Sykkiikö runosuoni? Uskallatko lausumaan? Katso täältä flamencotanssija Jorma Nuotion esimerkki!

 

Kop, kop, kop-kop, kop, kymmenet nauloin isketyt flamencokengät lyövät tahtia, kun Jorma Nuotio valmistautuu lausumaan runoa Tampereen flamencosalilla. Esitys on videolla tämän jutun lopussa.

Runo Flamencon ihme on Jorman omaa tuotantoa. Hän esitti sen myös Tampereen Flamencofestivaaleilla heinäkuussa.

Rytmi ja tunne, siinä kaksi flamencon avainasiaa.

– Ja toisto, jotta monimutkaiset askelkuviot todella jäävät mieleen, Jorma Nuotio toteaa.

 Jorma ja hänen puolisonsa Marja ovat innokkaita flamencoharrastajia. Tanssikenkiä on kulutettu parketilla pian 20 vuotta.

– Flamenco tekee ryhdille ihmeitä. Tanssisaliin saapuu loskan painamia hartioita, mutta tunnin jälkeen ulos astelee suoraryhtisiä kunikaita ja kuningattaria, Jorma kertoo.

Tunteellisen flamencon sanoitukset kertovat yleensä vihasta, ilosta, surusta tai rakkaudesta. Runolliset laulut ovat inspiroineet myös Jormaa lausumaan.

Jorma Nuotio kertoo lisää flamencoharrastuksestaan ET-lehdessä 15/2016.

2698811

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

Jukurit isännöi kotiotteluaan Jypiä vastaan lauantaina 8.10.miehekkään pinkeissä pelipaidoissa. Näin kerätään rahaa Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjaan. Hallilla saattaa näkyä myös runsaasti pinkkejä lankavyyhtejä ja kenties neulovia jääkiekkofanejakin!

Jukuri-organisaation koordinaattori Henna Huuhka kertoo unelmoineensa pitkään pinkeissä peliasuissa jäälle luistelevasta Jukuri-joukkueesta. Vierailijajoukkue Jypin kanssa on sovittu, että se pelaa ottelun mustissa eli kotipaidassaan. Tavallisesti Jypin vierasväri on valkoinen.

- Näin siksi, että pinkki erottuu paremmin mustan rinnalla, Huuhka toteaa tyytyväisenä.

Jukurit pelaavat pinkeissä pelipaidoissa täydet kolme erää. Ja miksi eivät pelaisi, sillä peliasut ovat väriä lukuunottamatta aivan normaalit.  Hyvän asian tukemiseksi pinkit pelipaidat huutokaupataan myöhemmin ja tuotto ohjataan lyhentämättömänä Syöpäsäätiölle. Pelipaidat kustantaa Jukureiden kumppanina mikkeliläinen Kuntokeskus Ote. 

Kuvassa pinkkiä paitaa arvioivat Jukureiden apuvalmentaja Ville Nieminen ja puolustaja Mikko Kokkonen.

Joskus hyvä asiaa saa yllättävätkin tahot innostumaan mukaan. Miten jääkiekko liittyy neulomiseen ja pehmeisiin, pinkkeihin lankavyyhteihin?

- Paljonkin, nauraa Mikkelin Kenkäveron toiminnanjohtaja Anne Ossi.

Kenkävero ja Taito Itä-Suomi on mukana Roosa nauha -kampanjassa, sillä lankojen myynnillä kerätään varoja Syöpäsäätiölle. Mutta nyt ensimmäistä kertaa lankakauppa jalkautuu hikisille jäähallin käytäville! Muutamia lapasiakin saadaan varmaan myyntiin.

- Meiltä Kenkäverosta lähtee 15-20 henkeä lähtee katsomaan peliä. Osa myy lankoja ständillä, osa kannustaa katsomossa. Moni aikoo laittaa pinkin lankavyyhdin kaulaan, se on trendikäs huivi. Minä olen ylittänyt itseni, ja yritän neuloa itselleni pinkin pipon. Vielähän tässä on aikaa.

 

Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.
Kenkäverossa valmistaudutaan matsiin. Anne Pitkänen on lähdössä ensimmäistä kertaa elämässään jääkiekon SM-liigan peliin. Vyyhti kaulassa tietysti! Raija Kääriäisellä pelipipo jo loppusuoralla.

MIKKELIN JUKURIT - JYP lauantaina 8.10. klo 19 Ikioma Areenalla.

Raviradantie 24 A, 50100 Mikkeli.

Joogaa, käsitöitä vai kielikursseja? ET kysyi lukijoilta, minkä uuden harrastuksen he aloittavat syksyllä. Toisten vastaajien mielestä syksyllä ei kuulu harrastaa lainkaan: koti on paras paikka. 

Ilmojen viileneminen ja iltojen pimeneminen vaikuttaa ihmisiin eri tavalla. Osalle ruska-ajan alku toimii kuin piristysruiske: mikä ihana sää! Mikä loistava tilaisuus aloittaa uusia harrastuksia! Menisinkö tänä syksynä tanssikurssille vai opettelisinko maalaamaan?

Toiset viettävät kuitenkin syysillat mieluiten sohvalla rentoutuen. Miksi hötkyillä, kun ulkona vihmoo vettä?

ET kysyi lukijoilta, onko syksy uusiutumisen vai rentoutumisen aikaa. Sekä että, kertoivat yli 200 kyselyyn vastannutta.

Harrastukset auttavat jaksamaan

Kuntosali, pilates, uinti, zumbatunnit, akryylimaalaus ja kielikurssit. Joka kolmas ET:n kyselyyn vastannut aikoo aloittaa tänä syksynä uuden harrastuksen.

"Haluan aina talven varalle kiinnostavaa tekemistä, jolla jaksaa ikävähkön vuodenajan yli. On mielenkiintoista haastaa itsensä tekemään jotain tavallisesta arjesta poikkeavaa ja oppimaan uutta", sanoo yksi vastaaja.

Kyselyyn vastanneista 28 prosenttia pitää syksyä loistavana kunnon tehdä kunnon elämänmuutos ja aloittaa uusia harrastuksia. Yhtä moni kertoo tekevänsä syksyisin hieman pienemmän ryhtiliikkeen ja aloittavansa kenties yhden uuden harrastuksen.

Tänä syksynä ET:n lukijat aloittavat esimerkiksi tällaisia harrastuksia:

"Aion opetella soittamaan sähköurkuja. Jo jonkin aikaa kotona lojuneet vanhat sähköurkuni saatiin viimein toimintakuntoon."

"Ilmoittauduin kansalaisopiston arabian kielen kurssille." 

"Aloitan kuntosaliharjoittelun oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Sopimus on jo tehty. Kerrankin aikomus ei jäänyt sanahelinäksi."

"Aloitin netin kautta kotona tehtävän joogan. Siitä saan apua selkävaivoihini ja neuvoja hyviin venytyksiin ja side- ja lihaskalvojen kireyteen ja kipuun."

"Aloitan Parkinsonin tautia sairastaville järjestettyihin tilaisuuksiin osallistumisen."

"Ajattelin elvyttää neulomisharrastuksen henkiin pitkän tauon jälkeen."

Usein harrastus on helpompi aloittaa, kun mukaan saa kaverin tai vaikka perheenjäsenen.

"Aion karistaa pimeyden tuoman väsymyksen käymällä uimassa. Mukaan otan 9-vuotiaan tyttären, niin saamme samalla äiti-tytär aikaa."

"Menen äitini kanssa kuntotanssiin, joka on tanssin ja kuntoilun yhdistelmä." 

"Kansalaisopiston paperin pintakäsittelykurssi alkoi eilen. Ystävä kutsui ja ajattelin, että mikä ettei."

Myös nämä harrastukset mainittiin:

Pianonsoitto, lasityökurssi, talviparvekeviljely, brush lettering -tekstaus, espanjan opiskelu, kiipeily, valokuvauskurssi, aikuisten telinevoimistelu, englanninkurssi, jooga.

Aina ei jaksa eikä ehdi

Moni vastaaja kertoo, ettei aloita uutta harrastusta tänä syksynä, koska vanhojakin harrastuksia on tarpeeksi. Osa kertoo, ettei aika tunnu riittävän uusiin menoihin, toisille este on raha.

"Mieli tekisi opiskella espanjaa, mutta sitten mietin: Miksi? Mihin minä espanjaa tarvitsisin? Toisaalta: ehkä tämä pohdintani on tekosyy, ettei sitten syksyn pimeinä sadeiltoina tarvitse lähteä bussilla työväenopistoon."

"Aikaa ei ole riittävästi. Ehkä sitten eläkkeellä."

"Pitäisi viritellä entisiä harrastuksia. Palapelit odottavat tekijäänsä ja langat neulojaansa."

"Haluaisin aloittaa vaikka mitä; kiinan kielen kurssin, modernia tanssia ja ikoninmaalausta, mutta aika ei yksinkertaisesti riitä. Se harmittaa."

"On niin paljon muuta touhua, esim. mummin virka työllistää."

"Minulla on jo tarpeeksi harrastuksia: vapaaehtoistyö, vesijumppa, kuntosali, kansalaisopiston senioritanssiryhmä ja lenkkeily."

"Uusi harrastus jäisi kuitenkin kesken."

"Nautin seniorikoirani seurasta vielä, kun se on vielä mahdollista. Sitten joskus teen jotain muuta kuin kävelen koiran kanssa kolme kertaa vuorokaudessa."

Suurin osa vastaajista jättää silti harrastukset väliin mielellään. Moni on sitä mieltä, että syksy on rentoutumista varten. Tämä joukko ei jaksa viipottaa harrastuksissa, vaan viettää illat mieluummin kotosalla tai rauhassa ulkoillen.

