Vaikka takana olisi 40 vuotta sauhuttelua, lopettaminen kannattaa. Siihen tarvitaan toki tahdonvoimaa, mutta apuakin on saatavissa.

 1. Haluaisin lopettaa, mutta silti tupakoin jatkuvasti. Miksi?
  Et ole ainoa, sillä 60 prosenttia tupakoivista haluaisi lopettaa polttamisen. Jatkamisen keskeinen syy on nikotiiniriippuvuus. Nikotiini tuottaa aivoissa mielihyvän tuntemuksen. Kun nikotiinin määrä veressä laskee, syntyy vieroitusoireita, epämiellyttävä olo, jota tekee mieli korjata savukkeella. Riippuvuus kehittyy nopeasti, ja sen voimakkuuteen vaikuttavat keskushermoston herkkyys nikotiinille ja nikotiinin aineenvaihdunta maksassa.
  Tupakointi aiheuttaa myös psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Tupakan antaman mielihyvän turvin pyritään välttämään tai sietämään epämiellyttäviä tunteita tai vahvistamaan positiivisia kokemuksia. Tupakkatauolla vaihdetaan kuulumisia tai puretaan paineita, koetaan yhteenkuulu­vuutta. Moni tupakoija on tottunut polttamaan kahvilla, ruokailun jälkeen tai ystävien seurassa. Tupakointiin liittyvistä toimista tulee vähitellen osa jokapäiväistä elämää. Esimerkiksi savukkeen sytyttäminen ja käsissä pitäminen, savukiehkuroiden puhaltaminen ja tuhkan karistaminen ovat tapoja, joista voi olla vaikea luopua.
 2. Riittääkö lopettamiseen pelkkä tahdonvoima?
  Tahdonvoima on välttämätön, mutta harvoin se yksin riittää. On toki ihmisiä, jotka onnistuvat ensi yrittämällä. Ennen sitä on voinut tapahtua paljon: ihminen on yrittänyt vähentää sauhuttelua, on ollut ehkä parin päivää tupakkalakossa ja miettinyt tupakointiaan pitemmän aikaa.
  Lopettaminen onnistuu, kun oma motivaatio, tahtotila, elämäntilanne ja keinot ovat kohdallaan. Mitä huolellisemmin lopettamista työstää mielessään ja valmistautuu, sitä paremmat mahdollisuudet on onnistua.
 3. Mitä vieroitusoireita on odotettavissa ja kauanko niitä pitää sietää?
  Fyysisistä oireista tavallisia ovat ärtyneisyys, kärsimättömyys, keskittymisvaikeudet, unettomuus, päänsärky ja tupakanhimo. Oireet alkavat 2–12 tunnin kuluessa tupakoinnin lopettamisesta, ovat huipussaan 1–3 vuorokauden kuluttua ja kestävät keskimäärin 2–3 viikkoa. Niiden voimakkuuskin  vaihtelee. Oireiden kanssa ei kannata kärvistellä, vaan hakea hoitoa. Joka kymmenes selviää ilman fyysisiä vieroitusoireita.
  Opittu tupakanhimo sen sijaan jatkuu pitempään ja siitä poisoppiminen kestää kauemmin. Tilanteet, joissa on ennen polttanut, muut tupakoijat ja tupakoinnin katseleminen voivat laukaista voimakkaan tupakanhimon.
 4. Miksi lihoin, kun lopetin tupakoinnin?
  Painonousun syynä on yleensä syömisen lisääntyminen. Tupakointi vähentää näläntunnetta ja heikentää haju- ja makuaistia. Moni on myös opetellut korvaamaan aterioita tupakoimalla. Lopettamisen jälkeen makuaisti palautuu ja ruoka maistuu paremmalta.
  Makeanhimo ja lisääntynyt syömishalu ovat tavallisia vieroitusoireita, ja ne voivat kestää jopa 6–9 kuukautta. Kannattaa miettiä jo etukäteen, korvaako tupakan hedelmällä vai suklaalla.
  Tupakointi lisää jonkin verran perusaineenvaihduntaa, noin seitsemän prosenttia vuorokaudessa. Vaikka ei söisi enempää kuin tupakoidessa, paino saattaa lopettamisen jälkeen hieman nousta, kun ruoansulatus hidastuu ja elimistö käyttää ravinnosta isomman osan hyödykseen. Moni myös lopettaa tupakoinnin iässä, jossain aineenvaihdunta muutenkin alkaa hidastua eli 30 ikävuoden jälkeen.
  On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka painoa tulisi 15 kiloa lisää, tupakointi on silti terveydelle vaarallisempaa kuin muutama liikakilo.
 5. Olen yrittänyt lopettaa kaksi kertaa onnistumatta. Vieläkö on toivoa?
  Kyllä on. Suomalainen tupakoija yrittää lopettaa keskimäärin 3–4 kertaa ennen pysyvää onnistumistaan.
  Lopettaminen on oppimisprosessi. Jos epäonnistut, mieti, miksi niin kävi. Moni tekee sen virheen, ettei tiedosta omia tottumuksiaan: montako savuketta polttaa päivässä, missä rytmissä, millaisissa tilanteissa. Kun tuntee tapansa, ei ole niin herkästi mielensä vietävissä. On tärkeää suunnitella korvaavaa tekemistä tilanteisiin, joissa ennen on pistäytynyt tupakalla tai palkinnut itsensä savukkeella.
 6. Voinko korvata  tupakoinnin haittoja säännöllisellä liikunnalla sen sijaan että lopettaisin?
  Hyvä kunto suojaa jonkin verran tupakoinnin haitoilta, mutta liikunnalla ei voi selättää syöpäriskiä eikä keuhkoahtaumataudin vaaraa. Olisit todennäköisesti vielä paremmassa kunnossa, jos et tupakoisi.
 7. Onko liikunnasta hyötyä tupakoinnin lopettamisessa?
  Kyllä. Säännöllinen liikunta kohottaa mielialaa ja itsetuntoa, lievittää vieroitusoireita ja auttaa vastustamaan tupakanhimoa ja painonnousua. Se lisää pystyvyyden tunnetta ja tarjoaa vaihtoehtoista toimintaa tupakoinnille.
  Parin kolmen lopettamista seuraavan viikon aikana liikkuminen voi kuitenkin tuntua pahalta, kun keuhkot alkavat puhdistua. Yskittää ja limaa nousee. Fyysinen suorituskyky paranee 1–2 kuukauden kuluessa, kun keuhkot ovat puhdistuneet.
 8. Olen polttanut 40 vuotta. Kannattaako enää lopettaa?
  Kannattaa. Vaikka olisi 60-vuotias, lopettaminen pienentää keuhkosyövän riskiä, ja vaikka sairastaisi keuhkoahtaumatautia, lopettaminen parantaa keuhkojen toimintaa.
 9. Olen polttanut seitsemän savuketta päivässä. Tarvitsenko niko­tiinikorvaushoitoa?
  Fyysinen riippuvuus on sitä vähäisempää, mitä vähemmän tupakoi. Jos sytytät ensimmäisen tupakan vasta lounaalla, voit olla pitkiä aikoja ilman tupakkaa. Jos olet polttanut alle kymmenen savuketta päivässä, on epätodennäköistä, että olisit hirveän riippuvainen nikotiinista – tupakointi liittyy ennemmin johonkin tilanteeseen tai tunteeseen. Kaikki eivät tarvitse nikotiinikorvaushoitoa.
  Jos savukkeita menee 15 tai enemmän päivässä, fyysiset vieroitusoireet ovat todennäköisesti melkoisia ja nikotiinikorvaushoito tai lääkehoito on paikallaan.
 10. Eivätkö nikotiini­korvaustuotteet ole haitallisia tervey­delle? Mitä jos tulen riippuvaiseksi niistä?
  Pitkäkin nikotiinikorvaushoito on vähemmän haitallinen kuin tupakoinnin jatkaminen tai uudelleen aloittaminen. Toisin kuin tupakassa, korvaustuotteissa ei ole häkää tai 4000 kemikaalia, joista 60 on luokiteltu syöpävaarallisiksi. Myös nikotiinin määrä on vähäisempi.  Varsinainen riippuvuus pitkäaikaisiin nikotiinikorvaushoitoihin on harvinaista.
  Korvaustuotteiden ideana on opettaa aivoja asteittain toimimaan ilman nikotiinia. Kor­vaushoidossa on tärkeää käyttää riittävän suurta annostusta ja jatkaa sitä tarpeeksi kauan, 3–6 kuukautta. Käyttöohjeet on syytä lukea huolellisesti.
 11. Olen ollut tupakoimatta kolme kuukautta. Olenko päässyt tupakasta irti?
  Peräti yhdeksän kymmenestä tupakoi satunnaisesti ensimmäisen kuukauden aikana. Jos onnistuu olemaan sen lähes tupakoimatta, retkahdukset vähenevät. Jos olet ollut kolme kuukautta tupakoimatta, olet ehkä onnistunut lopettamaan. Vaikeita vaiheita tulee kuitenkin yleensä vielä kuuden kuukauden ja vuoden vaiheilla.
  Hankalat tilanteet ja stressi voivat laukaista tupakanhimon vielä kuukausien tupakattoman ajan jälkeen. Himo helpottaa viikoissa, mutta voi palata yllättäen kuukausienkin kuluttua. Jos on ollut vuoden tupakoimatta, katsotaan, että on päässyt irti tupakasta.

Asiantuntijana erikoislääkäri, dosentti Kristiina Patja

MIKSI LOPETTAISIN?

 • Tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää, ruokatorvensyöpää, ylähengitysteiden syöpiä, mahalaukun- ja virtsarakonsyöpää. Myös keuhkoahtaumatauti ja sydäninfarkti ovat tupakoitsijoilla yleisiä.
 • Tupakointi vanhentaa ihoa, heikentää hedelmällisyyttä ja aiheut­taa erektio-ongelmia. Se altistaa läheiset tupakansavulle ja vaarantaa etenkin lasten terveyden.

Miten lopettamiseen voi valmistautua?

Kysy itseltäsi, miksi tupakoit ja mitä etuja koet siitä saavasi. Varaudu siihen, että niistä luopuminen on vaikeaa. Mieti myös, mitä haittoja tupakoinnista
on: sairastumista, rahanmenoa, muuta? Pohdi, mitä hyötyjä saat siitä, että lopetat.

 • Tutki tupakointiasi: paljonko poltat, missä, kenen kanssa, miltä silloin tuntuu?
 • Hanki korvaushoitoa, hävitä tupakat, kerro lopettamisesta toisille ja lupaa palkita itsesi väli­tavoitteiden saavuttamisesta.
 • Tutustu vieroitusoireisiin ja hyväksy ne – ne ovat merkki elimistösi puhdistumisesta.
 • Ota selvää, tuetaanko työterveyshuollossasi lopettamista. Korvaako se osan korvaushoidosta tai järjestääkö se vieroitusryhmiä?

Lopettamisen avuksi

 • Nikotiinikorvaushoitovalmisteita on purukumina, laastareina, imeskely- ja kielenalustabletteina sekä inhalaattoreina. Ne kaikki lisäävät onnistumismahdollisuuden noin kaksinkertaiseksi.
  Voit käyttää valmisteita myös rinnakkain. Esimerkiksi nikotiini­laastarin ja -purukumin yhdistelmä on tehokkaampi kuin kumpikin valmiste yksinään.
 • Pidä annokset riittävän suurina ja jatka hoitoa tarpeeksi pitkään. Apteekin asiantunteva henkilökunta osaa suunnitella tehokkaan ja turvallisen hoidon yhdessä asiakkaan kanssa.
 • Reseptilääkkeet vähentävät tehokkaasti tupakanhimoa ja
  tupakoinnista saatavaa mielihyvää. Ne ovat tablettimuotoisia ja niitä otetaan säännöllisesti päivittäin noin kolmen kuukauden ajan. Lääkäri arvioi lääkehoidon sopivuuden tapauskohtaisesti.
 • Vieroituspalveluista, kuten ryhmävieroituksesta, kannattaa
  kysyä terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, apteekista tai
  järjestöistä, esimerkiksi Sydänliitosta tai Hengitysliitosta.

Lopettajan palvelupuhelin Stumppi 0800 148 484, ma–pe klo 13–18
www.stumppi.fi

Vierailija

Näillä ohjeilla pääset irti tupakasta

hei! minä lopetin tupakan polton 6 päivää sitten,menin ostamaan kaupasta tupakkia mutta lähdinkin sieltä nicorette-aski kädessä. ekat 3 päivää purin nicorette-purkkaa,mutta siitä tuli kauhiat ilmavaivat,niin jätin nekin pois.nyt mennään ilman mitään, ja ei ole tehny paljo mieli tupakkaa ollenkaan. olen polttanut viimeiset 10v. n. askin pvssä. Mutta nyt loppui sauhuuttelu!!! Päätin nyt niin ja päätös pysyy!!!
Lue kommentti

Erikoislääkäri Sa­ri Hannu­kainen toi­voo saa­vansa työsken­nellä eri ikäisten ih­misten ympä­röi­mänä. Hänen mielestään työinnokkaita senioreita pitäisi auttaa jatkamaan töissä.

Työ asettaa ih­misiä hy­vin eriar­voiseen asemaan jo sii­täkin lähtö­koh­dasta, et­tä toi­silla si­tä on lii­kaa ja toi­silla si­tä ei ole. Työn kuormit­tavuus koe­taan eri ta­voin ja työs­tä luopu­minen ja eläk­keelle siirty­minen on usein odo­tettua, mut­ta se voi ol­la myös kiro­sana.

Työ an­taa si­sältöä elämään ja pi­tää kiin­ni ar­jessa. En ole vakuut­tunut sii­tä, et­tä jo­kaisen tu­lisi jää­dä eläk­keelle eläkeiän täyt­tyessä. Mik­si täy­sin työssään pär­jääviä, suunnat­toman tieto­taidon omaavia senio­reja pi­täisi heit­tää pois työelä­mästä, mi­käli he ha­luavat ja kyke­nevät jat­kamaan sii­nä? Heitämmekö heidän mukanaan hukkaan suunnat­toman tieto­määrän ja koke­muksen?

Lue lisää: Suomalaiset seniorit töissä EU-keskiarvoa pidempään

Työtaakka kevyemmäksi työnajolla

Yksit­täisen työte­kijän fyy­sinen ja psyyk­kinen kun­to tulisi ottaa huomioon entistä paremmin. Oli­siko vanhemman työntekijän työkuvaa mahdol­lista muut­taa vä­hemmän kuormit­ta­vaksi? Se voisi onnistua työ­määrää vähen­tä­mällä tai jaka­malla si­tä nuo­remman työnte­kijän kans­sa.

Työs­tä puhut­taessa paino­tetaan usein sen tehok­kuutta. Yksit­täisen ih­misen koh­dalla tär­kein asia on kui­tenkin työs­sä viihty­minen ja arvos­tuksen saaminen työn­sä kaut­ta, olipa ky­se sit­ten Nobel-tut­ki­jasta tai kotiäi­distä. Meil­lä kai­killa on oma tär­keä paik­kamme yhteis­kun­nassa. Työs­sään viih­tyvä ja moti­voi­tunut työte­kijä on kul­lan ar­voinen ko­ko työyhtei­sölleen. 

Olen seu­rannut lä­hellä elä­keikää olevan, se­kä eläk­keellä olevan hen­kilön innos­tavaa työl­leen antau­tu­mista. Ihmetellen ihailen heidän ute­liai­suuttaan ja roh­keuttaan vie­dä lä­pi muu­toksia omassa työs­sään. Toisaalta tie­dän myös nii­tä, jot­ka naut­tivat elä­ke­päi­vistään lapsen­lap­si­kat­raastaan huo­lehtien.

Lue lisää: Pertti Tamminen, 69, tekee kolmekymppisen työpäivän

Ikä ei voi olla ainoa eläkekriteeri

Hyvä elämänlaatu merkitsee sitä, että on mahdol­lisuus teh­dä valin­toja. Eläk­keelle siirty­minen voi ol­la uu­si mahdol­lisuus to­teuttaa haa­veita, teh­dä muu­toksia elä­mässä ja pääs­tä eroon rasit­ta­vasta ja pit­kään jatku­neesta työn kuormi­tuk­sesta.

Ikä ei voi kui­tenkaan ol­la auto­maat­ti­sesti ai­noa kri­teeri eläk­keel­le­siir­ty­miseen, jos työnte­kijä haluai­si jat­kaa työu­raansa, ja hä­nen tervey­tensä ja työtilanne niin sal­lii.

Ai­koinaan nuo­rena lääkä­rinä olen saa­nut opas­tusta taita­vilta ja kärsi­väl­li­siltä kolle­goilta ja op­pinut heil­tä pal­jon – etenkin sel­laista, mi­tä ei kir­jojen sivuilta ky­kene omak­sumaan. Van­hemmat kol­legat ovat ol­leet mi­nun työ­ni rik­kaus. Nä­kisin tule­vai­suu­teni mielel­läni eri-ikäisten ammat­ti­laisten ympäröi­mänä.

Kirjoit­taja Sari Hannukainen on yksi­tyis­sai­raa­lassa työsken­te­levä anes­te­sio­logian ja teho­hoidon eri­kois­lää­käri.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Voimakkaat tunnepurkaukset ja vihaisuus voivat tuoreen tutkimuksen mukaan laukaista sydänkohtauksia. Samoin raskas fyysinen rasitus on sydänkohtausten riskitekijä, osoittaa Circulation-lehdessä julkaistu tutkimus. 

Vihaisuuden ja rasituksen on aiemminkin tiedetty laukaisevan sydänkohtauksia, mutta nyt julkaistut tulokset perustuvat aiempaa suurempaan kansainväliseen aineistoon yli viidestäkymmenestä maasta. Tutkimukseen osallistui yli 12 000 ensimmäisen sydäninfarktinsa sairastanutta.

Sydänkohtauksen saanut: "Infarkti tuli yllätyksenä ja ilman rintakipuja"

Tutkimuksen mukaan voimakkaan vihaisuuden tai tunnepurkauksen jälkeen riski sairastua sydänkohtaukseen oli noin kaksi kertaa suurempi kuin tavallisesti.

Fyysinen rasitus sekin liittyi noin kaksinkertaiseen sairastumisriskiin, mutta riskit olivat vielä suurempia, jos rasituksen aikana oli ollut lisäksi vihainen.

Tulokset eivät paljasta, mistä riskit tarkalleen johtuvat, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Vihaisuus, tunnekuohut ja kova rasitus voivat esimerkiksi hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä. Viha ja stressi voivat al­tistaa myös aivoverenkiertohäiriöille.

 

Lähde: Physical Activity and Anger or Emotional Upset as Triggers of Acute Myocardial Infarction. Circulation 2016;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023142.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

Tuliko ammatti valittua aikoinaan vanhempien toiveita kuunnellen? Meneekö kaikki vapaa-aikasi lastenlapsia hoitaen, kun haluat olla mieliksi aikuisille lapsillesi? Tanssitko jatkuvasti muiden pillin mukaan?

Moni meistä elää muiden ihmisten odotusten mukaan. Jos et havahdu ajoissa toteuttamaan myös vain itsellesi tärkeitä asioita ja haaveita, sinusta on vaarassa tulla katkera vanha ihminen.

Urheilulääkäri Pippa Laukka ohjaa työkseen ihmisiä parempaan elämään. Urheilulääkärin työnsä lisäksi hän luennoi kansainvälisesti menestyneessä valmennusyrityksessä, jonka on perustanut McLaren-formulatallin lääkärinä tunnetuksi tullut Aki Hintsa.

Pippa Laukan mukaan jokaisen meistä on tärkeä pohtia, kuka olen, mihin olen menossa ja mikä minulle on merkityksellistä. Erityisen tärkeää se on siinä tapauksessa, jos kokee olevansa tyytymätön elämäänsä, mutta ei oikein tiedä mistä se johtuu.

– Moni ikään kuin herää vasta silloin, kun elämässä tulee pakollinen pysähdys. Esimerkiksi sairastuminen voi käynnistää myllerryksen, jonka aikana ihminen päätyy pohtimaan elämänsä merkityksellisyyttä. Toinen vaihtoehto on huomata vasta vanhana olevansa katkera, koska ei ole elänyt sellaista elämää, jota oikeasti olisi halunnut elää, Pippa Laukka sanoo.

Näin löydät sisimmän olemuksesi

Miten jokainen voisi löytää itselleen merkitykselliset asiat? Aki Hintsan valmennuksissa puhutaan ihmisen sisimmästä olemuksesta, coresta.

Pippa Laukka neuvoo lähtemään liikkeelle oman elämän käännekohdista: miten ammatinvalintasi aikoinaan sujui? Mikä siihen vaikutti? Entä avioliito tai parisuhteen solmiminen, minkälaisten vaiheiden jälkeen päädyit siihen? Olivatko ne omia valintojasi vai vaikuttivatko niihin muiden ihmisten ajatukset?

Sen jälkeen voit alkaa miettiä, mitä asioita voisit jokapäiväisessä elämässäsi muuttaa. Aina ei tietenkään ole mahdollisuutta tai tarvetta kääntää kaikkea ylösalaisin, mutta jokaisen arjesta löytyy juttuja, joihin pystyy itse vaikuttamaan.  

– Tämä tarkoittaa vastuun ottamista omasta elämästä. Monella on tarve syyttää muita ihmisiä: en voi esimerkiksi aloittaa uutta harrastusta, koska kumppani nurisee ajankäytöstäni, tai en saa painoa putoamaan, koska terveellinen ruoka maksaa liikaa. Usein nämä ovat verukkeita, joilla vastuuta siirretään muille sen sijaan että jokainen ottaisi vastuun itsestään ja omista ratkaisusta, Pippa Laukka sanoo.

 

Yksi vaihtaa pullan ruisleipään, toinen käy lenkillä, kun alkaa tehdä mieli suklaata. Makeanhimoa voi hillitä.

1. Syö ruista

Jos olet perso pullille ja kahvikakuille, ensimmäinen konsti opetella himosta eroon on vaihtaa kakkupala ruisleipään tai näkkäriin. Leivässä on kylläisenä pitävää kuitua enemmän kuin höttöpullissa.

2. Rutiinit kuntoon

Tasainen ruokarytmi auttaa makeanhimoon. Kun syöt riittävän usein terveellistä ruokaa, makeanhimo ei pääse yllättämään. Ainakaan aamiaisesta ja lounaasta ei kannata tinkiä.

3. Älä stressaa

Makeisiin herkkuihin tulee sorruttua useammin väsyneenä ja stressaantuneena. Kun sinulla on huolia, kiirettä tai paineita, haluat hemmotella itseäsi makealla.

4. Käy lenkillä

Toisille toimii, toisille ei. Eräs makeanhimon koukuttama kertoi, että lähtee pienelle kävelylenkille aina kun käsi meinaa tarttua keksipakettiin tai suklaalevyyn.

5. Salli herkuttelu

On tutkittu, että ehdottomuus saa sortumaan. Täysi kieltäytyminen ei siis toimi tässäkään tapauksessa. Päätä, että saat ottaa suklaan, jos mieli tekee, mutta pidä herkuttelu kohtuudessa. Koko levyä et tarvitse.

6. Ystävysty

Ihmiset, joilla on vilkas sosiaalinen elämä, eivät sorru herkutteluun niin usein kuin yksinäiset. Jos makean napostelu on keino täyttää elämän tyhjiötä, suuntaa mieluummin tapahtumiin kuin jääkaapille.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.