MS-tauti

Vierailija

Hei te, joilla on todettu MS-tauti, muistatteko vielä, millaisia olivat ensioireet? Mikä teidät sai menemään lääkärin pakeille? Entä millaisia ovat oireet olleet sen jälkeen?

Tuo tautihan on kovin yksilöllinen, ja nyt vähän pelottaa, että olenko kenties siihen sairastumassa tai jo peräti sairastunut. Minulla on varsinkin yöllä jäsenien puutumista, seistessä reiden tunnottomuutta, silmät ovat oudon "rähmäiset" ja olen todella väsynyt.

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

Oireesi sopivat moneen muuhunkin sairauteen. Kilpirauhasen vajaatoimintaan kuuluu noita samanlaisia tuntemuksia ja paljon muitakin oireita. Kohonneeseen verensokeriarvoonkin nuo sopivat, joten suosittelisin sinua varaamaan ajan lääkärille, yksinkertaisilla laboratoriokokeilla selviää oireillesi oikea diagnoosin suunta. Yksinään arvailemalla olosi tuskin paranee.

Tsemppiä !

Vierailija

Voi voi, eikö tuo kilpirauhashäiriöinen voi joskus olla tuomatta diagnoosiaan jokaiselle muulle sairaalle. Nuo kysyjän oireet tuskin ovat kilpiruhasen toimintahäiriöitä, mikään ei viittaa siihen, ei myöskään verensokerin heittelyyn. MS-tautiin ne viittaavat, silmien rähmintä lisäksi myyös sjögrenin syndroomaan. Ja sitten tulee mieleen, oletko altistunut hometoksiineille tai muille sisäilman epäpuhtauksille? Silmien oireilu viittaa siihen, paha hometoksiinimyrkytys tekee myös jalkojen lihasoireita, valtavaa eli sairaalloista väsymystä  ja monia monia muita. Mutta kaikkein tärkeintä on nyt että menet lääkäriin kipin kapin.

Vierailija

Vierailija 16.14 Tuo kilpirauhashäiriöinen ? Tunnetko hänet ? Miksei hän saisi omaa mielipidettään sanoa ?

Sitäpaitsi aluksihan hän toteaa että oireet sopivat moneen muuhunkin kun MS-tautiin, siksi hänkin suosittelee kääntymään lääkärin puoleen. Ihan asiallinen viesti se näyttää olevan.

Ei tarvitse heti hyökätä, jos muut kuin sinä itse ottavat kantaa johonkin.

Hyvinhän tänne sinunkin tietämyksesi ehti mukaan.

 

Vierailija

Vastaan vain tuohon aloituskysymykseen.

Minulla ei ole tuota tautia, mutta seurasin aika läheltä nuoren työtoverini sairastumista MS-tautiin. Siitä on aikaa jo monta vuosikymmentä, mutta sen muistan, että työssänsä kun joutui rahaa käsittelemään, valitti, että ei oikein erota kolikoita toisistaan. Nuo näkökyvyn häiriöt olivat siis niitä ensimmäisiä.

Sitten tuli kävelemiseen epävarmuutta ja tunnottomuutta alaraajoihin. En tiedä oliko se jatkuvaa aluksi, mutta muuttui sellaiseksi. Humalaiseksi häntä joskus luultiin jossakin.

Vierailija

Itsekin pelkään kyseistä tautia. Kaksi vuotta ollut silmäoireet (tv:n tekstit näkyvät päällekkäin, valojen päällä heijastumat, tähän vielä punoitus, rähmiminen, ja silmän aluset mustat). Tietysti viimeisin oire ei ole mikään hälyyttävä tietystikään, mutta erittäin häiritsevä. Joka päivä näytän siltä kuin en olisi nukkunut, vaikka nukun 8-9 tuntia joka yö. Toisin sanoen silmistä näytän myös ulospäin sairaalta. Silmälääkärissä olen käynyt tämän 2 vuoden aikana 3 kertaa ja joka kerta lääkäri toteaa, että silmät ovat kunnossa paitsi kuiva silmäisyyttä. 

Muina oireina lihasten heikkous jaloissa ja käsissä. Joka päivä tunnen olevani väsynyt fyysisesti. Välillä tuntuu hiusten harjaaminenkin raskaalta, että täytyy levähtää. Toisin sanoen tunnen olevani maitohapoilla koko ajan. Lihasten nykimistä vaihtelevasti eri puolilla kehoa. Eniten jaloissa ja jalkapohjissa. Kutinakohtauksia pohjelihaksissa yleensä iltaisin. Tasan kaksi vuotta kestänyt myös jalkapohjien pistely aamuisin, huom tämä pistely on aina vain aamuisin kun nousen sängystä ylös.

Niveloireet: niveliä jomottaa milloin mistäkin, mutta ei viime aikoina kovinkaan paljoa, mutta sormien ja nivelten jäykkyyttä on. Jalkaterät tai kädet puutuu helposti.

Ajatus pätkii ja epätodellinen olo. Nenä on myös ollut jo vuoden päivät kesät talvet tukossa.

Lääkärissä olen ravannut ja pään magneetti ok, enmg:llä poissuljettu myastenia gravis ja myopatia.

Reumafaktori on koholla ja sidruliinipeptidi vasta-aineet+kilpirauhasen autoimmuunitulehdus on diagnosoitu.

Mihinkään ei kuulema tartte lääkitystä.

Kohta tässä seuraavaksi järkkyy mielenterveys ku ei syytä löydy :(

 

Vierailija

6/6 viestiin vielä tärkeä lisäys: vuosia ollut molempien isovarpaiden kyljet tunnottomat, ts. kosketus ei tunnu kummassakaan normaalisti. Tiiä sitten liittyykö nuo kaikki oireet yhteen sairauteen. Kaikenlisäksi mulle väitetään, että olet terve. Siltä se ei kyllä tunnu.

Vierailija
Vierailija

6/6 viestiin vielä tärkeä lisäys: vuosia ollut molempien isovarpaiden kyljet tunnottomat, ts. kosketus ei tunnu kummassakaan normaalisti. Tiiä sitten liittyykö nuo kaikki oireet yhteen sairauteen. Kaikenlisäksi mulle väitetään, että olet terve. Siltä se ei kyllä tunnu.

 

Mitä syöt ja minkä ikäinen olet?

 

Onko mitattu D-vitamiinia ja B12?

 

Ethän syö synteettistä B-vitamiinivalmistetta. Siitä saattaa tulla neuroligisia oireita.

 

B-vitamiinit
B-vitamiinien ryhmään kuuluu 8 varsinaista vitamiinia ja 5 sen kaltaista yhdistettä. Tärkeintä on varmistaa B-vitamiinien saanti laadukkaasta ruuasta tai ravintolisästä.

B1-vitamiini eli tiamiinia tarvitaan muun muassa ruoan energiaksi muuntamisessa. Tämän B-vitamiinin puute saattaa aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Pitkäaikainen puute aiheuttaa niin sanottua beriberitautia, joka johtaa sydämen toimintahäiriöön ja lopulta kuolemaan. 

B2-vitamiini eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa. Erityisen tärkeä tämä on ihon, kynsien ja hiusten terveydelle.

B3-vitamiini eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle. Tämän B-vitamiinin puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. 

B5-vitamiini eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan ja myös ihoon. Kyseisen B-vitamiinin puutoksen ei ole todettu aiheuttavan suurempia oireita. Kokeissa on esiintynyt lähinnä, käsien ja jalkojen puutumista, väsymystä, pahoinvointia, unihäiriöitä yms. 

B6-vitamiini eli pyridoksiini toimii antioksidanttina. Se osallistuu suurimmaksi osaksi esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan ja hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Tämän B-vitamiinin puutosoireet ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet ja hermosto-oireet kuten ärtyneisyys ja masentuneisuus ja pahoinvointi. 

B7-vitamiini eli biotiini (tunnetaan myös nimellä H-vitamiini) osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan eli niin sanottuun metaboliaan. Kyseisen B-vitamiinin puutosta ei varsinaisesti ole havaittu kuin kokeellisissa olosuhteissa. Oireisiin liittyi muun muassa ihomuutoksia ja lihaskipuja sekä pahoinvointia.

B9-vitamiini eli foolihappo (tunnetaan myös nimellä M-vitamiini) on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tämän B-vitamiinin puutosoireisiin luetaan esimerkiksi väsymys, huimaus, voimattomuuden tunne sekä ruokahaluttomuus. Lisäksi puutos saattaa aiheuttaa häiriöitä limakalvoilla johtaen suu- ja kielitulehdukseen, ruokatorven tulehdukseen ja ripuliin.

B12-vitamiini eli kobalamiini on erityisen tärkeää veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Kyseisen B-vitamiinin puutos saattaa aiheuttaa muun muassa anemiaa. B12-vitamiinin puutosoireisiin voi liittyä myös hermoston oireita ja erilaisia limakalvomuutoksia.
http://vitamiinit.org/b-vitamiini 

Tässä tuotteessa on kaikki B-vitamiinit yli 2:ksi kuukaudeksi ja maksaa alle 10€ Citymarketissa. Ja onhan niitä muitakin valmisteita, mutta edes osittain luonnollista valmistetta ei löydy suomesta muuta valmistetta.
http://www.valioravinto.fi/rikas-oluthiivatabletti

Mistä löydät B:t parhaiten?

B1-vitamiini eli tiamiini: palkokasvit, manteli, pähkinät, siemenet, liha, sisäelimet, oluthiiva

B2 eli riboflaviini: maitotuotteet, sisäelimet, liha, kananmuna, pavut, manteli, pähkinät, siemenet, oluthiiva

B3 eli niasiini: liha, maitotuotteet, kananmuna, manteli, pähkinät, siemenet, sienet, palkokasvit, oluthiiva

B5 eli pantoteenihappo: liha, kala, vihannekset, kasvikset, oluthiiva

B6 eli pyridoksiini: liha, sisäelimet, kananmuna, maitotuotteet, kala, kasvikset, vihannekset, oluthiiva

B7 eli biotiini: maksa, liha, kala, kananmuna, soijapavut

B9 eli foolihappo: kasvikset, vihannekset, hedelmät, marjat (kuumennus tuohaa tämän vitamiinin)

B12 eli kobalamiini: vain eläinperäiset tuotteet kuten liha, kala ja maitotuotteet

Vierailija
Vierailija

Millaisia olivat ensioireet? 

Noi on todella yksilöllisiä. Käy MS-liiton sivuilla.

 

Ja varaa aika neurologille, joka on perehtynyt MS-tautiin (löytyy yksityisiltä lääkäriasemilta).

Vaadi ensin kaikki perusverikokeet sekä B12 ja D-vitamiini.

 

 

Jotenkin turhauttavaa, että näinkin sivistyneessä valtiossa sairastutaan ravintoainepuutoksilla mitä erilaisimpiin sairauksiin. Todella harmillista. D-vitamiinin riittämätön saanti lisää riskiä sairastua parantumattomaan MS-tautiin. Suomessa on tutkimusten mukaan kaikilla lähes vuoden ympäri kohdusta hautaan merkittävä D-vitamiinin puutos (veriarvot 100-150 nmol/l) alittavat tasot, johtuen Suomen lyhyestä kesästä ja talvella lisäravinteena nautitun D-vitamiinin riittämättömästä korvaushoidosta. Edelleen suurin osa suomalaista EI syö lainkaan D-vitamiinia purkista. Tutkimusten mukaan riittävä annos on 50-150µg/vrk, riippuen iästä ja koosta.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/ms.htm

Vierailija

6:lle: Oletko saanut jo apua oireisiin? Nuo kuulostavat paljolti samoilta oireilta mitä minulla pahimpaan aikaan ennen kuin sain kilpirauhaslääkityksen. Tsh arvoni oli "vain" 4.4 eli juuri alle viitearvon. Alkuun minäkin epäilin MS-tautia kilpirauhasen vajaatoiminnan lisäksi. Perinteisten väsymys, kognitiivisten ja henkisten oireiden lisäksi minulla oli liuta muita oireita. Mukit putoili kädestä aamuisin kun sormet olivat niin jäykät, hengästyin kun piti nousta 4 rappusta kotiovelle, törmäilin ovenpieliin, silmät oli aamulla rähmässä ja unihiekassa. Iho ja limakalvot rutikuivat. Silmät olivat valonarat ja lukiessa silmät eivät pysyneet riveillä. Ihon kuivuminen aiheutti lopulta hirveän kutinan reisissä. Olo oli kuin dementia olisi puhjennut parikymppisenä. Unohtelin tavarat kaupankassalle ym. Hakeudu uudestaan lääkärille ja pyydä T3 testi myös. Ihme ettei sinulle annettu jo lääkitys kun autoimmunitulehdus näkyi testissä. Kaverini sairastui MS-tautiin. Hänellä ensimmäinen oire oli se kun jalat meni alta.

Vierailija

Aloittajalle: hakeudu ensisijaisesti neurologille. On liuta muitakin neurologisia sairauksia, joissa samantapaisia oireita kuin MS-taudissa. MS-liiton nimi on nykyään Neuroliitto, joka kuvaa paremmin nimenomaan muitakin neurologisia sairauksia kuin MS'ää. Tsemppiä!

Vierailija

Kilpparin vajaatoiminta alkoi samoilla oireilla minulla. Arvot viitteissä, mutta onneksi lekuri otti vasta-aineet ja ne lievästi koholla. Sanoi, että aina kun vasta-aineita, niin aloitetaan hormonihoito, koska vajaatoiminta on aivan varma. Ja auttoi, 2vuotta meni, että keho palautui.

 

Vierailija
Vierailija

Kilpparin vajaatoiminta alkoi samoilla oireilla minulla. Arvot viitteissä, mutta onneksi lekuri otti vasta-aineet ja ne lievästi koholla. Sanoi, että aina kun vasta-aineita, niin aloitetaan hormonihoito, koska vajaatoiminta on aivan varma. Ja auttoi, 2vuotta meni, että keho palautui.

 

 

Kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan lääkkeiden ohella ravinnolla. Niin johan oireet poistuu nopsaan.

Vierailija

vastaan vaikka myöhässä olisin , oireesi ei ehkä ole ms.sää mutta voi olla . ensi oireet miltei kaikilla ovat näkö-kentän oireet missä näkökenttään voi tulla vääristymä  tai niin sanottu läiskä ja myös kasvojen tunnottomuutta . rähmän esiintyminen silmissä on jotain muuta 

nimetönnäsit

Tutkimuksessa kalan pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen saanti lähes puolitti keskushermoston myeliinituhon riskin:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26362904

Tutkimuksessa on nyt havaittu, että omega-3-rasvat, ja erityisesti kalaöljyt, voivat ehkäistä keskushermoston myeliinituhon riskiä. Tutkimustulos viittaa siihen, että rasvainen kala ja kalaöljyt voivat vähentää MS-tautiin sairastumisen riskiä.

Nyt sama tutkimusryhmä jatkaa tutkimusta ja selvittää, voivatko kalaöljyt vaikuttaa myös MS-taudin kulkuun.

Jo nyt on olemassa siihen viittaavaa tutkimustietoa, että suurina annoksina käytettyinä kalaöljyt hidastavat taudin etenemistä ja vähentävät pahenemisvaiheita aaltomaisessa (relapsoiva-remittoiva) MS-taudissa.

http://www.nationalmssociety.org/About-the-Society/News/Dietary-Omega-3-...

Ennestään jo tiedetään, että riittävä D-vitamiinin saanti vähentää huomattavasti riskiä sairastua MS-tautiin.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/ms.htm

Virallinen taho ja lääkärit edelleen vastustavat kaikkia ravintolisiä

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat