Mitä kannattaa tehdä alakuun aikana? Entä pitääkö peruna istuttaa vasta sitten, kun maahan pystyy istumaan paljaalla pyllyllä? Kerro toimivat istutusvinkkisi.

Jos juttu ei ohjaudu suoraan keskustelupalstalle, klikkaa tästä.

Kaikille rikkakasveille löytyy tehokas hävittämistapa. Katso viisi helppoa tapaa.

Nokkonen on perennapenkissä rikkaruoho, mutta rajatulla alueella kasvatettuna mainio yrtti. Silkkiunikko on pellolla kasvaessaan epätoivottu vieras, mutta kukkapenkissä se ilahduttaa silmää.

Useimmat rikkakasvit ovat Suomessa alkuperäisiä kasveja, jotka ovat tulleet tänne ilman ihmisen apua. Pajut ja kortteet levisivät lähinnä tuulen, veden ja eläimien avulla. Kylvösiementen ja lannoitteiden seassa tulivat esimerkiksi juolavehnä, ohdake ja pihatähtimö.

Nykyisin monet harmilliset rikkaruohot, esimerkiksi rikkanenätti ja karhunköynnös, kantautuvat puutarhoihin myös ostettujen tai saatujen taimien mukana.

Yksi- tai kaksivuotisten kertarikkakasvien hävittäminen tai ainakin vähentäminen on suhteellisen helppoa: kitke kasvi ennen kukintaa.
Monivuotisia kestorikkaruohoja voi hävittää monella tapaa. Hävittämistyö on helpompaa, jos tuntee kunkin lajin leviämistavan.

Rikkaruohojen kitkeminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kun käytät hyviä välineitä ja työskentelet ­oikeissa asennoissa, saat hyvän mielen, raitista ilmaa ja ­kuntoilua.

Viisi tapaa hävittää rikkaruohot

1. Kitke, mutta varoen

Monivuotisen rikkakasvin kitkeminen vaatii huolellisuutta. Jos juuri katkeaa, pienestäkin maahan jääneestä juurenpalasesta kasvaa uusi kasvi. Paras aika kitkemiseen on sateen jälkeen, kun maa on kostea. Kitke rikkaruohot mahdollisimman pieninä. Yksivuotiset siemenrikkaruohot, kuten vesiheinä eli pihatähtimö, pitää kitkeä ennen kukintaa, ettei maahan putoa lisää siemeniä.

2. Kata kasvukaudeksi

Laajat kestorikkaruohokasvustot on helpointa tukahduttaa kattamalla eli peittämällä koko kasvusto vähintään yhdeksi kasvukaudeksi. Näin kannattaa toimia esimerkiksi vuohenputki- tai nokkosalueen kanssa. Kun niiden vihreät osat eivät saa valoa eivätkä voi yhteyttää, kasvit kuolevat. Levitä peite ainakin puoli metriä kasvuston reunojen yli. Siemenrikkaruohojen taimettuminen estyy, kun katat paljaan maanpinnan esimerkiksi kasvimaalla tai pensasryhmässä.

3. Tiedä, mitä jyrsit

Kasvimaan perusteellisella jyrsimisellä voi torjua voikukkaa, pujoa, nokkosta, maitohorsmaa, rönsyleinikkiä ja vuohenputkea. Sen sijaan juolavehnä, rikkanenätti, peltovalvatti ja pelto-ohdake vain villiintyvät, sillä jyrsiminen
pilkkoo juuret kappaleiksi ja saat paljon uusia rikkataimia.

4. Syö ne!

Monivuotisten rikkakasvien ravintovarat ehtyvät ja kasvi kuolee, jos kasvin vihreät osat leikataan säännöllisesti pois. Monet rikkakasvit ovat terveellisiä ja sopivat salaatteihin, yrteiksi, syötäviksi koristeiksi ja lääkitykseen. Näitä ovat muun muassa vuohenputki, nokkonen, voikukka, vesiheinä, peltoakankaali, siankärsämö, pelto-orvokki ja piharatamo.

Lue myös: Nämä rikkakasvit ovat syötäviä

5. Vältä myrkkyjä

Harkitse, tarvitsetko todella muita kuin luonnonmukaisia torjunta-aineita kotipuutarhassa. Tehokkaat aineet tosin tappavat juuririkkaruohot nopeasti ja aikaa säästyy. Lue käyttöohjeet huolella, ja laimenna tiiviste ohjeen mukaan. Monet torjunta-aineet ovat myrkyllisiä hyödyllisille hyönteisille ja vesistön pieneläimille.

Britt-Mari ja Clas Rosenbladin puutarha Ahvenanmaalla on luonnonläheinen ja itämaishenkinen. Sen erikoisuutena ovat tunnelmaltaan erilaiset istumapaikat.

Mikä rauha, mitkä maisemat! Britt-Mari ja Clas Rosenbladin mökki Lemlandin Björkuddenissa on kuin hyllyllä ylhäisessä yksinäisyydessään, katse yli meren Maarianhaminaan.

2600-neliöinen tontti on ainutlaatuinen: toisella puolella on jyrkkä kallioseinä ja rannanpuoleinen punainen rapakivikallio viettää mereen. Korkeuserot ovat melkoisia, sillä tontin korkein kohta on 20 metriä matalinta ylempänä.

Rosenbladit ostivat mökin vuonna 1995. Sen jälkeen he ovat laajentaneet taloa ja tehneet siitä talviasuttavan. Vuonna 2001 he alkoivat suunnitella ja luoda puutarhaa pala palalta. Nyt se on upea.

Lepopaikkoja joka tarpeeseen

Puutarhan erikoisuus ovat istumapaikat, jotka muodostavat tunnelmaltaan erilaisia tiloja, kuin pieniä huoneita. Vaihteleva maasto auttaa niiden luomisessa.

Sateen sattuessa Rosenbladit voivat istahtaa suojaan vaikkapa tähän pieneen kasvihuoneeseen. Sinne saa lämpöäkin ja mikäs sen mukavampaa kuin kuunnella sateenropinaa kattoa vasten.

Katolla varustettu penkki on puolestaan tontin korkeimmalla kohdalla.

– Tätä paikkaa kutsumme nimellä "aftonsolens land"  eli ilta-auringon maa. Täällä voi nauttia ihan viimeisimmistäkin ilta-auringon säteistä, Britt-Mari Rosenblad kertoo.

Tämä pieni istumapaikka terassilla meren puolella on oikeastaan enemmän koriste:

Japanilaisessa puutarhassa on bambupaviljonki. Clas on rakentanut siihen hiljalleen virtaavan puron ja sen päälle sillan. Veden solinaan liittyy bambuisten tuulikellojen meditatiivinen ääni.

Pieni kahden hengen istumapaikka on pähkinäpensaiden ja havupuiden välissä.

– Tässä voi mietiskellä hetken matkalla saunasta talolle, kertoo Clas Rosenblad. 

Tämä terassi on Rosenbladien suosikkipaikka kesällä. Siinä syödään ja loikoillaan porealtaassa. Näkymä terassilta on Maarianhaminaan asti ja ohi kulkee paljon veneitä, joita on hauska seurata.

Ja tästä ei grillikatos parane! Maisemat ovat mielettömät. Grillauspaikka on rakennettu hienolle näköalapaikalle, johon viimeinenkin auringonsäde yltää. Siinä voi siemailla viiniä leppeässä kesäillassa ja katsella ohi lipuvia veneitä.

"Rödhamnin" eli punaisen sataman paikalle piti alunperin rakentaa lammikko.

– Mutta kallio tuli vastaan, ja rakensimmekin siihen maantasoa alempana olevan istumapaikan. Juomme täällä usein aamukahvit, sillä aamuauringon ensisäteet tulevat tänne. Ja koska istumapaikka on matalalla, kasvavat kukat pään korkeudella. Kun magnoliat kukkivat, se on kuin rehevä magnoliamaja, Rosenbladit hehkuttavat.

Tässä on yksi tontin harvoista tasaisista paikoista. Pöytäryhmästä voi ihailla pientä vesiputousta:

Kirsikkapuiden kukkiessa voi tässä paikassa istuessa vaikka meditoida hetken:

Mikäs tässä on keinutellessa!

Rosenbladien puutarhassa ei ole lainkaan suoria linjoja, koska ei niitä ole luonnossakaan.

– Meidän mielestämme kaikkea ei pidä nähdä yhdellä silmäyksellä. Kun kulkee istutusten keskellä polkuja pitkin, avautuu aina uusia, mielenkiintoisia näkymiä. Puutarhamme on luonnollisen rehevä, ei taiteellisesti muotoiltu. Luonto valtaa puutarhan hallitusti, Britt-Mari kuvailee.

Clas hoitaa puut, pensaat, kivet ja kastelun, Britt-Mari paneutuu perennoihin, rikkaruohojen kitkemiseen ja kompostointiin

Vanhat esineet luovat kokonaisuuteen mukavaa tunnelmaa, samoin kuin pienet patsaat, joita pariskunta ostaa puutarhamatkoiltaan Ruotsista tai Pohjanmaalta.

– Kun näen kivan patsaan, tiedän heti, mihin se päätyy puutarhassa. Patsaat sopivat hyvin kasvien seuraksi, Britt-Mari sanoo.

Lue lisää Rosenbladien puutarhasta ET-lehdestä 8/2017.

Ruotsalaisella Ninnie Edheimerilla on ihana puutarha. Kopioi omaan pihaasi Ninnien parhaat ideat.

Etelä-Ruotsin Smoolannissa moni ihailee Ninnie Edheimerin puutarhaa. Sitä on rakennettu rakkaudella jo 17 vuoden ajan, joten monta hyvää ideaa on ehtinyt syntyä ajan kuluessa.

Ninnien kolme tärkeintä vinkkiä ovat:

 1. Istutusten pitää näyttää siltä, kuin kasvit olisivat itse valinneet kasvupaikkansa.
 2. Sijoittele kasvit niin, että niiden muodot, korkeudet ja värit sopivat yhteen.
 3. Suunnittele huolella puutarhan seinät, käytävät ja oleskelualueet. Silloin voit parhaiten nauttia kasveista, niiden tuoksuista ja puutarhan tarjoamasta rauhasta. 

Poimi vielä Ninnien kivat ideat omaan puutarhaasi!

1. Vanha saa ruostua

Ninnie on nostanut ulos vanhan ompelukonepöydän. Rauta saa ruostua kauniiksi.

2. Pyöreät pensaat vangitsevat katseen

Pyöreämuotoiset puksipuut eli koiranpensaat ovat kauniita katseenvangitsijoita. Ne kehystävät somasti pensaita. Syksyllä ne voi nostaa sisään talvehtimaan.

3. Nosta mansikka käden korkeudelle

Mansikka on helppo hoitaa turpeella täytetyssä ja teräsverkossa ympäröidyssä kehyksessä. Marjat on myös helppo poimia käden korkeudelta.

4. Reunusta luonnonkivet väreillä

Varhain kukkivat esikot näyttävät erityisen hemaisevilta, kun taustalla hohtaa kauniisti sammaloitunut luonnonkivi.

5. Sisusta vanhoilla huonekaluilla

Itse tehty huvimaja tarjoaa varjoa auringolta. Ninnie on sisustanut majan vanhoilla huonekaluilla ja koristanut oven edustan suurilla ruukuilla. Kääpiösnautseri Inez viihtyy rappusella emäntänsä kanssa.

6. Jouluruususta saa iloa jo alkukeväästä 

Jouluruusu (Helleborus Niger) nostaa kukat esiin lähes heti, kun lumet ovat sulaneet.

7. Mahtuisiko pihalle kasvihuone?

Ninnie viettää paljon aikaa kasvihuoneessaan. Hän kertoo oppineensa eniten puutarhanhoidosta omalta isältään, joka oli intohimoinen puutarhuri.

Lue lisää Ninnie Edheimerin puutarhasta ET-lehden numerosta 7/2017. 

 • Istutusten pitää näyttää siltä, kuin kasvit olisivat itse valinneet kasvupaikkansa.
 • Sijoittele kasvit niin, että niiden muodot, korkeudet ja värit sopivat yhteen.
 • Suunnittele huolella puutarhan seinät, käytävät ja oleskelutilat. Silloin voit parhaiten nauttia kasveista, niiden tuoksuista ja puutarhan tarjoamasta rauhasta.
 • Muista lannoitus. Vahvista kasveja luujauholla ja muilla luonnonmukaisilla lannoitteilla.
 • Älä koskaan käytä tuhoeläinmyrkkyjä, jottet vahingoita niillä lintuja ja hyödyllisiä hyönteisiä.
 • Kitke rikkaruohot heti.
 • Anna kasvulle aikaa. Jo yhden kasvukauden aikana pääset hyvin vauhtiin ja ihailemaan kättesi töitä.

 

Laukaan Saarilammen kylältä löytyy satupuutarha, jossa jäniksille soitetaan öisiä tangoja ja hyönteiset asuvat hotellissa. Tärkeintä Anjalle ja Viljolle on kuitenkin kukkien keskellä puuhastelu.

Hiekkatie kapenee pellon keskellä kulkevaksi kärrypoluksi, sitten metsäpoluksi. Täältä laukaalaisen metsän uumenista löytyy Anja ja Viljo Hokkasen salainen satupuutarha.

Eläkkeellä oleva jyväskyläläinen opettajapariskunta sai puolentoista hehtaarin rantapalstan perintönä vuonna 1974. Aluksi rannan tuntumaan siirrettiin vain vanha sepänpaja tuolloin viisihenkisen perheen kesämökiksi. Muu osa metsäisestä tontista jäi alkuperäisasuunsa.

– Ensin kasvatimme täällä vain itsekastelevat taimemme, eli kolme lastamme. Sinä aikana keskityimme myös uuden mökin rakentamiseen. Tosin pihapiiriä on kohenneltu lähes 15 vuotta, mutta vasta muutama vuosi sitten eläkkeelle jäätyämme iski kukkahulluus, Anja kertoo.

Pihassa on runsaasti liljoja.
Pihassa on runsaasti liljoja.
Hirsitalon avoterasseista tehtiin umpinaiset, jotta sisätilaa saatiin enemmän.
Hirsitalon avoterasseista tehtiin umpinaiset, jotta sisätilaa saatiin enemmän.

Luonto hoiti metsän raivauksen

Parikymmentä vuotta sitten tontilla pyörinyt kesämyrsky tuli avuksi ja harvensi puuston sopivasti niin rakennuspuiksi kuin puutarhan pohjaksi.

Metsäinen rinnetontti osoittautui kuitenkin hankalaksi. Vedet valuivat alas vieden mennessään niin maat kuin lannoitteet. Rinteen alaosaa nostettiin paikoitellen metrin verran maapohjan rakentamisen yhteydessä. Näin saatiin myös hallan tuhot pienemmiksi.

Korkeuseroa rinteeseen jäi silti lähes viisi metriä. Maasta kaivettiin kiviä röykkiöittäin ja niistä on sittemmin tehty monenlaisia rakennelmia pihapiiriin. Lisämaata rinteeseen saatiin läheisen pellon ojankaivuusta.

Kiviä on hyödynnetty asetelmissa.
Kiviä on hyödynnetty asetelmissa.
Taustalla Hyyppäänvuori, "Keski-Suomen Koli".
Taustalla Hyyppäänvuori, "Keski-Suomen Koli".

– Samalla tulivat myös kaikki rikkaruohot. Laitoimme ojamaan päälle juurimattoa ja sen päälle uutta multaa ja hiekkaa. Kutsumme hiekkakäytäviä nyt seniorikäytäviksi, koska ne peittävät tehokkaasti kaikki rikkaruohot, ovat siis helpot hoitaa ja kulkea, Anja kertoo.

Puhelinpylväistä silta yli lammen

Yläosa on moreenia ja alapuoli savimaata, mikä vaikuttaa kasvivalintoihin. Kastelu hoituu järvestä vedetyllä vesijohdolla ja pumpulla.

Viljo ideoi pumpun ympärille kivillä vuoratun lammen. Pohjalle laitettiin muovi ja vesijohdon pää upotettiin kivikkoon. Kivien raosta solisee nyt pieni puro lampeen. Jätepuuna saadusta lehtikuusesta ja puhelinpylväistä tehtiin silta lammen yli.

Lammessa viihtyvät niin ruutanat kuin sammakot.
Lammessa viihtyvät niin ruutanat kuin sammakot.
Lehtikuusirimoista tehty aita peittää takana olevat kompostit ja toimii humalan tukena.
Lehtikuusirimoista tehty aita peittää takana olevat kompostit ja toimii humalan tukena.

Reilun metrin syvyisessä lammessa viihtyvät niin ruutanat kuin sammakot sekä silloin tällöin jokunen sorsakin. Pengerryksiä tuettiin myöhemmin lehtikuusen rungoilla, jotka jäivät yli siltarakennelmasta. Ne rajaavat eri alueet hyötyviljelmille, koristekasveille ja istuinryhmille.

Pihapiiri on rakentunut muutenkin pala palalta. Entinen mökki jäi vierastaloksi, kun saatiin uusi hirsitalo. Lisäksi rakennettiin sauna, savusauna, leikkimökki, venevaja, hyönteishotelli, autotalli, grillikatos ja kesäkeittiö - pihapiirissä on kymmenkunta erilaista rakennelmaa.

Yksi erikoisimmista on TV-ohjelman pohjalta ideoitu, jätelaudasta tehty suurikokoinen hyönteishotelli. Hyönteiset talvehtivat hotellissa ja ovat heti ilmojen lämmettyä toimintavalmiina pölyttämään ja torjumaan tuhohyönteisiä. Viljo Hokkasen mukaan homma toimii yllättävän hyvin.

 Hyönteishotelleissa on käytetty järviruokoa.
Hyönteishotelleissa on käytetty järviruokoa.
Harvinaiset suklaakirsikat antoivat viime kesänä hyvän sadon.
Harvinaiset suklaakirsikat antoivat viime kesänä hyvän sadon.

Pariskunta ei ole tehnyt puutarhaansa varsinaista kokonaissuunnitelmaa.

– Kasvi lykätään ensihoitopaikalle odottamaan loppusijoitusta, mitä ei yleensä sitten tapahdukaan. Tuttavat kantavat tähteeksi jäänyttä puumateriaalia, josta tehdään erilaisia rakennelmia.

– Otamme vastaan kaiken, mikä jää muilta yli. Osa kasveista päätyy naapurien ja kylän puutarhayhdistyksen jäsenten pihoille, osa löytää itse parhaan paikkansa. Olemme saaneet monet vanhat perennat leviämään pihoilta pihoille, Anja toteaa.

Jänöt eivät kestä tanssimusiikkia

Anjan suosikkeja ovat erilaiset nauhukset. Niistä pitävät myös pölyttäjähyönteiset. Komeat kärhöt rönsyilevät rakennelmien ympärillä.

Lannoitteena käytetään pääosin hevosen lantaa. Muutenkin viljely hoituu luomumeiningillä jo ihan kustannussyistä.

Hyötypuutarhan hedelmäpuut ovat vanhoja, kestäviä maalaislajikkeita. Ne sekä marjapensaat tuottavat mehut ja hillot niin omalle kuin kolmen lapsen perheille. Joulupöydän jälkiruokana Hokkasilla on usein jäisiä viherherukoita lämpimän kinuskikastikkeen kanssa. Juurekset, yrtit ja erikoinen Vanha Musta -perunalajike takaavat sadon koko kesän tarpeisiin.

Taukotuvan edustalla kasvaa tyrniä.
Taukotuvan edustalla kasvaa tyrniä.
Viljo Hokkanen löytökoira Velmun kanssa.
Viljo Hokkanen löytökoira Velmun kanssa.

1970-luvulla Lievestuoreenjärvi tuli kuuluisaksi Irwinin kappaleesta ja sellutehtaan lipeäpäästöistä. Tapauksen myötä jätevesilakeja tiukennettiin ja järvi puhdistettiin. Nyt järvi antaa tuoretta kalaa ympäri vuoden: kuhaa, siikaa ja muikkua.

Alkuun jänikset aikoivat viedä sadon parempiin suihin heti alkutaimista, mutta Hokkaset keksivät laittaa puutarhaan matkaradion yöksi soimaan. Vanha tanssimusiikki välispiikkeineen karkotti jänikset, eikä niistä sen koommin ole ollut haittaa

– Puutarha antaa meille sekä fyysistä että psyykkistä voimaa. Se on kuntoilua parhaimmillaan. Tärkein on kuitenkin sen kauneus, Anja Hokkanen toteaa.

Veden solina on tärkeä tunnelmanluoja.
Veden solina on tärkeä tunnelmanluoja.
Vanhat kengät toimivat kukkaruukkuina.
Vanhat kengät toimivat kukkaruukkuina.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2016.

 • Jyrkät korkeuserot talttuvat pengerryksillä. Niillä saa myös rajattua viljelyalueet. Pengerrys on helppo toteuttaa puusta. Lehtikuusi on kova puulaji eikä lahoa helposti.
 • Jos pihoilta siivotaan pois lehti- ja risukasat, ei hyville hyönteisille löydy riittävästi suoja- ja pesäpaikkoja. Silloin auttaa itse rakennettu hyönteishotelli. Ohjeita eri kokoisten hyönteishotellien rakentamiseen löytyy nettisivuilta.
 • Taimia saa edullisesti syksyllä. Syvälle istutettuina ne kestävät paleltumatta, vaikka istutus tehtäisiin syksyllä.
 • Hevosen lanta on parasta lannoitetta.
 • Kaikenlaista vanhaa materiaalia voi käyttää hyväksi. Jätepuusta rakennetut istuinpenkit, kivistä tehdyt tontut ja enkelit sekä vanhoihin astioihin tai vaikka kenkiin istutetut kukat tuovat huumoria puutarhaan.
 • Naapurien kesken tapahtuva taimivaihto levittää ja auttaa säilyttämään vanhoja perennakasveja
 • Kaikkea kannattaa kokeilla, vaikka viiniköynnöstä tai gojimarjaa, kuten Hokkaset ovat tehneet. Jos joku epäonnistuu, ei haitta ole kovin suuri.
 • Liian tarkka suunnitelmallisuus vie puutarhasta elävyyttä. Kasvit löytävät lopulta itse itselleen parhaan kasvupaikan, kun niitä ei liikaa kahlitse.
 • Jänikset häädetään öisin auki pidettävällä radiolla.