Teleoperaattoreiden myyntitykeiltä pitäisi katkaista kieli. Sivistyneempi vaihtoehto olisi kieltää heitä lähestymästä senioreja, ellei yhteydenotto tule iäkkään ihmisen omasta aloitteesta.

Kauppakeskuksissa nuoret myyjät käyvät kimppuun kuin hyeenat. Liittymän vaihtajalle luvataan yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista.

”Rouva, nyt päivitetään tuo mummoluuri halvalla! Tulee kertaheitolla 4G Super, WLAN, MMS ja Data Security Antivirus 24/7. Premium Next FlashPlayerilla voitte peilata Emmerdalen vaikka leivänpaahtimeen, ja televisioon vaihdetaan WboxHD3/4.6.2 ja Netflix XL ja Pro Extra Total. ZTE FullHD 1920 x 1080 ja iPad Air 2 64GB ja DigiPlus 150 Mbps. Ajatelkaa, kolme kuukautta melkein ilmaiseksi.”

Vaikka rouva ei ihan käsitä, mistä nuorimies puhuu, hän allekirjoittaa sopimuksen kauppareissullaan puolipyörryksissä. Reipas ja mukava poika… Ja onhan se Sipilä puhunut uutisissa jostain digiloikasta.

Ikävä kyllä myyntitykkien lupaukset ikäihmisille osoittautuvat tyhjiksi ja ennen kaikkea kalliiksi. Olen ollut mukana perumassa kauppoja ja nähnyt sopimuspapereita, joilla olisi kannattanut enintään pyyhkiä takapuolta.

Kallishintaiset laitteet lojuvat joutilaina piironginlaatikossa, koska käyttöönotto on mahdotonta ilman sähköpostia. Vaaditaan PIN-koodi tai tunnusluku. Olemattomat ohjeet on painettu liian pienellä präntillä. Kukaan ei neuvo, ainakaan ilmaiseksi.

Vaikea on sitäkin ymmärtää, mihin pappa tarvitsee nopeaa laajakaistaliittymää ilman tietokonetta. Myyntiargumentit ovat täyttä puppua: ”Se on nykyaikaa. Voitte katsoa televisiota kaikilla laitteilla. On kaista valmiina, jos hankitte vaikka tabletin.”

Vanhuksilla ei ole tietoa laitteiden ja liittymien järkevistä hinnoista, ja mukaan myydään kaikki lisämaksulliset herkut. Vuotuiset kustannukset nousevat pilviin. Kaiken kukkuraksi paperilaskusta ja sen maksamisesta saa pulittaa kiskurihinnan.

Turhan rahanmenon lisäksi iskee katumus ja nolouden tunne. Huijaus harmittaa niin, että vanha ihminen ei saa öisin enää unta. ”Kauppakeskuksen reipas ja mukava poikakin käskee vain soittaa johonkin operaattorin asiakaspalveluun. Eivät ne suostuneet vastaamaan.”

Yhdet kaupat sain purettua, kun kysyin myyjältä, eikö edes hävetä. Valtaosa nauraa partaansa.

Kommentit (0)

Seuraa 

Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies' 

Olen geronomiopiskelija Ari Liimatainen, kokenut kustannustoimittaja ja freelancetoimittaja, joka innostuu sekä viestinnästä että vanhustöistä.

Geronomi toimii kokonaisvaltaisen vanhustyön asiantuntijana ja edistää laadukkaita vanhuspalveluja − hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä.

Äly etsii, mutta sydän löytää.

Palveluksessanne! www.geron.fi

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram