Kirjoitukset avainsanalla pääsiäinen

Oululainen Anja Ala-Kojola, 67, jäi eläkkeelle terveydenhoitajan työstään kuusi vuotta sitten.  Erityisen rakas harrastus, helmimunien askartelu löytyi neljä vuotta sitten.

- Menin Oulun ortodoksisen seurakunnan kurssille, jossa tehtiin helmimunia. Jäin heti koukkuun, ja kunnon annoksen helmimuna-askartelua. Jouduin nimittäin olemaan paikoillani kaksi kuukautta kipeiden jalkojen takia. Siinä ehti tehdä aika monta munaa ja aikakin kului paremmin. Kurssi on kerran vuodessa, viime launtaina meitä oli noin 21 innokasta tekijää kurssilla. Olen myös maalannut ikoneita kahdeksan vuotta.

Anja kehuu, että helmimunien tekeminen on aivan ihanaa, rentouttavaa ja luovaa. Niitä on mukava antaa lahjaksi ystäville. Helmimunan sisään kätkeytyy styroksinen muna, jonka päälle kiristetään ohuesti pala sukkahousua nuppineulojen avulla.

- Sitten laitan langan johdinpisteiksi nuppineulan munan ylä- ja alapäähän. Sitten aletaan kieputtaa muliinilankaan johdinpisteiden kautta munan pintaan. Kutsun tätä lankaamiseksi. Koko pinta peittyy langalla, eikä liimaa käytetä yhtään. Samassa munassa voi käyttää eri värisiäkin lankoja halutessaan. Tätä ei ihan heti opi, mutta ajan kanssa taito karttuu.

Tosin ennen tätä on jo tehty asia, joka on ehkä vaikein tässä askartelussa. Muliinilanka on kuusisäikeinen, ja se pitää jakaa kahteen osaan. Kolmisäikeinen lanka on sopiva.

- Sitten tukinuppineulat otetaan pois ja lanka päätellään. Sen jälkeen alan koristella pintaa erilaisilla pienenpienillä helmillä. Ne painetaan styroksimunaan pienillä somistajan nuppineuloilla.  Suosikkikuvioni on kukan varsi ja erilaiset geometriset kuviot.

Upean helmimunan teossa menee aloittelijalta pitkään, Anjaltakin 2-3 tuntia.

- Tykkään tehdä aihioita valmiiksi. Eli kieputtelen ”lankamunia” jo valmiiksi ja vasta sitten alan helmikoristelun.

 

Munaan voi ommella myös koristenauhan helmien joukkoon.

 

Muniin voi laittaa myös tarrakoristeita, esimerkiksi ”jalokiviä”.

 

Anja laittaa mielellään muniin ”helmikruunun” sekä ylös että alas.

Keltainen, vihreä ja violetti ovat Anjan lempivärejä helmimuna-askartelussa.

 


Munia on erikokoisia, alkaen pienistä 3,5 sentin pituisista yli 10 sentin korkuisiin muniin. Anja tekee mieluiten kananmunan kokoisia tai niitä pienempiä helmimunia. Kaikkiaan hän tehnyt varmaan 70 munaa, mutta suurin osa on annettu lahjaksi. Anjalla on kotona toistakymmentä munaa, jotka hän nostaa esille pääsiäisen aikaan.

– Otan pihalta omenapuusta jäykkiä oksia, laitan ne maljakkoon ja ripustan munat siihen.

Myös ikkunalla ja vadissa munia on mukava katselle.

Muna voi roikkua lampussakin.

Pääsiäisen jälkeen munat pakataan talouspaperiin käärittyinä kenkälaatikkoon.

Muitakin käsitöitä Anja on tehnyt koko ikänsä: esimerkiksi kutonut sukkia ja lapasia valtavat määrät.
- Olin vuosia ryhmässä nimeltä ”Käsityötaidoilla hyvää tehden”. Neuloimme myssyjä keskosille, sukkia vanhuksille ja nuttuja etiopilaisille vauvoille. Hyvää voi tehdä kotonakin. Vein juuri pussillisen tekemiäni villasukkia ja lapasia Suomen punaiselle ristille, joka toimittaa ne turvapaikan hakijoille vastaanottokeskukseen.

Viiden lapsenlapsi syntyy toukokuussa, ja hänellekin on jo neulottu yhtä sun toista.  

- Toimettomana en voi olla, aina otan käsityön, jos istun vaikka telkkarin ääreen. Ehkä jo seuraavana pääsiäisenä voisin ottaa kaksi lastenlasta mukaan helmimuna-askarteluun, 7- ja 11-vuotiaat tytöt. Pojat eivät ole näistä kiinnostuneet.

Parasta helmimunan tekemisessä on mielikuvituksen käyttö, ja se, että näkee heti kättensä tuloksen.
- Käsityön tekeminen on arjen hohdokkuutta! Kuuntelen samalla radiota, kuuntelen äänikirjoja tai katselen toisella silmällä telkkaria.

 

Anja suosittelee tätä kirjaa luettavaksi, jos helmimuna-askartelu kiinnostaa.

(Maahenki)

Piispa Arseni Pääsiäismuna – ylösnousemuksen symboli

Pääsiäismunat kuuluvat itäisen kirkon perinteessä itseoikeutetusti Kristuksen ylösnousemusjuhlan ruokapöytään. Niillä koristetaan pääsiäisaikana kotia, ja koristeltu pääsiäismuna voidaan ripustaa kodin ikoninurkkaan. Erilaisista materiaaleista valmistetut pääsiäismunat ovat monille myös rakas harrastus ja intohimoisen keräilyn kohde.

Piispa Arsenin kirja kertoo pääsiäismunien historiasta ja ortodoksisen kirkon pääsiäismunaperinteestä. Kirja myös opastaa, kuinka erilaisia tekniikkoja käyttäen munia voidaan koristaa

Pääsiäismunien perinne ei toki rajaudu vain slaavilaiseen maailmaan, mutta tässä kirjassa paneudutaan ennen muuta venäläisiin ja slaavilaisiin pääsiäismuniin. Runsas ja värikylläinen kuvitus koostuu suomalaisissa yksityiskokoelmissa olevista pääsiäismunista ja suomalaisten harrastajien koristelemista pääsiäismunista. Aiheesta ei suomen kielellä ole aiemmin julkaistu yhtään yhtenäistä esitystä.

 

Kuvat: Heli Ilkka

 

Kommentit (1)

Sirkka
Liittynyt8.3.2016

Todella kauniita munia. Niiden tekeminen vaatii runsaasti kärsivällisyyttä ja "silmää" yhdistellä helmiä ja värejä.  Nautin kaikesta kauniista, ja näiden kuvien katseleminenkin antoi hyvän mielen. Kiitos !

Kotiin ja kattaukseen voi saada pääsiäistunnelmaa muutenkin kuin rairuoholla ja pääsiäistipuilla. Minä innostuin tyhjentämään kananmunia jo hyvissä ajoin koristelua varten.

Se käy helposti näin: pistä raa'an kananmunan molempiin päihin pienet reiät neulalla. Paina ensin pienellä, sitten vähän isommalla neulalla. Puhalla sisus ulos, huuhtele munankuori ja anna kuivua.

Munat tai munakuoret voi värjätä keittämällä niitä jonkin värjäävän aineen kanssa 10–20 minuuttia. Keittämisen jälkeen niitä voi vielä sekoittaa värillisessä keitinliemessä, jolloin väri syvenee.  

Värjää keitinliemi näillä:

  • Punasipulin kuoret – punaruskea
  • Keltasipulin kuoret – oranssiruskea
  • Kahvi ja tee – ruskea
  • Pakastemustikat – harmahtava sininen
  • Punakaali – kirkas sininen
  • Punaviini – punavioletti
  • Porkkanat – hennon keltainen
  • Sahrami tai kurkuma – keltainen
  • Punajuuriliemi – vaaleanpunainen väri

Nämä munat on ostettu Prahasta. Hienot reiät on tehty hammaslääkärin välineillä.

Munaisa pääsiäiskortti

Minä otin munakuoriin askartelevamman otteen. Päätin tehdä kuuden munan kennoon erilaisen, kolmiulotteisen pääsiäiskortin kuudesta munasta. Siksi halusin koristella ne mahdollisimman eri tavoilla. Virkkasin keltaisesta langasta ja pörröisestä vaaleanvihreästä langasta munalle päällisen.

Aika monia munia päällystin liimaamalla niihin käytettyjä postimerkkejä ja sanomalehtisuikaleita. Aika vänkä tuli munasta, johon liimasin höyheniä. Kokeilin myös ommella tilkkutyötyyliin munalle värikkään peiton.

Pääsiäispöytään en laittanutkaan kukkia, vaan levitin pöydälle valkoista paperirouhetta, jota oli ollut pakkauksessa pehmikkeenä. Sen päälle asettelin päällystetyt muna. Valkoisiin lautasliinoihin liimasin keltasävyisen postimerkin. Sain innostunutta palautetta pääsiäisvierailta, sillä he eivät olleet ennen nähneet tämmöistä kattausta. Mielikuvitus ja hullut ideat vaan peliin!

Jos ei jaksa puhallella munia, voi askarteluliikkeistä ostaa styroksimunia.

Sain 10-vuotiaalta Venlalta virpomisoksat, joihin hän oli kekseliäästi virkannut värikkäitä nauhoja. Kun kotona ei ollut paperia, homma hoitui näin.

Pääsiäisenä voi vaihtaa myös ovikoristeen. Senkään ei tarvitse olla osoittelevan pääsiäishenkinen, vaan keväisyys riittää. Aika keväisen kranssin saa päällystämällä styroksisen kranssipohjan vaikkapa vihreä-keltasävyisillä postimerkeillä. Saman asian ajaa eri väriset pienet kauniit paperipalat, joita voi keräillä vaikka lehdistä ja tapetinjämistä.

Helppo ja persoonallinen ovikoriste syntyy myös vanhasta kirjasta. Taittele jokainen sivu kaksikerroin, jolloin kirjan sivuista muodostuu puolikas lieriö. Paina kansiin reiät ja kiinnitä niihin naru ripustusta varten. Kirjaa voi koristella monin tavoin, vaikka paperisilla ruusuilla.

Pihaakin voi koristella pääsiäishenkeen. Mikkelissä olevassa Kenkäveron kartanossa on ulkona vanhoja monoja ja kenkiä, joihin on laitettu maalattuja munankuoria!

Käsityöihmisiltä löytyy kotoa materiaalia, useimmiten liikaakin. Kevään keltaisista ja vihreistä langoista voi helposti rakennella kestävän ”kukka-asetelman” vaikka isoon koriin, nukenvaunuihin läpinäkyvään isoon maljakkoon. Langoilla täytetty kylpyamme on hauskan näköinen mutta ehkä saman fiiliksen saa pienimuotoisemmasta lankakasastakin....

 

Kommentit (0)

1. Kenkäveron vanha pappila Mikkelissä on upea, ympäri vuoden avoinna oleva kiinnostava käyntikohde. Katsottavaa ja koettavaa riittää, sillä vanha miljöö on restauroitu huolellisesti ja puutarha on kesäisin upea.

Mutta käsityön ystävän suurin ilo on kotimaisia käsitöitä pursuava tyylikäs myymälä. Kesäisin aitoissa on myös käsi- ja taideteollisuusnäyttelyitä.  

2. Myymälä on iso ja viihtyisä, ja se tuntuu kuin näyttelytilalta. En koe siellä koskaan mitään ostopakkoa kuten yleensä kaupoissa. On vaan niin kiva kaikessa rauhassa tutkailla kotimaisia design-tuotteita.

