Mietitkö kasvihuoneen hankintaa? Katso neuvot tästä!

Auringon kypsyttämiä, oman kasvihuoneen tomaatteja, kurkkuja ja chilejä on mahdoton vastustaa, puhumattakaan tuoksuvista yrteistä.

– Kasvihuonetta voin suositella kaikille, joiden pihalle se mahtuu, sanoot toimitusjohtaja Mikael Kivikangas tanskalaisia Juliana-kasvihuoneita maahantuovasta Kivikangas Oy:stä.

– En tunne ketään, joka olisi lopettanut kasvihuoneharrastuksen sen kerran aloitettuaan. Siksi kasvihuoneen valintaan kannattaa perehtyä kunnolla, hän lisää.

Kasvihuoneen valintaa tehdessä kannattaa miettiä, millaisia kasveja haluat kasvattaa, paljonko ja millaista satoa haluat sekä paljonko tarvitset työskentelytilaa. Entä missä säilytät työkalut, vesiastiat, kukkaruukut ja muut tarpeelliset tarvikkeet. Yleensä kasvihuone ei jää tyhjäksi vaan ennemminkin tulee tilasta puutetta.

– Neliöt eivät niinkään ratkaise, vaan huoneen leveys ja korkeus. Sivukorkeuden olisi hyvä olla 1,5 metriä, harjakorkeuden noin 2,5 metriä. Leveys tuo ilmavuutta ja huoneessa pystyy liikkumaan ja työskentelemään selkä suorana, Mikael vinkkaa.

Oppaat ja kirjat suosittelevat suunnittelemaan kasvihuoneen sijaintia huolella. Kasvihuone pitäisi sijoittaa suojaiseen ja lämpimään paikkaan, joka on kuitenkin varjossa keskipäivällä. Ilmansuunnaksi suositellaan itä-länsi-suuntaa.

– Käytännössä kasvihuone kannattaa sijoittaa paikkaan, josta on lyhyt matka hakemaan satoa. Tarkoitushan on, että tomaatit, kurkut ja salaatit noudetaan juuri ennen ateriointia tuoreena pöytään, Mikael sanoo.

– Harrastuksestahan tässä on kyse, sadon ei tarvitse olla sataprosenttinen. Tärkeämpää on kastelu ja lannoitus kuin sopiva ilmansuunta, hän sanoo ja jatkaa:

– Totta on, että aamuaurinko lämmittää huoneen nopeasti, ja ilta-aurinko varastoi lämpöä. Ja jos se pihan ainoa puu sopivasti varjostaa keskipäivän paahteessa, niin paikka on ihanteellinen, Mikael jatkaa.

Kasvihuoneet voivat joissakin kaupungeissa tarvita rakennusluvan tai ainakin toimenpideluvan. Pienillä tonteilla myös naapurien mielipidettä on hyvä kysäistä, varsinkin jos kasvihuone näkyy suoraan naapurin olohuoneeseen. Lupaa kysyessä kannattaa mainita, onko kyseessä valmiina ostettu huone vai itse rakennettu. Valmis kasvihuone ei tarvitse kunnan rakennusvalvojaa.

Moni miettii lasin ja muovin eli kennolevyn välillä.

– Lasinen kasvihuone on tyylikäs ja käytännössä ikuinen. Karkaistu lasi, parvekelasituksista tuttu, on turvallista ja lähes särkymätöntä. Varsinkin halvimmat kennolevyt kellastuvat ajan myötä ja niihin alkaa kasvaa sammalta tai levää. Lasin voi pestä ja sen jälkeen se on kuin uusi, Mikael vinkkaa.

– Kennolevyissä on tosin puolensa: ne pitävät lämpötilan tasaisempana ja jos kasvihuoneessa käytetään sähkölämmitystä, ne puolittavat lämmityskulut lasiseen huoneeseen verrattuna. Myös ostohinta on karkaistua lasia edullisempi.

Kasvihuoneelle pitää tehdä perusta, joka suojaa routimiselta. Murske, styroxlevy ja kevyharkot ovat tukeva, routaantumaton perusta. Pintavesien valuminen kannattaa ottaa huomioon ja tarvittaessa salaojittaa perustus.
Itse huoneen lisäksi tarvitaan erilaisia lisävarusteita.

– Automaattisesti toimivat kattoluukun avaajat ovat lähes välttämättömät, samoin kastelujärjestelmä. Moni ehkä yllättyy kuullessaan, että nykyään molemmat toimivat ekologisesti ilman sähköä tai hanasta tulevaa vettä. Voit siis huoleti jättää kasvihuoneen oman onnensa nojaan viikoksi, jopa pariksi, Mikael sanoo.

Katso animaatio pystytyksestä!

Lasi vs kennolevy

LASI
+ Lasi on kirkasta
+ Tyylikäs perinteinen ulkonäkö
+ Edullinen hankkia
+ Pitkäikäinen
- Rikkoutuu huonolla perustalla
- Lämmöneristys
- Vaatii varjostusta

KENNOLEVY
+ Kevyt / helppo asentaa
+ Ei tarvitse varjostaa
+ Iskunkestävä
+ Pidempi kasvukausi lämmöneristyksen vuoksi
+ Tasaisempi lämpötila
- Hieman kalliimpi hankintahinta

Näin pidät kasvihuoneen kunnossa

 • Rasvaa ovet, saranat ja ovikisko vähintään kerran vuodessa
 • Puhdista räystäskourut lehdistä ja roskista
 • Tarkista tuuletusluukut ja ikkunat
 • Puhdista kasvihuone Juliana desinfiointiaineella ennen ja jälkeen kasvukauden
 • Poista talvisin katolle kasaantuva lumi ja jää
 • Varmista ettei huoneen päälle pääse tippumaan suuria lumimassoja esimerkiksi katolta tai puista

Lähde: Kivikangas Oy

Katso kasvihuoneen tarina Youtubesta:

http://www.youtube.com/watch?v=fF3fdM67wsc

Kaunein puutarha -kuvakilpailun voittaja on nimimerkki Rikken Pihatie kadulle.

Toiseksi ylsi kuva numero 10 Kukkiva puutarha ja kolmanneksi kuva numero 1 Pieni kaupunkitontti. Onnea voittajille.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvoimme lahjakortin Suomalaiseen Kirjakauppaan. Onni suosi Paula Haikoa Lappeenrannasta.

 

Kutiseeko, aivastuttaako ja vuotaako nenä puutarhatöissä? Kasvien valinnalla allergisen olo helpottuu ja puutarhassa voi oleskella pitempään.

Allergiset tai yliherkät ihmiset reagoivat hyvin eri tavoin kasveihin, eikä yksi kasvi aiheuta kaikille samanlaisia oireita.

Useimmilla allergikoilla silmiä kutisee, nenä vuotaa, yskittää ja aivastuttaa. Pahempia oireita ovat hengen salpautuminen ja erilaiset iho-muutokset.

Siitepölyallergiaakin on monenlaista. Koivun siitepölystä oireita saa noin 15, heinistä 10 ja pujosta noin viisi prosenttia väestöstä.

Allergia voi ilmetä välittömästi tai viiveellä, jolloin sen oireita voi olla vaikea yhdistää tiettyyn kasviin.

Vähemmän allergista ärsytystä aiheuttavat kasvit, jotka eivät ole tuulipölytteisiä vaan tarvitsevat pölyttyäkseen hyönteisiä.


Kuva: Kaarina Tiikkainen

Näin vähennät allergiariskiä

 • Pidä nurmikko lyhyenä ruohonleikkurilla, älä anna heinien kukkia.
 • Nurmikko on hyvä leikata kasteisena, jolloin se pöllyää vähemmän
 • Estä rikkaruohojen kukinta kitkemällä tai käytä kurissapitoon katteita, poista nokkoset pihasta.
 • Käytä käsineitä ja mahdollisesti hengityssuojaa, kun kitket tai haraat.
 • Poista huonokuntoiset kasvit, joista voi levitä tauteja tai hometta.
 • Älä askartele puutarhassa aamulla, jolloin siitepölyä on eniten ilmassa.
 • Vähiten siitepölyä on sateen jälkeen ja viileinä, pilvisinä päivinä.
 • Vältä voimakkaasti tuoksuvia kasveja.
 • Suosi kiveyksiä ja laatoituksia.
 • Suosi ruukkuistutuksia.
 • Valitse puutarhaan hyönteisten ja lintujen pölyttämiä kasveja, vältä tuulipölytteisiä.
 • Vältä allergisoivia rikkaruoho- ja hyönteismyrkkyjä.


Kuva: Leena Pääkkönen

Nämä kasvit ovat turvallisia

Vähiten oireita allergikoille aiheuttavat orvokki, atsalea, begonia, verenpisara, kurjenmiekka, harjaneilikka, hämähäkkikukka, mehitähti, akileija, kuunlinja, maksaruoho, mehitähti, mänty ja kuusi.

Näistä eniten oireita

Eniten allergisia oireita aiheuttavat heinäkasvit, kukkivat rikkaruohot, koivu, poppeli, tammi, vaahtera, jalava, kataja, revonhäntä, auringonkukka, krysanteemi ja daaliat. Jopa pioni voi aiheuttaa allergisia oireita, tosin harvoille.

Näihin ei kannata koskea

Suomen luonnonkasveista viivästynyttä kosketusallergiaa aiheuttavia ovat muun muassa pujo, koiruoho eli mali, kaunokainen, päivänkakkara, ohdakkeet, pietaryrtti, voikukka, kataja, kurjenmiekka, mintut ja ryytisalvia.

Liikaa tuoksuvat

Useimpien allergikkojen hengitystiet ovat herkistyneet myös voimakkaille tuoksuille. Yleisiä, tuoksuvia puutarhakasveja ovat kielot, narsissit, liljat, monet ruusut, jasmikkeet, kehäkukat, samettikukat, syreenit, japaninhappomarja ja tuoksuköynnöskuusama.


Kuva: Pirjo Sarjakivi

Maustekasveista osa sopii

Mausteyrtteihin kannattaa suhtautua varoen, ja ne kannattaa korjata talteen ja säilöä ennen kukintaa. Vähiten allergiaa aiheuttavia ovat ruohosipuli, iisoppi, minttu, ajuruohot, kynteli ja oregano. Allergisoivia yrttejä ovat mm. rosmariini, rakuuna, koiruoho, aaprotti, kumina, korianteri, persilja, tilli, lipstikka ja kirveli.

Valoherkkyysihottuma tulee kaikille

Tunnetuimmat valoherkkyysihottumaa aiheuttavat puutarhakasvit ovat mooseksenpalavapensas ja jättiukonputki. Valoherkkyysihottumaa saavat yleensä kaikki, jotka ovat altistuneet kasveille, sillä reaktio on toksinen, ei varsinainen allergia.
 

Hoida amppelimansikkaa hellästi, niin saat nauttia itse kasvatetusta sadosta pitkälle syksyyn.

1. Valitse mansikalle valoisa ja lämpöinen paikka pihallasi tai parvekkeellasi.

2. Jos parveke on lasitettu, huolehdi siitä, että ilma pääsee kiertämään, jotta mansikka ei tikahdu.

3.  Jos taimivaiheen ohittaneen mansikan lehdet nuutuvat tai niissä on ruskeita laikkuja, olet kastellut sitä liian vähän.

4. Amppelimansikat ovat jatkuvasatoisia, joten uusia kukkanuppuja tuottaakseen ne tarvitsevat viikottaista kastelulannoitusta. 

5. Lannoita oikein. Vaaleat lehdet kielivät typen puutteesta, mutta liika typpi taas rehevöittää lehtiä kukinnan kustannuksella. Kukkiakseen mansikka tarvitsee fosforia.

Lue myös: Luomulääke turvotukseen ja ruoansulatukseen – tähän kaikkeen mansikka auttaa

6. Heti raakileiden ilmestyttyä kastele runsaasti. Kuivuudesta kärsivä mansikka jaksaa tuottaa vain pieniä marjoja.

7. Rönsyt kuluttavat kasvin voimia. Pidä rönsyily kurissa leikkaamalla niitä päistään.

8. Suojaisalla parvekkeella amppelimansikka saattaa marjoa pitkälle syksyyn.

9. Pakkasta mansikka ei kestä. Nosta amppeli sisälle, jos yöpakkaset uhkaavat.

10. Mansikka on monivuotinen. Siirrä amppeli talveksi viileään varastoon tai nosta kasvi astiastaan maahan ja suojaa se.

 

 

 

 

 

 

 

Haaveiletko kesäpäivistä oman puun katveessa? Onnistuu, vaikka tilaa olisi vain ruukun verran.

Puut ovat oiva valinta pienelle pihalle, sillä niiden avulla pääsee hyödyntämään tilaa ylöspäin. Ja kukapa ei haluaisi nauttia kesäisistä päivistä oman omenapuun katveessa.

Hedelmäpuiden kääpiölajikkeet ja pilarimaisesti kasvavat luumut, päärynät ja omenat sopivat myös ruukussa kasvatettaviksi. Ja mikä parasta, kääpiöpuut alkavat tehdä satoa usein jo 1–3 vuoden päästä. Jos pihamaata piisaa, kääpiöpuita voi istuttaa 2–3 metrin välein.

Ruukkupuutarhaan sopivia vaihtoehtoja ovat myös rungolliset herukat, syreenit, heisiangervot, pensassembrat, tuijat ja kyynelkoivut.

Kotikuusenkin pikkupihalle saa. Tarjolla on esimerkiksi hidaskasvuisia ja lyhyhtneulasisia pallokuusia, jotka kasvavat korkeintaan kolmimetrisiksi, ja siilikuusia, jotka jäävät alle metrin mittaiseksi.

Oman pihan aprikooseja?

Hedelmäpuut, lukuunottamatta arimpia lajikkeita, sopivat istutettavaksi koko kasvukauden ajan. Pääasia on, että puu ehtii rauhassa juurtua ennen talven tuloa.

Pienen pihan hauska ratkaisu on perheomenapuu, jossa hyvään runkoon on vartettu muutama muu lajike, yleensä eri aikaan kypsyviä omenoita. Taimistoyrityksistä voi kysellä varttamispaketteja. Lajikkeet pölyttävät toisensa, joten yksikin puu riittää.

Kirsikoiden ystävällekin löytyy pieneen pihaan sopiva vaihtoehto, sillä pensaskirsikka jää luonnostaan parimetriseksi ja itsepölytteisenä tuottaa satoa, vaikka tilaa olisi vain yhdelle pensaalle.

Rohkea kokeilija voi ryhtyä luomaan pihalle etelän huumaa. Esimerkiksi aprikoosi- ja persikkapuista on kehitetty yhä pohjoisemmassa pärjääviä lajikkeita, jotka suomalaisoloissa jäävät pienehköiksi.

Auta puu hyvään alkuun

1. Valitse hedelmäpuille leppeätuulinen ja aurinkoinen paikka, jossa vesi ei pääse seisomaan.

2. Maan pitää olla kuohkeaa ja ilmavaa.

3. Kaiva neliönmuotoinen istutuskuoppa. Näin puun juuret pääsevät suoristumaan.

4. Tuki on tarpeen nuorelle puulle. Sido runko parista kohdasta tukiseipäisiin.

5. Käytä matalaravinteista multaa, jotta juuristo lähtevät rohkeasti levittäytymään. Kalkitus auttaa nuorta puuta alusta asti hyödyntämään maan ravinteita. Havupuille on oma erikoismultansa, joka käy kaikille happaman maan kasveille.

6. Vettä nuori puu tarvitsee paljon, 20–30 litraa kerralla. Muista juottaa tulokasta kerran–kaksi viikossa. Älä tyydy lorottamaan vettä rungon viereen, vaan ulota kastelu juuriston lakipisteisiin saakka, samalle säteelle kuin lehvästö. Pienikasvuisilla puilla juuristokin on pienehkö, mikä lisää kastelutarvetta.

7. Puun ja rakennusten väliä pitää olla pienillä puulajeilla vähintään 4 metriä. Kaapeleihin ja putkistoihin minimimatka on kolme metriä.

Asiantuntijoina puutarhuri Adrian Evans, Kekkilä, puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen, Uudenmaan Martat ja puutarhuri Minna Toivanen. Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2015.