Ikuisen nuoruuden mallimaassa Yhdysvalloissa vanhus on kuulemma kiellettyjen sanojen listan kärkisijoilla. En tiedä, mikä nimitys olisi tarvittaessa sovelias, mutta harmittaa ylipäänsä, että vanheneminen leimataan yhä laajemmin häpeämerkillä.

Englannin kielessä ageism 'ikäsyrjintä' muistuttaa kovasti racism-sanaa 'rasismi', mikä sinänsä on hyvä asia. Toki suomessakin puhutaan ikärasismista. En kuitenkaan lakkaa ihmettelemästä, miten juuri vanhuksesta tuli uusi neekeri, loukkaava ja poliittisesti epäkorrekti termi.

FT Kaarina Mononen teetti keväällä 2015 kyselyn, jonka tavoitteena oli saada tietoa siitä, millaisia mielikuvia vanhuuteen liittyvät käsitteet herättävät. Vanhus tuotti eniten negatiivisia mielteitä, ja vastauksissa todettiin sanan olevan kartettava ja suomen kielessäkin jopa loukkaava.

Millaiset arvot vallitsevat yhteiskunnassa, jonka vanhuskäsitys alkaa olla näin läpikotaisen negatiivinen?

Ilokseni huomasin äskettäin Vantaalla vanhainkotiin opastavan tienviitan. Pahoin pelkään, että kyltti on jäänyt paikoilleen vuosikymmeniä sitten vahingossa, tai ehkä joku fiksu rakennusviraston maalari on vain kieltäytynyt kirjoittamasta liikennemerkkiin Ikääntyneiden palvelujen hoiva-asumisen tulosyksikön ympärivuorokautisen hoidon osastot tai jotain muuta yhtä pöhköä. Mene ja tiedä.

Minä olisin heti valmis aloittamaan Vanhainkodit kunniaan -kampanjan samalla tavalla kuin hoivakoteja pantiin jo kuntoon. Vanhainkoti-nimitystä saisivat vastedes käyttää vain alan laadukkaimmat hoitokodit, joissa asuvien vanhusten elämä olisi parasta mahdollista aina kuolemaan saakka.

Samalla muuten palauttaisin ukkokodit meille miehille, mutta se on jo toinen juttu.

Kommentit (4)

Tupu

Ensin on "kantasuomalainen" sitten mamut ja sitten vasta eläkeläinen, tältä se tuntuu.

Arvkas vanhuus - Anneli

Saa jakaa
ME VAADIMME VANHAINKODIT TAKAISIN
ETSINTÄKUULUTUS KADONNEILLE JA UUSILLE KANNATUKSILLE
Anna siis kannatuksesi; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1672
Näytetään kansalaiset yhdessä, että emme hyväksy nykyistä vanhushoidon politiikkaa.
Missä luuraa nämä edellisen Kansalaisaloitteen Arvokas vanhuus 25.5 - 25.11 2015 sähköiset kannatukset. 
Osa kansalaisista on tietenkin kannattanut jo tätä uutta, mutta osa ei
ole varmaan huomannut, että pitääkin kannattaa uudelleen. 
ARVOKAS VANHUUS 2 on tehty uusiksi ja tavoitteita lisätty;
Alla uudet tarkennukset 3:lle vanhalle vaatimukselle;
Kiireellisesti vaadimme kotihoitoon sekä pitkäaikaishoitopaikoille jokaisessa Suomen kunnassa hoitajamitoitusta, jolla otetaan huomioon myös omaishoitajien avustaminen, sekä ammattitaitoista henkilökuntaa hoitotyöhön ja se on myös kirjattava lakiin. Hoitajilla pitää olla tarpeeksi aikaa suorittaa vanhuksen kotona tapahtuvat hoidot. 
Lisäksi heillä pitää olla aikaa toteuttaa kuntouttavaa työotetta, sekä aikaa ulkoiluttaa ikääntynyttä säännöllisesti.
- Me vaadimme lakiin kirjattavaksi "laitoshoidonmaksuista" 
(sis: lääkkeet, hoidon, asumisen, ruuan, kuljetukset ym.)
vähävaraisille eläkeläisille 85% eläkkeestä ja loput on yhteiskunnan hoidettava. Vain tällä tavalla taataan, että kaikki saavat tarvittaessa hoivapaikan.
- Me vaadimme oikeutta niille huonokuntoisille, yksinäisille ja turvattomille ikääntyneille henkilöille, joiden elämä kotona ei ole arvokasta ja kunnioittavaa, sekä niille joiden palvelutarpeisiin ei ole tarpeeksi kotipalvelun henkilöstöllä resursseja! 
Alla kokonaan uusi vaatimus;
- Me vaadimme, että lakiin on kirjattava, että omaisten mielipide omaishoidon järjestämisessä on otettava huomioon myös siinä tapauksessa, että omainen ei halua/pysty hoitamaan omaistaan. 
Nämä 2 alla olevaa vaatimusta oli jo aikaisemmassakin kansalaisaloitteessa;
- Me vaadimme, niitä kuntia jotka ovat lopettaneet ”laitoshoitopaikat”, palauttamaan ne tarvittavalle tasolle. 
-  Me vaadimme jokaiseen Suomen kuntaan riittävästi laitoshoitopaikkoja niitä tarvitseville. 
Missään nimessä Suomessa ei riitä se hallituksen kaavailema 3%  ikäihmisten määrästä olevat laitospaikat. 
Perhehoitoyksiköt eivät pysty / kykene ammattitaidottomien vetäjien takia, eikä kotisairaanhoito huonon henkilökuntamitoituksen takia, hoitamaan todella huonokuntoisia , pahasti muistisairaita ja muita vaikeasti hoidettavia vanhuksia, jotka vaativat ammattitaitoisia hoitajia 24/7 viereensä. 
Kannattakaa siis aloitettamme, jonka ovat laittaneet alulle tavalliset kansalaiset; eläkeläiset ja hoitajat ympäri Suomen, ilman politiikkaa.... Kannatusaikaa enää 10.5 2016 asti...
Aikaisemmat kannatukset edelliselle Arvokkaalle vanhuudelle eivät periydy tälle uudelle, joka aloitettiin 10.11 2015.

Jos olet epävarma, oletko kannattanut aloitetta, käy laittamassa kannatuksesi, jos olet aikaisemmin kannattanut, niin et pääse uudestaan kannattamaan. Helppoa tarkistaa.
Jos haluat tehdä kannatusilmoituksen paperilomakkeella verkkopalvelun sijaan, tulosta alla olevasta linkistä PDF-lomake; 
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoituslomake/Kansalaisaloite...
Täytä siihen tietosi ja lähetä se oheiseen postiosoitteeseen; 
Anneli Koivunen, Otsontie 3, 05400 Jokela
Postittaminen tapahtuu kannattajan kustannuksella ja vastuulla. 
Yksittäisen lomakkeen lähetyshinta on 1,20€ / lähetys.
Jos et omista tulostinta, ota yhteys paikkakuntasi eläkeläisjärjestöön tai vanhusneuvostoon ja pyydä heitä toimimaan puolestasi. Heille kaikille on mennyt tieto tästä aloitteesta.
Tai kerätkää lähipiirissä yhdessä lomakkeille kannatuksia, joku varmasti lähipiirissä osaa ottaa tulosteita lomakkeesta, ja lähettäkää samassa kuoressa kaikki kerralla taittamattomina A4-kokoisina. 
Postimaksuun 1,80€ mahtuu noi 15 lomaketta ja postimaksuun 2,40€ mahtuu noin 45 lomaketta. 
Lisäksi meillä on 22 YRITYSTÄ Suomessa, missä voi kannattaa lomakkeella ja koko ajan kannatuksia keräävät yritykset lisääntyvät. 
Lisäksi meillä on 10 läänissä 37 kerääjää ja heitäkin ilmoittautuu koko ajan lisää. Ilmoittautuminen tapahtuu minulle sähköpostilla; arvokas.vanhuus(@)kolumbus.fi ( Sulut pois @ ympäriltä.)
Tästä keräyskartalle; https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zfbQNF3UdlqE.kltizhpQkc4I&usp=s...

Seuraa 

Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies' 

Olen geronomiopiskelija Ari Liimatainen, kokenut kustannustoimittaja ja freelancetoimittaja, joka innostuu sekä viestinnästä että vanhustöistä.

Geronomi toimii kokonaisvaltaisen vanhustyön asiantuntijana ja edistää laadukkaita vanhuspalveluja − hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä.

Äly etsii, mutta sydän löytää.

Palveluksessanne! www.geron.fi

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram