Miia Hinnerichsen, Pirkanmaan maakuntamuseo 2011

Turvetta, lähetystyötä, olutta ja patruunoita – museoita maassamme riittää. Mikä on sinun suosikkisi?

Suomessa on liki tuhat museota. Museoliiton museot.fi-palvelussa on listattu 907 museota. Niistä valtaosa on yhdistysten tai aktiivisten yksityishenkilöiden ylläpitämiä paikallismuseoita. Ammattimaisesti hoidettuja museoita on kolmisensataa.

– Suomessa museoiden määrä on hyvää eurooppalaista tasoa, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen suuri. Esimerkiksi pelkästään Pietarissa on noin 200 museota, kertoo Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Taustaa: Museoissa käyminen on tutkitusti hyvästä terveydelle.

Ammattimaisesti hoidetuissa museoissa vierailee vuosittain yli viisi miljoonaa ihmistä. Ylivoimaisesti suosituin kohde on entisen Valtion taidemuseon, nykyisen Kansallisgallerian Ateneum, jossa viime vuonna kävi yli 400 000 vierasta. Kävijälistan häntäpäässä oli Uudenkaupungin luotsimuseo kymmenellä asiakkaallaan.

– Kävijämäärä ei kerro aina museon tärkeydestä. Museon päätehtävä on jonkin ilmiön tai ajanjakson tallentaminen. Se voi olla tärkeää, vaikka kävijöitä olisi vain kourallinen, toteaa Levä.

Minkälaisista museoista alan ammattilainen sitten pitää?

– Viihdyn erityisesti museoissa, joissa on tallennettu arjen historiaa. Pidän siitä, että törmään asioihin, jotka herättävät omia muistoja. Viimeksi niin kävi Lasimuseossa, jossa oli esillä vanhoja limupulloja. Tulee hyvä fiilis, kun voi tehdä aikamatkan omaan historiaan.

Suomen museot A–Ö

Turpeen käyttöön ja nostamiseen liittyvää esineistöä. Turvekoneita 1940-luvulta alkaen.

Björkbodan lukkotehtaan historia ja tuotanto vuodesta 1889 nykypäivään.

Kristiinankaupungin historiasta kertova näyttelykokonaisuus. Kokoelmissa pääosin Kristiinankaupungin seudulta olevia leikkikaluja, apteekkikalustoa, posliinia, tekstiilejä ja työkaluja.

Valtakunnallinen erikoismuseo kerää ja tallentaa muotoilualan kokoelmaa ja vastaa alan tutkimustoiminnasta.

Mineraali- ja kivinäytteitä sekä kivilouhoskarttoja.

Nahka-alan erikoismuseo ja huomattava nahka-alan kirjakokoelma.

Saaristoelämää Raippaluodossa.

Harmonikkakokoelma, soitinrakennukseen liittyvää esineistöä sekä muinaissuomalaisten soitinten ja perinnesoittimien kokoelmat.

Ilmatorjunnan välineitä ja dokumentteja, laajalla ulkoalueella mm. ilmatorjuntaohjuksia. Tuusulan sotilasperinnenäyttely on vanhassa vuonna 1721 rakennetussa kapteenin puustellissa

Ruukin alueella englantilaisista tiilistä rakennettu skotlantilaistyyppinen masuuni. Ruukissa tuotettiin takki- ja kankirautaa sekä nauloja ja valutavaroita.

Kahvikuppeja eri puolilta maailmaa, myös taidenäyttelyitä.

Laihialainen mäkitupa ulkorakennuksineen edustaa tarkkaa ja nuukaa elämänmuotoa. Museoon on koottu kokoelma Laihian nuukuusesineitä.

Konsuli Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen yksityiskoti.

Museopuoti ja Lelujen Terveysasema palvelevat asiakkaita museon ollessa auki.

Satavuotta osuuspankkitoimintaa kuvattuna valokuvin, esinein ja audiovisuaalisesti.

Näyttely kertoo poliisin työtehtävistä keskiajalta nykypäivään asti. Lasten omassa poliisikamari Pokelassa voi pukeutua oikeaan poliisiunivormuun ja kokeilla erilaisia poliisin tehtäviä.

Kotiseutumuseo, joka esittelee paikallista esineistöä. Päärakennuksessa (1884) toiminut kestikievari vuosina 1890–1910.

Vanhan sikuritehtaan täydellinen koneistus ja sisustus. Schaumanin sokeritehtaan ja paikallisen kahvinpaahtimon esineistöä.

Suuri tapettikokoelma.

Von Heideman -suvun sukukartano ja englantilaistyyppinen puisto.

Vimpeliläisestä suksenvalmistusta museoksi muuttuneessa tehdaskiinteistössä 1920–60.

Jalokiviä ja muita mineraaleja eri puolilta maailmaa.

Ahvenanmaan metsästys- ja kalastusmuseon näyttelyssä kuvataan kalastukseen liittyvää esineistöä.

Sisävesiliikenteen historiaa Kainuun tervakuljetusten näkökulmasta.

Önningebyn taiteilijasiirtokunnan toimintaa (1866–1914). Vaihtuvia näyttelyitä.

Museot kuvauksineen museot.fi-palvelusta.

Kerro mikä on sinun suosikkimuseosi? Unohdimmeko jonkin?

Miten omalla blogilla voi erottua joukosta, kun netti on blogeja pullollaan? Lähde liikkeelle tästä. 

1. Valitse blogin aihe tarkkaan

Menestyneimmät blogit pyörivät usein jonkin tietyn teeman tai aiheen ympärillä. Hankala lähtökohta blogille on se, että "kirjoitan kaikkea mahdollista elämästä". Jos mahdollista, vie ajatus vähän pidemmälle. 

Mieti, mihin asiaan tai aiheeseen suhtaudut intohimoisesti. Onko sinulla jokin rakas harrastus? Oletko kiinnostunut erityisesti vaatteista, sisustamisesta, käsitöistä, koirista, urheilusta, ruuanlaitosta tai puutarhanhoidosta? Blogin aiheen rajaaminen johonkin tiettyyn asiaan on usein hyvä idea.

Toki voit kirjoittaa myös yleisempää lifestyle-blogia, jossa ei ole tarkasti rajattua aihetta. Muista kuitenkin, että tällöin sinun on vaikeampi erottua joukosta. Jos haluat kirjoittaa yleisesti elämästäsi, tuo blogiin omalla persoonallasi jotain sellaista, mitä muut samankaltaiset blogit eivät tarjoa.  

Mieti myös, kenelle kirjoitat. Toisille saman alan harrastajille? Saman ikäisille, samassa elämäntilanteessa oleville? Pidä lukijasi mielessä jatkuvasti, kun kirjoitat. Varmista, että teksti antaa jotain myös muille, ei vain sinulle. Se voi auttaa sinua saamaan teksteistä kiinnostavampia. 

Kysy itseltäsi, millaisia blogeja haluaisit itse lukea. Pyri tekemään sellaista sisältöä, jota itse haluaisit nähdä ja jota jaksaisit seurata. 

2. Mieti lukijaa – ole hyödyllinen tai viihdyttävä

Hyvä blogiteksti on yleensä aina joko hyödyllinen tai viihdyttävä – ja mieluiten molempia. Kerro asioista, joiden ajattelet joko auttavan lukijaasi tai olevan niin mielenkiintoisia, että lukija viihtyy ja jaksaa lukea tekstisi. 

Viihdyttävyys ei tarkoita, että sinun pitäisi olla mahdottoman hauska ja kirjoittaa vain kepeällä otteella. Se tarkoittaa sitä, että kirjoitat mielenkiintoisista asioista. Tekstisi voivat käsitellä myös vaikeita asioita tai voit pureutua niissä huomaamiisi epäkohtiin ja ongelmiin. 

Pyri aina herättämään lukijassa ajatuksia tai tunteita. Ole informatiivinen: kirjoita ajankohtaisista aiheista, seuraa uutisia ja ilmiöitä, ota kantaa, etsi vastaus johonkin itseäsi (ja siten myös muita) askarruttavaan kysymykseen. Tai sitten ole tunteita herättävä: kuvaile, kerro koskettavasta tapahtumasta, yritä saada lukija nauramaan tai itkemään. 

Kun kirjoitat, keskity mieluusti yhteen aiheeseen per postaus. Tämä tekee myös otsikoinnista helpompaa ja lukija pysyy kärryillä, kun et pompi asiasta toiseen. 

3. Anna persoonasi näkyä

Tee blogista itsesi näköinen. Anna persoonasi loistaa teksteissä ja kuvissa. Kerro omista kokemuksistasi ja anna vinkkejä omasta näkökulmastasi. Tuo aina itsesi jotenkin mukaan tekstiin. 

Mieti aiheita pohtiessasi: mikä sinua on viime aikoina ärsyttänyt tai ilahduttanut? Minkä asian haluaisit muuttaa maailmassa tai vaikka kotikaupungissasi? Mikä viimeaikainen sattumus on jäänyt mieleesi? Mitä sinulle on tapahtunut tänään, tällä viikolla? Mistä haaveilet? 

Jos jokin blogipostaus tai uutisartikkeli pyörii mielessäsi ja haluat kirjoittaa samasta aiheesta, älä vain referoi muualta lukemaasi – voit viitata siihen, mutta kerro myös, mitä juuri sinä ajattelet asiasta.

Nykyään anonyymi bloggaaminen on yhä harvinaisempaa – suosituimmat bloggaajat ovat aina läsnä nimellään ja kasvoillaan. Ole rohkeasti näkyvissä myös kuvissasi. Ihminen on kiinnostunut toisista ihmisistä. Jos kirjoitat ulkomaanmatkasta, laita mukaan kuvia myös itsestäsi, älä pelkästään nähtävyyksistä. Sellaisia kuvia kyllä löytyy miljoonasta muustakin paikasta.

4. Otsikoi kiinnostavasti ja informatiivisesti

Mieti, millaisia otsikoita itse klikkaat, kun selaat somea tai katsot sanomalehtien nettisivuja. Postauksesi otsikon tulisi kertoa jotain tekstisi aiheesta. Otsikko ei saa jäädä niin epämääräiseksi, että lukija ei tiedä lainkaan, mistä tekstisi kertoo. Voit silti käyttää mielikuvitusta ja huumoria! 

Kunnianhimoinen bloggaaja tietää myös jotakin hakukoneoptimoinnista. Hakukoneoptimointi tarkoittaa nettisivujen, kuten blogin, näkyvyyden parantamista hakukoneiden (eli Googlen) hakutuloksissa. Ihmiset löytävät blogit useimmiten Googlen kautta. Hakukoneoptimoinnin tavoite on se, että juuri sinun blogisi tulisi näkyviin Googlessa, kun joku etsii tietoa siitä aiheesta, josta olet kirjoittanut. 

Käytännössä kyse on siitä, että kun kirjoitat blogipostauksesi otsikkoa, mieti: jos joku haluaisi lukea tästä aiheesta, millä hakusanoilla hän etsisi sitä Googlesta? Kokeile informatiivisia otsikoita. 

Jos kirjoitat reissusta Tukholmaan, älä laita otsikoksi "Ihana viikonloppu Tukholmassa" – silloin sinua ei taatusti löydetä. Mieti, mitä itse kirjoittaisit Googleen, jos olisit lähdössä Tukholmaan, ja tee otsikko sen perusteella. Parempi otsikko voisi siis olla esimerkiksi "Tukholman parhaat edulliset ravintolat" tai "Mitä tehdä Tukholmassa – 10 vinkkiä". 

Voit lukea lisää hakukoneoptimoinnista esimerkiksi täältä.

5. Lisää kuvia

Pelkkää tekstiä sisältävä blogipostaus on useimmiten tylsä. Pyri aina kuvittamaan tekstisi ainakin yhdellä itse ottamallasi kuvalla (tai kuvalla, johon sinulla on käyttöoikeus). Kuvan tulisi liittyä siihen aiheeseen, josta kirjoitat. 

Älä huoli, vaikket olisi loistava valokuvaaja. Aloittelija pärjää yleensä melko hyvin älypuhelimen kameralla. Kun kuvaat paljon, kehityt kyllä. 

6. Kirjoita säännöllisesti

Yksinkertaista: jos et kirjoita, et saa lukijoita. Pyri päivittämään blogiasi säännöllisesti ja mieluusti usein. Jos kykenet kirjoittamaan blogiasi useamman kerran viikossa, mainiota! 

Muista silti, että laatu on määrää tärkeämpää. Kirjoita mieluummin hyvä postaus kerran viikossa kuin monta tylsää ja lyhyttä postausta joka päivä. Älä kuitenkaan hylkää blogiasi pitkäksi ajaksi, sillä tauot karkottavat lukijat. 

7.  Anna tekstin muhia ennen julkaisua

Laadukas blogi saa lukijoita, ja laadukas blogi sisältää laadukkaita tekstejä. Pyri niin hyvään sisältöön kuin suinkin saatat. 

Kun mielessäsi on hyvä aihe, kirjoita siitä postaus, mutta älä julkaise heti. Anna tekstin odottaa hetki, tunteja, päivä tai useampi. Palaa siihen ja mieti, voisitko lisätä jotain tai muokata tekstistä vielä paremman. 

Viimeiseksi ennen julkaisua tarkista vielä teksti kirjoitusvirheiden varalta. Katso virhelyönnit, pilkut ja yhdyssanat kohdilleen. Voit selkeyttää tekstiäsi käyttämällä lyhyehköjä kappaleita, väliotsikoita, listauksia ja numeroita. 

8. Lue muiden blogeja 

Hyväksi kirjoittajaksi oppii lukemalla paljon. Lue muiden ihmisten blogeja, erityisesti samantyyppisiä kuin omasi. Etsi toisten blogeista ideoita, vinkkejä ja hyviä aiheita, joista kirjoittaa. Kun pidät jostakin blogista tai blogitekstistä, mieti, miksi se on sinusta hyvä. Pyri itse samaan. 

Listoja Suomen suosituimmista blogeista löydät esimerkiksi Lumipallo-sivustolta. Cision listaa kuukausittain Suomen Top 10-blogit vaihtuvista aiheista. 

9. Verkostoidu

Blogi ei saa lukijoita itsestään. Netti pursuaa kiinnostavia blogeja ja sivustoja, joten on todella epätodennäköistä, että lukijat vain tupsahtavat juuri sinun blogiisi. 

Siis: verkostoidu! Lue muiden blogeja ja kommentoi niitä. Voit aina jättää kommenttisi loppuun linkin omaan blogiisi. Tällöin lisäät näkyvyyttäsi. Kun kommentoit itse muiden blogeja, on myös todennäköistä, että ainakin osa heistä tulee kommentoimaan myös sinun blogiasi.  

Lisäksi voit viitata omissa blogiteksteissäsi toisiin blogeihin ja laittaa linkkejä niihin. Kun inspiroidut jonkun toisen blogista ja haluat itse kirjoittaa samasta aiheesta, kerro omassa postauksessasi, mistä sait idean. Muista kuitenkin aina tuoda aiheeseen jotain uutta ja kerro omia mielipiteitäsi, älä referoi muiden tekstejä.

Kerro blogista sukulaisille ja ystäville, levitä sanaa. Voit pyytää heitä kommentoimaan blogiasi ja muista itse myös vastata kommentteihin. Blogi, jossa on kommentteja, on aina houkuttelevampi kuin hiljainen blogi. 

10. Muista some

Muista hyödyntää verkostoitumisessa myös sosiaalinen media. Voit jakaa omia tekstejäsi Facebook-sivuillasi. Voit myös tehdä blogillesi ihan oman Facebook-sivun tätä tarkoitusta varten. Jos tykkäät valokuvata ja blogisi on kuvapainotteinen, voit perustaa myös Instagram-tilin, jolla on sama nimi kuin blogillasi. 

Muista lisätä blogiisi tieto siitä, että sinut löytää myös somesta. Lisää blogisi kuvaukseen linkki sen Facebook-sivuille tai Instagram-tiliin.

Voit myös ilmoittaa blogisi Blogit.fi:n blogilistalle. Lue lisää täältä

 

P.s. Jos et ole vielä perustanut blogia, toivotamme sinut tervetulleeksi ET-lehden lukijabloggaajien joukkoon. Voit perustaa blogisi etlehti.fi:hin. Lue täältä, miten sen teet.

+ Vinkki! Jos bloggaat etlehti.fi:ssä, saatamme jakaa postauksesi ET-lehden Facebookissa. Jaamme postauksia, jotka ovat mielestämme mielenkiintoisia, ajatuksia herättäviä ja hyvin tehtyjä. 
 

Kysyimme lukijoilta, miten he hoitavat kuivaa ihoa talvikaudella. Tässä iso liuta hyväksi todettuja keinoja!

1. Kaikki alkaa ravinnosta

Kuivan ihon hoitoon tepsii tietysti kosteusvoide, mutta oikeanlainen ravinto on myös tärkeä, sanovat ET-lehden lukijat. Iholle tekee hyvää, kun juot tarpeeksi vettä ja suosit terveellistä ruokaa. Muista, että liian runsas suolan tai sokerin syöminen voi kuivattaa.

Lisäksi osa lukijoista vannoo vitamiinien ja hivenaineiden nimeen. Ylimääräinen öljy ruuan seassa tai kapselin muodossa voi myös auttaa. 

 • "Runsas nesteen juominen: sitruunalla höystettyä vettä ja vähähiilihappoista kivennäisvettä."
 • "Juon pari litraa vettä päivittäin."
 • "Syö hedelmiä ja marjoja."
 • "Laitan joka aamu puuroon oliiviöljyä ruokalusikallisen ja syön purasruohokapselin."
 • "Nautin vitamiini- ja hivenainepuristeita, viimeksi aloin käyttää voimakkaita norjalaisia kalaöljykapseleita. Ainakin hiukset ovat mielestäni voineet paremmin tämän jälkeen."

2. Peseydy oikein

Liiallinen peseytyminen voi kuivattaa ihoa. Saman tekee myös kuumalla vedellä lotraaminen. Pesunesteeksi on hyvä valita hellävarainen tuote, muistuttavat lukijat. Yksi lukija kertoo käyttävänsä peseytyessäänkin kosteusvoidetta pesunesteen sijaan.

Lisäksi ihoa on hyvä kuoria, sillä kosteusvoide ei imeydy toivotulla tavalla, jos ihon pinnalla on paljon kuollutta solukkoa. Muista kuitenkin kuoria hellästi. Rakeisimmat kuorintavoiteet kannattaa ottaa käyttöön vasta kesällä. 

 • "Ihan ensimmäisenä vähennän suihkussa ja saunassa käyntiä."
 • "Vaihdan talveksi pesunesteen vauvoille tarkoitettuun öljyyn."
 • "Ihon puhdistus aamuin illoin iholle sopivalla tuotteella: puhdistusmaito, kasvovesi. Pesen usein aamulla kuitenkin ensin ihon kylmällä vedellä ja sitten nämä puhdistustuotteet. Joskus hellä kuorinta iholle."
 • "En käytä aamuisin saippuaa, vain kylmää vettä huuhteluun. Sen jälkeen apteekista saatavaa Ceridal-kasvoöljyä. Hetken päästä kevyt meikkivoide (ei joka päivä)."
 • "Päivittäinen meikkaaminen kuivattaa ihoa huomattavasti, joten huolehdin ihon hyvästä puhdistuksesta miedoilla tuotteilla ennen varsinaista kosteuttamista. "
 • "Hiusten pesu oliiviöljypohjaisella shampoolla."
 • "Olen atoopikko ja hoidan kuivaa ihoani hyvin yksinkertaisella tavalla. Suihkun ja saunan jälkeen en käytä pyyheliinaa, vaan olen hetken alasti ja sitten sivelen pisaroivalle iholle kosteusvoiteen ja annan sen imeytyä hyvin. Luonnollinen kosteus menee voiteen kanssa ihoon ja näin saan kaksinkertaisen hoidon. Samaa konstia on käytetty meidän perheessä jo toisessa polvessa ja hyvin toimii. Vinkin olen saanut ihotautilääkäriltä Lastenlinnasta joskus 50-luvulla ollessani siellä hoidettavana lapsena."
 • "Ei pakkasella ihon kuorintaa tai kovaa puhdistusta!"
 • "Minulla on kuivahko iho. En käytä aina saippuaa, vaan pesen apteekista saatavalla Aqualan-voiteella. Sen jälkeen on tuntunut paljon paremmalta. Halvoista voiteista ei ole mihinkään, ihovoiteeseen pitää hiukan satsata. Öljyt ovat myös tosi hyviä tuotteita. Sauna tahtoo kuivattaa ihoa, joten pesu voiteella ennen sinne menoa kannattaa."

3. Sitten rasvaamaan!

Suihkun jälkeen levitetään kosteusvoide. Se on hyvä levittää heti peseytymisen jälkeen, ja iho saa olla vielä kostea, vinkkaavat lukijat. Vartalovoide saa olla tuhti, ei silti välttämättä rasvainen. Muista rasvata myös huulet! Tässä lukijoiden vinkkejä parhaista voiteista: 

 • "Vartalon iholle perusvoiteita apteekista, ei mitään tuoksuvia liruja."
 • "Kosteuttavan päivävoiteen käyttö, iltaisin yövoide. Päivävoiteen alle laitan talvisin muutaman tipan Lumenen tehotippoja. Ne tekevät ihosta ihanan pehmoisen."
 • "Huuliin aamuin, illoin ja päivälläkin kosteuttavaa Blistexiä."
 • "Levitän kosteusvoiteen kostealle iholle."
 • "Ehdottomasti paras kuivan ihon kosteuttaja on Tummeli-lypsyvoide. Se imeytyy nopeasti ihoon eikä jätä rasvaisuuden tuntua. Allergisille erinomaista on se, ettei voide tuoksu. Tummelia saa ostettua helposti, koska sitä myydään myös halpatavarakaupoissa."
 • "Heti suihkusta tullessa ihon rasvaus kosteuspitoisuuden säilyttävällä pitkävaikutteisella perusvoiteella joka on tarkoitettu kuivalle iholle, esimerkiksi apteekista saatavalla Lipolanilla.
 • "Kutisevaan ihoon käytän hydrokortisonia."
 • "Käytän puhdasta vaseliinia. Ei ole pelkoa vedestä, joka jäätyisi poskille."
 • "Olen ihastunut Niveaan, se kosteuttaa parhaiten."
 • "Päivisinkin käytän kasvoilla yövoidetta."
 • "Pesu, Aqvalan L voitelu, kasvoihin kosteana Humektania ja vartalolle Ceralania."

4. Joskus öljyjä ja tehohoitoja

Oikein kuivaa ihoa voi helliä öljyillä. Ne tekevät iholle suojaavan kerroksen. Jos kasvojen iho on todella kuiva, voi niille levittää seerumia ennen päivävoidetta. 

 • "Käytän säännöllisesti syväkosteuttavia naamioita."
 • "Kuivaharjaus silloin tällöin auttaa pintaverenkiertoon."
 • "Höyrytän ihoa viikoittain."
 • "Hoidan kuivaa ihoani (esimerkiksi sääret ja käsivarret talvella) öljyllä. Käytän erilaisia hedelmänsiemenöljyjä, jotka ovat halvempia kuin hedelmistä tehdyt öljyt. Aprikoosinsiemenöljy on ollut tosi hyvä. Öljyän ihon vain tarvittaessa, viikonkin välein saunan jälkeen kuivalle iholle. Öljy imeytyy ihoon hyvin ja pehmentää sen todella nopeasti."
 • "Exuviance-sarjalla on ihana Vespera-seerumi. Laitan sitä pari pisaraa ennen yövoidetta, ja ihoni ei enää kiristele."
 • "Minä käytän ruokaöljyjä ihon ravitsemiseen varsinkin talvella. Seesamöljy, oliiviöljy, mikä tahansa hyvälaatuinen ruokaöljy on tehokas suoja pakkasta ja viimaa vastaan."
 • "Hiuksiin 1–2 kertaa kuukaudessa hiuspohjaa kuoriva käsittely."
 • "Säännöllinen kosmetologilla käynti."
 • "Kuivan ihon hoitoon olen löytänyt kookosöljyn. Se on mahtava tuote koko vartalolle. Imeytyy iholle nopeasti ja tekee sen sen hyvän oloiseksi. Pitkän lääkekuurin jälkeen alkoi kasvojeni iho reagoida, jopa pesu vedellä kirveli iholla. Käytin vajaan viikon verran pelkästään kookosöljyä voiteena useamman kerran päivässä, iho rauhoittui nopeasti ja on nyt todella hyvinvoiva. Kookosöljyssä on mieto ja miellyttävä tuoksu, ei lainkaan ällöttävän perusvoidemainen."

+ Muista myös nämä! 

Talvella kodit ovat lämpimiä, ja silloin sisäilmasta tulee kuiva. Ilmankostuttimen pitäisi auttaa hengitysoireisiin, kuiviin silmiin sekä kuivan ja atooppisen ihon oireiluun. Ilmankostutin on hyvä sijoittaa makuuhuoneeseen, sillä iho on nukkuessasi aktiivisimmillaan.

Muista myös ihon suojaaminen sopivalla vaatetuksella. Pehmeät kankaat eivät ärsytä ihoa. 

 • "Sopivat vaatteet auttavat."
 • "Meillä on makkarissa ilmankostutin, ja yleensä laitan pyykit kuivumaan aika sängyn viereen.
 • "Myös ihon suojaaminen kylmältä ja tuulelta auttaa."
 • "Olen koettanut suojata kuivan ja vaalean ihoni auringolta mahdollisuuksien mukaan."
   

Luontokeskus Haltia ja Espoon marttayhdistykset järjestivät syksyllä 2015 Haltia-lapassuunnittelukisan espoolaisille marttayhdistyksille. Tässä tulee voittajan ohje, puikot esiin!

Haltia on luontokeskus Espoon Nuuksiossa. Jo rakennus itsessään on nähtävyys, sillä se on ensimmäinen kokonaan puusta rakennettu julkinen rakennus. Rakennus lämpenee ja jäähtyy auringosta ja maasta saatavalla energialla. Haltiaa ympäröivät Nuuksion ja Pitkäjärven huikeat maisemat ja retkeilymaastot.

Haltia ja Espoon marttayhdistykset järjestivät syksyllä 2015 Haltia-lapassuunnittelukisan espoolaisille marttayhdistyksille. Kilpailun ideana oli suunnitella luontokeskus Haltialle sopivat nykyaikaiset lapaset, joissa inspiraationa on käytetty Nuuksion luontoa sekä Haltian logon värimaailmaa. Lapasen pohjavärinä tuli olla valkoinen.

Raati valitsi voittajaksi Kata Lutherin tekemän Lovikka-tyylisen lapasen, jonka rannekkeeseen on neulahuovutettu Haltian logo. Raati kiitteli erityisesti Lovikka-mallin uutta tyyliä ja taidokkaasti tehtyä neulahuovutuskuviointia. Malli sopii niin naisille kuin miehillekin ja raati arveli sen olevan myös nuorten mieleen.

Yleisön suosikiksi nousi niin ikään Kata Lutherin tekemä yksinkertainen valkoinen lapanen, jonka kämmenselkään on kirjailtu silmukoita jäljitellen Haltian logo pystyyn. Raadin mielestä kuviointi muistuttaa maisemamaalausta.

HALTIA-LAPASET

Koko: Nainen (mies)

Tarvikkeet:

 • Luonnonvalkoista Novita Isoveli villalankaa 100 g.
 • Huovutusvillaa 9 eri väriä, muutama gramma kutakin.
 • Huovutusneula ja alusta esim. pala vaahtomuovia tai pesusientä,
 • mäntysuopaa tai muuta emäksistä saippuaa ja lämmintä vettä.
 • Pieni pätkä eriväristä lankaa peukaloaukon muodostamista varten.
 • Sukkapuikot nro 5-6 tai oman käsialan mukaan.

Tiheys: 18 s. = 10 cm

Vasen lapanen:

Luo 34 (40) s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo suljettuna neuleena seuraavasti: 1 krs n, 10 krs o, 2 krs n. Jatka sileää neuletta, kunnes työn korkeus alareunasta mitattuna on 12 (14) cm. Neulo nyt peukaloa varten aukko seuraavasti: neulo II puikon alusta 1 s normaalisti, neulo sitten seuraavat 6 (7) s erivärisellä langalla. Siirrä neulomasi silmukat takaisin vasemman käden puikolle ja jatka sileää neuletta normaalisti. Kun työn korkeus peukalokohdan jälkeen on 10 (11) cm tai pikkusormi peittyy reilusti, aloita kärkikavennukset. Neulo I ja III puikon alussa ensin 1 s o ja tee sitten ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli).  Neulo II ja IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja viimeiseksi 1 o. Jatka kavennuksia joka kerroksella kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka, vedä loppujen silmukoiden läpi ja kiristä.

Oikea lapanen:

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi ja tee peukaloa varten aukko III puikolle.

Peukalo:

Pura peukaloa varten neulottu erivärinen lanka ja siirrä silmukat sekä aukon reunoilta poimitut 3 uutta silmukkaa 15 (17) kolmelle puikolle. Neulo sileää neuletta kunnes peukalon pituus on 6 (7) cm ja kavenna sitten joka puikon lopussa 2 s oikein yhteen kunnes jäljellä on 6 s. Katkaise lanka, vedä loppujen silmukoiden läpi ja kiristä.  

Viimeistely:

Päättele langanpäät hyvin nurjalle. Kiinnitä huovutusvillat neuleeseen tikuttamalla huovutusneulalla kuvion mukaisesti. Yhden värialueen leveys on n. 5 (5,5) silmukkaa. Varmista kuvioiden kiinnitys huovuttamalla niitä kevyesti saippuavedellä. Huuhtele hyvin. Harjaa kuivaneet lapaset lopuksi nurjalta puolelta pörröiseksi esim. juuriharjalla tai karstalla.

 

54-vuotias Eija Vistbacka kyllästyi tarratatuointeihin ja marssi hankkimaan oikean.

Evijärveläinen Eija Vistbacka, 54, on haaveillut koko aikuisiän tatuoinnista.

– Laitoin pitkään sellaisia muutaman päivän kestäviä siirtokuvatatuointeja, mutta takaraivossa muhi koko ajan ajatus, että joskus vielä otan ihan oikean tatuoinnin.

Haave toteutui, kun Eija voitti ET-lehden ja Iskelmäradion Sitkun–Nytkun-kisasta lahjakortin tatuointistudioon. 

– Sopivan kuvan päättäminen oli tosi vaikeaa. Aluksi mietin tiikeriä kiinalaisen horoskooppimerkkini mukaan, mutta tatuoijan mukaan ranteen ja kyynärtaipeen välinen alue oli sellaiselle kuvalle turhan pieni.

– Sen jälkeen kävin läpi ruusut, perhoset ja muut tavalliset aiheet, mutta en halunnut tatuointia, jollainen löytyy joka tytöltä. Lisäksi kuvan piti olla sellainen, ettei se ala heti seuraavana päivänä kaduttaa. 

Lopulta kuva-aihe löytyi omalta pihalta. Eija huomasi lumessa kissansa Sissin tassunjäljen. Hän nappasi siitä kuvan ja lähetin sen tatuoijalle, joka piirsi valokuvan pohjalta tatuoinnin. Tassun yläpuolelle Eija halusi vielä kauniin kissasiluetin. 

Ei satu lainkaan

Eijan tatuointi tehtiin Seinäjoelle Black Cat -studiolla.

– Jännitin hirveästi etukäteen, sillä pelkäsin tatuoinnin sattuvan. Se oli ihan turhaa. Tunnehan oli kuin kuumaa neulaa olisi kuljetettu ihoa pitkin. Eikä itse tatuoinnin tekemiseen mennyt kuin noin tunti. 

Jännitystä lievensi myös se, että Eija tuli hyvin juttuun tatuoijan kanssa. 

– Hän oli taitava ammattilainen ja muutenkin mukava nainen. Juttelimme kaikenlaista ja huomasimme olevamme molemmat eläinten ystäviä ja niiden hyvinvoinnista huolehtivia.

"Saako tuon pois?"

Eijan lähipiiri suhtautui tatuoinnin ottamiseen myönteisesti, mutta ihmettelijöitäkin on löytynyt.

– Kyllä jotkut katselivat huuli pitkänä, ja joku kysyi, että saako tuon pois. Useimmat ovat kuitekin tykänneet, koska aihe sopii ikääni ja tyyliini. Moni on sanonut haluavansa itsekin tatuoinnin.

Eija on itse tatuointiinsa hyvin tyytyväinen.

– Käyn pari kertaa viikossa uimassa. Kuljen uimahallissa aina hirveän ylpeänä ja toivon muidenkin huomaavan tatuointini. 

Moni innostuu ensimmäisestä tatuoinnistaan niin paljon, että alkaa nopeasti miettiä jo seuraavan ottamista. Näin kävi Eijallekin.

– Käytän paljon kaikenlaisia rannekoruja. Aina on jotain hilavitkuttimia kädessä roikkumassa. Seuraavaksi voisin ottaa ranteen ympäri korumaisen tatuoinnin.

Eija mietti omaa tatuointiaan pitkään. Näin hän neuvoo kaikki tatuoinnin ottamista suunnittelevia.

1. Mieti aihe tarkkaan. Tatuoinnin kanssa on kuljettava loppuikä.
2. Päätä haluatko yleisen vai uniikin kuvan? Perhoset, tiikerit ja muut tutut kuva-aiheet ovat yleisiä, mutta haluatko ennemmin tatuoinnin, jollaista ei tule toista vastaan?
3. Piiloon vai näkyville? Tatuoinnin sijainti on tärkeä miettiä: haluatko nähdä tatuoinnin itse ja haluatko muiden näkevän sen?