Mitkä ovat parhaat euroviisukappaleet? ET-lehden toimitus valitsi 12 suosikkiaan Abbasta Anneli Saaristoon. Kappaleiden videot huokuvat viisunostalgiaa.

1. Vickyn L'amour est Bleu vuodelta 1967 on ylittämätön! Jukka Kuoppamäen versio Rakkaus on sininen ei koskettanut samalla tavalla.

2. Vuonna 1971 euroviisut voitti Monacon Séverine ihanalla kappaleella Un banc, un arbre, une rue. Vähintään yhtä ihana on Carolan versio Penkki, puu ja puistotie.

3. Espanjan Eres tú jäi kakkoseksi vuonna 1973. Kappaleen esitti Mocedades-yhtye. Katri Helena teki kappaleesta oman versionsa Runoni kaunein olla voit, johon sanat teki Saukki

4. Abban Waterloo on kaikkien euroviisuvoittajien äiti vuodelta 1974. Kappale olisi ansainnut voittonsa jo pelkkien esiintymisasujen perusteella.

5. Italialaisten tyylitaju on lyömätön. Vuodelta 1975 on euroviisukansan mieliin jäänyt Wess & Dori Ghezzin soul-henkinen Era, joka jäi sijalle 3. Rytmin lisäksi vaikutuksen teki esiintyjäparin flirttaileva lavakarisma. Kirka ja Marion levyttivät laulun nimellä Silloin.

6. Vuonna 1976 Suomen kappale vetäistiin kolmannella kotimaisella, kun Fredi and the Friends esitti kappaleen Pump-Pump. Laulussa on huumoria, hyvää itsetuntoa ja tarttuva kertosäe.

7. Ranskan euroviisu L’oiseau et l’enfant vuodelta 1977 on huikea. Marie Myriamin tulkitseman kappaleen esittivät suomeksi Katri Helena ja Merja Rantamäki. Etenkin jälkimmäisen Lintu ja lapsi -tulkinta on unohtumaton.

8. Vuonna 1981 tapahtui oikeusmurha, kun Saksan Lena Valaits jäi toiseksi Johnny Blue -kappaleellaan. Voiton vei Englannin renkutus Making your mind up. Maailma on epäoikeudenmukainen. Suomeksi Johnny Bluen esitti – yllätys – Katri Helena.

9. "Jos joku nakkaa ydinkakkaa…” Kojon vuonna 1982 esittämä Nuku pommiin sai kunniakkaaksi nolla pistettä ja jäi viimeiseksi. Kappaleen teksti Juicen ja sävellys Jim Pembroken.

10. Herreysin Diggi-Loo Diggi-Ley pani viisukansan sekaisin vuonna 1984. Voittonsa jälkeen Herreys kiersi Suomessakin esittämässä kappaletta ja sen hassua koreografiaa. Suomessa kappaleen ennätti levyttämään Meiju Suvas.

11. Anneli Saaristo saavutti La Dolce Vita -laulullaan hienosti seitsemännen sijan vuonna 1989. Kisoista teki ikimuistoisen sekin, että 22 kertaa euroviisuorkesteria johtanut Ossi Runne toimi Suomen kapellimestarina viimeisen kerran. 

12. Vuonna 1990 oikeus tapahtui ja Toto Cutugno voitti Insieme: 1992 -kappaleella. Tuolloin oli muutenkin kunnollista: oikea orkesteri soitti ja voittaja lauloi äidinkielellään – ja kappale oli pelkkää hengenkohotusta! Kari Tapio levytti kappaleen nimellä Lapset Suomenmaan.

 

Euroviisujen 1. semifinaali 9.5. klo 22 Yle TV2 ja 2. semifinaali 11.5. klo 22 Yle TV2. Finaali lauantaina 13.5. klo 22 Yle TV2.

Mikä on sinun euroviisusuosikkisi? Osallistu keskusteluun!

 

Vierailija

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

Suomi on aina ja yleensä pitänyt oman linjansa euroviisuissa ja hyvä niin. Sijoitus ei ole tärkein näissä kisoissa vaan oman, kullekin maalle tunnusomaisen musiikin esittäminen. Jos muut ei tykkää niin siitä viis. Suosikkini on Viktor Klimenkon vuonna 1965 esittämä Aurinko laskee länteen . Nolla pistettä ja jumbo-sija. Myös Vesa-Matti Loirin nollille jäänyt Huilumies on vertaansa vailla. Vuosikymmeniä olen ihmetellyt, mikä muuta Eurooppaa vaivaa kun ei ymmärrä hyvän musiikin päälle.
Lue kommentti
Artsi

Parhaat euroviisut kautta aikojen: 12 suosikkia

18.3.1961 Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kuudensissa laulukilpailuissa Cannesissa. Laila Kinnusen Valoa ikkunassa oli toki hieno, mutta Italian "Al di la" muodostui ikiklassikoksi vasta muiden kuin Betty Curtisin laulamana. Mm. Suomessa tuolloin erityisen suosittu Umberto Marcato teki siitä oman version. Luxemburgia edustaneen Jean Glaude Pascalin "Nous les amoureux"-voittokappale oli sekin omalla tavallaan upea. (Lakkasin seuraamasta viisuja aikoinaan kun pelkät orkesterin korvanneet...
Lue kommentti

Suomessa kisataan kesäisin monen eriskummallisen lajin maailmanmestaruudesta. Katso hullu lista ja hauskat videot!

Eukonkannon MM-kisat 30.6.–1.7. 

Tunnetuin hullu suomalainen kilpailu järjestetään vuosittain Sonkajärvellä. Eukonkannon maailmanmestaruuskisoissa parivaljakko rämpii läpi 253,5 metrin pituisen radan. Kannettava eukko voi olla oma tai toisen, mutta iältään yli 17-vuotias. Eukon tulee painaa vähintään 49 kiloa – jos painoa on vähemmän, eukko saa selkäänsä eukonkantorepun ja painoja. 

Mukana on myös ikämiesten sarja (kantajan oltava 40-vuotias tai vanhempi), joukkuesarja (kolme miestä kantaa samaa eukkoa vuorotellen) sekä 100 metrin sprintti.

Voittajapari palkitaan tuotepalkinnolla, jonka lisäksi pari saa eukon painon verran eukonkantojuomaa eli olutta. 

Viikateniiton MM-kilpailu 1.7.

Liminganlahden Niittypäivän yhteydessä järjestetään 25. kerran viikateniiton MM-kisat. Tarjolla on yksilö- ja joukkuekilpailu. Katso täältä taidonnäytteitä vuodelta 2015.

Järvisählyn MM-kisat 1.7.

Järvisählyn MM on rento tapahtuma, joka järjestetään Hämeen järviylängöllä sijaitsevalla Tammelan ja Forssa nyhteisellä virkistysalueella, Saarenkansanpuistossa. Järvisählyä pelataan rajatulla alueella rantavedessä. Maalivahtia ei kisassa ole, ja salibandypalloa on tuunattu kelluvaksi. Kilpailut huipentuvat rantabileisiin.

Suopotkupallon MM-kisat 14.–15.7.

Suofutiksen MM-kisat järjestetään 18. kerran Hyrynsalmella. Tittelistä kilpailee nykyään jopa 300 joukkuetta, mikä on melkoinen saavutus, koska ensimmäisissä SM-kisoissa oli mukana 13 joukkuetta. MM-kilpailu on järjestetty vuodesta 2000 lähtien. Joukkueita on viime vuosina ollut mukana esimerkiksi Englannista, Hollannista, Venäjältä, Skotlannista ja Islannista. Vieraita liikuu alueella tapahtumaviikonloppuna jopa 30 000. 

Saappaanheiton MM-kisat 15.–16.7. Viljandissa

Vuodesta 1992 asti käydyt saappaanheiton maailmanmestaruudet ratkottiin ennen Suomessa. Lajin kansainvälistyttyä MM-kisoja on käyty esimerkiksi Ruotsissa, Virossa, Italiassa ja Saksassa. Tänä vuonna kisa järjestetään Viron Viljandissa. Legendaarisessa kilpailussa viskataan kumisaapasta mahdollisimman pitkälle.

Heinäseipäänheiton MM-kisat

Kannonkoskella järjestetään kesällä seitsemännet heinäseipään- ja leppäseipäänheiton MM-kilpailut. Heinäseiväs voi painaa jopa 3,5 kiloa, leppäkeihäs noin 700 grammaa. Kisassa miehet heittävät heinäseivästä, naiset leppäkeihästä ja alle 16-vuotiaat heinäseipään tappia. Ajankohta ei ole vielä tiedossa. Viime vuoden kisat järjestettiin heinäkuun puolivälissä.

Reiska-MM eli tohvelifutiksen MM-kisat 20.–22.7.

Jalkapalloa voi pelata myös tohveleissa – Reino-tohveleissa nimittäin. Tohvelifutiksessa jalkoihin hyväksytään vain aidot Reinot, naisilla myös Aino-tossut ovat hyväksytyt. Pelijalkinetta ei saa muunnella eikä kiinnittää jalkaan millään tavalla, säännöissä kerrotaan. Suureen suosioon noussut kisa pelataan Vesannon nurmikentillä. 

Kesäpilkin MM-kisat viikolla 30, 24.–30.7.

Pudasjärvellä järjestetään "kesäpilikin" MM-kisat 14. kerran. Pilkkiminen onnistuu kesällä, sillä järveen on ankkuroitu styroksilauttoja, joihin on tehty reiät. Viime vuonna kilpailijoita saapui ympäri Suomen sekä Pohjois-Ruotsista. 

Suolentopallon MM-kisat 29.–30.7.

Jos suopotkupallo ei kiinnosta, miten olisi suolentopallo? Haukivuoren Rajasuolla järjestetään swampvolleyn eli suolentiksen MM-kilpailut. Alaikäraja on 18 vuotta ja sarjoja on kolme: kilpasarjat, harrastesarjat sekä yrityksille ja yhdistyksille tarkoitettu business-sarja. 

Rautakankikävelyn MM-kisat (ajankohta ei tiedossa, edellisvuosina kisat järjestetty elokuussa)

Tuntuuko sauvakävely liian lepsulta? Kannattaa testata rautakankikävelyä: yksi sauvan tapaan käytettävä kanki painaa 6,5 kiloa. Rautakankikävelyn MM-kisa on viestikilpailu, jossa joukkueen neljä jäsentä kävelevät kukin 125 metriä. Kisat järjestetään Mustialassa.

Chilinsyönnin MM-kisat 18.–20.8.

Suomen tulisin festivaali eli Chilifest Finland järjestetään Tampereella Tullikamarin aukiolla ja Pakkahuoneella. Tapahtuman päättää Naga Morich -chilin syömisen maailmanmestaruusmittelö, jossa popsitaan yhtä maailman tulisimmista chililajikkeista. Chiliwiki-sivustolla Naga Morichin poltetta kuvaillaan näin: "Hedelmäisen herkullinen maku ja ensijärkytyksen jälkeen infernaaliseksi nouseva polte ovat ikimuistoinen elämys!"

Mölkyn MM-kisat 19.–20.8. Rakovnikissä

Suomalaispeli mölkyn maailmanmestaruudesta pelattiin viime kesänä ensimmäistä kertaa ulkomailla, Ranskan Bretagnessa. Laji onkin levinnyt maahan hyvin, sillä Ranskasta löytyy jo yli miljoona mölkkyharrastajaa. Tämän vuoden kisat pelataan Tsekin Rakovnikissa. 

Ilmakitaransoiton MM-kisat 23.–25.8.

Hevitukka heilumaan! Ilmakitaransoiton maailmanmestari valitaan vuosittain Oulussa. Maailmallakin tunnetaan jo tämä musiikin ilojuhlatapahtuma, jossa osallistujat vinguttavat lavalla kuvitteellista kitaraa musiikin tahtiin. Viime vuoden finaali lähetettiin suorana Yle Areenassa. Voittaja oli amerikkalainen Matt "Airistotle" Burns. Suomalaisia ei finaalissa nähty.

Karhunveiston MM-kisat 24.–26.8.

Ilomantsissa järjestettävä Karhufestivaali on Suomen itäisin kulttuurifestivaali, joka juhlistaa uudistuvaa kansanperinnettä ja Suomen kansalliseläintä karhua. Tänä vuonna festareilla kilpaillaan karhunveiston maailmanmestaruudesta. Veistö tapahtuu moottorisahaa käyttäen, viimeistelyyn saa käyttää muita työkaluja. 

Marjastuksen MM-kisat 2.9.

Innokkaan marjastajan kannattaa suunnata Suomussalmelle syyskuun alussa. Siellä järjestetään jo 19. kerran marjastuksen maailmanmestaruuskilpailu, jossa poimitaan puolukkaa tunnin ajan. Kisaan voi osallistua yksin tai kolmihenkisellä joukkueella. Yksilösarjassa poimitaan varrettomalla poimurilla, joukkuesarjassa on käsinpoimintasarja. Lapsille on omat sarjansa. Kerättyjä marjoja ei tarvitse puhdistaa. 

Karaoken MM-kisa 14.–18.11.

Myös karaoken maailmanmestaruuskisa on peräisin Suomesta. Kilpailu alkoi Heinolassa vuonna 2003 ja se on sittemmin levinnyt muun muassa Bangkokiin, Moskovaan, Irlantiin, Singaporeen ja Kanadaan. Tänä vuonna finaali järjestetään ensimmäistä kertaa Helsingissä. Kisaisäntä Suomi saa lähettää aikuisten loppukilpailuun kaksi naista, kaksi miestä sekä kaksi duettoparia. Tänä vuonna järjestetään ensimmäistä kertaa myös Junior-kilpailu eli lasten- ja nuortensarjat.

 

Riittäisikö suomenmestaruus? Valitse näistä 

Valehtelun SM-kisat (järjestettiin 1.4.)

Kauhavalla järjestetään vuosittain Aprillipäivän tienoilla Valehtelun SM-kisat. Uskomattomia tarinoita kertovat osallistujat kilpailevat Mestarivalehtelijan tittelistä. Katso alta video vuoden 2007 kisoista:

 
Trampoliinipolttopallon SM-kisat (järjestettiin 1.4.)
 
Suomen ensimmäisen trampoliinipolttopallon mestaruuskisat järjestettiin tänä vuonna Helsingin Rush-trampoliinipuistossa. Kaksi vauhdikasta lajia yhdistävä trampoliinipolttopallo on nousussa oleva uutuusaktiviteetti, kerrotaan Rush Helsingin sivuilla. 
 
Ilmatangon SM-kisat 5.–9.7.
 
Seinäjoen Tangomarkkinoilla on järjestetty ilmatangon SM-kisat vuodesta 2006 lähtien. Mielikuvitusta kutkuttelevassa lajissa tanssitaan tangoa näkymättömän partnerin kanssa. Ei varpaille tallomista, eikä askelten unohtaminen haittaa!
 
 
Tarinaniskennän SM-kisat 16.7.
 
Kärsämäellä järjestettävässä Tarinaniskennän suomenmestaruusfinaalissa kerrotaan enintään seitsemän minuutin mittainen omakohtainen tarina. Tarinan on pohjauduttava itse koettuun, perheessä tai suvussa tapahtuneeseen tositapahtumaan. Rooliasuja tai muuta rekvisiittaa ei sallita. 
 
Oopperakaraoken SM-kisat 25.7.
 
Joroisten Musiikkipäivillä järjestetään tänä vuonna Suomen ensimmäiset oopperakaraoken mestaruuskilpailut. Kisaan voivat osallistua kaikki halukkaat. Levykirjastosta on valittavissa on yli 200 ooppera-aariaa ja musikaalikappaletta.
 

...ja myös näistä on joskus kisattu

Kehonrummutuksen MM-kisat

Turussa kilpailtiin erikoisesta musikaalisesta taidosta vuonna 2015. Kehonrummutuksen MM-kisat käytiin Aurajoen rantamaisemissa. Kisassa rummutettiin omaa tai kaverin kehoa ja tuotettiin erilaisia ääniä lavashowta unohtamatta.

WC-rullan heiton SM-kisat

WC-rullan heiton suomenmestaruudesta ehdittiin kilpailla Kokemäellä vuosina 2007 ja 2008, mutta yleisön puutteen vuoksi kisat lopetettiin. Heittotyyli kisassa oli vapaa, ja ratkaisevaa oli se, missä kohdassa rulla putosi maahan. 

Vittuilun SM-kisat

Rehelliset Lapin miehet ry järjesti "pottuilun" SM-kilpailut vuosina 2007–2009. Kisalavalla oli kaksi kilpailijaa kerrallaan ja suoritus katsottiin onnistuneeksi, kun vastustaja, no, vittuuntui. Mittelössä pärjäsi nokkeluudella, nopealla reagoinnilla ja hyvällä verbaalisella ulosannilla. Kiroilua ei sallittu. Vuonna 2013 koomikko Ali Jahangiri järjesti samannimiset kisat, joihin osallistui 16 Stand Up -koomikkoa. 

Pehmiksen syönnin SM-kisat

Lempäälän Ideapark järjesti vuonna 2009 pehmiksen eli pehmytjäätelön syönnin suomenmestaruuskisan, jossa piti syödä minuutissa mahdollisimman paljon pehmistä. Kilpailun voitti sittemmin supermenestyksekkäänä poplaulajana tutuksi tullut Robin!

Saunomisen MM-kisat

Löylynheiton maailmanmestaruudesta kilpailtiin vuosittain 1999–2010, alun perin Heinolassa. Kilpailu nousi uutisiin maailmalla, kun vuonna 2010 venäläinen osallistuja Vladimir Ladyženski kuoli kilpailupaikalle ja suomalainen Timo Kaukonen loukkaantui vakavasti. Kaukonen oli koomassa kaksi kuukautta. Hänen ihostaan paloi yli 70 prosenttia ja hänen sisäelimensä kärsivät pahasti. Tämän jälkeen kisoja ei olla enää järjestetty. 

Kännykänheiton MM-kisat

Kännykänheiton maailmanmestaruudesta kilpailtiin ensimmäistä kertaa vuonna 2000 Savonlinnassa. Maailmanennätyksen heitti rantasalmelainen Ere Karjalainen 101,46 metrin heitollaan vuonna 2012. Laji levisi myös muualle: Sveitsi ja Saksa järjestivät ensimmäiset kisansa vuonna 2005. Vuonna 2012 Belgiassa järjestettiin omat kisat, ja voittajat saivat palkinnoksi kisamatkan Savonlinnaan. Kännykänheiton MM-kisat ovat toistaiseksi tauolla. 

Sääskentapon MM-kilpailut

Pelkosenniemellä kilpailtiin 1990-luvulla hyttysentaposta. Tappaminen, myös hyttysten, katsottiin kuitenkin vääräksi toiminnaksi ja kisat lopetettiin vuonna 1999 moraalisiin perusteisiin vedoten. Maailmanennätykseksi jäi 21 tapettua hyttystä viidessä minuutissa.

Nämä uuden tyylin voileipäkakut luovat juhlapöytääsi sekä herkkää taiteellisuutta että konstailematonta rouheutta. Ja tuplasti hyvää makua.

Kylmäsavuhärkäkakku

12 palaa

 • 12 isoa paahtoleipäviipaletta

Kostutus

 • 1 dl lihalientä tai
 • vehnäolutta

Täyte 1

 • 1 dl ranskankermaa
 • 1 ½ rkl dijoninsinappia
 • 1 maustekurkku
 • 1 pieni punainen paprika
 • ½ dl silputtua ruohosipulia
 • ½ tl mustapippuria myllystä

Täyte 2

 • 100 g kylmäsavuhärkää, esim. Atria
 • 1 prk (125 g) piparjuuri-tuorejuustoa
 • 2 rkl ranskankermaa
 • ½ ruukkua basilikaa

Kuorrute

 • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
 • 1 prk (150 g) ranskankermaa

Koristeeksi

 • ruohosipulia
 • 5 viipaletta kylmäsavu-härkää
 • muutama basilikanlehti

Valmista täyte 1. Sekoita ranskankerman joukkoon sinappi. Kuutioi joukkoon maustekurkku ja paprika, lisää silputtu ruohosipuli. Mausta tahna rouhitulla mustapippurilla.

Valmista täyte 2. Ota noin viisi viipaletta kylmäsavuhärkää koristelua varten syrjään. Leikkaa loppu kylmäsavuhärkä ohuiksi suikaleiksi. Notkista piparjuurituorejuusto ranskankermalla. Lisää joukkoon kylmäsavuhärkä.

Leikkaa paahtoleivistä pois reunat. Leikkaa leivinpaperista neljä palaa, jotka reunustavat suorakaiteenmuotoista voileipäkakkua ja suojaavat tarjoiluvatia. Laita paperipalat tarjoiluvadille. Nosta kolme paahtoleipäpalaa peräkkäin vadille.

Levitä päälle puolet täytteestä 1. Levitä täytteen päälle kolme paahtoleipäpalaa. Kostuta leipäpalat kevyesti pullasudin avulla. Asettele leipäkerroksen päälle kerros tuoreita basilikanlehtiä. Lusikoi päälle täyte 2. Nosta tämän päälle kolme leipäpalaa. Kostuta leipien pinta ja levitä loput täytteestä 1. Nosta pinnalle vielä kolme leipäpalaa. Paina kakkua kevyesti ja kääri se leivinpaperiin ja muovipussiin. Anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Valmista kuorrute. Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä kuorrute lastan avulla tasaiseksi kuorrutteeksi kakun reunoille ja päälle. Koristele kakku ruohosipulinvarsilla, kylmäsavuharkäviipaleilla ja muutamalla basilikanlehdellä.

Lohikukko

8 annosta

 • 1 vaalea maalaisleipä
 • 1 punasipuli
 • 200 g kylmäsavulohta
 • 1 pkt ( 125 g) mozzarellapalloja
 • 1 prk (190 g/100 g) aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita oliiviöljyssä
 • ½ rasiaa (85 g) tuoretta pinaattia
 • 1 sitruunan raastettu kuori
 • ½ tl valkopippuria myllystä
 • 2 rkl oliiviöljyä
 • foliota

Halkaise leipä yläosasta, säästä pala kanneksi. Kaavi pois pehmeä sisusta.

Kuori, halkaise ja suikaloi punasipuli. Leikkaa kylmäsavulohet pieniksi paloiksi. Valuta mozzarellat ja aurinkokuivatut tomaattisuikaleet. Huuhtele pinaatti.

Täytä leipä. Levitä pohjalle puolet aurinkokuivatuista tomaateista, mozzarellapallot ja puolet sipulista. Painele tuore pinaatti tiiviiksi kerrokseksi leivän sisään. Lisää kylmäsavulohiviipaleet.

Raasta kalan päälle hyvin pestyn sitruunan kuorta. Rouhi mausteeksi valkopippuria. Ripottele päälle loput sipulit ja aurinkokuivatut tomaatit.

Voitele leivän kansipalan sisäpuoli oliiviöljyllä. Paina kansi leivän päälle.

Kääri leipä tiiviisti folioon ja anna leivän vetäytyä painon alla huoneenlämmössä 4 tuntia tai jääkaapissa yön yli. Painoa saa olla ainakin pari kiloa, jotta leipä myös hieman litistyy.

Minttua, inkivääriä, mustaherukkaa ja raikasta kurkkua! Upeat juomat kevään juhliin saat kotikeittiön antimista. 

Poks ja kippis! Ensi viikolla Alkosta kannetaan juhlapöytiin 460 000 litraa kuohuviiniä ja 25 000 litraa shamppanjaa. Eipä ihme, että suomalaisten vuoden mittaan nauttima alkoholimäärä on sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna edelleen huimat 10,8 litraa  jokaista 15 vuotta täyttänyttä kansalaista kohti. Kulutus on kuitenkin laskenut vuodesta 2007 alkaen.

Kevään ja kesän juhlien tunnelmaa kohottavat myös ihanat  alkoholittomat vaihtoehdot. Esimerkiksi kauniin vihreän kurkkujuoman valmistat 10 minuutissa. Jos onnistut saamaan mustaherukan lehtiä, kokeile iki-ihanaa Louhisaaren juomaa.

Agua fresca kurkusta

2 kurkkua

2 limettiä

1 dl vettä

1/2 dl sokeria

1/2 l kivennäisvettä

Lisäksi: jääpaloja, kurkkuviipaleita ja mintunoksia

1. Kuori ja paloittele kurkut. Kuori limetit leikkaamalla kuori ja valkoiset osa reilusti pois.

2. Soseuta kurkku, kokonaiset limetit, vesi ja sokeri tehosekoittimessa aivan sileäksi. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi.

3. Lisää kylmä kivennäisvesi juomaan juuri ennen tarjoilua. Jaa juoma laseihin, lisää halutessasi jääkuutioita, kurkkuviipaleita ja mintun oksia.

Louhisaaren juoma

2 sitruunaa
4-5 l tuoreita tai pakastettuja tai 100 g kuivattuja mustaherukan lehtiä
1 kg sokeria
5 l vettä
1 tl hiivaa

1. Pese sitruunat harjalla, astianpesuaineella ja lämpimällä vedellä. Huuhtele hyvin. Kuori keltainen osa, poista valkoinen osa ja viipaloi sitruunat.
2. Laita sitruunankuoret ja viipaleet, huuhdotut mustaherukan lehdet, sokeri ja kiehuva vesi sankoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
3. Siivilöi juoma. Lisää joukkoon haaleaan vesitilkkaan liotettu hiiva. Anna juoman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
4. Pullota ja säilytä viileässä muutaman päivän ajan ennen tarjoamista.

Minttulemonade

5 keskikokoista sitruunaa

1 ruukku vahvaa minttua

2 dl sokeria

6 dl vettä

jääpaloja

1. Irrota mintusta lehdet. Huuhdo ne ja laita sokerin ja sitruunamehun kanssa tehosekoittimeen.

2.  Lisää vesi ja halutessasi jääpaloja.

3. Tarjoile juoma mintunlehden ja sitruunaviipaleen kera. Laimenna tarvittaessa vedellä.

Sima

4 l vettä

250 g fariinisokeria

250 g taloussokeria

3 sitruunaa

1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)

rusinoita

1. Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita joukkoon loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu. Liuota hiiva vesitilkkaan ja lisää se kädenlämpöiseen seokseen.  Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä 1–2 vuorokautta.

2. Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä sima valmistuu noin viikossa, huoneenlämmössä noin 3 päivässä.

3. Säilytä valmis sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Älä käytä liian tiukkaa korkkia, sillä paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa.

Vinkki! Tuplaamalla ohjeen saat riittävästi simaa suurelle vappuseurueelle! Käytä tällöin hiivaa 1/4 tl.

Inkiväärillä terästetty raparperijuoma

4 l raparperia paloina

2 l vettä

5 cm:n pala inkivääriä

3 dl sokeria

2 rkl viinihappoa

1. Pilko raparperit kuorineen pieniksi paloiksi. Mittaa kattilaan vesi, raparperit ja pilkottu inkivääri. Hauduta mehua puolisen tuntia kannen alla.

2. Siivilöi, lisää sokeri ja anna sokerin liueta. Lisää lopuksi viinihappo.

3. Pullota mehu puhtaisiin pulloihin.

Lisää kesäisiä juomia: soppa365

 

Juhlakausi on aluillaan, ja kohta ikuistetaan tärkeitä hetkiä: kevätjuhlia, valmistujaisia, häitä. Kysyimme helsinkiläisiltä valokuvaajilta Mirkku Merimaalta ja Niina Stoltilta vinkit, joiden avulla onnistut kuvissa.

Vinkit antoivat valokuvaajat Mirkku Merimaa ja Niina Stolt:

1. Leuka eteen

– Usein etenkin iäkkäämmät naiset nostavat liikaa leukaa, vaikka oikeasti leukaa pitäisi työntää vähän eteenpäin, ei ylöspäin. Leuka tulee silloin ikään kuin ulos kaulasta. Ja kun työntää silmät lähemmäs kameraa, leuka häivyttyy entisestään.

2. Peppu taakse

– Kameran edessä seisotaan usein lantio eteen työnnettunä, vaikka se ei ole erityisen mairitteleva asento.Työnnä mieluummin peppua vähän taakse. Lähimmäs kameraa tuodaan se, mitä halutaan korostaa. Harvalla se on lantio.

3. Suorista ryhti

– Ryhdin suoristaminen on muutakin kuin hartioiden viemistä taakse. Voit ajatella, että päälaeltasi lähtee naru, josta joku vetää ylöspäin. Naisilla korkokengät usein auttavat hyvän ryhdin löytämistä. Vartalo kannattaa kääntää vähän sivuttain ja siirtää painoa enemmän toiselle jalalle.

4. Vältä kovaa valoa

– Kova auringonvalo sivulta tekee varjoja ja korostaa ryppyjä. Valitse kuvauspaikka, jossa on pehmeä valo. Vastavaloon kuvaamalla saa usein kauniita kuvia, mutta silloin pitää osata käyttää kameran valotusominaisuuksia.

5. Harjoittele peilin edessä

– Hymyile peilin edessä, kokeile asentoja. Jos et tiedä mikä on sinussa parasta ja korostamisen arvoista, kysy ystävältä tai puolisolta. He tietävät kyllä.

Mirkku Merimaan mielestä juhliin kannattaa valmistautua huolella. Todella tärkeisiin tilanteisiin hän kannustaa käyttämään ammattilaisten apua. 

– Käy ammattilaisen kammattavana, meikattavana ja kuvattavana. Suosittelen myös stylistin juttusilla käyntiä ainakin kerran elämässä. Kun on ammattilaisen meikattavana tai vaikkapa kuvattavana, kannattaa pitää silmät ja korvat auki ja laittaa neuvot korvan taakse ja kokeilla niitä myöhemmin itse kotona.