Kaupallinen yhteistyö

ET-lehden lukijat saivat testata ANJA-annosjakelua kolmen kuukauden ajan. Kävimme Imatralla ja Perniössä kysymässä, miten lääkejakelu on helpottanut Heikin ja Pirjon arkea.

Paljasjalkainen imatralainen, Heikki Sallinen (61), jäi seitsemän vuotta sitten sairaseläkkeelle sydänvaivojen takia. Ohitusleikkauksen ja pallolaajennuksen jälkeen entisen putkimiehen tila alkoi kohentua. Kuntoutuminen vaati kuitenkin elintapojen rukkaamista. ”Pudotin painoa ja aloitin säännöllisen liikunnan. Nykyään voin niin hyvin, että olisin miltei työkykyinen”, Heikki kertoo.

Tätä nykyä Heikki tuntee kuitenkin olonsa tärkeämmäksi kodin henkenä. Vaimon lähtiessä töihin Heikki nousee tekemään koti- ja pihatöitä. Neljän lapsen ukki on intohimoinen ruuanlaittaja. Viimeisin hankinta keittiöön on lihamylly. Sillä Heikki tekee tuoremakkaroita, jotka hän maustaa poikansa kasvattamilla chileillä.

Heikin lääkitystä on vähennetty lähes puoleen entisestä, mutta edelleen hän joutuu ottamaan päivittäin yhdeksän erilaista lääkettä. Ennen Heikillä oli tapana lajitella kuukauden lääkkeet kerralla kahteen dosettiin; aamulääkkeet yhteen ja iltalääkkeet toiseen. Nyt hän myöntää jo jääneensä vähän koukkuun ANJA-annosjakelun helppouteen. ”Olen valmis maksamaan hyvästä palvelusta, ja voi tässä syntyä säästöjäkin. Jos reseptit vaihtuvat, niin lääkkeitä jää yli korkeintaan kahden viikon verran”, Heikki laskeskelee.

Imatrankosken Apteekki hoiti tarvittavat paperityöt, eikä Heikin tarvinnut murehtia mistään. ”Ihminen on peruslaiska. Helposti tällaiseen mukavuuteen tottuu”, Heikki naurahtaa.

ANJA-annosjakelu on palvellut suomalaisia jo yli kymmenen vuoden ajan. Heikki muisteleekin kuulleensa palvelusta ensimmäisen kerran anopiltaan vuosia sitten. ”Annosjakelu on iso turva varsinkin yksin eläville. Jos naamaa ei näkyisi apteekissa oikeaan aikaan, niin sieltä oltaisiin kyllä pian yhteydessä”, Heikki toteaa.

 

Oikea annostus oikeaan aikaan

 

Viisi vuotta eläkepäiviä viettänyt Pirjo Pulkkinen (65) kotiutui Espoosta Perniöön 26 vuotta sitten. Satavuotiaan talon perunakellarissa talvehtivat kukat pitävät diabeteksesta ja sydämen eteisvärinästä kärsivän Pirjon virkeänä. Hyötyliikuntakin hoituu painavia kukkaruukkuja kantaessa ja multaa möyhentäessä. Pirjon upea verenpisara-kokoelma on tehnyt intohimoisesta viherpeukalosta suorastaan paikallisen julkkiksen. 

ANJA-annosjakelu oli Pirjolle entuudestaan tuttu palvelutalossa asuvien vanhempien kautta. ”Lääkkeiden annosjakelu helpottaa tavattoman paljon hoitohenkilökunnan työtä”, Pirjo kertoo.

Vitamiinien ja lisäravinteiden lisäksi Pirjo ottaa päivittäin kuusi eri lääkettä. ”Annosjakelu tuo turvaa, kun ei tarvitse miettiä onko tullut otettua oikeat lääkkeet. Pusseihin on merkitty päivämäärä ja lääkkeidenottoaika, joten äkkiä huomaa jos joku annos on unohtunut välistä”, Pirjo sanoo.

Uuden annospussirullan Pirjo hakee Perniön Apteekista kahden viikon välein. Aluksi apteekissa tarkistettiin yhdessä lääkärin kanssa, että Pirjo ei ota suotta turhia ja päällekkäisiä lääkkeitä.

Osa lääkkeistä vaihdettiin samalla edullisempiin. ”Kaikki järjestyi yhdellä apteekkikäynnillä. Vaikeinta oli taitella itse tämä pakkaus kasaan”, Pirjo nauraa. Pirjo tulee miehensä Taiston kanssa vielä hyvin toimeen ilman auttavia käsiä.

Keväällä toteutuu yksi pitkäaikainen unelma, kun pariskunta lähtee Islantiin ihailemaan jylhiä maisemia. ”Reissussa nämä annospussit muuten vasta käteviä ovatkin”, Pirjo äkkää.

 

Lue mistä ANJA-annospussien matka alkaa!

 

ANJA-annosjakelun etuja:

1.Annosjakelu on turvallinen, koska saat aina varmasti oikeat lääkkeet.
 
2.Annospussissa olevan päivämäärän ja kellonajan avulla on helppo seurata onko muistanut ottaa lääkkeet ajallaan.
 
3.Apteekista saa kerralla kahden viikon annokset. Rahaa säästyy, kun lääkkeitä ei jää yli, vaikka reseptejä välillä vaihdettaisiin.
 
4.Lääkityksen oikeellisuus tarkistetaan sekä pakkausvaiheessa että apteekin ja lääkärin toimesta.

5.Lääkkeet on helppo ottaa mukaan matkalle tai käsilaukkuun.

Kaupallinen yhteistyö

Kontulan Apteekissa annosjakelupalvelua on tarjottu menestyksekkäästi jo lähes kymmenen vuoden ajan. Apteekkari uskoo kysynnän kasvavan edelleen.

Itä-Helsingissä sijaitseva Kontulan Apteekki on yksi suurimmista ANJA-annosjakelua tarjoavia apteekeista Suomessa. Alueella on annosjakelun asiakkaita noin 500. Suurin osa Kontulan Apteekin annosjakelu-asiakkaista kuuluu kotisairaanhoidon piiriin tai asuu palvelutalossa. Annosjakelu-asiakkaiden terveydentila on vaihteleva.
”Joillakin päivittäin otettavia lääkkeitä voi olla yli kymmenen, kun taas toiset pärjäävät muutamalla”, kertoo apteekkari Kirsi Pietilä.
Pietilä näkisi mielellään entistä useamman yksityishenkilönkin tutustuvan rohkeasti annosjakeluun. Usein aloite palvelun kokeilemiseen tuleekin omaisilta, jotka ovat syystä tai toisesta huolissaan läheistensä lääkityksestä. Pietilän mukaan annosjakelun etu on ennen kaikkea lääketurvallisuus.

”On huolestuttavaa, että vain kolmasosa apteekkien asiakkaista käyttää lääkkeitä oikein. Osalla lääkkeiden ottaminen oikeaan aikaan unohtuu, osa ei halua syödä niitä lainkaan ja osa käyttää lääkkeitä liikaa.”

Apteekkaria hirvittää, miten paljon ongelmia lääkkeiden ottaminen voi aiheuttaa esimerkiksi muistisairailla vanhuksilla, jotka eivät saa mistään apua.
”Joillain vanhuksilla vuorokausirytmi voi olla päälaellaan. Unilääkkeet otetaan aamulla ja ollaan koko päivä ihan sekaisin. Panostaminen lääkkeiden oikeaan käyttötapaan ja annosteluun vähentäisi monia ongelmia ja säästäisi pitkässä juoksussa yhteiskunnan varoja”, hän toteaa.
Kontulan Apteekissa on muutama vastuufarmaseutti ANJA-annosjakelun asiakkaita varten. He huolehtivat reseptiasioista ja vastaavat palvelun sujuvuudesta. Kotihoidon asiakkaiden lääkerullat lähetetään Kontulan Apteekista suoraan kotihoidon toimipisteisiin ja yksityishenkilöt noutavat rullansa apteekista itse kahden viikon välein. Kirsi Pietilä iloitsee annosjakelun suomasta säännöllisestä kontaktista asiakkaisiin.

 

”Pystymme tarkkailemaan palvelun toimivuutta ja kuulemme asiakkaiden voinnista, kun näemme heitä kahden viikon välein.”
Annosjakelun asiakkaatkin ovat palveluun tyytyväisiä. Kritiikkiä on tullut ainoastaan laskutuksesta, joka aiemmin hoitui veloittamalla asiakkailta kerralla kolmen kuukauden lääkkeet palvelumaksuineen. Kritiikki on nyt huomioitu valtakunnallisesti ja 1.4.2015 alkaen annosjakelusta voidaan laskuttaa kahden viikon välein.
”Kahden viikon lääkkeiden maksaminen ei tunnu niin suurelta kertasummalta. Laskun saa kotiin tai sen voi maksaa paikan päällä apteekissa”, Pietilä sanoo.
Palvelutaloissa käytäntö on osoittanut, että koneellinen lääkejakelu säästää henkilökunnan kallista aikaa vanhusten kanssa seurusteluun ja muuhun hoitotyöhön. Malliesimerkki on Kontulassa sijaitseva yksityinen Hely-koti, jonka henkilökunta päätyi suosittelemaan asiakkailleen annosjakelun aloittamista.

 

Kirsi Pietilä uskoo annosjakelun kasvavan lähitulevaisuudessa entisestään, kun väestö ikääntyy.
”Maailmalla ilmiö on jo nähtävissä. Nykyään on tavoitteena pysyä terveenä mahdollisimman pitkään ja lääkkeiden oikeasta käytöstä huolehtiminen on siinä isossa roolissa.”
Lue mitä mieltä Heikki ja Pirjo olivat ANJA-annosjakelusta!

Kaupallinen yhteistyö

Ammattilaiset huolehtivat ANJA-annosjakelun luotettavuudesta monisyisen pakkausprosessin joka vaiheessa.

 

Askel 1

ANJA-annospussien matka alkaa, kun asiakas tekee lääkärin määräämistä lääkkeistä annosjakelutilauksen lähiapteekissaan. Apteekki toimittaa tilauksen ANJA-annosjakeluyksikköön, missä farmaseutit tarkistavat, että määrätyt lääkkeet sopivat yhteen eikä niillä ole päällekkäisiä vaikutuksia. Tämän jälkeen tilaukset siirretään annosjakelukoneille, joka jakaa lääkkeet kerta-annospusseihin.
Annosjakelun työntekijöiltä vaaditaan tarkkuutta, näppäryyttä ja järjestelmällisyyttä.

Askel 2

Osa lääkkeistä tulee annosjakeluun purkeissa, mutta osa puretaan käsin läpipainopakkauksista. Eniten annosjakelussa käytetään parasetamolia ja kalkkia. Keskimäärin asiakkaat syövät päivittäin kahdeksan eri lääkettä.

Askel 3

Annosjakelukone annostelee lääkärin määräämät lääkkeet valmiiksi annospusseihin, ja tulostaa samalla jokaiseen pussiin asiakkaan tiedot. Pussista löytyy nimi, syntymäaika, lääkkeidenottopäivä ja –kellonaika, pussissa olevat lääkkeet ja niiden lukumäärä sekä oma apteekki.

Askel 4

Annosjakelussa hyödynnetään lääkkeitä, jotka ovat annosjakelun piirissä olevan asiakaskunnan eniten käyttämiä. Lääkkeiden valinnassa otetaan huomioon lääkevaihdon periaatteet.

Askel 5

Kamera kuvaa valmiiden annospussien sisällön erillisessä tarkastuskoneessa, joka tunnistaa oikeat lääkkeet niiden ääriviivojen ja pusseihin painetun viivakoodin avulla. Virheettömät rullat jatkavat matkaa, ja virheelliseksi ilmoitetut tarkistetaan.
Lähes aina virheilmoitukset ovat vääriä hälytyksiä. Tyypillisesti tabletti on pussissa kyljellään, jolloin kamera ei tunnista sen ääriviivoja tai lääkkeet ovat pussissa osin päällekkäin. Vuosittain koneen läpi kulkee 20 miljoonaa annospussia.

Askel 6

Jokaisella asiakkaalla on lääkekortti, johon on kirjattu kaikki hänen tietonsa. Virheilmoituksen sattuessa tarkistetaan, että asiakkaan tiedot vastaavat koneen ottamaa kuvaa. Korjaus tehdään leikkaamalla virheellinen pussi auki, tekemällä tarvittava korjaus pinsettien avulla ja sulkemalla lopulta pussi tarralla.

Askel 7

Annosrullassa on potilaalle lääkkeet yleensä kahdeksi viikoksi kerrallaan.
Valmiit annospussit pakataan laatikoihin, jotka lääketukkuliike noutaa päivittäin ja jakaa edelleen apteekkeihin. Annospussit päätyvät apteekkien kautta tyytyväisille asiakkaille ympäri Suomen.

Asiantuntijana toimi PharmaServicen laatupäällikkö farmasian tohtori, Outi Honkanen.

Lue Pirjon ja Heikin kokemukset ANJA-annosjakelusta!

 

Lääkkeiden annosjakelu on korvaamaton apu sekä päivittäin niitä ottaville ihmisille että heidän omaisilleen ja hoitajilleen.

Kun lääkkeitä on otettava useita päivässä, ei niistä ole aina helppo pitää lukua. Tähän ongelmaan on kehitetty ANJA-annospalvelu. Omaisen, hoitajan tai lääkkeiden ottajan ei tarvitse vaivata päätään sillä, ovatko lääkkeet oikein tai onko niissä päällekkäisyyksiä. ANJA-annospalvelu vastaa turvallisuudesta yhdessä apteekin ja hoitavan lääkärin kanssa. Lääkkeet toimitetaan asiakkaalle kahden viikon annospussinauhana oikeassa järjestyksessä. Pieni pussi on helppo sujauttaa mukaan vaikka käsilaukkuun.

”Nämä lääkepussit saan minäkin käsilläni helposti auki. Muutenkin ihan turvalliselta tuntuu tämä lääkkeiden otto ja hyvin menevät alas vesilasillisen kera”, kertoo MikevanHelmi-hoitokodissa asuva 82-vuotias Lea Lithonius. Lithonius on asunut hoivakodissa muutaman vuoden. Vanhana espoolaisena hän muutti Helmeen mielellään. Nyt on tarjolla apua ja seuraa, ja hoitajat tuovat eteen ne tuiki tärkeät lääkkeet.
”Kolmesti päivässä otan tabletit näistä annospussukoista. Omin päin en enää osaisi näitä lääkkeitä ottaakaan, kun niitä on niin monta.”

Helmi-hoivakodissa työskentelevä sairaanhoitaja Ritva Salakka on perehtynyt lääkejakelun tehokkuuteen.  
”Olemme laskeneet, mitä valmiit lääkeannospussit maksavat verrattuna oman henkilöstön ajankäyttöön. Plussalla ollaan sekä rahallisesti että ajankäytön suhteen.”
Lääkkeiden annostelu käsin vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, ja vie siksi paljon aikaa. Sekä asukkaat että henkilökunta ovat tyytyväisiä, kun lääkkeet tulevat valmiiksi oikein annosteltuina.
”Mikä parasta, meille jää enemmän aikaa auttaa asiakkaitamme ja seurustella heidän kanssaan.

ANJA-annosjakelun etuja:
  • Annosjakelu on turvallinen ja saat aina varmasti oikeat lääkkeet.
  • Jokaiselle ottokerralle on oma annospussi, jolloin on helppo seurata onko muistanut ottaa lääkkeet.
  • Saat kerralla kahden viikon annokset ja säästät rahaa, kun vanhoja lääkkeitä ei jää yli.
  • Useampi taho seuraa lääkityksen oikeellisuuden; pakkausvaiheen ammattilaiset, apteekki sekä hoitava lääkäri.
  • Lääkkeet on helppo ottaa mukaan.