Vehreä joulukuusi reippaasti loppiaiseen saakka on ilonasi, kun hoidat kuusta näillä kuusenkasvattejien oivilla vinkeillä.

1. Tarkista tuoreus

Jos hankit ostokuusen, kysäise sen kaatoajankohta. Sen tulisi olla aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Älä itsekään kaada kuusta tätä ennen.

Voit myös tarkistaa kuusen tuoreuden sen neulasista: nyppää irti neulanen ja taivuta sitä sormiesi välissä. Tuoreen kuusen neulasen pitäisi taipua u-kirjaimen muotoon, ellei kuusi ole jäässä.

2. Kuljeta ja säilytä varoen

Ethän kuljeta kuusta auton katolla suojaamattomana kuin muutaman kilometrin? Jos matka venyy yli 10 kilometriin kuusi pitää pakata muoviin, pressuun tai pussiin. Peräkärryssä joulupuu tarvitsee suojakseen pressun tai kuomun.

Kuusi viihtyy viileässä.Tuulelta suojattu paikka esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella on hyvä valinta siksi kunnes kuusi tuodaan sisälle. Muista laittaa kuusi veteen, esimerkiksi suureen ämpäriin. 

3. Sulata hyvin

Jäinen kuusi pitää aina sulattaa hitaasti muutaman lämpöasteen tilassa ennen jalkaan asettamista. Silloin vesi alkaa virrata puun solukossa.

Varaa sulatusaikaa 1–2 vuorokautta. Pidä kuusen tyvi koko ajan kylmävesiämpärissä. Ellei viileää tilaa ole, voit nostaa puun pesuhuoneeseen. Pidä tällöinkin tyvi kylmävesiämpärissä. Suihkuta runkoa ja neulastoa kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Jätä kuusi suihkun jälkeen vedellä täytettyyn ämpäriin ja suihkuta neulaset muutaman tunnin jälkeen uudelleen. Parin tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

4. Siisti kuusi

Poista pakkausverkko vasta sulatuksen jälkeen. Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Mittaa huoneen korkeus. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaan saamiseksi.

5. Älä poista kuorta

Ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

6. Juota runsaasti vettä

Tyven leikkauspinnan pitää olla vedessä koko ajan. Muutoin tyven solukko kuivuu ja menettää imukykynsä. Tästä seuraa neulasten ennenaikainen variseminen.

Kuusi imee vettä eniten ensimmäisen vuorokauden aikana. Harvaan kuusenjalkaan mahtuu niin paljon vettä kuin janoinen kuusi tarvitsee, joten tarkista veden määrä päivittäin. Veden pinta ei saa laskea kuusen leikkauspinnan alapuolelle.

Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.

Iloista joulua sinulle ja kuusellesi!

Lähde: www. joulupuuseura.fi

Irina ja Pärre Pått viettivät vuosia Kanadassa, Suurten järvien maisemissa. Sieltä tarttui matkaan idea suuresta kuistista omalle merenrantahuvilalle.

Pärre ja Irina Påttin idyllinen kesäpaikka sijaitsee Siuntion merellisissä maisemissa. Ympärillä on mäntymetsää ja paljaita kallioita. Kotoa Helsingistä sinne ajaa vajaassa tunnissa.

– Täällä kokemani tyhjyys ja hiljaisuus ovat tärkeää vastapainoa Helsingin hälinälle, sanoo talon emäntä, paperitaiteilija Irina Pått, 72.

Mökin harmaa väri löytyi lukuisten kokeilujen kautta. Siniset aitanovet antavat väriä julkisivuun.
Mökin harmaa väri löytyi lukuisten kokeilujen kautta. Siniset aitanovet antavat väriä julkisivuun.

Påttit ostivat vaatimattoman, 1970-luvulla rakennetun lautamökin 1994. Vaikka perheen kesät kuluivat tuolloin pääosin purjeveneessä, lisärakennus tehtiin heti. Sinne sijoitettiin pesutilat ja vierasaitat. Uusi osa yhdistettiin päätaloon katoksella, jonka alle jää tilava, osittain lasitettu kuisti. Tuttavat, arkkitehdit Matti ja Marja Pohjanpelto, suunnittelivat kokonaisuuden niin taitavasti, että eroa vanhan ja uuden välillä ei huomaa.

– Kesällä elämä siirtyy ulos. Siksi halusimme tänne suuren, amerikkalaistyylisen vernnan, jossa on tilaa sekä oleskeluun että ruokailuun, Irina kertoo.

Tuulahdus Suurilta järviltä

Paperiteollisuusinsinöörinä työskennelleen Pärren työn vuoksi Påttit asuivat 1980- ja 1990-luvuilla useita vuosia ulkomailla. Neljä vuotta vierähti Kanadassa, josta tehtiin matkoja sekä Ontarion järvialueelle sekä USA:n puolelle Bostonin ympäristöön. Siuntion huvila on saanut piirteitä näiden alueiden vapaa-ajan taloista, jotka sulautuvat kauniisti maisemaan.

Meren puolelta katsottuna harmaa mökki sulautuu hyvin luontoon. Siniset kurjenmiekat kukoistavat rantakaislikossa.
Meren puolelta katsottuna harmaa mökki sulautuu hyvin luontoon. Siniset kurjenmiekat kukoistavat rantakaislikossa.

Pylväin tuettu, sisään vedetty kuisti muistuttaa Irinan rakastamien Kioton vanhojen palatsien julkisivuja. Kuistilla on Thomas Leen vuonna 1903 suunnittelemat Adirondack-tuolit. Pohjois-Amerikan järvialueelle tyypilliset tuolit pari toi mukanaan Kanadasta.

– Erilaiset kulttuurit ja niiden yhdistäminen kiinnostavat minua. Tänne kesäpaikkaan saimme pieniä paloja matkoiltamme eri puolille maailmaa, Irina kertoo.

Pirtinpöytä on antiikkiliikkeestä, valkoiset pinnatuolit ovat parin ensimmäisestä kodista 1970-luvulta. Pieni kirjoituspöytä on äidin perintöä.
Pirtinpöytä on antiikkiliikkeestä, valkoiset pinnatuolit ovat parin ensimmäisestä kodista 1970-luvulta. Pieni kirjoituspöytä on äidin perintöä.

Vierasaitoissa oma rauha

L-kirjaimen muotoisen kuistin meren puoleiselle sivulle on rakennettu tuulelta ja sateelta suojaava lasiseinä. Toinen pääty on avoin, ja sieltä on käynti vierasaittoihin. Sinisten, ikkunaluukkuja muistuttavien ovien sisäpuolella on täyskorkeat lasiovet, joista tulee valoa sisätiloihin.

Vierasaitat ovat kooltaan 12-neliöisiä. 3,5 metriä korkeisiin huoneisiin rakennettiin tilavat makuuparvet ja kamiinat, joten aitat saa lämpimiksi pakkasillakin.

Piirongin päällä on Irinan tekemiä tuikkulyhtyjä. Katariina-tytär maalasi Norsu-työn viisivuotiaana.
Piirongin päällä on Irinan tekemiä tuikkulyhtyjä. Katariina-tytär maalasi Norsu-työn viisivuotiaana.

Olohuone on sisustettu vanhoilla kalusteilla. Paperimassasta ja teräsverkosta tehty Islannin kartta on tv-suojus.
Olohuone on sisustettu vanhoilla kalusteilla. Paperimassasta ja teräsverkosta tehty Islannin kartta on tv-suojus.

Pariskunnalla on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta. Lasten perheille on omat aitat, joten yksityisyys ja oma päivärytmi säilyvät. Lapset ovat kalustaneet aitat omien tarpeidensa mukaan ja käyttävät niitä ahkerasti ympäri vuoden. Purjevenekin on edelleen laiturissa kesäisiä saaristoretkiä varten.

Remonttia kohde kerrallaan

Mökin perusteellisempi remontointi alkoi 2006, kun Påttit jäivät lopullisesti Suomeen. Mökkiä on kunnostettu vähitellen osa kerrallaan, ja nyt alkaa olla valmista.

Alkuperäiseen takkaan asennettiin valurautasydän. Keittiö uusittiin kokonaan, vain vanha puuhella jäi paikoilleen. Pieni makuuhuone on kaapistojen takana keittiön sivussa.

Muutama vuosi sitten 50-neliöinen mökki laajeni 60-neliöiseksi, kun vanhasta avokuistista tehtiin ruokailutila. Lastulevyseinät purettiin ja tilalle asennettiin helpot gyproc-seinälevyt. Samalla talosta tuli talvilämmin.

– Astianpesukone ja jääkaappi olivat myönnytykseni tekniikalle. Ne helpottavat arkista kesäelämää, kun porukkaa on paljon. Etenkin jääkaapin nolla-asteinen lokero on ehdoton kalansäilytykseen. Pärre on innokas kalastaja, Irina perustelee.

Päiväpeitto on teetetty perinteisen pohjalaisen mallin mukaan 1970-luvulla Påttien ensiasuntoon. Lumi-seinälampetit ovat osa Irinan Winter Forest -mallistoa.
Päiväpeitto on teetetty perinteisen pohjalaisen mallin mukaan 1970-luvulla Påttien ensiasuntoon. Lumi-seinälampetit ovat osa Irinan Winter Forest -mallistoa.

Keittiökalusteiden välitila on tehty lasin alle sijoitetuista vanhoista merikorteista, joita perhe käytti purjehdusmatkoillaan.

– Merkitsimme matkoilla kortteihin karikkoja ja suotuisia uintipoukamia. Tuttavien nimet päivämäärineen kertovat, keitä on tavattu missäkin satamassa. Merkinnät näkyvät hyvin lasin alta.

Puupintaiset keittiökalusteet ovat puusepän tekemät. Välitilassa lasin alla on vanhoja merikortteja.
Puupintaiset keittiökalusteet ovat puusepän tekemät. Välitilassa lasin alla on vanhoja merikortteja.

Työtä valon kanssa

Lisäsiiven perälle rakennettu työhuone on paperivalaisinten suunnittelijana tunnetuksi tulleelle Irinalle tärkeä. Hän tekee itse suurimman osan tuotteistaan, ja mökillä työ sujuu parhaiten. Sitä riittää kesälläkin, sillä tänä vuonna Irinan yritys, Lumidesign Oy, osallistuu kansainväliseen, 12 Euroopan maassa kiertävään paperitaiteilijoiden yhteisnäyttelyyn.

Tärkein on läsnä joka hetki. Mökistä ja sitä ympäröivästä maisemasta huokuu rauha ja levollisuus. Kuistin metallisen kristallikruunun alla istuskellessa aistii elokuvista tutun amerikkalaisen verannan, porchin leppoisan tunnelman.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2017.

Pienikin parveke voi muuttua unelmien puutarhaksi, kun antaa mielikuvituksen lentää. Katso neljä hurmaavaa esimerkkiä.

Jokainen kerrostalossa asunut tietää, kuinka hankalaa parvekkeen tai pienen terassin sisustaminen on. Usein tuleekin sorruttua helpoimpaan ratkaisuun: pari klaffituolia, muutama kukka parvekelaatikkoon ja ehkä vielä amppeli roikkumaan.

Entä jos tekisitkin jotain ihan muuta ja sisustaisit pieneen tilaan unelmien puutarhan?

Kevätmessut 2016 -tapahtumassa oli esillä neljä eri tavoin koristettua aluetta, jotka vastasivat kooltaan keskivertoa parveketta. Puutarhaetsivien rakentamat parvekkeet olivat tyyliltään hyvin erilaisia, pelkistetyistä rönsyävän runsaisiin. Poimi alta vinkit omalle terassillesi tai parvekkeellesi.

Moderni pelkistäjä

Betoniin ja kiveen luottava sisustus sopii helppohoitoisuutta arvostavalle asujalle. Viherpeukaloa ei tarvita, kun kasveja on vähän, ja nekin helppohoitoisia. Tyyli on jännittävä yhdistelmä japanilaista kivipuutarhaa, skandinaavista modernismia ja meksikolaista muotokieltö

Herkkä haaveilija

Ansa ja Tauno! Raakalankkuja ja sammaleen tuoksua! Suomalaista romantiikkaa huokuva sisustus on samaan aikaan perinteinen ja rohkea. Puupöllipenkit saavat seurakseen kaapelikelapöydän ja  sohva saa värinsä räsymatoista. 

Kukille nikkaroidut laatikot ovat kätevät isommallakin pihalle.

Valikoiva nautiskelija

Kolmionmuotoinen kukkalaatikko on omiaan pienessä tilassa. Isojen laattojen ja koristekivien tummat sävyt vievät ajatukset Itämeren luodoille, Pihalle nostettu petikin on kuin aaltojen paikalle tuoma muisto kaukaisesta haaksirikosta.

Luova seikkailija

Romanttinen sinkku voi löytää rauhan kukkasten keskellä riipputuolissa istuessaan. Takaseinän halkosäilyttimeen saa kiinni kukkaruukkuja, ja sen eteen sopii myös istuintaso, jolloin parvekkeelle sopii useampikin nauttimaan kesäillan rauhasta.

Millainen on sinun ratkaisusi?

Oletko sinä jo rakentanut unelmiesi parvekkeen tai terassin? Osallistu keskusteluun ja jaa kuva omasta onnelastasi.

epäkäytännöllisiä

Näin sisustat pienen parvekkeen – katso 4 erilaista vaihtoehtoa

Huh huh! Nämä messuparvekkeet on utopiaa. Kuinka monella kaupunkilaisella on näin tilavia parvekkeita? Monilla on pieni, metri kertaa metri parveke. Minulla on sisäänvedetty noin 3 metriä pitkä ja vähän yli 0,5 metriä leveä parveke. Vaikka parvekkeeni on lasitettu niin se sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn kadun puolella eli parvekkeelle tulee valtavat määrät katupölyä ja autojen päästöjä, nokea. Koko ajan saa olla siivoamassa parveketta ja pesemässä sen lattiaa. Ettäkö laittaisin sen lattialle...
Lue kommentti

Suomalaiset ovat kesämökkikansaa, mutta myös venäläiset, ruotsalaiset ja virolaiset rentoutuvat loma-asunnoillaan. Katso kuvat kolmen eri maan mökeistä!

Viipuri, Venäjä

Pietarilaisen Natalia Petrovnan, 80, pikku mökki Viipurin lähellä Gvardeiskojessa on oikeastaan luvaton. Se rakennettiin 50 vuotta sitten sukulaisen vuokramökin viereen.

Natalian pieni mökki on kuvassa oikealla.
Natalian pieni mökki on kuvassa oikealla.

Andrei Polirovnov, 51, vietti rakkaalla Gvardeiskojen mökillä kaikki lapsuuden kesät. Se on pieni kylä Viipurin lähellä Bolshoje lesnoje -järven rannalla. Vaatimaton mökki rakennettiin hänen syntymävuonnaan sukulaisen talon viereen.

– Neuvostoaikana kaikki mökit olivat tämmöisiä kuin meillä, Andrei kertoo.

– Vanhat ihmiset kutsuivat tätä Karisalmeksi. Minulla on täältä ihanat lapsuusmuistot. Leikittiin, uitiin, käytiin marjassa ja kävin kalassa isän kanssa. Vanhempani olivat töissä, ja kesäisin olin täällä baabushkan kanssa. Vanhemmat tulivat viikonloppuisin ja odotin sitä kovasti. He toivat tullessaan ruokaa ja herkkuja.

Äiti Natalia Petrovna ja poika Andrei Polirovnov.
Äiti Natalia Petrovna ja poika Andrei Polirovnov.

Isä kuoli 20 vuotta sitten, mutta äiti Natalia Petrovna viettää mökillä 2,5 kuukautta.

– Vaikka 50 vuotta on kulunut, mökin merkitys on henkisesti sama. Vaikka olisin Espanjassa lomalla, saatan kaivata tänne.

Kun Neuvostoliitto hajosi, alkoi asuntojen yksityistäminen. Andrei harmittelee, että silloin olisi pitänyt ostaa tämä mökki.

– Rikas perhe osti vanhan talon ja rakensi siihen uuden hienon talon ja korkeat kolmen metrin aidat ympärille. Ketään ei kiinnostanut tämä pieni mökki. Se on ollut 25 vuotta ilman lupaa tässä.

Natalian vaatomattoman mökin naapurina on aika iso ja komea talo.
Natalian vaatomattoman mökin naapurina on aika iso ja komea talo.

Periaatteessa naapurit voisivat ajaa Natalian mökin kaivinkoneella nurin, mutta sitä he eivät ole tehneet.  Päinvastoin. Natalia saa juomaveden naapurin porakaivosta.

– Perhe käy mökillä vain kuusi kertaa vuodessa. Äitini on luonut hyvät suhteet naapurissa hääriviin rakennusmiehiin. Heiltä jää usein maalia tai kattopeltiä, ja ruokapalkalla he ovat korjanneet meidänkin vaatimatonta mökkiämme. Pari vuotta sitten he tekivät jopa uuden katon jämämateriaalista.

– Lapseni käyvät täällä mielellään. Noora, 25, asuu Kuopiossa ja hän oli lapsena täällä paljon. Yrittää vieläkin käydä joka kesä täällä mutta lyhyen aikaa. Pienempi tyttö Aleksandra, 6, käy mielellään täällä, mutta häntä ei voi jättää yksin, koska äiti ei pysty enää hoitamaan. Yritän käydä täällä usein auttamassa äitiä, Andrei toteaa.

Andrein äiti saa olla mökillä raittiissa ilmassa ja levätä. Hän ei oikein pysty enää muuta tekemään, sillä jalat ovat huonossa kunnossa. Natalia kävelee vähän ja ui järvessä. 

– Ennen hän kävi sienessä ja marjassa. Sukulaisia ja tuttuja kyläläisiä käy juttelemassa täällä äidin kanssa. Hän saa olla koko päivän ulkona. Pietarissa hän ei jalkojensa takia pääse ollenkaan ulos, sillä äiti asuu neljännessä kerroksessa hissittömässä talossa. Täällä äiti on tyytyväinen.


Enter image caption
Enter image caption
 

Kahvinkeittimen virkaa ajaa pieni levy. Natalia suodattaa kahvin harson läpi.

Natalian mökistä ei ole muita kuluja kuin sähkö. Eikä sekään kallista lystiä ole: koko kesäkauden sähkö maksaa 20 euroa.

– Niin kauan kuin äiti jaksaa, tuon hänet tänne. Täällä on pakko käydä hoitamassa paikkaa, joka on minulle hyvin tärkeä.

Andrein mielestä mökkielämä ei ole muuttunut 50 vuodessa. 

– Minulle tärkeitä ovat samat asiat, raikas ilma, metsä ja järvi. Olen vanhentunut, mutta sieluni on edelleen yhtä nuori.

Andrei tulee mökille Helsingistä tai Pietarista autolla. Silloin yleensä vähän väsyttää, ja äiti tekee heti ruokaa.

– Muutin 1990 Suomeen. Olen kirjoilla Suomessa, minulla on kaksoiskansalaisuus. Asun puolet ja puolet Suomessa ja Venäjällä.

Aleksandra viihtyy mökillä.
Aleksandra viihtyy mökillä.

 

Ystad, Ruotsi

Leo Larssonin, 26, kesämökki Ystadin Sandskogissa ei oikeastaan ole mökki lainkaan. Se on komea, vuonna 1910 rakennettu talviasuttava talo, jonka Leo osti kolme vuotta sitten. Talon edessä on kaunis hiekkaranta. takana mäntymetsää.

Leo pelaa ammatikseen käsipalloa IF Kristianstadin maalivahtina. Joukkue kuuluu Mestarien liigaan ja matkustaa ympäri Eurooppaa suurimman osan vuodesta. Kesät Leo rentoutuu mökillä, ja matkustaa sinne myös talviviikonloppuisin aina kun voi.

– Mökillä rentoudun, ajan nurmikkoa, vietän aikaa rannalla ja grillaan ystävien kanssa.

Leon lempipaikka mökillä on parveke, jossa hän syö aamupalaa ja ihailee merimaisemaa. 

Saunaa mökissä ei ole. Leo ihmettelee sitä itsekin: pelimatkoilla joukkueen pojat saunovat mielellään hotelleissa.

Sandskogin alueelle ei saa rakentaa yli 80 neliön taloa, mutta viisi yli satavuotiasta 160 neliön taloa saivat jäädä. Yksi niistä on Leon. Pikkurahalla sitä ei ostetu, hinta oli yli miljoona euroa. Leo aikoo muuttaa pysyvästi mökilleen käsipallouransa jälkeen. Silloin hän siirtyy isänsä maansiirtoalan yritykseen.

Hulppean talon naapurissa on kymmeniä uimakoppeja. Niiden edustalla istuu ryhmä eläkeläisiä, jotka tervehtivät innoissaan Leoa, Ystadin julkkista.

Sandskogenin uimakopeissa voi viettää kesäpäivää.
Sandskogenin uimakopeissa voi viettää kesäpäivää.

Eläkeläiset tulevat päiväksi rannalle, ja uimakoppiin mahtuvat puutarhatuolit ja grillausvälineet. Yöpyä niissä ei voi.

Muitakin julkkiksia seudulla on nähty. Kun Wallander-elokuvaa filmattiin englanniksi, brittinäyttelijä-ohjaaja Kenneth Branagan asui Leon talon naapurissa. 

– Kuvausryhmiä pyöri ympäri kaupunkia. Olen katsonut kaikki Wallanderit, meillehän ne ovat kuin dokumenttifilmejä. Kun ensimmäinen Wallander tehtiin, koko kaupunki meni elokuvateatteriin sitä katsomaan. 

 

Mehikoorma, Viro

Tuula ja Rainer Andersson löysivät kesämökkinsä Virosta vuonna 1993. Itse asiassa talo löytyi, mutta omistajaa ei.

– Etsimme eri puolilta Viroa. Tässä ihastuin savupiippuihin. Ne olivat jämerät ja hyvässä kunnossa. Silloin talokaan ei voi olla mahdoton, Rainer kertoo.

Talossa ei asuttu vakituisesti, joten Anderssonit laittoivat virolaisen lakimiesystävänsä avustuksella ilmoituksen paikalliseen lehteen. Omistaja löytyi ja kaupat tehtiin.

Vuosien saatossa talo on kokenut muodonmuutoksen. Rainer pitää itse rakentamisesta, mutta hän palkkasi myös pari paikallista miestä avukseen. Talon etuosaa laajennettiin ja pihan vanha sepän paja ja talli kunnostettiin.

Talokaupoissa entinen omistaja tutustutti Anderssonit talon ja koko Peipsinjärven rannalla sijaitsevan Mehikoorman kylän historiaan. Anderssonien talon olohuoneessa pidettiin Neuvosto-vallan aikaan kunnanhallituksen kokoukset. Talossa asunut kanttori sai niitä salakuuntelemalla tietää Siperiaan kyyditettävien nimet, jotka hän sitten hyppäsi keittön ikkunasta kertomaan kyläläisille.

Anderssonit ovat viihtyneet Virossa mainiosti, jopa niin, että heillä on toinenkin kiinteistö Viljandissa. Puuhaa on riittänyt aina. Viimeksi on uusittu keittiön lattia.

– Olemme pihan rakennuksiin kunnostaneet sen verran vierastilaa, että tänne on ollut helppo ystävien tulla, Tuula toteaa.

Muutenkin Anderssonien elämä on Virossa sosiaalista ja täynnä tekemistä. Kyläläisistä on vuosien varrella tullut ystäviä, samoin monista Virossa viihtyvistä suomalaisista.

– Meillä pitää aina olla ympärillä sopivasti ihmisiä ja näitä projekteja, Rainer hymähtää.

Kun joukko ihmisiä rakennuttaa itse talonsa, syntyy yhteisö, jossa jokaisella on oikeutensa ja velvollisuutensa. Yhdessä tekeminen myös säästää rahaa.

Kiinteistönvälittäjän uran tehnyt Leena Vahtera oli alusta lähtien mukana hankkeessa, jossa lopputuloksena Helsingin Kalasatamaan valmistui 2015 Kotisatama-niminen kerrostalo.

Sen rakennutti kaupungin vuokratontille Aktiiviset Seniorit ry. Kotisatama on nyt Leenan ja 84 muun asukkaan koti.

Ehtona Kotisatamaan pääsylle oli yhdistyksen jäsenyys ja vähintään 48 vuoden ikä. Vähintää yhden talouteen kuuluvan on täytettävä ehto. Keski-ikä talossa on 70 vuotta.

Asukkaista on muodostettu kuusi ryhmää, jotka vuorollaan vastaavat viikon ajan yhteisten tilojen siivouksesta ja päivällisen valmistuksesta.

Yhteisiä tiloja ovat rappukäytävien lisäksi ruokasali, kirjasto, työpaja, takkahuone, saunat ja kattoterassi.

– Ihmiset hoitavat yhteisiä nurkkia kuin omiaan. Silloin ne pysyvät kunnossa, eikä korjauksiin uppoa rahaa. Meidän ei myöskään tarvitse ostaa siivouspalveluja, mikä pienentää vastiketta, Leena sanoo.

