Yli satavuotiailta (ja vähän nuoremmiltakin) kysytään syntymäpäivähaastattelussa joka ikinen kerta pitkän iän salaisuutta.

Yksi sanoo ottavansa yömyssyn, toinen on raivoraitis. Joku on syönyt aamuisin ruisleipää, joku vetänyt illalla leukoja. Elämäneliksiirejä on monenmoisia.

Minusta kysymys pitkän iän salaisuudesta on aina ollut outo ja alentava. Haastateltavalla on jopa sadan vuoden elämänkokemus ja tuhansia tarinoita kerrottavanaan, mutta toimittaja haluaa kuulla jonkin hupsun anekdootin.

Kyseessä voi olla ainut päivänsankarista koskaan kirjoitettu lehtijuttu, ja otsikkoon nousee ehkä hyvinkin yhdentekevä, ensimmäisenä mieleen juolahtanut pikkuseikka. Kun toimittaja kysyy, pitää äkkiä yrittää sanoa jotain, vaikka kysymys olisi kuinka tyhmä tai maailmoja syleilevä.

Tokkopa edes yksinkertaisin toimittaja uskoo vakavissaan minkään yksittäisen asian määräävän elinajan pituutta. Pitkän iän salaisuuden metsästyksessä on kyse vain haastattelijan kiireestä ja laiskuudesta.

Vanhasta ihmisestä tehdään narri.

Tutkimustietoa suomalaisten terveydestä, toimintakyvystä ja pitkäikäisyydestä tarjoaa Gerontologian tutkimuskeskus GEREC.

Kommentit (0)

Seuraa 

Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies' 

Olen geronomiopiskelija Ari Liimatainen, kokenut kustannustoimittaja ja freelancetoimittaja, joka innostuu sekä viestinnästä että vanhustöistä.

Geronomi toimii kokonaisvaltaisen vanhustyön asiantuntijana ja edistää laadukkaita vanhuspalveluja − hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä.

Äly etsii, mutta sydän löytää.

Palveluksessanne! www.geron.fi

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram