Seisot koko elämäsi jalkojesi päällä. Ei siis ole yksi ja sama, millaiset jalkineet valitset. Lue tästä kunnollisten kesäkenkien ABC.

1. Miten valitsen jaloilleni ystävällisen kenkäparin?

Luota tuntemuksiisi. Kun saat hyvät kengät jalkaan, tunnet, että jalkateräsi ovat niissä kotonaan ja askeltaminen käy kevyesti ja luonnollisesti. Hyvien kenkien päällä et horju, vaan kävely tuntuu vakaalta. Hyvät kengät vaimentavat iskuja.

Jalkaystävällisillä kengillä on jalan lestiä mukaileva ja taipuisa mutta ei kuitenkaan lötkö pohja. Niissä on myös kantapään laajuinen ja enintään parisenttinen korko. Valitse kengät, joissa on tilava ja varpaita puristamaton kärkiosa.
Kunnollisten kenkien tunnusmerkkeihin kuuluu myös napakka kiinnitys. Olipa kenkä nauha-, remmi- tai tarrakiinnitteinen, jalka ei valu kohti kärkeä tai karkaile kantaosastaan.

2. Jalkaterissäni on lieviä tuntopuutoksia ja kipukohtia. Millaiset ovat minulle sopivat kengät?

Hyötyisit kengistä, joissa on normaalia paksumpi pohja ja tavallista leveämpi päkiäosa. Sellaisia on saatavilla etenkin erityisjalkinevalikoimissa, joita myyvät muun muassa hyvin varustetut kenkäkaupat ja terveyskaupat. Niissä saat asiantuntevaa palvelua, joten kerro jalkaongelmistasi myyjälle.

3. Hyötyisinkö yksilöllisesti juuri minua varten valmistetuista tukipohjallisista?

Kenties. Mittojesi mukaan valmistetut pohjalliset jakavat kehosi painon oikein jalkaterillesi, estävät kovettumien ja haavaumien syntyä ja auttavat luonnollisen askelluksen ylläpidossa.
Jos teetät itsellesi yksilölliset pohjalliset, muistathan, ettei niitä kannata teettää vanhoihin ja jalkaan muotoutuneisiin kenkiin. Satsaa siis samalla uuteen ja napakkaan kenkäpariin.
Katso kuitenkin, että uusissa kengissäsi on tilaa tukipohjalliselle: irrota valmispohjallinen, niin saat syvyyttä mittatilauspohjalliselle.
Yksilöllisiä tukipohjallisia valmistavat muun muassa isot urheiluliikeketjut, mutta niiden valmistamat pohjalliset eivät riitä, jos olet diabeetikko tai reumaatikko tai jos sinulla on jalkasairauksia. Mene silloin mieluummin jalkaterapeutin pakeille. Sellaisia löydät muun muassa lääkärikeskuksista.

4. Millaisia kenkiä on arkikäytössä syytä välttää?

Käyrälestisiä ja jalkoja ulkoreunoilta puristavia kenkiä – samoin kapeakärkisiä, jotka ovat kenties sirot, mutta puristavat varpaat suppuun ja lisäävät päkiän kuormaa. Tällaiset kengät johtavat usein kivuliaisiin vaivaisenluihin ja vasaravarpaisiin.
Karta myös yli kaksisenttisiä korkoja, sillä silloin koko kehosi paino siirtyy päkiän varaan. Korkkarit altistavat kivuille, hankaumille ja varpaiden asentomuutoksille.
Varo myös jalan sisäänmenoaukosta liian löysiä ja takaosasta täysin avoimia ja remmittömiä kenkiä. Ne joustavat liikaa, väsyttävät jalkoja ja ovat usein syynä kantapään krooniselle kiputilalle ja varpaiden virheasennoille.

5. Kenkäkaapissani on monta hukkaostosparia. Miten vältyn sellaisilta jatkossa?

Mene kenkäostoksille aikaisintaan iltapäivällä, sillä jalat turpoavat päivän mittaan useita millejä pituutta ja jopa sentin verran leveyttä. Sovittamiseen on myös hyvä varata runsaasti aikaa, sillä kenkiä on syytä testata huolella kävelemällä ympäriinsä myymälässä.
Kerro kenkämyyjälle, millaiseen käyttötarkoitukseen olet kenkiä hankkimassa, ja pyydä, että myyjä suosittelisi sinulle jalkaystävällisiä malleja. Muista kuitenkin, että oma tuntemuksesi painaa enemmän kuin myyjän suositukset. Vain sinä itse osaat sanoa, millaisissa kengissä jalkasi viihtyvät.

6. Iän karttuessa jalkani koko on kasvanut numerolla. Vai valmistetaanko nykykengät eri mittojen mukaan kuin ennen?

Jalkaterien koko ja muoto muuttuvat ja elävät iän mukana. Toki myös valmistajalla on väliä. Moni ulkomainen kenkä on suomalaiselle jalalle liian kapea.
Kysy aika ajoin uusia kenkiä hankkiessasi, voisiko kenkämyyjä mitata jalkasi. Mittoihin pitää lisätä aina sentti tai puolitoista ylimääräistä, sillä jalkaterä pitenee kävellessä.

Asiantuntijana jalkaterapeutti ja jalkaterapian emerituslehtori Riitta Saarikoski, Helsinki.
Lähteenä: Saarikoski, Stolt, Liukkonen: Terveet jalat. Duodecim 2008.

Vierailija

6 kysymystä kesäkengistä – näin valitset täydellisen parin

Markettien kenkävalikoimista on tosi vaikea löytää riittävän leveälestisiä ja jalassa mukavalta tuntuvia kenkiä. Säästän hyviä kenkiä varten ja aion ostaa nyt kesäksi terveyskaupasta keveyt kesäsandaalit mutta oikealla tavalla tukevat ja ei ihan ohutpohjaiset. Jaloissani on sairauden aiheuttamia muutoksia, joten alekorit ei auta minua. Muun kaiken ostan mahdollisimman halvalla mutta haluan pitää jalkani.
Lue kommentti

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. 

Keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti se­kä Suo­messa et­tä maail­malla. Hil­jattain jul­kaistun tutki­muksen mu­kaan ti­lanne vaih­telee kui­tenkin huomat­ta­vasti eri mais­sa.

Suo­messa eniten elin­vuosia mene­tetään iskee­misten sydän­sai­rauksien, aivo­ve­ren­kierron häi­riöiden, Alzhei­merin tau­din ja keuhko­syövän ta­kia. Maail­malla lis­talta löytyvät myös iskee­miset sydän­sai­raudet ja aivo­ve­ren­kierron häi­riöt, mutta kolmannen sijan vievät alempien hengi­tys­teiden sai­raudet.

Diabetes kasvattanut osuuttaan Suomessa

Eniten ter­veitä elin­vuosia vähen­tävät maail­malla ala­selkä- ja niska­kivut, aistie­lin­sai­raudet, dep­ressio, raudan­puute anemia, iho­sai­raudet ja dia­betes.

Suo­messa vas­taavan lis­tan kärki­päästä löytyvät edellisten lisäksi myös kaatu­miset ja mig­reeni. Suhteel­li­sesti eniten osuuttaan oli kasvat­tanut Suo­messa dia­betes.

Suo­messa riski­te­ki­jöitä, jot­ka aiheut­tavat eniten kuo­lemia ja sai­rauksien kans­sa elet­tyjä elin­vuosia, ovat:

  • ko­honnut veren­paine
  • ravit­se­mukseen liit­tyvät riski­te­kijät
  • alko­holi ja huu­meet
  • tupa­kointi
  • yli­pai­no/li­havuus
  • ko­honnut veren­so­keri
  • ko­honnut koko­nais­ko­les­te­roli
  • vä­häinen fyy­sinen aktii­visuus

Keski­mää­räinen odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä on maailman­laa­jui­sesti piden­tynyt 61,7 vuo­desta 71,8 vuo­teen vuosina 1980–2015. Suo­messa naisten odotettavissa oleva elinikä on 84,4 vuot­ta ja mie­sten 78,5 vuot­ta.

Vaik­ka keski­mää­räinen eliniän odote on kehit­tynyt suotui­sasti, ti­lanne vaih­telee huomat­ta­vasti eri mai­den vä­lillä. Esi­mer­kiksi Syy­riassa mies­ten odo­tet­ta­vissa oleva eli­nikä ly­heni yli 11 vuo­della vuo­sien 2005 ja 2015 vä­lillä ol­len 62,6 vuot­ta.

Suomen tulokset näet tarkemmin täältä

 

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Miten toimii suhde, kun mies on vaimoaan yli kaksikymmentä vuotta nuorempi? Ainakin seksi on ihanaa, vakuuttavat Kaija ja Ahmed.

Ahmed Taha on 35-vuotias. Hänen aviovaimonsa Kaija Räty-Taha on 68. Egyptiläisen Ahmedin kulttuurissa ikä ei ole niin puhuttava asia parisuhteessa, mutta Suomessa pari on törmännyt ennakkoluuloihin. Naisystävät varoittelivat Kaijaa, että nuori ja komea mies saattaisi lähteä lopulta nuoremman naisen matkaan.

– Mutta en pelkää mitään, elän ja nautin tässä ja nyt. Kuka meistä, minkään ikäisistä, tietää tulevaisuudesta? Olemme edelleen rakastuneita neljän avioliittovuoden jälkeen, Kaija sanoo. 

Ahmed lisää, että ikä ei ole Kaijan tärkein ominaisuus vaan hyvä sydän.

– Aikuinen nainen ymmärtää elämästä enemmän kuin nuori nainen. Hän esimeriksi ymmärtää, ettei toista voi muuttaa, Ahmed sanoo.

Kaija hehkuttaa myös seksuaalista voimaa.

– En ole niin epäröivä kuin nuorena, vaan uskallan nauttia vapaasti! Lisäksi minulla on varma ja vahva tunne siitä, että Ahmed rakastaa ja arvostaa minua. Sellainen tunne antaa vapauden myös seksiin.

Naisten työt piti opetella

Kaija ja Ahmed tutustuivat toisiinsa Skypen välityksellä viisi vuotta sitten. Heitä yhdistää elämänasenne ja se, että kummatkin ovat siistejä ja jämptejä järjestyksen ihmisiä, tarkkoja raha-asioissakin. Kotityöt Ahmedille piti kuitenkin Kaijan opettaa.

– Annoin Ahmedille imurin käteen, vaikka hän vänkäsi imurointia naistentyöksi. Sanoin, että Suomessa miehet tekevät samoja jjuttuja kuin naisetkin. Nykyään, kun tulen perjantaisin kotiin, täällä on jo ruokakin uunissa, Kaija nauraa.

Homma toimii myös toisinpäin. Kaija hellii ja halaa puolisoaan tuon tuosta. Kahden tasa-arvoisen, vaikkakin eri-ikäisen, aikuisen suhteessa on molemminpuolista tyydytystä.

– Minua ei häiritse herjanheitto suhteestamme, sillä tiedän, että Ahmed rakastaa minua. Tunteen taustalla ovat kaikki elämäni kokemukset.

Arkea helpottaa vastavuoroisuus. Ahmed hoitaa Kaijan tietokoneen, Kaija hellii miestään leipomalla.

 

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 8/2014.

Tär­keitä anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja saa mm. musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Mar­joista saa­tavat anto­sya­ni­diinit ja proan­to­sya­ni­diinit voi­vat tuo­reen tutki­muksen mu­kaan aut­taa sepel­val­ti­mo­taudin ehkäi­syssä. Nii­tä saa muun muassa musti­kasta, karpa­loista ja viini­ry­pä­leistä.

Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition -lehden julkai­semat yhdys­val­ta­lais­tu­lokset perus­tuvat 17 000 ai­kuisen kuusi­vuo­tiseen seu­rantaan. Sen perusteella eniten anto­sya­ni­dii­neja ja proan­to­sya­ni­dii­neja ruoas­taan saa­vat sairas­tuvat noin puo­let epä­to­den­nä­köi­semmin kuin hen­kilöt, joi­den ruoka­va­liossa on nii­tä vain vä­hän.

Mar­jojen ja mui­den an­to- ja proan­to­sya­ni­dii­neja pal­jon sisäl­tävien ruo­kien syö­minen oli ylei­sempää varak­kaiden ja muu­tenkin terveel­li­sesti elävien keskuu­dessa, mut­ta yh­teydet ha­vaittiin myös elin­ta­voiltaan vä­hemmän terveel­listen pa­rissa. Fla­vo­noidien koko­nais­ku­lutus ei vaikut­tanut sairas­tu­mis­ris­keihin täs­sä tutki­muk­sessa.

Saman­suun­taisia tu­loksia on saa­tu aiem­minkin. Anto­sya­ni­dii­ni-fla­vo­noidit on yhdis­tetty muun muassa pie­nempään diabe­teksen, Parkin­sonin tau­din ja sydän­koh­tausten vaa­raan. Ruoka­valion li­säksi kui­tenkin mo­ni muu­kin seik­ka voi vai­kuttaa yh­teyksiin.

 

Läh­de: Die­tary fla­vonoid in­take and in­cident coro­nary heart di­sease: the Rea­sons for Geog­raphic and Ra­cial Diffe­rences in St­roke study. Ame­rican Jour­nal of Cli­nical Nut­rition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452.

Uutis­pal­ve­lu­ Duo­decim. Co­pyright Duo­decim 2016. Kaik­ki oi­keudet pidä­tetään. Mate­riaalin uu­delleen jul­kaisu ja edelleen levit­tä­minen on kiel­letty il­man kirjal­lista lu­paa.

Tämä on Potilaan Lääkärilehden tuottamaa aineistoa. Potilaan Lääkärilehti on Suomen Lääkäriliiton julkaisu.

 

Kynsilakat sisältävät runsaasti kemikaaleja, ja jatkuva lakkaaminen voi kuivattaa kynsiä. Lue viisi faktaa kynsilakasta.

1. Iso lasti kemikaaleja

Pieneen pulloon mahtuu paljon. Liuottimet liuottavat orgaanisia aineita, väriaineita ja pigmenttejä sekä vaikuttavat lakan paksuuteen. Tartunta-aineet parantavat lakan tarttuvuutta kynteen. Kalvonmuodostaja lisää lakan kestävyyttä ja kiiltävyyttä, paakkuuntumisenestoaine sileyttä.

2. Kutinaa iholla

Jotkut kynsilakat sisältävät formaldehydiä ja tolueenia, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Ihottumaa voi tulla käsien lisäksi vaikkapa kasvoille, silmäluomille tai kaulalle, jos niitä kosketellaan lakatuilla kynsillä.

3. Kynsi haurastuu

Jatkuva kynsilakan ja etenkin asetonia sisältävien kynsilakan poistoaineiden käyttö voi kuivattaa ja haurastuttaa kynsiä ja kynsinauhoja. Alus- ja päällyslakan käyttö ehkäisee lakan lohkeilua, parantaa lakkauksen kestoa ja suojaa kynttä kellastumiselta.

4. Sulje tiiviisti

Jos kynsilakan liuottimet pääsevät haihtumaan, lakka kuivuu ja väripigmentit voivat takertua toisiinsa. Silloin ne eivät enää sekoitu liuokseen vaan voivat jäädä pullon pohjalle. Kynsistä voi tulla erisävyiset kuin niistä tuli käytettäessä tuoretta lakkaa.

5. Ongelmajätteisiin

Kynsilakka ja sen poistoaineet ovat ongelmajätettä. Jos kynsilakkapullossa on liikkuvaa nestettä, se on vaarallista ainetta ja kuuluu hävitettäväksi ongelmajätteen mukana. Jos jäljellä oleva lakka on täysin kuivunut, sen voi heittää tavalliseen roskalaatikkoon.

 

Asiantuntijana ylitarkastaja Terhi Tauriala-Rajala, Tukes.

Artikkeli on alun perin julkaistu ET-lehden numerossa 15/2016.