Vanhustenhoitoon kaivataan jo kipeästi muutoksen tuulia. Yhä useampi meistä elää yli 80-vuotiaaksi, ja vuonna 2050 viidennes maailman väestöstä on yli 60-vuotiaita.

Helsingin Sanomat aloitti tänään juttusarjan väestön ikääntymisen aiheuttamista muutoksista. Harmaantuva maailma -sarjan ensimmäinen juttu esittelee sveitsiläisen Martin Woodtlin Thaimaahan perustaman muistisairaiden hoitokodin.

Kolmentoista sveitsiläisen vanhuksen asunnot ovat ympäri Fahamin pikkukylää. Vanhukset pääsevät temppeleihin ja torille sekä syömään paikallisiin ravintoloihin. Jokaisella on omahoitaja vierellä koko vuorokauden, ja rauhoittavia lääkkeitä vältetään.

Vanhoja ihmisiä kunnioitetaan paikallisessa kulttuurissa, mutta vanhuksilla ei ole yhteistä kieltä hoitajien kanssa, sillä thaimaalaishoitajat eivät puhu saksaa. Kommunikointi hoidetaan kosketuksella, ilmeillä ja eleillä. 

Kuukauden täysihoito Thaimaassa maksaa noin 3 300 euroa, mikä on arviolta kolmannes sveitsiläisen hoivan hinnasta.

Miltä kuulostaa? 

Kommentit (0)

Seuraa 

Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies' 

Olen geronomiopiskelija Ari Liimatainen, kokenut kustannustoimittaja ja freelancetoimittaja, joka innostuu sekä viestinnästä että vanhustöistä.

Geronomi toimii kokonaisvaltaisen vanhustyön asiantuntijana ja edistää laadukkaita vanhuspalveluja − hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä.

Äly etsii, mutta sydän löytää.

Palveluksessanne! www.geron.fi

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram