Mikä yhdistää mammutteja, Fabergén munia ja neuvostoliittolaista avaruusalusta? Kaikki ne on Suomeen tuonut  Venäjältä Heikki Lahelma. Hänen lähes 40-vuotinen kulttuurityönsä itänaapurin kanssa on vaatinut raa´an työnteon lisäksi sosiaalista silmää, hyviä hermoja ja ehkä keskimääräistä parempaa vodkansietokykyä. 

Mies istuu ja hymyilee kahvikupilleen. Ja vastaa kysymyksiin kuin pahoitellen, että hänen on murskattava ennakkoluulo toisensa jälkeen. 

Ei, neuvostoliittolaisten kanssa ei ollut koskaan vaikeaa tehdä yhteistyötä. Ei, venäläiset eivät ole koskaan huijanneet. Niin, ja se on tosiaan niin päin, että venäläiset pitävät meistä suomalaisista enemmän kuin me heistä.

Heikki Lahelma on selvästi tottunut tällaisiin kysymyksiin. Hän kun on tehnyt yhteistyötä itänaapureiden kanssa lähes 40 vuotta, tuottanut maan ylpeydenaiheista ja taideaarteista lukuisia näyttelyitä suomalaisten ihmeteltäväksi.

Hän myöntää tunteneensa joskus vuosikymmeniä sitten itsekin samankaltaista epäluuloa.

"Olen sodanjälkeistä sukupolvea, johon istutettiin pienestä pitäen suoranaista ryssävihaa."

– Olen itse sodanjälkeistä sukupolvea, johon istutettiin pienestä pitäen jopa suoranaista ryssävihaa. Siksi lähdin aikoinaan tekemään neuvostoliittolaisten kanssa töitä hyvin varautuneesti, odotellen, että milloin minua jekutetaan, Lahelma hymähtää.

Työsuhteita ja suhdetyötä

Jekutusta ei kuitenkaan kuulunut. Ja edelleen Heikki Lahelman työ venäläisten kanssa jatkuu, vaikka naapurimaa on ehtinyt pudistella itsensä irti sosialismista, hajota, sotia ja kärhämöidä. Silti yksikään teos, muinaisolio tai edes avaruuskapselin murunen ei ole koskaan matkan varrella hävinnyt tai hajonnut.

Jos on joskus jonottanut venäläisellä rajanylitysasemalla tai osallistunut menneinä vuosikymmeninä melko koukeroisiin tullimuodollisuuksiin, Heikin tarina kuulostaa ihmeeltä. 

 – Minulla on käynyt  hyvä tuuri. Olen alusta asti tutustunut oikeanlaisiin ihmisiin. Suhteet kun ovat seurallisille venäläisille tavattomat tärkeä asia, niiden avulla asiat etenevät, Heikki toteaa ja kulauttaa kupistaan aloittaakseen tarinansa vähän kuin vanhan venäläisen kansansadun.

Heikin tarina alkaa avaruudesta.

Avaruusasema lensi Espooseen

Avaruus pyöri Heikki Lahelman ja hänen työtovereidensa mielessä 1980-luvun alussa. Hän, alun perin pankkiekonomi, oli tuolloin ajautunut espoolaisen kongressikeskus Dipolin johtajaksi. Komea kongressikeskus pyöri kuitenkin takkuisesti ja humisi etenkin kesäaikaan hiljaisuuttaan. Jotain piti keksiä. Silloin joku työporukasta keksi ehdottaa avaruusnäyttelyä, sellainenhan vetoaisi varmasti yleisöön.

– Innostuin heti, avaruus innostaisi yleisöä varmasti,  ja aloin toimia.

Kylmän sodan aikaan avaruuden parissa ei puuhastellut tietenkään kuin kaksi suurvaltaa. Niin Lahelma tarttui puhelimeen.

–  Olin ensin yhteydessä Yhdysvaltojen suurlähetystöön. Kun he eivät lämmenneet avaruusidealle, soitin Neuvostoliiton lähetystöön. Siellä kiinnostuttiin välittömästi.

Heikki suuntasi Tehtaankadun suurlähetystöön, ensi kertaa elämässään. 

– Kuvittelin, että kohtaisin kolossaalisessa lähetystössä yrmeitä byrokraatteja, mutta kävi ihan päinvastoin. Sain hyvin ystävällisen ja lämpimän vastaanoton.

Neuvostoliittolaisten innostus oli Heikistä suorastaan häkellyttävää. Hänen tapaamansa korkea-arvoinen virkamies pisti näyttelyjärjestelyt vauhdilla käyntiin. Ensin laadittiin protokolla, suunnitelma, joka oli aina kaiken perusta. Sitten neuvostoliittolaiset valitsivat näyttelyyn tavarat, kuljettivat ja suunnittelivat. Kaikki tämä hoitui tietysti ilmaiseksi, sillä olihan näyttely kerrassaan mainiota propagandaa.

– Kun asioi tarpeeksi korkea-arvoisten herrojen kanssa, kaikki oli mahdollista. Jossain vaiheessa minulta kysyttiin, että haluaisinko näyttelyyn kenties avaruusaseman. Sellaisen 40-metrisen kopion aidosta. Kun siinä kakistelin, että eihän meillä ole millä sellaista kuljettaa, soitettiin yksi puhelu. Niin avaruusasema sitten lennätettiin Dipoliin.

Kongressikeskuksessa oltiin oikeassa, näyttelystä tuli menestys. Sen kävi kesän aikana hämmästelemässä 230 000 ihmistä. Ja Neuvostoliitossa hyristiin tyytyväisyydestä. Lahelma sai kutsun Moskovaan yli viikon lomareissulle. Hän sai valita, mitä kaikkea halusi suuressa maassa nähdä. Kun hän ei tietämättömyyttään osannut valita, valitsivat isännät hänen puolestaan.

– Uzpekistanissa oli juuri hedelmäsato kypsynyt. Suuntasimme sinne. Kierreltiin, vietettiin pitkiä iltoja, keskusteltiin ja ystävystyttiin. Siitä se alkoi, yhteistyö.

Vodkaa ja pöytäpuheita

Kun Heikki Lahelma puhuu, hän saa asiat kuulostamaan vaivattomilta. Pieni hymynkare huulillaan hän pudottelee sanapareja ”sitten ystävystyttiin” tai ”sen jälkeen päätettiin tuoda mammutit.” Tai ei, itse asiassa mammutteja ei ”päätetty tuoda”.  Onnistuneen avaruusnäyttelyn jälkeen neuvostoliittolaiset kun ehdottivat Heikille, että ”ottakaa mammutit”.

– Se oli tyypillistä neuvostoliittolaisille korkean tason virkamiehille, puhua suurista ja mahdottoman kuuloisista asioista kepeästi. Ja silloinhan ne usein muuttuivatkin ihan mahdollisiksi.

Niin mammutit sitten otettiin Suomeen. Ja taas yleisö kiinnostui.

– Sen jälkeen uskalsin jo itsekin alkaa ehdotella. Halusin solmia suhteet kulttuuriministeriöön. Se oli todella arrogantti, vanhojen rouvien ministeriö, mutta sitä kautta sain alkaa järjestää hienoja taidenäyttelyitä Suomeen.

Hiljalleen Heikille aukesivat ovet venäläisiin taidegallerioihin. Ja myös venäläisiin koteihin.

– Venäjällä ihmiset kutsuvat aina kotiin. Neuvostoaikaan kodit eivät välttämättä olleet kovin kummoisia, mutta aina tarjottiin täydellinen illallinen kaikkine juomineen.

Juomat tarkoittivat lähinnä vodkaa.

– Viikon työreissu oli rankka koitos. Joka ilta oli illallinen uudessa kodissa, joissa vain minä pysyin samana. Ja tietysti aina pitkiä pöytäpuheita. Ainoa helpotus oli, että yleensä illalliset päättyivät jo puolilta öin.

 Lahelma myöntää, että näyttelyiden kasaaminen imaisi hänet täysin mukaansa. Etenkin sen jälkeen,  kun hän jättäytyi yrittäjäksi.

– Perhe-elämä siinä rapisi ympäriltä, kun erosin ensimmäisestä vaimostani silloin 80-luvulla. Elämä pyöri pitkään vain työn ja Venäjän ympärillä, Heikki toteaa.

Mutta selvennettäköön, ettei hän silti alkoholisoitunut, vaikka ensimmäinen Venäjän-vuosikymmen olikin hyvin kostea. Arki koti-Helsingissä oli aina paljon rauhallisempaa. Siksi usein kapuaminen kotiin vievään Tolstoi-junaan pitkän viikon jälkeen oli suorastaan helpotus.

­Ja juomisessakin oppi koko ajan silmänkääntötemppuja. Lasi täytettiin kuitenkin, joi sitä loppuun tai ei, Heikki hymähtää.

Vaihtelua rakastavan paratiisi

Heikki Lahelma ei lakkaa hymyilemästä. Hän vastaa säntillisesti, mutta toteaa usein pahoitellen, että  ”voi, tämä on kyllä sitten aika pitkä tarina”. Hän ei mahtaile eikä korosta omaa rooliaan, vaan kertoilee tarinaansa. Pitkä työura rönsyilee erikoisiin anekdootteihin. 

"Venäjällä asiat hoidetaan eri tavoin kuin täällä."

– Venäjällä asiat hoidetaan eri tavoin kuin täällä, siihen olen tottunut. Asioihin ei pureuduta suoraan, vaan usein monen mutkan kautta.  Silti joskus minutkin yllätetään täysin.

Niin kuin vaikka silloin, kun Heikki kiidätettiin hevostroikalla juhliin jonnekin Leningradin liepeillä sijaitsevaan metsästysmajaan.

–  Siihen majan eteiseen oli sitten kytketty karhu, jota piti kätellä. Eläinten ystävänä tunsin aikamoista tyrmistystä, mutta isäntien mielestä se oli äärimmäisen hienoa. 

Ystävällinen Heikki on helppo kuvitella mihin tahansa seurueeseen kuuntelemaan puheita tai kiitämään karvalakki otsalla reen kyydissä. Hänestä on hyvin vaikea keksiä mitään ärsyttävää. Mies myöntää olevansa sosiaalisesti hyvin mukautuvainen ja oppineensa venäläisiltä paljon siitä, ettei kaikki ole aina yksinkertaista.

Tarkoittaako se sitten sitä, että suurin osa asioista on naapurissa monimutkaisia?

–  Varmasti osa, mutta minä onneksi rakastan vaihtelua ja pientä jännitystä. En osaa hermoilla enkä kovin herkästi hermostu, siitä ei ole mitään hyötyä.

Tietysti Heikinkin hymy on joskus hyytynyt, mutta meuhkaamaan hän ei myönnä koskaan ruvenneensa.

– Joskus on ollut todella tiukkoja pakkoja. Niin kuin vaikkapa silloin, kun merimaalari Ivan Aivazovskin maalaukset juuttuivat Viipurin tulliin. Se oli muutenkin rajanylityspaikkana kuulu ilkeydestään. Kuljettajilta oli tullivirkailijan mukaan puuttunut jokin paperi, jonka takia heidän olisi pitänyt ajaa 5 000 kilometriä takaisin lähtöpisteeseen hakemaan uusi. Näyttelyllä oli jo kiire, joten matkasin Viipuriin. Meidän piti alkaa purkaa virkailijoille auki 40 taululaatikkoa, jotka oli ruuvattu kiinni viiden sentin välein. Siinä sitten ruuvasimme  laatikoita auki tavallisella ruuvimeisselillä, vaikka vieressä tepastelevalla virkailijalla oli sähköinen ruuvari kädessään. Jossain vaiheessa he kuitenkin luovuttivat ja saimme lähteä. Silloin näyttelyn avaamiseen Tampereen taidemuseossa oli enää vuorokausi aikaa.

Monikansallisesti mökilläkin

Ilja Repin, maisemamaalarit, Fabergén munat. Heikki luettelee hetken harkittuaan ihan erityisen onnistuneita näyttelyurakoitaan, jotka ovat auttaneet häntä jatkamaan työtä. Hän ei myönnä, että raha olisi ollut hänelle suurin motivaattori, vaikka ekonomi onkin pohjakoulutukseltaan. Rahaa ehdottomasti enemmän hän rakastaa taidetta.

Ja sitten on tietysti koko se erilainen maailma, joka hänelle on taiteen kautta Venäjällä auennut. Sekä tietysti ihmiset, jotka ovat avanneet hänelle siellä aina auliisti kotiensa ovet. 

– Olen tavannut Venäjällä  hurjasti todella sivistyneitä, lukeneita ja sosiaalisesti taitavia ihmisiä. Venäjän kokoisessa maassa on jo niin lukuisa määrä eri kansalaisuuksia, että ihmiset ovat pakostakin tottuneet tulemaan keskenään toimeen, olemaan jopa suvaitsevampia kuin me täällä Suomessa. 

Suomalaiset ovat Heikin mielestä tiukemmin individualisteja. Venäläiset haluavat olla toistensa kanssa tekemisissä lähes jatkuvasti.

– Ajatellaanpa vaikkapa kesämökkikulttuuria. Mehän haluamme lomallamme eristäytyä, mutta venäläiset mökit saattavat olla satojen mökkien yhdyskuntia, tiiviisti lähes kylki kyljessä niin, että piipahtaminen naapurilla on luontevaa ja päivittäistä.

Venäläinen sirkus ja kotimainen arki

Vaikka Heikki rakastaa venäläisiä, ei hän silti ihannoi heidän yhteiskuntamalliaan.  Itse asiassa hän ei osaa lakata hämmästelemästä, miten jättimäinen valtio pysyy edes kasassa. Pyramidihallinnon huipulla istuva Putin on hänestä Napoleon-kompleksin omaava itsevaltias, jota kritisoidaan hänen ystäväpiirissään jo hyvinkin avoimesti. Toisin oli Neuvostoaikaan, silloin kukaan ei uskaltanut edes hiiskahtaa sanaa politiikka. Eikä kukaan koskaan alkanut käännyttää Heikki kommunismin saloihin.

Ei Heikki silti enää ole kaipaa Venäjälle asumaan. Joitakin aikoja hän asui ja oli jopa hetken venäläisnaisen kanssa naimisissa. Mutta siitä on jo aikaa, ja sekin on venäläisittäin melko pitkä ja kummallinen tarina. 

"Osaan lomailla ja painua mökille kalastamaan, kun suomalainen puoli minussa ottaa vallan."

Nykyään hän käy naapurissa noin kerran kuussa.

– Jo iänkin puolesta olen vähän asettunut, mies hymähtää. Kolmannessa pitkässä liitossaan hän viettää nyt jo melko rauhallista isovanhempielämää. Kosteat illallispuhekekkerit ovat enää hyvin harvassa.

– Osaan lomailla ja painua mökille kalastamaan, kun suomalainen puoli minussa ottaa vallan.

Se suomalainen puoli Heikissä kalastaa puoliammattimaisesti muikkua, viettää koti-iltoja ja lukee intohimoisesti, etenkin tietysti rakastamaansa venäläistä kirjallisuutta.

Mutta eikö Heikki koskaan mieti, olisiko hän kenties päässyt vähän helpommalla nuoruuden ammatissaan pankkiekonomina, joka olisi kenties ihastellut venäläistä taidetta ja kulttuuria muuten kuin kellon ympäri?

Ehkäpä. Mutta Heikki myöntää aina tehneensä asioita kuitenkin vähän eriskummallisesti ja intuition johdattelemana. Tälläkin tarinalla voisi olla ihan erilainen alku. Sillä ei hänestä pitänyt alkujaan lainkaan  ekonomia tulla. Kenties taiteilija tai ravintoloitsija. Tämä juttu olisi voinut alkaa siitäkin, kuinka Heikki oppi viisivuotiaana lukemaan. Kun sisarukset lukivat satukirjoja, Heikki tankkasi keittokirjoja, opetteli kokkaamaan ja on siitä lähtien kokannut mitä ihmeellisimpiä keitoksia. Mutta se on ihan toinen tarina se. Ja venäläiseen tapaan aika pitkä, eikä meillä ole enää aikaa. Heikillä on kiire Ukrainan suurlähetystön kekkereihin.

Heikki Lahelman elämäkerta Venäläinen sirkus (Auditorium) ilmestyi syksyllä 2015.

3 x venäläinen ruokaelämys

1. Ruokatori Moskovan kauppatorilla on uskomaton paikka. Siellä vain mielikuvitus on rajana. Yksi mieleenpainuvimmista ruokalöydöistäni torilta on ollut kylmäsavustettu sammenfile.

2. Abhasialaiset hedelmät. Abhasia on nykyään itsenäinen maa. Neuvostoaikaan sen hedelmät olivat uskomaton elämys. Siellä viljellään myös erittäin hyvää teetä.

3. Vaikka Kiovakaan ei kuuluu enää Venäjään, niin kiovalainen kotletti on todellinen venäläinen ruokaelämys. Aito kotletti on kanafileestä tehty. Se halkaistaan ja laitetaan voita sisään. Filee kastellaan kananmunaan ja korppujauhoihin ja keitetään voissa. Helsinkiläisestä Ravintola Bellevuesta saa hyvää, aidonmakuista kotlettia.

Finlandia-voittajan valitseva toimittaja Baba Lybeck on saanut tuta vähemmistössä olemisen. Ortodoksisuus ja suomenruotsalaisuus kulkevat yhä mukana, mutta nyt hän ymmärtää erilaisuuden voiman. Ja sen, mitä ilman ei voi elää.

Tänään Baba Lybeck, 49, ei puhu treenaamisesta. Ei sanaakaan juoksusta, uinnista tai pyöräilystä eikä triathlonista, ei kahvakuulasta eikä aamujoogasta. Ei, vaikka Uutisvuodon ylituomarin tiukat hauikset tulevat lauantaisin olohuoneeseen kuin sanomaan kaikille sohvaperunoille, että pistäkää tekin kalenteri uusiksi, liikkukaa vaikka vartti päivässä.

Baba kiirehtii tapaamiseen Helsingin yliopiston pääkirjaston kahvilaan suoraan uintitreeneistä, ja pienen hetken päivän teema on uhattuna. Tuleekin mieleen heti liuta kysymyksiä harjoittelusta, kuten montako sataa metriä jäi altaaseen tänä aamuna.

Mutta Baba ei ole pelkkä hauiksen kantaja. Himotreenaajan julkikuvan takana on nainen, joka löytää henkistä tasapainoa ja onnellisuutta lukemisesta. Hän on kirjailija Tito Collianderin tyttärentytär ja lukuhullu.

– Kasvoin kirjoihin kiinni jo lapsena. Ilman kirjoja en voisi elää hyvää elämää. Ne kannattelevat ja auttavat ymmärtämään itseä ja toisia, syitä ja seurauksia. Lukiessa tulee hyvä olo.

Baba on tohkeissaan: tulomatkalla haastatteluun hän huomasi viereisen antikvariaatin ikkunassa Ostetaan kirjoja -kyltin.

– Voisin ehkä myydä sinne ylimääräisiä. Kaikki kirjat eivät mahdu hyllyihin, ei vaikka niitä on pinottu kahteen riviin. Kasoja on joka paikassa ja lisää tulee koko ajan, hän tuskailee.

Kirjailijoiden sukua

Baban molempien vanhempien suvussa on kirjailijoita.

Tito Collianderin ja tämän vaimon, taidegraafikko Ina Collianderin kotiin Helsingin Runeberginkadulle liittyvät Baban varhaiset kirjamuistot.

– Sinne mentiin äidin kanssa kylään, piti käyttäytyä ja vähän ujostuttikin. Muistan, kuinka istuin keltaisella jakkaralla ja isoisä luki ääneen Jöröjukkaa ruotsiksi vahvasti eläytyen.

Tito Collianderin kuollessa Baba oli 22-vuotias. Hän tajusi isoisänsä jättämän henkisen perinnön koko laajuudessaan vasta nelikymppisenä, kun hän vuonna 2007 teki kirjallisuustieteen gradun tämän seitsenosaisista muistelmista.

Omaelämäkerrallisessa kirjasarjassa avautuu kuva Pietarissa syntyneestä taiteilijasta, jolla oli juuret kolmessa kulttuurissa, suomenruotsalaisessa, venäläisessä ja suomalaisessa.

– Titon perhe, varakas suomenruotsalainen sotilassuku menetti Pietarissa Venäjän vallankumouksen melskeissä kaiken omaisuutensa. Tavarat vaihdettiin ruokaan, oli nälänhätä. Tito oppi jo lapsena, että vauraus ei kannattele, että se ei ole hyvän elämän tae.

Muistelmien tutkimisesta kasvoi Baballe paljon isompi asia kuin filosofian maisterin paperit, joita hän lähti keskenjääneiden opintojen vuoksi hakemaan.

–En etsinyt tietoisesti vastauksia identiteettiin liittyviin kysymyksiin.

"Titon tekstien avulla aloin ymmärtää juurettomuuttani ja ulkopuolisen tarkkailijan piirrettäni, sitä tunnetta, että en kuulu ryhmään."

- Minähän edustan kahta vähemmistöä, suomenruotsalaisia ja ortodokseja. Kokemus oli valtava helpotus.

Samalla kirkastui elämänkatsomuksellinen havainto, joka kannattelee vieläkin: Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus. Vaikka nyt on kaikki hyvin, huomenna voi olla toisin. Siksi elämän rakentaminen ulkoisten asioiden varaan on kestämätöntä.

– Tämän periaatteen mukaan yritän elää. Asumme vuokralla eikä meillä ole autoa, eikä sitä labradorinnoutajaakaan. Onneksi miehelläni on samanlainen arvomaailma.

Töissä on aina mennyt hyvin

Baba sanoo, että töissä hänellä on aina mennyt hyvin. Työtä on riittänyt siitä asti, kun hänet palkattiin lukiolaisena Radio Cityn juontajaksi vuonna 1985. Nelosen uutisankkuriaikaan vuonna 2009 osuivat kiireisimmät työvuodet ja kova säästökuuri, jonka seurauksena osa kollegoista irtisanottiin.

– Jouduin silloin miettimään, mitä tapahtuisi, jos jäisin työttömäksi. Moni työkaveri pelkäsi valtavan pankkilainansa kanssa. Mietin, mihin minun onneni perustuu ja mitkä asiat elämässä ovat ne minimit, joilla pärjään, jos on pakko. Silloin tajusin, että ne ovat liikunta ja kirjat. Ne eivät maksa mitään, eikä niitä voi minulta kukaan viedä. Voin aina mennä ulos lenkille ja kirjastoon.

Arvokysymyksiä? Kyllä, mutta Baba sanoo, että kyse on myös puhtaasta käytännöstä. Vääriin asioihin ei pidä jäädä kiinni. Kun on taloudellisesti vapaa, uskaltaa myös ottaa riskejä, kun siltä tuntuu. Työelämässä erityisesti.

Vanhemmat erosivat, kun Baba oli 6-vuotias. Äiti Maria toimi Eiran sairaalan ylihoitajana ja kouluttautui myös sairaanhoidon opettajaksi. Myöhemmin hän muutti toisen miehensä, valokuvataiteilija Matti Saanion kanssa Hankoon.

– Äiti ja hänen kaksi sisarustaan olivat saaneet äitinsä jälkeen vähän perintöä, ja äitini käytti rahat taloon. Muistan, miten vihaiseksi Tito siitä tuli. Hänen mielestään se oli tyhmintä mitä voi tehdä.

Maria Colliander-Saanio toteutti unelmansa ja perusti Hankoon antikvariaattisen kirjakaupan.

– Äiti opetti aluksi Tammisaaressa tulevia sairaanhoitajia, mutta jäi sitten pois töistä, opiskeli kirjallisuusterapeutiksi 60-vuotiaana ja piti kirjakauppaa kymmenen vuotta.

"Yritän aina muistaa, että uraa voi vaihtaa ja tehdä mitä huvittaa missä iässä tahansa"

Baban äiti täyttää lokakuussa 85 vuotta. Antikvariaatti ja talo Hangossa ovat taakse jäänyttä elämää, kirjat eivät. Äiti pitää yhä kirjapiiriä samoin kuin toimiessaan kirjallisuusterapeuttina.

Työlukemista ja venelukemista

Näkyvän tv-työnsä ohella Baba on kysytty juontaja. Lisäksi hän on toiminut kirjallisuusseminaarien moderaattorina ja yhtenä Helsingin kirjamessujen päähaastattelijoista yhdessä tutkija Anna Kortelaisen ja toimittaja Markus Leikolan kanssa.

Lokakuisten kirjamessujen teema on pohjoismainen kirjallisuus. Luku-urakka on jo alkanut ja tiivistyy kesällä, vaikka kirjailijavieraat eivät olekaan vielä varmistuneet.

– Olen saanut äidinkieleni vuoksi haastatella monia ruotsalaisia ja norjalaisia nykydekkaristeja. Luen dekkareita mielelläni, mutta intohimoista fania minusta ei varmaan tule koskaan, dekkarit ovat liian kaavamaisia minulle, hän nauraa.

 

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset ovat koetelleet näyttelijöitä, jotka ovat yöpyneet teltoissa ja syöneet armeijaruokaa. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi yhteishenki on muovautunut vahvaksi.

Polkupyörillä liikkuvat, harmaisiin univormuihin sonnustautuneet jääkärit ohittavat matalla jalustalla seisovan upseerikolmikon, jolla on käsi tanakasti lipassa. Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi kaikuu vaskisen alakuloisesti Kaartin soittajien instrumenteista.

Jääkäreitä seuraavat jalkaisin marssivat konekiväärikomppanian miehet, sitten tykkejä kiskovat rotevat suomenhevoset ohjastajineen. Joukkueenjohtajien käskyt kajahtelevat aukiolla Suomenlinnan kirkon kupeessa.

Jossain siellä ovat myös elokuvan tähtinäyttelijät Eero Aho, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen − Rokka, Hietanen ja Koskela.

Ohjaaja Aku Louhimies.
Ohjaaja Aku Louhimies.

Viimeisenä kenraalit saavat ottaa vastaan kaksi raskaasti ylämäkeen punnertavaa, mustaa savua sylkevää kuorma-autoa, joista toinen kiskoo kunnioitettavan näköistä tykkiä. Patterin miehet istuvat lavalla totisen näköisenä.

Aku Louhimiehen ohjaamaa Tuntematonta sotilasta kuvataan Suomenlinnassa kalseassa säässä. Avustajat ovat hytisseet ulkona aamusta asti. Suomenlinna saa esittää Petroskoita, jonka suomalaiset valtasivat jatkosodassa syksyllä 1941 ja nimesivät Äänislinnaksi.

Väinö Linna kuittaa voitonparaatin romaanissaan muutamalla lauseella. Ensimmäisen konekiväärikomppanian 3. joukkueella, Koskelan porukalla, "ei ollut paraatin kanssa muuta tekemistä kuin että he valvoivat järjestystä kaupungissa". Silti yli 250 miehen marssista tulee elokuvaan näyttävä osio.

− Paraati on hyvä joukkokohtaus ja antaa sävyä sille, miten suomalaiset Petroskoissa olivat. Se on mieltä ylentävä, Louhimies sanoo.

Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.
Konekiväärikomppanian miehet marssivat mantteleissaan.

Louhimiehen ja Jari Olavi Rantalan käsikirjoitus perustuu sekä Tuntemattoman sotilaan "viralliseen" laitokseen että sen alkuversioon, Sotaromaaniin.

− Käytimme materiaalina molempia, mutta itse en enää osaa eritellä, mikä tulee mistäkin. Olemme ottaneet vapauksia, mutta pyrkineet olemaan uskollisia kirjan hengelle. Aika on nyt toinen kuin 1950-luvulla, kun Sotaromaania sensuroitiin. Enää ei tarvitse sensuroida.

Louhimies muistuttaa, kuinka monipuolinen Linnan kirja on. Siitä on tehty kaksi elokuvaa, näytelmiä, kuunnelma ja oopperakin.

Kuvaukset Suomessa

Petroskoin paraatikenttä löytyi luontevasti Suomenlinnan kirkon kupeesta. Taustana toimivat Bastioni Bielkeksi ja Kurtiinitaloksi kutsutut vaaleat rakennukset sekä punertava Upseerikerho.

− Muutama vuosi sitten kävin nykyisessä Petroskoissa ja huomasin, että arkkitehtuuri on hyvin samanlaista empiretyyliä kuin Suomenlinnassa, missä on venäläistenkin rakentamia taloja.

Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.
Avustajien joukossa oli myös siviiliasuisia.