3. Tällä hetkellä Kenkäveron myymälässä on esillä lappeenrantalaisen Seija Patrosen käsinmaalattuja pääsiäismunia 6.4. asti. Patronen on maalannut ja koristellut reilun 30 vuoden aikana noin 2000 tuhatta erilaista pääsiäismunaa.

Erilailla koristeltuja kanan- ja hanhenmunia on vitriinissä ja niitä roikkuu myös katosta kullanväriseksi maalatuista luudista! Hyvä idea tehdä itselle pääsiäiskoriste.

4. Munien vieressä on niin huovutettuja kuin keramiikasta tehtyjä ihan uuden näköisiä noita-akkoja. Kangasniemellä toimiva Keramiikkakellari tekee veikeitä noita-akkoja ja pääsiäistipuhahmoja. Huopanoitia valmistaa Ateljee Hannetar eli Hanne Alho Jurvassa.

5. Myymälän takaosassa on näyttävä installaatio lapasista. Myynnissä on 250 paria lahjoitettuja lapasia, rakkaudella tehtyjä. Ostamalla 20 eurolla lapaset tukee syrjäytymisvaarassa olevia lapsia, joille tarjotaan vapaita paikkoja käsityökoulussa ja -kursseilla.

6. Pieksämäkeläisen Muotoisa Designin huovutetuissa pannunalusissa on viehättävää kotikutoisuutta. Ovat taatusti kaikki yksilöitä!

7. Tiskirätti Vilippus sisältää elämänviisauksia. Svengiä ja hyviä fiiliksiä. Vähän höpö mutta niin ihanan söpö. Mummona on mahtavaa. Vilippus-tyynyliinoja ja tiskirättejä valmistaa Anne Knuutila Oulussa.

8. Savionni tekee suklaalevyjä, jotka eivät taatusti lihota. Keraamiset suklaalevyt sopivat pannunaluseksi tai saippuan alle. Niitä valmistaa pirkkalalainen valmistaa Riitta Mustakoski.

9. Helsinkiläisen Kati-Riinan koivupuinen koukku, jonka saa itse värittää, on mukava lahja lapselle. Maalaa, väritä ja koristele koukku mieleiseksesi. Maalaamiseen sopivat mm. vesi- tai peitevärit ja maalauksen jälkeen koukku on hyvä lakata esimerkiksi askartelulakalla. Mallit: naistenpaita, miestenpaita, mekko, shortsiasu ja talo

10. Lapuan kankureiden ihanat huovutetut pannunalustat ovat söpöjä kuin karkit.

11. Kalapyyhe sopii mökkituliaisiksi. Sitä valmistaa kuopiolainen Ateljee Keltainen Talo.

12. Mökkituliaisiksi sopii myös Mikkeli-aiheinen lautapeli. Muitakin kaupunkeja on tarjolla, esimerkiksi Kuopio, Warkaus ja Pietarsaari.

Kaikki kaupunkipelit on suunnitellut Heidi Harmanen Pieksämäeltä ja pelien kustantaja on Taito Itä-Suomi ry. Pelit painetaan Pieksämäellä Pieksän Printissä.

13. Kukapa lapsi ei ilahtuisi näistä menopeleistä. Puuautoja ja -prätkiä valmistaa Wärkkärin Olli Kangas Seinäjoella.


14. Oletko muuten ihmetellyt, mistä nimi Kenkävero tulee? Nimestä on monta tarinaa.

Yhden tarinan mukaan Kenkävero -nimitys on saanut alkunsa kansan kirkkomatkoista. Saimaan saaristosta soutaen tullut seurakunta laittoi rannassa kirkkokengät jalkaansa. Kun kengät alkoivat kulua, puhuttiin että nyt maksetaan kenkäveroa.

Mikkelin Kenkävero, myymälä on avoinna ma–pe 10–18, la 10–16, su 10–18.
www.kenkavero.fi
 
15. Koko perheen pääsiäistapahtuma la 28.3. klo 10–16 munakeilausta – trullikoulu – ihanat alpakat – tekemispajoja

Kommentit (0)