Kaunein puutarha -kuvakilpailun voittaja on nimimerkki Rikken Pihatie kadulle.

Toiseksi ylsi kuva numero 10 Kukkiva puutarha ja kolmanneksi kuva numero 1 Pieni kaupunkitontti. Onnea voittajille.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvoimme lahjakortin Suomalaiseen Kirjakauppaan. Onni suosi Paula Haikoa Lappeenrannasta.

 

Kutiseeko, aivastuttaako ja vuotaako nenä puutarhatöissä? Kasvien valinnalla allergisen olo helpottuu ja puutarhassa voi oleskella pitempään.

Allergiset tai yliherkät ihmiset reagoivat hyvin eri tavoin kasveihin, eikä yksi kasvi aiheuta kaikille samanlaisia oireita.

Useimmilla allergikoilla silmiä kutisee, nenä vuotaa, yskittää ja aivastuttaa. Pahempia oireita ovat hengen salpautuminen ja erilaiset iho-muutokset.

Siitepölyallergiaakin on monenlaista. Koivun siitepölystä oireita saa noin 15, heinistä 10 ja pujosta noin viisi prosenttia väestöstä.

Allergia voi ilmetä välittömästi tai viiveellä, jolloin sen oireita voi olla vaikea yhdistää tiettyyn kasviin.

Vähemmän allergista ärsytystä aiheuttavat kasvit, jotka eivät ole tuulipölytteisiä vaan tarvitsevat pölyttyäkseen hyönteisiä.


Kuva: Kaarina Tiikkainen

Näin vähennät allergiariskiä

 • Pidä nurmikko lyhyenä ruohonleikkurilla, älä anna heinien kukkia.
 • Nurmikko on hyvä leikata kasteisena, jolloin se pöllyää vähemmän
 • Estä rikkaruohojen kukinta kitkemällä tai käytä kurissapitoon katteita, poista nokkoset pihasta.
 • Käytä käsineitä ja mahdollisesti hengityssuojaa, kun kitket tai haraat.
 • Poista huonokuntoiset kasvit, joista voi levitä tauteja tai hometta.
 • Älä askartele puutarhassa aamulla, jolloin siitepölyä on eniten ilmassa.
 • Vähiten siitepölyä on sateen jälkeen ja viileinä, pilvisinä päivinä.
 • Vältä voimakkaasti tuoksuvia kasveja.
 • Suosi kiveyksiä ja laatoituksia.
 • Suosi ruukkuistutuksia.
 • Valitse puutarhaan hyönteisten ja lintujen pölyttämiä kasveja, vältä tuulipölytteisiä.
 • Vältä allergisoivia rikkaruoho- ja hyönteismyrkkyjä.


Kuva: Leena Pääkkönen

Nämä kasvit ovat turvallisia

Vähiten oireita allergikoille aiheuttavat orvokki, atsalea, begonia, verenpisara, kurjenmiekka, harjaneilikka, hämähäkkikukka, mehitähti, akileija, kuunlinja, maksaruoho, mehitähti, mänty ja kuusi.

Näistä eniten oireita

Eniten allergisia oireita aiheuttavat heinäkasvit, kukkivat rikkaruohot, koivu, poppeli, tammi, vaahtera, jalava, kataja, revonhäntä, auringonkukka, krysanteemi ja daaliat. Jopa pioni voi aiheuttaa allergisia oireita, tosin harvoille.

Näihin ei kannata koskea

Suomen luonnonkasveista viivästynyttä kosketusallergiaa aiheuttavia ovat muun muassa pujo, koiruoho eli mali, kaunokainen, päivänkakkara, ohdakkeet, pietaryrtti, voikukka, kataja, kurjenmiekka, mintut ja ryytisalvia.

Liikaa tuoksuvat

Useimpien allergikkojen hengitystiet ovat herkistyneet myös voimakkaille tuoksuille. Yleisiä, tuoksuvia puutarhakasveja ovat kielot, narsissit, liljat, monet ruusut, jasmikkeet, kehäkukat, samettikukat, syreenit, japaninhappomarja ja tuoksuköynnöskuusama.


Kuva: Pirjo Sarjakivi

Maustekasveista osa sopii

Mausteyrtteihin kannattaa suhtautua varoen, ja ne kannattaa korjata talteen ja säilöä ennen kukintaa. Vähiten allergiaa aiheuttavia ovat ruohosipuli, iisoppi, minttu, ajuruohot, kynteli ja oregano. Allergisoivia yrttejä ovat mm. rosmariini, rakuuna, koiruoho, aaprotti, kumina, korianteri, persilja, tilli, lipstikka ja kirveli.

Valoherkkyysihottuma tulee kaikille

Tunnetuimmat valoherkkyysihottumaa aiheuttavat puutarhakasvit ovat mooseksenpalavapensas ja jättiukonputki. Valoherkkyysihottumaa saavat yleensä kaikki, jotka ovat altistuneet kasveille, sillä reaktio on toksinen, ei varsinainen allergia.
 

Hoida amppelimansikkaa hellästi, niin saat nauttia itse kasvatetusta sadosta pitkälle syksyyn.

1. Valitse mansikalle valoisa ja lämpöinen paikka pihallasi tai parvekkeellasi.

2. Jos parveke on lasitettu, huolehdi siitä, että ilma pääsee kiertämään, jotta mansikka ei tikahdu.

3.  Jos taimivaiheen ohittaneen mansikan lehdet nuutuvat tai niissä on ruskeita laikkuja, olet kastellut sitä liian vähän.

4. Amppelimansikat ovat jatkuvasatoisia, joten uusia kukkanuppuja tuottaakseen ne tarvitsevat viikottaista kastelulannoitusta. 

5. Lannoita oikein. Vaaleat lehdet kielivät typen puutteesta, mutta liika typpi taas rehevöittää lehtiä kukinnan kustannuksella. Kukkiakseen mansikka tarvitsee fosforia.

Lue myös: Luomulääke turvotukseen ja ruoansulatukseen – tähän kaikkeen mansikka auttaa

6. Heti raakileiden ilmestyttyä kastele runsaasti. Kuivuudesta kärsivä mansikka jaksaa tuottaa vain pieniä marjoja.

7. Rönsyt kuluttavat kasvin voimia. Pidä rönsyily kurissa leikkaamalla niitä päistään.

8. Suojaisalla parvekkeella amppelimansikka saattaa marjoa pitkälle syksyyn.

9. Pakkasta mansikka ei kestä. Nosta amppeli sisälle, jos yöpakkaset uhkaavat.

10. Mansikka on monivuotinen. Siirrä amppeli talveksi viileään varastoon tai nosta kasvi astiastaan maahan ja suojaa se.

 

 

 

 

 

 

 

Haaveiletko kesäpäivistä oman puun katveessa? Onnistuu, vaikka tilaa olisi vain ruukun verran.

Puut ovat oiva valinta pienelle pihalle, sillä niiden avulla pääsee hyödyntämään tilaa ylöspäin. Ja kukapa ei haluaisi nauttia kesäisistä päivistä oman omenapuun katveessa.

Hedelmäpuiden kääpiölajikkeet ja pilarimaisesti kasvavat luumut, päärynät ja omenat sopivat myös ruukussa kasvatettaviksi. Ja mikä parasta, kääpiöpuut alkavat tehdä satoa usein jo 1–3 vuoden päästä. Jos pihamaata piisaa, kääpiöpuita voi istuttaa 2–3 metrin välein.

Ruukkupuutarhaan sopivia vaihtoehtoja ovat myös rungolliset herukat, syreenit, heisiangervot, pensassembrat, tuijat ja kyynelkoivut.

Kotikuusenkin pikkupihalle saa. Tarjolla on esimerkiksi hidaskasvuisia ja lyhyhtneulasisia pallokuusia, jotka kasvavat korkeintaan kolmimetrisiksi, ja siilikuusia, jotka jäävät alle metrin mittaiseksi.

Oman pihan aprikooseja?

Hedelmäpuut, lukuunottamatta arimpia lajikkeita, sopivat istutettavaksi koko kasvukauden ajan. Pääasia on, että puu ehtii rauhassa juurtua ennen talven tuloa.

Pienen pihan hauska ratkaisu on perheomenapuu, jossa hyvään runkoon on vartettu muutama muu lajike, yleensä eri aikaan kypsyviä omenoita. Taimistoyrityksistä voi kysellä varttamispaketteja. Lajikkeet pölyttävät toisensa, joten yksikin puu riittää.

Kirsikoiden ystävällekin löytyy pieneen pihaan sopiva vaihtoehto, sillä pensaskirsikka jää luonnostaan parimetriseksi ja itsepölytteisenä tuottaa satoa, vaikka tilaa olisi vain yhdelle pensaalle.

Rohkea kokeilija voi ryhtyä luomaan pihalle etelän huumaa. Esimerkiksi aprikoosi- ja persikkapuista on kehitetty yhä pohjoisemmassa pärjääviä lajikkeita, jotka suomalaisoloissa jäävät pienehköiksi.

Auta puu hyvään alkuun

1. Valitse hedelmäpuille leppeätuulinen ja aurinkoinen paikka, jossa vesi ei pääse seisomaan.

2. Maan pitää olla kuohkeaa ja ilmavaa.

3. Kaiva neliönmuotoinen istutuskuoppa. Näin puun juuret pääsevät suoristumaan.

4. Tuki on tarpeen nuorelle puulle. Sido runko parista kohdasta tukiseipäisiin.

5. Käytä matalaravinteista multaa, jotta juuristo lähtevät rohkeasti levittäytymään. Kalkitus auttaa nuorta puuta alusta asti hyödyntämään maan ravinteita. Havupuille on oma erikoismultansa, joka käy kaikille happaman maan kasveille.

6. Vettä nuori puu tarvitsee paljon, 20–30 litraa kerralla. Muista juottaa tulokasta kerran–kaksi viikossa. Älä tyydy lorottamaan vettä rungon viereen, vaan ulota kastelu juuriston lakipisteisiin saakka, samalle säteelle kuin lehvästö. Pienikasvuisilla puilla juuristokin on pienehkö, mikä lisää kastelutarvetta.

7. Puun ja rakennusten väliä pitää olla pienillä puulajeilla vähintään 4 metriä. Kaapeleihin ja putkistoihin minimimatka on kolme metriä.

Asiantuntijoina puutarhuri Adrian Evans, Kekkilä, puutarhaneuvoja Kirsi Mäkinen, Uudenmaan Martat ja puutarhuri Minna Toivanen. Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2015.

Alppiruusujen eli rhododendroneiden kasvatus on helppoa, kun otat käyttöön nämä vinkit istutuksesta ja hoidosta.

Rhododendronit ovat joko ainavihantia (useimmat alppiruusut) tai kesävihantia (esimerkiksi atsaleat). Pienilehtiset ja lehtensä varistavat lajit ovat helppohoitoisempia ja viihtyvät aurinkoisemmassa paikassa kuin ainavihannat, suurilehtiset lajit.

Usein näkee huonovointisia rhodoja istutettuna tavalliseen puutarhamaahan, jossa ne kyllä elävät, mutta eivät kukoista. Erittäin hieno juuristo ei jaksa kasvaa tavallisessa puutarhamaassa, joten maa täytyy tehdä niille sopivaksi.

Etelä-Suomen ilmasto sopii kohtuullisen hyvin rhodojen viljelyyn, mutta myös III- ja IV-vyöhykkeillä pärjäävät muutamat lajit.

Alkukevät on alppiruusuille ongelmallista aikaa, sillä aurinko alkaa lämmittää maan ollessa vielä jäässä. Haihdunta lehtien kautta lisääntyy, mutta kasvi ei saa jäätyneestä maasta korvausta. Seurauksena kasvi saattaa kuivua, ja usein virheellisesti päätellään sen kuolleen talvella kylmyyteen.

Alppiruusu kukoistaa kun

 1. Maa on ilmavaa
 2. Maan happamuus (pH) on noin 5
 3. Juuristolla ei ole seisovaa vettä
 4. Kasvupaikka ei ole paahteinen
 5. Kasvupaikalla tuulee vain leppeästi

Varjoon vai aurinkoon?

Yleensä alppiruusut neuvotaan istuttamaan varjoon tai puolivarjoon. Varjossa rhodosta tulee kuitenkin helposti harva, harottavasti kasvava ja niukasti kukkiva.

Paras paikka onkin pitkin päivää siirtyvän varjon katveessa.

Pienilehtiset rhodot ja atsaleat kestävät aurinkoa paremmin kuin suurilehtiset rhodot, joten niitä voi helpommin suositella istutettavaksi aurinkoisille paikoille.

Suurilehtiset rhodot sen sijaan on turvallisinta sijoittaa puolivarjoon. Toisaalta jo on valmis kastelemaan ja suojaamaan keväällä, monet suurilehtisetkin rhodot kukkivat parhaiten aurinkoisella paikalla.

Tarkista myös paikan tuulisuus. Hyvin tuulisella paikalla rhodon lehdistä haihtuu helposti liikaa vettä.

Kunnosta maa

Rhodoille sopiva maasekoitus on helppo tehdä itse. Sekoitus sisältää:

 • noin 60 prosenttia karkeaa kalkitsematonta turvetta
 • noin 25 prosenttia lehtikompostia, mieluiten tammenlehti-, puolittain maatunutkin kelpaa  tai valmista kuoriketta
 • noin 10 prosenttia soraa tai karkeaa hiekkaa
 • noin 5 prosenttia hyvin palanutta hevosen tai lehmän lantaa
 • tai valmis rhodomultasekoitus kaupasta

Istutuskuopan pohjalle voi laittaa kymmenen sentin kerroksen oksia, havuja, käpyjä ja lehtiä. Ne voi myös sekoittaa istutusmultaan. Kun istutuspaikka on valmis, tulisi sen olla niin ilmava, että voit vaivattomasti työntää kätesi siihen kyynärpäätä myöten.

Älä unohda kastella maata perusteellisesti ennen istutusta.

Istuta huolella

Raavi tai huuhtelee irtonainen maa juuriston ympäriltä niin, että uloimmat juuret paljastuvat. Näin juuret saavat helpommin kosketuksen maaperään. Ruukkuviljellyillä kasveilla juuret ovat tilanpuutteessa ehkä alkaneet kiertää kehää, eivätkä ymmärrä lähteä kasvamaan ympäröivään maahan.

Laita taimi ruukkuineen noin tunniksi vesiämpäriin. Kun juuristo on kunnolla kastunut, istuta se kuoppaansa niin, että noin yksi senttimetri juuripaakusta jää näkyviin maan pinnan yläpuolelle. Täytä monttu ja tiivistä maa käsin. Älä polje, sillä juuripaakku voi hajota.  

Kastele perusteellisesti, ja peitä sen jälkeen juuripaakun näkyvä osa kuorikkeella, neulasilla tai metsämaalla. Jatkossa kastele kerran viikossa 10–15 l/kasvi, ellei sada.

Suurikasvuiset rhodot vaativat 45–50 cm syvän ja 100 cm halkaisijaltaan olevan istutusalueen, pienikasvuiset pienemmän. Pintajuuristen puiden läheisyyteen istutettaessa (esimerkiksi kuusi) on istutusalue suojattava juuristokilpailulta juurimatolla tms. Jos käytät muovia, muista huolehtia salaojituksesta.

Älä istuta rhodoa talon seinustalle tai muun rakennuksen lähelle, sillä katolta tippuvat lumi katkoo oksat.

Istutusväli riippuu lajista. Suurikasvuisten istutusväli on 150–200 cm ja pienille 60–100 cm. Taimet voi myös aluksi istuttaa lähekkäin, jotta istutus näyttäisi hyvältä. Myöhemmin istutusta voi harventaa ja siirtää osan taimista uuteen paikkaan.

Rhodo ei siedä märkyyttä

Yleinen väärinkäsitys on, että rhodojen kasvupaikan tulisi olla jatkuvasti märkä. Liian märässä maassa juuristo kuolee ilmanpuutteeseen. Jos istutuspaikan pohjavesi on korkealla, on paikka korotettava niin korkeaksi, että ilma pääsee juuristoalueelle. Toisaalta lähellä oleva pohjavesi takaa kosteuden kesän kuivina jaksoina.

Vain vähän lannoitusta

Alppiruusut ja atsaleat tarvitsevat vähän ravinteita muihin kasveihin verrattuna. Liiallisella lannoituksella lehdet voivat vaurioitua.

Paljon kalkkia (Kalsium, Ca) ja klooria (Cl) sisältävää lannoitetta ei rhodoille saa antaa! Sen sijaan pieni määrä kalsiumia (Ca) ei ole pahitteeksi. Jos kalsiumia on noin 1 prosentti lannoitteen seassa, se ei vielä merkittävästi vähennä maan happamuutta.

Keväällä ennen kukintaa voi antaa pienen annoksen typpipitoista lannoitetta. Toisen kerran voi varovasti lannoittaa kukinnan päättyessä, mutta silloin fosforia (P) saisi olla enemmän kuin typpeä (N), koska uudet kukkanuput tarvitsevat fosforia kehittyäkseen. Liika typpi innostaa kasvuun, jonka seurauksena lehdet eivät ehkä ennätä vahvistua talvea varten.

Kata maa

Maan kattamisella on monta tehtävää: se auttaa rikkaruohojen torjunnassa, pitää maan lämpötilan ja kosteuden tasaisena, lannoittaa ja estää roudan pääsyn syvälle.

Alppiruusujen alla katteena voi käyttää maatunutta haketta, kuoriketta, neulasia tai kuohkeaa metsän pintamaata. Katteen pitää olla riittävän ilmavaa, jotta juuret saisivat tarvitsemaansa happea. Tuoreen lehtipuun hake ei ole sopivaa, sillä se maatuessaan kuluttaa typpeä.

Helpoin tapa kattaa rhodon alusta on ostaa säkillinen karkeaa kuoriketta. Levitä sitä muutaman sentin paksuinen kerros rhodon ympärille.

Vaihtoehtoisesti voit istuttaa jotakin matalaa varjossa viihtyvää peitekasvia juuristoa suojaamaan. Hyvä happaman maan kasvi on muun muassa varjoyrtti. Varo kuitenkin vaurioittamasta alppiruusun pintajuuria istuttaessasi perennoja.

Leikkaa, kastele ja suojaa

Poista kuihtuneet kukat kukinnan jälkeen. Näin joudutat uusien versojen kehitystä ja parannat seuraavan vuoden kukintaa, kun kasvin voimia ei kulu siementen tekemiseen. Syksyllä alppiruusujen vanhat lehdet kellastuvat. Ne voi poistaa, tosin ne putoavat kyllä itsekseen.

Jos alppiruusua täytyy leikata huonon kasvutavan tai lumivaurioiden vuoksi, tee se keväällä ennen kasvuun lähtöä.

Jos syksy on ollut kuiva, voi rhodoja kastella ennen maan routaantumista. Maan peittäminen estää maan routaantumisen syvältä ja vedensaanti talvella paranee, mutta toisaalta se estää maan sulamista keväällä.

Jotta maa sulaisi nopeasti, talvisuojaukset juuristolta on poistettava maaliskuussa. Lehdistön suojaukset sen sijaan pitää olla paikoillaan aina ruodan sulamiseen asti.

Varjostukseen sopivat esimerkiksi kuusen oksat.

Siirto on helppoa

Rhodoilla on kiinteä juuripaakku, joten niiden siirtäminen on hyvin helppoa niin kauan kuin kasvi on suhteellisen pieni.

Kasveja voi siirtää, kun routa on hävinnyt maasta, ja istutuspuuhia voi jatkaa aina syyskuulle saakka. Lehtensä varistavia atsaleijoja voi istuttaa koko syksyn. Rauhoita kuitenkin kukinta-aika.

Jos siirrät alppiruusun keväällä, juurtumista edesauttaa kukkanuppujen nyppiminen irti. Näin kasvi keskittää kaikki voimavaransa juurtumiseen.

Siirretyt kasvit kannattaa varjostaa harsolla haihtumisen minimoimiseksi, ja kunnon kastelu on tarpeen muutaman viikon siirron jälkeen. Muista myös kate.