Elämä on yhtä priorisointia eli asioiden tärkeysjärjestykseen laittamista. Omaishoitajana jouduin ensimmäisen kerran asettamaan asioita tärkeysjärjestykseen, kun huomasin, että en todellakaan jaksa kaikkea. Hain apua Tuntemattoman sotilaan ehtymättömästä aforismivarastosta. Sieltä löytyi ohje: Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat. On muuten periaate toiminut aika hyvin. Toki on tunnustettava, että jos vaimo olisi terve, tärkeysjärjestys olisi tässä matkan varrella saattanut olla toisenlainen.

Niin kuin nyt näissä kulkuneuvoissa. Moottoripyörä meni tuossa vuodenvaihteen jälkeen rikki, ja siihen piti tehdä remontti, joka maksoi reilun 1200 euroa. Olihan se paljon rahaa, mutta asiaanhan se meni. Niin kuin moni muukin moottoripyörän vaatima maksu. No, viime kesänä sanoivat Chryslerin huollossa, että vaikkei autossa ole noita kilometrejä vielä paljoakaan, niin ikää on sen verran, että pitäisi jakohihna vaihtaa seuraavan huollon yhteydessä.

Kuukausi sitten huomasin huollon olevan taas ajankohtainen. Käytännössä öjynvaihtohuolto, jossa vaihdetaan vain öljyt ja suodattimet. Ja joitain pieniä tarkistuksia ja ruuvin kiristelyjä ja saranan rasvauksi. Kysyin merkkihuollosta hintaa jakohihnan ja vesipumpun vaihdolle. Riippuen jostakin teknisestä yksityiskohdasta 950 - 1100 euroa. Ilman öljynvaihtohuoltoa. Ja samoilla reunaehdoilla ei-merkkikorjaamossa 650 - 800 euroa. Molemmat tosi paljon rahaa! Ei muuta kuin ukko Chryslerin Venäjä-sivuille. Lähin merkkihuolto löytyi Pietarista, tai paremminkin niitä löytyi neljä. 

Laitoin kaikille kuvauksen huollon tarpeesta ja tiedustelin hintaa. Yksi ei vastannut ollenkaan. Toinen ilmoitti, että huoltavat vain 2005 ja uudempia autoja, minun on 2002. Kolmas laski hinnan siten, että vanha autoalan ammattilainen näki laskelmassa ammattitaidottomuutta. Hihnan ja pumpun vaihdon hinta oli katsottu erillisenä hinnastosta ja laskettu raa'asti yhteen. Kysyessäni asiasta sain epämääräisen vastauksen hinnasta. Raakkasin pois laskuista. Neljännestä tuli napakka ja yksilöity tarjous: noin 20 000 ruplaa eli 261 euroa ja hinta sisälti Castrolin synteettisen öljyn. 

Sovittiin aika viime viikon tiistaille. Sattui vielä niin hyvin, että vanha yliopiston aikainen venäjän kieliopin eläkkeellä oleva opettajani lähti matkaseuraksi. Maanantai-aamuna starttasimme Joensuusta. Vaihtoehtoja oli käytännössä kaksi. Voisimme joko ajaa Viipurin kautta tai Sortavalan kautta. Valtatie M10 Viipurista Pietariin on tylsä ja ilman nähtävää. Lisäksi siellä on ihan mahdoton liikenne. Sortavalan kautta on A121:ä pitkin vähemmän liikennettä, mutta varjopuolena huonompi tie. Valitsimme A121:n, koska se kulkee vielä toistaiseksi kauniiden vanhojen suomalaisten rakentamien kylämaisemien halki. 

Niiralan tulli Suomen ja Värtsilän tulli Venäjän puolella toimivat paljosta väen määrästä huolimatta tehokkaasti ja nopeasti. Suomalaiset ovat löytäneet Venäjän 45 senttiä litralta maksavan bensan! Vaihdoimme tienvarsiukolta, jonka tunsin entuudestaan, ruplia sen verran kuin tunsimme tarvitsevamme. Tie rajalta Sortavalaan oli varsin kuoppainen ja reikäinen.

Sortavalan Krona-baarissa oli ensimmäinen kahvitauko

Sortavalassa joimme kahvit ja matka jatkui. Tie muuttui huomattavasti paremmaksi ja Laatokan läheisyys näkyi jylhinä maisemina. Vanhat suomalaiskylät eivät myöskään pettäneet kauneudellaan. Aikaa matkantekoon kuitenkin hupeni, ja Lahdenpohjassa olikin aika nauttia tienvarsikahvilassa maittava keittolounas. Kolme euroa limpparin kera. Lahdenpohjan ja Käkisalmen välillä oli noin 20 kilmetrin matka varsin huonokuntoista soratietä. Ihan ajettavaa kuitenkin. Välillä aina näkyi uuden Pietari-Sortavala-Petroskoi -tien rakennustyömaita. Käkisalmen jälkeen tie parani silmissä ja muuttui Pietaria lähestyttäessä moottoritieksi. Välillä toki moottoritien asfalttipinnasta saattoi puuttua viiden neliön alalta kymmenen sentin pintakerros. Tarkkana piti olla, mutta navigaattorin avulla selviydyimme ongelmitta perille. Aikaa matkaan meni yhdeksän tuntia.

Huolto muistutti kotoisia 70-luvun huoltokorjaamoja. Kadun toisella puolen sijaitsi uuden uutukainen Mercedes-Chrysler-konsernin myymälä. Huolto oli kuitenkin löytynyt Chryslerin virallisilta nettisivuilta, joten luotin auton vuorossa olleen huoltopäällikön hoiviin. Kysyessäni mahdollisuutta soittaa taksi, jolla pääsisin lähimmälle metroasemalle, huoltopäällikkö lupautui viemään meidät omalla autollaan. Sitä ennen kuitenkin käytiin läpi tehtävien töiden lista, ja huoltopäällikkö näytti työlle varaamansa varaosat. Lupasivat vielä käyttää viiden euron hintaisessa pikapesussa ennen huoltoa, ettei hiekka hieroutuisi maalipintaan. Matkalla metroasemalle hän kertoi liikkeen olevan Pietarin vanhin Chrysler-merkkihuolto. 

Majoituksen olin sopinut vanhan opiskelukaverini ja entisen kollegani luo. Asuivat vaimonsa kanssa aivan Pietarin ydinkeskustassa, vain 50 metriä Nevski-prospektilta. Mämmi oli muuten mieleinen tuliainen. Eivät kuulemma myy paikallisissa kaupoissa! Parin lähipubissa nautitun oluen ja vaihdettujen kuulumisten jälkeen olikin aika laittaa pää tyynyyn. 

Aamun tullen talonväki lähti töilleen, ja minä kaupungille notkumaan. Aika menikin rattoisasti. Viimeiset kymmenen vuotta olen aina käynyt Pietarissa jonkin työtehtävän tiimoilta. Nyt oli aikaa itselle ja kaupungille. Kävin Sadovajan torilla ostamassa itselleni muodikkaat keinonahkaiset kävelykengät, 13 eurolla. Suomessa lyhyeen, leveään ja rintavaan jalkaan on ostettava ne kengät, mitkä sattuvat jalkaan. Seuraavaksi vierailin Anna Ahmatovan museossa, jossa ystäväperheeni rouva Anna työskentelee. Samalla retkellä tapasin myös Auktyon-yhtyeessä soittavan muusikkoystäväni Dimitrin perheineen. Siinäpä se päivä menikin kävellessä. Vielä ehdin piipahtaa entisellä kotikadullani ostamassa tutusta ravintolasta pullollisen tsa-tsata eli gruusialaista pontikkaa ja parhaista gruusialaisista rypäleistä poljettua punaviiniä. Illalla kävimme vielä isäntäperheeni ja heidän venäläisten tuttavien kanssa juhlimassa pyhän Patricin päivää. Enempää en päivälle ohjelmaa kaivannutkaan.

Aamulla aikaisin eli puoli yhdeksältä oli sitten treffin matkakaverin kanssa metroasemalla. Työmatkoilla olen monta kertaa joutunut menemään Ploshad Muzestvan metroasemalta Metsäteknilliselle yliopistolle liftillä, kun taksia ei yksinkertaisesti ole näkynyt mailla eikä halmeilla. Nyt löytyi ilman etsimisiä. Kolmen kilometrin matka maksoi 350 ruplaa eli noin viisi ja puoli euroa.

Vastassamme oli huoltopäällikkö Aleksei, jolta olin alun pitäen huollon tilannut. Aleksei kertoi vuolaasti, että heillä käy paljon asiakkaita Suomesta. Kaikki tosin venäläisiä. Olin paikan ensimmäinen suomalainen asiakas. Aleksei valitteli, että huoltotila on vanha, eikä varmasti Pietarin siistein. Mutta viimeksi kuusi vuotta sitten on tullut auto takaisin huonon työn laadun takia. Satsaavat huoltopäällikön mukaan työn laatuun eivätkä niinkään seiniin. Kertoi vielä, että huolto on kaupungin vanhin Chrysler-huolto. Toiminut vuodesta 1991. Siitäkös minä innostuin kyselemään, että josko meillä olisi yhteisiä tuttuja. Toimin nimittäin 90-luvun alussa Pietarissa kaupungin ensimmäisen Opel-maahantuonnin johtajana. Siltä seisomalta Aleksei luetteli joukon tuttuja nimiä, ja olimmekin jo kuin vanhoja tuttuja.

Vielä kuitenkin käytiin tehty huolto läpi. Tilatun lisäksi oli pitänyt vaihtaa laturin hihna ja joku tiivistelaippa. Kaikki osat olivat nätisti pahvilaatikossa. Työerittely ja käytetyt osat käytiin tarkasti läpi. Kuitissa seisoi loppusumma 21475 ruplaa eli 327 euroa. Laskin rahat pöytään ja sain kauniilla käsialalla kirjoitetun kuitin. Kotimatka voi alkaa.

 

 

Katupöly ja saasteet vaivaavat Pietariakin kesäisin

Auto toimi kuin enkeli, mutta puhelimen navigaattori kuin piru! Yritti aina ohjata Viipuriin, vaikka määränpääksi oli asetettu Käkisalmi. Ajoimme sitten vanhanaikaisesti karttaa lukemalla erääseen itäiseen esikaupunkilähiöön, jossa kaivoin kassista vanhan Nokialaisen ilman SIM-korttia. Nokia Navigaattori toimi, ja ohjasi meidät ilman ongelmia pois kaupungista. Kotimatka sitten olikin tulomatkan kertausta. Kotona olin Suomen aikaa klo 18.30.

Summa summarum. Huoltoretkellä meni rahaa 550 euroa. Ei-merkkihuolto olisi tehnyt saman työn 600 eurolla plus laturin hihna ja öljyn ja suodattimien vaihto. Olisikohan asettunut noin 750 euron kieppeille. Merkkihuollossa Suomessa rahaa olisi saanut varta noin 1200-1300 euroa. Säästö edullisimpaan kotimaan hintaan verrattuna ei ole suuri, mutta silloin olisi jäänyt saamatta uudet kengät, pullo pontikkaa, toinen viiniä ja tupakkakartonki. Sekä tietysti pari kevyttä iltakumaraa ja joukko ystävien tapaamisia ynnä muita elämyksiä.

Viikko ja tuhat kilometriä on nyt takana enkä ole moitittavaa löytänyt. Käytän vanhan auton edelleen suuremman remontin kyseessä ollessa Pietarissa. 

 Ilkka Pirhonen

Omaishoitaja

cooking.snowman@gmail.com

Kommentit (5)

Vierailija

Kivasti kirjoitettu juttu ! Tie Sortavalasta kohti Pietaria on parantunut viime kesästä. Silloin pystyi ajamaan vain 20 km/h paikoitellen.

Ilkka Pirhonen
Liittynyt3.6.2014

Kiitos kommentistasi Vierailija. Ei se tie mihinkään ole parantunut. Samat 16 ja 5 kilometrin pätkät siellä on sitä huonoa kuin viime kesänäkin. Nyt toki auttoi, että pohja oli vielä jäässä. Seuraavaksi, kun se sulaa, rekat särkevät pinnan liejuksi. Alkukesästä siihen syntyy isoja monttuja. Ja sitten syksypuolella saavat jonkinlaiseen kuntoon ennen talven tuloa. Toisaalta, uusi tie on rakenteilla. Se tulee viemään suurimman osan kaikesta hauskuudesta matkanteossa. Suoraa, tasaista ja unettavaa.

Vierailija

Hieno kirjoitus ja paljon ajattelemisen aihetta erityisesti vanhempien autojen omistajille täällä itä-Suomessa.
Vieläkö hyvä uusi tie loppuu kuin seinään Karjalan tasavallan ja Leningradin Oblastin välillä niin kuin viime heinäkuussa?

Ilkka Pirhonen
Liittynyt3.6.2014

Vierailija, tie on edelleen samalla mallilla kuin viime kesänä. Toki siellä täällä aina näkyy, että myös uuden tien rakentaminen etenee.

Mitä tulee tuohon huoltoon, niin onhan siitä käynnistä kuluja, joten ihan halpoja juttuja ei ainakaan Pietarissa kannata käyttää. Mutta jos on kyseessä työ, joka voidaan tehdä lähempänä rajaa ei-merkkikorjaamossa, niin silloin kannattaa kyllä vertailu tehdä. Ja tietysti tosi paljon auttaa, jos osaa venäjää. Rajan lähellä toki taitaa pärjätä monin paikoin suomellakin.

Vierailija

Hieno reissu sulla kaikin puolin! Ei kai vaan gruusialainen hyvin poljettu viini ollut Alazanskaya Dolinaa? Ainoa viini, jonka muistan maistuneen itselleni silloin joskus...

Terveisin

Aili Inkeli

 

Seuraa 

Ei tässä näin pitänyt käydä. Ilkasta tuli omaishoitaja yhdessä yössä.

Ilkka Pirhonen on 56-vuotias mies Joensuusta, samanikäisen vaimonsa hoitaja ja kolmehenkisen perheensä päällikkö. Blogissaan Ilkka tuo esiin omaishoitajan arjen – ja irtiotot – kiertelemättä. Välillä mies karauttaa pollantyhjennysreissulle kaksipyöräisellään maailman ääriin.

Blogiarkisto