Mitä kannattaa tehdä alakuun aikana? Entä pitääkö peruna istuttaa vasta sitten, kun maahan pystyy istumaan paljaalla pyllyllä? Kerro toimivat istutusvinkkisi.

Jos juttu ei ohjaudu suoraan keskustelupalstalle, klikkaa tästä.

Asiantuntija kertoo, mitä kasvihuoneen hankintaa suunnittelevan pitää tietää.

Auringon kypsyttämiä, oman kasvihuoneen tomaatteja, kurkkuja ja chilejä on mahdoton vastustaa, puhumattakaan tuoksuvista yrteistä. Kasvihuone on paitsi puutarhan monivuotinen koriste, myös ekologinen harrastus.

– Kasvihuonetta voin suositella kaikille, joiden pihalle se mahtuu, sanoot toimitusjohtaja Mikael Kivikangas tanskalaisia Juliana-kasvihuoneita maahantuovasta Kivikangas Oy:stä.

– En tunne ketään, joka olisi lopettanut kasvihuoneharrastuksen sen kerran aloitettuaan. Siksi kasvihuoneen valintaan kannattaa perehtyä kunnolla, hän lisää.

Kasvihuonetta valitessa kannattaa miettiä, millaisia kasveja haluat kasvattaa, paljonko ja millaista satoa haluat sekä paljonko tarvitset työskentelytilaa. On hyvä pohtia etukäteen myös sitä, missä säilytät työkalut, vesiastiat, kukkaruukut ja muut tarpeelliset tarvikkeet.

Yleensä kasvihuone ei jää tyhjäksi, vaan ennemminkin tulee tilasta puutetta.

– Korkeus ja leveys ovat neliöitä tärkeämpiä. Sivukorkeuden olisi hyvä olla vähintään 1,5 metriä, harjakorkeuden vähintään 2,5 metriä. Leveys tuo ilmavuutta ja huoneessa pystyy liikkumaan selkä suorana, Mikael vinkkaa.

Kasvihuoneen sijainniksi suositellaan suojaisaa ja lämmintä paikkaa, joka on varjossa keskipäivällä. Ilmansuunnaksi suositellaan itä–länsi-suuntaa. 

– Käytännössä kasvihuone kannattaa sijoittaa paikkaan, josta on lyhyt matka hakemaan satoa. Tarkoitushan on, että tomaatit, kurkut ja salaatit noudetaan juuri ennen ateriointia tuoreena pöytään, Mikael sanoo.

– Harrastuksestahan tässä on kyse, sadon ei tarvitse olla sataprosenttinen. Sopivaa ilmansuuntaa tärkeämpää on kastelu ja lannoitus, hän sanoo ja jatkaa:

– Aamuaurinko toki lämmittää huoneen nopeasti, ja ilta-aurinko varastoi lämpöä. Ja jos se pihan ainoa puu sopivasti varjostaa keskipäivän paahteessa, niin paikka on ihanteellinen.

Kasvihuoneet voivat joissakin kaupungeissa tarvita rakennusluvan tai ainakin toimenpideluvan. Lupaa kysyessä kannattaa mainita, onko kyseessä valmiina ostettu vai itse rakennettu kasvihuone. Valmis kasvihuone ei tarvitse kunnan rakennusvalvojaa. Pienillä tonteilla myös naapurien mielipidettä on hyvä kysäistä, varsinkin jos kasvihuone näkyy suoraan naapurin olohuoneeseen.

Moni miettii lasin ja muovin eli kennolevyn välillä. Kumpi on parempi?

– Lasinen kasvihuone on tyylikäs ja käytännössä ikuinen. Karkaistu lasi, parvekelasituksista tuttu, on turvallista ja lähes särkymätöntä. Varsinkin halvimmat kennolevyt kellastuvat ajan myötä ja niihin alkaa kasvaa sammalta tai levää. Lasin voi pestä ja sen jälkeen se on kuin uusi, Mikael vinkkaa.

– Kennolevyissä on tosin puolensa: ne pitävät lämpötilan tasaisempana, ja sähkölämmitteisissä kasvihuoneissa lämmituskulut ovat vain puolet lasiseen huoneeseen verrattuna. Myös ostohinta on karkaistua lasia edullisempi.

Kasvihuoneelle pitää tehdä perusta, joka suojaa routimiselta. Murske, styroxlevy ja kevyharkot ovat tukeva, routaantumaton perusta. Pintavesien valuminen kannattaa ottaa huomioon ja tarvittaessa salaojittaa perustus.

Itse huoneen lisäksi tarvitaan erilaisia lisävarusteita.

– Automaattisesti toimivat kattoluukun avaajat ovat lähes välttämättömät, samoin kastelujärjestelmä. Moni ehkä yllättyy kuullessaan, että nykyään molemmat toimivat ekologisesti ilman sähköä tai hanasta tulevaa vettä. Voit siis huoleti jättää kasvihuoneen oman onnensa nojaan viikoksi, jopa pariksi, Mikael sanoo.

Lasi vs kennolevy

LASI

+ Lasi on kirkasta
+ Tyylikäs perinteinen ulkonäkö
+ Edullinen hankkia
+ Pitkäikäinen
- Rikkoutuu huonolla perustalla
- Lämmöneristys
- Vaatii varjostusta

KENNOLEVY

+ Kevyt / helppo asentaa
+ Ei tarvitse varjostaa
+ Iskunkestävä
+ Pidempi kasvukausi lämmöneristyksen vuoksi
+ Tasaisempi lämpötila
- Hieman kalliimpi hankintahinta

Näin pidät kasvihuoneen kunnossa

 • Rasvaa ovet, saranat ja ovikisko vähintään kerran vuodessa
 • Puhdista räystäskourut lehdistä ja roskista
 • Tarkista tuuletusluukut ja ikkunat
 • Puhdista kasvihuone Juliana desinfiointiaineella ennen ja jälkeen kasvukauden
 • Poista talvisin katolle kasaantuva lumi ja jää
 • Varmista ettei huoneen päälle pääse tippumaan suuria lumimassoja esimerkiksi katolta tai puista

Lähde: Kivikangas Oy

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2014.

Tuoreita yrttejä tekisi mieli, mutta vielä niitä ei voi kasvattaa ulkona edes kasvihuoneessa. Näillä ohjeilla onnistut kasvattamaan ikkunalaudalla raikkaita versoja ruokapöydän koristeeksi ja ruoan höysteeksi.

Pippurinen krassi

Maustehyllyltä löytyviä sinapinsiemeniä voi tutun vihanneskrassin tavoin kylvää versoiksi. Sinapinversojen maku on vielä voimakkaampi kuin krassien.

Valitse reunallinen astia tai lautanen. Taittele talouspaperi astian pohjalle ja kastele se läpikotaisin. Ripottele ohut kerros siemeniä päälle. Krassi ja sinappi eivät vaadi pimeää, vaan lähtevät itämään rei’itetyn muovikelmun alla.

Kylvöstä ei saa päästä kuivumaan, joten kastele tarvittaessa. Sadonkorjuuseen päästään vajaassa viikossa, kun sirkkalehdet ovat ilmestyneet.

Rapeat versot

Liota kuorelliset auringonkukansiemenet ja tavalliset ruokaherneet vedessä yön yli. Kylvä siemenet vaikkapa säilykepurkkiin kostean, hiekkapitoisen kylvö- tai yrttimullan päälle ja peitä astia rei’itetyllä kelmulla. Nosta kylvös pimeään pariksi päiväksi. Jos mahdollista, laita purkki lattialäm­mityksen päälle, niin itäminen nopeutuu.

Sumuttele kylvöstä tarvittaessa. Kun ituja näkyy, vie astia valoisalle ikkunalaudalle ja poista kelmu. Auringonkukan versot nautitaan, kun sirkkalehdet ovat ilmestyneet. Herneenversot voi syödä 10–15 cm:n pituisina.

Vehnänjyvistä syntyy varsinainen vitamiinipommi. Ripottele jyvät kosteaan multaan ja kasvata oraiksi noin viikossa. Puristettuna saat oraista terveysjuoman.

Sipulit ruukkuun

Valkosipulit ja sipulit työnnetään juuripuoli alaspäin kosteaan multaan. Jätä puolet sipulista näkyviin.

Viikon parin sisällä saat satoa, jota voi käyttää ruohosipulin tapaan. Rei’itetty kelmu ja pimeys nopeuttavat versomista. Joskus sipulit lähtevät versomaan ruokakomerossa säilytettäessä, joten silloin tulee versoja ilman multaakin.

Herätä kasvit kevääseen! Huolla lehdet ja vaihda multa. Näillä ohjeilla se onnistuu helposti. 

Päivien pidentyessä huonekasvit aloittavat uuden kasvun. Kun ensimmäiset lehdet ja uudet versot ilmaantuvat, on aika tehdä keväthuolto ja lannoittaa kasvit. Näin se käy:

1. Vie ensin suihkuun

Aloita kasvien päivitys kevääseen puhdistamalla lehdet pölystä. Kovapintaiset lehdet voit pyyhkiä kostealla rätillä tai suihkuttaa koko kasvin kylpyhuoneessa haalealla vedellä. 

2. Leikkaa huonot lehdet ja versot

Leikkaa pois ruskettuneet lehdet ja versot. Myös haaroittuvat ja rönsyilevät kasvit on hyvä leikata. Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Käytä terävää veistä tai oksasaksia.

Katkaistun verson silmut pullistuvat leikkauksen jälkeen ja pian niistä kasvaa uusia versoja, jotka tekevät kasvista tuuhean. Vuosittaista leikkausta kaipaavat muun muassa kiinanruusu ja pelargoni.

3. Tarkista juuret

Lehdistön lisäksi myös juuriston kunnosta on huolehdittava. Jos ruukku pursuaa juuria, vaihda suurempaan mullanvaihdon yhteydessä. Riittää, että uusi ruukku on halkaisijaltaan 2–3 senttiä edellistä suurempi. Jos huomaat ruskettuneita juuria juuripaakussa, poista ne terävällä veitsellä. 

4. Vaihda multa uuteen

Huonekasvien multa kannattaa vaihtaa yleensä vuosittain. 

Mullanvaihto on tärkeää, sillä kasvien juuret tarvitsevat lisää tilaa. Lisäksi kasteluvedestä ja lannoitteista jää multaan kalkkia ja ravinnesuoloja. Jos multaa ei vaihdeta, niitä kertyy ruukun pinnalle haitallisia määriä. Silloin kasvu hidastuu tai kasvi voi jopa kuolla.

Hidaskasvuiset ja pienessä ruukussa viihtyvät lajit eivät kaipaa vuosittaista mullanvaihtoa. Esimerkiksi kaktuksille, posliinikukalle ja pullojukalle riittää mullan vaihtaminen parin vuoden välein.

Suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto on hankalaa. Helpointa onkin vaihtaa vain ruukun pintamulta. Kaavi vanhaa pintamultaa pois ja lisää tilalle uutta, ravinteikasta multaa.

Näin vaihdat mullan

 • Kastele juuripaakku edellisenä päivänä huolellisesti. Kostea paakku pysyy paremmin koossa ja irtoaa ruukusta helpommin.
 • Esikostuta uusi multa erillisessä astiassa. Sopiva suhde on 1 dl vettä multalitraa kohti.
 • Irrota juuripaakku. Tartu toisella kädellä ruukkuun ja peitä toisella kädellä multa niin, että kasvi jää sormien väliin. Käännä kasvi ylösalaisin ja irrota ruukku varovasti. Jos juurissa on vioittuneita osia, poista ne. 
 • Uuden ruukun pitää olla noin pari senttiä kasvin juuripaakkua suurempi. Rakenna ruukun pohjalle salaojitus kevytsorasta. Se estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle.
 • Lisää uuttaa multaa niin, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä. Valuta uusi multa kasvin paakun reunoille ja tiivistä se sormin painelemalla. Jätä ruukun pinnalle muutaman sentin kasteluvara.
 • Sirottele ruukun päälle 2–3 sentin kate kevytsorasta tai pienistä koristekivistä. Kate on siisti ja estää mullan kovettumisen ja hyötenteisten pääsyn multaan.
 • Siirrä kasvi pois suorasta auringonpaisteesta ja kastele uutta multaa vähän kerrallaan. Erityisesti varo liettämästä mullan pintakerrosta liian runsaalla kertakastelulla.
 • Normaalin kastelun voi aloittaa vasta kun kasvi on päässyt kasvun alkuun eli noin 2–3 viikon kuluttua ruukutuksesta. Silloin kasvin voi myös siirtää oikealle kasvupaikalleen. 

5. Lannoita

Hoitolannoitus kannattaa aloittaa noin kuukauden kuluttua mullan ja ruukun vaihdosta. Lannoitteet voi antaa joko kasteluveden mukana viikoittain. Toinen vaihtoehto ovat multaan työnnettävät ravinnepuikot, josta ravinteet vapautuvat vähitellen. Niitä lisätään ruukkuun kerran kuussa. 

Osa artikkelista on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2014. Lähteenä myös Biolan Oy. 

Maaliskuu on hyvää aikaa siementen kylvämiseen. Katso kylvöohjeet ja tarkista aikataulusta, milloin mitkäkin vihannekset, juurekset ja kesäkukat kannattaa kylvää. 

1. Valitse kylvömulta

Se on vähäravinteista, puhdasta ja läpäisevää. Ripottele siemenet riveihin tai tee hajakylvö, ja muista kirjoittaa kylvöksiin nimet.

Kylvä tarpeeksi harvaan, jotta kasvavat juuret eivät kietoudu toisiinsa. Hyvä sääntö on, että siemenen päälle tulee siemenen koon verran multaa tai hiekkaa. Jotkin siemenet itävät vain, jos niitä ei peitetä ollenkaan. Tarkista ohjeet siemenpussista.

Kylvöastiaan on hyvä laittaa muovia, pimeässä itävien päälle sanomalehteä. Voit myös kietoa astian muovipussiin, kunhan teet siihen ilmareikiä. Pidä kylvös tasaisen kosteana, kuivahtaminen tai liika märkyys tuhoavat siemenet.

2. Lämpöä ja valoa

Sopiva lämpötila on noin 20 astetta. Pohjalämpö on usein hyödyksi itämiselle: kylvös nauttii pesuhuoneen lattialämmityksestä ja kosteudesta.

Jos taimet näyttävät honteloilta, ne kaipaavat lisää valoa. Siirrä ne mahdollisimman valoisalle ikkunalle, mielellään vielä loiste- tai kasvivalon alle. Pienet taimet eivät pidä suorasta auringonpaisteesta.

3. Kouli taimet

Eli siirrä ne väljempään astiaan tai yksittäisiin purkkeihin, kun sirkkalehtien lisäksi ensimmäinen kasvulehtipari on auennut. Mullaksi sopii lannoitettu taimimulta.

Istuta taimet hieman aiempaa syvempään ruukkuun. Sen pohjassa pitää olla reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee pois.

4. Karsi

Taimien karsimisen voi aloittaa toukokuun aikana. Vie taimet päivittäin ulkoilemaan, mutta ota ne yöksi sisään. Kesäkuun alussa hallojen vaara on yleensä ohi, ja rakkaudella vaalitut taimet pääsevät sulostuttamaan puutarhaasi tai parvekettasi. 

Kylvöaikataulu

Esikasvatettavat vihanneksen ja juurekset

Maaliskuu: laventeli, mintut, lehtiselleri, munakoiso, paprikat, chilit, purjo, rosmariini, ruohosipuli, tomaatti
Huhtikuu: basilika, avomaantomaatti ja rucola
Toukokuu: kurkut, pavut ja kurpitsat

Esikasvatettavat kesäkukat ja perennat

Maaliskuu: ahkeraliisa, lobelia, mustasilmäsusanna, leijonankita, koristetupakka, verbenat, sarviorvokki, ritarinkannus, salkoruusu
Huhtikuu: samettikukka, päivänsini, tsinnia, portulakat, samettikukat, tuoksuherne
Toukokuu: ruusupapu, krassit

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2014.