"Koko kesä on ollut yhtä hulinaa, nyt haluan rauhoittua enkä jaksa mitään uutta."

"Syyskuun viikonloput vietän vielä mökillä. Tekemistä on ihan riittävästi jo palkkatyön ja mökkiviikonloppujen yhteensovittamisessa."

"Haluan vain olla ja nauttia ihanista syysilloista!"

 

 

 

Lähes 40 vuotta maalaamista harrastanut Ritva Ruohtula sai perheeltään lahjaksi vähän erilaiset syntymäpäivät: taidenäyttelyn helsinkiläisessä taidegalleriassa. 

Ritva Ruohtula vietti viikko sitten 80-vuotissyntymäpäiviään todellisessa väriloisteessa. Kutsuvieraina olivat ystävät ja sukulaiset, puheita pidettiin ja maljoja nosteltiin niin Ritvalle kuin väriloisteelle, hänen vuosien varrella maalaamilleen tauluille. Juhlapaikkana oli nimittäin helsinkiläinen Taidesalonki Piirto.

Lähes neljäkymmentä vuotta maalaamista harrastanut Ritva sai oman näyttelyn lahjaksi perheeltään. Näyttelyyn oli koottu 53 hänen maalaustaan eri vuosikymmeniltä.

Ritva Ruohtulan taulut näyttelyyn perhe valitsi yhdessä.
Ritva Ruohtulan taulut näyttelyyn perhe valitsi yhdessä.

– Suurimman työn tekivät tyttäreni ja mieheni, ja he tekivät näyttelystä onnistuneen. Uskoisin, että heillä oli sitä tehdessään oikein mukavaa. Itse osallistuin leipomalla juustotankoja, jotka tuntuivat maistuvan kaikille valkoviinin ja mehun kera. Mehun olin keittänyt kotipihan vadelmista ja punaisista viinimarjoista, Ritva kertoo. 

Matka muistoihin

Näyttelyn suunnittelu ja taulujen valinta nostivat muistoja pintaan. Ritva Ruohtula aloitti maalausharrastuksen 1980-luvun alussa, kun Helsingin kaupunki järjesti työntekijöilleen mahdollisuuden osallistua muotokuvamaalari Sonja Jäämeren kurssille. Siitä päivätyönsä terveydenhuollossa tehnyt Ritva sai kipinän jatkaa maalaamista.

– Näyttelyä kootessamme ihmettelin, että olinko minä tuonkin maalannut. Teokset olivat siis tehneet tehtävänsä ja pujahtaneet omille teilleen.

Ritvan maalaus.
Ritvan maalaus.

Ritva Ruohtula myöntää maalaamisen olevan hänelle terapeuttista toimintaa. Niin hän on voinut sysätä oman pitkäaikaisen ja hankalan sairautensakin, suusyövän, edes hetkittäin pois mielestä.

– Aiheet ja ideat kypsyvät kävelyillä luonnossa. Joskus joku hyvä juttu lehdessä tai kuva aloittaa työn, mikä työstää itse itseään eteenpäin. Ihmiset, piirteet, kehon kieli tuovat esille asioita, jotka näkyvät kuvissani. Alitajuntaan jää aina jotakin kehittymään.

Ritva on pitänyt aiemminkin pari näyttelyä, mutta nyt ensi kertaa taulujen valinnasta vastasivat muut. Näin avajaisten jälkeen hän on entistäkin vakuuttuneempi, että tapa oli mitä parhain juhlistaa merkkipäivää.

– Sain tavata ystäviä ja monia kaukaakin tulleita sukulaisia.Tilaisuus oli todellakin lämminhenkinen ja ikimuistettava. Sukulaislapsetkin viihtyivät näyttelyssä, etsivät lempparitaulua ja juoksivat ympäri ilokseen ja vanhempiensa kauhuksi.

Ritva Ruohtulan Ajatukset väreinä -retrospektiivinen näyttely on avoinna Taidesalonki Piirtossa 6.10. saakka.

 

Haaveissa oma näyttely?

Gallerioista kannattaa ennakkoluulottomasti kysellä, löytyisikö niistä aikaa ja tilaa myös ihan harrastajamaalarin näyttelylle. Näin kehottaa Anita Aula Galleria Piirtosta, Helsingissä.

– Kannattaa olla ajoissa liikenteessä, sillä näyttelyt sovitaan hyvissä ajoin. Vaikkapa vuosi ennen mietittyä ajankohtaa voisi olla sopiva, Aula kertoo.

Ritva Ruohtulan näyttely on avoinna galleriassa kaksi viikkoa, mutta näyttelyiden pituudet vaihtelevat, samoin gallerian vuokra- ja sopimusehdot, hyvin tapauskohtaisesti.

– Mutta kaikesta voidaan siis neuvotella, joten kannattaa rohkeasti olla yhteydessä gallerioihin, Aula kehottaa.