Marjatta Tarkoma ei uskonut, että hän, terve nainen, ei yhtäkkiä kävelisi kivuiltaan. Edessä oli lonkkaleikkaus. Marjatta piti päiväkirjaa projektista, tässä merkinnät elämästä kivun kanssa.

Marraskuu 2013

Olimme ulkoiluttamassa koiraa kun oikeaa lonkkaa vihlaisi ilkeästi. En pystynyt ottamaan askeltakaan.  Röntgenkuvista paljastui pitkälle kehittynyt nivelrikko ja lääkäri kysyi, olenko ajatellut tekoniveltä?  No en todellakaan! Miksi minä, terve ihminen? Varmaan se menee ohi.

Maaliskuu 2014

Kivut ovat nyt jokapäiväisiä ja jalka pettää välillä. Kävin hädissäni fysioterapeutilla, joka näytti liikkeitä ja antoi vihkosen nivelrikosta. Hän ei osannut sanoa, kauanko selviäisin liikkeiden varassa. "Riippuu tapauksesta...". Yritän olla ajattelematta koko asiaa.

Kesäkuu 2014

Teen kunto-ohjelmaa, syön glukosamiinia, ja luen verkosta muitten kokemuksia. Ei hyvältä näytä. Kävelyssä ei ole enää äkkipysähdyksiä, mutta kivut ovat pahempia, varsinkin öisin. Jostain syystä kumpaakin jalkaa repii. Kummallista.

Heinäkuu 2014

Istuimme Pihlajasaaren ravintolassa terassipöydän ääressä. Hain sisältä vesilasia ja yhtäkkiä oikeasta jalasta katosi pito. Kiepsahdin ja löin pääni terassin reunan kiveykseen.  Vaistomaisesti pidin lasin pystyssä mutta olin pökerryksissä. Mies katsoi pupilleja, olenko saanut aivotärähdyksen. En ollut mutta olin aivan hysteerinen ja itkin kotimatkalla.

Syyskuu 2014

Otettiin taas röntgenkuvat.  Polvissa ei mitään mutta oikea lonkka oli huonontunut. "Laitetaanko nyt leikkausjonoon?" kysyi lääkäri vakavasti. Pakkohan se on. Jono on kuulemma puolisen vuotta. Kipuihin sain lääkettä mutta kun se kodeiini panee voimaan pahoin...

Marraskuu 2014

En pysty nukkumaan ja kipuaallot tulevat päivittäin. Ajattelen leikkausta kauhun sekaisin tuntein. Auttaako se, kun kipuja on kummassakin jalassa ja polvissa? Mies väittää että kivut säteilevät nivelestä. Lonkkaleikattu tuttava sanoi, että hänellä oli pahoja kipuja selässä ja vasta röntgen näytti, mistä kaikki johtui. Vaikea uskoa kipujen keskellä, mutta kai se niin on.

Tammikuu 2015

Tuli kutsu kirurgin haastatteluun. "Kuluma on paha. Leikataan. Tarvitsette hammastodistuksen ja tulehduksia ei saa tulla ennen leikkausta" hän totesi.  En ollut tiennyt kuinka tarkkaan kirurgit vahtivat hammaskalustoa. Hoitaja antoi yleisesitteen: "Leikkaus on sitten huhtikuussa." Kiva, ei helmikuussa kun lapsenlapsi syntyy.

Maaliskuun alku 2015

Matka käy hammaslääkäriin. Ratikka oli uusi ja vaivattomasti liikkuva, toisin kuin jalkani, ajattelin.  Röntgenin jälkeen sain todistuksen ja soitin saman tien Peijakseen. Hoitaja totesi, että  joudun sitten jononpurkuleikkaukseen. Termi hätkähdytti, mutta se merkitsee että leikataan yliajalla kun peruskunto on hyvä. On jo aikakin, käveleminen alkaa olla taaperrusta. Kotona on helpompi, mutta heti kun on asfalttimatka, alkavat vaikeudet. Tekee mieli itkeä.

Maaliskuun loppu 2015

Epätietoisuus rassaa, miten leikkaus rajoittaa elämää?  Somessa väitetään, että ainakin kipu häipyy  leikkauksen jälkeen. Muu on tapauskohtaista. Tänään kaksivuotias oli hoidossa, kun sairaalasta soitettiin kesken mustikkakeiton syöttämisen. "Leikkaus on maanantaina 30.3.  Tulotarkastus on 24.3 Peijaksessa. Menette ensin röntgeniin ja laboratorioon." 

Viikkoa myöhemmin tulotarkastuksessa anestesialääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti ja lopuksi ortopedi selittivät leikkauksen kulun.  Fysioterapeutti teki myös viralliset liikeratamittaukset. Onpas jäykkä luusto.  Anestesialääkäri kertoi, että leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa ja ortopediltä kuulin että komponentin tyyppi valitaan miettimisen jälkeen.  Jotenkin helpotti enkä pelännyt enää niin tolkuttomasti.

Haettiin välineet Laaksosta, kyynärsauvat, sukkavedin ja noukkimispihdit. Pihtejä tarvitaan, koska leikkauksen jälkeen kumartuminen on ehdottomasti kiellettyä. Ei sentään rollaattoria, ajattelin. Illalla olin messussa katedraalissa ja sen jälkeen isä Marco antoi minulle sairaiden voitelun, joka on hyvä ottaa ennen leikkausta tai lentomatkaa. Tuntuu helpommalta ajatella leikkausta. Nyt oli kaksi asiaa järjestyksessä: sairaala ja sielu.

Seuraavana lauantaina meillä on ristiäiset. Temppeliaukion kirkossa ja kaikki lastenlapset olivat paikalla. Ihanaa, unohdan hetkeksi kaikki säryt. Ylihuomenna on leikkaus.

Leikkauspäivä 30.3.

maanantai sairaalassa kello 12.00

Leikkauspäivä. Aamulla söin ennen yhdeksää voileivän ja otin perusteellisen suihkun. Ajoimme sairaalaan, maisema oli vielä talvinen ja minua väsytti.  Laboratoriossa otettiin veren sopivuuskoe, sitten osastolle. Mies lähti kotiin vähän huolestuneen näköisenä. Huoneessa oli kaksi naista toipumassa ja kun katselin heitä, mietin kuinka huonossa kunnossa sitä onkaan jälkeenpäin? Luen dekkaria. Olisi pitänyt ottaa romanttinen kirja.

Kello 15.25

Annettuaan kipulääkityksen hoitaja rullasi sänkyni leikkaussaliin ja minut siirrettiin leikkauspöydälle. Ympärillä hääri hoitajia, jotka kiinnittivät letkuja:  EKG-tarrat, happisaturaatio, verenpaine, mineraalit. Minut laitettiin vasemmalle kyljelle ja havaitsin, että vuode oli lämmitetty. Olin kuin pesässä. Selkäydinpuudutuksen jälkeen en enää seurannut toimenpiteitä. Minua oli varoitettu kovista äänistä leikkauksen yhteydessä, kun luuta irrotetaan ja porataan ja tarjottu korvakuulokkeita ja musiikkia. Itse asiassa en kuullut mitään, koska nukuin koko ajan.  Aika vain katosi.

Kun havahduin näin anestesiahoitajan, joka sanoi:"Muutama tikki vielä."  Havainnoin seiniä uneliaasti kun minut vietiin heräämöön. Kello oli 17.45.  Anestesiahoitaja kävi vähän väliä kokeilemassa, oliko raajoissa tuntoa antaen samalla vahvaa kipulääkettä. Se aiheutti tosi kummallisen olon.  Lopulta hoitaja katsoi minut heränneeksi ja soitti osastolle.

Osastolla tuli nälkä. "On voileipää, makkaraa vai juustoa?" hoitaja kysyi. Hymyilin kiitollisena "kumpaakin kiitos." Se oli paha virhe koska sitten alkoi huonovointisuus. Yö meni pahoinvoidessa. Hoitajat laittoivat yöllä katetrin. Kuulemma normaalia.

31.3. tiistai osastolla

Ortopedi kävi ja totesi että leikkaus oli onnistunut. Pahoinvointi oli hellittänyt  ja ateriaksi oli Burgundin pataa.  Uusia huonetovereita tuotiin sisään ja pääsin taas juttelemaan. Hemoglobiini oli 96 ja yritin siis syödä.  Mies tuli katsomaan ja toi hauskan kuvan lastenlapsista.  Yritin jo lähteä liikkeelle rollaattorin kanssa, mutta minua huimasi liikaa. Toisella huonetoverilla veri tuli kääreen läpi ja toisella oli kovia särkyjä. Katsoimme porukalla iltauutiset ja sammutimme sitten valot.  Tarmokas hoitaja sai minut lopulta rollaattorin kanssa vessaan. Nukuin taas huonosti ja juttelimme naapuripotilaan kanssa matkoista ja elämän koettelemuksista..

1.4. keskiviikko

Ortopedi kävi taas katsomassa.  Röntgenkuvat olivat kunnossa ja pääsen kotiin, jos fysioterapeutin kanssa menee hyvin.  Fysioterapeutti harjoitutti portaissa kulkemista, mikä tuntui ensin vaikealta, mutta onnistui sitten.  Riemu-uutinen, pääsisin kotiin, koska vessa ja portaat sujuivat. Se on vaatimus.

Suihkussa onnistuin peseytymään jakkaralla istuen. Puhelin alkoi soida. Hoitaja huokasi ja haki sitten puhelimen. Se oli mies, tietenkin. Rauhoitin häntä ja lupasin soittaa pian. "Olen suihkussa,"

Hoitaja kääntyi vähän ja tuhahti olkansa yli: "Siitä ne miehet tykkää."

Inva-taksi tilattiin kello kolmeksi. Hoitaja toi paperit ja käytiin lääkkeet läpi. Apteekista sai sidostarvikkeita ja Klexanea, joka annetaan itse pistoksena vatsaan kerran päivässä ehkäisemään veritulppaa. Kuulosti hurjalta mutta sain senkin tehtyä. Sitten istuin sängynreunalla odottamassa. Odotuksesta tuli pitkä ja taksi tuli varttia vaille kuusi.

Mies oli keittänyt kahvin, käynyt kaupassa ja ostanut papukaijatulppaaneja. Istuttiin ja rauhoituttiin, puhua pulputin sairaalan kokemuksista. Mies kävi ostamassa lääkkeet. Farmaseutti kommentoi "Jaa että tekonivelleikkaus. Hyvä, kun aviomieskin  saa vähän liikuntaa".

Kotiutuminen

2.4. torstai

Ensimmäinen yö kotona. Enimmäkseen sängyssä mutta aloin  harjoitella  kyynärsauvoilla.  Illalla haava huuhdeltiin ja laitettiin uusi sidos. Sidokset olivat liian lyhyitä ja mies leikkeli kolme saadakseni 25 senttiä pitkän kaartuvan haavan peitettyä. Se näytti kuulemma hyvältä. En uskaltanut katsoa, kaamean näköinen se taisi olla.  Pitäisi hiljentyä pääsiäisen viettoon, vaikka kyynärsauvojen kanssa ei mitään ateriaa pysty valmistamaan. Aika metallihakasten poistoon tilattiin, kaksi viikkoa leikkauksesta. Mies keksi ison sateenvarjotelineen kyynärsauvojen säilytyspaikaksi.

4.4. lauantai

Raahauduin keittiöön aamulla sauvojen kanssa, kännykkä pussissa kaulassa. Vointi oli melko hyvä, ei pahoinvointia. Särkylääkkeenä oli nyt vain ibuprofeeni. Se riittää, nivelkivut olivat jääneet sairaalaan! Ei kurkottelua, ei kumartumista. Apua, voin imuroida vasta syksyllä!  Ruokaa voin laittaa, sitten kun seison tukevasti ilman sauvoja. Leikattu jalka oli hieman turvonnut. Ei kuitenkaan lämpöä, joten kaikki hyvin.

Viikko leikkauksesta

6.4 maanantai

Viikko leikkauksesta. Turvotus on laskenut ja ibuprofeeni on pitänyt haavan säryt kurissa. Käytännön vaikeuksia: vuoteeseen nouseminen sekä tavaroiden kantaminen. Vesilasia on vaikea itse kuljettaa. Aika hankalaa olisi ollut ilman apuvoimia kotona. Mies on syöttänyt maksapasteijaa että veriarvot kohoaisivat.

8.4. keskiviikko

Ihanaa, ei ole enää nivelkipuja. Ainoa mikä on jäljellä on lievä särky haavassa. Teen kuntoliikkeitä. Paras väline on ollut yllättävästi tavallinen konttorituoli. Korkeus säädettävä, rullaa lattialla, pyörii ympäri eikä pakota istumaan lonkka syvälle vajonneena. Konttorituoliin pääsee istumaan helposti. Kunhan ei innostu liikaa.

13.4. maanantai

Tänään otettiin hakaset pois terveyskeskuksessa. Tämän jälkeen saan aloittaa jalan harjoittamisen kunnolla. Ja parasta kaikesta, ulkona kävelemisen. Kyynärsauvat ovat käyneet tutuiksi-  miksi ne eivät voi olla pinkit?

Kirurgi kertoo

- Uusia innovaatioita tekonivelten alueella ei ole tulossa lähiaikoina, sanoo  ortopedi Olli Komulainen Peijaksesta.  Hänen mielestään nykyiset tekonivelet ovat erittäin hyviä ja teknologian muuttaminen saattaisi aiheuttaa ongelmia. Metalliliukupintaisia komponentteja ei käytetä enää.

Tekonivel kestää käytössä noin 15-30 vuotta ja nykyistä tekniikkaa on käytetty kymmenisen vuotta. Tekonivelen käyttöikä on pidentynyt, ikuinen se ei kuitenkaan ole.

Yleensä lonkkaleikkauspotilaat kotiutetaan kahdessa päivässä.  Leikkausten jälkihoito kotona on vakioitu ja ohjeistettu hyvin. Kävelykyvyn palatessa potilaat joskus tuntevat leikatun jalan pituuden muuttuneen, mutta Komulaisen mukaan pituuden muutos ei aina ole todellista ja toisaalta pientä todellista pituusmuutosta ei yleensä potilas havaitse.

Vuonna 2013 tehtiin Vantaan Peijaksessa noin 2400 tekonivelleikkausta ja koko maassa noin 22000.  Niistä polvileikkauksia on 60% ja loput lonkkaleikkauksia. Nykyisin tehdään vähemmän molemminpuolisia leikkauksia kuin aikaisemmin.

Leikkauksen jälkeen sairaalaan kannattaa hakeutua jos ilmaantuu hengenahdistusta tai muuten vointi selkeästi huononee.

Finlandia-voittajan valitseva toimittaja Baba Lybeck on saanut tuta vähemmistössä olemisen. Ortodoksisuus ja suomenruotsalaisuus kulkevat yhä mukana, mutta nyt hän ymmärtää erilaisuuden voiman. Ja sen, mitä ilman ei voi elää.

Tänään Baba Lybeck, 49, ei puhu treenaamisesta. Ei sanaakaan juoksusta, uinnista tai pyöräilystä eikä triathlonista, ei kahvakuulasta eikä aamujoogasta. Ei, vaikka Uutisvuodon ylituomarin tiukat hauikset tulevat lauantaisin olohuoneeseen kuin sanomaan kaikille sohvaperunoille, että pistäkää tekin kalenteri uusiksi, liikkukaa vaikka vartti päivässä.

Baba kiirehtii tapaamiseen Helsingin yliopiston pääkirjaston kahvilaan suoraan uintitreeneistä, ja pienen hetken päivän teema on uhattuna. Tuleekin mieleen heti liuta kysymyksiä harjoittelusta, kuten montako sataa metriä jäi altaaseen tänä aamuna.

Mutta Baba ei ole pelkkä hauiksen kantaja. Himotreenaajan julkikuvan takana on nainen, joka löytää henkistä tasapainoa ja onnellisuutta lukemisesta. Hän on kirjailija Tito Collianderin tyttärentytär ja lukuhullu.

– Kasvoin kirjoihin kiinni jo lapsena. Ilman kirjoja en voisi elää hyvää elämää. Ne kannattelevat ja auttavat ymmärtämään itseä ja toisia, syitä ja seurauksia. Lukiessa tulee hyvä olo.

Baba on tohkeissaan: tulomatkalla haastatteluun hän huomasi viereisen antikvariaatin ikkunassa Ostetaan kirjoja -kyltin.

– Voisin ehkä myydä sinne ylimääräisiä. Kaikki kirjat eivät mahdu hyllyihin, ei vaikka niitä on pinottu kahteen riviin. Kasoja on joka paikassa ja lisää tulee koko ajan, hän tuskailee.

Kirjailijoiden sukua

Baban molempien vanhempien suvussa on kirjailijoita.

Tito Collianderin ja tämän vaimon, taidegraafikko Ina Collianderin kotiin Helsingin Runeberginkadulle liittyvät Baban varhaiset kirjamuistot.

– Sinne mentiin äidin kanssa kylään, piti käyttäytyä ja vähän ujostuttikin. Muistan, kuinka istuin keltaisella jakkaralla ja isoisä luki ääneen Jöröjukkaa ruotsiksi vahvasti eläytyen.

Tito Collianderin kuollessa Baba oli 22-vuotias. Hän tajusi isoisänsä jättämän henkisen perinnön koko laajuudessaan vasta nelikymppisenä, kun hän vuonna 2007 teki kirjallisuustieteen gradun tämän seitsenosaisista muistelmista.

Omaelämäkerrallisessa kirjasarjassa avautuu kuva Pietarissa syntyneestä taiteilijasta, jolla oli juuret kolmessa kulttuurissa, suomenruotsalaisessa, venäläisessä ja suomalaisessa.

– Titon perhe, varakas suomenruotsalainen sotilassuku menetti Pietarissa Venäjän vallankumouksen melskeissä kaiken omaisuutensa. Tavarat vaihdettiin ruokaan, oli nälänhätä. Tito oppi jo lapsena, että vauraus ei kannattele, että se ei ole hyvän elämän tae.

Muistelmien tutkimisesta kasvoi Baballe paljon isompi asia kuin filosofian maisterin paperit, joita hän lähti keskenjääneiden opintojen vuoksi hakemaan.

–En etsinyt tietoisesti vastauksia identiteettiin liittyviin kysymyksiin.

"Titon tekstien avulla aloin ymmärtää juurettomuuttani ja ulkopuolisen tarkkailijan piirrettäni, sitä tunnetta, että en kuulu ryhmään."

- Minähän edustan kahta vähemmistöä, suomenruotsalaisia ja ortodokseja. Kokemus oli valtava helpotus.

Samalla kirkastui elämänkatsomuksellinen havainto, joka kannattelee vieläkin: Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Vaikka nyt on kaikki hyvin, huomenna voi olla toisin. Siksi elämän rakentaminen ulkoisten asioiden varaan on kestämätöntä.

– Tämän periaatteen mukaan yritän elää. Asumme vuokralla eikä meillä ole autoa, eikä sitä labradorinnoutajaakaan. Onneksi miehelläni on samanlainen arvomaailma.

Töissä on aina mennyt hyvin

Baba sanoo, että töissä hänellä on aina mennyt hyvin. Työtä on riittänyt siitä asti, kun hänet palkattiin lukiolaisena Radio Cityn juontajaksi vuonna 1985. Nelosen uutisankkuriaikaan vuonna 2009 osuivat kiireisimmät työvuodet ja kova säästökuuri, jonka seurauksena osa kollegoista irtisanottiin.

– Jouduin silloin miettimään, mitä tapahtuisi, jos jäisin työttömäksi. Moni työkaveri pelkäsi valtavan pankkilainansa kanssa. Mietin, mihin minun onneni perustuu ja mitkä asiat elämässä ovat ne minimit, joilla pärjään, jos on pakko. Silloin tajusin, että ne ovat liikunta ja kirjat. Ne eivät maksa mitään, eikä niitä voi minulta kukaan viedä. Voin aina mennä ulos lenkille ja kirjastoon.

Arvokysymyksiä? Kyllä, mutta Baba sanoo, että kyse on myös puhtaasta käytännöstä. Vääriin asioihin ei pidä jäädä kiinni. Kun on taloudellisesti vapaa, uskaltaa myös ottaa riskejä, kun siltä tuntuu. Työelämässä erityisesti.

Vanhemmat erosivat, kun Baba oli 6-vuotias. Äiti Maria toimi Eiran sairaalan ylihoitajana ja kouluttautui myös sairaanhoidon opettajaksi. Myöhemmin hän muutti toisen miehensä, valokuvataiteilija Matti Saanion kanssa Hankoon.

– Äiti ja hänen kaksi sisarustaan olivat saaneet äitinsä jälkeen vähän perintöä, ja äitini käytti rahat taloon. Muistan, miten vihaiseksi Tito siitä tuli. Hänen mielestään se oli tyhmintä mitä voi tehdä.

Maria Colliander-Saanio toteutti unelmansa ja perusti Hankoon antikvariaattisen kirjakaupan.

– Äiti opetti aluksi Tammisaaressa tulevia sairaanhoitajia, mutta jäi sitten pois töistä, opiskeli kirjallisuusterapeutiksi 60-vuotiaana ja piti kirjakauppaa kymmenen vuotta.

"Yritän aina muistaa, että uraa voi vaihtaa ja tehdä mitä huvittaa missä iässä tahansa"

Baban äiti täyttää lokakuussa 85 vuotta. Antikvariaatti ja talo Hangossa ovat taakse jäänyttä elämää, kirjat eivät. Äiti pitää yhä kirjapiiriä samoin kuin toimiessaan kirjallisuusterapeuttina.

Työlukemista ja venelukemista

Näkyvän tv-työnsä ohella Baba on kysytty juontaja. Lisäksi hän on toiminut kirjallisuusseminaarien moderaattorina ja yhtenä Helsingin kirjamessujen päähaastattelijoista yhdessä tutkija Anna Kortelaisen ja toimittaja Markus Leikolan kanssa.

Lokakuisten kirjamessujen teema on pohjoismainen kirjallisuus. Luku-urakka on jo alkanut ja tiivistyy kesällä, vaikka kirjailijavieraat eivät olekaan vielä varmistuneet.

– Olen saanut äidinkieleni vuoksi haastatella monia ruotsalaisia ja norjalaisia nykydekkaristeja. Luen dekkareita mielelläni, mutta intohimoista fania minusta ei varmaan tule koskaan, dekkarit ovat liian kaavamaisia minulle, hän nauraa.

 

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset ovat koetelleet näyttelijöitä, jotka ovat yöpyneet teltoissa ja syöneet armeijaruokaa. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi yhteishenki on muovautunut vahvaksi.

Polkupyörillä liikkuvat, harmaisiin univormuihin sonnustautuneet jääkärit ohittavat matalla jalustalla seisovan upseerikolmikon, jolla on käsi tanakasti lipassa. Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi kaikuu vaskisen alakuloisesti Kaartin soittajien instrumenteista.

Jääkäreitä seuraavat jalkaisin marssivat konekiväärikomppanian miehet, sitten tykkejä kiskovat rotevat suomenhevoset ohjastajineen. Joukkueenjohtajien käskyt kajahtelevat aukiolla Suomenlinnan kirkon kupeessa.

Jossain siellä ovat myös elokuvan tähtinäyttelijät Eero Aho, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen − Rokka, Hietanen ja Koskela.

Ohjaaja Aku Louhimies.
Ohjaaja Aku Louhimies.

Viimeisenä kenraalit saavat ottaa vastaan kaksi raskaasti ylämäkeen punnertavaa, mustaa savua sylkevää kuorma-autoa, joista toinen kiskoo kunnioitettavan näköistä tykkiä. Patterin miehet istuvat lavalla totisen näköisenä.

Aku Louhimiehen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta kuvataan Suomenlinnassa kalseassa säässä. Avustajat ovat hytisseet ulkona aamusta asti. Suomenlinna saa esittää Petroskoita, jonka suomalaiset valtasivat jatkosodassa syksyllä 1941 ja nimesivät Äänislinnaksi.

Väinö Linna kuittaa voitonparaatin romaanissaan muutamalla lauseella. Ensimmäisen konekiväärikomppanian 3. joukkueella, Koskelan porukalla, "ei ollut paraatin kanssa muuta tekemistä kuin että he valvoivat järjestystä kaupungissa". Silti yli 250 miehen marssista tulee elokuvaan näyttävä osio.

− Paraati on hyvä joukkokohtaus ja antaa sävyä sille, miten suomalaiset Petroskoissa olivat. Se on mieltä ylentävä, Louhimies sanoo.

Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.
Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.

Louhimiehen ja Jari Olavi Rantalan käsikirjoitus perustuu sekä Tuntemattoman sotilaan "viralliseen" laitokseen että sen alkuversioon, Sotaromaaniin.

− Käytimme materiaalina molempia, mutta itse en enää osaa eritellä, mikä tulee mistäkin. Olemme ottaneet vapauksia, mutta pyrkineet olemaan uskollisia kirjan hengelle. Aika on nyt toinen kuin 1950-luvulla, kun Sotaromaania sensuroitiin. Enää ei tarvitse sensuroida.

Louhimies muistuttaa, kuinka monipuolinen Linnan kirja on. Siitä on tehty kaksi elokuvaa, näytelmiä, kuunnelma ja oopperakin.

Kuvaukset Suomessa

Petroskoin paraatikenttä löytyi luontevasti Suomenlinnan kirkon kupeesta. Taustana toimivat Bastioni Bielkeksi ja Kurtiinitaloksi kutsutut vaaleat rakennukset sekä punertava Upseerikerho.

− Muutama vuosi sitten kävin nykyisessä Petroskoissa ja huomasin, että arkkitehtuuri on hyvin samanlaista empiretyyliä kuin Suomenlinnassa, missä on venäläistenkin rakentamia taloja.

Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.
Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.

Louhimiehelle ja toiselle tuottajalle Mikko Tenhuselle on tärkeätä, että Tuntematon kuvataan kokonaan Suomessa. Se on myös taloudellinen kysymys. Yli seitsemän miljoonan budjetillaan elokuva on kalleimpia Suomessa tehtyjä.

− Olisi varmaan ollut täysin mahdollista kuvata Petroskoissa, kaikkiallehan nykyisin pääsee, mutta sitä vaihtoehtoa ei näin ollen tutkittu.

Elokuvan pääkuvausjakso oli kesällä Karjalan prikaatissa. Siellä näyttelijät asuivat puolijoukkueteltoissa ja söivät armeijan ruokaa. Suomenlinnassa yöpyminen ei ollut tarpeellista, vaikka myöhäisiäkin yökuvauksia tehtiin.

Kaartin soittajat kuvaustauolla.
Kaartin soittajat kuvaustauolla.

− Saari on ollut koko ajan avoinna. Teemme yhteistyötä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa. Ihmiset asuvat täällä normaaliin tapaan, ja jotkut ovat myös avustajina.

− Suurimpana vastuksenamme ovat olleet Suomenlinnan valloittaneet Pokémon Go -pelin harrastajat. Toisinaan näyttelijät eivät kuulemani mukaan ole mahtuneet lauttoihin.

Louhimiehen mielestä oli kuitenkin hienoa päästä kuvaamaan Unescon maailmanperintökohteessa. Edessä ovat vielä talvikuvaukset Kainuussa ja Kotkan-Haminan seudulla.

Ensin elokuva, sitten puheet

Näyttelijät eivät vielä tässä vaiheessa halua astua julkisuuteen. Sen he päättivät Louhimiehen mukaan jo harjoitteluvaiheessa. Tuotantoyhtiö ei ole asiaa kontrolloinut.

− Näyttelijät sanoivat, että tehdään ensin elokuva ja puhutaan siitä vasta sitten. Ensi-iltahan on vasta vuoden kuluttua 27.10.2017. Emme halua antaa vaikutelmaa, että tämä olisi piankin teattereissa.

Tuntemattoman teko ja sen yli 60 kuvauspäivää ovat olleet fyysisesti ja henkisesti raskaita, eikä aihepiirikään ole "kaikkein leppoisimpia", kuten Louhimies muotoilee.

Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.
Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.

Sään ei ole annettu vaikuttaa. Kuvattu on kelissä kuin kelissä. Jos satoi niin satoi, jos paistoi niin paistoi.

− Kaikki ovat kuitenkin olleet innoissaan ja hyvällä spiritillä mukana. Kollektiivinen tekemisen tapa on synnyttänyt hienoa joukkuehenkeä.

Natsat kohdallaan

Tuntemattoman edelliset, Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin, versiot ovat kestoltaan yli kolmetuntisia. Omansa mittaa Louhimies ei lähde vielä arvioimaan.

− Pannaan filmi kasaan ja katsotaan, että siitä tulee mahdollisimman hyvä.

Petroskoin valtauksen jälkeen Koskela ylennettiin luutnantiksi ja Hietanen kersantiksi.

− Äsken tuossa näin, että Hietasen mantteliin oli ilmestynyt kolmas nauha. Lähdemme siitä, että kaikki tällaiset asiat ovat mahdollisimman oikein, mutta aina saattaa sattua virheitä. Mielipidekysymykset ovat erikseen.

 

Hienoista teksteistään ja juurevasta lauluäänestään tunnetulla Pauli Hanhiniemellä on ollut kiireinen syksy. Uusi soololevy ja omaelämäkerta julkaistiin lähes samanaikaisesti. Keikkailu jatkuu tiiviinä marraskuussa.

Pauli Hanhiniemi palasi Elettyä elämää -kirjansa julkistamistilaisuuteen suoraan Boliviasta. Siellä hän oli Suomen Lähetysseuran toivoa.fi-kampanjan merkeissä. Kampanjassa kerätään rahaa projekteihin eri puolilla maailmaa.

− Yksi bolivialainen projekti on tyttöjen koulukoti, johon lapsia haetaan viidakosta turvaan lähelle koulua asumaan, Hanhiniemi kertoo.

Toisessa lapsille opetetaan muutakin kuin yksitoikkoista työtä esimerkiksi kaivoksissa. Lapsityövoiman käyttö on Boliviassa sallittua.

− Olen tottunut kulkemaan maalaistaustaisten rokkarien kanssa, joten oli hieman erilaista liikkua lähetysdelegaation kanssa. Ainakin huumori oli erilaista, Hanhiniemi naureskelee.

”Vuoristotauti on hyvää esimakua vanhuudesta.”

Reissun päällä oltiin kymmenkunta päivää sekä tropiikissa että vuoristossa jopa 4800 metrin korkeudella.

− Niin ylhäällä on todella raskasta. Jalat eivät tahdo kantaa, ja hengitys muuttuu huohottamiseksi. Se on hyvää esimakua siitä, miltä tuntuu, kun tulee vanhaksi. Vuoristosta sentään pääsee pois, vanhuudesta ei.

Lähetysseuran toiminnassa Hanhiniemen mukaan hienoa se, ettei heillä ole raskasta organisaatiota. Koko Etelä-Amerikassa on vain yksi henkilö koordinoimassa.

− Sinne ei viedä koneita viidakkoon ruostumaan, vaan pikkuisen rahaa. Sen avulla paikalliset pystyvät jatkamaan työtä, jota jo valmiiksi tekevät.

Assosiaation viemää

Musiikkimuistelmien tekeminen oli Hanhiniemelle maittava prosessi. Proosaa oli hänestä vaihteeksi kiva kirjoittaa.

− Laulutekstejä tehdessä pitää koko ajan pidätellä ja mennä eteen ja taakse. Se on vähän niin kuin saven muokkaamista. Onneksi niin, sillä aina voi lisätä jotain tai ottaa pois.

Kirjoittaessaan Hanhiniemi ei miettinyt rakenteita tai draaman kaaria. Työ eteni päähän pälkähtäneiden assosiaatioiden pohjalta.

− Tykkään vain kirjoittaa ja katsoa, mitä paperille tulee. Tykkään myös omista muistoistani.

Projekti lähti kustantajan aloitteesta, mutta jo 2004 Hanhiniemi julkaisi muistelmakirjan Soitto on sanoja. Siitä on uutuudessa parhaita paloja.

− Alkuperäinen sysäys oli se, että halusin kertoa kolmelle lapselleni, missä olin ollut ja mitä tehnyt. Että he saisivat tietää asioita, joita en ole heille tajunnut tai ehtinyt kertoa.

Universaali kieli

Kirjassa rokkari muistelee vaiheita yhtyeittensä Kolmas nainen, Perunateatteri ja Hehkumo kanssa

− Kun kaverit päästivät minut treenikämpällen, tiesin että musiikista tulee minulle elämän sisältö. Toinen hetki oli ensimmäinen kerta, kun lauluni liikutti jonkun yleisössä kyyneliin, Hanhiniemi muistelee.

”Olin lähellä luopua muusikon ammatista.”

Hän on opiskellut piirtäjä-artesaaniksi, mutta vain kerran on ollut lähellä vaihtaminen siihen ammattiin. Se tapahtui 1994, kun Kolmas nainen hajosi.

− Olin lähellä luopua muusikon ammatista. Meitä rupesi ahdistamaan liiallinen keikkailu. Kannoimme itse kamat, ajoimme bussia ja luuhasimme yökerhoissa. Emme tajunneet, kuinka paljon nuori ihminen kestää rasitusta. Väsähdimme myös suosion tuomiin ennakko-odotuksiin ja paineisiin.

Hanhiniemelle tarjottiin työtä tamperelaisesta grafiikkapajasta. Hän olisi päässyt ”romanttiseen ja hienoon duuniin” vedostamaan taiteilijoiden teoksista. Kuvataiteilijan työstäkin joskus unelmoinut mies lopulta kieltäytyi ja päätti jatkaa musiikin tekemistä.

Sanotaan, että musiikki on universaali kieli. Hanhiniemi tiesi tämän totuuden, mutta tajusi sen syvällisesti vasta niinkin kaukaisessa paikassa kuin Kiina.

− Minua alkoi ottaa päähän, etten ymmärtänyt kirjoitusmerkkejä. En käsittänyt, mitä ihmiset siellä viestivät.

”Tajusin musiikin universaalisuuden.”

Sitten suomalaiset isännät veivät Hanhiniemen Pekingissä sijaitsevalla entiselle sotilas- ja teollisuusalueelle, joka oli luovutettu käsityöläisten ja taiteilijoiden käyttöön.

− Siellä näin kiinalaista nykytaidetta, jota ymmärsin, päinvastoin kuin kirjoitusmerkkejä. Tajusin, mitä nuorten kiinalaisten taiteilijoiden päässä liikkui. Sanotaan, että myös kuva on universaali kieli. Tätä se universaalius myös musiikissa tarkoittaa. Reissu ei mennyt hukkaan.

Konkarit keikalla

Perunateatteri ei menestynyt yhtä hyvin kuin Kolmas nainen, mutta Hanhiniemi unohtaisi mieluusti koko sanan ’menestys’.

− Ei soittaessa ajattele menestystä, vaan sitä, miten bändi sytkyttää ympärillä. Aluksi minun oli vähän vaikea saada otetta Perunateatterin äänikudoksesta. Yhdentoista vuoden mittaan siitä kuitenkin kehkeytyi todella rakas porukka ja työmaa.

Kolmas nainenkin on tehnyt uuden tulemisen. Kun yhtye aloitti, kaverit olivat 15-16-vuotiaita. Nyt he ovat viisikymppisiä.

”Kolmas nainen elää ja voi hyvin.”

Aina välillä yhtye kootaan ja lähdetään kiertueelle. Esimerkiksi toissa vuonna Kolmas nainen teki 60 keikkaa, mikä on melkoinen määrä. Bändi on myös tehnyt kaksi uutta levyä.

Vuonna 2013 Hanhiniemi oli mukana suositussa Vain elämää -ohjelmassa. Kirjassaan hän kertoo, kuinka ohjelmasta revityt lööppiotsikot alkoivat ahdistaa. Kerrottiin esimerkiksi, että hän on kirjoittanut nimikirjoituksia naisten rintojen väliin.

− Koska minulta tulee juttua aika estoitta, välillä tulee sanottua jotain älytöntä. Olen 30 vuotta keskittynyt laulujen tekoon, ajatellut ihmisen elämää sieltä ja täältä ja yrittänyt kiteyttää siitä jotain. Onhan todella typerää, jos päällimmäiseksi jää, että olen kirjoittanut nimmareita naisten rintoihin, Hanhiniemi puuskahtaa ja nauraa päälle.

Ansaittu nobel

Bob Dylan sai äskettäin kirjallisuuden nobelin. Hanhiniemen mielestä mies on palkintonsa ansainnut.

− Lyyrikko kiteyttää asioita. Hän jättää paljon pienemmän hiilijalanjäljen ja saa silti asioita sanottua, hän pohtii.

Hän kertoo lukeneensa Dylanin omaelämäkerran Muistelmat, osa 1.

− Dylan kirjoittaa hienoa proosaa, kaunista ja helppolukuista kieltä. Hän on huomaavainen lukijaa kohtaa, mikä on amerikkalaisen kirjallisuuden perinne. Kirjailija tekee varsinaisen työn, eikä jätä sitä lukijalle.

Pauli Hanhiniemi: Kerran elettyä. Docendo.

Pauli Hanhiniemi: Pölyä, hiuksia, risuja. Universal Music.

Pauli Hanhiniemen Retkue -yhtyeen klubikeikat jatkuvat marraskuussa.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat 40 vuoden aikana matkustaneet pitkin maailmaa ja esiintyneet ihan kaikille lapsista murhamiehiin. Homma toimii niin hyvin, ettei aihetta ole ollut edes riidanpoikaseen.

Kaksi tummanpuhuvaa hahmoa vetää matkalaukkuja pitkin junan käytävää. Kun oikeat paikat löytyvät, miehet suorittavat eleettömän koreografian, joka muistuttaa etäisesti jotain itämaista tanssia. Takit viikkautuvat siisteille taitoksille, laukut sujahtavat säilöön, lehti pöydälle, liput viereen. Mustapukuiset miehet istuvat ilman, että sanaakaan vaihdetaan.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat matkalla keikalle Helsingistä Turkuun. Heille juna on sopiva paikka haastattelulle junassa, sillä he ovat pitkällä yhteisellä keikkaurallaan matkustaen merkinneet maailmankartalle jänisten lisäksi myös itsensä.

Keikkoja päiväkodeista mielisairaaloihin

Parivaljakon yhteiskeikkailut alkoivat vuonna 1977. M.A. muistaa keikan vieläkin hyvin.

– Se tapahtui Jyväskylän Sokos-tavaratalossa. Pedro saapui paikalle räsyisissä farkuissa ja pitkässä tukassa. Asu ei ehkä ollut kaikkein soveliain tavarataloesiintymiseen, mutta ei se soittoa haitannut.

Siitä alkoi yhteistyö, joka on kestänyt lähes 40 vuotta. Se on sisältänyt levyjä, mutta ennen kaikkea lukemattoman määrän keikkoja.

– 1970-luvun lopusta alkoi kiihkein ajanjakso, silloin keikkoja saattoi olla vuodessa jopa 300. Keikkailimme Suomen lisäksi Ruotsissa ja Saksassa. Kotonaolo oli niinä vuosina aikamoista herkkua, Pedro muistelee.

Reissuarjesta on muotoutunut parivaljakolle jo elämäntapa, jota ilman elämää olisi vaikea kuvitella.

– Jos minun pitäisi jotenkin luonnehtia meitä, niin olemme maailman joustavin duo. Mahdumme pieneen tilaan ja olemme soittaneet vaikka missä ja mitä, M.A. toteaa.

Kaikkein vaihtelevimmat keikkansa duo on mielestään soittanut Ruotsissa.

–  Olemme kolunneet siellä päiväkodeista mielisairaaloihin ja diplomaattikutsuista rock-klubeihin. Vanhusten mielisairaalassa meillä oli vastaanottavainen yleisö. He taisivat samaistua meihin! Myös vankilakeikka oli kiinnostava. Seitsemän lukkoa vedettiin selkiemme takana kiinni, ennen kuin esiinnyimme. Sen jälkeen meiltä pyydettiin vielä spesiaalikonsertti. Sen me soitimme kymmenelle murhamiehelle. He tuntuivat kovasti pitävän kuulemastaan, Pedro hymähtää.

Toisaalta Suomessa miehet ovat huomanneet, että mitä pohjoisemmaksi matkataan, sen värikkäämpiä esiintymiset usein ovat.

– Kerran meillä piti olla keikka Lapin Sevettijärvellä. Pääsimme hirveällä vaivalla esiintymispaikalle paikalliseen kouluun vain ymmärtääksemme, ettei paikan päällä tiedetty keikasta mitään. Koulun opettaja riensi paikalle, komensi ottamaan keittoa ja odottamaan, että hän saisi vähän soiteltua paikallisille. Meni kolme tuntia ja siellä, keskellä ei-mitään, oli tupa täysi.

Lavalle ilman suunnitelmia

Miehet ovat tehneet nyt töitä niin pitkään, että heille on muotoutunut ihan saumaton tapa toimia keikkamatkoilla.

– Olemme esiintyneet yhdessä niin paljon, että meille on muotoutunut saumaton tapa tehdä töitä. Meidän ei tarvitse soitella ja sopia joka asiasta erikseen. Usein hankkiudumme keikoillekin ihan omia aikojamme. Jos matkaamme yhdessä, meidän ei ole pakko istua viereisillä paikoilla. Tämänkin Helsinki–Turku-junamatkan voisimme matkata täydessä hiljaisuudessa, joka kumpuaa yhteisymmärryksestä, M.A. sanoo.

Duolla on myös yksi ylittämätön vahvuus: he eivät ole koskaan riidelleet.

– Jos olemme eri mieltä jostakin, ilmaisemme sen, mutta se ei johda konfliktiin, Mauri Antero jatkaa ja hymyilee. Turku häämöttää ja junan ikkunoiden takana, mutta miehet eivät ole matkan aikana vaihtaneet sanaakaan illan tulevasta keikasta.

– Emme tiedä, mitä tänä iltana Turussa esitämme. Se selviää vasta, kun näemme yleisön. Vedämme pari koekappaletta ja katsomme, miten yleisö reagoi. Jos yleisö on nuorta, silloin käy kaikki. Vanhemmalle väelle emme yleensä edes yritä soittaa Mielitauti-rockia. Mutta ikärajat ovat hämäriä; Jenkan ulkosynnyttimistä kun voi soittaa niin vanhoille kuin nuorillekin.

Koko artikkeli on ilmestynyt ET-lehden numerossa 16/2016.

Pedro & Mauri Antero

Mauri Antero Numminen, 76, on pitkän linjan muusikko, esiintyjä ja kirjailija.

Pedro Hietanen, 67, on muusikko, kapellimestari ja tuottaja.