias. Hän tajusi isoisänsä jättämän henkisen perinnön koko laajuudessaan vasta nelikymppisenä, kun hän vuonna 2007 teki kirjallisuustieteen gradun tämän seitsenosaisista muistelmista.

Omaelämäkerrallisessa kirjasarjassa avautuu kuva Pietarissa syntyneestä taiteilijasta, jolla oli juuret kolmessa kulttuurissa, suomenruotsalaisessa, venäläisessä ja suomalaisessa.

– Titon perhe, varakas suomenruotsalainen sotilassuku menetti Pietarissa Venäjän vallankumouksen melskeissä kaiken omaisuutensa. Tavarat vaihdettiin ruokaan, oli nälänhätä. Tito oppi jo lapsena, että vauraus ei kannattele, että se ei ole hyvän elämän tae.

Muistelmien tutkimisesta kasvoi Baballe paljon isompi asia kuin filosofian maisterin paperit, joita hän lähti keskenjääneiden opintojen vuoksi hakemaan.

–En etsinyt tietoisesti vastauksia identiteettiin liittyviin kysymyksiin.

"Titon tekstien avulla aloin ymmärtää juurettomuuttani ja ulkopuolisen tarkkailijan piirrettäni, sitä tunnetta, että en kuulu ryhmään."

- Minähän edustan kahta vähemmistöä, suomenruotsalaisia ja ortodokseja. Kokemus oli valtava helpotus.

Samalla kirkastui elämänkatsomuksellinen havainto, joka kannattelee vieläkin: Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Vaikka nyt on kaikki hyvin, huomenna voi olla toisin. Siksi elämän rakentaminen ulkoisten asioiden varaan on kestämätöntä.

– Tämän periaatteen mukaan yritän elää. Asumme vuokralla eikä meillä ole autoa, eikä sitä labradorinnoutajaakaan. Onneksi miehelläni on samanlainen arvomaailma.

Töissä on aina mennyt hyvin

Baba sanoo, että töissä hänellä on aina mennyt hyvin. Työtä on riittänyt siitä asti, kun hänet palkattiin lukiolaisena Radio Cityn juontajaksi vuonna 1985. Nelosen uutisankkuriaikaan vuonna 2009 osuivat kiireisimmät työvuodet ja kova säästökuuri, jonka seurauksena osa kollegoista irtisanottiin.

– Jouduin silloin miettimään, mitä tapahtuisi, jos jäisin työttömäksi. Moni työkaveri pelkäsi valtavan pankkilainansa kanssa. Mietin, mihin minun onneni perustuu ja mitkä asiat elämässä ovat ne minimit, joilla pärjään, jos on pakko. Silloin tajusin, että ne ovat liikunta ja kirjat. Ne eivät maksa mitään, eikä niitä voi minulta kukaan viedä. Voin aina mennä ulos lenkille ja kirjastoon.

Arvokysymyksiä? Kyllä, mutta Baba sanoo, että kyse on myös puhtaasta käytännöstä. Vääriin asioihin ei pidä jäädä kiinni. Kun on taloudellisesti vapaa, uskaltaa myös ottaa riskejä, kun siltä tuntuu. Työelämässä erityisesti.

Vanhemmat erosivat, kun Baba oli 6-vuotias. Äiti Maria toimi Eiran sairaalan ylihoitajana ja kouluttautui myös sairaanhoidon opettajaksi. Myöhemmin hän muutti toisen miehensä, valokuvataiteilija Matti Saanion kanssa Hankoon.

– Äiti ja hänen kaksi sisarustaan olivat saaneet äitinsä jälkeen vähän perintöä, ja äitini käytti rahat taloon. Muistan, miten vihaiseksi Tito siitä tuli. Hänen mielestään se oli tyhmintä mitä voi tehdä.

Maria Colliander-Saanio toteutti unelmansa ja perusti Hankoon antikvariaattisen kirjakaupan.

– Äiti opetti aluksi Tammisaaressa tulevia sairaanhoitajia, mutta jäi sitten pois töistä, opiskeli kirjallisuusterapeutiksi 60-vuotiaana ja piti kirjakauppaa kymmenen vuotta.

"Yritän aina muistaa, että uraa voi vaihtaa ja tehdä mitä huvittaa missä iässä tahansa"

Baban äiti täyttää lokakuussa 85 vuotta. Antikvariaatti ja talo Hangossa ovat taakse jäänyttä elämää, kirjat eivät. Äiti pitää yhä kirjapiiriä samoin kuin toimiessaan kirjallisuusterapeuttina.

Työlukemista ja venelukemista

Näkyvän tv-työnsä ohella Baba on kysytty juontaja. Lisäksi hän on toiminut kirjallisuusseminaarien moderaattorina ja yhtenä Helsingin kirjamessujen päähaastattelijoista yhdessä tutkija Anna Kortelaisen ja toimittaja Markus Leikolan kanssa.

Lokakuisten kirjamessujen teema on pohjoismainen kirjallisuus. Luku-urakka on jo alkanut ja tiivistyy kesällä, vaikka kirjailijavieraat eivät olekaan vielä varmistuneet.

– Olen saanut äidinkieleni vuoksi haastatella monia ruotsalaisia ja norjalaisia nykydekkaristeja. Luen dekkareita mielelläni, mutta intohimoista fania minusta ei varmaan tule koskaan, dekkarit ovat liian kaavamaisia minulle, hän nauraa.

 

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset ovat koetelleet näyttelijöitä, jotka ovat yöpyneet teltoissa ja syöneet armeijaruokaa. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi yhteishenki on muovautunut vahvaksi.

Polkupyörillä liikkuvat, harmaisiin univormuihin sonnustautuneet jääkärit ohittavat matalla jalustalla seisovan upseerikolmikon, jolla on käsi tanakasti lipassa. Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi kaikuu vaskisen alakuloisesti Kaartin soittajien instrumenteista.

Jääkäreitä seuraavat jalkaisin marssivat konekiväärikomppanian miehet, sitten tykkejä kiskovat rotevat suomenhevoset ohjastajineen. Joukkueenjohtajien käskyt kajahtelevat aukiolla Suomenlinnan kirkon kupeessa.

Jossain siellä ovat myös elokuvan tähtinäyttelijät Eero Aho, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen − Rokka, Hietanen ja Koskela.

Ohjaaja Aku Louhimies.
Ohjaaja Aku Louhimies.

Viimeisenä kenraalit saavat ottaa vastaan kaksi raskaasti ylämäkeen punnertavaa, mustaa savua sylkevää kuorma-autoa, joista toinen kiskoo kunnioitettavan näköistä tykkiä. Patterin miehet istuvat lavalla totisen näköisenä.

Aku Louhimiehen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta kuvataan Suomenlinnassa kalseassa säässä. Avustajat ovat hytisseet ulkona aamusta asti. Suomenlinna saa esittää Petroskoita, jonka suomalaiset valtasivat jatkosodassa syksyllä 1941 ja nimesivät Äänislinnaksi.

Väinö Linna kuittaa voitonparaatin romaanissaan muutamalla lauseella. Ensimmäisen konekiväärikomppanian 3. joukkueella, Koskelan porukalla, "ei ollut paraatin kanssa muuta tekemistä kuin että he valvoivat järjestystä kaupungissa". Silti yli 250 miehen marssista tulee elokuvaan näyttävä osio.

− Paraati on hyvä joukkokohtaus ja antaa sävyä sille, miten suomalaiset Petroskoissa olivat. Se on mieltä ylentävä, Louhimies sanoo.

Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.
Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.

Louhimiehen ja Jari Olavi Rantalan käsikirjoitus perustuu sekä Tuntemattoman sotilaan "viralliseen" laitokseen että sen alkuversioon, Sotaromaaniin.

− Käytimme materiaalina molempia, mutta itse en enää osaa eritellä, mikä tulee mistäkin. Olemme ottaneet vapauksia, mutta pyrkineet olemaan uskollisia kirjan hengelle. Aika on nyt toinen kuin 1950-luvulla, kun Sotaromaania sensuroitiin. Enää ei tarvitse sensuroida.

Louhimies muistuttaa, kuinka monipuolinen Linnan kirja on. Siitä on tehty kaksi elokuvaa, näytelmiä, kuunnelma ja oopperakin.

Kuvaukset Suomessa

Petroskoin paraatikenttä löytyi luontevasti Suomenlinnan kirkon kupeesta. Taustana toimivat Bastioni Bielkeksi ja Kurtiinitaloksi kutsutut vaaleat rakennukset sekä punertava Upseerikerho.

− Muutama vuosi sitten kävin nykyisessä Petroskoissa ja huomasin, että arkkitehtuuri on hyvin samanlaista empiretyyliä kuin Suomenlinnassa, missä on venäläistenkin rakentamia taloja.

Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.
Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.

Louhimiehelle ja toiselle tuottajalle Mikko Tenhuselle on tärkeätä, että Tuntematon kuvataan kokonaan Suomessa. Se on myös taloudellinen kysymys. Yli seitsemän miljoonan budjetillaan elokuva on kalleimpia Suomessa tehtyjä.

− Olisi varmaan ollut täysin mahdollista kuvata Petroskoissa, kaikkiallehan nykyisin pääsee, mutta sitä vaihtoehtoa ei näin ollen tutkittu.

Elokuvan pääkuvausjakso oli kesällä Karjalan prikaatissa. Siellä näyttelijät asuivat puolijoukkueteltoissa ja söivät armeijan ruokaa. Suomenlinnassa yöpyminen ei ollut tarpeellista, vaikka myöhäisiäkin yökuvauksia tehtiin.

Kaartin soittajat kuvaustauolla.
Kaartin soittajat kuvaustauolla.

− Saari on ollut koko ajan avoinna. Teemme yhteistyötä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa. Ihmiset asuvat täällä normaaliin tapaan, ja jotkut ovat myös avustajina.

− Suurimpana vastuksenamme ovat olleet Suomenlinnan valloittaneet Pokémon Go -pelin harrastajat. Toisinaan näyttelijät eivät kuulemani mukaan ole mahtuneet lauttoihin.

Louhimiehen mielestä oli kuitenkin hienoa päästä kuvaamaan Unescon maailmanperintökohteessa. Edessä ovat vielä talvikuvaukset Kainuussa ja Kotkan-Haminan seudulla.

Ensin elokuva, sitten puheet

Näyttelijät eivät vielä tässä vaiheessa halua astua julkisuuteen. Sen he päättivät Louhimiehen mukaan jo harjoitteluvaiheessa. Tuotantoyhtiö ei ole asiaa kontrolloinut.

− Näyttelijät sanoivat, että tehdään ensin elokuva ja puhutaan siitä vasta sitten. Ensi-iltahan on vasta vuoden kuluttua 27.10.2017. Emme halua antaa vaikutelmaa, että tämä olisi piankin teattereissa.

Tuntemattoman teko ja sen yli 60 kuvauspäivää ovat olleet fyysisesti ja henkisesti raskaita, eikä aihepiirikään ole "kaikkein leppoisimpia", kuten Louhimies muotoilee.

Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.
Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.

Sään ei ole annettu vaikuttaa. Kuvattu on kelissä kuin kelissä. Jos satoi niin satoi, jos paistoi niin paistoi.

− Kaikki ovat kuitenkin olleet innoissaan ja hyvällä spiritillä mukana. Kollektiivinen tekemisen tapa on synnyttänyt hienoa joukkuehenkeä.

Natsat kohdallaan

Tuntemattoman edelliset, Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin, versiot ovat kestoltaan yli kolmetuntisia. Omansa mittaa Louhimies ei lähde vielä arvioimaan.

− Pannaan filmi kasaan ja katsotaan, että siitä tulee mahdollisimman hyvä.

Petroskoin valtauksen jälkeen Koskela ylennettiin luutnantiksi ja Hietanen kersantiksi.

− Äsken tuossa näin, että Hietasen mantteliin oli ilmestynyt kolmas nauha. Lähdemme siitä, että kaikki tällaiset asiat ovat mahdollisimman oikein, mutta aina saattaa sattua virheitä. Mielipidekysymykset ovat erikseen.

 

Hienoista teksteistään ja juurevasta lauluäänestään tunnetulla Pauli Hanhiniemellä on ollut kiireinen syksy. Uusi soololevy ja omaelämäkerta julkaistiin lähes samanaikaisesti. Keikkailu jatkuu tiiviinä marraskuussa.

Pauli Hanhiniemi palasi Elettyä elämää -kirjansa julkistamistilaisuuteen suoraan Boliviasta. Siellä hän oli Suomen Lähetysseuran toivoa.fi-kampanjan merkeissä. Kampanjassa kerätään rahaa projekteihin eri puolilla maailmaa.

− Yksi bolivialainen projekti on tyttöjen koulukoti, johon lapsia haetaan viidakosta turvaan lähelle koulua asumaan, Hanhiniemi kertoo.

Toisessa lapsille opetetaan muutakin kuin yksitoikkoista työtä esimerkiksi kaivoksissa. Lapsityövoiman käyttö on Boliviassa sallittua.

− Olen tottunut kulkemaan maalaistaustaisten rokkarien kanssa, joten oli hieman erilaista liikkua lähetysdelegaation kanssa. Ainakin huumori oli erilaista, Hanhiniemi naureskelee.

”Vuoristotauti on hyvää esimakua vanhuudesta.”

Reissun päällä oltiin kymmenkunta päivää sekä tropiikissa että vuoristossa jopa 4800 metrin korkeudella.

− Niin ylhäällä on todella raskasta. Jalat eivät tahdo kantaa, ja hengitys muuttuu huohottamiseksi. Se on hyvää esimakua siitä, miltä tuntuu, kun tulee vanhaksi. Vuoristosta sentään pääsee pois, vanhuudesta ei.

Lähetysseuran toiminnassa Hanhiniemen mukaan hienoa se, ettei heillä ole raskasta organisaatiota. Koko Etelä-Amerikassa on vain yksi henkilö koordinoimassa.

− Sinne ei viedä koneita viidakkoon ruostumaan, vaan pikkuisen rahaa. Sen avulla paikalliset pystyvät jatkamaan työtä, jota jo valmiiksi tekevät.

Assosiaation viemää

Musiikkimuistelmien tekeminen oli Hanhiniemelle maittava prosessi. Proosaa oli hänestä vaihteeksi kiva kirjoittaa.

− Laulutekstejä tehdessä pitää koko ajan pidätellä ja mennä eteen ja taakse. Se on vähän niin kuin saven muokkaamista. Onneksi niin, sillä aina voi lisätä jotain tai ottaa pois.

Kirjoittaessaan Hanhiniemi ei miettinyt rakenteita tai draaman kaaria. Työ eteni päähän pälkähtäneiden assosiaatioiden pohjalta.

− Tykkään vain kirjoittaa ja katsoa, mitä paperille tulee. Tykkään myös omista muistoistani.

Projekti lähti kustantajan aloitteesta, mutta jo 2004 Hanhiniemi julkaisi muistelmakirjan Soitto on sanoja. Siitä on uutuudessa parhaita paloja.

− Alkuperäinen sysäys oli se, että halusin kertoa kolmelle lapselleni, missä olin ollut ja mitä tehnyt. Että he saisivat tietää asioita, joita en ole heille tajunnut tai ehtinyt kertoa.

Universaali kieli

Kirjassa rokkari muistelee vaiheita yhtyeittensä Kolmas nainen, Perunateatteri ja Hehkumo kanssa

− Kun kaverit päästivät minut treenikämpällen, tiesin että musiikista tulee minulle elämän sisältö. Toinen hetki oli ensimmäinen kerta, kun lauluni liikutti jonkun yleisössä kyyneliin, Hanhiniemi muistelee.

”Olin lähellä luopua muusikon ammatista.”

Hän on opiskellut piirtäjä-artesaaniksi, mutta vain kerran on ollut lähellä vaihtaminen siihen ammattiin. Se tapahtui 1994, kun Kolmas nainen hajosi.

− Olin lähellä luopua muusikon ammatista. Meitä rupesi ahdistamaan liiallinen keikkailu. Kannoimme itse kamat, ajoimme bussia ja luuhasimme yökerhoissa. Emme tajunneet, kuinka paljon nuori ihminen kestää rasitusta. Väsähdimme myös suosion tuomiin ennakko-odotuksiin ja paineisiin.

Hanhiniemelle tarjottiin työtä tamperelaisesta grafiikkapajasta. Hän olisi päässyt ”romanttiseen ja hienoon duuniin” vedostamaan taiteilijoiden teoksista. Kuvataiteilijan työstäkin joskus unelmoinut mies lopulta kieltäytyi ja päätti jatkaa musiikin tekemistä.

Sanotaan, että musiikki on universaali kieli. Hanhiniemi tiesi tämän totuuden, mutta tajusi sen syvällisesti vasta niinkin kaukaisessa paikassa kuin Kiina.

− Minua alkoi ottaa päähän, etten ymmärtänyt kirjoitusmerkkejä. En käsittänyt, mitä ihmiset siellä viestivät.

”Tajusin musiikin universaalisuuden.”

Sitten suomalaiset isännät veivät Hanhiniemen Pekingissä sijaitsevalla entiselle sotilas- ja teollisuusalueelle, joka oli luovutettu käsityöläisten ja taiteilijoiden käyttöön.

− Siellä näin kiinalaista nykytaidetta, jota ymmärsin, päinvastoin kuin kirjoitusmerkkejä. Tajusin, mitä nuorten kiinalaisten taiteilijoiden päässä liikkui. Sanotaan, että myös kuva on universaali kieli. Tätä se universaalius myös musiikissa tarkoittaa. Reissu ei mennyt hukkaan.

Konkarit keikalla

Perunateatteri ei menestynyt yhtä hyvin kuin Kolmas nainen, mutta Hanhiniemi unohtaisi mieluusti koko sanan ’menestys’.

− Ei soittaessa ajattele menestystä, vaan sitä, miten bändi sytkyttää ympärillä. Aluksi minun oli vähän vaikea saada otetta Perunateatterin äänikudoksesta. Yhdentoista vuoden mittaan siitä kuitenkin kehkeytyi todella rakas porukka ja työmaa.

Kolmas nainenkin on tehnyt uuden tulemisen. Kun yhtye aloitti, kaverit olivat 15-16-vuotiaita. Nyt he ovat viisikymppisiä.

”Kolmas nainen elää ja voi hyvin.”

Aina välillä yhtye kootaan ja lähdetään kiertueelle. Esimerkiksi toissa vuonna Kolmas nainen teki 60 keikkaa, mikä on melkoinen määrä. Bändi on myös tehnyt kaksi uutta levyä.

Vuonna 2013 Hanhiniemi oli mukana suositussa Vain elämää -ohjelmassa. Kirjassaan hän kertoo, kuinka ohjelmasta revityt lööppiotsikot alkoivat ahdistaa. Kerrottiin esimerkiksi, että hän on kirjoittanut nimikirjoituksia naisten rintojen väliin.

− Koska minulta tulee juttua aika estoitta, välillä tulee sanottua jotain älytöntä. Olen 30 vuotta keskittynyt laulujen tekoon, ajatellut ihmisen elämää sieltä ja täältä ja yrittänyt kiteyttää siitä jotain. Onhan todella typerää, jos päällimmäiseksi jää, että olen kirjoittanut nimmareita naisten rintoihin, Hanhiniemi puuskahtaa ja nauraa päälle.

Ansaittu nobel

Bob Dylan sai äskettäin kirjallisuuden nobelin. Hanhiniemen mielestä mies on palkintonsa ansainnut.

− Lyyrikko kiteyttää asioita. Hän jättää paljon pienemmän hiilijalanjäljen ja saa silti asioita sanottua, hän pohtii.

Hän kertoo lukeneensa Dylanin omaelämäkerran Muistelmat, osa 1.

− Dylan kirjoittaa hienoa proosaa, kaunista ja helppolukuista kieltä. Hän on huomaavainen lukijaa kohtaa, mikä on amerikkalaisen kirjallisuuden perinne. Kirjailija tekee varsinaisen työn, eikä jätä sitä lukijalle.

Pauli Hanhiniemi: Kerran elettyä. Docendo.

Pauli Hanhiniemi: Pölyä, hiuksia, risuja. Universal Music.

Pauli Hanhiniemen Retkue -yhtyeen klubikeikat jatkuvat marraskuussa.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat 40 vuoden aikana matkustaneet pitkin maailmaa ja esiintyneet ihan kaikille lapsista murhamiehiin. Homma toimii niin hyvin, ettei aihetta ole ollut edes riidanpoikaseen.

Kaksi tummanpuhuvaa hahmoa vetää matkalaukkuja pitkin junan käytävää. Kun oikeat paikat löytyvät, miehet suorittavat eleettömän koreografian, joka muistuttaa etäisesti jotain itämaista tanssia. Takit viikkautuvat siisteille taitoksille, laukut sujahtavat säilöön, lehti pöydälle, liput viereen. Mustapukuiset miehet istuvat ilman, että sanaakaan vaihdetaan.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat matkalla keikalle Helsingistä Turkuun. Heille juna on sopiva paikka haastattelulle junassa, sillä he ovat pitkällä yhteisellä keikkaurallaan matkustaen merkinneet maailmankartalle jänisten lisäksi myös itsensä.

Keikkoja päiväkodeista mielisairaaloihin

Parivaljakon yhteiskeikkailut alkoivat vuonna 1977. M.A. muistaa keikan vieläkin hyvin.

– Se tapahtui Jyväskylän Sokos-tavaratalossa. Pedro saapui paikalle räsyisissä farkuissa ja pitkässä tukassa. Asu ei ehkä ollut kaikkein soveliain tavarataloesiintymiseen, mutta ei se soittoa haitannut.

Siitä alkoi yhteistyö, joka on kestänyt lähes 40 vuotta. Se on sisältänyt levyjä, mutta ennen kaikkea lukemattoman määrän keikkoja.

– 1970-luvun lopusta alkoi kiihkein ajanjakso, silloin keikkoja saattoi olla vuodessa jopa 300. Keikkailimme Suomen lisäksi Ruotsissa ja Saksassa. Kotonaolo oli niinä vuosina aikamoista herkkua, Pedro muistelee.

Reissuarjesta on muotoutunut parivaljakolle jo elämäntapa, jota ilman elämää olisi vaikea kuvitella.

– Jos minun pitäisi jotenkin luonnehtia meitä, niin olemme maailman joustavin duo. Mahdumme pieneen tilaan ja olemme soittaneet vaikka missä ja mitä, M.A. toteaa.

Kaikkein vaihtelevimmat keikkansa duo on mielestään soittanut Ruotsissa.

–  Olemme kolunneet siellä päiväkodeista mielisairaaloihin ja diplomaattikutsuista rock-klubeihin. Vanhusten mielisairaalassa meillä oli vastaanottavainen yleisö. He taisivat samaistua meihin! Myös vankilakeikka oli kiinnostava. Seitsemän lukkoa vedettiin selkiemme takana kiinni, ennen kuin esiinnyimme. Sen jälkeen meiltä pyydettiin vielä spesiaalikonsertti. Sen me soitimme kymmenelle murhamiehelle. He tuntuivat kovasti pitävän kuulemastaan, Pedro hymähtää.

Toisaalta Suomessa miehet ovat huomanneet, että mitä pohjoisemmaksi matkataan, sen värikkäämpiä esiintymiset usein ovat.

– Kerran meillä piti olla keikka Lapin Sevettijärvellä. Pääsimme hirveällä vaivalla esiintymispaikalle paikalliseen kouluun vain ymmärtääksemme, ettei paikan päällä tiedetty keikasta mitään. Koulun opettaja riensi paikalle, komensi ottamaan keittoa ja odottamaan, että hän saisi vähän soiteltua paikallisille. Meni kolme tuntia ja siellä, keskellä ei-mitään, oli tupa täysi.

Lavalle ilman suunnitelmia

Miehet ovat tehneet nyt töitä niin pitkään, että heille on muotoutunut ihan saumaton tapa toimia keikkamatkoilla.

– Olemme esiintyneet yhdessä niin paljon, että meille on muotoutunut saumaton tapa tehdä töitä. Meidän ei tarvitse soitella ja sopia joka asiasta erikseen. Usein hankkiudumme keikoillekin ihan omia aikojamme. Jos matkaamme yhdessä, meidän ei ole pakko istua viereisillä paikoilla. Tämänkin Helsinki–Turku-junamatkan voisimme matkata täydessä hiljaisuudessa, joka kumpuaa yhteisymmärryksestä, M.A. sanoo.

Duolla on myös yksi ylittämätön vahvuus: he eivät ole koskaan riidelleet.

– Jos olemme eri mieltä jostakin, ilmaisemme sen, mutta se ei johda konfliktiin, Mauri Antero jatkaa ja hymyilee. Turku häämöttää ja junan ikkunoiden takana, mutta miehet eivät ole matkan aikana vaihtaneet sanaakaan illan tulevasta keikasta.

– Emme tiedä, mitä tänä iltana Turussa esitämme. Se selviää vasta, kun näemme yleisön. Vedämme pari koekappaletta ja katsomme, miten yleisö reagoi. Jos yleisö on nuorta, silloin käy kaikki. Vanhemmalle väelle emme yleensä edes yritä soittaa Mielitauti-rockia. Mutta ikärajat ovat hämäriä; Jenkan ulkosynnyttimistä kun voi soittaa niin vanhoille kuin nuorillekin.

Koko artikkeli on ilmestynyt ET-lehden numerossa 16/2016.

Pedro & Mauri Antero

Mauri Antero Numminen, 76, on pitkän linjan muusikko, esiintyjä ja kirjailija.

Pedro Hietanen, 67, on muusikko, kapellimestari ja tuottaja.