Pauli Sihvonen on evakko ja sotaorpo. Ryssittely tukki häneltä suun 60 vuodeksi. Vasta Neuvostoliiton hajottua hän on rohjennut palata sotaorvon muistoihin.

"Synnyin Rautjärvellä Häyhän kylässä syyskuussa 1936. Vanhempani Eino ja Sylvi olivat maanviljelijöitä, ahkeria ja yritteliäitä ihmisiä. Jo kansakoulussa he istuivat sopuisasti samassa pulpetissa. Luulenpa elämäni saaneen onnellisen alun heidän esikoisenaan.

Muistikuvani alkavat syksystä 1939. Ihmet­telin isän isoa ja märkää reppua kotimme eteisessä. Isä oli päässyt lomalle Utin kertausharjoituksista. Hän nosti minut ja pikkuveljeni Niilon syliinsä ja rutisti lujasti ”isän pojuleita”, joita oli ikävöi­nyt, ja äitiä myös. Olipa turvallista nukahtaa isän kainaloon.

Seuraavan kerran isä saapui kotiin valkoisessa arkussa. Hän oli kaatunut Kollaalla tammikuun 23. päivänä 1940 taistellessaan tarkka-ampujana kylmä­päisen kapteeni Aarne Juutilaisen komppaniassa. Kollaa kesti, mutta kaatuneita oli paljon. Niin minusta tuli sota­orpo.

Mustapukuiset, itkusilmäiset naiset leipoivat piirakoita ja pullia hautajaisiin ja kertoivat viimeksi kaatuneista. Näytin heille isän tekemän puuhevosen. Kukahan korjaisi rikkimenneet lelut, kun isää ei enää ollut?

Lue kaikki ET-lehden suositut uusia alkuja -tarinat täältä.

Haudalta evakkomatkalle

Isä oli juuri haudattu, ja sitten piti jättää koti. Puolet Rautjärvestä menetettiin Neuvostoliitolle, myös kotikylämme Häyhä. Evakkomatkan tavarat pakattiin yhdessä päivässä. Oli kova pakkanen, ja lämpimästi puettuina meidät pojat nostettiin hevoskuorman päälle. Repussa oli eväinä leipää, voita ja munia.

"Isä oli juuri haudattu, ja sitten piti jättää koti."

Sotilas otti hevosen kulkusen pois, ettei vihollinen kuulisi sitä.

Äiti odotti viimeisillään kolmatta lastaan. Meitä kaikkia väsytti, kun viimein pääsimme junan härkävaunuun. Ihmisten lisäksi sinne tungettiin kaksi hevosta ja heinäpaalit.

Kuulen yhä äänet korvissani. Juna kolisi ja kirskui, hevosten kaviot jytisivät. Lanta levitti kitkerää hajuaan, sanoin kamiina.

Palelsi, pelotti, uuvutti. Yritin nukkua lattialla, kunnes heräsin hirveään hälinään. ”Ottakaa lapsi pois hevosen jaloista!” Veljeni oli nukkuessaan vierinyt hevosen alle. Pimeässäkin eläin osasi varoa lasta. Äiti sanoi, että enkeli oli varjellut Niiloa.

Jonkun naisen sylissä itki kuumeinen vastasyntynyt, joka ei ollut saanut mitään ravintoa kahteen päivään. Vauva kuoli jo alkumatkalla.

Matka kesti kolme vuorokautta. ”Voi helvetti”, kuului jostakin nurkasta, mutta kiroilija vaiennettiin äkkiä. Kysyin mummolta, oliko meidän isä kiroillut. Ei kuulemma ollut. Sitten en minäkään kiroilisi.

Korvatillikka Hämeessä

Lopulta saavuimme Oittiin, missä juna tyhjennettiin nopeasti. Asema täyttyi ihmisistä ja itkun äänistä. Joku koetti laulaa virttä.

Majapaikaksemme tuli kylmähkö huvila ja lehmille navetta naapurikylässä. Aamulla mummo herätteli puurolle.

Yritimme keksiä leikkejä uudessa pihapiirissä. Siellä oli myös kolmen talon yhteinen kaivo, mutta naapurin rouva ei sietänyt, että evakot käyttivät samaa kaivoa. Jäisellä rukkasella hän antoi kovan tällin korvaani.

Kun korvakipu ei hellittänyt, mummo kuljetti minut potkukelkalla lääkäriin. Korva piti leikata, ja joku mies odotushuoneesta joutui pitelemään minua operaation ajan. Särky lakkasi seuraavana päivänä.

Äitiä evakkomatkan vaivat koettelivat raskaimmin. Maaliskuussa Oitissa hän synnytti terveen pojan. Eino nimettiin isän mukaan.

”Oletteko te evakkoja?” kyseli joku leikkikaverimme. ”Kyllä. Meillä ei ole kotia eikä pojilla isää”, mummo selitti.

Tyttöä alkoi itkettää, hän lähti pois.

Kesällä matkamme jatkui Juvalle. Siellä odotti sähkötön rappiotila ja navetan rotisko.

Armias, ole suojani

Keväällä 1942 alkoi evakkojen paluumuutto Karjalaan. Myös meille koitti riemun päivä, pääsimme takaisin Rautjärvelle, omaan kotiin!