Louhimiehelle ja toiselle tuottajalle Mikko Tenhuselle on tärkeätä, että Tuntematon kuvataan kokonaan Suomessa. Se on myös taloudellinen kysymys. Yli seitsemän miljoonan budjetillaan elokuva on kalleimpia Suomessa tehtyjä.

− Olisi varmaan ollut täysin mahdollista kuvata Petroskoissa, kaikkiallehan nykyisin pääsee, mutta sitä vaihtoehtoa ei näin ollen tutkittu.

Elokuvan pääkuvausjakso oli kesällä Karjalan prikaatissa. Siellä näyttelijät asuivat puolijoukkueteltoissa ja söivät armeijan ruokaa. Suomenlinnassa yöpyminen ei ollut tarpeellista, vaikka myöhäisiäkin yökuvauksia tehtiin.

Kaartin soittajat kuvaustauolla.
Kaartin soittajat kuvaustauolla.

− Saari on ollut koko ajan avoinna. Teemme yhteistyötä Suomenlinnan hoitokunnan kanssa. Ihmiset asuvat täällä normaaliin tapaan, ja jotkut ovat myös avustajina.

− Suurimpana vastuksenamme ovat olleet Suomenlinnan valloittaneet Pokémon Go -pelin harrastajat. Toisinaan näyttelijät eivät kuulemani mukaan ole mahtuneet lauttoihin.

Louhimiehen mielestä oli kuitenkin hienoa päästä kuvaamaan Unescon maailmanperintökohteessa. Edessä ovat vielä talvikuvaukset Kainuussa ja Kotkan-Haminan seudulla.

Ensin elokuva, sitten puheet

Näyttelijät eivät vielä tässä vaiheessa halua astua julkisuuteen. Sen he päättivät Louhimiehen mukaan jo harjoitteluvaiheessa. Tuotantoyhtiö ei ole asiaa kontrolloinut.

− Näyttelijät sanoivat, että tehdään ensin elokuva ja puhutaan siitä vasta sitten. Ensi-iltahan on vasta vuoden kuluttua 27.10.2017. Emme halua antaa vaikutelmaa, että tämä olisi piankin teattereissa.

Tuntemattoman teko ja sen yli 60 kuvauspäivää ovat olleet fyysisesti ja henkisesti raskaita, eikä aihepiirikään ole "kaikkein leppoisimpia", kuten Louhimies muotoilee.

Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.
Elokuvan tekeminen on avustajien kannalta paljon odottamista.

Sään ei ole annettu vaikuttaa. Kuvattu on kelissä kuin kelissä. Jos satoi niin satoi, jos paistoi niin paistoi.

− Kaikki ovat kuitenkin olleet innoissaan ja hyvällä spiritillä mukana. Kollektiivinen tekemisen tapa on synnyttänyt hienoa joukkuehenkeä.

Natsat kohdallaan

Tuntemattoman edelliset, Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin, versiot ovat kestoltaan yli kolmetuntisia. Omansa mittaa Louhimies ei lähde vielä arvioimaan.

− Pannaan filmi kasaan ja katsotaan, että siitä tulee mahdollisimman hyvä.

Petroskoin valtauksen jälkeen Koskela ylennettiin luutnantiksi ja Hietanen kersantiksi.

− Äsken tuossa näin, että Hietasen mantteliin oli ilmestynyt kolmas nauha. Lähdemme siitä, että kaikki tällaiset asiat ovat mahdollisimman oikein, mutta aina saattaa sattua virheitä. Mielipidekysymykset ovat erikseen.

 

Hienoista teksteistään ja juurevasta lauluäänestään tunnetulla Pauli Hanhiniemellä on ollut kiireinen syksy. Uusi soololevy ja omaelämäkerta julkaistiin lähes samanaikaisesti. Keikkailu jatkuu tiiviinä marraskuussa.

Pauli Hanhiniemi palasi Elettyä elämää -kirjansa julkistamistilaisuuteen suoraan Boliviasta. Siellä hän oli Suomen Lähetysseuran toivoa.fi-kampanjan merkeissä. Kampanjassa kerätään rahaa projekteihin eri puolilla maailmaa.

− Yksi bolivialainen projekti on tyttöjen koulukoti, johon lapsia haetaan viidakosta turvaan lähelle koulua asumaan, Hanhiniemi kertoo.

Toisessa lapsille opetetaan muutakin kuin yksitoikkoista työtä esimerkiksi kaivoksissa. Lapsityövoiman käyttö on Boliviassa sallittua.

− Olen tottunut kulkemaan maalaistaustaisten rokkarien kanssa, joten oli hieman erilaista liikkua lähetysdelegaation kanssa. Ainakin huumori oli erilaista, Hanhiniemi naureskelee.

”Vuoristotauti on hyvää esimakua vanhuudesta.”

Reissun päällä oltiin kymmenkunta päivää sekä tropiikissa että vuoristossa jopa 4800 metrin korkeudella.

− Niin ylhäällä on todella raskasta. Jalat eivät tahdo kantaa, ja hengitys muuttuu huohottamiseksi. Se on hyvää esimakua siitä, miltä tuntuu, kun tulee vanhaksi. Vuoristosta sentään pääsee pois, vanhuudesta ei.

Lähetysseuran toiminnassa Hanhiniemen mukaan hienoa se, ettei heillä ole raskasta organisaatiota. Koko Etelä-Amerikassa on vain yksi henkilö koordinoimassa.

− Sinne ei viedä koneita viidakkoon ruostumaan, vaan pikkuisen rahaa. Sen avulla paikalliset pystyvät jatkamaan työtä, jota jo valmiiksi tekevät.

Assosiaation viemää

Musiikkimuistelmien tekeminen oli Hanhiniemelle maittava prosessi. Proosaa oli hänestä vaihteeksi kiva kirjoittaa.

− Laulutekstejä tehdessä pitää koko ajan pidätellä ja mennä eteen ja taakse. Se on vähän niin kuin saven muokkaamista. Onneksi niin, sillä aina voi lisätä jotain tai ottaa pois.

Kirjoittaessaan Hanhiniemi ei miettinyt rakenteita tai draaman kaaria. Työ eteni päähän pälkähtäneiden assosiaatioiden pohjalta.

− Tykkään vain kirjoittaa ja katsoa, mitä paperille tulee. Tykkään myös omista muistoistani.

Projekti lähti kustantajan aloitteesta, mutta jo 2004 Hanhiniemi julkaisi muistelmakirjan Soitto on sanoja. Siitä on uutuudessa parhaita paloja.

− Alkuperäinen sysäys oli se, että halusin kertoa kolmelle lapselleni, missä olin ollut ja mitä tehnyt. Että he saisivat tietää asioita, joita en ole heille tajunnut tai ehtinyt kertoa.

Universaali kieli

Kirjassa rokkari muistelee vaiheita yhtyeittensä Kolmas nainen, Perunateatteri ja Hehkumo kanssa

− Kun kaverit päästivät minut treenikämpällen, tiesin että musiikista tulee minulle elämän sisältö. Toinen hetki oli ensimmäinen kerta, kun lauluni liikutti jonkun yleisössä kyyneliin, Hanhiniemi muistelee.

”Olin lähellä luopua muusikon ammatista.”

Hän on opiskellut piirtäjä-artesaaniksi, mutta vain kerran on ollut lähellä vaihtaminen siihen ammattiin. Se tapahtui 1994, kun Kolmas nainen hajosi.

− Olin lähellä luopua muusikon ammatista. Meitä rupesi ahdistamaan liiallinen keikkailu. Kannoimme itse kamat, ajoimme bussia ja luuhasimme yökerhoissa. Emme tajunneet, kuinka paljon nuori ihminen kestää rasitusta. Väsähdimme myös suosion tuomiin ennakko-odotuksiin ja paineisiin.

Hanhiniemelle tarjottiin työtä tamperelaisesta grafiikkapajasta. Hän olisi päässyt ”romanttiseen ja hienoon duuniin” vedostamaan taiteilijoiden teoksista. Kuvataiteilijan työstäkin joskus unelmoinut mies lopulta kieltäytyi ja päätti jatkaa musiikin tekemistä.

Sanotaan, että musiikki on universaali kieli. Hanhiniemi tiesi tämän totuuden, mutta tajusi sen syvällisesti vasta niinkin kaukaisessa paikassa kuin Kiina.

− Minua alkoi ottaa päähän, etten ymmärtänyt kirjoitusmerkkejä. En käsittänyt, mitä ihmiset siellä viestivät.

”Tajusin musiikin universaalisuuden.”

Sitten suomalaiset isännät veivät Hanhiniemen Pekingissä sijaitsevalla entiselle sotilas- ja teollisuusalueelle, joka oli luovutettu käsityöläisten ja taiteilijoiden käyttöön.

− Siellä näin kiinalaista nykytaidetta, jota ymmärsin, päinvastoin kuin kirjoitusmerkkejä. Tajusin, mitä nuorten kiinalaisten taiteilijoiden päässä liikkui. Sanotaan, että myös kuva on universaali kieli. Tätä se universaalius myös musiikissa tarkoittaa. Reissu ei mennyt hukkaan.

Konkarit keikalla

Perunateatteri ei menestynyt yhtä hyvin kuin Kolmas nainen, mutta Hanhiniemi unohtaisi mieluusti koko sanan ’menestys’.

− Ei soittaessa ajattele menestystä, vaan sitä, miten bändi sytkyttää ympärillä. Aluksi minun oli vähän vaikea saada otetta Perunateatterin äänikudoksesta. Yhdentoista vuoden mittaan siitä kuitenkin kehkeytyi todella rakas porukka ja työmaa.

Kolmas nainenkin on tehnyt uuden tulemisen. Kun yhtye aloitti, kaverit olivat 15-16-vuotiaita. Nyt he ovat viisikymppisiä.

”Kolmas nainen elää ja voi hyvin.”

Aina välillä yhtye kootaan ja lähdetään kiertueelle. Esimerkiksi toissa vuonna Kolmas nainen teki 60 keikkaa, mikä on melkoinen määrä. Bändi on myös tehnyt kaksi uutta levyä.

Vuonna 2013 Hanhiniemi oli mukana suositussa Vain elämää -ohjelmassa. Kirjassaan hän kertoo, kuinka ohjelmasta revityt lööppiotsikot alkoivat ahdistaa. Kerrottiin esimerkiksi, että hän on kirjoittanut nimikirjoituksia naisten rintojen väliin.

− Koska minulta tulee juttua aika estoitta, välillä tulee sanottua jotain älytöntä. Olen 30 vuotta keskittynyt laulujen tekoon, ajatellut ihmisen elämää sieltä ja täältä ja yrittänyt kiteyttää siitä jotain. Onhan todella typerää, jos päällimmäiseksi jää, että olen kirjoittanut nimmareita naisten rintoihin, Hanhiniemi puuskahtaa ja nauraa päälle.

Ansaittu nobel

Bob Dylan sai äskettäin kirjallisuuden nobelin. Hanhiniemen mielestä mies on palkintonsa ansainnut.

− Lyyrikko kiteyttää asioita. Hän jättää paljon pienemmän hiilijalanjäljen ja saa silti asioita sanottua, hän pohtii.

Hän kertoo lukeneensa Dylanin omaelämäkerran Muistelmat, osa 1.

− Dylan kirjoittaa hienoa proosaa, kaunista ja helppolukuista kieltä. Hän on huomaavainen lukijaa kohtaa, mikä on amerikkalaisen kirjallisuuden perinne. Kirjailija tekee varsinaisen työn, eikä jätä sitä lukijalle.

