Disneyn rakastettu Kaunotar ja hirviö -animaatio herää henkiin uudelleenfilmatisoinnissa.

Mummi tai ukki: jos etsit täydellistä elokuvaa lastenlasten kanssa katsottavaksi, 17.3. ensi-iltaan tuleva Kaunotar ja hirviö on mainio ehdokas.

Lumottu linna, vahva ja itsenäinen naishahmo, pelottava mutta kuitenkin lempeä hirviö. Jo hieman varttuneempien lasten ja isovanhempien kannattaa suunnata pian elokuviin, sillä Disneyn uusi Kaunotar ja hirviö -elokuva on ihastuttava musikaalikokemus niin lapsille kuin aikuisille. Elokuvan ikäraja on 12, joten pienimmille katsojille se ei sovi.

Tarinan juoni on lähes kaikille tuttu, mutta kerrataan lyhyesti liikoja paljastamatta: pienessä ranskalaiskylässä asuva Belle lähtee pelastamaan isäänsä hirviön asuttamasta linnasta. Isä pääsee vapaaksi, mutta Belle joutuu jäämään vangiksi. Pian hänelle selviää, että linnan kalusteet kyntteliköstä vaatekaappiin ovat elossa, eikä hirviökään ole sitä, miltä näyttää. 

Maurice-isä (Kevin Kline) ja Belle (Emma Watson) asuvat kahdestaan.
Maurice-isä (Kevin Kline) ja Belle (Emma Watson) asuvat kahdestaan.

Elokuva pohjautuu Disneyn vuonna 1991 ilmestyneeseen piirrettyyn. Disney on tehtaillut piirrettyihin pohjautuvia live-action -elokuvia ahkerasti viime vuosina. Elokuvissa on nähty näytellyt versiot Liisa IhmemaastaPrinsessa Ruususesta (Maleficent, suom. Pahatar), Tuhkimosta sekä Viidakkokirjasta. Eikä loppua näy, sillä tulevina vuosina luvassa ovat ilmeisesti ainakin Mulan (ilmestyy 2018), Leijonakuningas sekä Aladdin.

Tähän asti odotetuin uudelleenfilmatisointi lienee silti juuri Kaunotar ja hirviö. Alkuperäinen piirretty on monen Disney-suosikki, sillä romanttinen tarina ja Oscar-pysteilläkin palkittu musiikki vetoavat kaiken ikäisiin. Kun uuden elokuvan nimekäs näyttelijäkaarti paljastettiin, ennakkorummutus vain kasvoi. 

Musiikki-ilottelua ja osuvia näyttelijävalintoja

Itse piirrettyä Kaunotarta ja hirviötä lukemattomia kertoja lapsena katselleena olin hieman huolissani siitä, miten uusi versio onnistuisi lunastamaan odotukset.

Mutta turhaan: avauskappaleen aikana nojaudun penkissäni taaksepäin ja huokaisen helpotuksesta. Kaikki näyttää ja kuulostaa ihanan tutulta ja ihanalta – juuri siltä miltä pitikin.

Elokuva on viihdyttävä, mielettömän upean näköinen ja jännittävä musikaali. Linnan lumottu palvelusväki on toteutettu hienosti, hirviö näyttää sopivan hurjalta, ja näyttelijät suoriutuvat musiikkinumeroista kiitettävästi. 

Niin, ne näyttelijät. Kaikki lepää päähahmojen, kaunottaren ja hirviön varassa. Naispäähahmo Bellenä nähdään Harry Potter -elokuvista tuttu Emma Watson, joka suoriutuu roolistaan hyvin ja onnistuu tekemään Bellestä samanaikaisesti herkän ja vahvan sankarittaren. Hirviötä näyttelee Downton Abbey -brittisarjassa hurmannut Dan Stevens, joka tosin nähdään ruudulla pääasiassa karvaisena, tietokoneella luotuna hirviönä – loppuratkaisuun asti, siis.

Linnan irtamisto on elossa. Könni-kello (Ian McKellen), Rouva Pannu (Emma Thompson), Lumiére-kynttilänjalka (Ewan McGregor) sekä Plumette-pölyhuiska (Gugu Mbatha-Raw).
Linnan irtamisto on elossa. Könni-kello (Ian McKellen), Rouva Pannu (Emma Thompson), Lumiére-kynttilänjalka (Ewan McGregor) sekä Plumette-pölyhuiska (Gugu Mbatha-Raw).

Linnan palvelusväen ääninäyttelijöinä ovat muun muassa Ian McKellen, Ewan McGregor sekä Emma Thompson. Heistä erityisesti McGregor loistaa päästessään ääneen legendaarisessa "Vieraamme"-musiikkinumerossa ("Be Our Guest").

Suomeksi dubatun version ääninä kuullaan esimerkiksi Maaria Nuoranne (Belle), Tuukka Leppänen (Hirviö), Jonas Saari (Gaston), Paavo Kerosuo (Lumiére) sekä Ulla Renko (Rouva Pannu). 

Virkistäviä ja turhia uudistuksia

Elokuvan juoni seuraa uskollisesti piirrettyä versiotaan. Uusia ja paikoin piristäviä vivahteita on silti saatu mukaan.

Piirretyssä versiossa Belle on kirjoihin uppoutunut haaveilija, joka asuu kahden keksijä-isänsä kanssa. Uudessa versiossa myös Bellestä on tehty keksijä, piirrettyä esikuvaansa aktiivisempi sankaritar.

Elokuva herätti etukäteiskohua, kun ohjaaja Bill Condon paljasti, että elokuvassa nähdään Disneyn ensimmäinen homohahmo. Hurmuri-Gastonin apuri Töppö on salaa ihastunut Gastoniin. Lopulta viittaukset ovat melko nopeita. Aikuinen poimii ne helposti, lapsi ei ehkä niitä osaa huomata. Ohjaajan päätös sopii joka tapauksessa saumattomasti juoneen, ja pullistelevaa Gastonia näyttelevä Luke Evans sekä Töppöä esittävä komedianäyttelijä Josh Gad ovat mainioita rooleissaan.

Töppö (Josh Gad) ja Gaston (Luke Evans).
Töppö (Josh Gad) ja Gaston (Luke Evans).

Hieman latteiksi jäävät sen sijaan elokuvaa varten tehdyt uudet musiikkinumerot, jotka eivät jää mieleen vanhojen tuttujen "Vieraamme"- ja "Tyttö sekä hän" -laulujen tapaan. Irralliselta tuntuu myös lisäys, jossa kerrotaan piirrettyä enemmän Bellen lapsuudesta ja tämän vuosia sitten kuolleesta äidistä. 

Jos osa uudistuksista oltaisi maltettu jättää pois, elokuvan kestoa – 2 tuntia ja 10 minuuttia – oltaisi saatu sopivammaksi. Tarina pitää kyllä otteessaan loppuun asti, mutta pieniä herpaantumisia tapahtuu.

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö tulee ensi-iltaan 17.3.
Nähtävillä sekä 2D- että 3D-versioina, englanninkielisenä sekä suomeksi dubattuna. 
Kesto: 2h 10 min
Ikäraja: 12 

 

Kaipaako orapihlaja-aitasi leikkausta? Kohta kannattaa ryhtyä hommiin. Tässä kuusi vinkkiä, joilla onnistut.

1. Orapihlaja kestää hyvin leikkaamista, ja huolella tehty versojen lyhentäminen tuottaa tiheän ja kauniin aidan. Orapihlaja-aita leikataan vuosittain kesällä, yleensä heinäkuun lopulla tai elokuun alussa.

2. Jos aitasi on saavuttanut halutun korkeuden, leikkaa ylöspäin kasvaneet saman vuoden versot kokonaan pois.

3. Oleellista on, että jätät alaosan leveämmäksi kuin yläosan. Jos latvusto tulee leveämmäksi kuin alaosa, aita alkaa harveta tyviosastaan.

4. Muutaman vuoden ikäisestä orapihlaja-aidasta saat tuuhean, kun lyhennät sekä sivuille että ylöspäin kasvaneita versoja. 

5. Poista aidan tyvelle pesiytyneet heinät kitkemällä tai ruiskuttamalla rikkaruohon torjunta-aineella keväällä, kun ruoho alkaa vihertää. Heinän poisto on tärkeää etenkin, kun aita on vielä matala ja pensastaimet pieniä.

6. Jos aita on päässyt liian korkeaksi tai se on kovin ränsistynyt alhaalta, on parasta odottaa ensi kevääseen.  Ennen silmujen puhkeamista voit nuorentaa aidan sahaamalla sen alas. Muista jättää noin kymmenen senttimetrin korkuiset kannot, joista uudet oksat pääsevät versomaan.

Vierailija

Orapihlaja-aidan leikkaaminen

Vierailija 08.07.2010 klo 17:33 Kokemusta on alas leikattiin n.15 cm jäi. Pysyy tiheänä, mutta kärsivällisyyttä tarvitaan vuosia koska joka vuosi pitää muistaa leikata edelleen ns. kovalla kädellä läheltä edellistä leikkausta, jotta tulee tiheä aita. Joten menee pitkä tovi ennenkuin siitä on taas näkö- tai tiepölysuojaksi. Leikkuu jätettä tulee myös paljon alas leikattaessa ja se voi olla joillekin ongelma. Kirjoitteli entinen omakotiasuja Näin meni meilläkin.
Lue kommentti

Syvää vihreää, pehmoista ja vehreää, suorastaan satumaista. Ja kyllä, sammalissa on eroja.

Jos luonto ja olosuhteet suosivat pihallasi sammalta, mikset antaisi sen kukoistaa? Upeasti sammaloitunut kivikkoryhmä, muhkea sammalturkki muurin päällä tai laatoitusta reunustava vihreä sametti. Mikä silmiä hivelevä näky!

Sammalta ei saa omin lupineen maastosta irrotella eikä sitä oikein ole puutarhamyymälävalikoimissa.

Jos aulis sammalenluovuttaja löytyy, kannattaa ensin selvittää, viihtyisikö saatavilla oleva lajike oman pihan olosuhteissa. Sammalissakin on eroja esimerkiksi niiden auringonkestävyydessä.

Sinänsä sammalen houkuttelu kotipihaan on varsin helppoa, sen verran hapanta maaperämme on.

Jos sammalta sitten on saatu kerättyä, sammalmättäät pestään ja silputaan hienoksi massaksi. Se levitetään kostutetulle sanomalehdelle sentin kerrokseksi.

Lue myös: Vanhan kansan vinkit puutarhaan

Sammallevyjä kasvatetaan ensin varjoisassa paikassa, jossa niitä pidetään lautojen tai kapuloiden päällä. Helteiseen aikaan levyjä sumutellaan pari kertaa viikossa. Kun sammal alkaa reilun kuukauden päästä kasvaa, levyt siiretään lopulliselle paikalle. Maan pitää olla kosteaa ja rikkaruohotonta. Karikkeinen metsämaa on mainio alusta.

Kiven saa sammaloitumaan sivelemällä sen pintaan sammalseosta.

Toinen perinteinen kikka on murustetusta sammalesta, piimästä ja kananmunan valkuaisesta tehty seos, jolla sivellään haluttuun kasvupaikkaan. Jotkut sammalen ystävät vannovat myös oluen nimeen, hapantahan sekin on.

Vierailija

Tunnetko tämän toisenlaisen pihan kaunistajan?

No voi sun hyssykät! Laatoitusta reunustava vihreä sametti ja silmiä hivelevä näky? Katin kontit, sanon minä. Sammal on tuhonnut täysin pihalaatoituksemme, murentaa betonilaatat ja rehottaa laattojen välistä. Jokakesäinen laattojen rapsutus ja sammaleen poistaminen, joka kestää päiväkausia, ei auta asiaa. Sama juttu kukkapenkkien kanssa. Sammalta ei vaan kerta kaikkiaan saa pois jokaikistä itiötä myöten. Kyllä täytyy ihmetellä, jos joku haluaa kotitalonsa oven avattuaan astua sammalmättäiden...
Lue kommentti

Näillä vinkeillä solmit herkullisimmat liitot kesäisten oluttyyppien ja eri ruokalajien välille. 

Maltainen IPA

Indian pale ale (IPA) on voimakkaasti humaloitu ale. Maltainen oluttyyppi kehitettiin aikoinaan kestämään pitkä merimatka Intiaan. Hedelmäinen maku sopii vahvasti maustettujen aasialaisten ruokien kanssa.

Suomenlinnan panimo, Hoppe IPA. Aloittelevan IPA:n juojan valinta.

Brewdog, Punk IPA. Havuisen sitrusmainen maku.

Kevyt vehnäolut

Hedelmäistä vehnäolutta löytyy vaaleista kirkkaista oluista tummempiin. Maku on sitruunaisen raikas, jopa mausteinen. Kokeile tulisen grilliruuan kanssa.

Olvi, Sandels Vehnäolut. Pehmeän hedelmäinen maku.

Weihenstephan, Weihen-stephaner Kristall Weissbier. Maussa aavistus banaania.

Kirpeä saison

Belgiasta kotoisin olevassa pintahiivaoluessa yhdistyvät mausteisuus ja hedelmäisyys. Aikoinaan kesäsesonkiin tehty hapokas olut sopii mainiosti possuannosten kanssa.

Maku brewing, Saison. Kotimainen kevyen hapokas saison tölkissä.

St. Feullien Saison. Hennon sitruksinen belgialainen saison.

Tumma lager

Tyypillinen tumma lager tulee Tšekistä, kotimaisiakin löytyy. Ne ovat karamellimaisen maltaisia oluita, jotka ovat kevyitä ja helposti juotavia. Kokeile grillattujen lihavartaiden kanssa.

Teerenpeli, Laiskajaakko. Kevyen maltainen ja katkeroinen.

Molson Coors Europe, Staropramen Dark. Paahteinen ja helposti juotava.

Hapokas bitteri

Katkera bitteri on kotoisin Englannista. Bitterin maku on maltainen ja hennosti hedelmäinen. Kuparinruskea olut maistuu kypsytettyjen juustojen kanssa.

Malmgårdin panimo, Huvila E.S.P. Hedelmäinen maku.

Wold top Brewery, Wold Top Against the Grain. Sitruksisen raikas.

Paahteinen portteri

Portteri on tumma pintahiivaolut. Tummat maltaat tuovat makuun paahtuneita aromeja, jopa suklaan ja kahvin makuja. Kokeile portteria suklaan tai juustojen kanssa.

Sinebrychoff, Sinebrychoff porter. Lasissa maistuu laku ja terva.

Saku Õlletehase, Saku Porter. Alko. Luumuinen ja paahteinen maku.

Juhannukseen kuuluu musiikki – tanssilla tai ilman. Näiden kappaleiden tahdissa kelpaa viettää keskikesän juhlaa.

Kesäillan valssi

Oskari Merikannon sävelet ovat kuuluneet suomalaiseen suviyöhön jo vuodesta 1904, jolloin Helsingin Torvisoittokunta ensimmäisenä levytti kappaleen. Dallapé-orkesterin esitys on yksi kuuluisimmista.

Saarenmaan valssi

Virolainen kappale Saarenmaa valss on Raimond Valgren sävellys, jonka sanat on lainattu Debora Vaarandin runosta. Ilkka Kortesniemi teki kappaleeseen suomenkieliset sanat ja sen lauloi virolainen Georg Ots.

Suvivalssi

Reino ja Raili Bäckströmin hieno laulu on Reijo Kallion uran suurimpia hittejä.

Nocturne

Eino leinon runo kuvaa suomalaista kesäyötä liikuttavan kauniisti. Kaj Chydenius sävelsi runosta laulun häälahjaksi Vesa-Matti Loirille, joka myös levytti kappaleen. Loiri on tehnyt tutuksi myös Taisto Wesslinin sävellyksen samaan runoon.

Juhannustanssit

Juha Vainio kirjoitti hienon kappaleen jatsiin rakastuneesta haitarinsoittaja Janatuisesta, joka joutuu juhannuskeikalla soittamaan yleisön vaatimuksesta vain tangoja ja muuta tanssimusiikkia. 

Kalajoen hiekat

Vaikkei Tapani Kansan laulussa suoraan juhannuksesta puhutakaan, hehkuu kappaleessa keskikesän kuumuus kuin kokosta. Laulu on Kansan oma käännös The Mamas & the Papas -yhtyeen California Dreamin' -kappaleesta.

Kesän lapsi

Katri Helenan kesäkappaleen on esittänyt myös Tapani Kansa. Alkujaan kyseessä on Banzai-yhtyeen hitti Viva America, johon sanoittajalegenda Chrisse Johansson teki iskevän suomenkielisen tekstin.

Oi mikä ihana ilta

Suurin osa juhannuslauluista tapahtuu maaseutuidyllissä, mutta on kesä kaupungissakin. J. Karjalaisen Oi mikä ihana ilta on täynnä viipyilevää odotusta ja kaihoisan onnellista tunnelmaa.

Kuuma kesä 

Lisää kaupunkilaista kesätunnelmaa löytyy Popedan Kuuma kesä -kappaleesta. Tarttuva melodia on yhtyeen kitaristin Costello Hautamäen käsialaa ja sanoista vastaa laulaja Pate Mustajärvi.

Saatilla

Nuori rakkaus, ensimmäinen yhteinen iltakävely, ujosta hiljaisuudesta – niistä kertoo Elokuu-yhtyeen Saatilla

Aurinkoon

Atomirotan rappioromantiikkaa huokuva Aurinkoon on tarinaltaan toisenlainen juhannuslaulu. Rouhean kitaroinnin kuljettama kappale yhdistää modernia rap-ilmaisua rockmusiikin perinteeseen.

Kesäyö

Pariisin Kevät osasi nimestään huolimatta tehdä pakahduttavan kauniin kesäkappaleen.