Lehmätkin tunsivat kotinsa. Ullakolta löytyi isän tekemiä leluja, mutta leikki ei onnistunut, koska ikävä puristi sydäntä. Kotipihassa sotilaat raivasivat vielä miinoja.

"Ullakolta löytyi isän tekemiä leluja, mutta leikki ei onnistunut, koska ikävä puristi sydäntä."

Venäläisiä sotavankeja saapui kotiimme maatöihin. ”Onks nää niitä ryssii?” tokaisi veljeni ja synnytti kovan hälinän – sen sanan he ymmärsivät. Toinenkin kysymys oli mielessämme: ammuitteko te meidän isän? Äiti kielsi sellaiset puheet.

Luottovanki osasi suomea ja kyseli meiltä isästä. Hän ei tiennyt vaimostaan ja lapsistaan mitään, koska oli joutunut sotavangiksi. Itkimme siinä yhdessä heinäpellon laidalla.

Naapurin hevonen astui miinaan ja menetti takajalkansa. Verestä punaisena se yritti nousta pystyyn mutta kaatui aina uudestaan. Näky oli minusta järkyttävä. Isän opettama rukous auttoi illalla uneen: Armias, ole suojani.

Pommikoneita näkyi usein. Monelta lapselta kaatui isä. ”Ei kuole meidän isä, hän on turvassa haudassaan”, me sanoimme.

Ehdin käydä kansakoulua hiukan toista vuotta, kun syyskuussa 1944 tuli lopullinen lähtö. Tuntui pahalta, kun sotilas ampui hoitamani vasikat ja karitsat ja pudotti ruhot vanhaan kaivoon. Äiti pysäytti Vappu-tamman portille ja sanoi: ”Pojat, katsokaa kotianne viimeisen kerran.” Itku tuli kaikilta.

Kun kärry nytkähti liikkeelle, kaiteeseen sidottu lyhty putosi maahan. Nostin lyhdyn kuormaan. Se sai valaista taivaltamme vielä monessa paikassa.

Kymmenvuotias isäntämies

Asuinpaikat vaihtuivat tiheään. Kansakoulun toista luokkaa kävin neljässä eri koulussa. En osannut ujostella, vaan menin mukaan uteliaasti: ”Kuka sie oot? Onko tuo meijän opettaja?”

Aina tuli ikävä kavereita, kun piti taas lähteä. Kevättodistuksen sain Juvan Paatelassa, jonne asetuimme pysyvästi.

Pika-asutustilamme oli suoperäinen ja hallanarka. Silti ison talon herraa maan luovutus harmitti suuresti. Kun äiti käytti lehmää sonnin luona, herra vaati meitä päiväksi talkootöihin. Enoni sanoi silloin suorat sanat: ”Jos teille ei kelpaa valtakunnan raha, niin tehdään sitten töitä – sama aika, minkä sonninne viipyi.”

”Ryssä se on eikä sillä ole isääkään!” Huuto välitunnilla sai hiljaiseksi.

Sotaorpoja halveksittiin. ”Mitäs isäsi lähti sotaan, tyhmä mies. Olisitte pysyneet Neuvostoliitossa.”

Äiti ja mummot pitivät oman katkeruutensa piilossa ja järjestivät meille ilon aiheita, joskus karamellejakin. Kirkkomatka oli tärkeä henkireikä. Ja missä kolme karjalaisnaista on porukassa, ei siellä ainakaan nälkä tule! Ruokaa oli aina. Hyvät naapuritkin auttoivat, joku toi kaloja, toinen lahjoitti lampaan.

Ryssittely koulussa loppui vähitellen, kun opimme tuntemaan toisiamme.

"Ryssittely koulussa loppui vähitellen."

Kansakoulu sujui kai hyvin, koska opettaja kävi kotona puhumassa oppikoulusta. Turhaan, kymmenvuotiaan piti olla isäntänä talossa.

Kerran itketti ja pisti vihaksi, kun en muistanut, miten hevonen valjastetaan. Miksi minulla ei ollut isää, jolta kysyä? Työ tekijäänsä neuvoo, ja suvun miehet auttoivat kiireaikoina. Kesät kuluivat tiiviisti pelto-, metsä- ja rakennustöissä, joten lyhyeksi se lapsuus jäi.

Sukulaisvierailut olivat kesän kohokohtia. ”Muistat sie isästäis yhtään?” kysyttiin, ja olihan minullakin paljon kysyttävää. Sain kuulla, että isä oli ollut kunnollinen, auttavainen ja uskontoa kunnioittava mies, jolle lapset olivat kaikki kaikessa. Ikävöimme porukalla ja tirautimme itkut. Sitten taas tartuimme töihin.

”Teitä on kolme poikaa, teillä on elämä edessä!”

Äiti hoiti tilan asiat mallikkaasti, joskus miehiä paremmin. Kun kyläkokous pohti tuntitolkulla sähkön ottamista, äiti ratkaisi asian. ”Missäs ne paperit on? Mie laitan nimeni ja lähen nyt ruuan laittoon.” Isännät seurasivat perässä ”leskiakan esimerkkiä”.

Unelmista totta

Kesällä 1952 toteutui urheiluhullun 15-vuotiaan suuri unelma. Matkustin yksin Helsingin olympialaisiin. Rahat olin säästänyt sotaorvon eläkkeestäni, ja isän serkku antoi majapaikan Lauttasaaresta. En huudellut reissusta muille etukäteen, olisivat pitäneet leuhkana.

Emil Zátopek, Alain Mimoun, Toivo Hyytiäinen. Stadionin pauhu ja olympiatunnelma suorastaan huumasivat minut. Paavo Nurmen ja Hannes Kolehmaisen onnistuin näkemään telttakahvilassa.

Aloittelijaksi selviydyin matkasta aika hyvin. Kadulla oli kyllä raskaampi kävellä kuin pellolla. Sain uutta intoa yleisurheiluun, ja lusikoita tuli kaikissa lajeissa, juoksussa jopa piirin mestaruus.

Kun nyt 78-vuotiaana katselen elämääni, minulta ei puutu mitään. Lapsena ikävöin isää ja omaa kotia. Sain sitten itse tulla isäksi ja isoisäksi, ja se on ihmeellistä.

Kun omakotitalomme Mikkelissä valmistui 70-luvulla, vaimo muistaa minun huokaisseen: ”Nyt minulla on oma koti.”

Kuka on Pauli Sihvonen?

  • Syntynyt: 1936 Rautjärvellä Häyhän kylässä, kahden kilometrin päässä nykyrajasta. Asuu Mikkelissä.
  • Ammatti: Lvi-asentaja, eläkkeellä.
  • Perhe: Vaimo, kaksi lasta ja kaksi lastenlasta.
  • Harrastukset: Mikkelin Setlementti, Mikkelin Karjalaiset, Etelä-Savon Sotaorvot, urheilu ja kirjoittaminen. Omakustanne Häyhän kylän orpopoika
    evakossa, 2011.

Selviytymiskeinot

  • Katse eteenpäin. Äidiltä ja mummoilta sain elämänuskoa. ”Kyll myö selvitään!”
  • Sukulaiset. Meitä lapsia rakastettiin. Minulle syntyi kuva isästä ja hyvä miehen malli sukulaisten muistojen ansiosta.
  • Puhuminen ja kirjoittaminen. Jos en puhuisi, sairastuisin heti. Kirjoit­tamallakin hoidan itseäni.

Finlandia-voittajan valitseva toimittaja Baba Lybeck on saanut tuta vähemmistössä olemisen. Ortodoksisuus ja suomenruotsalaisuus kulkevat yhä mukana, mutta nyt hän ymmärtää erilaisuuden voiman. Ja sen, mitä ilman ei voi elää.

Tänään Baba Lybeck, 49, ei puhu treenaamisesta. Ei sanaakaan juoksusta, uinnista tai pyöräilystä eikä triathlonista, ei kahvakuulasta eikä aamujoogasta. Ei, vaikka Uutisvuodon ylituomarin tiukat hauikset tulevat lauantaisin olohuoneeseen kuin sanomaan kaikille sohvaperunoille, että pistäkää tekin kalenteri uusiksi, liikkukaa vaikka vartti päivässä.

Baba kiirehtii tapaamiseen Helsingin yliopiston pääkirjaston kahvilaan suoraan uintitreeneistä, ja pienen hetken päivän teema on uhattuna. Tuleekin mieleen heti liuta kysymyksiä harjoittelusta, kuten montako sataa metriä jäi altaaseen tänä aamuna.

Mutta Baba ei ole pelkkä hauiksen kantaja. Himotreenaajan julkikuvan takana on nainen, joka löytää henkistä tasapainoa ja onnellisuutta lukemisesta. Hän on kirjailija Tito Collianderin tyttärentytär ja lukuhullu.

– Kasvoin kirjoihin kiinni jo lapsena. Ilman kirjoja en voisi elää hyvää elämää. Ne kannattelevat ja auttavat ymmärtämään itseä ja toisia, syitä ja seurauksia. Lukiessa tulee hyvä olo.

Baba on tohkeissaan: tulomatkalla haastatteluun hän huomasi viereisen antikvariaatin ikkunassa Ostetaan kirjoja -kyltin.

– Voisin ehkä myydä sinne ylimääräisiä. Kaikki kirjat eivät mahdu hyllyihin, ei vaikka niitä on pinottu kahteen riviin. Kasoja on joka paikassa ja lisää tulee koko ajan, hän tuskailee.

Kirjailijoiden sukua

Baban molempien vanhempien suvussa on kirjailijoita.

Tito Collianderin ja tämän vaimon, taidegraafikko Ina Collianderin kotiin Helsingin Runeberginkadulle liittyvät Baban varhaiset kirjamuistot.

– Sinne mentiin äidin kanssa kylään, piti käyttäytyä ja vähän ujostuttikin. Muistan, kuinka istuin keltaisella jakkaralla ja isoisä luki ääneen Jöröjukkaa ruotsiksi vahvasti eläytyen.

Tito Collianderin kuollessa Baba oli 22-vuotias. Hän tajusi isoisänsä jättämän henkisen perinnön koko laajuudessaan vasta nelikymppisenä, kun hän vuonna 2007 teki kirjallisuustieteen gradun tämän seitsenosaisista muistelmista.

Omaelämäkerrallisessa kirjasarjassa avautuu kuva Pietarissa syntyneestä taiteilijasta, jolla oli juuret kolmessa kulttuurissa, suomenruotsalaisessa, venäläisessä ja suomalaisessa.

– Titon perhe, varakas suomenruotsalainen sotilassuku menetti Pietarissa Venäjän vallankumouksen melskeissä kaiken omaisuutensa. Tavarat vaihdettiin ruokaan, oli nälänhätä. Tito oppi jo lapsena, että vauraus ei kannattele, että se ei ole hyvän elämän tae.

Muistelmien tutkimisesta kasvoi Baballe paljon isompi asia kuin filosofian maisterin paperit, joita hän lähti keskenjääneiden opintojen vuoksi hakemaan.

–En etsinyt tietoisesti vastauksia identiteettiin liittyviin kysymyksiin.

"Titon tekstien avulla aloin ymmärtää juurettomuuttani ja ulkopuolisen tarkkailijan piirrettäni, sitä tunnetta, että en kuulu ryhmään."

- Minähän edustan kahta vähemmistöä, suomenruotsalaisia ja ortodokseja. Kokemus oli valtava helpotus.

Samalla kirkastui elämänkatsomuksellinen havainto, joka kannattelee vieläkin: Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Vaikka nyt on kaikki hyvin, huomenna voi olla toisin. Siksi elämän rakentaminen ulkoisten asioiden varaan on kestämätöntä.

– Tämän periaatteen mukaan yritän elää. Asumme vuokralla eikä meillä ole autoa, eikä sitä labradorinnoutajaakaan. Onneksi miehelläni on samanlainen arvomaailma.

Töissä on aina mennyt hyvin

Baba sanoo, että töissä hänellä on aina mennyt hyvin. Työtä on riittänyt siitä asti, kun hänet palkattiin lukiolaisena Radio Cityn juontajaksi vuonna 1985. Nelosen uutisankkuriaikaan vuonna 2009 osuivat kiireisimmät työvuodet ja kova säästökuuri, jonka seurauksena osa kollegoista irtisanottiin.

– Jouduin silloin miettimään, mitä tapahtuisi, jos jäisin työttömäksi. Moni työkaveri pelkäsi valtavan pankkilainansa kanssa. Mietin, mihin minun onneni perustuu ja mitkä asiat elämässä ovat ne minimit, joilla pärjään, jos on pakko. Silloin tajusin, että ne ovat liikunta ja kirjat. Ne eivät maksa mitään, eikä niitä voi minulta kukaan viedä. Voin aina mennä ulos lenkille ja kirjastoon.

Arvokysymyksiä? Kyllä, mutta Baba sanoo, että kyse on myös puhtaasta käytännöstä. Vääriin asioihin ei pidä jäädä kiinni. Kun on taloudellisesti vapaa, uskaltaa myös ottaa riskejä, kun siltä tuntuu. Työelämässä erityisesti.

Vanhemmat erosivat, kun Baba oli 6-vuotias. Äiti Maria toimi Eiran sairaalan ylihoitajana ja kouluttautui myös sairaanhoidon opettajaksi. Myöhemmin hän muutti toisen miehensä, valokuvataiteilija Matti Saanion kanssa Hankoon.

– Äiti ja hänen kaksi sisarustaan olivat saaneet äitinsä jälkeen vähän perintöä, ja äitini käytti rahat taloon. Muistan, miten vihaiseksi Tito siitä tuli. Hänen mielestään se oli tyhmintä mitä voi tehdä.

Maria Colliander-Saanio toteutti unelmansa ja perusti Hankoon antikvariaattisen kirjakaupan.

– Äiti opetti aluksi Tammisaaressa tulevia sairaanhoitajia, mutta jäi sitten pois töistä, opiskeli kirjallisuusterapeutiksi 60-vuotiaana ja piti kirjakauppaa kymmenen vuotta.

"Yritän aina muistaa, että uraa voi vaihtaa ja tehdä mitä huvittaa missä iässä tahansa"

Baban äiti täyttää lokakuussa 85 vuotta. Antikvariaatti ja talo Hangossa ovat taakse jäänyttä elämää, kirjat eivät. Äiti pitää yhä kirjapiiriä samoin kuin toimiessaan kirjallisuusterapeuttina.

Työlukemista ja venelukemista

Näkyvän tv-työnsä ohella Baba on kysytty juontaja. Lisäksi hän on toiminut kirjallisuusseminaarien moderaattorina ja yhtenä Helsingin kirjamessujen päähaastattelijoista yhdessä tutkija Anna Kortelaisen ja toimittaja Markus Leikolan kanssa.

Lokakuisten kirjamessujen teema on pohjoismainen kirjallisuus. Luku-urakka on jo alkanut ja tiivistyy kesällä, vaikka kirjailijavieraat eivät olekaan vielä varmistuneet.

– Olen saanut äidinkieleni vuoksi haastatella monia ruotsalaisia ja norjalaisia nykydekkaristeja. Luen dekkareita mielelläni, mutta intohimoista fania minusta ei varmaan tule koskaan, dekkarit ovat liian kaavamaisia minulle, hän nauraa.

