Seerumit tarjoavat iholle tiivistä hoitovoimaa ja pikakaunistusta – silloin, kun ne todella sisältävät tehoaineita.

1. Ihon superfoodeja

Seerumit ovat öljy- ja vesipohjaisia tehotuotteita, ihon superfoodeja. Ne sisältävät enemmän aktiivisia ainesosia kuin muut ihonhoitotuotteet. Aktiiviaineet voivat olla esimerkiksi antioksidantteja, happoja ja vitamiineja. Aktiiviaineiden molekyylikoko on pieni, ja seerumi pääsee imeytymään tehokkaasti ihoon.

2. Tarpeen mukaan

Seerumeita on kosteuttavia, kiinteyttäviä, silottavia, kirkastavia, rauhoittavia, puhdistavia.

Lue myös: Miksi naiset rypistyvät?

Seerumi valitaan sen mukaan, mitä iho juuri nyt tarvitsee. Talvella iho voi janota kosteutta ja suojausta, kesän jälkeen on tarpeen esimerkiksi kirkastava seerumi. Kuivaihoiselle sopii öljypohjainen seerumi.

3. Mikä seerumeissa maksaa?

Laadukkaat, kalliit raaka-aineet usein nostavat hintaa. Lisäksi tuotteissa on voitu käyttää menetelmiä, joilla tehoaineet kulkeutuvat paremmin ihoon. Myös tavaramerkki ja brändi vaikuttavat. Kysy myyjältä, kosmetologilta tai farmaseutilta, mitä tehoaineita tuotteessa on.

Lue myös: Lukijoiden vinkit kuivan ihon hoitoon

4. Kuurina tai jatkuvasti

Seerumi levitetään puhtaalle iholle, yleensä päivä- tai yövoiteen alle. Jos käyttää öljypohjaista seerumia tai iho on rasvainen, voi pärjätä ilman voidettakin. Yksi kaksi tippaa riittää kasvoille. Seerumia voi käyttää kuurina tai jatkuvasti.

5. Anti-agea illalla

Osa anti-age-seerumeista, esimerkiksi A-vitamiinia sisältävät, voivat herkistää auringolle. Näitä tuotteita kannattaa käyttää iltaisin. Herkkäihoiselle sopivat rauhoittavat ja kosteuttavat seerumit, mutta myös sopivia anti-age-tuotteita löytyy esimerkiksi apteekista.

Asiantuntija: farmaseutti, kosmetiikkakoordinaattori Hanna Rajamäki, Yliopiston Apteekki

Kysyimme lukijoilta, miten he hoitavat kuivaa ihoa talvikaudella. Tässä iso liuta hyväksi todettuja keinoja!

1. Kaikki alkaa ravinnosta

Kuivan ihon hoitoon tepsii tietysti kosteusvoide, mutta oikeanlainen ravinto on myös tärkeä, sanovat ET-lehden lukijat. Iholle tekee hyvää, kun juot tarpeeksi vettä ja suosit terveellistä ruokaa. Muista, että liian runsas suolan tai sokerin syöminen voi kuivattaa.

Lisäksi osa lukijoista vannoo vitamiinien ja hivenaineiden nimeen. Ylimääräinen öljy ruuan seassa tai kapselin muodossa voi myös auttaa. 

 • "Runsas nesteen juominen: sitruunalla höystettyä vettä ja vähähiilihappoista kivennäisvettä."
 • "Juon pari litraa vettä päivittäin."
 • "Syö hedelmiä ja marjoja."
 • "Laitan joka aamu puuroon oliiviöljyä ruokalusikallisen ja syön purasruohokapselin."
 • "Nautin vitamiini- ja hivenainepuristeita, viimeksi aloin käyttää voimakkaita norjalaisia kalaöljykapseleita. Ainakin hiukset ovat mielestäni voineet paremmin tämän jälkeen."

2. Peseydy oikein

Liiallinen peseytyminen voi kuivattaa ihoa. Saman tekee myös kuumalla vedellä lotraaminen. Pesunesteeksi on hyvä valita hellävarainen tuote, muistuttavat lukijat. Yksi lukija kertoo käyttävänsä peseytyessäänkin kosteusvoidetta pesunesteen sijaan.

Lisäksi ihoa on hyvä kuoria, sillä kosteusvoide ei imeydy toivotulla tavalla, jos ihon pinnalla on paljon kuollutta solukkoa. Muista kuitenkin kuoria hellästi. Rakeisimmat kuorintavoiteet kannattaa ottaa käyttöön vasta kesällä. 

 • "Ihan ensimmäisenä vähennän suihkussa ja saunassa käyntiä."
 • "Vaihdan talveksi pesunesteen vauvoille tarkoitettuun öljyyn."
 • "Ihon puhdistus aamuin illoin iholle sopivalla tuotteella: puhdistusmaito, kasvovesi. Pesen usein aamulla kuitenkin ensin ihon kylmällä vedellä ja sitten nämä puhdistustuotteet. Joskus hellä kuorinta iholle."
 • "En käytä aamuisin saippuaa, vain kylmää vettä huuhteluun. Sen jälkeen apteekista saatavaa Ceridal-kasvoöljyä. Hetken päästä kevyt meikkivoide (ei joka päivä)."
 • "Päivittäinen meikkaaminen kuivattaa ihoa huomattavasti, joten huolehdin ihon hyvästä puhdistuksesta miedoilla tuotteilla ennen varsinaista kosteuttamista. "
 • "Hiusten pesu oliiviöljypohjaisella shampoolla."
 • "Olen atoopikko ja hoidan kuivaa ihoani hyvin yksinkertaisella tavalla. Suihkun ja saunan jälkeen en käytä pyyheliinaa, vaan olen hetken alasti ja sitten sivelen pisaroivalle iholle kosteusvoiteen ja annan sen imeytyä hyvin. Luonnollinen kosteus menee voiteen kanssa ihoon ja näin saan kaksinkertaisen hoidon. Samaa konstia on käytetty meidän perheessä jo toisessa polvessa ja hyvin toimii. Vinkin olen saanut ihotautilääkäriltä Lastenlinnasta joskus 50-luvulla ollessani siellä hoidettavana lapsena."
 • "Ei pakkasella ihon kuorintaa tai kovaa puhdistusta!"
 • "Minulla on kuivahko iho. En käytä aina saippuaa, vaan pesen apteekista saatavalla Aqualan-voiteella. Sen jälkeen on tuntunut paljon paremmalta. Halvoista voiteista ei ole mihinkään, ihovoiteeseen pitää hiukan satsata. Öljyt ovat myös tosi hyviä tuotteita. Sauna tahtoo kuivattaa ihoa, joten pesu voiteella ennen sinne menoa kannattaa."

3. Sitten rasvaamaan!

Suihkun jälkeen levitetään kosteusvoide. Se on hyvä levittää heti peseytymisen jälkeen, ja iho saa olla vielä kostea, vinkkaavat lukijat. Vartalovoide saa olla tuhti, ei silti välttämättä rasvainen. Muista rasvata myös huulet! Tässä lukijoiden vinkkejä parhaista voiteista: 

 • "Vartalon iholle perusvoiteita apteekista, ei mitään tuoksuvia liruja."
 • "Kosteuttavan päivävoiteen käyttö, iltaisin yövoide. Päivävoiteen alle laitan talvisin muutaman tipan Lumenen tehotippoja. Ne tekevät ihosta ihanan pehmoisen."
 • "Huuliin aamuin, illoin ja päivälläkin kosteuttavaa Blistexiä."
 • "Levitän kosteusvoiteen kostealle iholle."
 • "Ehdottomasti paras kuivan ihon kosteuttaja on Tummeli-lypsyvoide. Se imeytyy nopeasti ihoon eikä jätä rasvaisuuden tuntua. Allergisille erinomaista on se, ettei voide tuoksu. Tummelia saa ostettua helposti, koska sitä myydään myös halpatavarakaupoissa."
 • "Heti suihkusta tullessa ihon rasvaus kosteuspitoisuuden säilyttävällä pitkävaikutteisella perusvoiteella joka on tarkoitettu kuivalle iholle, esimerkiksi apteekista saatavalla Lipolanilla.
 • "Kutisevaan ihoon käytän hydrokortisonia."
 • "Käytän puhdasta vaseliinia. Ei ole pelkoa vedestä, joka jäätyisi poskille."
 • "Olen ihastunut Niveaan, se kosteuttaa parhaiten."
 • "Päivisinkin käytän kasvoilla yövoidetta."
 • "Pesu, Aqvalan L voitelu, kasvoihin kosteana Humektania ja vartalolle Ceralania."

4. Joskus öljyjä ja tehohoitoja

Oikein kuivaa ihoa voi helliä öljyillä. Ne tekevät iholle suojaavan kerroksen. Jos kasvojen iho on todella kuiva, voi niille levittää seerumia ennen päivävoidetta. 

 • "Käytän säännöllisesti syväkosteuttavia naamioita."
 • "Kuivaharjaus silloin tällöin auttaa pintaverenkiertoon."
 • "Höyrytän ihoa viikoittain."
 • "Hoidan kuivaa ihoani (esimerkiksi sääret ja käsivarret talvella) öljyllä. Käytän erilaisia hedelmänsiemenöljyjä, jotka ovat halvempia kuin hedelmistä tehdyt öljyt. Aprikoosinsiemenöljy on ollut tosi hyvä. Öljyän ihon vain tarvittaessa, viikonkin välein saunan jälkeen kuivalle iholle. Öljy imeytyy ihoon hyvin ja pehmentää sen todella nopeasti."
 • "Exuviance-sarjalla on ihana Vespera-seerumi. Laitan sitä pari pisaraa ennen yövoidetta, ja ihoni ei enää kiristele."
 • "Minä käytän ruokaöljyjä ihon ravitsemiseen varsinkin talvella. Seesamöljy, oliiviöljy, mikä tahansa hyvälaatuinen ruokaöljy on tehokas suoja pakkasta ja viimaa vastaan."
 • "Hiuksiin 1–2 kertaa kuukaudessa hiuspohjaa kuoriva käsittely."
 • "Säännöllinen kosmetologilla käynti."
 • "Kuivan ihon hoitoon olen löytänyt kookosöljyn. Se on mahtava tuote koko vartalolle. Imeytyy iholle nopeasti ja tekee sen sen hyvän oloiseksi. Pitkän lääkekuurin jälkeen alkoi kasvojeni iho reagoida, jopa pesu vedellä kirveli iholla. Käytin vajaan viikon verran pelkästään kookosöljyä voiteena useamman kerran päivässä, iho rauhoittui nopeasti ja on nyt todella hyvinvoiva. Kookosöljyssä on mieto ja miellyttävä tuoksu, ei lainkaan ällöttävän perusvoidemainen."

+ Muista myös nämä! 

Talvella kodit ovat lämpimiä, ja silloin sisäilmasta tulee kuiva. Ilmankostuttimen pitäisi auttaa hengitysoireisiin, kuiviin silmiin sekä kuivan ja atooppisen ihon oireiluun. Ilmankostutin on hyvä sijoittaa makuuhuoneeseen, sillä iho on nukkuessasi aktiivisimmillaan.

Muista myös ihon suojaaminen sopivalla vaatetuksella. Pehmeät kankaat eivät ärsytä ihoa. 

 • "Sopivat vaatteet auttavat."
 • "Meillä on makkarissa ilmankostutin, ja yleensä laitan pyykit kuivumaan aika sängyn viereen.
 • "Myös ihon suojaaminen kylmältä ja tuulelta auttaa."
 • "Olen koettanut suojata kuivan ja vaalean ihoni auringolta mahdollisuuksien mukaan."
   

ET-lehden toimitus paljastaa, mitkä kosmetiikkatuotteet olemme todenneet arjen käytössä parhaiksi. Mukana niin naisten kuin miestenkin tuotteita. 

Riitta Korhonen, päätoimittaja:

Christian Dior Jádore edt 100 ml

Jos pitäisi valita vain yksi hajuvesi, ei tekisi minulle heikkoa. Se olisi Christian Diorin Jádore. Tuoksu on minusta jumalainen. Se on vahva ja kevyt yhtä aikaa. Sopii aamusta iltaan mihin tahansa tilaisuuteen.

Myynnissä: Stockmann, Sokos, Kosmetiikkamyymälät. Hinta 136 e

Louis Widmer Eye Contour Cream

Joskus ihan tavallisena aamuna näytin siltä kuin olisin juhlinut viikon. Kunnes löysin tämän tuotteen. Maailman paras silmänympärysvoide, ainakin minun silmilleni. Tuotetta voi käyttää myös kaulan ja decoltén hoitoon, neuvotaan ohjeissa. Yleensä en raaski tuhlata siihen.

Myynnissä: Apteekit. Hinta 32,50 e

Clinique Dramatically Different Moisturizing Lotion+ kosteusemulsio 125 ml

Superkuivaan ihooni olen kokeillut vaikka mitä, mutta aina lopulta palannut tähän perusvarmaan kosteuttajaan. Tuote on kallis mutta kerran se kirpaisee. Ja tämä juokseva voide käy myös silmänympäryksiin.

Myynnissä: Stockmann, Sokos, kosmetiikkamyymälät. Hinta n. 62 e


Irina Björkman, toimittaja:

Youngblood Mascara -ripsiväri

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä suvaitsemattomammat silmät omistan. Nykyään ripsilleni ei kelpaa oikeastaan kuin Youngbloodin ripsiväri. Se eroaa monista muista herkkäsilmäisten ripsiväreistä siinä, että se ihan oikeasti tuuheuttaa, antaa väriä eikä sottaa. Tästä tuotteesta olen tullut lähes riippuvaiseksi. Se on saanut myös Allergia- ja astmaliiton hyväksynnän.

Myynnissä: Hyvin varustellut apteekit, kauneushoitolat ja www.showstopper.fi -nettikauppa. Hinta 39,80 e

Exuviancen Evening Restrotative Complex

Yövoiteen valinnassa on herkkäihoisen oltava tarkkana. Liian paksu tukkii huokoset, liian kevyt ei kosteuta tarpeeksi. Exuviancen yövoide sopii monenlaiselle iholle, myös ongelmallisille. Kun itselleni roihahti ruusufinni, Exuviancen yövoide oli ainoa, jolla kasvojen iho rauhoittui.

Myynnissä: kosmetologit. Hinta 55 e

Ben Nye -neutraloija DV-45

Kun iho on herkkä, sopivan meikkivoiteen löytäminen on hankalaa. Ben Nyen löydettyäni en vaihtaisi muuhun. Neutraloija ei maalaa ihoa, vaan häivyttää virheet. Voidetta levitetään tupsuttelemalla pienellä meikkisienellä, joten kulutuskin on minimaalista. Jos iho silti tuntuu kuivalta, kannattaa tupsutella ihan kevyesti perusvoidetta ihohuokosiin, näin neuvoi kokenut meikkaaja. Toimii.

Myynnissä: Studio Diiva, info@studiodiiva.com. Hinta 31,25 e

Marja-Liisa Husso, tuottaja:

Lumene Invisible Illumination Instant Glow Poskipunapisarat, 15 ml

Etsin pitkään itselleni poskipunaa ja nyt seon löytynyt! Nestemäinen puna levittyy ihanan luonnollisesti iholle. Tuote on todella riittoisaa, pari pisaraa riittää. Tämä on meikkipussini vakiovaruste.

Myynnissä: Hyvin varustetut tavaratalot, kosmetiikkamyymälät. Hinta 29,90 e

L’Occitane en Provencen Verbena body milk 250 ml

Verbena body milk eli rautayrttiä sisältävä vartalovoide on ollut suosikkini jo muutaman vuoden. Voiteessa on ihanan raikas tuoksu. Rakastan kaikkea sitruunan tuoksuista, ja rautayrtin tuoksu muistuttaa sitruunaa, mutta voiteessa on lisäksi appelsiinin, kurjenpolven ja sitruunan eteerisiä öljyjä. Voide imeytyy tosi hyvin ja jättää ihon pehmeäksi ja kevyesti sitruunalle tuoksuvaksi. Pullo maksaa 25 euroa, mutta tuo pientä luksusta arkeeni.

Myynnissä: L´Occitane-myymälät, Sokos, Stockmann. Hinta 25 e

CCS jalkavoide 60 ml (matkapakkaus)

Kaikki mitä jalkavoiteelta voi toivoa: rasvainen ja täyteläinen, mutta imeytyy hyvin. Raikas eukalyptuksen tuoksu, mutta ei liian voimakas. Kun illalla suihkun jälkeen levittää jalkoihin ja laittaa puuvillasukat yöksi, aamulla jalat ovat pehmoiset kuin vauvan poski. Sisältää 10 prosenttia karbamidia, joka pehmentää kovettumia. Rasvapitoisuus 28 prosenttia. Rasvan pH 5, joka on hyvin lähellä ihon omaa pH:ta (5,5)

Myynnissä: Apteekit. Hinta 5,90 e

Elina Vilpakka, AD:

Clinique Clarifying Lotion 2, 200 ml

Tämä kasvovesi on ollut luottotuotteeni jo vuosia. Se viimeistelee kasvojenpesun ja puhdistaa iholta meikin sekä puhdistusaineen rippeet. Iholle jää hetkeksi miellyttävän viileä tunne. Käytän kasvovettä aamuin illoin, talvella pakkasten purressa vain rasvoittuvalle t-alueelle. Kovin herkälle iholle tuote voi olla liian voimakas.

Myynnissä: Sokos, Stockmann, kosmetiikkamyymälät. Hinta 29,90 e

Escada Fiesta Carioca, Edt 50 ml

Escadan kausituoksut ovat varma kevään merkki! Fiesta Cariocankin tuoksu on raikas ja kesäinen, mutta ei yhtään liian makea. Tämä kuuluu sarjaan ”helpot” tuoksut. Myös 60+ äitini tykkää näistä Escadan kesätuoksuista, ja usein värikäs pullo löytyy meidän molempien peilikaapin hyllyltä.

Myynnissä: Sokos, Stockmann, kosmetiikkamyymälät. Hinta 59,90 e.

Vichy Purete Thermale Cleansing Foam, 150 ml

Ihanan pehmeä ja kevyt puhdistusvaahto sopii hyvin pintakuivalle seka-iholleni. Meikit puhdistuvat tehokkaasti ja helposti, mutta iho ei tunnu kiristävältä pesun jälkeen. Pumppupullo on helppo ja siisti käyttää.

Myynnissä: Apteekit. Hinta 18,50 e

Marjaana Huhtamäki, toimituksen assistentti:

Garnier Respons Body Oat Cream Delicacy vartalovoide 200 ml

Täyteläinen voide sopii hyvin kuivalle iholle, varsinkin nyt talvella. Voide on helppo levittää, se ei jää ihon pintaan vaan imeytyy tosi hyvin. Tuoksu on ihanan vaniljamainen. Rakastan tätä!

Myynnissä: Tavaratalot, Hinta 5,50 e

Vita Liberata Self Tanning Anti Age Serum 15 ml

Talvella kasvoni alkavat näyttää kalvakoilta, mutta tämä tuote pelastaa paljon. Sillä voi jatkaa kesän jälkeen päivetystä tai saada talvella väriä kasvoihin. Seerumin itseruskettavaa vaikutusta voi säädellä sekoittamalla sitä kosteusvoiteeseen.

Myynnissä: Stockmann Hki, http://www.vitaliberata.fi/jalleenmyyjat/. Hinta 39,95 e

Essence -kynsilakat

Olen tykästynyt Essencen kynsilakkoihin. Valikoimassa on suuri määrä värejä ja hinta on niin alhainen, että näitä raaskii ostaa useampiakin. Lakka on kestää hyvin, varsinkin kun päälle laittaa vielä värittömän geelilakan.

Myynnissä: Tokmannit, City Marketit. Hinta  2,49 e

Elizabeth Arden Advanced Ceramide Capsules Daily Youth Restoring Serum

Tämän tuotteen öljymäinen koostumus kosteuttaa ja hoitaa eikä jätä ihoa tahmeaksi. Kasvot tuntuvat sileämmiltä ja pehmeämmiltä. Yksittäispakatut kapselit ovat helppokäyttöisiä, kun annostelu on valmiina. Aika hintava, mutta kapselit ovat todella laadukkaita ja ihania ja joskus pitää hemmotella itseään!

Myynnissä: Stockmann, Kicks, yksityiset kosmetiikkamyymälät. Hinta 101 e (60 kapselia)


Elina Salo, toimituspäällikkö:

Bepanthen-voide 30 mg

Jos pitäisi valita yksi ainoa kosmetiikkatuote, josta en luovu, se olisi apteekin Bepanthen-voide. Huulirasvariippuvaisena olen kokeillut lukemattomia eri vaihtoehtoja, ja tämä on ylivoimaisesti paras. Sopii myös huulipunan alle.

Myynnissä: Apteekit. Hinta: 6,36 e

Clarins Everlasting Compact Foundation SPF 15 -meikkipuuteri 10 g

Nestemäisten meikkivoiteiden kanssa tulee helposti ylimeikattu olo ja tunne, että iho menee tukkoon. Siksi vannon laadukkaiden satiinimaisten meikkipuutereiden nimeen. Jos haluaa vain peittää kiillot, Clarinsin paletista voi tupsutella väriä kasvoille kevyesti puuterihuiskulla. Peittävimmän lopputuloksen saa levittämällä värin kostutetulla sienellä.

Myynnissä: Stockmann, Sokos, kosmetiikkamyymälät. Hinta 47,60 e

Sensai Liquid Eyeliner nestemäinen -silmänrajausväri 0,5 ml

Ehdin kokeilla monta silmänrajauskynää ja tuskastua koko hommaan, ennen kuin löysin Sensain. Sivellinosa annostelee väriä niin tasaisesti, että huterampikin meikkaaja saa vedettyä siistit rajat. Plussaa siitä, että kynän loputtua tarvitsee ostaa vain täyttöpakkaus väriä eikä kokonaan uutta.

Myynnissä: Stockmann, Sokos, kosmetiikkamyymälät. Hinta 37,80 e, uudelleentäyttö 17,70 e

Eveliina Linkoheimo, toimittaja:

Klippoteket Styling dust spray + Dry shampoo effect -muotoilusuihke

Minulla on ohuet luonnonkiharat hiukset. Vaikea yhdistelmä: juuresta tukka roikkuu latteana ja pituuksista näyttää tuuhealta. Klippoteketin muotoileva suihke tuuheuttaa hiukset juuresta ja toimii samalla kuivashampoona, eli raikastaa tukkaa sopivasti pesujen välillä. Olen kokeillut monia vastaavia suihkeita, mutta palaan aina tähän. 

Myynnissä: Tavaratalot. Hinta 4,90 e

Urban Decay Naked Skin Weightless Complete Coverage Concealer -peitevoide

Tämä nestemäinen valoa heijastava peitevoide peittää tummat silmänaluset ja antaa heleän lopputuloksen. Tuote levitetään silmän alle ja itse häivytän sen kostutetulla meikkisienellä. Kun vielä taputtelee päälle ohuelti väritöntä irtopuuteria, peitevoide pysyy paikoillaan eikä karkaa ihon uriin. 

Myynnissä: Sokos ja Stockmann. Hinta 24,90 e

Anastasia Beverly Hills Brow Definer -kulmakynä

Anastasia Beverly Hillsin kulmatuotteet ovat supersuosittuja Yhdysvalloissa ja sosiaalisessa mediassa. Merkillä on useita erilaisia kulmatuotteita, joista käytössäni on myös loistava vahamainen Dipbrow Pomade. Arkikäytössä minulla on kuitenkin tämä hillitympi Brow Definer. 

Esiin kierrettävän kulmakynän juju on sen kolmiomainen muoto. Terävintä kärkeä käyttämällä saa piirrettyä yksittäisiä karvoja jäljitteleviä vetoja, mutta kun kynän kääntää lappeelleen, saa väriä piirrettyä kerralla leveämmälle alueelle. Kynän toisessa päässä on kätevä kulmaharja, jolla harjaan kulmat ojennukseen ja pehmennän vielä levittämäni värin. Kynien sävyvalikoima on runsas!

Myynnissä: Kicks. Netistä saatavilla mm. Beautybay-verkkokaupasta. Hinta n. 20 e

Sinikka Klemettilä, tuottaja:

Wella Brilliace leave-in mousse for coloured hair

En jaksa kaksiosaista tukanpesua, pesua ja hoitoaineen huuhtelua. Siksi olen päätynyt hiuksiin jätettävään hoitovaahtoon. Wellan Briallincen hoitovaahto tuo tukkaan jämäkkyyttä juuri sopivasti. Toimii loppuun asti, vaikka jämäaine ei enää kehkeydykään vaahdoksi, vaikka kuinka ravistaisi.

Myynnissä: Stockmann, Sokos, kampaamot. Hinta 19,90 e

Lumene Blueberry -kulmien muotoiluvaha

Löysin Lumenen kulmavahan viitisen vuotta sitten ja muuta en enää käytä. Värillinen vaha on harjassa, ja valmista tulee siististi parilla vetäisyllä. Kulmakynällä olisi käyttöä vain, jos pitäisi syystä tai toisesta laatia nassuun terävämpi ilme.

Myynnissä: Hyvin varustetut tavaratalot. Hinta 8,90 e

Pia Hyvönen, toimittaja:

Sim Sensitive System 4 Chitosan Hair Repair -hoitosuihke 200 ml

Viime vuosina hiukseni ovat selvästi ohentuneet, joten tarvitsen niille keveän hoitoaineen. Sim Sensitiven hiuksiin jätettävä hoitosuihke selvittää suitsait takut ja jättää hiuksiin kauniisti kiiltoa. Tätä ilman en enää pärjäisi.

Myynnissä: Mm. Yliopiston apteekki, hyvinvarustetut kampaamot. Hinta 14 e

Lancôme Définicils -ripsiväri 6,5 ml

Silmälasien taakse jäävä katse saa ihmeesti ilmettä, kun sipaisee väriä ripsiin. Ensin hieman taivutan piikkisuoria ripsiäni ja sitten levitän ripsivärin. Définicilsin harja on miellyttävän kapea ja pitkä, joten vähän kömpelömmilläkin sormilla tulee siistiä jälkeä. Väri pysyy hyvin pitkänkin päivän.

Myynnissä: Sokos, Stockmann, kosmetiikkamyymälät. Hinta 37 e  

L'Oréal Age Perfect Golden Age -yövoide 50 ml

Olen tähän asti käyttänyt yövoidetta varsin epäsäännöllisesti, mutta tämä tulokas kosmetiikkahyllyssäni saattaa hyvinkin muuttaa tapani. Golde Age -yövoide imeytyy nopeasti ja saa ihon tuntumaan kimmoisan pehmeältä. Tuoksu on miellyttävän kevyt, juuri kuten toivonkin.    

Myynnissä: Tavaratalot, kosmetiikkamyymälät. Hinta 17,50 e

Hannu Nieminen, toimittaja:

LV:n 55+-sarjan ihoöljy 150 ml ja perusvoide 200 ml herkälle iholle

Pakkanen, keskuslämmitys ja päivittäiset suihkut kuivattavat ihoa. Eikä se liki kuusikymppisellä enää muutenkaan ole silkkisen sileä. Päivittäinen voitelu pitää äijänkin ihon pehmeänä ja vähentää kiristyksen tunnetta. Naamaan levittyy helposti ihoöljy, muualle tuhdimpi perusvoide.

Myynnissä: Tavaratalot. Hinta: Ihoöljy 5,20 e, perusvoide 4,60 e

Ilja Ojala, toimittaja:

Moroccanoil Texture Clay 75 ml

Hiukseni ovat luonnostaan pöyheät ja kurittomat. Ihan kuin minulla olisi kestominivogue. Vaha on ainoa keino saada jakaus aikaiseksi. 30 vuoden kokemuksen perusteella vahat voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: osa ei pidä tukkaa kurissa, osa taas tekee hiuksista kovan tai tahmean kypärän. Moroccanoilin vaha onnistuu lähes kokonaan välttämään molemmat sudenkuopat. 

Myynnissä: Stockmann, Sokos, kampaamot. Hinta 29 e

Otto Paakkanen, graafikko:

Paco Rabanne Invictus EdT, 50 ml

Yhden suosikkituoksuni, Paco Rabannen Invictuksen, sitrusmainen raikkaus palvelee parhaiten kesäisen juhlan tai juhlavan arjen terävöittäjänä. Talvikauteen se on hieman pirteä. Mielenkiintoinen pullo on myös merkittävä osa tuoksuun liittyvää magiikkaa.

Myynnissä: Sokos, Stockmann. Hinta 62,90 e

L'Oréal Paris Men Expert Hydra Energetic Eye Roll On sekä Carbon Protect 4in1 -deodorantti

Ensimmäistä tuotetta käytän aika-ajoin virkistämään silmänympäryksiä ja torjumaan väsymyksen ja tummien silmänalusten tunnetta

Sekä aerosolina että roll-on- muodossa käyttämäni deodorantin hiilenmustaa ja kirkasta oranssia yhdistävä ulkoasu luo dynaamisen ja miehekkään mielikuvan, joka kestää lähes aina riittävän pitkään.

Myynnissä: Tavaratalot. Hinta Eye Roll On 13,50 e, deodorantti 2,65 e

Petri Rotsten, graafikko:

Calvin Klein Be 30 ml

Myskipohjainen, sitrusmainen aromi on mukavalla tavalla neutraali, siksipä sitä markkinoidaankin unisex-tuoksuna. Rouvallekin sitä voi siis aika ajoin lainata, vaikka mattamusta pullo onkin perin miehekkään näköinen.

Myynnissä: Stockmann, Sokos, kosmetiikkamyymälät. Hinta 38,80 e

Mitä ovat sinun luottotuotteesi? Jaa niistä vinkit alla olevaan kommenttikenttään.

Suomalainen vaatemuoti loisti kauniissa väreissä ja kuvioissa, kun ET-lehti vieraili Tampereella Kädentaidon messuilla. Poimi ylläolevasta kuvakarusellista parhaat ideat omaan pukeutumiseesi.

Toimitus testasi huulipunia, jotka sopivat aikuiselle naiselle. Alle kolmen euron puna yllätti hinta-laatu-suhteellaan.

Ikääntyessä huulten oma väri vähitellen haalenee ja selkeät rajat häviävät. Huulet kuivuvat entistä herkemmin ja huulten ympärille alkaa muodustua juonteita.

Näin pidät huulesi kauniina:

 • Hoida huulia ja ihoa niiden ympärillä kosteuttavalla voiteella ja sivele yöksi huulirasvaa. Rohtuneita huulia voi kuoria hellävaraisesti huulille tarkoitetuilla kuorinta-aineilla.
 • Rajaus muotoilee huulia ja estää punan karkailua juonteisiin. Ohuita huulia voi rajata reippaasti yli.  Valitse väriksi joko huulipunan värinen tai hieman tummempi rajauskynä.
 • Levitä sit­ten puna siveltimellä. Näin saat ohuem­man kerroksen kerrallaan, ja puna pysyy pidempään.

Aikuiselle naiselle sopii kosteuttava ja pysyvä huulipuna. ET-lehden toimitus testasi ison joukon huulipunia. Moni meistä löysi näistä uuden suosikin – ehkä sinäkin?

1. Joe Blasco, 27,10 e

"Punan luvataan sisältävän paljon väripigmenttiä, siitäkö johtuu, että väri kestää varsin hyvin huulilla? Tuntuma huulilla on hieman kuivahko. Makean karkkimainen tuoksu saattaa jakaa mielipiteitä. Huulipuna jopa maistuu makealta. "

2. YSL, Vernis À Lèvres Vinyl Cream, 39 e

"Huulilakka levittyi hyvin eikä tuntunut huulilla tahmealta. Sitä sai laittaa pari kerrosta, että väri pääsi oikeuksiinsa. Jätti jäljet kahvimukiin, mutta pysyi huulilla pitkään. Ruokailun jälkeen piti lisätä lakkaa huulien keskiosaan. Yleensä huulilakat kuivattavat, mutta tämä lakka kosteutti huulia juuri sopivasti. Litteällä ja teräväkärkisellä sudilla oli helppo levittää lakkaa. Melko voimakas kukkainen tuoksu."

3. Max Factor, Lipfinity Long Lasting Lipstick , 18 e.

"Huulipuna tuntui pehmeältä ja jopa kosteuttavalta. Väriä tuli sopivasti – vaikka sävy oli tosi punainen, se ei näyttänyt huulissa ”maalilta” vaan melko luonnolliselta, mukana vähän kiiltoakin. Puna kesti huulilla hyvin, eikä kuluneenakaan näyttänyt epäsiistiltä. Kelpo tuote!"

4. Clarins, Joli Rouge, 25,60 e.

"Clarinsin puna asettuu huulille kauniin tasaisesti, eikä punaa valu pieniin ryppyihin huulirajassa. Punassa on riittävästi hoitavuutta, elleivät huulet ole erityisen kuivat. Ahkera kahvinjuoja joutui lisäämään punaa päivän mittaan. Huulipunan tuoksu on kevyesti kukkainen."

5. Lumene Raspberry Miracle Shine, 11,90 e

"En käytä yleensä huulipunaa, ja yllätyin miten kivalta tämä tuntui, ja näytti luonnolliselta. Pitäisikö alkaa käyttää joskus? Huulipuna on kosteuttava ja sisältää kotimaista vadelman siemenöljyä."

6. Sensai Rouge, Intense Lasting Colour, 31,20

"Klassinen voidemainen huulipuna, jossa Triple Moisture Tecnology suojaa huulia kuivumiselta. Levittyi helposti ja tasaisesti. Tuntuu huulilla juuri sopivan rasvaiselta. Kesti hyvin iltapäivään. Väri oli kulunut hiukan noin kuuden tunnin kuluttua. Jos olisi halunnut pitää kirkkaan punan loppupäivänkin, olisi ollut hyvä lisätä uusi kerros. Napakka hylsy, joka pysyi hyvin otteessa."

7. Shiseido, Rouge Rouge 32,90 e

"Huulipuna levittyi hyvin ja tasaisesti. Puna tuntui samettiselta ja kesti todella pitkään. Huulten keskiosaan piti vähän lisätä väriä syömisen jälkeen.  Huulipuna piti huulet pehmeinä ja tuntui hoitavalta. Laadukas tuote."

8. Clinique, Pop Lip Colour + Primer, 27 e

"Huulipuna pysyy hyvin, tosin ei aamusta iltaan. Puna tuntuu pehmeältä ja rasvaiselta eivätkä huulet talven ensi pakkasissa enää rohtuneet. Sopivan pieni kotelo ja ulkonäkö on tyylikäs. Kehtaa punata missä vaan. 100 % hajusteeton."

9. Dr. Hauschka, 24,50 e.

"Levittyi hyvin siististi. Kevyt voidemaisuus ja miellyttävä tuoksu. Kohtuullisen hyvin kesti vesihörpyt ja kahvikupillisen. Lounaan jälkeen huulissa ei ollut enää häivähdystäkään punasta.  Ei kummemmin hoitava, mutta ei myöskään kuivattanut. Puna levittyi todella siististi ja tasaisesti. Hyvä hinta-laatu-suhde."

10. Essence Matt, 2,89 e.

"Levittyy nätisti, voidemainen tuntu. Minun makuuni kuivahtaa vähän liian nopeasti, tykkäisin vähän kosteammasta punasta. Kestää kohtalaisen hyvin ollakseen näin edullinen. Hinta-laatusuhde loistava!"

11. L’Oréal Paris Color Riche Gold Obsession, 10,50 e.

"Pysyi kauniina muutaman tunnin, sitten piti lisätä. Ilman huultenrajauskynää puna karkasi huulten yli. Punaan on lisätty E-vitamiinia ja Omega-3-öljyjä, jotka tuntuivat pehmentävän rohtuneita huulia. Huulipunassa on 24 karaatin kultapigmenttejä, mikä antaa punalle trendikkään metallisen vivahteen."

12. Estee Lauder, Pure Color Envy Hi-Lustre Light Sculpting Lipstick, 34 e. 

"Huulipuna tuntui tosi hoitavalta ja kosteuttavalta. Puna pysyi aika pitkään ja siistinä. Huulipuna lupaa huuliin täyteläisyyttä. Hieman pulleammilta ne ehkä näyttivätkin. Huulipuna on hajusteeton ja allergiatestattu."

13. Lancome, L’Absolu Rouge, 37 e

"Puna tuntui heti hyvin kuivalta. Toisaalta se oli miellyttävää, toisaalta huulista tuntui lähtevän viimeinenkin kosteus. Pysyi huuulilla erittäin hyvin. Kolmen kahvikupillisen jälkeen huulet helottivat edelleen. Ilman huultenrajauskynää puna levisi. Saatavana kolmea eri koostumusta, läpikuultava, voidemainen ja matta."

14. Elizabeth Arden Beautiful Color Moisturizing Lipstick, 31 e

"Rasvaisen oloinen tuote tuntui paksulta huulilla. Jämähti kiinni kuin maali. Pysyi, pysyi ja pysyi.  Kosteuttava huulipuna, silti tyylikäs mattapinta. Elisabeth Ardenin mukaan kauneus on jokaisen naisen syntymäoikeus. Juhlava pakkaus."