Perhejuhla kotona 1950-luvulla, pieni tyttö istuu keittiössä potalla, äiti seisoo vieressä. Kuva: Väinö Kannisto / Helsingin kaupunginmuseo

"Ilmavalvonnassa äiti koki ihmeellisen pelastumisen, joka jätti häneen lähtemättömän jäljen."

"Äitini koki jatkosodan kauhut palvellessaan lottana Syvärillä, Kannaksella ja Sallassa. Hän toimi ilmavalvonnassa, vankileirin vartijana ”nagai” taskussaan sekä Sallassa saksalaisia karkottamassa, sielläkin ilmavalvonnassa.

Hälytyksen tullessa lottakaverit olivat ehtineet korsun suojaan, mutta kävikin niin, että korsuun sattui täysosuma ja kaikki äidin kaverit lensivät kappaleina taivaalle. Äiti heittäytyi suuren kuusen alle muutaman metrin päähän korsusta ja jäi ainoana henkiin koko joukosta. Kaksi päivää hän sai vapaata, vähän lisää pervitiiniä ja taas torniin, kotoa lähetetty turkki yllä, silti palellen. Tuo näky, lottakavereiden lähtö silmänräpäyksessä tuonilmaisiin, ei varmasti jättänyt äitiä koskaan rauhaan.

Juhlat lähestyvät – täältä löydät oikeat sanat

Monta vauvavainajaa

Katselin äidin kuvaa, jossa hän oli kotipihalla rauhan tultua. Lähtiessään 1941 lottatehtäviin hän oli pulskan oloinen nuori tyttö, palattuaan langanlaiha, vakavailmeinen nainen. Lottapuku roikkui äidin päällä kuin teltta, posket olivat lommolla ja silmissä näkyi tuskan kokemus.

Äiti ja isä avioituivat vuonna 1948, molemmat sodan kokeneina. He asettuivat asumaan isäni rakentamaan taloon lähelle äidin kotia. Ensimmäinen tyttölapsi syntyi vuoden kuluttua ja kuoli heti syntymänsä jälkeen. Pian äiti alkoi odottaa toista lasta, ja voi sitä riemua, kun syntyi terve poika. Onni jatkui, kun parin vuoden päästä vanhempani saivat toisen pojan, pontevan ja rauhallisen.

Sitten kohtalo tummine oikkuineen tuli väliin: esikoispoika menehtyi äkillisesti parivuotiaana pudottuaan pihalampeen. Äiti sai lapsen heti ylös ja elvytti häntä, mutta pieni sydän oli pysähtynyt välittömästi. Sitä murheen määrää on vaikea käsittää, jota vanhemmat tunsivat isän kantaessa toistamiseen pientä arkkua olallaan kirkkomaalle.

Elämän oli jatkuttava surusta huolimatta. Äiti ja isä ostivat äidin ja hänen siskonsa perintötilan, pienen maapaikan suon laidalta. Kauppaan kuului elinikäinen syytinki äidin äidille. Täti perheineen muutti asumaan lähettyville. Äiti hoiti halvaantunutta äitiään, pientä karjaa ja perhettä. Elämä oli niukkaa ja raskasta. Isä kiersi rakentamassa taloja ympäri pitäjää ja kotityöt jäivät pääosin äidin kontolle.

Äiti tuli taas raskaaksi, mutta teki kovia töitä, puutöitä, pieni poika mukanaan. Synnytys alkoi ennenaikaisena, ja sisko menehtyi heti synnyttyään sydänvikaisena. Taas seurasi surun täyttämä matka häntä saattaen sisarusten viereen.

Parin vuoden kuluttua synnyin minä, kookas, alati nälkäinen, kovaa karjuva tyttö. Jäin henkiin, kuten myös minua puolitoista vuotta nuorempi veljenikin.

Ilo alkoi jo ilmestyä äidin silmiin. Vielä yksi lapsi syntyi isälle syntymäpäivälahjaksi hänen täyttäessään 50 vuotta. Olematon rääpäle, keskosena syntynyt "variksenpoika" näytti vielä kolmikuisenakin olemattomalta nyytiltä isän syntymäpäiväkuvissa.

Menetykset eivät loppuneet siihen: vielä yksi kuolleena syntynyt keskospoika sai viimeisen lepopaikan kirkkomaalta. Tuolle haudalle ei polku päässyt ruohottumaan. Siellä kukkivat sinivuokot, kielot, akilleijat ja syksyn jöriinit.

Rakkaus kirjoihin

Suhteeni äitiin oli tiivis, kuten meillä kaikilla eloonjääneillä sisaruksilla. Minä olin jo hyvin pienenä äidin käskassara. Isä kehui minua, pientä piirakantekijää, kun näki minun tyyny penkillä pyllyni alla rypyttävän tarmokkaana piiraita äidin avuksi. Hän sanoi, ettei kellään ole niin ahkeraa ja tekeväistä kolmevuotiasta kuin heillä, pöyhötti huivipäätäni ja kutitti minua kainaloista. Olin ylpeä ja yritin tehdä kaiken vanhempieni mieliksi, niin hyvältä kehut tuntuivat.

Äiti luovutti kokonaan haltuuni kanojen hoidon, ruokkimisen ja munien hakemisen. Jo neljävuotiaana kävin yksin keräämässä lähimetsästä mustikat ja vadelmat jälkiruokasoppaa varten.

En pelännyt metsää, saatoin jäädä marjamatkoillani pitkäksi aikaa tillistelemään luonnon ihmeitä. Äiti ei koskaan torunut minua viipymisestäni, kehotti vain kunnioittamaan luontoa ja tuomaan kaikki roskat, joita mukanani oli sieltä pois. Usein otin eväät mukaan ja söin ne aina samalla kivellä istuen, joka kerta nauttien maidosta ja voileivistä.

Opin viisivuotiaana lukemaan. Äiti teki kaikkensa haaliakseen minulle lastenkirjoja ja lehtiä luettavaksi. Hän oli tavattoman ylpeä kertoessaan, miten hyvin luin sanomalehtiä Edla-tädille, joka oli äidin isän sisko ja minulle hyvin läheinen, koska isovanhempani olivat kuolleet jo kauan ennen syntymääni.

Olin onnellinen lapsi. Minulla oli rakkautta, tarpeeksi ruokaa, oma, lämpöinen vuode äidin ja isän sängyn takana ja sain lukea mielin määrin rakastamiani kirjoja. Luin jopa peiton alla sängyssä taskulampun valossa Tiina-kirjoja, jotka ahmin pikapikaa kaikki.

Kehut tuntuivat hyvältä

Äiti sairasteli usein. Hänellä oli korkea verenpaine ja usein toistuvia migreenikohtauksia. Muistan usein olleeni hyvin huolissani äidistä. Hän itse vähätteli.

Tein entistä enemmän töitä helpottaakseni äidin taakkaa. Siskoni sai tehtäväkseen kanoista huolehtimisen, minä tokaluokkalaisena hoidin possun ja vasikat, myöhemmin lampaatkin. Lehmiä muutettiin pellolla eri paikkoihin, että ne voivat syödä aina uudesta paikasta ruohoa, äpärikköä. Selvisin siitäkin, kun isä opetti, miten rautakangella tehtiin kuoppa, johon seiväs lyötiin ja ketju kiinnitettiin. Eivät lehmämme karanneetkaan koskaan, kun aina oli hyvä ruokapaikka tarjolla.

Talvisin oli rankempaa, kun eläinten juomavedet jäätyivät ja saunapadasta piti kantaa niille kuumaa vettä. Äiti ei antanut minun ottaa kiehuvaa vettä padasta vaan varusti aina pienet ämpärit minun kannettavaksi. Ja kun haimme hänen kanssaan ladosta heiniä takkavihdalla, hän laittoi minulle aina pienen kuorman.

Joskus veljeni ja isä hakivat sarraimeen, pihalatoon viikonloppuna heiniä koko viikoksi, kahdeksikin. Se helpotti paljon äitiä ja minua, kun ei tarvinnut kahlata lumessa taakkaa kantaen.

Olin niin kiintynyt äitiin, että menin häntä vastaan kauppareissulle, jonne hän polki pyörällä. Odotin tietyssä mutkassa häntä joskus kauankin ja värisin kylmästä. Kun äiti tuli, olin suunnattoman onnellinen. Usein hän antoi minulle jonkin hedelmän. Se oli harvinaista, koska olimme köyhiä.

Vastuu ja huolet lisääntyivät äidin sairasteltua yhä useammin. Hän ei antanut periksi vaan raatoi pitkiä päiviä vaikka oli huonossa kunnossa. Heräsin usein öisin, kun äiti valitti kipujaan. Saatoin nousta aamuviideltä ehtiäkseni navettaan ennen häntä. Monesti olin ehtinyt ruokkia ja lypsää lehmät jo ennen äidin tuloa. Muutkin eläimet olin hoitanut, joten äiti sai kaikessa rauhassa keittää aamukahvin ja puuron perheelle.

Muistan erityisen lämpimästi sitä tapaa, jolla vanhemmat palkitsivat meitä. He antoivat tunnustusta, kehuivat suorastaan meitä lapsia työpanoksestamme. He kasvattivat meidät kohteliaiksi ja luontoa sekä kulttuuria arvostaviksi lapsiksi. Koulussa opettajat ihailivat meidän kauniita käytöstapojamme.

Lue myös: Äiti-tytär-suhde koetuksella?

Musertava murhe

Ollessani kolmentoista äidin vointi vaihteli huonosta hieman parempaan. Eräänä syyskuun päivänä meillä oli viljan puinti, naapureita tuli talkoisiin paljon ja saimme kaikki viljat puitua vauhdilla. Äiti lähti laittamaan saunaa lämpiämään ja minä pyrähdin keittämään keittoa talkooväelle. Käydessäni hakemassa kiehuvaa vettä kotapadasta, äiti lysähti lattialle valittaen.

- Mene kiireesti sanomaan isälle, että soittaa naapurista ambulanssin. Päätäni koskee niin, että taidan kuolla.

Samassa äiti alkoi oksentaa veristä oksennusta, laitoin pesuvadin hänen eteensä ja se täyttyi hetkessä. Ryntäsin huutaen isän luo, ja hän lähti vauhdilla naapuriin. Pian sairasauto tulikin ja tajuton äiti vietiin paareilla kyytiin.
Minun vastuulleni jäi ruisleipien paistaminen seuraavana päivänä. Ne leivät eivät onnistuneet ollenkaan, kyyneliä tippui taikinaan kosolti.

Noin viikon kuluttua isäni tuli katsomaan läävän ikkunasta lypsämistäni. Näin heti hänen olemuksestaan, että jotain hyvin pahaa oli tapahtunut.

- Äiti on kuollut, hän sanoi ja purskahti itkuun.

Minun piti koota itseni, että jaksoin hoitaa navettatyöt loppuun. Jotenkin selvisin siitä aamusta. Isä soitti koululle ja saimme sen päivän vapaaksi. Meidät kaikki valtasi niin suuri suru, ettemme puhuneet äidistä vuosikymmeniin, asia oli niin tavattoman kipeä koko perheelle.

Minulle alkoi raskas aika, jouduin tekemään kaikki aikuisen naisen työt kotona, huolehtimaan nuoremmista sisaruksista, pesemään pyykin alkeellisissa oloissa ja käymään koulussa unisin silmin. Joskus nukahdin tunnilla, mutta onneksi siitä ei tehty numeroa, opettajat tiesivät tilanteemme.

Isä sairastui pahasti, surusta varmaan, ja joutui sairaalaan kahdeksi kuukaudeksi. Hän pääsi lomalle sieltä vasta viiden viikon kuluttua, joten meidät pantiin paljon vartijoiksi. En vieläkään käsitä, miten me menimme tuon vaiheen läpi.

Menetykset eivät ole kaikki

Opin paljon elämästä tuona aikana. Tiesin, että jos selviän sen yli jotenkin, pärjään kyllä muissakin elämäni vaiheissa.

Kovasti elämä on minulle suonutkin näitä ”vaiheita”. Isäni äkillisen kuoleman järvellä verkkoja laskiessaan, aviomieheni menehtymisen nuorena syöpään, oman vakavan sairauteni, erään läheisen mielisairauden, jonka aikana hän kiusasi meitä julmasti.

Pahin, mitä ihmiselle voi sattua, tuli kohdalleni kesällä, kun oma poikani kuoli äkillisesti. Selviän läheisteni avulla tästäkin murheesta jotenkin. Onhan minulla tyttäreni, lapsenlapset, mieheni ja ystäväni.

Kiitos, äiti, että annoit minulle niin paljon. Välit tyttäreni kanssa ovat mainiot, saan hoitaa pientä viisivuotiasta poikaa ja kuulua heidän elämäänsä aina. En puutu tyttäreni perheen elämään, mutta autan tarvittaessa. Kunnioitan hänen yksityisyyttään. Minulla on hieno, osaava tytär, vahva ja kannustava. Hän opiskellut haluamaansa akateemiseen ammattiin, saanut mieleisensä työpaikan ja on kiinnostunut luonnosta sekä kulttuurista äitinsä lailla.

Poikani pikkuinen poika äiteineen viettää täällä mummolassa, vaarilassa pitkiä aikoja kerrallaan. Pikkuinen on kuin ilmetty isänsä, hänessä poikani jatkaa elämäänsä.

Kiitän elämääni kaikesta huolimatta. Rakkautta paitsi en koskaan ole ollut."

Sinitintti

Aira Samulin puolustaa kotona ikääntymistä:

Ikinuori Aira Samulin neuvoo ikääntyviä järjestämään tulevaisuutensa, kun vielä voivat. Kotona asuminen on hänen mielestään paras vaihtoehto. "Vanhainkodiessa kuollaan aikaisemmin".

Aira Samulin lausuu painavalla äänensävyllä, kuinka isona asiana näkee väestön ikääntymisen. Suomalaiset ovat ensimmäisiä maita Euroopassa, joissa on kohta todella hätä.

Tarvitaan yhä enemmän terveys- ja hyvinvointipalveluja, mutta myös ikääntyvien itsensä asennemuutosta.

− Eläkeläiset turhaan lykkäävät ratkaisujaan. Sanon aina, että ota valtaan vanhuutesi. Mieti nyt, kun vielä tiedät, mitä haluat. Jos haluat muuttaa kaupunkiin, niin muuta, Aira sanoo.

”Päätä silloin kun vielä pystyt, missä ja miten haluat vanhana elää.”

Kun Aira kysyy tilaisuuksissaan, kuinka moni haluaa olla kotona mahdollisimman pitkään, kaikki nostavat kätensä. Silti monet ovat alistuneet ajatukseen, että vanhainkotiinhan kaikki joutuvat. Se on ristiriitaista.

Aira neuvoo päättämään jo silloin, kun vielä pystyy, missä ja miten haluaa vanhana elää. Sitten kun ei enää pysty, muut päättävät.

Tulevaisuus käy vähemmän pelottavaksi, kun ihminen tietää, mitä on edessä ja on voinut itse vaikuttaa tulevaan.

"Kotona muisti säilyy, kun on omien muistojensa ympäröimänä."

Omaiset mielellään laittavat mummelin vanhainkotiin ajatellessaan, että jos hän kuolee yksin kotona, kukaan ei löydä häntä viikkoon.

− Vanhainkotiin kyllä kuolee myös ja vähän aikaisemminkin. Siellä menee muisti, joka kotona säilyy, kun on omien muistojensa ympäröimä ja joutuu suoriutumaan askareistaan. Sinne on omaistenkin helpompi tulla.

Elämänkokemus jakoon

Aira myös kehottaa senioreita käyttämään omat rahansa itse. Se kirvoittaa aina kuulijoissa valtavat aplodit.

− Olen itse tehnyt niin kuin ”saarnaan”. Olen muodostanut Lohjalla olevasta Hyrsylän Mutkasta Aira Samulin -säätiön, joka toimii vanhus- ja mielenterveystyön hyväksi.

Osallistu keskusteluun: Montako hoitajaa vanhus tarvitsee

Suomessa on yhä vanhempia ihmisiä ja monta sukupolvea, joten suku voi olla laaja. Airallakin on kolmisenkymmentä perheenjäsentä, kun mukaan lasketaan vävyt ja miniät.

− Minua kutsutaan ylämummoksi. Olen ollut mummo jo 39 vuotta ja nyt olen sitten ylämummo. Kun puhun läheisilleni, että sitten kun minusta aika jättää, he korjaavat: ’jos’.

Aivoja voi hoitaa karistamalla pahat ajatukset.

Aira on tunnetusti hyvässä kunnossa. Hän muistaa ja nukkuu hyvin. Uni on tärkeä, ja huolethan valvottavat.

Aivoja voi hoitaa yksinkertaisesti karistamalla pahat ajatukset, vihan, pelon ja kateuden. Asenne pitää olla sellainen, että kaikki kuuluu elämään, ilot ja surut.

− Olen hyvilläni, että pääsen puhumaan elämänkokemuksistani. Tässä iässä on tullut tarve jakaa, mitä on itse oivaltanut matkan varrella.

Sänkyanturi reagoi, jos Airan unen laatu muuttuu.
Sänkyanturi reagoi, jos Airan unen laatu muuttuu.

Pojantytär valvoo

Airalla on kotonaan Helsingissä elektroninen liiketunnistimiin ja oviantureihin perustuva turvajärjestelmä, joka valvoo hänen liikkeitään ja toimiaan. Tiedot menevät netin pilvipalveluun, jota hänen pojantyttärensä Kiti seuraa Hyrsylän Mutkassa Lohjalla.

Lisäksi vuoteessa petauspatjan alla Airan unta valvoo laite, joka kertoo, kuinka monta kertaa yössä hän herää ja seuraa myös sykettä ja hengitystä.

– Jos menen vessaan enkä tule pois, palvelu hälyttää lapsenlapsilleni. Ja jos ulko-ovi jää auki, tiedetään, että nyt mummeli on lähtenyt ulos. Sitten jos olen poissa ja ulko-ovi käy, joku on tullut luvatta sisään.

"Puhun kotona asumisen puolesta, kun kerran apuja on tarjolla."

Aira puhuu mielellään turvalaitteista – omalla tavallaan viihdyttävästi. Häneen uskotaan, koska hänellä on elämänkokemusta ja myös kokemusta laitteista.

– Laitoksissa on ihmisiä, jotka ovat turhan hyvinvoivia. Puhun kotona asumisen puolesta, kun kerran erilaisia apuja on tarjolla. Näytän itse esimerkkiä.

Huolet pois 49 eurolla

Turvajärjestelmillä olisi Airan mielestä laajaa käyttöä. Sellaista voisi tarvita nuorikin ihminen, jolla on vaikkapa heikko sydän. Tai isosta leikkauksesta toipuva.

− Ei se katso ikää. Systeemin voi asentaa määräaikaiseksi, vaikka puoleksi vuodeksi.

Kerro mielipiteesi: Vanhusten tulevaisuus

Omaishoitajille valvontalaitteet soisivat edes hetken hengähdystaukoja. Ja kodinhoitajien käyntien välillä järjestelmä voisi ilmoittaa, jos jotain tapahtuu.

"Onko tämä kallista? Riippuu siitä, minkä hinnan on valmis maksamaan turvallisuudestaan ja omaisten mielenrauhasta."

Elektroninen turvapalvelu olisi Airan mielestä iso mahdollisuus ja potentiaali vientiartikkeli.  Ala kehittyy koko ajan. Kun laitteita valmistetaan paljon, hintakin laskee. Itse asiassa ne ovat halpoja jo nyt.

Airan kodissa olevat laitteet ja niiden asennus maksoivat 300 euroa. Kuukausimaksu on 49 euroa.

− Aina kun puhun tästä, kysytään, että eikö se ole kallista. Riippuu siitä, minkä hinnan on valmis maksamaan turvallisuudestaan ja omaisten mielenrauhasta

Jos turvajärjestelmä poistaa ihmisiltä huolen omaisesta, se on merkittävä asia. Pelko, viha ja ahdistus syövät aivoja.

− Yhtä lailla kuin se, mitä syö ja miten liikkuu, ajatusmaailma vaikuttaa ihmisen terveyteen. Itse rupesin ”ryyppäämään” vasta kahdeksankymppisenä. Se meinaa, että tarvittaessa otan tujauksen konjakkia, Aira naurahtaa.

Airan jääkaapissa on anturi, joka reagoi, kun ovi käy.
Airan jääkaapissa on anturi, joka reagoi, kun ovi käy.

Miten ja missä sinä haluat vanhuuttasi vietää - kotona vai palvelukodissa? Lasten vai ystävien luona? Osallistu kyselyyn alla olevalla lomakkeella!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Arvokas Vanhuus 2

Aira Samulin puolustaa kotona ikääntymistä: "Turvalaitteet 49 euroa kuukaudessa"

Keskusteluja kirjoituksesta käydään osoitteissa ET-Lehti; https://www.facebook.com/enemmantarinoita/posts/10154094657483394?commen... Vanhustenhoidon nykytila; https://www.facebook.com/groups/332047040337305/permalink/434873226721352/ Kansalaisaloite Arvokas vanhuus; https://www.facebook.com/MaksammeVelkaaVanhuksille/posts/963694643721947
Lue kommentti

Paras tapa hoitaa ikääntyviä hiuksia on vaalia monipuolista ruokavaliota. Anna tukkasi hohtaa.

1. Miksi hiukset harmaantuvat?

Kun ihminen vanhenee, hiukset eivät enää saa tiettyjä hivenaineita aiempaan tapaan. Solutuotanto laiskistuu, ja ravinteiden imeytyminen hidastuu. Yksipuolinen ruokavalio nopeuttaa harmaantumista.

Hius saa tarvitsemansa ravinnon talin välityksellä. Ikääntyvä päänahka kuivuu talirauhasten toiminnan heiketessä, mikä vaikuttaa hiusten väriin ja kuntoon.

Erään teorian mukaan hiustuppeen kehittyy vety-yhdisteitä, jotka hajottavat vanhenevan hiuksen väripigmenttiä.

2. Miksi joidenkin ihmisten tukka harmaantuu muita aiemmin?

Ilmiö on perinnöllinen. Jos vanhempasi tai sisaruksesi ovat harmaantuneet myöhäisessä vaiheessa, saat todennäköisesti itsekin odotella hiusvärisi muuttumista.

Karkea, tumma tukka harmaantuu nopeiten ja varhaisimmin. Sen sijaan vaalean ja hennon hiuslaadun väripigmentti ei välttämättä häviä vanhetessakaan kokonaan, vaan kuontalosta tulee harmaan sijasta valkoinen. Harmaiden sävy on tyypillisesti tummimmillaan niskassa, kun taas hiusten etuprofiili ja ohimot jäävät vaaleammiksi.

3. Voiko yhdessä yössä harmaantua?

Voi. Kovan stressin tai äärimmäisen järkytyksen seurauksena hiuksen väri voi paeta suortuvien pintakerroksesta ydinkerrokseen. Reaktion aiheuttavan tapahtuman on kuitenkin oltava poikkeuksellisen pysäyttävä.

Esimerkiksi äkillisesti lapsensa tai puolisonsa menettäneiden tiedetään harmaantuneen kertaheitolla.

4. Voiko hiusten harmaantumista hidastaa?

Ruokavalio vaikuttaa harmaantumiseen merkittävästi. Mangaani, B5-vitamiini, foolihappo, kupari, kalsium, D-vitamiini ja magnesium ovat hiuksille tärkeimpiä ravinneaineita.

Jos tahdot säilyttää oman luonnollisen värisi, huolehdi riittävän monipuolisesta ruokavaliosta. Esimerkiksi puolukka sisältää paljon mangaania.

5. Edistääkö tupakointi harmaantumista?

Tupakointi voi vaikuttaa hiusten harmaantumiseen välillisesti.

Hiuksen tarvitsemat ravinteet kulkeutuvat hiustuppeen punasolujen mukana. Päänahan kolmen millimetrintuhannesosan paksuiset mikroverisuonet ovat terveinäkin niin ohuita, että punasolut joutuvat litistymään päästäkseen kulkemaan niissä. Sauhuttelu supistaa ohuita verisuonia entisestään. Punasolut pakkautuvat, jolloin ravinteet, jotka saavat aikaan luonnollisen hiusvärin, eivät pääse kulkeutumaan perille hiustuppeen.

6. Mikä on helpoin keino kasvattaa harmaat esiin?

Paras tapa siirtyä värjätystä tukasta omaan harmaaseen on raidoittaa hiuksia.

Tummaan tukkaan kannattaa lisätä omaa väriä vaaleampaa raitaa, jota sävytetään hieman kylmemmäksi kuin omaa, harmaata tyvikasvua.

Vaaleiden hiusten siirtymävaihe on pehmeämpi. Hopean- ja toffeensävyiset raidat ovat hyviä valintoja. Harmaat hiukset saa esiin yleensä muutamassa kuukaudessa.

7. Miten piristää luonnollisia harmaita?

Sävytä! Helpointa se on hopeashampoolla ja -hoitoaineella, jotka kirkastavat hiuksen väriä. Sävyttäminen puree myös kesäauringon kellastuttamaan tukkaan – hiusten väri taittuu kauniimmaksi.

Talvella hiuksiin saa eläväistä sävyä hellävaraisilla taittoväreillä. Jos hiuksiin kaipaa hetkellistä piristystä, kannattaa kokeilla nopeasti haalenevia vaahtovärejä.

8. Mikä on paras tapa peittää harmaat?

Jos harmaat hiukset eivät tunnu omilta, kestoväri on paras tapa piilottaa ne.

Toisin kuin kevytväri, kestoväri peittää myös tyvikasvun.

Ikääntyvän ihmisen hiukset imevät itseensä enemmän väriä kuin nuoren hiukset, joten on järkevää käyttää tarpeeksi peittäviä tuotteita. Jos väriä ei ole tarpeeksi, harmaa kuultaa helposti läpi värjätystäkin tukasta.

9. Voiko harmaantuneiden hiusten väri palautua entiselleen?

Kannattaa kokeilla hoitoa, jossa päänahkaa käsitellään sähkömagneettisesti. Hoito aktivoi mikroverisuonia, joita pitkin ravinteet kulkeutuvat hiustuppiin.

Paras tulos luvataan, jos asiakas noudattaa ennen hoitoa ja sen jälkeen monipuolista, ravinteikasta ruokavaliota.

Bemer-hoito ei palauta jo harmaantuneiden hiusten väriä, vaan se vaikuttaa uuteen, kasvavaan hiukseen. Kymmenen hoitokertaa maksaa nelisensataa euroa.

10. Miksi kasvattaa harmaat esiin?

Harmaa hius on laadultaan ryhdikkäämpi kuin värjätty hius: tukka ei välttämättä tarvitse paljoa käsittelyä asettuakseen edukseen.

Kauniisti ikääntyneet ja hyvin hoidetut hiukset ovat kuin upea hopeakruunu.

Vastoin yleistä käsitystä harmaat eivät kerro kantajansa fyysisestä kunnosta tai vireystilasta.

Asiantuntijoina hiustutkija Annikki Hagros-Koski ja kampaaja Kati Penttilä.

Tanssijalla on oltava munaa, sanoo lempääläinen Jorma Nuotio. 

"Tanssi tyttö, tanssi. Vaikka et vielä aivan kävele, niin tanssi. Lausuin Lassi Nummen runon heinäkuussa flamencofestivaaleilla.

Olen harrastanut espanjalaista flamencoa parikymmentä vuotta. Innostuimme vaimoni kanssa tanssimaan jo ensimmäisillä Andalusian-matkoillamme.

Olen nähnyt jo monen suomalaisen pikkutytön aloittavan harrastuksen ja kasvavan aikuiseksi espanjalaisittain tanssien.

Flamencotanssijalla on oltava munaa. Näin totesi opettajani Anna Haaranen aikoinaan. Hän järjesti kurssin pelkästään miehille. Se oli menoa.

Alkuvuodet tanssimme vaimoni kanssa eri tunneilla, mutta nykyään menemme samalla kyydillä eläkeläisten tanssitunneille, jotka järjestetään päiväsaikaan. 68-vuotias vaimoni on ryhmän juniori.

Me harrastajat olemme kuin railakas versio Buena Vista Social Club -elokuvan eläkeläisistä.

Flamenco-tanssija ei juuri kosiskele yleisöä hymyssä suin. Allegriaa eli iloa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi Sevillanas-tanssissa mennään eikä meinata. Se on neliosainen vaikea tanssi, jonka kaikki kunnon flamencotanssijat osaavat.

Marbellassa olimme katsomassa Sevillanas-esitystä, kun eräs perheenäiti yllättäen vetäisi minut mukaan tanssiin. Valtava riemu repesi sekä tanssijoissa että yleisössä, kun tämä suomalaisturisti osasikin tanssia mukana.

Keskittyminen täydellä sielulla on flamencon avain. Salilla näkee, kuinka harrastajien ryhti suoristuu.

Loskan keskeltä päät painuksissa tanssisaliin astelleet tanssijat poistuvat tunnin kuluttua pihalle kuninkaina ja kuningattarina.

Myös oma iskiakseni pysyy kurissa flamencoharrastuksen avulla."

Flamenco

Mikä?

Espanjalainen perinnetanssi flamenco on lähtöisin eteläisestä Andalusiasta. Mustalaisten kaduilla tanssimasta tanssista on vuosisatojen saatossa tullut espanjalaisten kansanperinnettä. Flamencossa laulu, tanssi ja soitto kietoutuvat yhteen. 1970-luvulla alkoivat lajin festivaalit.

Kenelle?

laji vaatii rytmitajua ja sitoutumista, jotta monimutkaiset askel- ja käsikuviot jäävät muistiin. Flamenco treenaa kehoa ja aivoja, sillä koreografiat vaativat mielen ja vartalon tarkkaa yhteistyötä. Tunteikas laulun ja tanssin yhdistelmä kertoo usein tarinaa vihasta tai rakkaudesta, ilosta tai surusta.

Miten aloitan?

Kursseja järjestetään kautta maan. Esimerkiksi Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella on oma flamencoyhdistys.

Jorma Nuotio suosittelee Carlos Sauran flamencoaiheisia elokuvia, kuten Veren häät ja Carmen, sekä Anna Niinimäen kirjaa Flamenco, Like.

ET-lehti arvioi uutuuskäsityökirjoja ja esittelee kustantanjan luvalla niiden kivoimmat ohjeet. Sydänpiparimuoteista tehty pannunalunen on hauska antaa vaikka lahjaksi. 

Susanna Uusitalon Pannunalunen-kirjassa (Moreeni 2016) on aivan mahtavia, uudenlaisia ideoita pannunalusen tekemiseen. Se neuvoo, miten pannunalusta kootaan vaikkapa tuikkukynttilöiden folioista ja lasten puisista palikoista. Hieno alunen syntyy myös huovuttamalla, ompelemalla, punomalla metallilangasta tai vaikkapa yhdistämällä pajua ja trikookudetta. Kirja on muuten myös mainio joululahjaidea!

Piparimuoteista tehty pannunalusta on mainio. Se on kevyt, nätti ja helppo tehdä vaikka hiukan huonoksi menneistä muoteista.

Piparimuotit yhdessä

Sydämenmallisista piparimuoteista ja puuhelmistä syntyy metallilangan avulla kukkaa muistuttava alunen.

Tarvitset:

5 sydämenmallista piparimuottia
puuhelmiä kahta eri kokoa
ohutta metallilankaa ja lankaleikkurit
kärkipihdit
mitta ja tussi
naskali
vasara
pätkä lautaa

Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.
Nämä tarvitset pannunalusen tekoon.

 

Näin se käy:

1. Tee naskalin avulla reiät sydänmuottien kärkeen molemmille puolelle sekä noin puoliväliin muotteja. Käytä pöydän suojana lautaa, johon naskali voi upota huoletta. Voit halutessasi mitata reikien paikat ja merkitä ne ensin tussilla. Napauta vasaralla ja naskalilla reiät muotteihin. Tee kaksi reikää muotin kärkeen ja kaksi puolivälin paikkeille.

2. Pujota metallilanka muotin kärjen reikien läpi ja pieni helmi jokaisen muotin väliin. Kiristä lanka kierroksen päätteeksi tiukaksi ja kiedo langanpäät toistensa ympäri pari kertaa kärkipihtien avulla. Katkaise ylimääräiset langanpäät lankaleikkureilla.

3. Tee uusi lankakierros muottien ylempiin reikiin. Pujota muotin sisäpuolelle isompi puuhelmi. Kun pujotat metallilangan kahdesti helmen läpi, lukkiutuu se paikalleen keskelle muottia. Kokoa alunen metallilangalla.

4. Muista myös pienet puuhelmet muottien välissä. Kiristä metallilanka kierroksen päätteeksi ja päättele kiertämällä lankoja toistensa ympäri kärkipihdeillä. Katkaise lopuksi lankojen ylimääräinen pituus.

HUOM!

Muista, että metalliset piparimuotit kuumenevat hieman kattilan tai pannun alla.

Kokeile myös toisenlaisia piparimuotteja aluseen. Aseta eläinmuotit jonoon, akat ja ukot käsi käteen.