 

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset ovat koetelleet näyttelijöitä, jotka ovat yöpyneet teltoissa ja syöneet armeijaruokaa. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi yhteishenki on muovautunut vahvaksi.

Polkupyörillä liikkuvat, harmaisiin univormuihin sonnustautuneet jääkärit ohittavat matalla jalustalla seisovan upseerikolmikon, jolla on käsi tanakasti lipassa. Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi kaikuu vaskisen alakuloisesti Kaartin soittajien instrumenteista.

Jääkäreitä seuraavat jalkaisin marssivat konekiväärikomppanian miehet, sitten tykkejä kiskovat rotevat suomenhevoset ohjastajineen. Joukkueenjohtajien käskyt kajahtelevat aukiolla Suomenlinnan kirkon kupeessa.

Jossain siellä ovat myös elokuvan tähtinäyttelijät Eero Aho, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen − Rokka, Hietanen ja Koskela.

Ohjaaja Aku Louhimies.
Ohjaaja Aku Louhimies.

Viimeisenä kenraalit saavat ottaa vastaan kaksi raskaasti ylämäkeen punnertavaa, mustaa savua sylkevää kuorma-autoa, joista toinen kiskoo kunnioitettavan näköistä tykkiä. Patterin miehet istuvat lavalla totisen näköisenä.

Aku Louhimiehen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta kuvataan Suomenlinnassa kalseassa säässä. Avustajat ovat hytisseet ulkona aamusta asti. Suomenlinna saa esittää Petroskoita, jonka suomalaiset valtasivat jatkosodassa syksyllä 1941 ja nimesivät Äänislinnaksi.

Väinö Linna kuittaa voitonparaatin romaanissaan muutamalla lauseella. Ensimmäisen konekiväärikomppanian 3. joukkueella, Koskelan porukalla, "ei ollut paraatin kanssa muuta tekemistä kuin että he valvoivat järjestystä kaupungissa". Silti yli 250 miehen marssista tulee elokuvaan näyttävä osio.

− Paraati on hyvä joukkokohtaus ja antaa sävyä sille, miten suomalaiset Petroskoissa olivat. Se on mieltä ylentävä, Louhimies sanoo.

Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.
Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.

Louhimiehen ja Jari Olavi Rantalan käsikirjoitus perustuu sekä Tuntemattoman sotilaan "viralliseen" laitokseen että sen alkuversioon, Sotaromaaniin.

− Käytimme materiaalina molempia, mutta itse en enää osaa eritellä, mikä tulee mistäkin. Olemme ottaneet vapauksia, mutta pyrkineet olemaan uskollisia kirjan hengelle. Aika on nyt toinen kuin 1950-luvulla, kun Sotaromaania sensuroitiin. Enää ei tarvitse sensuroida.

Louhimies muistuttaa, kuinka monipuolinen Linnan kirja on. Siitä on tehty kaksi elokuvaa, näytelmiä, kuunnelma ja oopperakin.

Kuvaukset Suomessa

Petroskoin paraatikenttä löytyi luontevasti Suomenlinnan kirkon kupeesta. Taustana toimivat Bastioni Bielkeksi ja Kurtiinitaloksi kutsutut vaaleat rakennukset sekä punertava Upseerikerho.

− Muutama vuosi sitten kävin nykyisessä Petroskoissa ja huomasin, että arkkitehtuuri on hyvin samanlaista empiretyyliä kuin Suomenlinnassa, missä on venäläistenkin rakentamia taloja.

Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.
Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.

Louhimiehelle ja toiselle tuottajalle Mikko Tenhuselle on tärkeätä, että Tuntematon kuvataan kokonaan Suomessa. Se on myös taloudellinen kysymys. Yli seitsemän miljoonan budjetillaan elokuva on kalleimpia Suomessa tehtyjä.

− Olisi varmaan ollut täysin mahdollista kuvata Petroskoissa, kaikkiallehan nykyisin pääsee, mutta sitä vaihtoehtoa ei näin ollen tutkittu.

Elokuvan pääkuvausjakso oli kesällä Karjalan prikaatissa. Siellä näyttelijät asuivat puolijoukkueteltoissa ja söivät armeijan ruokaa. Suomenlinnassa yöpyminen ei ollut tarpeellista, vaikka myöhäisiäkin yökuvauksia tehtiin.

Kaartin soittajat kuvaustauolla.
Kaartin soittajat kuvaustauolla.

− Saari on ollut koko ajan avoinna. Teemme yhteistyötä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa. Ihmiset asuvat täällä normaaliin tapaan, ja jotkut ovat myös avustajina.

− Suurimpana vastuksenamme ovat olleet Suomenlinnan valloittaneet Pokémon Go -pelin harrastajat. Toisinaan näyttelijät eivät kuulemani mukaan ole mahtuneet lauttoihin.

Louhimiehen mielestä oli kuitenkin hienoa päästä kuvaamaan Unescon maailmanperintökohteessa. Edessä ovat vielä talvikuvaukset Kainuussa ja Kotkan-Haminan seudulla.

Ensin elokuva, sitten puheet

Näyttelijät eivät vielä tässä vaiheessa halua astua julkisuuteen. Sen he päättivät Louhimiehen mukaan jo harjoitteluvaiheessa. Tuotantoyhtiö ei ole asiaa kontrolloinut.

− Näyttelijät sanoivat, että tehdään ensin elokuva ja puhutaan siitä vasta sitten. Ensi-iltahan on vasta vuoden kuluttua 27.10.2017. Emme halua antaa vaikutelmaa, että tämä olisi piankin teattereissa.

Tuntemattoman teko ja sen yli 60 kuvauspäivää ovat olleet fyysisesti ja henkisesti raskaita, eikä aihepiirikään ole "kaikkein leppoisimpia", kuten Louhimies muotoilee.

Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.
Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.

Sään ei ole annettu vaikuttaa. Kuvattu on kelissä kuin kelissä. Jos satoi niin satoi, jos paistoi niin paistoi.

− Kaikki ovat kuitenkin olleet innoissaan ja hyvällä spiritillä mukana. Kollektiivinen tekemisen tapa on synnyttänyt hienoa joukkuehenkeä.

Natsat kohdallaan

Tuntemattoman edelliset, Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin, versiot ovat kestoltaan yli kolmetuntisia. Omansa mittaa Louhimies ei lähde vielä arvioimaan.

− Pannaan filmi kasaan ja katsotaan, että siitä tulee mahdollisimman hyvä.

Petroskoin valtauksen jälkeen Koskela ylennettiin luutnantiksi ja Hietanen kersantiksi.

− Äsken tuossa näin, että Hietasen mantteliin oli ilmestynyt kolmas nauha. Lähdemme siitä, että kaikki tällaiset asiat ovat mahdollisimman oikein, mutta aina saattaa sattua virheitä. Mielipidekysymykset ovat erikseen.

 

Hienoista teksteistään ja juurevasta lauluäänestään tunnetulla Pauli Hanhiniemellä on ollut kiireinen syksy. Uusi soololevy ja omaelämäkerta julkaistiin lähes samanaikaisesti. Keikkailu jatkuu tiiviinä marraskuussa.

Pauli Hanhiniemi palasi Elettyä elämää -kirjansa julkistamistilaisuuteen suoraan Boliviasta. Siellä hän oli Suomen Lähetysseuran toivoa.fi-kampanjan merkeissä. Kampanjassa kerätään rahaa projekteihin eri puolilla maailmaa.

− Yksi bolivialainen projekti on tyttöjen koulukoti, johon lapsia haetaan viidakosta turvaan lähelle koulua asumaan, Hanhiniemi kertoo.

Toisessa lapsille opetetaan muutakin kuin yksitoikkoista työtä esimerkiksi kaivoksissa. Lapsityövoiman käyttö on Boliviassa sallittua.

− Olen tottunut kulkemaan maalaistaustaisten rokkarien kanssa, joten oli hieman erilaista liikkua lähetysdelegaation kanssa. Ainakin huumori oli erilaista, Hanhiniemi naureskelee.

”Vuoristotauti on hyvää esimakua vanhuudesta.”

Reissun päällä oltiin kymmenkunta päivää sekä tropiikissa että vuoristossa jopa 4800 metrin korkeudella.

− Niin ylhäällä on todella raskasta. Jalat eivät tahdo kantaa, ja hengitys muuttuu huohottamiseksi. Se on hyvää esimakua siitä, miltä tuntuu, kun tulee vanhaksi. Vuoristosta sentään pääsee pois, vanhuudesta ei.

Lähetysseuran toiminnassa Hanhiniemen mukaan hienoa se, ettei heillä ole raskasta organisaatiota. Koko Etelä-Amerikassa on vain yksi henkilö koordinoimassa.

− Sinne ei viedä koneita viidakkoon ruostumaan, vaan pikkuisen rahaa. Sen avulla paikalliset pystyvät jatkamaan työtä, jota jo valmiiksi tekevät.

Assosiaation viemää

Musiikkimuistelmien tekeminen oli Hanhiniemelle maittava prosessi. Proosaa oli hänestä vaihteeksi kiva kirjoittaa.

− Laulutekstejä tehdessä pitää koko ajan pidätellä ja mennä eteen ja taakse. Se on vähän niin kuin saven muokkaamista. Onneksi niin, sillä aina voi lisätä jotain tai ottaa pois.

Kirjoittaessaan Hanhiniemi ei miettinyt rakenteita tai draaman kaaria. Työ eteni päähän pälkähtäneiden assosiaatioiden pohjalta.

− Tykkään vain kirjoittaa ja katsoa, mitä paperille tulee. Tykkään myös omista muistoistani.

Projekti lähti kustantajan aloitteesta, mutta jo 2004 Hanhiniemi julkaisi muistelmakirjan Soitto on sanoja. Siitä on uutuudessa parhaita paloja.

− Alkuperäinen sysäys oli se, että halusin kertoa kolmelle lapselleni, missä olin ollut ja mitä tehnyt. Että he saisivat tietää asioita, joita en ole heille tajunnut tai ehtinyt kertoa.

Universaali kieli

Kirjassa rokkari muistelee vaiheita yhtyeittensä Kolmas nainen, Perunateatteri ja Hehkumo kanssa

− Kun kaverit päästivät minut treenikämpällen, tiesin että musiikista tulee minulle elämän sisältö. Toinen hetki oli ensimmäinen kerta, kun lauluni liikutti jonkun yleisössä kyyneliin, Hanhiniemi muistelee.

”Olin lähellä luopua muusikon ammatista.”

Hän on opiskellut piirtäjä-artesaaniksi, mutta vain kerran on ollut lähellä vaihtaminen siihen ammattiin. Se tapahtui 1994, kun Kolmas nainen hajosi.

− Olin lähellä luopua muusikon ammatista. Meitä rupesi ahdistamaan liiallinen keikkailu. Kannoimme itse kamat, ajoimme bussia ja luuhasimme yökerhoissa. Emme tajunneet, kuinka paljon nuori ihminen kestää rasitusta. Väsähdimme myös suosion tuomiin ennakko-odotuksiin ja paineisiin.

Hanhiniemelle tarjottiin työtä tamperelaisesta grafiikkapajasta. Hän olisi päässyt ”romanttiseen ja hienoon duuniin” vedostamaan taiteilijoiden teoksista. Kuvataiteilijan työstäkin joskus unelmoinut mies lopulta kieltäytyi ja päätti jatkaa musiikin tekemistä.

Sanotaan, että musiikki on universaali kieli. Hanhiniemi tiesi tämän totuuden, mutta tajusi sen syvällisesti vasta niinkin kaukaisessa paikassa kuin Kiina.

− Minua alkoi ottaa päähän, etten ymmärtänyt kirjoitusmerkkejä. En käsittänyt, mitä ihmiset siellä viestivät.

”Tajusin musiikin universaalisuuden.”

Sitten suomalaiset isännät veivät Hanhiniemen Pekingissä sijaitsevalla entiselle sotilas- ja teollisuusalueelle, joka oli luovutettu käsityöläisten ja taiteilijoiden käyttöön.

− Siellä näin kiinalaista nykytaidetta, jota ymmärsin, päinvastoin kuin kirjoitusmerkkejä. Tajusin, mitä nuorten kiinalaisten taiteilijoiden päässä liikkui. Sanotaan, että myös kuva on universaali kieli. Tätä se universaalius myös musiikissa tarkoittaa. Reissu ei mennyt hukkaan.

Konkarit keikalla

Perunateatteri ei menestynyt yhtä hyvin kuin Kolmas nainen, mutta Hanhiniemi unohtaisi mieluusti koko sanan ’menestys’.

− Ei soittaessa ajattele menestystä, vaan sitä, miten bändi sytkyttää ympärillä. Aluksi minun oli vähän vaikea saada otetta Perunateatterin äänikudoksesta. Yhdentoista vuoden mittaan siitä kuitenkin kehkeytyi todella rakas porukka ja työmaa.

Kolmas nainenkin on tehnyt uuden tulemisen. Kun yhtye aloitti, kaverit olivat 15-16-vuotiaita. Nyt he ovat viisikymppisiä.

”Kolmas nainen elää ja voi hyvin.”

Aina välillä yhtye kootaan ja lähdetään kiertueelle. Esimerkiksi toissa vuonna Kolmas nainen teki 60 keikkaa, mikä on melkoinen määrä. Bändi on myös tehnyt kaksi uutta levyä.

Vuonna 2013 Hanhiniemi oli mukana suositussa Vain elämää -ohjelmassa. Kirjassaan hän kertoo, kuinka ohjelmasta revityt lööppiotsikot alkoivat ahdistaa. Kerrottiin esimerkiksi, että hän on kirjoittanut nimikirjoituksia naisten rintojen väliin.

− Koska minulta tulee juttua aika estoitta, välillä tulee sanottua jotain älytöntä. Olen 30 vuotta keskittynyt laulujen tekoon, ajatellut ihmisen elämää sieltä ja täältä ja yrittänyt kiteyttää siitä jotain. Onhan todella typerää, jos päällimmäiseksi jää, että olen kirjoittanut nimmareita naisten rintoihin, Hanhiniemi puuskahtaa ja nauraa päälle.

Ansaittu nobel

Bob Dylan sai äskettäin kirjallisuuden nobelin. Hanhiniemen mielestä mies on palkintonsa ansainnut.

− Lyyrikko kiteyttää asioita. Hän jättää paljon pienemmän hiilijalanjäljen ja saa silti asioita sanottua, hän pohtii.

Hän kertoo lukeneensa Dylanin omaelämäkerran Muistelmat, osa 1.

− Dylan kirjoittaa hienoa proosaa, kaunista ja helppolukuista kieltä. Hän on huomaavainen lukijaa kohtaa, mikä on amerikkalaisen kirjallisuuden perinne. Kirjailija tekee varsinaisen työn, eikä jätä sitä lukijalle.

Pauli Hanhiniemi: Kerran elettyä. Docendo.

Pauli Hanhiniemi: Pölyä, hiuksia, risuja. Universal Music.

Pauli Hanhiniemen Retkue -yhtyeen klubikeikat jatkuvat marraskuussa.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat 40 vuoden aikana matkustaneet pitkin maailmaa ja esiintyneet ihan kaikille lapsista murhamiehiin. Homma toimii niin hyvin, ettei aihetta ole ollut edes riidanpoikaseen.

Kaksi tummanpuhuvaa hahmoa vetää matkalaukkuja pitkin junan käytävää. Kun oikeat paikat löytyvät, miehet suorittavat eleettömän koreografian, joka muistuttaa etäisesti jotain itämaista tanssia. Takit viikkautuvat siisteille taitoksille, laukut sujahtavat säilöön, lehti pöydälle, liput viereen. Mustapukuiset miehet istuvat ilman, että sanaakaan vaihdetaan.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat matkalla keikalle Helsingistä Turkuun. Heille juna on sopiva paikka haastattelulle junassa, sillä he ovat pitkällä yhteisellä keikkaurallaan matkustaen merkinneet maailmankartalle jänisten lisäksi myös itsensä.

Keikkoja päiväkodeista mielisairaaloihin

Parivaljakon yhteiskeikkailut alkoivat vuonna 1977. M.A. muistaa keikan vieläkin hyvin.

– Se tapahtui Jyväskylän Sokos-tavaratalossa. Pedro saapui paikalle räsyisissä farkuissa ja pitkässä tukassa. Asu ei ehkä ollut kaikkein soveliain tavarataloesiintymiseen, mutta ei se soittoa haitannut.

Siitä alkoi yhteistyö, joka on kestänyt lähes 40 vuotta. Se on sisältänyt levyjä, mutta ennen kaikkea lukemattoman määrän keikkoja.

– 1970-luvun lopusta alkoi kiihkein ajanjakso, silloin keikkoja saattoi olla vuodessa jopa 300. Keikkailimme Suomen lisäksi Ruotsissa ja Saksassa. Kotonaolo oli niinä vuosina aikamoista herkkua, Pedro muistelee.

Reissuarjesta on muotoutunut parivaljakolle jo elämäntapa, jota ilman elämää olisi vaikea kuvitella.

– Jos minun pitäisi jotenkin luonnehtia meitä, niin olemme maailman joustavin duo. Mahdumme pieneen tilaan ja olemme soittaneet vaikka missä ja mitä, M.A. toteaa.

Kaikkein vaihtelevimmat keikkansa duo on mielestään soittanut Ruotsissa.

–  Olemme kolunneet siellä päiväkodeista mielisairaaloihin ja diplomaattikutsuista rock-klubeihin. Vanhusten mielisairaalassa meillä oli vastaanottavainen yleisö. He taisivat samaistua meihin! Myös vankilakeikka oli kiinnostava. Seitsemän lukkoa vedettiin selkiemme takana kiinni, ennen kuin esiinnyimme. Sen jälkeen meiltä pyydettiin vielä spesiaalikonsertti. Sen me soitimme kymmenelle murhamiehelle. He tuntuivat kovasti pitävän kuulemastaan, Pedro hymähtää.

Toisaalta Suomessa miehet ovat huomanneet, että mitä pohjoisemmaksi matkataan, sen värikkäämpiä esiintymiset usein ovat.

– Kerran meillä piti olla keikka Lapin Sevettijärvellä. Pääsimme hirveällä vaivalla esiintymispaikalle paikalliseen kouluun vain ymmärtääksemme, ettei paikan päällä tiedetty keikasta mitään. Koulun opettaja riensi paikalle, komensi ottamaan keittoa ja odottamaan, että hän saisi vähän soiteltua paikallisille. Meni kolme tuntia ja siellä, keskellä ei-mitään, oli tupa täysi.

Lavalle ilman suunnitelmia

Miehet ovat tehneet nyt töitä niin pitkään, että heille on muotoutunut ihan saumaton tapa toimia keikkamatkoilla.

– Olemme esiintyneet yhdessä niin paljon, että meille on muotoutunut saumaton tapa tehdä töitä. Meidän ei tarvitse soitella ja sopia joka asiasta erikseen. Usein hankkiudumme keikoillekin ihan omia aikojamme. Jos matkaamme yhdessä, meidän ei ole pakko istua viereisillä paikoilla. Tämänkin Helsinki–Turku-junamatkan voisimme matkata täydessä hiljaisuudessa, joka kumpuaa yhteisymmärryksestä, M.A. sanoo.

Duolla on myös yksi ylittämätön vahvuus: he eivät ole koskaan riidelleet.

– Jos olemme eri mieltä jostakin, ilmaisemme sen, mutta se ei johda konfliktiin, Mauri Antero jatkaa ja hymyilee. Turku häämöttää ja junan ikkunoiden takana, mutta miehet eivät ole matkan aikana vaihtaneet sanaakaan illan tulevasta keikasta.

– Emme tiedä, mitä tänä iltana Turussa esitämme. Se selviää vasta, kun näemme yleisön. Vedämme pari koekappaletta ja katsomme, miten yleisö reagoi. Jos yleisö on nuorta, silloin käy kaikki. Vanhemmalle väelle emme yleensä edes yritä soittaa Mielitauti-rockia. Mutta ikärajat ovat hämäriä; Jenkan ulkosynnyttimistä kun voi soittaa niin vanhoille kuin nuorillekin.

Koko artikkeli on ilmestynyt ET-lehden numerossa 16/2016.

Pedro & Mauri Antero

Mauri Antero Numminen, 76, on pitkän linjan muusikko, esiintyjä ja kirjailija.

Pedro Hietanen, 67, on muusikko, kapellimestari ja tuottaja.