Pauli Hanhiniemi: Kerran elettyä. Docendo.

Pauli Hanhiniemi: Pölyä, hiuksia, risuja. Universal Music.

Pauli Hanhiniemen Retkue -yhtyeen klubikeikat jatkuvat marraskuussa.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat 40 vuoden aikana matkustaneet pitkin maailmaa ja esiintyneet ihan kaikille lapsista murhamiehiin. Homma toimii niin hyvin, ettei aihetta ole ollut edes riidanpoikaseen.

Kaksi tummanpuhuvaa hahmoa vetää matkalaukkuja pitkin junan käytävää. Kun oikeat paikat löytyvät, miehet suorittavat eleettömän koreografian, joka muistuttaa etäisesti jotain itämaista tanssia. Takit viikkautuvat siisteille taitoksille, laukut sujahtavat säilöön, lehti pöydälle, liput viereen. Mustapukuiset miehet istuvat ilman, että sanaakaan vaihdetaan.

M.A. Numminen ja Pedro Hietanen ovat matkalla keikalle Helsingistä Turkuun. Heille juna on sopiva paikka haastattelulle junassa, sillä he ovat pitkällä yhteisellä keikkaurallaan matkustaen merkinneet maailmankartalle jänisten lisäksi myös itsensä.

Keikkoja päiväkodeista mielisairaaloihin

Parivaljakon yhteiskeikkailut alkoivat vuonna 1977. M.A. muistaa keikan vieläkin hyvin.

– Se tapahtui Jyväskylän Sokos-tavaratalossa. Pedro saapui paikalle räsyisissä farkuissa ja pitkässä tukassa. Asu ei ehkä ollut kaikkein soveliain tavarataloesiintymiseen, mutta ei se soittoa haitannut.

Siitä alkoi yhteistyö, joka on kestänyt lähes 40 vuotta. Se on sisältänyt levyjä, mutta ennen kaikkea lukemattoman määrän keikkoja.

– 1970-luvun lopusta alkoi kiihkein ajanjakso, silloin keikkoja saattoi olla vuodessa jopa 300. Keikkailimme Suomen lisäksi Ruotsissa ja Saksassa. Kotonaolo oli niinä vuosina aikamoista herkkua, Pedro muistelee.

Reissuarjesta on muotoutunut parivaljakolle jo elämäntapa, jota ilman elämää olisi vaikea kuvitella.

– Jos minun pitäisi jotenkin luonnehtia meitä, niin olemme maailman joustavin duo. Mahdumme pieneen tilaan ja olemme soittaneet vaikka missä ja mitä, M.A. toteaa.

Kaikkein vaihtelevimmat keikkansa duo on mielestään soittanut Ruotsissa.

–  Olemme kolunneet siellä päiväkodeista mielisairaaloihin ja diplomaattikutsuista rock-klubeihin. Vanhusten mielisairaalassa meillä oli vastaanottavainen yleisö. He taisivat samaistua meihin! Myös vankilakeikka oli kiinnostava. Seitsemän lukkoa vedettiin selkiemme takana kiinni, ennen kuin esiinnyimme. Sen jälkeen meiltä pyydettiin vielä spesiaalikonsertti. Sen me soitimme kymmenelle murhamiehelle. He tuntuivat kovasti pitävän kuulemastaan, Pedro hymähtää.

Toisaalta Suomessa miehet ovat huomanneet, että mitä pohjoisemmaksi matkataan, sen värikkäämpiä esiintymiset usein ovat.

– Kerran meillä piti olla keikka Lapin Sevettijärvellä. Pääsimme hirveällä vaivalla esiintymispaikalle paikalliseen kouluun vain ymmärtääksemme, ettei paikan päällä tiedetty keikasta mitään. Koulun opettaja riensi paikalle, komensi ottamaan keittoa ja odottamaan, että hän saisi vähän soiteltua paikallisille. Meni kolme tuntia ja siellä, keskellä ei-mitään, oli tupa täysi.

Lavalle ilman suunnitelmia

Miehet ovat tehneet nyt töitä niin pitkään, että heille on muotoutunut ihan saumaton tapa toimia keikkamatkoilla.

– Olemme esiintyneet yhdessä niin paljon, että meille on muotoutunut saumaton tapa tehdä töitä. Meidän ei tarvitse soitella ja sopia joka asiasta erikseen. Usein hankkiudumme keikoillekin ihan omia aikojamme. Jos matkaamme yhdessä, meidän ei ole pakko istua viereisillä paikoilla. Tämänkin Helsinki–Turku-junamatkan voisimme matkata täydessä hiljaisuudessa, joka kumpuaa yhteisymmärryksestä, M.A. sanoo.

Duolla on myös yksi ylittämätön vahvuus: he eivät ole koskaan riidelleet.

– Jos olemme eri mieltä jostakin, ilmaisemme sen, mutta se ei johda konfliktiin, Mauri Antero jatkaa ja hymyilee. Turku häämöttää ja junan ikkunoiden takana, mutta miehet eivät ole matkan aikana vaihtaneet sanaakaan illan tulevasta keikasta.

– Emme tiedä, mitä tänä iltana Turussa esitämme. Se selviää vasta, kun näemme yleisön. Vedämme pari koekappaletta ja katsomme, miten yleisö reagoi. Jos yleisö on nuorta, silloin käy kaikki. Vanhemmalle väelle emme yleensä edes yritä soittaa Mielitauti-rockia. Mutta ikärajat ovat hämäriä; Jenkan ulkosynnyttimistä kun voi soittaa niin vanhoille kuin nuorillekin.

Koko artikkeli on ilmestynyt ET-lehden numerossa 16/2016.

Pedro & Mauri Antero

Mauri Antero Numminen, 76, on pitkän linjan muusikko, esiintyjä ja kirjailija.

Pedro Hietanen, 67, on muusikko, kapellimestari ja tuottaja.