Tässä Leenan vinkit yhteisöllisestä senioriasumisesta kiinnostuneelle:

1. Ole ajoissa liikkeellä

Toimeen pitää tarttua ajoissa, ennen kuin on vanha ja raihnainen. Viimeistään eläkkeelle jäädessä on aika miettiä, missä vanhana asuu. Kotisatama ei ole vanhainkoti, vaan itsepalvelutalo. Palveluja ei ole, mutta niitä voi myöhemmin miettiä. Esimerkiksi kotinsa siivousta ja ikkunanpesua voi hankkia yhdessä.

2. Selvitä faktat

Tärkeintä on muodostaa itselleen realistinen käsitys siitä, mitä yhteisöllisyys tarkoittaa. Siksi hankkeeseen kannattaa mennä mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Silloin pääsee vaikuttamaan asuntonsa ratkaisuihin ja tutustuu etukäteen muihin asukkaisiin.

3. Puhalla yhteen hiileen

Yhteisöasujan täytyy olla valmis tekemään hommia yhteiseksi hyväksi. Jos ei halua olla missään mukana, ei ole järkeä valita yhteisöllistä asumismuotoa.

4. Ole valmis luopumaan

Kotisataman asunnot ovat yksiöitä, kaksioita tai kolmioita. Pitää olla valmis luopumaan tavaroista, kun lähtee pienempään vaikkapa omakotitalosta.

5. Oma pesämuna pitää olla

Jos ei omista entuudestaan asuntoa, voi olla vaikea päästä mukaan Kotisataman kaltaiseen projektiin. Monella eläkeläisellä ei ole mahdollisuutta ottaa isoa asuntovelkaa eikä sellaista välttämättä edes myönnetä. Tosin suurin osa suomalaisista asuu omistusasunnossa.

6. Ole avoin

Ennakkoluuloton pitää olla ja avoin kaikelle. Ei ole hyvä, jos on fiksoutunut ajatuksiinsa ja aatteisiinsa. On itse kullekin hyväksi nähdä mahdollisuuksia elämässään, ei pelkästään rajoituksia. Sosiaalisuudesta on etua, siitä että suhtautuu ihmisiin myötämielellä eikä ole ahdasmielinen tai arvosteleva.

7. Pidä aatteet omana tietona

Yhteisöllisyytemme on hyvin käytännönläheistä: yhdessä siivousta ja ruoanlaittoa, matkustamista, harrastusryhmiä ja retkiä. Meillä Kotisatamassa ei ole mitään yhteistä aatepohjaa. Olemme sopineet, että politiikka ja uskonto pidetään talosta pois. Toki ihmisillä voi olla omia mielipiteitä, mutta mitään aatteellisia kokouksia Kotisatamassa ei pidetä.

8. Kolmas hanke tulossa Helsinkiin...

Aktiiviset Seniorit on puuhannut kaksi taloa, Loppukirin Arabianrantaan ja Kotisataman Kalasatamaan. Kolmas on suunnitteilla, kunhan kaupunki osoittaa sille tontin.

9. ...ja muuallakin rakennetaan

Jyväskylässä toimii Jyväskylän asumisoikeusyhdistys Jaso, joka on rakennuttanut asuntoja vähän vanhemmille ihmisille. Taloissa on yhteisiä tiloja, mutta asukkaat eivät siivoa niitä tai tee yhdessä ruokaa. Yhteisöllinen asuntorakentaja Setlementiasunnot Oy:llä on useassa kaupungissa taloja, joissa on yhteisiä tiloja. Espooseen on puolestaan valmistunut Konkarit-niminen senioritalo.

Lue lisää Kotisatamasta ja sen asukkaista ET-lehden numerosta 10/2017.

Alaikäraja 48 vuotta
2 rappukäytävää
9 kerrosta
19 autopaikkaa
63 asuntoa
85 asukasta
20 pariskuntaa
3 yksinäistä miestä
42 yksinäistä naista
3:ssa vuokralaiset
Pienin 39 neliön yksiö
Suurin 77 neliön kolmio
Yhteisiä tiloja 500 m²
Keskimääräinen neliöhinta 4 370 e
Vastike 5,50 e/m²
Siitä tontin vuokra 2 e/m²
Aterian hinta 4,50 e
Vierashuoneen vuokra 10 e/vrk