ET-lehti muistelee 15 päivän ajan menneiden kesien hittejä. Neljäntenä on vuorossa 1900-luvun suosituin ooppera-aaria Summertime.

Musiikki siirtyi kesäaikaan vuonna 1935, kun George Gershwin sävelsi DuBose Heywardin tekstin Summertime aariaksi oopperaansa Porgy ja Bess. Kappaleesta tuli maailmanlaajuinen hitti ja yksi 1900-luvun eniten levytetyistä kappaleista. Siitä ovat tehneet versionsa lähes kaikki jazzin suurimmat nimet Billie Holidaysta Ella Fitzgeraldiin ja Miles Davisista Louis Armstrongiin.

Tekstissä tunnelma on surumielinen, sillä siinä lohdutellaan itkuista muistuttaen, että nyt on kesä, kalat hyppivät, isällä riittää pätäkkää ja puuvilla kasvaa. Mustien laulajien esittämänä kappale sai pian rotusortoa kritisoivan sävyn.

 

Suomeen kappaleen kotouttivat sovittaja Jaakko Salo, sanoittaja Sauvo ”Saukki” Puhtila ja laulaja Vieno Kekkonen. Suomenkielisestä versiosta yhteiskunnallinen ulottuvuus puuttuu tyystin: ”Kesäyö tuoksut tuhlaten antaa / ruusunlehteen kaste helmiään luo / varjo utuinen öisen linnun pois kantaa / jo vaieten tuuli laulun tuo.”

 

Vieno Kekkonen kertoi ET:n haastattelussa hauskan yksityiskohdan kyseisen laulun esittämisestä. Kekkonen ihaili Ella Fitzgeraldiin tapaa improvisoida ja leikitellä laulun melodialla. Yhdellä keikalle Vienokin päätti yrittää. Setin loputtua yhtyeen johtaja Jaakko Salo otti nuoren solistinsa isälliseen puhutteluun: ”Kuulehan Vieno, Gershwin on jo säveltänyt Summertimen, sinun ei enää tarvitse.”

Jos Summertimen melodiassa aistii jotain melankolisen tuudittavaa, voi hyvinkin olla oikeilla jäljillä. Gershwin sai tiettävästi aariaansa vaikutteita ukrainalaisesta tuutulaulusta ”Oi h’odyt son kolo vikon” (Uni kulkee ikkunan ohi).

Kesähitti on usein iloinen ja reipas, mutta voiko kesälle laulaa myös sinisin sävelin? Kerro mielipiteesi.

Vierailija

Kesähitti, osa 4: Summertime

No mutta, eikös nyt ole kyse kesähiteistä...? Lokeistä en oikein tykkää. Naurulokit ovat jatkuva riesa kesäaikaan, kakkivat päähän (näin on käynyt!) ja syöksyvät kädessä olevan ruu'an kimppuun, on sitten kyseessä jäätelötötterö tai lihapiirakka. Jos siis lintulauluista on kysymys niin Juha Watt Vainion Albatrossia ei ole voittanutta. Elämänfilosofiaa ihan kaikille.
Lue kommentti
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Kesähitti, osa 4: Summertime

Olen kuunnellut Gershwinin Summertimea Prahan Espanjalaisessa synagoogassa ja liikuttunut kyyneliin. Kerrotaanhan tarinaa jotta Auschwitsissa vankien orkesteri soitti usein Summertimea. Ehkä se lohdutti ja auttoi hetkeksi unohtamaan todellisuuden. Aina kun Summertime soi muistan elävästi tuon hetken Espanjalaisessa synagoogassa.
Lue kommentti

Kerro, mistä jutusta pidit. Millaisia juttuja toivoisit seuraaviin numeroihin?

Voita hyvinvointituotteita. Erilaiset elämäntilanteet vaativat joskus täydennystä terveelliseen ruokavalioon. Orion Pharman valikoimissa on monenlaisia tuotteita niin vatsan kuin koko elimistön hyvinvoinnin tueksi. Vain apteekista.

Palkintopakettiin kuuluu:

  • Multivita Forte 120 tabl.
  • Calsorin 500 mg 100 tabl.
  • Liinus 500 g
  • Biophilus Basic Lemon chew 30 tabl.

Arvomme viisi palkintoa. Yhden palkintopaketin arvo on 60 euroa.

Vastaa 15.12.2016 mennessä.

Yhteystiedot
Olen täysi-ikäinen ja haluan saada ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

MTV tiedottaa, että rakastetut televisio-ohjelmat Bumtsibum! ja Kokkisota palaavat keväällä. Vastaa kyselyyn ja kerro, mitä jo loppunutta telkkariohjelmaa sinä ikävöit eniten!

MTV uutisoi, että kaksi kanavan legendaarista hittiohjelmaa palaa takaisin ohjelmistoon. BumtsiBum! ja Kokkisota tekevät paluun keväällä 2017 MTV:n 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. 

Musiikkiviihdeshow BumtsiBum! liimasi tv-katsojat ruudun ääreen. Ohjelman ensiesitys nähtiin syksyllä 1997 ja viimeinen lähetys helmikuussa 2005. Juontaja Marco Bjurström nousi supertähdeksi ohjelman myötä. Bjurström ei tee paluuta BumtsiBumiin ensi vuonna. 

Lue: Marco Bjurström kertoo, miten selvisi BumtsiBumin suosiosta ystävänsä avulla

Moni muistanee esimerkiksi BumtsiBumin Tenavatähti-jakson:

Ruokaohjelma Kokkisotaa (1999-2004) juonsi Sikke Sumari, joka ei myöskään palaa mukaan ohjelmaan ensi keväänä. Kokkisota teki monesta tämän päivän julkkiskokista tähden. Esimerkiksi Jyki Sukula, Hans Välimäki ja Harri Syrjänen nähtiin kokkaamassa julkkisten kanssa.

Monen mieleen on ehkä jäänyt jakso, jossa Andy McCoy hämmensi:

Iloitsetko ohjelmien paluusta? Entä minkä jo loppuneen televisio-ohjelman toivoisit erityisesti palaavan ruutuun? Vastaa alla olevaan kyselyyn! 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

BumtsiBum ja Kokkisota palaavat ruutuun – mitä telkkariohjelmaa sinä kaipaat eniten?

Bumsibum ja Kokkisota on niin nähty ja mennyttä aikaa. Ihan turhaan laittaa maikkari rahaa näihin ohjelmiin. Kokkiohjelmia on muuteksi ihan liikaa telkkarissa, ei niitä kaikkia kukaan jaksa ja viitsi katsoa. Sama juttu bumsibumin suhteen kun telkassa on Tähdet, tähdet ja Vain Elämää, jotka ovat paljon kiinnostavampia. Tekopirteys ei vaan kiinnosta nykyaikana.
Lue kommentti

Kerro, mistä jutusta pidit. Millaisia juttuja toivoisit seuraaviin numeroihin?

Arvomme vastaajien kesken hyvinvointituotteita.
Tuotepaketti sisältää:

  •          Rela Tabs Mansikka 60 tabl.
  •          Bethover B12-vitamiini 150 kpl
  •          Minisun Vahva 120 kpl
  •          Ramavit Magnesiumsitraatti 80 tabl.
  •          Synomax Nivelgeeli
  •          Melarest Vahva 1,5 mg suussa hajoava 80 tabl.

 Hyvänmakuinen Rela Tabs maistuu raikkaalle mansikalle. Relan sisältämä Lactobacillus reuteri Protectis®-maitohappobakteeri on yksi maailman tutkituimmista. Relaa ja voi hyvin.

Bethover B12-vitamiini – Muistin tueksi!* *B12-vitamiini edistää hermoston normaaleja toimintoja.

Minisun Vahva on aktiivisen ihmisen monivitamiini, jossa on kaikki tärkeät vitamiinit ja hivenaineet yhdessä tabletissa.

Ramavit Magnesiumsitraatti on vahva, monipuolinen ja hyvänmakuinen magnesiumvalmiste.

Synomax Nivelgeeli lievittää kipua, tulehdusta ja turvotusta nivelissä. Tuotetta voidaan käyttää myös urheiluvammojen ja nyrjähdysten aiheuttamaan nivelkipuun ja turvotukseen.

Melarest Melatoniini Vahva 1,5 mg sopii hyvin yöpöydälle tai mukaan otettavaksi, koska tabletin voi nauttia ilman vettä.

Arvomme viisi palkintoa. Yhden tuote-paketin hinta on 106 euroa.

Vastaa 1.11. mennessä.

Yhteystiedot
Olen täysi-ikäinen ja haluan saada ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikä on mielipiteesi Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaista, ja kumpi heistä on sinun suosikkisi? Vastaa ja voita kirja.

Yhdysvalloissa järjestetään presidentinvaalit 8. marraskuuta 2016. Vastakkain ovat 68-vuotias demokraatti Hillary Clinton ja 70-vuotias republikaani Donald Trump.

Hillary on kasvanut Chicagon lähiössä keskiluokkaisessa perheessä, Donald taas on äveriään newyorkilaisperheen poika. Hillarylla on yksi tytär ja kaksi lastenlasta, 2-vuotias ja 4-kuukautinen. Donald on ollut naimisissa kolmesti, lapsia on viisi, lapsenlapsia 8.

Kumpi heistä olisi mielestäsi parempi presidentti? Vastaa jutun lopusta löytyvällä lomakkeella 7.10. mennessä. Mielipiteitä julkaistaan nimettöminä myöhemmin ilmestyvässä ET-lehden jutussa.

Palkintona kaikkien vastaajien kesken arvomme Laura ja Saska Saarikosken tuoreen kirjan Trump - mies kuin Amerikka, HS Kirjat.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.